Zar vam je toliko krivo
Republika Turska
- tramvajtrojka
- Leverage
#38203 Re: Republika Turska
Ne vidim problem da mi bude drago da izgubi neko koga smatram ideološkim protivnikom. Turska je meni izuzetno važna država i želim da njom upravlja proeuropska a ne proislamska politika.
Čujemo se za 5 godina.
-
xpg94
#38204 Re: Republika Turska
Pošteno. Cijenim iskrene i neprovokativne odgovore.
Slazem se da je Turska izuzetno vazna drzava, ali zasto si protiv proislamske politike u zemlji u kojoj su vecina muslimani, i koja je historijski uvijek bila vodjena proislamskom politikom?
- Leverage
#38205 Re: Republika Turska
Zato što sam ateista i smatram da bilo kakva religija nema šta da radi u upravljanju državom.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#38206 Re: Republika Turska
U kojem smislu si ga pitao?skafiskafsnjak wrote: ↑29/05/2023 21:49Ja bas pitao Turcina kolegu vezano za Ataturka .... lik me gleda, o cemu ti kazexpg94 wrote: ↑29/05/2023 21:45
Dečko opet dajes sebi za pravo da pravis zakljucke u moje ime. To sto nemas sta pametnije odgovoriti mi ukazuje na to da si neozbiljan, tako da selam alejk.![]()
Protivnika Erdogana je puno, ima ih raznih sorti. A jedna od najbrojnijih su gulenovci. To sto tebi smeta sto je Sultan pobijedio ne mijenja cinjenicu da ga je narod izabrao - pa makar tebi to ne bilo po volji.
Turska je i previse vremena provela pod vlasti komunista, i opcenito ljudi koji su anti-islamski nastrojeni, od Ataturka pa nadalje, ali dosta je bilo. Sultan ostaje na svom mjestu i Turska ide naprijed.![]()
Jel on kao Turcin neupucen, ili ja, ne znam
Ja sam dosta u kontaktu sa Turcima, i svako zna za njega.
- Point.
#38207 Re: Republika Turska
Šta kaže pošteni izbori bili a Brko i njegova kampanja preko 90% vremena na državnoj tv okupirali, Kemal nešto više od 3 minute.
-
xpg94
#38208 Re: Republika Turska
Ali svjestan si i da nisu svi ateisti, zasto ti smeta sa drugi ljudi sebi biraju kako oni zele (pa makar i bilo kontra tvojih uvjerenja)?
Zanimljivo mi je kako se proevropski orijentisani ljudi busaju demokratijom, ali kad vecina koja zeli religijski sistem uredjenja drzave izabere sebi vlast koja je vodi u tom proreligijskom pravcu (ovo se ne odnosi samo na Tursku), e onda su proevropejci protiv, i daju sebi za pravo sa kazu kako to nije prava demokratija.
Ljudi su izabrali, pusti ih da sebi kroje sudbinu kako oni misle da treba.
- Leverage
#38209 Re: Republika Turska
Ne smeta mi da bira ko god šta hoće, nego navijam za svoju viziju.xpg94 wrote: ↑29/05/2023 22:28Ali svjestan si i da nisu svi ateisti, zasto ti smeta sa drugi ljudi sebi biraju kako oni zele (pa makar i bilo kontra tvojih uvjerenja)?
Zanimljivo mi je kako se proevropski orijentisani ljudi busaju demokratijom, ali kad vecina koja zeli religijski sistem uredjenja drzave izabere sebi vlast koja je vodi u tom proreligijskom pravcu (ovo se ne odnosi samo na Tursku), e onda su proevropejci protiv, i daju sebi za pravo sa kazu kako to nije prava demokratija.
Demokratija ne podrazumijeva samo volju većine, ona podrazumijeva i niz drugih stvari. Nije to švedski sto s kojeg uzimaš šta ti paše.
Ti imaš problem da prihvatiš da neko nema tvoju viziju, ne ja.
-
xpg94
#38210 Re: Republika Turska
Posteno. Evo upravo sam prihvatio, hairli da ti bude.Leverage wrote: ↑29/05/2023 22:31Ne smeta mi da bira ko god šta hoće, nego navijam za svoju viziju.xpg94 wrote: ↑29/05/2023 22:28
Ali svjestan si i da nisu svi ateisti, zasto ti smeta sa drugi ljudi sebi biraju kako oni zele (pa makar i bilo kontra tvojih uvjerenja)?
Demokratija ne podrazumijeva samo volju većine, ona podrazumijeva i niz drugih stvari. Nije to švedski sto s kojeg uzimaš šta ti paše.
Ti imaš problem da prihvatiš da neko nema tvoju viziju, ne ja.
- Ludzak
#38211 Re: Republika Turska
Zato što Albancima nisu bitna vjerska opredjeljenost , kao recimo BošnjacimaHarTar wrote: ↑29/05/2023 20:53Ne znam kako onda nisu uspjeli srušiti nacionalnu svijest Albancima npr.? Za ostalo se slažem.planinar60 wrote: ↑29/05/2023 20:48
Ako cemo pravo nasu nacionalnu svijest su skrsili upravo turci, a pokusavali je uspostaviti austrijanci.
A klinac bi svrgli sultanat da je iole bio jak, ali propadanje je pocelo jos 100 godina prije pa onda spasavaj sta mozes.
Hos jedna karakteristika turaka je sa prvo udaraju/pucaju pa onda pitaju zbog cega, to je zapravo vojnicki mentalitet i zato i jesu zayebani.
- HarTar
- HarTar
#38213 Re: Republika Turska
Kako god, ali znam dosta Albanaca i oni idu kako vjetar puše, a ja ne volim takve ljude.....
-
Hakiz
#38214 Re: Republika Turska
Pitao sam te jednostavno pitanje: Da li kažeš da su svi Erdoanovi protivnici gulenovci?xpg94 wrote: ↑29/05/2023 21:45Dečko opet dajes sebi za pravo da pravis zakljucke u moje ime. To sto nemas sta pametnije odgovoriti mi ukazuje na to da si neozbiljan, tako da selam alejk.![]()
Protivnika Erdogana je puno, ima ih raznih sorti. A jedna od najbrojnijih su gulenovci. To sto tebi smeta sto je Sultan pobijedio ne mijenja cinjenicu da ga je narod izabrao - pa makar tebi to ne bilo po volji.
Turska je i previse vremena provela pod vlasti komunista, i opcenito ljudi koji su anti-islamski nastrojeni, od Ataturka pa nadalje, ali dosta je bilo. Sultan ostaje na svom mjestu i Turska ide naprijed.
Dečko.
- skafiskafsnjak
#38215 Re: Republika Turska
Ma ne da ne zna. Nego za ovo sta je radio. Da je bio antiislamski nastrojen i slicnosehohari wrote: ↑29/05/2023 22:18U kojem smislu si ga pitao?skafiskafsnjak wrote: ↑29/05/2023 21:49
Ja bas pitao Turcina kolegu vezano za Ataturka .... lik me gleda, o cemu ti kaze![]()
Jel on kao Turcin neupucen, ili ja, ne znam
Ja sam dosta u kontaktu sa Turcima, i svako zna za njega.
-
planinar60
#38216 Re: Republika Turska
1830.-tih Bosnjaci su izgubili bitku,bolje reci sultan ih je ugusio u borbi za autonomiju i nacionalnu svijest, a upravo je to period kad se nacionalne svijesti bude svugdje u evropi, ono sto je kalaj pokusao provesti 80 godina kasbije nije moglo proci jer je vec velikosrpska politika (nacertanije) dobrano uhvatila maha, sa hrvatske strane je bilo slicno, u tom smuslu turci su igasili bosnjacku nac svijest pa se lutalo gotovo 160 godina od tada.GG_1231 wrote: ↑29/05/2023 21:37Teško da su austrijanci baš bili za nacionalnu svijest Bošnjaka, pa upravo su za njihove vladevine pravoslavci automatski preko noći postali Srbi, a katolici Hrvatiplaninar60 wrote: ↑29/05/2023 20:48
Ako cemo pravo nasu nacionalnu svijest su skrsili upravo turci, a pokusavali je uspostaviti austrijanci.
A klinac bi svrgli sultanat da je iole bio jak, ali propadanje je pocelo jos 100 godina prije pa onda spasavaj sta mozes.
Hos jedna karakteristika turaka je sa prvo udaraju/pucaju pa onda pitaju zbog cega, to je zapravo vojnicki mentalitet i zato i jesu zayebani.
-
planinar60
#38217 Re: Republika Turska
Moguce je i da ne zna, da nije proucavao, da nije zelio da zna, pa imas porodica (begovskih) u bih cije je clanove tito ili protjerao ili prihvatio pod svoje okrilje, ali oduzeo im i imanja i posjede ali oni i dalhe slijepo slijede i zale za titom i njegovom vladom.skafiskafsnjak wrote: ↑29/05/2023 23:40Ma ne da ne zna. Nego za ovo sta je radio. Da je bio antiislamski nastrojen i slicno
U turskoj je kemal mustafa onaj kojo ih je zaista spasio od nestanka i zato mu se progledava i ne zeli vidjeti koliko je bio antiislamski nastrojen. A to moze da sazna bilo ko na svijetu, to sto su turci lijeni da uce slicno kao i mi je drugi par cipela.
-
Hakiz
#38218 Re: Republika Turska
Da nije bilo Ataturka, šta mislite koja bi bila startna pozicija Erdoana? Da li bi Turska u trenutku kada ju je Erdoan preuzeo bila na tom nivou da bi za njegova mandata uspjela napraviti i svoj dron i električni automobil itd?
Ili bi bila na nivou, recimo, Jemena?
I to ako bi mu sultan dozvolio da ima bilo kakvu poziciju.
Lako je, pogotovo muslimanima, mrziti Atatutka. Treba se zapitati šta bi bilo da su osmanlije nastavile vladati kao sultani.
Lako je, pogotovo muslimanima, mrziti Atatutka. Treba se zapitati šta bi bilo da su osmanlije nastavile vladati kao sultani.
- PreWiBa
#38219 Re: Republika Turska
skafiskafsnjak wrote: ↑29/05/2023 23:40Ma ne da ne zna. Nego za ovo sta je radio. Da je bio antiislamski nastrojen i slicno
Ja sam ovdje na zapadu Njemacke, u ruhrskom podrucju, gotovo da ne postoji dio Njemacke gdje ima vise Turaka. U skoli, na poslu, na studijama, svugdje sam upoznao neke Turke.
Vecina dobro zna ko je Ataturk njegovu radikalnu laicistiku politiku, narocito ovi vise obrazovani.
Decenijama je se prije Erdoganove vladavine vodila bitka oko marame. Pokrivene zene nisu mogle u opstinu, na fakultet, sudove, cijele generacije su obespravljene. Jedan od glavnih motiva Pamukove knjige "Snijeg", za koju je dobiju Nobela, je upravo ta bitka oko marame u javnom prostoru i patnja koju su Kemalisti tom odlukom donijeli konzervativnijem stanovnistvu.
- HarTar
#38220 Re: Republika Turska
Ja ne znam o čemu vi pišete!? U nedjelju veče, prilikom proslave Erdoganove pobjede na predsjedničku palatu Aksaray je postavljena Ataturkova zastava zajedno sa turskom zastavom.Hakiz wrote: ↑29/05/2023 23:53 Da nije bilo Ataturka, šta mislite koja bi bila startna pozicija Erdoana? Da li bi Turska u trenutku kada ju je Erdoan preuzeo bila na tom nivou da bi za njegova mandata uspjela napraviti i svoj dron i električni automobil itd?
Last edited by HarTar on 30/05/2023 00:12, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#38221 Re: Republika Turska
Dodvoravanje, nije velika razlika u glasovimaHarTar wrote: ↑30/05/2023 00:09Ja ne znam o čemu vi pišete!? U Nedjelju veče, prilikom proslave Erdoganove pobjede na predsjedničku palatu Aksaray je postavljena Ataturkova zastava zajedno sa turskom zastavom.Hakiz wrote: ↑29/05/2023 23:53 Da nije bilo Ataturka, šta mislite koja bi bila startna pozicija Erdoana? Da li bi Turska u trenutku kada ju je Erdoan preuzeo bila na tom nivou da bi za njegova mandata uspjela napraviti i svoj dron i električni automobil itd?
- Leverage
#38222 Re: Republika Turska
Da nije bilo Ataturka, sad bi Konstantinopolj i Smirna birali između Syrize i PASOK-a.Hakiz wrote: ↑29/05/2023 23:53 Da nije bilo Ataturka, šta mislite koja bi bila startna pozicija Erdoana? Da li bi Turska u trenutku kada ju je Erdoan preuzeo bila na tom nivou da bi za njegova mandata uspjela napraviti i svoj dron i električni automobil itd?
-
Hakiz
#38223 Re: Republika Turska
Vjerovatno.Leverage wrote: ↑30/05/2023 00:12Da nije bilo Ataturka, sad bi Konstantinopolj i Smirna birali između Syrize i PASOK-a.Hakiz wrote: ↑29/05/2023 23:53 Da nije bilo Ataturka, šta mislite koja bi bila startna pozicija Erdoana? Da li bi Turska u trenutku kada ju je Erdoan preuzeo bila na tom nivou da bi za njegova mandata uspjela napraviti i svoj dron i električni automobil itd?
- HarTar
#38224 Re: Republika Turska
Svejedno, svakako će se Istanbul morati ponovo osvojiti.Leverage wrote: ↑30/05/2023 00:12Da nije bilo Ataturka, sad bi Konstantinopolj i Smirna birali između Syrize i PASOK-a.Hakiz wrote: ↑29/05/2023 23:53 Da nije bilo Ataturka, šta mislite koja bi bila startna pozicija Erdoana? Da li bi Turska u trenutku kada ju je Erdoan preuzeo bila na tom nivou da bi za njegova mandata uspjela napraviti i svoj dron i električni automobil itd?
- PreWiBa
#38225 Re: Republika Turska
Niko u Turskoj ne mrzi Ataturka, kakve su to nebuloze. Mozda im se ne svidja njegova politika sto se tice religije, ali 90% su previse nacionalno orijentisani da bi to moglo promijeniti opce misljenje o spasitelju nacije.
Pa taj covjek je bukvalno od kapitulacije napravio krajnju pobjedu i rijesio turska teritorijalna pitanja za 2 godine. Heroj.
Pa taj covjek je bukvalno od kapitulacije napravio krajnju pobjedu i rijesio turska teritorijalna pitanja za 2 godine. Heroj.