Da li su se rusi povukli, a povukli bi se karinu da su mogli ostati, ili su protjerani, apsolutno nije bitno kako to nazivamo. Bitno je da su Ukrajinci uzeli teritorij i ne treba to pokusavati umanjivati razlicitim nazivima.General War wrote: ↑29/05/2023 16:30Pa ne znam, stvar je da su ukrainici najavljivali od pocetka proljeca ne radi godisnjih odmora vec radi pogodnosti godisnjeg doba, ovdje se nerealno ocekuje neka Oluja od tri dana sto se granici sa patologijom. Nije stvar u pokretanju ofanzive vec u pobjedi, a da bi se do toga doslo moraju se takticki uslovi steci ( recimo Hrvatska vojska je uzela zaledje Knina i velebit prije same oluje), a tih uslova ne da nema vec je suprotno rusi iscrpili ukraince, zauzeli Bakhmut i jos doveli ukraince u poluokruzenje sto je znatno bolji takticki polozaj...da bi se ofanziva sprovela treba nagomilati trupe, teskod a ce ostati neprimjeceno. Opet kazem sve oni uspjesi od prosle godine, ukrainci su postigli zato sto su se rusi povlacili da bi zatvorili ogromne procjepe u svojim linijama zbog ogromnog manjka ljudstva. Sad je sasvim drugacija prica i biti ce jako tesko ukraincima postici neki vazniji uspjeh (takticki brdo gore brdo dole nije od presudnog znacaja). kakva god da je tehnika, mora imati prednost u ljudstvu inace ce ukrainci dozivjeti slicnu sudbinu kao i rusi prosle godine. Zna to komandni kadar, a znaju i rusi, a ulozi su veliki da se ide na sve ili nista.duminjo wrote: ↑29/05/2023 14:24
Cudi me da ne znas![]()
Ako uzmes u obzir, makar i otprilike onako površno, koliko je zapad poslao oružja u Ukrajinu, mozes li zamisliti da se sve to nalazi tamo gdje se nalazi samo radi slikanja, da stoji, da ne bude upotrebljeno?
Na to dodaj kako politicari sa zapada pravdaju sva ta izdvajanja za slanje opreme u Ukrajinu i sta im je krajnji cilj slanja oružja. Ukoliko se ne desi neki znacajniji pomak, napredak ili udar Ukrajinske vojske tj potiskivanje Rusa, mnoge vlade na zapadu ce pasti jer njihovo glasacko tijelo je malo manje naivno od našeg.
Ukrajinci ce udariti sigurno. Rezultate cemo vidjeti. Al udariti moraju. Ovo natezanje oko vremena i jesu li spremni ili nisu, sve je kalkulacija i biranje trenutka. Na kraju, ako se ne desi neki optimalen trenutka, bice pritisnuti da udare onime čime raspolažu.
Bas me zanima, na osnovu kojih činjenica, neki realan forumas moze tvrditi da ukrajinci do kraja ljeta nece krenuti na "sve ili nista".
A ljudi ko ljudi, neko se nada manje, neko vise. Neko komentariše onako, neko se zada ko da mu je zadnje u životu. Sve je to ljudski i ne treba uzimati za loše.
Uzet teritorij, gubici minimalni, ne znam sta se tu ima vise dodati.
Sto se tice pripremanja terena, sjever je haman spreman. Sve sjeverno od grada Donjecka je ukrajincima pred nosem. Kremina, svatove, soledar, bakhmut, sve je to u roku 24h okreuzeno. Samo se ceka pravi trenutak.