Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Robot231
#20801 Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Pozdrav, kupujem auto prvi put u zivotu. Imam polozeno ali nisam nikada posjedovao auto, znaci vozio sam auto samo u auto skoli i par puta mi je dao jaran da provozam njegovo auto..
Posto radim od kuce i ne putujem sa posla na posao, auto ce mi samo trebati povremeno, npr da odvezem djevojku kuci, da s njom nekad negdje odem na neko putovanje itd.
Volio bih voziti nekog automatika jer ne volim saltati, pa razmisljam da kupim audi a4 b8 karavan automatik. Nemam djece i nisam ozenjen, ali jesam vjeren..tako da obizrom na to da jos nemam djecu da li je karavan pametan izbor za mene ili bi ipak bilo bolje da kupim neki sedan? Sedan mi se vise svidja izgledom
Posto radim od kuce i ne putujem sa posla na posao, auto ce mi samo trebati povremeno, npr da odvezem djevojku kuci, da s njom nekad negdje odem na neko putovanje itd.
Volio bih voziti nekog automatika jer ne volim saltati, pa razmisljam da kupim audi a4 b8 karavan automatik. Nemam djece i nisam ozenjen, ali jesam vjeren..tako da obizrom na to da jos nemam djecu da li je karavan pametan izbor za mene ili bi ipak bilo bolje da kupim neki sedan? Sedan mi se vise svidja izgledom
Last edited by Robot231 on 29/05/2023 23:20, edited 2 times in total.
-
hecim
#20802 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Zavisi koliko si dugo vozio. I ja sam godinama vozio hatchbacke od roditelja (peugeot 308 i golf 6) i nedavno sam kupio svoje prvo auto koje je karavan (alfa romeo 159). Ukoliko si u gradu više, preporučio bih ti manje auto jer je karavan stvarno nezgrapan. Međutim, kad se domogneš otvorene ceste, onda se isplati jer je auto mnogo stabilnije od ovih manjih. Naravno, i prtljažni prostor je velik i bez problema možeš u njega utovariti sve. Ukratko, karavan se ljepše vozi na cesti, autoputu i praktičniji je. U gradu je velik i teže je naći parking. Manje auto je praktičnije, ali nije neki užitak u vožnji. I, da, karavan je vjerovatno teži i nešto će više trošiti goriva...
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#20803 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
karavan je laksi za parkirat od limuzine, jer je odsjecen nazad...
- Leverage
#20804 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Jest u smislu vozačke vještine, ali nije u smislu potrebnog prostora, a ovo drugo je uglavnom puno veći problem.Evolution_IV wrote: ↑29/05/2023 21:55 karavan je laksi za parkirat od limuzine, jer je odsjecen nazad...
- canvra888
#20805 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Ma haman ga isto dođe ako ima parking senzore, a solidna je šansa da taj Audi ima.
U svakom slučaju, do tebe se najviše svodi ako ti se sviđaju karavani izgledom uopće. Ako ima parking senzore, oko parkiranja ne brigaj.
U svakom slučaju, do tebe se najviše svodi ako ti se sviđaju karavani izgledom uopće. Ako ima parking senzore, oko parkiranja ne brigaj.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#20806 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
u smislu da je kraj stakla ujedno i kraj auta, a limuzina posle stakla ima i istureni dio tzv.guzicuLeverage wrote: ↑29/05/2023 21:56Jest u smislu vozačke vještine, ali nije u smislu potrebnog prostora, a ovo drugo je uglavnom puno veći problem.Evolution_IV wrote: ↑29/05/2023 21:55 karavan je laksi za parkirat od limuzine, jer je odsjecen nazad...
- Mantis
#20807 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mene se u Sa iskljucili jer rucna nije radila i odmah za njima na tehnicki a kad majmuni redovno svaku noc ulicama divljaju iza 22:00 oni piju kafu na pumpama.
- dzeko1
#20808 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Karavan i limuzina su jednake duzine, tako da nema smisla ovo oko manjka prostora.
- Leverage
-
Robot231
#20810 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Ma vozio sam samo u auto skoli manje visehecim wrote: ↑29/05/2023 21:54 Zavisi koliko si dugo vozio. I ja sam godinama vozio hatchbacke od roditelja (peugeot 308 i golf 6) i nedavno sam kupio svoje prvo auto koje je karavan (alfa romeo 159). Ukoliko si u gradu više, preporučio bih ti manje auto jer je karavan stvarno nezgrapan. Međutim, kad se domogneš otvorene ceste, onda se isplati jer je auto mnogo stabilnije od ovih manjih. Naravno, i prtljažni prostor je velik i bez problema možeš u njega utovariti sve. Ukratko, karavan se ljepše vozi na cesti, autoputu i praktičniji je. U gradu je velik i teže je naći parking. Manje auto je praktičnije, ali nije neki užitak u vožnji. I, da, karavan je vjerovatno teži i nešto će više trošiti goriva...
- Dope_Man
#20811 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Nakon par dana ce ti duzina auta postati nebitna, naviknes se i na karavana makar na smartu polozio. Pitanje je samo da li se tebi svidja, i da li ti treba.
Ja cijenim karavan al ga nikad necu kupiti jer su mi ruzni, a prostorom i hatchback ce me zadovoljiti cak i kad djeca budu tu. Moj tip auta je hatchback, tu imam izgled koji volim i gepek koji je po meni iskoristljiviji nego u sedan/limuzina autima.
Dakle gledaj iz ugla toga sta ti stvarno treba za koristiti i u sta ti zelis gledati svaki dan, a ako ne radis na pijaci karavan kao prostor ti nece trebati.
Ja cijenim karavan al ga nikad necu kupiti jer su mi ruzni, a prostorom i hatchback ce me zadovoljiti cak i kad djeca budu tu. Moj tip auta je hatchback, tu imam izgled koji volim i gepek koji je po meni iskoristljiviji nego u sedan/limuzina autima.
Dakle gledaj iz ugla toga sta ti stvarno treba za koristiti i u sta ti zelis gledati svaki dan, a ako ne radis na pijaci karavan kao prostor ti nece trebati.
- ZoomZoomKiwi
#20812 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Baš ćeš u hatchback moći staviti kolica za bebu, pa koja god da su, uz još milion stvari.
Jedino ako ne misliš na hatchback tipa Mondeo ili A5 Sportback
Jedino ako ne misliš na hatchback tipa Mondeo ili A5 Sportback
- ZoomZoomKiwi
#20813 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
A karavani mogu biti itekako lijepi

- dzeko1
- ZoomZoomKiwi
- Leverage
#20816 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Zašto baš Audi A8, zašto ne neki drugi primjer.
Ne možeš uzeti najdužu limuzinu i prosječan karavan i vršiti poređenje. Uzmi prosječnu dužinu limuzine i prosječnu dužinu karavana.
-
milojicabrzi
#20817 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mislim da quatro ne može ili ne može bar onako kako to uz škripu kreću auta sa pogonom na samo jednoj osovini...Evolution_IV wrote: ↑29/05/2023 20:22![]()
![]()
![]()
po toj logici bi ikljucivali svaki auto sa modernim pogonom na sva4, jer ne vrte sva4 uvijek
moze 4x4 proslajdrat itekako, sve zavisi kako se pusti kvacilo![]()
A može se ispravnost svih sklopova provjeriti, samo ako ovlašteno službeno lice hoće...
Otprilike na 18:10
https://www.youtube.com/watch?v=Mt9oZij-3ts
- ZoomZoomKiwi
#20818 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Vjerovatno je mislio na A4 B8
- Leverage
- mayab
#20820 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Dužina karavana i sedana je u "par deka " , dakle nebitna stavka , ako se tebi sviđa izgledom, i još važnije ako ti taj jaran ne uvaljuje izraubovanog automatika, onda uzimaj, i uživaj!
I ubrzo ćeš se uvjeriti u praktičnost takvog auta , za razliku od limuzine
I ubrzo ćeš se uvjeriti u praktičnost takvog auta , za razliku od limuzine
- ShnjaZZZ
#20821 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
Ja sam momak, a vozam karavana. Bukvalno sam patio za njim i dok ga sebi nisam nabavio nisam se smirio. Možda nepopularno mišljenje ali je meni mnogo bolje i ljepše djelovao nego limuzinska verzija. Plus imaju parking senzori tako da s parkiranjem nemam problema mada i kad sam sitno auto vozao uvijek sam gledao da ga uvalim gdje ima prostora. Takav sam tip jbg.
Ako ti se sviđa, ako je uredan - go for it. Još ako uskoro bude prinova u porodici...
Ako ti se sviđa, ako je uredan - go for it. Još ako uskoro bude prinova u porodici...
- dzeko1
-
Robot231
#20823 Neodlucnost kod kupovine auta
Kupujem prvo auto u svom zivotu. Bio sam u raznim salonima, provozao oko 10-15 auta, i na kraju pojma nemam sta bih kupio. Svako auto mi ima mane i prednosti, i zato ne znam ni sam sta da odaberem. BMW mi se izgledom najvise svidja i vanjskim i unutrasnjim, ali mi se ne svidja sto je zadnja vuca i sto je kvarljivo auto i skupo za odrzavanje. Skoda mi se ne svidja izgled, bilo koja skoda koja je koliko toliko lijepa je preskupa. Golfovi su mi previse tvrdi, neudobni, mali i ruzni iako znam da su jefini za odrzavanje. Passati su mi malo ljepsi od golfova ali i dalje mi nisu nesto posebno lijepi. Mercedesi mi se ne svidjaju, izgledaju mi nekako kao auta za starije osobe. Znam samo da bih zelio nekog automatika jer ne volim saltati. Nekako mi se audi mozda najvise svidja od svih auta, on mi je nekako pouzdaniji od bmwa a opet lijep kao i bmw, i audi je vjerovatno i jeftiniji za odrzavanje od BMWa, a ima i prednju vucu sto mu je prednost po meni. Ja radim od kuce, tako da posto ne moram putovati sa posla i na posao, auto bih koristio jako malo, cisto nekad sa djevojkom da se provozam, da nju odvezem kuci, itd.
Sto se tice cijene auta, kontam najbolje mi je da kupim neko jeftinije auto jer i jeftinije i skuplje auto ce me odvuci tamo gdje zelim, a posto sam auto vozio samo u auto skoli i malo kad mi jaran dadne svoje par krugova, mozda je bolje jeftinije neko da kupim u slucaju ako slupam auto da ne bude veca neka steta, ali s druge strane kad vidim kako izgledaju ova jeftinija auta, ne kupuje mi se uopste jeftino auto.
Ima li neko neki savjet kako da konacno odlucim koje bi auto meni najvise odgovaralo?
Sto se tice cijene auta, kontam najbolje mi je da kupim neko jeftinije auto jer i jeftinije i skuplje auto ce me odvuci tamo gdje zelim, a posto sam auto vozio samo u auto skoli i malo kad mi jaran dadne svoje par krugova, mozda je bolje jeftinije neko da kupim u slucaju ako slupam auto da ne bude veca neka steta, ali s druge strane kad vidim kako izgledaju ova jeftinija auta, ne kupuje mi se uopste jeftino auto.
Ima li neko neki savjet kako da konacno odlucim koje bi auto meni najvise odgovaralo?
Last edited by Robot231 on 29/05/2023 23:09, edited 1 time in total.
- nivla
#20824 Re: Karavan kao prvo auto za nekoga ko nema djece?
karavan se kod nas ljudima ne svidja iz nekih lijevih razloga ali to je zaista prakticno auto i bio ne bio momak ako ti se svidja kupi sebi, ako se mladoj ne svidja primjetice ubrzo da je prakticnost velika prednost istog
sto se tice ovog ostalog sto si nabrojao mozda mozes za isto para kupit i noviju skodu octaviu ili superb karavana i navozati se iste sigurno, tu je negdje sto se pouzdanosti i kvarova tice a opet nesto jeftinija za imati od a4 koji ti je zapao za oko, opet ako ti se audi svidja ugodi sebi i kupi ga
kod nas ljudi generalno izbjegavaju i automatike zbog skupljih popravki ako mjenjac crkne, ali oprace te dobro i za manuelca ako ti se pokvari(mada manje opet i rjedje se to desava)
ja bih uvijek prije 4-5 godina mladje auto za iste pare kupio
sto se tice ovog ostalog sto si nabrojao mozda mozes za isto para kupit i noviju skodu octaviu ili superb karavana i navozati se iste sigurno, tu je negdje sto se pouzdanosti i kvarova tice a opet nesto jeftinija za imati od a4 koji ti je zapao za oko, opet ako ti se audi svidja ugodi sebi i kupi ga
kod nas ljudi generalno izbjegavaju i automatike zbog skupljih popravki ako mjenjac crkne, ali oprace te dobro i za manuelca ako ti se pokvari(mada manje opet i rjedje se to desava)
ja bih uvijek prije 4-5 godina mladje auto za iste pare kupio
-
BJB
#20825 Re: Neodlucnost kod kupovine auta
Manji auto, Citroen C3, Fiat onaj novi, Wolkswagen..ako ti treba samo povremeno i samo da "odvučeš" djevojku kući..a valjda ćeš nekad otići i na neki izlet i malo dalje..Ja vozim mali auto već 15 godina i vakat mijenjati, odlučila sam se otprilike..Dobre strane, malo troše, jeftina registracija, loša strana (2 vrata, nije baš sigurno kad se desi neki belaj-kad te neko zvizne)..Svejedno opet bih radije mali auto nego veliki, jednostavno jer mi veliki auto ne treba i neće mi nikad ni trebati.