https://www.epravda.com.ua/publications ... 29/700580/Rusija će u 2023. godini potrošiti 29 triliona rubalja ili 362 milijarde dolara iz federalnog budžeta. Za vojsku i snage sigurnosti izdvojeno je rekordnih 9,4 triliona rubalja, 60 odsto više nego 2021. Odnosno, svaka treća rublja iz federalnog budžeta ide na rat u Ukrajini ili podršku režimu.
Međutim, ovo je samo vrh ledenog brijega, jer je dio ratnog novca prerušen u potrošnju na obrazovanje, socijalne artikle, podršku privredi ili regijama. Na primjer, to se vidi u finansiranju propagande. Federalni budžet troši 118 milijardi rubalja za podršku medijima, još 20 milijardi rubalja ide organizaciji "Institut za razvoj interneta", koja sponzorira propagandne sadržaje. Za „patriotsko obrazovanje mladih“ preko Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije biće izdvojeno 40 milijardi rubalja – šest puta više nego 2022. Novac će biti usmjeren organizacijama koje će školarcima propagirati rusku ideologiju. Jedna od njih će raditi na okupiranim ukrajinskim teritorijama.
Kroz programe ekonomske podrške iz budžeta Ruske Federacije biće izdvojeno više od 200 milijardi rubalja za Roskosmos, koji je dio ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Kompanija proizvodi vojne satelite i podržava navigacioni sistem GLONASS, kojim se navode projektili, a i ima svoje oružane formacije. Za rat se mobilišu i budžetska sredstva namijenjena regijama. Oko 550 milijardi rubalja subvencija biće usmjereno okupacionim upravama u Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj, Hersonskoj oblasti i Autonomnoj Republici Krim. Saradnici će ta sredstva trošiti po vlastitom nahođenju...
Ukrajinska vojska uništava rusku opremu brže nego što Moskva ima vremena da je proizvede. Istovremeno, u ruskom vojno-industrijskom kompleksu nije bilo katastrofe zbog sankcija. Dodijeljeni trilioni rubalja i rupe u embargu dovoljni su za podršku proizvodnji. Podaci Ministarstva odbrane Ukrajine pokazuju da su tokom godine velikog rata Rusi mogli proizvesti više od 500 krstarećih projektila. Da je ruski vojno-industrijski kompleks živ, svjedoče i pokazatelji zvanične ruske statistike, kaže Lidija Lisovska, analitičarka projekta "Ruska imovina kao izvor ekonomskog oporavka Ukrajine".
Prema njenim riječima, u prvom kvartalu 2023. godine proizvodnja optičkih uređaja u Rusiji porasla je za 73% u odnosu na isti period 2022. godine.
Proizvodnja radara, radio-navigacionih proizvoda, opreme za daljinsko upravljanje, kompjutera, elektromotora, generatora, baterija, specijalne odjeće i obuće povećana je za 40-110%. To može ukazivati na zamjenu proizvoda koji su ranije uvoženi iz zapadnih zemalja i povećanje proizvodnje za vojsku. Rast vojne proizvodnje ogleda se i u drugim pokazateljima. Tako je fabrika za proizvodnju bespilotnih letjelica u Dubni proradila u tri smjene, a Smolenski avijacijski kombinat, koji proizvodi krstareće rakete, planira da poveća broj zaposlenih sa 2 hiljade na 4,3 hiljade...
Ukrajina
- Čitalac
#164576 Re: Ukrajina
Velika analiza Ukrajinske Pravde o stanju ruske ekonomije i vojne industrije nakon godinu dana rata i sankcija.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#164577 Re: Ukrajina
"Patriot u rukama Ukrajinaca osigurava stopostotno obaranje svih ruskih projektila."
-
saimidin
#164578 Re: Ukrajina
Solidan tekst, ali mislim da ce UA krenuti iz hersona preko dnjepra da presijeku kopnenu vezu krimu, iako sam glasao za tokmak - melitopolj
https://6yka.com/svijet/ukrajinci-svako ... icka-varka
- janje_
#164579 Re: Ukrajina
I ja sam to zaokruzio, a sad da ponovo glasam nemam pojma sta bih. I dobro da je tako.saimidin wrote: ↑29/05/2023 22:16 Solidan tekst, ali mislim da ce UA krenuti iz hersona preko dnjepra da presijeku kopnenu vezu krimu, iako sam glasao za tokmak - melitopolj
- Point.
#164580 Re: Ukrajina
Ne ulazite u bilo kakve rasprave sa Generalom, samo ignore.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#164581 Re: Ukrajina
ukrajinci ce napasti cijeli front i svi pravci ce biti glavni pravci
najvece iznenadjenje ukrajinske ofanzive ce biti sila i brojevi kojim ce ukrajinska vojska udariti i logistika potrebna za to
ne tenkovi i avioni, rakete, artiljerija ili bilo koje zapadno oruzje niti neke taktike, strategije, manevri, opkoljavanja, nadmudrivanje sa rusima nego snaga i zestina napada
ukrajinski one milion army se sprema da krene u obracun sa agresorom - ubrzo ce poceti ofanziva
najvece iznenadjenje ukrajinske ofanzive ce biti sila i brojevi kojim ce ukrajinska vojska udariti i logistika potrebna za to
ne tenkovi i avioni, rakete, artiljerija ili bilo koje zapadno oruzje niti neke taktike, strategije, manevri, opkoljavanja, nadmudrivanje sa rusima nego snaga i zestina napada
ukrajinski one milion army se sprema da krene u obracun sa agresorom - ubrzo ce poceti ofanziva
- drug_profi
#164582 Re: Ukrajina
Mislim da ce prvo odsjec sjever, a zatim prodrijeti prema Luhansku. To ce izvuci rezerve prema gore, tad ce doci do proboja preko Dnjepra ili Tokmaka.
-
cranberries
#164583 Re: Ukrajina
To je to. Mi nase novce ali Ukrajina daje zivote na nasu slobodu, jer bez ikakve dvojbe Rusija ne bi stala samo na Ukrajini. Srecom, moraju stati.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#164584 Re: Ukrajina
Mislim da nece krenuti citavim frontom, tu treba ogromna logisticka podrska. Sta kad tenkovi ispucaju granate il potrose gorivo, moraju cisterne i kamioni doci, nece se oni vracati po gorivo i municiju. Jedino da ostanu tu, dok drugi esalon probija dalje a prvi osigurava i ceka dopunu. treci esalon osigurava bokove i razbija odbranu i siri front. Tako su radili prema Kupljansku. Nisu stali dok nizu uzeli Kupljansk u tri dana a sirili bokove, sjever prema granici a jug prema Izjumu. Kasnije su teziste napada presaltali na jug i uzeli Izjum.
Ovo je prosta taktika koja ono mora tako pri proboju ostrom i napadu. Ili da ides mic po mic ko rusi na Bahmutu. To bi trajalo mjesecima.
Mora to biti ostro i prodorno, to je NATO doktrina. Ruska skola primjenjivala je tu doktrinu samo sto u ukrajini to im nije uspjelo, vise su za poziciono i lagano takticko napredovanje. Madner je tu upravu, NATO doktrina to je Njemačka škola. Legendarni Blitzkrieg.
Ovo je prosta taktika koja ono mora tako pri proboju ostrom i napadu. Ili da ides mic po mic ko rusi na Bahmutu. To bi trajalo mjesecima.
Mora to biti ostro i prodorno, to je NATO doktrina. Ruska skola primjenjivala je tu doktrinu samo sto u ukrajini to im nije uspjelo, vise su za poziciono i lagano takticko napredovanje. Madner je tu upravu, NATO doktrina to je Njemačka škola. Legendarni Blitzkrieg.
Nato je ovo usavrsio.Rusi se nisu proslavili u ovome, cak ni u WW2.Blitzkrieg je popularan naziv za operativnu vojnu doktrinu koja predviđa uporabu mobilnih snaga koje napadaju koristeći brzinu i iznenađenje kako bi onemogućile neprijatelja da pravovremeno uspostavi koherentnu obranu, te ga okružili i demoralizirali.
-
mishic
#164585 Re: Ukrajina
Ovo što je nabrojano u ovom linku od opreme i naoružanja ne da će te jedinice učiniti najopremljenijim u Ukrajini nego će ih učiniti jedinicama kojima je teško naći ravne bilo gdje u svijetu. Ukrajina se sprema da naprvi udar kakav do sada nikada i nigdje u svijetu nije izveden. Sretno da im bude!
-
cranberries
#164586 Re: Ukrajina
a i od jucer
Nema Sumira pa umjesto njeg bub forwarding
-
Bossona
#164587 Re: Ukrajina
Neće napasti cijeli front jer je ogroman, stotinama kilometara širok za što bi im trebale stotine hiljada vojnika, već će biti glavni strateški pravac uz par pomoćnih da razvuku odbranu. Cilj je prodor ka azurskoj obali, odsjecanje jugoistočnog okupiarnih dijelova u kojima će biti masovna bježanija i predaja zbog prekida dotura MTS-a i pojačanja u ljudstvu.japin_mutapi wrote: ↑29/05/2023 22:37 ukrajinci ce napasti cijeli front i svi pravci ce biti glavni pravci
- madner
#164588 Re: Ukrajina
Treba biti objektivan i realan, ne padati u navijacki trans.
ZSU ima tezak zadatak, ima kepeca i Sirskog kao utege. Sa druge strane imaju slabosti koje su mogu iskoristiti, prvenstveno jedinice koje nemaju koheziju i koje ce se lako raspasti. Plus Shogi i Garasimov koji moraju cuvati svoj vrat.
ZSU ima tezak zadatak, ima kepeca i Sirskog kao utege. Sa druge strane imaju slabosti koje su mogu iskoristiti, prvenstveno jedinice koje nemaju koheziju i koje ce se lako raspasti. Plus Shogi i Garasimov koji moraju cuvati svoj vrat.
-
A_A_AKCIJA
#164589 Re: Ukrajina
Ukrajinska firma Ivchenko Progress će raditi na razvoju mlaznog motora za turski avioni pete generacije KAAN.
- madner
#164590 Re: Ukrajina
Ukraina je imala ogroman doprinos u razvoju Iranskog raketnog programa, mogu i Tursku fino pogurati.
-
MMM1977
#164591 Re: Ukrajina
Pozdrav svima, obaveze u zadnje vrijeme pa ne stižem upratiti sve ali sam uspio dosta pohvatati da budem u toku.
Bio sam desetak dana u Poljskoj i to uglavnom u Žežuvu, pa sam razgovarao sa Poljacima ali i Ukrajincima koji rade u ovoj fabrici koju sam posjetio. I moja podrška je se samo povećala, mnogi radnici iz te fabrike su već dobrovoljno otišli na linije a i ostali djeluju dosta spremni odazvati se u roku odmah.
Zašto ne kreće ofanziva? Pa i na temi je već dosta napisano ali pomoć koja stiže sa svih strana je logistički vrlo zahtjevna sa aspekta uvezivanja, obezbjeđivanja municije i slično. Također, da bi F16 imao pravi efekat treba neutralisati RU PVO, ne vole Ameri gubiti njihove igračke olako, nije dobro za marketing. A F16 je po meni već spreman i neće se čekati na njega.
Dalje, Patriot koji je neki dan djelovao je isporučen iz Poljske ali Poljska sada nije dovoljno zaštićena i čekaju se isporuke iz USA, kako Patriota tako i nekih drugih igrački.
Uglavnom, biće nekih čačkanja i ispipavanja ruskog pulsa ali ozbiljnije se neće krenuti dok sve ne bude spremno, nema ništa na ho-ruk. I ono što pišu oni koji podržavaju Rusiju su u pravu, kako god se Ukrajinci spremaju za ofanzivu tako se i Rusi spremaju na žestok odgovor. Biće svega.
Uglavnom, Slava Ukrajini
Bio sam desetak dana u Poljskoj i to uglavnom u Žežuvu, pa sam razgovarao sa Poljacima ali i Ukrajincima koji rade u ovoj fabrici koju sam posjetio. I moja podrška je se samo povećala, mnogi radnici iz te fabrike su već dobrovoljno otišli na linije a i ostali djeluju dosta spremni odazvati se u roku odmah.
Zašto ne kreće ofanziva? Pa i na temi je već dosta napisano ali pomoć koja stiže sa svih strana je logistički vrlo zahtjevna sa aspekta uvezivanja, obezbjeđivanja municije i slično. Također, da bi F16 imao pravi efekat treba neutralisati RU PVO, ne vole Ameri gubiti njihove igračke olako, nije dobro za marketing. A F16 je po meni već spreman i neće se čekati na njega.
Dalje, Patriot koji je neki dan djelovao je isporučen iz Poljske ali Poljska sada nije dovoljno zaštićena i čekaju se isporuke iz USA, kako Patriota tako i nekih drugih igrački.
Uglavnom, biće nekih čačkanja i ispipavanja ruskog pulsa ali ozbiljnije se neće krenuti dok sve ne bude spremno, nema ništa na ho-ruk. I ono što pišu oni koji podržavaju Rusiju su u pravu, kako god se Ukrajinci spremaju za ofanzivu tako se i Rusi spremaju na žestok odgovor. Biće svega.
Uglavnom, Slava Ukrajini
-
mishic
#164592 Re: Ukrajina
Pa ko nebi pao kada je teško i nabrojati šta su Ukrajinci sve pripremili a onda kada pogledaš karakteristike, fotke i videa kako to dejstvuje dođe ti da zoveš ove po Moskvi da isprazne skloništa jer dugo nisu korištena a sada mogu zatrebati. Ovo je sasvim u granicama objektivnosti.
- madner
#164593 Re: Ukrajina
Super i ako oslobode zemlju i naprave ove cetri republike tampon zone kapa do poda, ali ako i rezultat bude skromniji nista nije izgubljeno.mishic wrote: ↑29/05/2023 23:50Pa ko nebi pao kada je teško i nabrojati šta su Ukrajinci sve pripremili a onda kada pogledaš karakteristike, fotke i videa kako to dejstvuje dođe ti da zoveš ove po Moskvi da isprazne skloništa jer dugo nisu korištena a sada mogu zatrebati. Ovo je sasvim u granicama objektivnosti.
Vec prazne skladista, ali ima toga jos za koju godinu.
- General War
#164595 Re: Ukrajina
Da ne ispadne da samo Ukrainci lupaju sa brojevima gubitaka, pobrinuli su se i rusi:

- drug_profi
#164596 Re: Ukrajina
MMM1977 wrote: ↑29/05/2023 23:46 Pozdrav svima, obaveze u zadnje vrijeme pa ne stižem upratiti sve ali sam uspio dosta pohvatati da budem u toku.
Uglavnom, Slava Ukrajini
- drug_profi
#164597 Re: Ukrajina
Zabrinjavajuće!
Pomijeranje Bjeloruske vojske!

Pomijeranje Bjeloruske vojske!
- drug_profi
#164598 Re: Ukrajina
Jučer su graničari Ruske Federacije proslavili svoj profesionalni praznik. Borci RDK čestitali su im na još jednom uspješnom prelasku "propusne" državne granice! Svrha našeg prijelaza bit će poznata u bliskoj budućnosti, ostanite s nama.
- drug_profi
#164599 Re: Ukrajina
Nismo pridali veliku važnost ovome.
Ovo bi značilo da je sve spremno.
Mada ne vidim razlog da se to javno odaje.
Sajops?
Ovo bi značilo da je sve spremno.
Mada ne vidim razlog da se to javno odaje.
Sajops?
Odobrili smo datume za početak kretanja naših trupa, odluke su donesene, zahvaljujem brigadama koje su se za to pripremile - Volodymyr Zelenskyi.
- drug_profi
#164600 Re: Ukrajina
Rus. Bogorodične. Donjeck.
Art defacto.

Art defacto.