Ukrajina

Ermin ZM

#164501 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

JoseMujica wrote: 29/05/2023 13:48 šta ba vi znate o ekooonomiji i ratovanje drugoligaške levatine...pustite da vam prvoligaški kradljivci wc šolja i bijele tehnike objasne par stvari :evil:
Ja sam Celikovac, meni nije uvreda da sam treceligas vec realnost hahahah
Za madnera

https://youtu.be/ItZloH0XLHc
GandalfSivi

#164502 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Ermin ZM wrote: 29/05/2023 13:51
JoseMujica wrote: 29/05/2023 13:48 šta ba vi znate o ekooonomiji i ratovanje drugoligaške levatine...pustite da vam prvoligaški kradljivci wc šolja i bijele tehnike objasne par stvari :evil:
Za madnera

Sto mene svega ti? :mrgreen:
statixx

#164503 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Kazu da su poskidali 11 iskandera.

drug_profi

#164504 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Će da letu avijoni B1-B iznad BiH?
Oćedu.
A što će da letu?
Pa da se litijaši malo usaburaju.

Ukrajina dobila US naoruzanje, mi dobili NATO i USA kišobran.
Ja zadovoljan.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#164505 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

a toliko nade polagali i prijetili ovim kalibrima, kindjalima, iskenderima, s300, s400 a pobi ih patriot sve
hvalili se i lagali a ismijavali usa i nato pzo sisteme

joj tuge trecerimljanima i obnoviteljima dusanovog carstva
Ermin ZM

#164506 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

GandalfSivi wrote: 29/05/2023 13:53
Ermin ZM wrote: 29/05/2023 13:51

Za madnera

Sto mene svega ti? :mrgreen:
Svaka slicnost sa stvarnim likovima je slucajna :D
drug_profi

#164507 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

japin_mutapi wrote: 29/05/2023 14:01 a toliko nade polagali i prijetili ovim kalibrima, kindjalima, iskenderima, s300, s400 a pobi ih patriot sve
hvalili se i lagali a ismijavali usa i nato pzo sisteme

joj tuge trecerimljanima i obnoviteljima dusanovog carstva
Neko je ovdje to dobro rekao.
Rusi svoje oruzje hvale previse, cak izmisljaju sposobnosti koje realno ne posjeduje ni pod idealnim uvjetima.
Zapad za svoje oruzje navodi samo ono sto 100% moze pod bilo kakvim okolnostima da se isporuci. A dobar dio taji kao vojnu tajnu.
madner

#164508 Re: Ukrajina

Post by madner »

Logicno, Rusi bi da prodaju a nemaju ulaganja pa izmisljaju, dok Zapad ima ulaganje svakako.

duminjo

#164509 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

General War wrote: 29/05/2023 13:24
duminjo wrote: 29/05/2023 12:48

Sve sto više cekamo, kasnije ce nam biti "sladje" pratiti. Udarice ukrajinci. Samo sabura :zzzz:
Ne znam, to cekanje definitivno psiholoski utice na neke forumase, ne znam za ruse, bolje da pozure da i to cudo vidimo, eto ljeta.
Cudi me da ne znas :mrgreen:
Ako uzmes u obzir, makar i otprilike onako površno, koliko je zapad poslao oružja u Ukrajinu, mozes li zamisliti da se sve to nalazi tamo gdje se nalazi samo radi slikanja, da stoji, da ne bude upotrebljeno?
Na to dodaj kako politicari sa zapada pravdaju sva ta izdvajanja za slanje opreme u Ukrajinu i sta im je krajnji cilj slanja oružja. Ukoliko se ne desi neki znacajniji pomak, napredak ili udar Ukrajinske vojske tj potiskivanje Rusa, mnoge vlade na zapadu ce pasti jer njihovo glasacko tijelo je malo manje naivno od našeg.

Ukrajinci ce udariti sigurno. Rezultate cemo vidjeti. Al udariti moraju. Ovo natezanje oko vremena i jesu li spremni ili nisu, sve je kalkulacija i biranje trenutka. Na kraju, ako se ne desi neki optimalen trenutka, bice pritisnuti da udare onime čime raspolažu.

Bas me zanima, na osnovu kojih činjenica, neki realan forumas moze tvrditi da ukrajinci do kraja ljeta nece krenuti na "sve ili nista".

A ljudi ko ljudi, neko se nada manje, neko vise. Neko komentariše onako, neko se zada ko da mu je zadnje u životu. Sve je to ljudski i ne treba uzimati za loše.
madner

#164510 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ako misle da nece imati uspjeha mogu odloziti i na jesen. Jedino gore od toga da ne pokrenu ofanzivu bi bila neuspjesna ofanziva.

Medjutim trose fino nove igracke i krecu za koju sedmicu sa kopnenim djelom.
A_A_AKCIJA

#164511 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Seawolf wrote: 29/05/2023 13:05
drug_profi wrote: 29/05/2023 12:40

Evo sad odoh na Wiki i tamo kaže da ni ova raketa od 6,6 metara i 1500 kila ne može gađati dalje od 460 km u toj SM-6 verziji.
Mislim da je tu najveći problem u stvari detekcija tako udaljenog cilja.
Za Amerikance je detekcija najmanji problem, obzirom na količinu senzora kojima raspolažu, na brodovima, avionima, UAV-ima i satelitima.

Samo treba imati raketne projektie dovoljno velikog dometa.

A oni (i Australci, Japanci i Korejanci) ih imaju.
Ovo je najveći izazov koji je pred Ukrajinom.

Da se makar približi doktrini koju ima NATO: integracija PVO, avijacije i izviđačkih aseta (radari, AWACS avioni i dronovi). To je sve dosta različito od SSSR doktrine koju je Ukrajina naslijedila sa opremom koja je pravljena i prilagođena toj doktrini.

Ni jedan od dijelova ovog sistema nema potpunu funkciju i ne može riješiti problem. Dakle, F16 neće riješiti ništa ako samo zamijeni MiG 29 i zato sve oko aviona traje ovoliko dugo.

Neke od problema neće ni moći riješiti, jer bi NATO u hipotetskoj situaciji, TU95 obarao nevidljivim lovcima, uz SEAD i DEAD akcije u Rusiji prije toga da se osiguraju sami lovci. Uz to bi išli udari dalekometnim krstarećim raketama na aerodrome. Ovo je za Ukrajinu nemoguće.

Teoretski, Ukrajina bi morala imati AWACS avione sa moćnim radarima koji pokrivaju preko 600 km, dronove poput Global Hawka koji ima istu namjenu otkrivanja meta, i lovce koji bi štitili sve ovo u zraku od MIG31 naoružanih r37 raketama koje su baš i napravljene za obaranje AWACSa.

Baze na zemlji bi morale biti potpuno sigurne od udara, zaštićene slojevitim PVO sistemom, da štiti sve od navedenog dok je prizemljeno.

Ukrajina će maksimalno imati F16 sa AIM120D raketama dometa do 160 km, uvezane sa Link16 vezom sa zemaljskim radarima zapadnih PVO baterija i nekako hakovanim i integriranim starim ruskim radarima (ovo već rade).

AWACSe neće imati i maksimalno šta se može očekivati je da se pojave dronovi poput Akincija sa radarima koji bi pokušali da odrade pojedine zadatke, npr kada već znaju da su TU95 u zraku iz OSINT izvora.

Drugi način je da NATO dijeli svoje radarske info sa Ukrajinom, što je igranje sa vatrom, jer se može protumačiti kao direktno uplitanje u rat.
madner

#164512 Re: Ukrajina

Post by madner »

NATO vec godinu dana djeli svoje podatke i prvo sto je UA dobila jeste centar koji obradjuje i jedne i druge podatke.
Čitalac

#164513 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Budanov obećava brzi odgovor Ukrajine.
“Propao je još jedan pokušaj terorističkih akcija Ruske Federacije. Poručujem svima koji još vjeruju ili sanjaju da Rusija može zastrašiti Ukrajinu: svi smo na svojim radnim mjestima i nastavljamo da radimo svoj posao. Oni koji su pokušali da nas zastraše, sanjajući da će to imati neki efekat – vrlo brzo će se pokajati. Naš odgovor neće dugo čekati. Uskoro će svi sve vidjeti”.
Hajvan

#164514 Re: Ukrajina

Post by Hajvan »

hebote, imas najvecu drzavu na svijetu i malo ti
daj ti jos od drugih
A_A_AKCIJA

#164515 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

madner wrote: 29/05/2023 14:41 NATO vec godinu dana djeli svoje podatke i prvo sto je UA dobila jeste centar koji obradjuje i jedne i druge podatke.
Ne govorim o tome.

Govorim o teoretskoj situaciji da AWACS iznad Poljske otkrije TU95, pošalje real time Link16 ukrajinskim lovcima koji sa bezbjedne udaljenosti ispale AIM120d i povuku se, a samu raketu navodi signal sa AWACS-a, tj njegovog radara.

Ovo se možda desilo, ali se ne može dokazati, kada su oborene 4 letjelice prije par sedmica sjeverno od Kijeva, kada je vjerojatno AWACS dao link NASAMSu ili Patriotu.

Ovo bi moralo biti svakodnevna rutina, i samim time lakše za otkrivanje Rusima.
istra_hr

#164516 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

duminjo wrote: 29/05/2023 14:24
Ukrajinci ce udariti sigurno. Rezultate cemo vidjeti. Al udariti moraju. Ovo natezanje oko vremena i jesu li spremni ili nisu, sve je kalkulacija i biranje trenutka.
:thumbup:
Psihološki, nije ugodno Ukrajincima. Ali, Rusima je još gore.

I Njemci su znali (nakon neuspjelog desanta na Dieppe 1942.), da zapadni saveznici sigurno 100% namjeravaju ponovit iskrcavanje ... ALI nisu znali gdje i kad.
Isto kao i danas; obavještajne i protuobavještajne službe layale su, lagale, obećavale svašta. Nervoza do ludila, među savezničkim vojnicima stacioniranim u Velikoj Britaniji.
Desilo se šta se desilo. Svi danas znamo; loše po Njemce - na sasvim drugoj lokaciji od predviđene - i "u krivo vrijeme" od predviđenog.

Svaka sličnost sa današnjim ratom u UA je slučajna i nenamjerna...Image
lvartheboneless

#164517 Re: Ukrajina

Post by lvartheboneless »

Kad smo kod iskrcavanja, interesovalo me, malo sam istraživao.
Jest riskantno i vjerovatno sa puno više gubitaka, ali bi moglo da bude jako efikasno, pogotovo ako faktor iznenađenja bude taj koji će im dati prostora i vremena za artiljeriske manevre, brze prodore i napredovanje. Stim u vezi sam istraživao i mjesta na kojim bi se to mogli uraditi. Mjesta u množini, jer bi po meni veći efekat imalo da se to uradi na više različiti lokacija, tako da se ovi ne mogu brzo sabijati i pregrupisati.

Ali ono u što sam 100% siguran je da ofanziva neće biti u jednom smjeru. Bit će u najmanje 3 smjera :-)
duminjo

#164518 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

Dva, od toga jedan kako bog zapovijeda, su vise nego dovoljna.

Sta ce im 3 i više?
Seawolf

#164519 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

lajkujMe wrote: 29/05/2023 13:30 PVO rakete dometa 700km nikada nece postati realnost
Osim ako odjednom Ameri ne razviju anti gravitaciju.

Nije problem u dometu moze se napraviti raketa takvih karakteristika.
Ali ce biti ogromna i velika samim tim gubi sposobnost manevrisanja.
Kad trebas da pogodis brzi cilj koji manevrise debela raketa ga nece pogoditi
Zato postoji raketni projektil RIM-161 SM-3 Block-IIA, koji ima četiri stepena i koji ima to bolje manevarske karakteristike što je dalje od lansera iz kojeg je ispaljen, a može da dohvati cilj na daljini od 1.200 km od broda sa kojeg je ispaljen.

Imaju ih Mornarica Sjedinjenih Američkih Država i Samoodbrambene pomorske snage Japana (JMSDF).
madner

#164520 Re: Ukrajina

Post by madner »

A_A_AKCIJA wrote: 29/05/2023 15:14
madner wrote: 29/05/2023 14:41 NATO vec godinu dana djeli svoje podatke i prvo sto je UA dobila jeste centar koji obradjuje i jedne i druge podatke.
Ne govorim o tome.

Govorim o teoretskoj situaciji da AWACS iznad Poljske otkrije TU95, pošalje real time Link16 ukrajinskim lovcima koji sa bezbjedne udaljenosti ispale AIM120d i povuku se, a samu raketu navodi signal sa AWACS-a, tj njegovog radara.

Ovo se možda desilo, ali se ne može dokazati, kada su oborene 4 letjelice prije par sedmica sjeverno od Kijeva, kada je vjerojatno AWACS dao link NASAMSu ili Patriotu.

Ovo bi moralo biti svakodnevna rutina, i samim time lakše za otkrivanje Rusima.
Poprilicno sam siguran da su ovih 4 koristili istu rutu u isto vrijeme i onda su im postavili zasjedu. I PAC i AIM120 imaju svoj radar za krajnji dio.
General War

#164521 Re: Ukrajina

Post by General War »

duminjo wrote: 29/05/2023 14:24
General War wrote: 29/05/2023 13:24

Ne znam, to cekanje definitivno psiholoski utice na neke forumase, ne znam za ruse, bolje da pozure da i to cudo vidimo, eto ljeta.
Cudi me da ne znas :mrgreen:
Ako uzmes u obzir, makar i otprilike onako površno, koliko je zapad poslao oružja u Ukrajinu, mozes li zamisliti da se sve to nalazi tamo gdje se nalazi samo radi slikanja, da stoji, da ne bude upotrebljeno?
Na to dodaj kako politicari sa zapada pravdaju sva ta izdvajanja za slanje opreme u Ukrajinu i sta im je krajnji cilj slanja oružja. Ukoliko se ne desi neki znacajniji pomak, napredak ili udar Ukrajinske vojske tj potiskivanje Rusa, mnoge vlade na zapadu ce pasti jer njihovo glasacko tijelo je malo manje naivno od našeg.

Ukrajinci ce udariti sigurno. Rezultate cemo vidjeti. Al udariti moraju. Ovo natezanje oko vremena i jesu li spremni ili nisu, sve je kalkulacija i biranje trenutka. Na kraju, ako se ne desi neki optimalen trenutka, bice pritisnuti da udare onime čime raspolažu.

Bas me zanima, na osnovu kojih činjenica, neki realan forumas moze tvrditi da ukrajinci do kraja ljeta nece krenuti na "sve ili nista".

A ljudi ko ljudi, neko se nada manje, neko vise. Neko komentariše onako, neko se zada ko da mu je zadnje u životu. Sve je to ljudski i ne treba uzimati za loše.
Pa ne znam, stvar je da su ukrainici najavljivali od pocetka proljeca ne radi godisnjih odmora vec radi pogodnosti godisnjeg doba, ovdje se nerealno ocekuje neka Oluja od tri dana sto se granici sa patologijom. Nije stvar u pokretanju ofanzive vec u pobjedi, a da bi se do toga doslo moraju se takticki uslovi steci ( recimo Hrvatska vojska je uzela zaledje Knina i velebit prije same oluje), a tih uslova ne da nema vec je suprotno rusi iscrpili ukraince, zauzeli Bakhmut i jos doveli ukraince u poluokruzenje sto je znatno bolji takticki polozaj...da bi se ofanziva sprovela treba nagomilati trupe, teskod a ce ostati neprimjeceno. Opet kazem sve oni uspjesi od prosle godine, ukrainci su postigli zato sto su se rusi povlacili da bi zatvorili ogromne procjepe u svojim linijama zbog ogromnog manjka ljudstva. Sad je sasvim drugacija prica i biti ce jako tesko ukraincima postici neki vazniji uspjeh (takticki brdo gore brdo dole nije od presudnog znacaja). kakva god da je tehnika, mora imati prednost u ljudstvu inace ce ukrainci dozivjeti slicnu sudbinu kao i rusi prosle godine. Zna to komandni kadar, a znaju i rusi, a ulozi su veliki da se ide na sve ili nista.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#164522 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Hajvan wrote: 29/05/2023 14:59 hebote, imas najvecu drzavu na svijetu i malo ti
daj ti jos od drugih
gladne oči se ne mogu nahraniti, niti gladna guzica napuniti...osim ako imaš dobar k.... a mislim da ga Ukrajinci imaju :D
Bodkin

#164523 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

JoseMujica wrote: 29/05/2023 16:31
Hajvan wrote: 29/05/2023 14:59 hebote, imas najvecu drzavu na svijetu i malo ti
daj ti jos od drugih
gladne oči se ne mogu nahraniti, niti gladna guzica napuniti...osim ako imaš dobar k.... a mislim da ga Ukrajinci imaju :D
Svakoj budali je jasno da se uopste ne radi o teritoriji
General War

#164524 Re: Ukrajina

Post by General War »

Seawolf wrote: 29/05/2023 15:59
lajkujMe wrote: 29/05/2023 13:30 PVO rakete dometa 700km nikada nece postati realnost
Osim ako odjednom Ameri ne razviju anti gravitaciju.

Nije problem u dometu moze se napraviti raketa takvih karakteristika.
Ali ce biti ogromna i velika samim tim gubi sposobnost manevrisanja.
Kad trebas da pogodis brzi cilj koji manevrise debela raketa ga nece pogoditi
Zato postoji raketni projektil RIM-161 SM-3 Block-IIA, koji ima četiri stepena i koji ima to bolje manevarske karakteristike što je dalje od lansera iz kojeg je ispaljen, a može da dohvati cilj na daljini od 1.200 km od broda sa kojeg je ispaljen.

Imaju ih Mornarica Sjedinjenih Američkih Država i Samoodbrambene pomorske snage Japana (JMSDF).
SM su (koliko se sjecam) napravljeni prvenstveno protiv balistickih raketa da se skidaju u nizoj orbiti nego protiv aviona.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#164525 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Bodkin wrote: 29/05/2023 16:35
JoseMujica wrote: 29/05/2023 16:31

Svakoj budali je jasno da se uopste ne radi o teritoriji
Putko je imao visoke ciljeve, baš ko jedan kaplar jednared...no ko visoko leti nisko pada, a ovome baš nije puno trebalo...štaviše kaplar je svojevremeno bio puno spremniji :lol:
Post Reply