SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#67426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Upravo, zasto se SDP u vraga stvorio da imenuje nasilnika Magodu za ministra unatoc kritikama, i imenovali su ga, nego zato da Masic ima pouzdanog poltrona kod odlučivanja.
insaneinthebrain

#67427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

piupiu wrote: 29/05/2023 17:53
insaneinthebrain wrote: 29/05/2023 13:10 gigant. boli ga racku. radi u sipi vozi bijesno auto, snimaj divljanje na tik tok. dame se vlaze :run:
Na ovakve snimke se možda možda momcima kruti, a dame teško da se vlaže :-)
56-percent of women view men who drive fast cars as "show-offs" or "arrogant".

17-percent view them as "insecure".

https://www.motortrend.com/news/new-stu ... -arrogant/
ne znas ti nase dame
toska

#67428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by toska »

Hajde fizičari na temi :), provjerite malo ovu matematiku:

kinetetička energija auta koje se kreće 60kmh je veća za približno 45% od onog koji ide 50kmh

kinetetička energija auta koje se kreće 50kmh je veća za približno 55% od onog koji ide 40kmh
Kjafirizator

#67429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Kjafirizator »

Prijavio sam se na forum zato jer jednostavno ne vjerujem da ljudi koji imaju položeno i aktivno voze neke nevjerovatne stavove. Siguran sam da će me mnogi popljuvati pa ću pokušati izložiti stvari pod rednim brojevima, da olakšam pljuvanje.

1. Ograničenje

Priča o vožnji 60+10km/h ne pije vode zbog zelenog vala. U svojih 25g ne vjerujem da sam ikad vozio brže od 70-75, a i tad čisto slučajno. Niko ko ima IQ veći od kilaže neće voziti 75-80 i više jer će se zaustaviti na svakom semaforu i potrošiti više goriva i bezveze šaltati. Vremenske uštede nema - brže od zelenog vala voze isključivo idioti. Zadnjih godina tokom dana je radi gužve nemoguće pratiti zeleni val, kamoli voziti 70.

2. Nova ograničenja i ležeći

Zbog toga ne vjerujem da bi niža ograničenja tokom dana dovela do većih gužvi jer je usko grlo kapacitet saobraćajnica. Potpuno suvišno, osim što bi možda unutar nekih naselja i npr. oko škola komotno mogli staviti 30. Pored toga, trošak zamjene signalizacije i štimanja zelenog vala bi bio nezanemariv i doveo bi do dodatnih problema. Ležeći bi usporili saobraćaj, povećali potrošnju, zagađenje, otežali čišćenje snijega. Nepotrebno i suludo na glavnoj.

3. Tehnologija

Prije petnaestak godina su mi krali auto. Nije ga snimila nijedna kamera bilo na nekoj kladionici ili MUP-ova. Video nadzor je bio skup sport. Danas i manje firme ubacuju 4K video nadzor, a 4G i 5G mreža omogućavaju postavljanje kamera na lokacijama na kojim bi to bilo nemoguće 2000 i neke. Nevjerovatno je da se nije više uradilo. Ne zanima me ko je (bio) na vlasti, ali ključne lokacije se za male pare mogu pokriti kvalitetnim nadzorom kog danas nema.

4. Saobraćajna kultura

Oguglali smo na papanluk. Hodaš Titovom u po bijela dana, vozač motora ili čipovanog krša se zaleti Vječne do Čeke ili od Čeke do Parkuše, ori se ulica, čisto da budu viđeni. Niko ništa, godinama. Ni pješaci nisu cvjećke, da se ne lažemo - nisam jednom izbjegavao budale koje pretrčavaju ili idu na crveno.

5. Alkohol

Veliki problem, ali u ovom slučaju se danima raspravlja o 0.4 promila iz meni nepoznatih razloga. Koliko alkohola u krvi smije imati vozač početnik? Nula? E pa ovaj debil nije bio ni početnik - lik nema položeno.

Sve u svemu, ovakve tragedije se neće riješiti ni radarima i kamerama, ni policijom i ograničenjima. Dok god je društveno prihvatljivo sjesti za volan nakon 3-4 pive, šteliti djeci vozački i peglati kazne preko havera u MUP-u i sudu, kupiti sinu bijesan krš za 18. rođendan, ništa se neće promijeniti.
muha_sa

#67430 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Kjafirizator wrote: 29/05/2023 18:15 Prijavio sam se na forum zato jer jednostavno ne vjerujem da ljudi koji imaju položeno i aktivno voze neke nevjerovatne stavove. Siguran sam da će me mnogi popljuvati pa ću pokušati izložiti stvari pod rednim brojevima, da olakšam pljuvanje.

1. Ograničenje

Priča o vožnji 60+10km/h ne pije vode zbog zelenog vala. U svojih 25g ne vjerujem da sam ikad vozio brže od 70-75, a i tad čisto slučajno. Niko ko ima IQ veći od kilaže neće voziti 75-80 i više jer će se zaustaviti na svakom semaforu i potrošiti više goriva i bezveze šaltati. Vremenske uštede nema - brže od zelenog vala voze isključivo idioti. Zadnjih godina tokom dana je radi gužve nemoguće pratiti zeleni val, kamoli voziti 70.

2. Nova ograničenja i ležeći

Zbog toga ne vjerujem da bi niža ograničenja tokom dana dovela do većih gužvi jer je usko grlo kapacitet saobraćajnica. Potpuno suvišno, osim što bi možda unutar nekih naselja i npr. oko škola komotno mogli staviti 30. Pored toga, trošak zamjene signalizacije i štimanja zelenog vala bi bio nezanemariv i doveo bi do dodatnih problema. Ležeći bi usporili saobraćaj, povećali potrošnju, zagađenje, otežali čišćenje snijega. Nepotrebno i suludo na glavnoj.

3. Tehnologija

Prije petnaestak godina su mi krali auto. Nije ga snimila nijedna kamera bilo na nekoj kladionici ili MUP-ova. Video nadzor je bio skup sport. Danas i manje firme ubacuju 4K video nadzor, a 4G i 5G mreža omogućavaju postavljanje kamera na lokacijama na kojim bi to bilo nemoguće 2000 i neke. Nevjerovatno je da se nije više uradilo. Ne zanima me ko je (bio) na vlasti, ali ključne lokacije se za male pare mogu pokriti kvalitetnim nadzorom kog danas nema.

4. Saobraćajna kultura

Oguglali smo na papanluk. Hodaš Titovom u po bijela dana, vozač motora ili čipovanog krša se zaleti Vječne do Čeke ili od Čeke do Parkuše, ori se ulica, čisto da budu viđeni. Niko ništa, godinama. Ni pješaci nisu cvjećke, da se ne lažemo - nisam jednom izbjegavao budale koje pretrčavaju ili idu na crveno.

5. Alkohol

Veliki problem, ali u ovom slučaju se danima raspravlja o 0.4 promila iz meni nepoznatih razloga. Koliko alkohola u krvi smije imati vozač početnik? Nula? E pa ovaj debil nije bio ni početnik - lik nema položeno.

Sve u svemu, ovakve tragedije se neće riješiti ni radarima i kamerama, ni policijom i ograničenjima. Dok god je društveno prihvatljivo sjesti za volan nakon 3-4 pive, šteliti djeci vozački i peglati kazne preko havera u MUP-u i sudu, kupiti sinu bijesan krš za 18. rođendan, ništa se neće promijeniti.
Zašto misliš da ce te mnogi popljuvat :? Svaka ti ja ne mjestu a posebno ovo zadnje :thumbup:

Prvi ja cu ti zaželjet dobrodošlicu :-D
Kjafirizator

#67431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Kjafirizator »

toska wrote: 29/05/2023 18:10 Hajde fizičari na temi :), provjerite malo ovu matematiku:

kinetetička energija auta koje se kreće 60kmh je veća za približno 45% od onog koji ide 50kmh

kinetetička energija auta koje se kreće 50kmh je veća za približno 55% od onog koji ide 40kmh
Stoji, ali... Kinetička energija auta u mirovanju je nula, pa niko neće zagovarati zabranu saobraćaja.

Pored kinetičke energije bitan je i zaustavni put. Prije 20 godina imali smo ista ograničenja, a jedan od deset auta je imao ABS. Danas većina ima, a mnogi imaju asistentente za kočenje, dinamičku stabilizaciju i hejbet drugih tehnologija. Golf 7 će se s 50km/h zaustaviti za 10-15 metara kočenja plus još toliko za reakciju, a Golf 2 - neće.

Danas se na cesti osjećam nesigurnije nego prije 20 godina i vjerujem da nisam jedini. Jednostavno je više vozila i više budala u saobraćaju.
NediM17

#67432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

ABS produžava zaustavni put.
muha_sa

#67433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

https://avaz.ba/vijesti/bih/833597/otkr ... zru-spahic

Osim toga, kako nam je potvrđeno, Berberović je radio kao konobar u jednom sarajevskom kafiću, a bio je također i uposlen kao dispečer u jednom taksi udruženju. To je rekao i u Sudu sinoć na ročištu.

Međutim, vozilo Mercedes, kojim je napravio nesreću, registrovao je na svoju djevojku (A. D., identitet poznat "Avazu"). Razlog je što zbog zabrane upravljanjem vozilom i činjenice da u tom trenutku nije imao niti je mogao imati vozačku, vozilo je registrirao na djevojku s kojom živi u vanbračnoj zajednici.

Dao pare
Ali, kako je utvrđeno, on je kupio vozilo koje je registrirao na drugu osobu, za šta postoje dokazi i notarski ugovor.

Vozilo kojim je napravio nesreću i usmrtio Spahić bilo je kobne noći kod njega i njime je upravljao bez vozačke dozvole mjesecima.
Laplace

#67434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Logovan wrote: 29/05/2023 10:07
Thorgerson wrote: 29/05/2023 10:03 Idu na proteste zbog cure koja je poginula zbog brze voznje i istovremeno se bune mjerama kojima se zeli smanjiti brzina u naselju.

Sta vise reci.
Smanji se brzina u naselju, opet pjesak pogine zbog brze voznje i sta si postigao? Opet smanjiti?
Na kraju će normalni vozači morati da voze u rikverc dok će bahati voziti kao i dosad.
Hakiz

#67435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Kjafirizator wrote: 29/05/2023 18:25
toska wrote: 29/05/2023 18:10 Hajde fizičari na temi :), provjerite malo ovu matematiku:

Stoji, ali... Kinetička energija auta u mirovanju je nula, pa niko neće zagovarati zabranu saobraćaja.

Pored kinetičke energije bitan je i zaustavni put. Prije 20 godina imali smo ista ograničenja, a jedan od deset auta je imao ABS. Danas većina ima, a mnogi imaju asistentente za kočenje, dinamičku stabilizaciju i hejbet drugih tehnologija. Golf 7 će se s 50km/h zaustaviti za 10-15 metara kočenja plus još toliko za reakciju, a Golf 2 - neće.

Danas se na cesti osjećam nesigurnije nego prije 20 godina i vjerujem da nisam jedini. Jednostavno je više vozila i više budala u saobraćaju.
I to je to. Tako je sa budalama na biciklima, romobilima, rolama, itd. Što više korisika, više i budala. A time i veća opasnost. Neminovno.
Laplace

#67436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Thorgerson wrote: 29/05/2023 10:03
Chmoljo wrote: 29/05/2023 09:33 Haveru ba, ohladi malo. Ako te strah voziti 60 nemoj. Ne znam šta si zapeo za jebenu toleranciju kada svako auto prolazi 60 kroz raskrsnicu tamo gdje su kamere. Neki idu i sporije.

Rajlovac nema uređene trotoare i šetnice niti raskrsnice regulisane semaforom svako malo.

Osim toga, licemjeran si ti ako misliš da će obaranje brzine spriječiti bahatost u vožnji. Zna se šta je problem, ali bitno je pametovati.
Fino sam napisao, paket koji ukljucuje i ogranicenje brzine je meni sasvim ok. Tebi zasto nije ne znam.

Da, jeste me strah voziti 60km/h jer ne znam hoce li me nekakva budala izgurati iz trake i da moram birati izmedju tramvajsko stajalista ili zabijanja u drugo auto. Sto mi se nije jednom desilo.

Fino govorim, paket mjera. Ako taj paket sadrzi smanjenje ogranicenja brzine, sta je tvoj problem s tim? U to treba naravno ubaciti oduzimanje auta, kaznjavanje itd. Sve zajedno ce imati efekat. Ja sam napisao da se slazem da samo ogranicenje brzine nece imati efekat.
Al to je jedan korak koji se lako moze izmjeniti. Oduzima je auta i sl ovisis evo o sudovima.

Pretpostavljam da se zato i ide s tim prvo. Iako su i druge mjere najavljene, vecina vas se uhvatila za ogranicenje.

I to je suludost naseg drustva. Idu na proteste zbog cure koja je poginula zbog brze voznje i istovremeno se bune mjerama kojima se zeli smanjiti brzina u naselju.

Sta vise reci.
Rješenje ne treba da polazi od mjere koju je najlakše uvesti nego od mjere koja napada sam problem.

Uzrok ove nesreće nije u previsokom ograničenju brzine nego u dozvoljavanju da pojedinci nekažnjeno krše pravila ZOBS-a. Ova mjera uopšte ne napada uzrok problema i stoga je suvišna.

Drugi problem je da bi to smanjenje ograničenja moralo biti propraćeno ponovnim programiranjem semafora ako ne želimo da se stvori još veći saobraćajni kolaps tokom cijelog dana - a to niko nije niti spomenuo makar kao naznaku neke daleke ideje.

Osim toga, smanjenje ograničenja i povećanje kazni su rješenja koja su već iskušavana i nisu smanjila broj nesreća niti broj poginulih. Treba li spomenuti da je definicija ludila: raditi uvijek jedno te isto i očekivati drugačiji rezultat?
Laplace

#67437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 29/05/2023 10:16
Bodkin wrote: 29/05/2023 09:41

Zar to postoji ili je ovo hipoteticki :D
U holandiji je na autoputu 110 ogranicenje preko dana. Kazu da je cesto da te ljudi prijavljuju ako vide da cackas telefon dok vozis
Kažu da postoji. Oni crni totemi u RS imaju tu tehničku mogućnost, navodno. Samo nedostaje valjda zakonsko rješenje za izricanje kazni. Valjda je nešto osporeno u tome. Nisam se bavio previše.
Tehnologija postoji, ali - GDPR.
PM72

#67438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Ricken wrote: 28/05/2023 16:28 Nije niko objasnio kako momak koji je već hvatan bez vozačke opet vozi, bez vozačke, bez dana zatvora. Niko nije ni pomislio da Ministar policije treba dati ostavku.
Nije ministar policije kriv za to.Tužilaštvo i sud su karine.Policija privede a oni ništa ne rade
PM72

#67439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

MUNAFIK wrote: 28/05/2023 23:28
basicm wrote: 28/05/2023 23:23 Nije do policije, znam da je tesko shvatiti, ali greska je u kaznjavanju, nije efikasno.
Carobna rijec je robija, ne zatvor nego robija.
I do policije je... Jednostavno idu linijom manjeg otpora, ne bave se svojim poslom.

Bolan jedni te isti lopovi kradu mobitele na Ferhadiji u pisljivih 300 metara i policija svakog zna i oni svakodnevno kradu i ti mi reci da to nije do policije. Naravno da je do policije, hajde sto ga sud pusta, ali kakav si ti policajac kad isti lopov svaki put smije doci u tvoju ulicu i krasti???
Ovoj stoci ne treba policija nego milicija
moimoi

#67440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Policija mora biti na cesti barem godinu dana dok se pojedinci ne opamete. Fino patrole svakih 500m kao kada dolazi neki guzonja. Sa vremenom ce nauciti. Isto kao vracanje kolica u samoposluzi da ne bi ostavio 1-2KM. Za par godina to radis mahinalno
piupiu

#67441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by piupiu »

muha_sa wrote: 29/05/2023 18:28 https://avaz.ba/vijesti/bih/833597/otkr ... zru-spahic

Osim toga, kako nam je potvrđeno, Berberović je radio kao konobar u jednom sarajevskom kafiću, a bio je također i uposlen kao dispečer u jednom taksi udruženju. To je rekao i u Sudu sinoć na ročištu.

Međutim, vozilo Mercedes, kojim je napravio nesreću, registrovao je na svoju djevojku (A. D., identitet poznat "Avazu"). Razlog je što zbog zabrane upravljanjem vozilom i činjenice da u tom trenutku nije imao niti je mogao imati vozačku, vozilo je registrirao na djevojku s kojom živi u vanbračnoj zajednici.

Dao pare
Ali, kako je utvrđeno, on je kupio vozilo koje je registrirao na drugu osobu, za šta postoje dokazi i notarski ugovor.

Vozilo kojim je napravio nesreću i usmrtio Spahić bilo je kobne noći kod njega i njime je upravljao bez vozačke dozvole mjesecima.
Super. I takvog lika SDP stavi na listu. Svaka čast.
dulekrele

#67442 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dulekrele »

Oduzimati vozila i u presu na otpad. Pa nek materi kuka.
gigatech

#67443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by gigatech »

piupiu wrote: 29/05/2023 18:58
muha_sa wrote: 29/05/2023 18:28 https://avaz.ba/vijesti/bih/833597/otkr ... zru-spahic

Dao pare

Nije SDP
piupiu

#67444 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by piupiu »

Da ti popravim ovo :D
Kjafirizator wrote: 29/05/2023 18:15 4. Saobraćajna nekultura

...

Apsolutno si u pravu, @Kjafirizator . Nisam jednom sjedila ispred Metropolisa i zabrinula se za svoj život u naletu raznih wannabe Šumahera.

Činjenica je da se radi o opštoj kulturi anarhije i bezvlašća, i da većina ljudi i ne shvata kako njihovo sopstveno ponašanje doprinosi istoj. I da je potrebna jedna velika i dugotrajna kampanja za promjenu ponašanja ljudi. Dobar primjer je zabrana pušenja...

Sretan početak forumskog života, pjesmu nek' doda neko drugi :D :lol:
Last edited by piupiu on 29/05/2023 19:15, edited 2 times in total.
piupiu

#67445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by piupiu »

gigatech wrote: 29/05/2023 19:05
piupiu wrote: 29/05/2023 18:58

Nije SDP
Je l' nije? Dobro, svejedno. To ko se kod nas sve kandiduje bez ikakvih background provjera i ikakvih kriterija je takodje dijagnoza.
muha_sa

#67446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

piupiu wrote: 29/05/2023 19:10 Da ti popravim ovo :D

...

Apsolutno si u pravu. Nisam jednom sjedila ispred Metropolisa i zabrinula se za svoj život u naletu raznih wannabe Šumahera.

Činjenica je da se radi o opštoj kulturi anarhije i bezvlašća, i da većina ljudi i ne shvata kako njihovo sopstveno ponašanje doprinosi istoj. I da je potrebna jedna velika i dugotrajna kampanja za promjenu ponašanja ljudi. Dobar primjer je zabrana pušenja...

Sretan početak forumskog života, pjesmu nek' doda neko drugi
:D :lol:
Da je druga tema ko bi drugi neg ja :lol:
muha_sa

#67447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Sarajlija neslavni rekorder: Ima 270.000 KM neplaćenih kazni

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... zni/474362
vjeshalica

#67448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

muha_sa wrote: 29/05/2023 19:19 Sarajlija neslavni rekorder: Ima 270.000 KM neplaćenih kazni

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... zni/474362
Bio je ovaj propalica na nekom TV kanalu, pizdila skoro novinarka za njegovom sudbinicom. Izgovor je da je bogalj, da mora po lijekove i snimili ga hladno bez tabli kako voza. A prava istina je da je obicni klosar raspali i narkos. To ovi u miliciji znaju bolje nego neka funjara citacica vijesti.
last mohicans

#67450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

piupiu wrote: 29/05/2023 19:10 Da ti popravim ovo :D

...

Apsolutno si u pravu, @Kjafirizator . Nisam jednom sjedila ispred Metropolisa i zabrinula se za svoj život u naletu raznih wannabe Šumahera.

Sretan početak forumskog života, pjesmu nek' doda neko drugi :D :lol:
Maloprije baš o tome jedna gošća na TVSa govorila. Kada je Kormanka pročitala vijest da su jučer uhvatili 18 pod dejstvom alkohola, a 10 bez vozačke. Dodala da je frapirana tom zastrašujućom činjenicom, kao i većina nas, da su takvi idioti nakon svega bili spremni, znali za pojačane kontrole i opet sjeli za volan. Imaju li takvi ljudi partnere, braću, sestre, roditelje, ikoga i u kakvom to (NE)društvu mi živimo. Strašno...Samo represija duži period da se ovakvi kreteni istrijebe i time ćeš veliki broj takvih smanjiti i za budućnost.
Post Reply