Gradonačelnica Sarajeva

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4851 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

ona je žensko
ženama sve opraštamo
jbg tako je
osim ako si plavšićka sebija mira marković i elena čaušešku
Truba

#4852 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

agent_zero wrote: 26/05/2023 09:20 Muž joj haver sa Sebijom
a jesi naivan pa dok sam ja bio u sdp glavna fora je bila vodat koke druge nacije glumit liberala i bosanskog patriotu

dok ti babo traži poso preko SDA (ili HDZ ako nisi bosnjak) a kad dodje ženidba onda šerijatski za muslimanku se oženiš

rijetko ko je istinski socijaldemokrata većina su konstrukti i biznismeni
Truba

#4853 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

Nisam gledo senada
Al vidim komentare bendzi se samo smjeska

Majketi nekad se pitam sta je s njom
Novak20

#4854 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Novak20 »

Dragan nije spomenuo "mukatu" i dodvoravanje IZ ali i ovo što je napisano je dovoljno.

Poanta više pogađa onog tko je imenovao Benjaminu nego nju koja leti u oblacima svog "uspjeha".

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/kolu ... ric-863280
Pogubni populizam Benjamine Karić

Dvije stvari koje su se dogodile ovih dana, informacije iz istrage oko Abdulaha Skake, vezane uz opstrukciju izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, i ona o tome da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odlikovala Nihada Aličkovića, jednog od prvaka narastajućeg desnog pokreta, unatoč formalnim objašnjenjima kojima je pokušala relativizirati političke implikacije tog čina, savršeno su zatvorile polovicu rijetko viđenog populističkog mandata aktualne gradonačelnice Sarajeva.

Ako se nekome prije njezinog preuzimanja dužnosti moglo učiniti da je populizam integralni dio bosanskohercegovačke političke scene, sada je izvjesno da je populizam u domaćoj politici dobio sasvim novu dimenziju. Pri čemu je najzabavnije, koliko i najtužnije to što se nominalno lijeva gradonačelnica zapravo obraća isključivo desnoj publici a da iz partije čija je potpredsjednica nema nikakve reakcije. Istina je i to da je nedostatak samopoštovanja u SDP-u oglašen još u momentu kada su pristali da ponude nekoga drugog umjesto izigranog Bogića Bogićevića, ali sada je poništena i bilo kakva sadržajna razlika u odnosu na vladajuće nacionalističke vrijednosti.

Proces koji je otvoren onim piarovskim susretima troje mladih gradonačelnika Sarajeva, Banje Luke i Mostara, a nastavljen javnim skandaliziranjem zbog nastupa Lidije Bačić, tragikomičnim čestitanjem Božića, bez da se spomene sam praznik i katastrofalnom arbitražnom odlukom oko spomen-ploče na Kazanima, za koju bi bilo bolje da se s ovakvim tekstom nije ni ukazala, odbijanjem razgovora o tome da se redefinira natpis na spomen-ploči na Vijećnici, konačno se zaokružio ovim posljednjim odlikovanjem.

I koliko god to ne bilo drago čuti ljudima s ljevice, a posebno onima u SDP-u, u svjetlu ovih poteza, jedino pitanje koje se nameće je ono o tome što će ovom društvu uopće ovakva partija, čija druga osoba i gradonačelnica glavnog grada bilda rejting nacionalističkim populizmom.

Da iza toga stoji barem nekakav konzekventan plan ili bilo kakav stvarni politički sadržaj, pa makar bio i desne provenijencije, sve skupa bi imalo barem nekog smisla. Ovako ga realno nema, uslijed čega na čelu Sarajeva imamo kombinaciju Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, odnosno nominalne ganutosti žene iz naroda koja razvija jufku i dijeli baklavu te nabildanog nacionalističkog patriotizma opsjednutog državotvornom misijom.

No, sve je to puno manji problem od onoga vezanog uz reakciju društva na sve navedeno. Politologija bi suhim zlatom plaćala za ovakav laboratorijski slučaj toga kako politički oportunizam potiče oportunističko ponašanje šire društvene zajednice. Pa tako ne postoji nikakva reakcija s ljevice, bila ona stranačka ili intelektualna, nikakav proglas, problematiziranje njezine potpredsjedničke pozicije u partiji, napuštanje savjeta gradonačelnice ili nešto slično.

Skoro kompletna mainstream scena na ljevici se ponaša kao da je sve uredu i da imaju svoju gradonačelnicu, zbog čega kao daleka prošlost izgledaju oni dani u kojim se Sarajevo podrazumijevalo kao grad autentične ljevice i simbolično mjesto otpora nacionalističkoj stvarnosti.

Poraz ljevice koji je krenuo katastrofalnim rezultatom na prvim višestranačkim izborima, nastavio se kroz ratnu stvarnost i realnost poslijeratne Bosne i Hercegovine koja praktično onemogućava lijevo djelovanje, dobio nadgradnju čitavim nizom iznevjeravanja nada u onih par situacija kad su bili na vlasti i činjenicom da su stvaranjem Željka Komšića kao paradigme stvorili nikad gore odnose u Federaciji, konačno je okončan kroz djelovanje Benjamine Karić. Tužan je to, ali zaslužen kraj jedne velike ideje koju danas u oportunističkoj stvarnosti nema tko istinski braniti, a još tužniji kraj jedne partije koja je uspješno u moralnom i ideološkom smislu prošla kroz dva rata, da bi na kraju okončala u patetičnom populizmu i brigom oko pozicije monumentalnog spomenika jednom kralju.
Osmi Socrates

#4855 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Osmi Socrates »

A tebi kao smeta što se ona "obraća desnici", a i sam si desničar. :lol:

Ne znam uopšte šta bi vas zadovoljilo. Da se obraća ljevici, i to bi vam bio problem, jer ljevica nije prirodna u današnjoj BiH.

Najbolje da ljudi vrate nekog SDA-ovca za gradonačelnika, pa da si i ti zadovoljan kako se stvari odvijaju.
Novak20

#4856 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Novak20 »

Osmi Socrates wrote: 31/05/2023 00:49 A tebi kao smeta što se ona "obraća desnici", a i sam si desničar. :lol:

Ne znam uopšte šta bi vas zadovoljilo. Da se obraća ljevici, i to bi vam bio problem, jer ljevica nije prirodna u današnjoj BiH.

Najbolje da ljudi vrate nekog SDA-ovca za gradonačelnika, pa da si i ti zadovoljan kako se stvari odvijaju.
Nisam ja tema članka Dragana Markovine nego djelovanje gradonačelnice glavnog grada države, nedjelovanje političke stranke koja ju je postavila na to mjesto i konačno gašenje jedne "velike ideje".

Markovina je svakom napisanom rečenicom 100% u pravu.

Ako misliš da mi nije žao što je to tako kako jeste, varaš se.
Point.

#4857 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Point. »

Novak20 wrote: 31/05/2023 08:04
Osmi Socrates wrote: 31/05/2023 00:49 A tebi kao smeta što se ona "obraća desnici", a i sam si desničar. :lol:

Nisam ja tema članka Dragana Markovine nego djelovanje gradonačelnice glavnog grada države, nedjelovanje političke stranke koja ju je postavila na to mjesto i konačno gašenje jedne "velike ideje".

Šta se ti brineš, ti si napustio tu ideju prije desetak godina i zaokrenuo u desno, ka vrelom kamenu Hercegovine.
Novak20

#4858 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Novak20 »

Point. wrote: 31/05/2023 08:20
Novak20 wrote: 31/05/2023 08:04

Šta se ti brineš, ti si napustio tu ideju prije desetak godina i zaokrenuo u desno, ka vrelom kamenu Hercegovine.
Bezobrazno si dosadan za dijete jednog dezertera i pobjegulje u Švedsku ovim stalnim ad hominem proljevom prema meni.

Živim i radim u BiH, plaćam porez i doprinose. Valjda imam pravo da se brinem o svemu što se događa u BiH i glavnom gradu Sarajevu i da to komentiram na ovom forumu ?

Ako se misliš praviti pametan, komentiraj i ti Draganov članak, Benjaminine postupke ili bilo što drugo što ima veze sa temom.

:run:
Point.

#4859 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Point. »

Novak20 wrote: 31/05/2023 10:10
Point. wrote: 31/05/2023 08:20
Bezobrazno si dosadan za dijete jednog dezertera i pobjegulje u Švedsku ovim stalnim ad hominem proljevom prema meni.

Živim i radim u BiH, plaćam porez i doprinose. Valjda imam pravo da se brinem o svemu što se događa u BiH i glavnom gradu Sarajevu i da to komentiram na ovom forumu ?

Ako se misliš praviti pametan, komentiraj i ti Draganov članak, Benjaminine postupke ili bilo što drugo što ima veze sa temom.

Što si neurozan, polako samo. Bezobrazno si dosadan za nekog ko mijenja političke stavove kako vjetar puše. Kad može tvoj sadašnji politički idol Dragan mjenjati pismo kojim se potpisuje i klub za koji navije, što ne bi i ti politička uvjerenja SDP gone HNS, pajel.

Truba

#4860 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

Novak20 wrote: 31/05/2023 10:10
moj stari ima vojnu knjižicu armije bih a tvoj :D
qlface

#4861 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by qlface »

Je li se ovo zaista pravda instagram soft prostitutkama za gradske odluke? Je li normalna žena sa ovim brukanjem sebe i svoje pozicije?
Truba

#4862 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

ne znam ništa ali mislim da bi mogla za kandidata za predsjednistvo
2024
:mrgreen:
thekupus

#4863 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by thekupus »

Truba wrote: 09/06/2023 14:22 ne znam ništa ali mislim da bi mogla za kandidata za predsjednistvo
2024
kako?
Hakiz

#4864 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Hakiz »

Novak20 wrote: 31/05/2023 00:36 Dragan nije spomenuo "mukatu" i dodvoravanje IZ ali i ovo što je napisano je dovoljno.

Poanta više pogađa onog tko je imenovao Benjaminu nego nju koja leti u oblacima svog "uspjeha".

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/kolu ... ric-863280
Pogubni populizam Benjamine Karić

Dvije stvari koje su se dogodile ovih dana, informacije iz istrage oko Abdulaha Skake, vezane uz opstrukciju izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, i ona o tome da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odlikovala Nihada Aličkovića, jednog od prvaka narastajućeg desnog pokreta, unatoč formalnim objašnjenjima kojima je pokušala relativizirati političke implikacije tog čina, savršeno su zatvorile polovicu rijetko viđenog populističkog mandata aktualne gradonačelnice Sarajeva.

Ako se nekome prije njezinog preuzimanja dužnosti moglo učiniti da je populizam integralni dio bosanskohercegovačke političke scene, sada je izvjesno da je populizam u domaćoj politici dobio sasvim novu dimenziju. Pri čemu je najzabavnije, koliko i najtužnije to što se nominalno lijeva gradonačelnica zapravo obraća isključivo desnoj publici a da iz partije čija je potpredsjednica nema nikakve reakcije. Istina je i to da je nedostatak samopoštovanja u SDP-u oglašen još u momentu kada su pristali da ponude nekoga drugog umjesto izigranog Bogića Bogićevića, ali sada je poništena i bilo kakva sadržajna razlika u odnosu na vladajuće nacionalističke vrijednosti.

Proces koji je otvoren onim piarovskim susretima troje mladih gradonačelnika Sarajeva, Banje Luke i Mostara, a nastavljen javnim skandaliziranjem zbog nastupa Lidije Bačić, tragikomičnim čestitanjem Božića, bez da se spomene sam praznik i katastrofalnom arbitražnom odlukom oko spomen-ploče na Kazanima, za koju bi bilo bolje da se s ovakvim tekstom nije ni ukazala, odbijanjem razgovora o tome da se redefinira natpis na spomen-ploči na Vijećnici, konačno se zaokružio ovim posljednjim odlikovanjem.

I koliko god to ne bilo drago čuti ljudima s ljevice, a posebno onima u SDP-u, u svjetlu ovih poteza, jedino pitanje koje se nameće je ono o tome što će ovom društvu uopće ovakva partija, čija druga osoba i gradonačelnica glavnog grada bilda rejting nacionalističkim populizmom.

Da iza toga stoji barem nekakav konzekventan plan ili bilo kakav stvarni politički sadržaj, pa makar bio i desne provenijencije, sve skupa bi imalo barem nekog smisla. Ovako ga realno nema, uslijed čega na čelu Sarajeva imamo kombinaciju Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, odnosno nominalne ganutosti žene iz naroda koja razvija jufku i dijeli baklavu te nabildanog nacionalističkog patriotizma opsjednutog državotvornom misijom.

No, sve je to puno manji problem od onoga vezanog uz reakciju društva na sve navedeno. Politologija bi suhim zlatom plaćala za ovakav laboratorijski slučaj toga kako politički oportunizam potiče oportunističko ponašanje šire društvene zajednice. Pa tako ne postoji nikakva reakcija s ljevice, bila ona stranačka ili intelektualna, nikakav proglas, problematiziranje njezine potpredsjedničke pozicije u partiji, napuštanje savjeta gradonačelnice ili nešto slično.

Skoro kompletna mainstream scena na ljevici se ponaša kao da je sve uredu i da imaju svoju gradonačelnicu, zbog čega kao daleka prošlost izgledaju oni dani u kojim se Sarajevo podrazumijevalo kao grad autentične ljevice i simbolično mjesto otpora nacionalističkoj stvarnosti.

Poraz ljevice koji je krenuo katastrofalnim rezultatom na prvim višestranačkim izborima, nastavio se kroz ratnu stvarnost i realnost poslijeratne Bosne i Hercegovine koja praktično onemogućava lijevo djelovanje, dobio nadgradnju čitavim nizom iznevjeravanja nada u onih par situacija kad su bili na vlasti i činjenicom da su stvaranjem Željka Komšića kao paradigme stvorili nikad gore odnose u Federaciji, konačno je okončan kroz djelovanje Benjamine Karić. Tužan je to, ali zaslužen kraj jedne velike ideje koju danas u oportunističkoj stvarnosti nema tko istinski braniti, a još tužniji kraj jedne partije koja je uspješno u moralnom i ideološkom smislu prošla kroz dva rata, da bi na kraju okončala u patetičnom populizmu i brigom oko pozicije monumentalnog spomenika jednom kralju.
To isti onaj Markovina koji je rekao dajte Čoviću legitimno predstavljanje time ćete mu izbiti adut iz ruke, razbiti monolitno zbijanje Hrvata oko HDZ?

Umorili se, moj Dragane, Sarajlije. Vidjeli da nacionalizam pobjeđuje.

A i ti sam to potvrđuješ rečenim.
Truba

#4865 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

thekupus wrote: 09/06/2023 15:30
Truba wrote: 09/06/2023 14:22 ne znam ništa ali mislim da bi mogla za kandidata za predsjednistvo
2024
kako?
Fino...ko komsic :mrgreen:
suspect_zero

#4866 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by suspect_zero »

2024
Ko? Ova Erna? :mrgreen:
piupiu

#4867 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by piupiu »

qlface wrote: 09/06/2023 14:16 Je li se ovo zaista pravda instagram soft prostitutkama za gradske odluke? Je li normalna žena sa ovim brukanjem sebe i svoje pozicije?
Zašto se čudiš? Pa pola bosansko-hercegovačkog 'političkog djelovanja' sastoji se od statusa na FB, rasprava na Twitteru i sličnih aktivnosti. Ako ništa, u tome makar ima direktne demokratije - da je razgovor moguć i da se dešava. U tom smislu je i 'instgram soft prostitutka', šta god to značilo, punopravni gradjanin s pravom na mišljenje.
Cherry-Cherry

#4868 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Cherry-Cherry »

Volim što znam prepoznati debila iz prve.
Isner

#4869 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Isner »

2024
Jedino ako bude četvrti član preCedništva iz reda ostalih...
Pošto se recitatorka izjašnjava kao - ostali...
Truba

#4870 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

sve je moguće u bih
Truba

#4871 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

Novak20

#4872 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Novak20 »

:lol:

Koje uvlačenje u zicugu, a nismo ni kolonija. Čuj, rođendan kralja Charlesa III...da mu postavimo negdje spomenik kao kralju Tvrtku. :D

Je li poslijepodnevni čaj bio od nane ? :D

Image
Prelijepom aulom naše Vijećnice danas su odzvanjali zvuci marševa koje je na gajdama odsvirao engleski narednik Douglas Warren u čast prvog službenog rođendana britanskog kralja Charlesa III.

Gajdaš narednik Warren u svečanoj odori je potom prošetao ulicama Sarajeva i kratkim izvedbama na ulicama grada obradovao prolaznike.

Tim povodom sam ugostila britanskog ambasadora Juliana Reillya i gajdaša Warrena s kojima sam popila poslijepodnevni čaj, uputila iskrene čestitke britanskom suverenu, uz poziv da posjeti Sarajevo i BiH.

Ovim jedinstvenim događajem u našoj gradskoj kući, potvrdili smo da naše zemlje povezuje prijateljstvo, uspješna saradnja, poštivanje i ljubav prema tradiciji
tramvajtrojka

#4873 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by tramvajtrojka »

Minus gradonacelnici za ovo odbijanje proslave dana Izraela, kad mogu razne turske i arapske ublehe mogu i izraelci na vijećnicu

sramotan potez :-) :-)
BAK-eV

#4874 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by BAK-eV »

tramvajtrojka wrote: 21/06/2023 09:58 Minus gradonacelnici za ovo odbijanje proslave dana Izraela, kad mogu razne turske i arapske ublehe mogu i izraelci na vijećnicu

sramotan potez :-) :-)
Kad je to organizovan vatromet u Sarajevu, povodom drzavnosti Turske ili neke druge arapske zemlje?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4875 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Velkoski »

kad su tražili? imaš li išta napismeno, jer u ovom slučaju imamo?

u svakom slučaju krajnje debilan potez
Post Reply