Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
koliko ja znam imaju i određene obaveze koje je BiH preuzela po pitanju energetske tranzicije i dekarbonizacije do 2030 i do 2050 godine. TE i plin definitivno nisu u tom pravcu jer fokus treba biti na obnovljivim izvorima energije, gdje BiH ima ogroman potencijal u smislu hidropotencijala, solara, i vjetra. Fokus vlasti bi trebao ići u tom pravcu.
Treba ali mi ne možemo bez TE i moramo imati neke i u budućnosti - zamisli sušnu ljetnu noć bez vjetra gdje prozoizvodnja iz hidroelektrana na minimumu, solari spavaju a vjetroelektrane mrtve... imaš opciju da kupuješ struju po 140-150€ kao sada ili da je proizvodiš po 30€ kao sada.
Pa ista se stvar može desiti i zimi. Oblačan dan, suha zima, anticiklona, nema vjetra. Akumulacije niske. Grijanje radi, rasvjeta se rano pali...
Kupuj po 750 eura i prodaji stanovništvu po 75.
Odgovorno vođenje energetske politike... zeleno folovi golovi
Treba ali mi ne možemo bez TE i moramo imati neke i u budućnosti - zamisli sušnu ljetnu noć bez vjetra gdje prozoizvodnja iz hidroelektrana na minimumu, solari spavaju a vjetroelektrane mrtve... imaš opciju da kupuješ struju po 140-150€ kao sada ili da je proizvodiš po 30€ kao sada.
Trebamo imati sve izvore energije ukljulujući i nuklearne elektrane. Fokus na hidro, termo, vjetrenjače i solarne!
Ovih dana imamo pokrivenu domaću potrošnju sa proizvodnjom iz obnovljivih izvora. I nemamo mi baš puno prostora još za nove HE.
Možda na gornjem toku Neretve, Bosni... ali nema više mjesta za neke velike kapacitete od 100 i više MW.
Vjetrenjača može biti više.
Ali svi ti pogoni utiču na okoliš na drugi način. Drugim riječima, nema besplatne energije. Nešto gubiš uvijek.
Pa ista se stvar može desiti i zimi. Oblačan dan, suha zima, anticiklona, nema vjetra. Akumulacije niske. Grijanje radi, rasvjeta se rano pali...
Kupuj po 750 eura i prodaji stanovništvu po 75.
Odgovorno vođenje energetske politike... zeleno folovi golovi
ma da, ja sam samo naveo jedan od primjera kada "obnovljivi" izvori ne vrijede ni pišljive bobe a struja ti treba. Dodatno mi nikada nećemo imati nuklearku stoga jedino šta možemo da imamo je TE koja je i pored ovakvih ekstrema neophodna za balans sistema
drug_profi wrote: ↑25/05/2023 00:52Ljudi moji diploma drzavnog fakulteta je bila dostupna za 10K prije nekih 15-20 godina.
I sve da ti unesu u dosje i u sluzbene novine.
Meni se nudilo. Ne mogu javno o tom. Pare nisu bile problem, ali jest savjest.
Ja sam samo pogresno vaspitan za danasnje vrijeme. Neprilagođen.
drug_profi wrote: ↑25/05/2023 00:52Ljudi moji diploma drzavnog fakulteta je bila dostupna za 10K prije nekih 15-20 godina.
I sve da ti unesu u dosje i u sluzbene novine.
Meni se nudilo. Ne mogu javno o tom. Pare nisu bile problem, ali jest savjest.
Ja sam samo pogresno vaspitan za danasnje vrijeme. Neprilagođen.
Ramo je dobar. Njegov mladji sin Rusmir je do 23 diplomirao na dva Univerziteta. Nesto k'o Šešelj onomad, jebo terma svoju
Pa sada da zagrebu ispod povrsine, Ramo i njegova tri sina imaju cc 10 diploma...hahahaha
Nije cijela diploma na UNSA al jesu ispiti. Zivi svjedok. Nas 7_oro na ispitu niko nije polozio, na oglasnoj izasla lista, tipovi polozili koji nisu bili uopste na ispitu. Da ne govorimo o onima koji se nisu nigdje pojavljivali osim u papirima.I sve uredno imaju odslusane vjezbe polozene ispite. To je haman tad nekad krenulo, kad su skontali da moze i da niko ne provjerava onda je otislo do diploma.