Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#7226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 30/05/2023 23:57
skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 23:54

Ides iz krajnosti u krajnost. Ako nekome nije bitno da mu dijete prica bosanski na akademskom nivou , ne znaci to da ce mu se dijete obracati na stranom jeziku.

Jel postoji neka sredina ? A sta je sa prijateljima van Sarajeva ? Tamo te nije stid?
Stid bi me bilo gdje god.

Većina naših izbjeglic koje sam upoznao u Belgiji i Holandiji su pričali holandski sa svojom djecom, ili je komunikacija išla na dva jezika, dijete holandski, roditelj naš jezik, i tako pričaju. Cirkus.
Pa jeste cirkus, slazem se. Nedavno sam bio kod zeninih rodjaka, u Stutgartu. Isti slucaj ... mi pricamo na nasem, on odgovara na njemackom. Prirodnije mu i lakse.
Zasto? Zato sto to roditelji dopustaju i tako se i kuci prica. Oni bosanski, on njemacki. Vise je do roditelja nego do djeteta.

Lijepo, sta god ti kaze na njemackom, ti kazes da ne razumijes. U kuci samo bosanski.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Didier wrote: 30/05/2023 23:56
sehohari wrote: 30/05/2023 23:50

Kako može biti rođena u Njemačkoj a ići u jugoslovensku školu prije rata?
Jugoslovenske škole su bile veoma razvijene prije rata po cijelom svijetu, pogotovo u Njemačkoj, za naše gastarbajtere. Ona je 1979. godište, i imala je 13 godina kad je ta škola postala srpska. Išla je i dalje, ali izgleda džaba.
Ahh, na to misliš. Imamo mi i danas dosta bosanskih škola.

Ali slabo od toga ima neke fajde. Te škole ništa ne znače ako nisi trajno izložen bosanskim jezikom kroz medije, društvo, familiju... koliko je nas imalo francuski, njemački ili šta već u srednjoj, pa danas više nema ni vokabular od 100 riječi?
Ja kad bih bio u džamiji jedini sam htio komunicirati na našem i biti na nekom visokom nivou, a samo ja nisam išao u tu školu. Zato sam od malena bio izložen našoj televiziji, odmah ujutru kad se ustanem kafenisanje sa starcima uz jutarnji program bh. televizije :mrgreen:
Sjećam se, imao je RTRS tada dobar dječiji program, a ja nisam znao ćirilicu, pa kada smo mijenjali tv operater ja u strahu pitao imaju li PTPC :lol:
Muzika, knjige, časopisi... to je onda sve samo od sebe došlo, a sve to je pratilo sve bolje i bolje znanje maternjeg jezika.

I dan-danas većinom gledam našu televiziju, prvu stvar koju sam uradio kada sam se uselio u svoj prvi stan je da sam sebi kupio receiver :lol:
Last edited by PreWiBa on 31/05/2023 00:07, edited 3 times in total.
Osmi Socrates

#7228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Svi mi imamo različito shvatanje šta je adekvatno obrazovanje. To što su tebi krajnji dometi obrazovanja nekakvi Andrići, Jergovići i Hemoni, to je tvoj problem. Nemam ništa protiv. To je, ipak, na kraju, sve fantazija i obična književnost. Ponekad napisana i da manipulira.

Za mene bi mogao biti neobrazovan čovjek koji nije pročitao Hobbsa i Lockea, recimo. Da ne spominjem ovu dvojicu koju mnogi zloupotrijebljavaju, Hegela i Kanta. Nisu dobili Nobelove nagrade. Nisu se bavili književnošću i fantazijom. I mogu tako nabrajati unedogled. I sve bi ličilo na nabrajanje imena bez ikakvog smisla. Svakako imaju veći značaj za svijet danas nego osamsto Andrića i Jergovića.

Svejedno, ni one koji nisu oduševljeni, nisu čitali i ne shvataju ove gore nabrojane ne nazivam i ne smatram neobrazovanim. Ti se, međutim, usuđuješ sebe nazvati obrazovanim samo zato što si čitao Andrića i što ga smatraš važnim. Što je samo po sebi indikativno. Neko se zaustavi na ljubavnom romanu, neko na Andriću. Poenta je da se zaustavi.
Last edited by Osmi Socrates on 31/05/2023 00:10, edited 2 times in total.
Didier

#7229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sehohari wrote: 31/05/2023 00:03
Didier wrote: 30/05/2023 23:56

Jugoslovenske škole su bile veoma razvijene prije rata po cijelom svijetu, pogotovo u Njemačkoj, za naše gastarbajtere. Ona je 1979. godište, i imala je 13 godina kad je ta škola postala srpska. Išla je i dalje, ali izgleda džaba.

Ali slabo od toga ima neke fajde. Te škole ništa ne znače ako nisi trajno izložen bosanskim jezikom kroz medije, društvo, familiju... koliko je nas imalo francuski, njemački ili šta već u srednjoj, pa danas više nema ni vokabular od 100 riječi?
Ja kad bih bio u džamiji jedini sam htio komunicirati na našem i biti na nekom visokom nivou, a jedini nisam išao u tu školu. Zato sam od malena bio izložen našoj televiziji, odmah ujutru kad se ustanem kafenisanje sa starcima uz naš jutarnji program :mrgreen:
Muzika, knjige, časopisi... to je onda sve samo od sebe došlo, a sve to je pratilo sve bolje i bolje znanje maternjog jezika.

I dan-danas većinom gledam našu televiziju, prvu stvar koju sam uradio kada sam se uselio u svoj prvi stan je da sam sebi kupio receiver :lol:
Bosanske škole su loša kopija jugoslovenskih škola. U Jugoslaviji je to bilo na vrlo visokom nivou, nije se moglo desiti da sav materijal ne dođe kroz ambasadu, nego je sva podrška bila slana iz matične zemlje, čak i nastavnici, dok u našim školama sada uglavnom predaju oni koji su eto malo bolji u jeziku, a škole se održavaju po mesdžidima, čime se odmah govori nemuslimanskoj djeci da im tu nije mjesto.
skafiskafsnjak wrote: 31/05/2023 00:01
Didier wrote: 30/05/2023 23:57 Stid bi me bilo gdje god.

Većina naših izbjeglic koje sam upoznao u Belgiji i Holandiji su pričali holandski sa svojom djecom, ili je komunikacija išla na dva jezika, dijete holandski, roditelj naš jezik, i tako pričaju. Cirkus.
Pa jeste cirkus, slazem se. Nedavno sam bio kod zeninih rodjaka, u Stutgartu. Isti slucaj ... mi pricamo na nasem, on odgovara na njemackom. Prirodnije mu i lakse.
Zasto? Zato sto to roditelji dopustaju i tako se i kuci prica. Oni bosanski, on njemacki. Vise je do roditelja nego do djeteta.

Lijepo, sta god ti kaze na njemackom, ti kazes da ne razumijes. U kuci samo bosanski.
Nema teorije da bi me neko natjerao da se našem djetetu obratim na stranom jeziku, niti da ga "pokušam razumjeti". Dijete koje mi se obrati na njemačkom, holandskom, engleskom, automatski ignorišem i roditelje provociram. Jebiga, jače od mene...
skafiskafsnjak

#7230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 31/05/2023 00:08
Nema teorije da bi me neko natjerao da se našem djetetu obratim na stranom jeziku, niti da ga "pokušam razumjeti". Dijete koje mi se obrati na njemačkom, holandskom, engleskom, automatski ignorišem i roditelje provociram. Jebiga, jače od mene...
Pa takva politika ce biti kod mene. Jednostavno, ne razumijem nista osim bosanskog.

A to provociranje roditelja .... nezz sta bih rekao. Bezze :skoljka:
PreWiBa

#7231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sehohari wrote: 31/05/2023 00:03

Ja kad bih bio u džamiji jedini sam htio komunicirati na našem i biti na nekom visokom nivou, a jedini nisam išao u tu školu. Zato sam od malena bio izložen našoj televiziji, odmah ujutru kad se ustanem kafenisanje sa starcima uz naš jutarnji program :mrgreen:
Muzika, knjige, časopisi... to je onda sve samo od sebe došlo, a sve to je pratilo sve bolje i bolje znanje maternjog jezika.

Bosanske škole su loša kopija jugoslovenskih škola. U Jugoslaviji je to bilo na vrlo visokom nivou, nije se moglo desiti da sav materijal ne dođe kroz ambasadu, nego je sva podrška bila slana iz matične zemlje, čak i nastavnici, dok u našim školama sada uglavnom predaju oni koji su eto malo bolji u jeziku, a škole se održavaju po mesdžidima, čime se odmah govori nemuslimanskoj djeci da im tu nije mjesto.

Ne mogu ti dati kvalifikovan odgovor na stanje bosanskih dopunskih škola jer je nisam nikad pohađao. Samo znam da je ovdje kod nas u Vestfaliji tada škola bila u nekoj pravoj nastavnoj prostoriji, koju bi neka gimnazija uručila našima na kratkotrajno korištenje. Tako je slučaj i sa većinom ostalih dopunskih škola (znam npr. da je i kod Poljaka tako).

Ali kako god, te dopunske škole su samo pomoć roditeljima, one jednostavno nemaju kapacitet da preuzmu sav teret učenja maternjeg jezika u stranoj zemlji na sebe. Ako roditelji ne žele da nauče svoju djecu, tu ne pomaže ni najbolje opremljena i organizovana dopunska škola.
Didier

#7232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 31/05/2023 00:10
Pa takva politika ce biti kod mene. Jednostavno, ne razumijem nista osim bosanskog.

Ma ne radim to ljudima koji su mi dragi. Ali jednostavno ne mogu da shvatim.

Igrao sam s jednim i fudbal, sin mu pozivan u mlađe reprezentacije BiH, mislim da je i sad aktuelan.

Dođe igrati lopte s nama, ne zna riječi našeg jezika. Ja ne znam šta da kažem djetetu, žao mi ga, a igrao bi za našu reprezentaciju.

Pa većina naših nema naše dokumente, i onda kad djeca napune 18, ni državljanstva nemaju. To je tuga...
PreWiBa

#7233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

To je najbolji način.
Ni moja sestra nije na početku htjela da komunicira na našem, pa smo je zajedno natjerali da se sa nama može samo sporazumiti na bosanskom. Danas se to pitanje više ni postavlja, i zahvalna što smo tako postupili.

Meni je najgroznije iskustvo bilo kada su neki naši sa novorođenom bebom počeli da pričaju njemački. "Sag Papa" i te stvari...
Ja ne bih ni imao problem s tim da ti ljudi nisu ujedno i veliki vjernici.
Alles-Tamam

#7234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Pricaj Bosanski da te bog razumije :-)
skafiskafsnjak

#7235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 31/05/2023 00:18

To je najbolji način.
Ni moja sestra nije na početku htjela da komunicira na našem, pa smo je zajedno natjerali da se sa nama može samo sporazumiti na bosanskom. Danas se to pitanje više ni postavlja, i zahvalna što smo tako postupili.

Meni je najgroznije iskustvo bilo kada su neki naši sa novorođenom bebom počeli da pričaju njemački. "Sag Papa" i te stvari...

Smatram da je to najjednostavniji nacin, a ujedno i najucinkovitiji.
Cuj sag Papa :lol:

Pa dobro, mozes ti biti Njemac i veliki vjernik :D
PreWiBa

#7236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 31/05/2023 00:22
sehohari wrote: 31/05/2023 00:18

To je najbolji način.

Jednostavno, najsmiješnije mi je kada onda ni oni ne znaju njemački baš dobro, pa mi to još više para uši. Djeluje surealno.

Možeš biti, ali i to mi je jednostavno neprirodno. Ono, vamo si konzervativan, uprkos selidbi u drugu zemlju želiš zadržati vjeru u većinsko hrišćanskoj zemlji, a sa druge strane na sve načine želiš da budeš dio te nacije.
Osmi Socrates

#7237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

A i ne znam zašto bih ja nekoga smatrao da je moj "by default". Moj nisi dok te ja ne prihvatim kao mog. Pa da pričaš sto puta isti ili sličan jezik.

U većini slučajeva, kad si okružen "svojima", 90% te komunikacije je obično beskorisno smeće. Ustvari, 90% komunikacije u svim oblicima na bilo kojem jeziku je smeće.

Iskreno, ono što sam ja vidio sa bosanskom djecom u Kanadi je da većina onih koji su prisiljavani da govore naš jezik i da se druže isključivo sa "svojima" su završili poluobrazovani, neprilagođeni i čak i danas razdvajaju sebe od Kanađana. Ovdje govorimo o prenošenju problema "došljaka" sa koljena na koljeno. Tako je i što se tiče ostalih nacionalnosti iz bivše Jugoslavije. Interesantno, ali i tužno. Nerijetko se djeca na kraju i otuđe od roditelja koji su ih ovako oblikovali.
skafiskafsnjak

#7238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 31/05/2023 00:25
skafiskafsnjak wrote: 31/05/2023 00:22

Jednostavno, najsmiješnije mi je kada onda ni oni ne znaju njemački baš dobro, pa mi to još više para uši. Djeluje surealno.

Možeš biti, ali i to mi je jednostavno neprirodno. Ono, vamo si konzervativan, uprkos selidbi u drugu zemlju želiš zadržati vjeru u većinsko hrišćanskoj zemlji, a sa druge strane na sve načine želiš da budeš dio te nacije.
Biti ce "Sag Babo" :lol:
skafiskafsnjak

#7239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Osmi Socrates wrote: 31/05/2023 00:25 A i ne znam zašto bih ja nekoga smatrao da je moj "by default". Moj nisi dok te ja ne prihvatim kao mog. Pa da pričaš sto puta isti ili sličan jezik.

U većini slučajeva, kad si okružen "svojima", 90% te komunikacije je obično beskorisno smeće. Ustvari, 90% komunikacije u svim oblicima na bilo kojem jeziku je smeće.

Iskreno, ono što sam ja vidio sa bosanskom djecom u Kanadi je da većina onih koji su prisiljavani da govore naš jezik i da se druže isključivo sa "svojima" su završili poluobrazovani, neprilagođeni i čak i danas razdvajaju sebe od Kanađana. Ovdje govorimo o prenošenju problema "došljaka" sa koljena na koljeno. Tako je i što se tiče ostalih nacionalnosti iz bivše Jugoslavije. Interesantno, ali i tužno. Nerijetko se djeca na kraju i otuđe od roditelja koji su ih ovako oblikovali.
Pa ima vise "tvojih". Ali ne moras sa svima biti dobar i druziti se. Druzis se sa onima koje si, kako ti rece, prihvatio. Ostali su tvoji (zemljaci).

Pa da preneses na dijete to da se samo druzi s nasima je najgore sto mu mozes uciniti.
Osmi Socrates

#7240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Dešava se i češće nego što bilo ko može pretpostaviti. Sa svim pratećim pojavama.

Ja ostavljam kao mogućnost da je iseljenje u Evropu drastično različito od iseljenja u Sjevernu Ameriku.
piupiu

#7241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by piupiu »

Bloo wrote: 30/05/2023 22:30 Glede i unatoc Spitzenmedizin... :D
Igrajmo se igre Obogatimo leksiku bosanskog jezika ili što samo da se Hrvati zajebavaju sa natječajima za novotvorenice.

Koji bi bio odgovarajući izraz na bos/hrv/srp/crn?

@piupiu
Imaš li kakav prijedlog za cutting-edge medicine? :D
Dobro pitanje, mi nemamo ništa bolje od 'napredna medicina' (što je stepenicu niže), jer nemamo ni napretka, ni medicine :D

Vrhunska, vodeća, tražimo ovdje neku riječ koja je pandan avangardnom, maltene, sofisiticarana+inovativna+eksperimentalna medicina.
Spitzenmedizin -Obogatimo leksiku bosanskog jezika ili što samo da se Hrvati zajebavaju sa natječajima za novotvorenice
šiljna medicina :D :lol:
špicljekarstvo :D :lol:
piupiu

#7242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by piupiu »

sehohari wrote: 31/05/2023 00:25 Jednostavno, najsmiješnije mi je kada onda ni oni ne znaju njemački baš dobro, pa mi to još više para uši. Djeluje surealno.
Top lista surealista :D :lol:
Dope_Man

#7243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

sehohari wrote: 31/05/2023 00:18 Meni je najgroznije iskustvo bilo kada su neki naši sa novorođenom bebom počeli da pričaju njemački. "Sag Papa" i te stvari...
Kakve veze ima vjera sa bilo cim hljeba ti tvog? To ne moze neko ostati u vjeri _______ ako zivi u Njemackoj i pobogu, strasno, govori njemacki jezik? :-)

OT:
Davno sam spominjao na ovoj temi - ovo forsiranje da se zivi okruzen "nasima" je potpuno pogresan potez. Naravno da nema nista lose da dijete nauci bosanski jezik, nece ga zaboljet glava od toga (al nece imat ni neku prednost u zivotu). Al se namjerno okruzivat "nasim ljudima" i forsirati tu okolinu u globalu dovodi do toga da je onaj koji je otisao lose integrisan u domace drustvo i nakon 20-30 godina, da slabije prica jezik, da mu posljedicno i dijete kupi pogresan jezik i zaostaje u obrazovanju itd... uglavnom - getoizacija, i to svjesna. Isti problem imaju latinosi u USA (kao i crnci kao domace stanovnistvo, koje odbija da izadje iz mentaliteta geta).

E onda tako nakon 20-30 godina zivljenja u "Kleine Bosnien" se pozali kako Hans i Friedrich nece da se druze "sa nama"... a 20 godina jedva cekao da izadje s posla i ode popit pivu sa Hasom i Fadilom.

Nije pogresno druzit se sa Hasom i gore, al je pogresno forsirati da ti on mora biti jaran i drzat domace na distanci.
Bodkin

#7244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 30/05/2023 23:57

Stid bi me bilo gdje god.

Tako je. Samo jako!
anelsol

#7245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ova diskusija na zadnjih nekoliko stranica je slika našeg mentalnog sklopa. Fakat imamo taj kompleks niže vrijednosti.
Didier

#7246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Alles-Tamam wrote: 31/05/2023 00:00 Tvom dijetetu je Bosanski strani jezik a jezik drzave u kojoj Zivi mu je primarni.

Nauciti strani jezik je super, o kojem god jeziku da je rijec, ali nikada dijetetu ne bih rekao da ga uci jer je to kao neki Identität ili nesto slicno tome.
A šta si radio do šeste godine i polaska u školu? Nisi pričao s djetetom? :D
Didier

#7247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

anelsol wrote: 31/05/2023 09:46 Ova diskusija na zadnjih nekoliko stranica je slika našeg mentalnog sklopa. Fakat imamo taj kompleks niže vrijednosti.
Upravo tako.

Evo jedan primjer ispod.
Dope_Man wrote: 31/05/2023 08:48

Kakve veze ima vjera sa bilo cim hljeba ti tvog? To ne moze neko ostati u vjeri _______ ako zivi u Njemackoj i pobogu, strasno, govori njemacki jezik? :-)

OT:
Davno sam spominjao na ovoj temi - ovo forsiranje da se zivi okruzen "nasima" je potpuno pogresan potez. Naravno da nema nista lose da dijete nauci bosanski jezik, nece ga zaboljet glava od toga (al nece imat ni neku prednost u zivotu). Al se namjerno okruzivat "nasim ljudima" i forsirati tu okolinu u globalu dovodi do toga da je onaj koji je otisao lose integrisan u domace drustvo i nakon 20-30 godina, da slabije prica jezik, da mu posljedicno i dijete kupi pogresan jezik i zaostaje u obrazovanju itd... uglavnom - getoizacija, i to svjesna. Isti problem imaju latinosi u USA (kao i crnci kao domace stanovnistvo, koje odbija da izadje iz mentaliteta geta).

E onda tako nakon 20-30 godina zivljenja u "Kleine Bosnien" se pozali kako Hans i Friedrich nece da se druze "sa nama"... a 20 godina jedva cekao da izadje s posla i ode popit pivu sa Hasom i Fadilom.

Nije pogresno druzit se sa Hasom i gore, al je pogresno forsirati da ti on mora biti jaran i drzat domace na distanci.
U tvom svijetu si ili okružen samo našima, ili samo Švabama, nema ništa treće? Zašto ne bismo bili okruženi i našima i domaćima? Zašto se ne bismo družili sa svima? Zašto oba jezika ne bismo perfektno govorili?

Da bi djeca perfektno govorila oba jezika, potrebno je da roditelji ulože mnogo truda, a škola će ih već naučiti jezik zemlje u kojoj se nalaze, i tu roditelji bukvalno ne moraju raditi ništa.

Problem nastaje kada roditelji pričaju loš njemački s djetetom, onda dijete to povuče, pa na kraju ne zna ni svoj, ni njemački kako treba.

A uostalom, koga briga žele li Hans i Friedrich da se druže bilo s kim? Možda ja neću s njima jer su mi neinteresantni, površni, pričaju samo o vremenu, kulturološki mi nisu bliski itd.?
l33t

#7248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by l33t »

A ja glupe priče :D Ko hoće da se potpuno asimilira nek radi tako. Neka promijeni i svoje ime i nek zaboravi na porijeklo ako mu je to ćejf.

A neko ko poštuje sve kulture naučit će djecu pa čak i dva maternja (jezici oba roditelja) i neki taj treći gdje se dijete rodi. Jezici su blago
elcaliente

#7249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 23:47
sehohari wrote: 30/05/2023 23:42

Osjećaj za ono što smatraš bitnim dolazi od roditelja, kada su te stvari u pitanju.

"Brazzo" je oženjen Njemicom, i sumnjam da mu je bilo važno da Selinu, Nicka ili Laru June nauči bosanskim jezikom.
Pa dovoljna su mi imena haha
Braco nije ozenjen za Njemicu, kod Brace se cuje da mu Njemacki nije maternji ali kod njegove zene se i vidi i cuje iz aviona da joj je njemacki strani jezik.
Igrom slucaja sam se nasao vise puta u blizini kada je ona pricala sa jaranicama na Njemackom. Izlazili smo na ista mjesta.
Dope_Man

#7250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Da mi je znati cime se to ljudi toliko ponose u imenu, u drzavi gdje su rodjeni itd.. pa da to isto MORAJU* prenijeti na dijete zbog kojeg su, izmedju ostalog, otisli u drugu drzavu da ono odraste u nekom boljem svijetu.

Sta je to lose da se Hasanov sin zove Nick? Nick je sasvim normalno ime za okolinu u kojoj je rodjen, odrastao i zivjece citav zivot. A i ako bude selio, ici ce po Norveskoj, Britaniji, USA.. a sigurno nece u BiH ici da zivi? Pa sta je onda problem? Zasto MORA* znati bosanski, jezik s kojim nit odrasta nit ce koristit u zivotu? Sta bi to on jos morao furati da bi dijete rodjeno od roditelja u drzavi A, od roditelja iz drzave B i C, mogli s "ponosom" proglasit da je "nas B-ovac"?

*(Naglasavam MORA jer se tako ponasate, znati 10 jezika nije lose, nece odmoci, al realnost je da je nekom rodjenom u zapadnoj Evropi bosanski nebitan izuzev konteksta porodicnih veza).

Zar nije sustina covjeka njegov karakter, a ne debilne odrednice popup imena, il furanja da to sto si iz zemlje A ili B nesto kao znaci?
Post Reply