Bundesliga
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Romanista 101%
#16326 Re: Bundesliga
Wattenscheid, Karlsruhe, Kaiserslautern, Saarbrucken, Fortuna Duseldorf sa Risticem, Nurnberg, St. Pauli, Dresden, 1860... svi su nekad bili u prvoj ligi.
- Login77777
#16327 Re: Bundesliga
Protiv Kelna._BataZiv_0809 wrote: ↑28/05/2023 20:01 Dobar je bio Bundes ranih 2000tih.
Sjecas se utakmice kad je Bayern igrao u opremi za trening protiv nekoga? Ponijeli pogresne dresove na gostovanje![]()
https://fcbayern.com/de/news/2020/02/da ... fen-musste
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16328 Re: Bundesliga
@avetinja
Hvala od srca za ovo
Guglao sam malo ovu temu i dosao do podatka da su klubovi ispocetka bili osnivani po sovjetskom modelu kao sportska drustva, a na bazi sindikata.
Osnivanjem sportskog saveza DDR taj oblik organizovanja prestaje i samo su Dynamo Dresden, Berlin i jos par klubova zadrzali tu formu, a ostali su presli na nove oblike organizovanja i klubovi su bili usko vezani za pojedine grane industrije. Dynamo je bio policijski, Lokomotiv zeljeznicarski, a svoje klubove su imali, hemijska, masinska, poljoprivredna i svaka druga grana industrije.
Covjece da je neko rekao da ce Lokomotiv postati desnicarski klub, sto ti napisa i da ce nigdje drugo nego u Leipzigu u srcu ex DDR-a niknuti full kapitalisticki klub koji je suprotnost svim principima njemackog fuzbala
ponekad historija bas ima smisla za humor....
Hvala od srca za ovo
Guglao sam malo ovu temu i dosao do podatka da su klubovi ispocetka bili osnivani po sovjetskom modelu kao sportska drustva, a na bazi sindikata.
Osnivanjem sportskog saveza DDR taj oblik organizovanja prestaje i samo su Dynamo Dresden, Berlin i jos par klubova zadrzali tu formu, a ostali su presli na nove oblike organizovanja i klubovi su bili usko vezani za pojedine grane industrije. Dynamo je bio policijski, Lokomotiv zeljeznicarski, a svoje klubove su imali, hemijska, masinska, poljoprivredna i svaka druga grana industrije.
Covjece da je neko rekao da ce Lokomotiv postati desnicarski klub, sto ti napisa i da ce nigdje drugo nego u Leipzigu u srcu ex DDR-a niknuti full kapitalisticki klub koji je suprotnost svim principima njemackog fuzbala
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#16329 Re: Bundesliga
E svaka cast!!!! @PiatyLogin77777 wrote: ↑29/05/2023 21:15Protiv Kelna._BataZiv_0809 wrote: ↑28/05/2023 20:01 Dobar je bio Bundes ranih 2000tih.
Sjecas se utakmice kad je Bayern igrao u opremi za trening protiv nekoga? Ponijeli pogresne dresove na gostovanje![]()
![]()
https://fcbayern.com/de/news/2020/02/da ... fen-musste
Sjecam se ovoga kao da je jucer bilo. Bio sam osnovna skola i jedini u razredu sam navijao za Bayern. U svlacionici pred fizicko mi je cijeli razred skandirao "Bayern nema dresova, Bayern nema dresova"
Naravno u ta doba se morao cekati ponedjeljak i Top Gol da vidim o cemu se radi, ja konto sprdaju se sa mnom. Mislim sprdali se jesu svakako
- East_side
#16330 Re: Bundesliga
FC Carl Zeiss Jena je također, nekad birvaktile bila ime istočnonjemačkog fudbala. A sad tavore u trećoj ligi.
Meni je žao recimo što više nema 1860 u Bundeski, ponajviše zbog minhenskog derbija. Sjećam se nekad Bayern ubjedljivo prvi, ovi 12., 13. na tabeli i Bayern jedva otkine bod protiv njih golom u zadnjim sekundama utakmice. I to kao 'domaćin'.
Meni je žao recimo što više nema 1860 u Bundeski, ponajviše zbog minhenskog derbija. Sjećam se nekad Bayern ubjedljivo prvi, ovi 12., 13. na tabeli i Bayern jedva otkine bod protiv njih golom u zadnjim sekundama utakmice. I to kao 'domaćin'.
-
Piaty
#16331 Re: Bundesliga
@_BataZiv_0809
Ja k'o međed navalio kucati na internet tražeći 2000 godinu i utakmicu protiv nekog od kluba iz donjeg dijela tabele. Al eto 2001 i Koln. @Login77777
U nas nije bilo tako jer je skoro pola razreda navijalo za Bayern, drugo pola za Manchester United, a tek poneko za Milan, Juventus, Dortmund, Inter...
A da, Top Gol se čekao ko ozeblo sunce
a sjećaš se kad počeše kenjati pa iz Bundeslige odjedanput počeše prikazivati samo golove (bez šansi) zbog fucking turske lige jer je sve valjda trebalo stati u sat vremena.
Uglavnom, lijepo vrijeme. Sjećam se, TVBiH je mečeve Bundeslige dobijala za džabe od TV Premiere i jedino mi u cijeloj Europi to nismo morali plaćati.
Ja k'o međed navalio kucati na internet tražeći 2000 godinu i utakmicu protiv nekog od kluba iz donjeg dijela tabele. Al eto 2001 i Koln. @Login77777
U nas nije bilo tako jer je skoro pola razreda navijalo za Bayern, drugo pola za Manchester United, a tek poneko za Milan, Juventus, Dortmund, Inter...
A da, Top Gol se čekao ko ozeblo sunce
Uglavnom, lijepo vrijeme. Sjećam se, TVBiH je mečeve Bundeslige dobijala za džabe od TV Premiere i jedino mi u cijeloj Europi to nismo morali plaćati.
-
Piaty
#16332 Re: Bundesliga
TSV je bio jedno vrijeme baš dobra ekipa. Igrali i Cup Uefa.East_side wrote: ↑29/05/2023 21:55 FC Carl Zeiss Jena je također, nekad birvaktile bila ime istočnonjemačkog fudbala. A sad tavore u trećoj ligi.
Bili baš standardni u Prvoj Bundesligi
- avetinja
#16333 Re: Bundesliga
Ma ništa._BataZiv_0809 wrote: ↑29/05/2023 21:16 @avetinja![]()
Hvala od srca za ovo![]()
Covjece da je neko rekao da ce Lokomotiv postati desnicarski klub, sto ti napisa i da ce nigdje drugo nego u Leipzigu u srcu ex DDR-a niknuti full kapitalisticki klub koji je suprotnost svim principima njemackog fuzbalaponekad historija bas ima smisla za humor....
Kad smo već kod imena, ima jedan članak na tu temu. Bilo je stvarno genijalnih imena.
https://www.welt.de/sport/fussball/arti ... klubs.html
Ja to nekako posmatram kao reakciju na to da grad Leipzig ima veći problem sa lijevim, nego sa desnim ekstremizmom. Leipzig je univerzitetski grad i svi gradovi takvog tipa teže ka ljevici. Onda se kod takvih gradova razvijaju neke manje i agresivnije grupe koje nastoje preuzeti vodstvo, a da bi to učinili moraju biti radikalne. Međutim, tamo je i antifa vrlo zajebana. Nisu to lehavci od 70 kila, nego neko ko može po svemu parirati neonacistima. Na primjer: u Erfurtu su se obukli u policajce, pozvonili naciju na vrata, ovaj otvorio, ugazili ga k'o vola, slomili mu nogu, zaključali vrata i otišli.
Šta bi tek rekao da će bivši Karl-Marx Stadt (danas Chemnitzer) imati najdesniju grupu u Njemačkoj, ali se ipak ne odriču Marxa čiji lik visi na tribini.
Ovo je odlično rečeno.
Inače, za tvoju dušu, pogledaj malo Babelsberg i njihove navijače. Mao Zedong posmatra dešavanja na terenu, a Karl Liebknecht je na glavnom transparentu.
I da opravdam malo Union, kod njih je i danas Ho Chi Minh popularan. Imali su veliku zastavu sa njim.
- avetinja
#16334 Re: Bundesliga
Igrali protiv Leedsa, a sada ne mogu ni u cvajtu.Piaty wrote: ↑29/05/2023 22:03TSV je bio jedno vrijeme baš dobra ekipa. Igrali i Cup Uefa.East_side wrote: ↑29/05/2023 21:55 FC Carl Zeiss Jena je također, nekad birvaktile bila ime istočnonjemačkog fudbala. A sad tavore u trećoj ligi.
Bili baš standardni u Prvoj Bundesligi
-
El_comadante
#16335 Re: Bundesliga
Eh tog prvog se ne sjećam, ostalih da.Romanista 101% wrote: ↑29/05/2023 21:14 Wattenscheid, Karlsruhe, Kaiserslautern, Saarbrucken, Fortuna Duseldorf sa Risticem, Nurnberg, St. Pauli, Dresden, 1860... svi su nekad bili u prvoj ligi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#16336 Re: Bundesliga
@avetinja
Jesi li u Njemackoj inace? Predobro poznajes ove stvari, mora negdje biti kvaka
Jesi li u Njemackoj inace? Predobro poznajes ove stvari, mora negdje biti kvaka
- p206
#16337 Re: Bundesliga
bilo je na DW kanalu kako su ujedinili fudbal tamo
bukvalno su samo 2 ekipe primili u Bundesligu i 4 u drugu ligu, sve ostale poslali u trecu i niže... neke ekipe su za dvije godine došle od 1. lige Istočne Njemačke do regionalne lige i nikad se nisu oporavili... tako su uništili fudbal tamo
bukvalno su samo 2 ekipe primili u Bundesligu i 4 u drugu ligu, sve ostale poslali u trecu i niže... neke ekipe su za dvije godine došle od 1. lige Istočne Njemačke do regionalne lige i nikad se nisu oporavili... tako su uništili fudbal tamo
- avetinja
#16338 Re: Bundesliga
Nisam u Njemačkoj, ali ima kvaka._BataZiv_0809 wrote: ↑29/05/2023 22:57 @avetinja![]()
Jesi li u Njemackoj inace? Predobro poznajes ove stvari, mora negdje biti kvaka![]()
- East_side
#16339 Re: Bundesliga
@avetinja jarane, kao što je onaj naš lik napisao Bordo vremeplov, mogao bi i ti neku fudbalsku historiju 'opće prakse'
Ja bih knjigu na ovu temu pročitao s merakom u jednom dahu, da ne znam ti koliko stranica ima. A da sam neki aman zaman čitalac, vala i nisam.
Ja bih knjigu na ovu temu pročitao s merakom u jednom dahu, da ne znam ti koliko stranica ima. A da sam neki aman zaman čitalac, vala i nisam.
- jeza u ledja
#16340 Re: Bundesliga
Al Karl-Marx-Stadt srediste neonacista.
Engels se okrece u grobu.
A Carl Zeiss je ono bila neka firma za optiku ako se ne varam.
Mene u svemu tome nervira kako cijela Njemacka zvizdi RasenBallu a ovamo ih Bayern jebe u zdrav mozak 10+ godina.
Cudno mi je malo isto kako su tako lako mogli uloziti da se iz cetvrte lige zacas popnu ma vrh (mislim da su kupili licencu nekog manjeg kluba?), i onda dosli skoro do samog vrha Bundeske…ali ne mogu kao jos jednu stepenicu vise da uloze da bi postali top.
Mene u svemu tome nervira kako cijela Njemacka zvizdi RasenBallu a ovamo ih Bayern jebe u zdrav mozak 10+ godina.
Cudno mi je malo isto kako su tako lako mogli uloziti da se iz cetvrte lige zacas popnu ma vrh (mislim da su kupili licencu nekog manjeg kluba?), i onda dosli skoro do samog vrha Bundeske…ali ne mogu kao jos jednu stepenicu vise da uloze da bi postali top.
- ultima_palabra
#16341 Re: Bundesliga
Pa u istocnoj Njemackoj krajnje desna (AfD) i krajnje lijeva stranka (Die Linke) imaju najvecu podrsku.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#16342 Re: Bundesliga
Pa dobro, RasenBall ne funkcioniše na "kupi sve" sistemu nego zaista imaju bolesno dobar skauting i razvijanje igrača. Ne sumnjam da će na "organski" način jednom doći do samog vrhajeza u ledja wrote: ↑30/05/2023 01:26 Al Karl-Marx-Stadt srediste neonacista.Engels se okrece u grobu.
![]()
Mene u svemu tome nervira kako cijela Njemacka zvizdi RasenBallu a ovamo ih Bayern jebe u zdrav mozak 10+ godina.![]()
Cudno mi je malo isto kako su tako lako mogli uloziti da se iz cetvrte lige zacas popnu ma vrh (mislim da su kupili licencu nekog manjeg kluba?), i onda dosli skoro do samog vrha Bundeske…ali ne mogu kao jos jednu stepenicu vise da uloze da bi postali top.![]()
- jeza u ledja
#16343 Re: Bundesliga
Ma isti kurac drugo pakovanje.ultima_palabra wrote: ↑30/05/2023 01:57 Pa u istocnoj Njemackoj krajnje desna (AfD) i krajnje lijeva stranka (Die Linke) imaju najvecu podrsku.
- jeza u ledja
#16344 Re: Bundesliga
Pa ne znam nekako sumnjam da su organski pokorili 3 nivoa da bi dosle do ovdje. Mislim, znam da je takva politika, sad, ali ako su mogli gurati do sad mogu i ono jos malo.Velkoski wrote: ↑30/05/2023 03:57Pa dobro, RasenBall ne funkcioniše na "kupi sve" sistemu nego zaista imaju bolesno dobar skauting i razvijanje igrača. Ne sumnjam da će na "organski" način jednom doći do samog vrhajeza u ledja wrote: ↑30/05/2023 01:26 Al Karl-Marx-Stadt srediste neonacista.Engels se okrece u grobu.
![]()
Mene u svemu tome nervira kako cijela Njemacka zvizdi RasenBallu a ovamo ih Bayern jebe u zdrav mozak 10+ godina.![]()
Cudno mi je malo isto kako su tako lako mogli uloziti da se iz cetvrte lige zacas popnu ma vrh (mislim da su kupili licencu nekog manjeg kluba?), i onda dosli skoro do samog vrha Bundeske…ali ne mogu kao jos jednu stepenicu vise da uloze da bi postali top.![]()
Isto kao da je svakoga strah od Bayerna, ili je do neceg drugog.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#16345 Re: Bundesliga
Ma ove niže lige su toliko nekvalitetne da im nije ni trebalo neko ekstremno ulaganje da se popenju do Bundeslige. Realno, bio je Leipzig na dobrom putu ove sezone, kao i nekoliko ranije, ali uvijek stanu u ~martu
I dalje mislim da najbolje rade, morat će to izroditi i titulu prije ili kasnije
I dalje mislim da najbolje rade, morat će to izroditi i titulu prije ili kasnije
- jeza u ledja
#16346 Re: Bundesliga
Pa kad nece Dortmund morace neko drugi. 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#16347 Re: Bundesliga
Dortmund je svakako dugo bio samo "feeder" klub za Bayern, mogu jedino da se ljute na sebe 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#16348 Re: Bundesliga
Vrlo slicnu stvar su im napravili i sa privredom.p206 wrote: ↑29/05/2023 23:10 bilo je na DW kanalu kako su ujedinili fudbal tamo
- East_side
#16349 Re: Bundesliga
Ja sam generalno protiv "plastifikacije" sporta u globalu, ali kad se već došlo dovde sa silnim Čelzijima, Sitijima, Njukastlima... tj. kad je "vuk pojeo magarca", ovaj zakon koji spriječava ulazak stranih investitora u njemački fudbal (bez obzira koliko njihov kapital bio sumnjiv, ovakav ili onakav) odgovara samo Bayernu i trajno cementira njegovu dominaciju.jeza u ledja wrote: ↑30/05/2023 01:26 Al Karl-Marx-Stadt srediste neonacista.Engels se okrece u grobu.
![]()
S jedne strane imaš taj Bayern koji je jak ko NATO, kupuje šta mu se ćefne u Njemačkoj i sezonu smatra neuspješnom ako ne osvoje tripletu (a i sami igrači rado hrle ka njemu) i Dortmund, kao "glavnog konkurenta" kojem je glavni cilj da za što veće pare proda Halanda, Belingema, ovog ili onog i dočepa se LŠ kako bilo.
Ponavljam, nisam pobornik plastike, ali kad bi npr., lupam Dortmund postao njemački 'City', Leverkusen 'Chelsea', i sl, Bundesliga bi bila mnogo zanimljivija i imala bi više takmičarskog smisla.
Po meni je recimo RB Leipzig mnogo veća plastika od svih pobrojanih engleskih klubova jer klub bukvalno nosi ime brenda glavnog sponzora. Kao kad bi se M.City zvao FC Etihad i nosio boje te aviokompanije i sl.
To i jest razlog što je RBL toliko omražen tamo jer je to, fakat, vrhunac plastike. Ali i kao takav, (iako su na dobrom putu) pitanje je kad će i hoće li uopće moći potpuno parirati Bayernu u takmičarskom smislu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#16350 Re: Bundesliga
Vrlo je zajebana historija tih prostora i narod je tu propisno najebao.ultima_palabra wrote: ↑30/05/2023 01:57 Pa u istocnoj Njemackoj krajnje desna (AfD) i krajnje lijeva stranka (Die Linke) imaju najvecu podrsku.
Iza 1945. neko je u Postdamu šublericom povukao liniju i odjednom je dobar dio naroda zavrsio u Poljskoj. Grad Frankfurt na Odri je doslovno prepolovljen i preko rijeke je osnovan novi grad Slubice koji je u Poljskoj (znaci do 2004. i ulaska Poljske u EU ili 2007 kad su usli u Sengen, imao si totalnu podjelu necega sto je bio isti grad, zamisli koje su to traume).
Miroslav Klose npr. je iz jedne od tih sto su regija sto su pripale Poljskoj (Šlezija) i uvijek mi je bilo smijesno kad su ga polupismeni novinari zvali Poljakom
Onda ih je zakacilo 50 godina DDR-a koji je bio takav kakav jeste, pa onda nakon ujedinjenja opet totalni restart i raspad privrede, gdje je opet radila šublerica i firme su preko noci katančene. Ista prica o prevarenim radnicima i ocajnim ljudima kao kod nas. Imas dobar Netflixov dokumentarac o tome:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/A_Perfe ... TV_series)
Sve u svemu, narod tih prostora je puno propatio kroz historiju, neke traume su i dalje svjeze i nije ni cudo sto rokaju iz krajnosti u krajnost.