negdje sam pročitao ili čuo
kršćanski ideal je celibat
a muslimanski monogamija
Ja tu izreku vise vidim kao zelju velikog broja ljudi da zivotu daju neki visi smisao, pa da u tom smislu imaju prazninu koju pokusavaju popuniti vjerom u boga ili u nesto slicno. Pogotovo kad tome dodano prolaznost zivota, te nezadovoljstvo svojim zivotom i neispunjenist kod mnogih ljudi, onda se javi ta potreba.
Ama, praznina je tu.
Kao što rekoh, strah i smrt. Sve religije i vjera se temelje na strahu i smrti.donnie_darko wrote: ↑30/05/2023 16:37 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pitao ateista vjernika: "Kako ces se osjecati ako umres i nista ne bude poslije toga. Ti se molio a ono nema raja, nema pakla, nema nicega?"
Kaze mu vjernik: "Sigurno bolje nego ti, ako umres i bude raja i bude pakla"
Ti to zoves strah I smrt ja to zovem vjera i nada u nesto dobro I poslije smrti.Hakiz wrote: ↑30/05/2023 16:39Kao što rekoh, strah i smrt. Sve religije i vjera se temelje na strahu i smrti.donnie_darko wrote: ↑30/05/2023 16:37 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pitao ateista vjernika: "Kako ces se osjecati ako umres i nista ne bude poslije toga. Ti se molio a ono nema raja, nema pakla, nema nicega?"
Strah od pakla.donnie_darko wrote: ↑30/05/2023 17:20Ti to zoves strah I smrt ja to zovem vjera i nada u nesto dobro I poslije smrti.
Hakiz wrote: ↑30/05/2023 16:39Kao što rekoh, strah i smrt. Sve religije i vjera se temelje na strahu i smrti.donnie_darko wrote: ↑30/05/2023 16:37 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Na strahu od smrti i besmisla. Jasno. Ali kako odrastao čovjek može pristati na tako infantilnu sliku svijeta u kojoj nekakav stražar zagrobnog života razvrstava posjetioce - jedne u gorući plamen, a druge na rimske orgije, e to mi stvarno nije jasno. To je tako nemaštovito.Hakiz wrote: ↑30/05/2023 16:39Kao što rekoh, strah i smrt. Sve religije i vjera se temelje na strahu i smrti.donnie_darko wrote: ↑30/05/2023 16:37 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
nije baš da je nemaštovito, više djetinjastopiupiu wrote: ↑30/05/2023 18:47Na strahu od smrti i besmisla. Jasno. Ali kako odrastao čovjek može pristati na tako infantilnu sliku svijeta u kojoj nekakav stražar zagrobnog života razvrstava posjetioce - jedne u gorući plamen, a druge na rimske orgije, e to mi stvarno nije jasno. To je tako nemaštovito.
Mislim da je naglasak ipak na onome da u čovjeku postoji neki prazan prostor za pripadanje, nešto što će njegovom postojanju dati smisao, i da je kao takav čovjek podložan raznim potčinjavanjima i ideološkim zastranjivanjima.broj dva wrote: ↑30/05/2023 10:22Ne. Možemo reči da ima praznina u čovjeku ali nema osnova reći da je praznina za boga. Ni za šta nema osnova reči da je tu radi bogova.piupiu wrote: ↑29/05/2023 15:48 ''Iz perspektive psihijatrije ne možemo da znamo da li postoji bog, ali ono što neizostavno znamo, to je da u čoveku postoji prazno mesto za boga. I veliki je problem šta će zasesti na to mesto, šta će u čoveku bogovati, a glavna intencija svakog vođe, svake ideologije, leve, desne, dobre, loše, je upravo da tu zasedne.''
Petar Jevremovic, psiholog
Je, i ja velim, Ili što bi rekao jedan bend iz bivše naše:breuer wrote: ↑30/05/2023 18:49nije baš da je nemaštovito, više djetinjastopiupiu wrote: ↑30/05/2023 18:47
Na strahu od smrti i besmisla. Jasno. Ali kako odrastao čovjek može pristati na tako infantilnu sliku svijeta u kojoj nekakav stražar zagrobnog života razvrstava posjetioce - jedne u gorući plamen, a druge na rimske orgije, e to mi stvarno nije jasno. To je tako nemaštovito.
te rijeke od meda, te hurije nake, kake nake, 70 tačno...tačno ko kad opisuju Vilah![]()
![]()
Ovo me podsjeća na srednju školu i konverzaciju izmedju mene (agnostik) i dvije prijateljice (religiozne muslimanke), dan danas me podsjećaju na to kad sam rekla "hoće li vama biti krivo što ste klanjale itd., dok ja nisam, ako sve tri završimo u raju??"donnie_darko wrote: ↑30/05/2023 16:37 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pastrmka i Lipljen wrote: ↑30/05/2023 18:44 vjerovati u nekog čiku na nebu koji sve vidi i sve zna a pri tome prati tebe šta jedeš, koga ženiš i kako se oblačiš je vrhunac LUDILA.
Isto drustvene mreze i internetPastrmka i Lipljen wrote: ↑30/05/2023 18:44 vjerovati u nekog čiku na nebu koji sve vidi i sve zna a pri tome prati tebe šta jedeš, koga ženiš i kako se oblačiš je vrhunac LUDILA.
donnie_darko wrote: ↑30/05/2023 16:37 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Strah od smrti ne nestaje sa odrastanjem. Zapravo, sto smo stariji sve je veci.piupiu wrote: ↑30/05/2023 18:47Na strahu od smrti i besmisla. Jasno. Ali kako odrastao čovjek može pristati na tako infantilnu sliku svijeta u kojoj nekakav stražar zagrobnog života razvrstava posjetioce - jedne u gorući plamen, a druge na rimske orgije, e to mi stvarno nije jasno. To je tako nemaštovito.
ima religija koje ne vjeruju u smrt i to im nije bitnoHakiz wrote: ↑30/05/2023 16:39Kao što rekoh, strah i smrt. Sve religije i vjera se temelje na strahu i smrti.donnie_darko wrote: ↑30/05/2023 16:37 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
brkaš grijeh, čovjeka i egzistenciju višeg bićaPastrmka i Lipljen wrote: ↑30/05/2023 19:39 Da pokušam jeftinu perverziju pojasnit, seljačka ona prava.
Na sudu je sa babom, sa bratom i sestrom ne priča
Jebe prijatelju ženu
Pije, drogira se i kocka
voli slagat, ukrast
a ti ne postiš kaže!
Sve ok, razumijem taj dio. Ne razumijem dio sa izmišljanjem zagrobnog života sa nekakvim zemaljsko-mitološkim karakteristikama. Strašni plamen. Rajski vrt. Čiko koji razvrstava - ti si dobar, ti si zao.Dope_Man wrote: ↑31/05/2023 10:22Strah od smrti ne nestaje sa odrastanjem. Zapravo, sto smo stariji sve je veci.piupiu wrote: ↑30/05/2023 18:47
Na strahu od smrti i besmisla. Jasno. Ali kako odrastao čovjek može pristati na tako infantilnu sliku svijeta u kojoj nekakav stražar zagrobnog života razvrstava posjetioce - jedne u gorući plamen, a druge na rimske orgije, e to mi stvarno nije jasno. To je tako nemaštovito.
Gdje je onaj smajli metalac što maše glavom