Bošnjaci, islam i Evropa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
planinar60

#126 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by planinar60 »

GG_1231 wrote: 28/05/2023 01:00
planinar60 wrote: 27/05/2023 21:48

Osmanske reforme su bile toliko uspjesne da su narednih sto godina grcali u dugovima, a onaj narod koji je ginuo na zapadnim i istocnim granicama i koji je max iskoristen za imperiju nije mogao dobiti autonomiju ali jesu oni cije su kcerke sirile noge sultanu, toliko o opiranju Bosnjaka i Huseina Osmanlijama.
Postavio si jednu tezu a onda je rasplinio na omalovazavanje svojih prvaka koji su se vecinom suprostavili Osmanlijama, a sto se tice zapada znaj da vise vole bjelaca iz Bosne( makar bio i musliman) nego crnca iz Afrike (makar bio krscanin), skandinavci su btw najveci rasisti na svijetu, i onako nije njih briga ali kad se nadjes u situaciji da biraju izabrace bjelca muslimana prije nego crnca krscanina.
Koliko su Bosnjaci muslimani je zapravo pravo pitanje, rekao bih opcenito svega 5%, a to se svodi na deklarisanje kao musliman, onako znati kad je bajram, ne jesti svinjetinu i to je to, takvi su i najveci nacionalisti usput, a takvi najlakse i prelome i prihvate taj zapad(mislim na odricanje vjere) i pred smrt se sjeta da su muslimani.
Ipak postoji manjina koja je pokazalo se kroz historiju dovoljna da odrzi islam u kolektivitetu Bosnjaka, pa ce tako i ostati nadam se do Sudnjeg Dana.
Da li ce evropa prihvatiti nas kao muslimane uveliko ovisi o kojoj zemlji se radi, jer za madjare mu smo prijetnja evropi( valjda sto imaju komplekse jer su ionako mali i ne pripadaju nikom) , franci su slicni pa i sami imaju islamofobicne stavove i zakone, nijemci i englezi su bolji prema nama nego arapi.
Pa nije baš da je manjina...
Dokaz za to ti je nicanje islamskih centara i dzamija po dijaspori gdje god se Bošnjak pojavi, od SADa do Australije, i uglavnom su stvarno puni(iz iskustva i po pričama drugih), a da ne govorim o džamijama po Bosni koje su sada "običnim" danima pune kako do prije 20ak godina ni za ramazan ni Bajram nisu bile, kako starima tako i omladinom. Zatim Medrese- svake godine sve više učenika, hafiza Bošnjaka sve više,itd.
Teško da bi išta od tog bilo da nas je samo 5%
Nisam mislio 5% ukupnog broja Bosnjaka, nego da se narod opcenito drzi 5% propisa islama koji te svrstavaju u muslimana, imas bruku Bosnjaka koji idu samo na bajram, pa jos bruku onih koji idu samo na dzumu, itd itd, a manjina su oni koji se pridrzavaju gotovo svih propisa, ata manjina je dovoljno snazna da odrzo da bar nesto Bosnjaka nece biti asimilirani u neke druge zajednice.
Moj odg je bio cisto na temu koja je postavljena a otvorenih pitanja ima bruka.
planinar60

#127 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by planinar60 »

Sanjarko wrote: 28/05/2023 07:59
sehohari wrote: 27/05/2023 21:06

Nije zlo, ali je zabranjeno. I to je to.

Islam uopšte ne govori o tome da je alkohol zlo, ipak se koristi i kao dezinfekcija, u nauci. Islam isto tako dozvoljava transplantaciju svinjskog srca, ukoliko je to zadnja opcija.

Međutim, alkohol jeste štetan po tijelo, i iz tog ugla islamski naučnici argumentiraju. Isto tako, svinja se smatra prljavom životinjom (kvalifikaciju koju smatram tačnom).
Islam zabranjuje sve što je štetno po zdravlje ili dovodi do promjene oblika tijela kao Allahovog dara (tetovaže, piercingi i slične "modifikacije" tijela).

Bolje bi ti bilo da se informišeš malo o islamskim propisima, svaki ima svoje obrazloženje. Bolje ti je da tako kreneš nego da ovdje dijeliš svoje neutemeljene priče koje samo dokazuju sopstveni manjak obrazovanja, ali i respekta.

Ovo oko "glasova u planini" neću ni komentarisati.
Neko nekad davno mi rece da svinjetina je kod monoteista zabranjena za jelo, da se razlikuju monoteisti od ostalih tj Muslimani i Jevreji. Ne jedu ni Jevreji svinjetinu. Sad to je neko njegovo promisljanje. Kod Jevreja i Muslimana nije samo to haram za jesti kako znam. Nego i stvece meso tj strv, krv, pa onda zvijeri sta imaju kandze i sl.

Nek me neko ispravi, ali navodio je rabin ovdasnji iz Bosne, onaj mladi, sta Jevreji mogu jesti i sl, ja se iznenadio kad je nabrojao i da je sl kao i kod Muslimana. A alkohol jeste zlo, vise cesce mozda nego sta to nije, jer ljudima je se tesko kontrolisati.
Jevreji imaju vise zabrana u jelima nego muslimani, tako da kad god negdje putujem/o i nadjemo kosher(kao kod nas halal) restoran odmah tu znamo da mozemo jesti sve s menija. Znaci jevrejski Kosher je stroziji od islamskog Halala po pitanju hrane.

Ako se vratimo na temu, onda je jasno da ce narastaji druge i trece generacije Bosnjaka sve vise biti Nijemci, Svedi itd jer jednostavno ako porodica ne vodi/ne moze stici ili iz nekog razloga ne bude njegovala jezik i tradiciju ta djeca neusvjanjem jezika jezicki ce pripadati drugim narodima i sigurno je da ce velik broj postati neki "zapadnjak", a vjerski sasvim normalno ostati musliman.
Bloo
Globalna šefica

#128 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Bloo »

sehohari wrote: 27/05/2023 21:06 Isto tako, svinja se smatra prljavom životinjom (kvalifikaciju koju smatram tačnom).
Svinja je zapravo cista zivotinja. Ima razloga sto se valja u blatu i nauka je to lijepo objasnila. :)
Svinje su veoma inteligentne zivotinje. Odredene sorte se cak drze kao kucni ljubimci i izvrsno odgovaraju na trening.
Svinje su takode i "Bozji poklon" nama sto se tice transplantacija.

Zabrana jedenja svinjetine kod kršćana, muslimana i jevreja ima svoje zdravorazumsko objašnjenje. Jevreji ne smiju jesti ni kamile (isto postoji zdravorazumsko objasnjenje). Dovoljno je pogledati klimu u kojoj su se razvile te tri monoteisticke religije, obicaje ljudi, prehranu svinja, izvore vode i zivotinje koje su se koristile za transport i jos par elemenata i sve ce biti jasnije. :)
broj dva

#129 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by broj dva »

Cherry-Cherry wrote: 27/05/2023 18:01 Zanimljivo je, da se uvijek muslimani smatraju nazadnim, a nikad hrišćani i jevreji.
U različitim periodima različit nivo nazadnosti. Svi su bili nazadni, svi su ostali donekle zanadni, islam je trenutno najnazadniji htjeli mi to ili ne.
Seawolf

#130 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Seawolf »

Bloo wrote: 28/05/2023 10:57
sehohari wrote: 27/05/2023 21:06 Isto tako, svinja se smatra prljavom životinjom (kvalifikaciju koju smatram tačnom).
Svinja je zapravo cista zivotinja. Ima razloga sto se valja u blatu i nauka je to lijepo objasnila. :)
Svinje su veoma inteligentne zivotinje. Odredene sorte se cak drze kao kucni ljubimci i izvrsno odgovaraju na trening.
Svinje su takode i "Bozji poklon" nama sto se tice transplantacija.

Zabrana jedenja svinjetine kod kršćana, muslimana i jevreja ima svoje zdravorazumsko objašnjenje. Jevreji ne smiju jesti ni kamile (isto postoji zdravorazumsko objasnjenje). Dovoljno je pogledati klimu u kojoj su se razvile te tri monoteisticke religije, obicaje ljudi, prehranu svinja, izvore vode i zivotinje koje su se koristile za transport i jos par elemenata i sve ce biti jasnije. :)
Zabrana jedenja svinjetine nema veze sa klimom.

Svo životinjsko mrtvo tkivo se kvari na povišenim temperaturama, bez obzira na vrstu.

Krava pije vodu isto kao i svinja.

Zabrana jedenja svinetinje potječe od toga što je svinjsko meso najsličnije ljudskom.
Ozimician

#131 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ozimician »

konami666 wrote: 28/05/2023 08:12
Ozimician wrote: 27/05/2023 20:52

Izvini druže, ali svinjetina i alkohol jesu zlo i po vjerskim i po naučnim dokazima, možeš im vjerovati ili ne vjerovati. Niko te ne tjera.
Ali svakako da neko ko ne konzumira to dvoje je na većem stepenu svijesti od onog ko konzumira.

Sinoć smo mogli vidjeti posljedice konzumacije alkohola nažalost.

Tvoje je pravo da vjeruješ ili ne vjeruješ, da konzumiraš šta hoćeš, meso krokodila, drogu, alkohol, nargilu - šta god želiš, ja nemam ništa protiv toga. Neko konzumira i pseće meso, neko se nad tim zgražava. Meni je sve to OK.

Ja sam vrlo liberalnih shvatanja i podržavam da svako radi ono što misli da je za njega najbolje, sve dok ne ugrožava drugoga i nameće agresivno tom drugom.

Tebi su možda te stvari nejasne i ja to poštujem, ali to da govoriš da neko nije sazreo jer vjeruje u to, više govori o tebi, nego o njima. Peace. :thumbup:
Kaže svinjetina je zlo a popuši 4 kutije cigara dnevno i navečer dvije nargile…
I to je zlo.

Ali svako sebi nek bira, samo nek ne nameće drugome svoj stav.
Bloo
Globalna šefica

#132 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Bloo »

Seawolf wrote: 28/05/2023 11:14 Zabrana jedenja svinjetine nema veze sa klimom.
Svo životinjsko mrtvo tkivo se kvari na povišenim temperaturama, bez obzira na vrstu.
Zabrana jedenja svinetinje potječe od toga što je svinjsko meso najsličnije ljudskom.
Interesantno je da druge (barem koje ja poznajem) neabrahamske religije ne zabranjuju svinjetinu iako su mogle doci do istih zakljucaka jer su neke starije od abrahamskih religija. Takode, krscani ne prate taj propis uopste, sto je opet interesantno. Osim svinjetine, postoji jos zabrana, ali osim or5todoksnih jevreja, nisam primijetila da se bosanski muslimani pretjerano tim bave.
Ozimician

#133 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 28/05/2023 12:16
Interesantno je da druge (barem koje ja poznajem) neabrahamske religije ne zabranjuju svinjetinu iako su mogle doci do istih zakljucaka jer su neke starije od abrahamskih religija. Takode, krscani ne prate taj propis uopste, sto je opet interesantno. Osim svinjetine, postoji jos zabrana, ali osim or5todoksnih jevreja, nisam primijetila da se bosanski muslimani pretjerano tim bave.
Prosječan bosanski musliman jako malo zna o svojoj religiji, mi o religiji učimo većinom iz tradicije i u tradiciji je da se ne jede svinjsko meso i na ovom podneblju to nas razlikuje od komšija druge vjere. Ostale zabrane su prosječnom BH muslimanu, nepoznanica.

Također i moja pretpostavka jeste da je zabrana svinjskog mesa proistekla iz toga što je to meso najsličnije ljudskom, pa to ispadne kanibalizam.
Svi organi su kompatibilni sa ljudskim, a i kanibali izjavljuju da je ljudsko meso najsličnije svinjetini.

Akrobatskim tumačenjem određenih Ku'anskih ajeta se može izvući zaključak da su majmuni i svinje nastali od ljudi (po kazni ih Bog pretvorio u te životinjske vrste). Naravno to je akrobatsko tumačenje i svaki ozbiljan islamski učenjak ga neće uzeti za ozbiljno. Ima situacija i u Homerovoj Odiseji gdje se spominje pretvaranje ljudi u svinje. Itd.

Također, gledao sam na National Geographic poodavno neku dokumentarnu seriju o nastajanu kršćanstva i koliko je zapravo stare rimske politeističke religije i tradicije utkano u moderno kršćanstvo, te da je nakon tih izmjena prihvaćeno kao državna religija u RImu. Tako da zapravo moderne kršćanske tradicije imaju više korijena u Rimskom carstvo i tom području, nego u tradicijama Palestine i Bliskog Istoka. Sa tim imaju veze i svetkovine, datumi, ne postojanje tradicije obrezivanja i naravno jedenje svinjskog mesa.
konami666

#134 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by konami666 »

Ozimician wrote: 28/05/2023 11:27
konami666 wrote: 28/05/2023 08:12

Kaže svinjetina je zlo a popuši 4 kutije cigara dnevno i navečer dvije nargile…
I to je zlo.

Slazem se sa tobom ali duhan konzumacijom zagađuje i truje zrak svima koji su u neposrednoj blizini pušača. Na ulici, u kafiću, restoranu, zgradi i slično. I opet će od ovoga zakona da bude jedno veliko ništa.
Seawolf

#135 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Seawolf »

Bloo wrote: 28/05/2023 12:16
Neka plemena koja su prihvatila neke druge religije, nisu bila sklona kanibalizmu, tako da nije bilo potrebe za tom zabranom.

Ideolozi, pak, nekih drugih plemena, nisu vidjeli ništa loše u kanibalizmu, pa ni oni nisu uvodili zabrane jedenja nečega što ima meso slično ljudskom.

Ideologija hriščanstva je nastala na nekim drugim lokacijama (jug Evrope) i nema veze s ovom pričom.
Ozimician

#136 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ozimician »

konami666 wrote: 28/05/2023 12:27
Ozimician wrote: 28/05/2023 11:27

I to je zlo.

Slazem se sa tobom ali duhan konzumacijom zagađuje i truje zrak svima koji su u neposrednoj blizini pušača. Na ulici, u kafiću, restoranu, zgradi i slično. I opet će od ovoga zakona da bude jedno veliko ništa.
Slažem se s tobom, ja se nadam da će biti nešto od ovog zakona. Jer duhanski dim UGROŽAVA DRUGE u prostoriji, dok svinjetina i alkohol NE, npr.
Tako da ja nemam problem biti u prostoriji gdje se jede svinjetina i pije alkohol, jer mi je niko ne gura u usta, ali u prostorijama sa duhanskim dimom, nemam izbora.
Daft Haruki

#137 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Daft Haruki »

Takode meso svinje je dozvoljeno pojeti ukoliko nemas nista drugo da jedes. Dakle nije to neki tabo toliki koliko Bosnjak pravi averziju u svojoj glavi prema toj zivotinji. Bespotrebno.
I sve dok prica o alkoholu i svinjetini preovladava a niko ne poduzima nista u vezi ostalih harama koje su se ustolicili kod Bosnjaka nema nama napeijed . Npr evo prica se o novom zaduzenju od MMF a. Znas koliko ce se Bosnjaka pocesat po guzici sto ce nas nasi lideri zaduziti da bi sebi mogli isplatiti place jer realni sektor nemoze da napravi te pare.
I opet tema medu Bosnjacima jel se pilo na drugi dan Bajrama a mi tonemo svaki dan.
Daft Haruki

#138 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Daft Haruki »

Ev na primjer sto niko ne postavi pitanje od Bosnjaka jeli meni kao npr uciteljici ili nekom drugom budetskim radniku haram jesti platu koju sam dobila MMF zaduzenjem.
Ili ja kao uhljebljeni budetski radnik koji sam dosao na posao preko stele dali je meni moja plata koju dobijam haram.
Niko to ne pita .
Niko ne postavlja prava pitanja. Sve dok je njegova bulja ima dohodak on moze naprdavat,osudivati alkoholicare ,malo na teraviju ,malo slobodnog liberalnog evropskog Bosansko islamskog mahalskog propovjedanja.
Ko se od vas na petak na dumu dode prije pa prica o biznisu da neko nekog uposli da mu da priliku jer je i on vidio da tu ima para pa da svog Bosnjaka uvede u biznis da i on bude dobar. Niko . Samo prozuji. More efendija vazit o bilo cemu on ce svoje kad izade. Sebi, svojima oko sebe i cao. Promjenit ce drzavu ,prodat ce sve za egzistenciju i onda ce srat po drzavi.
LSD

#139 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by LSD »

Daft Haruki wrote: 27/05/2023 23:05
LSD wrote: 27/05/2023 21:05 Tema je baš ofirna.

Gdje je tema Hrvati, kršćanstvo i Azija ?
Ili Srbi, hrišćanstvo i Afrika ?

Al dobro, lakše razglabati o muslimanima i bošnjacima, o kremetini i alkoholu vol. 387,o tome koliko su muslimani nazadni...nije se odavno :mrgreen:
Sta ima veze ako ukazemo na probleme Bosnjaka ?
Ja kso Bosnjak sam zgrozen ponasanjem vecinom Bosnjaka.
Od rezonovanja vjere,do osnovne kulture. A sve Allah,Bog dzamije a deset metara od dzamije u rjeci platike,guma ko smetljiste. Ko baca itpad u rijeke?Srbi,Hrvatii. A sve fini posteni Bosnjaci.Ko se kocka?Citav jedan buzet zavrsi u hercegovackim kladionicama. Ko im je omogucio da nicu ko gljive. Opet Srbi i Hrvati garant.
Daj ba nemoj mi muda pod bubrege peodavati. Mi nevaljamo i tacka.
A gorih ljudi od nas nisam vidio kad se nades vani. Poslovica kruzi samo bjezi od nasih. Sta mislis sto li?
Sto smo spremninpomoc svome. Jasta.
Jevrej kad pocne zaradivati jos petoricu zovne u biznis da budu i oni dobri A sta Bosnjo radi kad se docepa para?Nagradno pitanje?
Ova tema je zamišljena i namjenjena za pljuckanje po bošnjacima, muslimanima ili islamu kao religiji.
Pa bujrum, udri slobodno, ne ustručavaj se.

Samo nemoj slučajno da bi pomenuo srbe, hrvate ili kršćanstvo, ne do ti Bog....to se ne dira.
Daft Haruki

#140 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Daft Haruki »

LSD wrote: 28/05/2023 13:46
Daft Haruki wrote: 27/05/2023 23:05
Sta ima veze ako ukazemo na probleme Bosnjaka ?
Ja kso Bosnjak sam zgrozen ponasanjem vecinom Bosnjaka.
Od rezonovanja vjere,do osnovne kulture. A sve Allah,Bog dzamije a deset metara od dzamije u rjeci platike,guma ko smetljiste. Ko baca itpad u rijeke?Srbi,Hrvatii. A sve fini posteni Bosnjaci.Ko se kocka?Citav jedan buzet zavrsi u hercegovackim kladionicama. Ko im je omogucio da nicu ko gljive. Opet Srbi i Hrvati garant.
Daj ba nemoj mi muda pod bubrege peodavati. Mi nevaljamo i tacka.
A gorih ljudi od nas nisam vidio kad se nades vani. Poslovica kruzi samo bjezi od nasih. Sta mislis sto li?
Sto smo spremninpomoc svome. Jasta.
Jevrej kad pocne zaradivati jos petoricu zovne u biznis da budu i oni dobri A sta Bosnjo radi kad se docepa para?Nagradno pitanje?
Ova tema je zamišljena i namjenjena za pljuckanje po bošnjacima, muslimanima ili islamu kao religiji.
Pa bujrum, udri slobodno, ne ustručavaj se.

Samo nemoj slučajno da bi pomenuo srbe, hrvate ili kršćanstvo, ne do ti Bog....to se ne dira.
Ne bih u rasprave ali uvjek kazem pocistiti svoju avliju prvo.
Ev sta je tebi u tvojoj mjesnoj zajednici,opstini ili dalje ili blize problem neki rvat iz Hercegovine i njegova religija ili ove nase druge komsije.
Mene moj krade i pravi budalom a jos uz to obavije taj lopovluk u vjerski ,nacionalni narativ. Pa ko je ovde lud
Daft Haruki

#141 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Daft Haruki »

[/quote]
Ne bih u rasprave ali uvjek kazem pocistiti svoju avliju prvo.
Ev sta je tebi u tvojoj mjesnoj zajednici,opstini ili dalje ili blize problem neki rvat iz Hercegovine i njegova religija ili ove nase druge komsije.
Mene moj krade i pravi budalom a jos uz to obavije taj lopovluk u vjerski ,nacionalni narativ. Pa ko je ovde lud
[/quote]
Ev druze kolko svako od nas placa pdv ,ili kad vadis kakve papire sto ti naplate,ili registraciju,gorivo bilo sta.
I mi ko posljednja bagra gledamo kako te pare idu na asfalte za glasove za izbore . Kao da oni iz svojih depova placaju.
A javni parkovi ne pokoseni,zmije migolje,djecija igralista ne postoje i ako postoje Bosnjak ne Hrvat ili Srbin nego Bosnjo dode i razj. jebe i sta reci . Do koga je .
A IZ vazi kad se Skaka uhapsi. Ili kad njih se zakine. Pa dajte nemojmo se praviti budale vise
Pandakonda

#142 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Pandakonda »

Evropa nema problem sa Bosnjacima i Albancima koji su muslimani, nego da se arapima. Ono sto je evropu i kriscanstvo spasilo je reformacija koja se nikada nije desila u Islamu, barem ne na bliskom istoku. Dok su Bosnjaci taj proces reformacije prosli radi jugoslavije, evropskog okruzenja i sl.

Srbi i pravoslavlje takodjer nikad nisu dozivjeli tu reformaciju i zbog toga ce jedan dio evrope sa skepticizmom gledati prema tim religijama.
Cherry-Cherry

#143 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Cherry-Cherry »

Primitivizam je ono, zbog čega ne možemo ići naprijed.
cranberries

#144 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by cranberries »

Odlicno, ajmo se pitati zasto su kod Bosnjaka prljave ulice, rijeke, livade? Krenes zapadno, sve cisto, cakum pakum… a jos piju ne staju, jedu svinjetinu… sram da ih bude
Ozimician

#145 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ozimician »

cranberries wrote: 28/05/2023 14:31 Odlicno, ajmo se pitati zasto su kod Bosnjaka prljave ulice, rijeke, livade? Krenes zapadno, sve cisto, cakum pakum… a jos piju ne staju, jedu svinjetinu… sram da ih bude
A kad kreneš na Istok - Srbija, Bugarska, Rumunija - šta tamo ?

Odeš u Dohu, Katar i vidiš čiste ulice kao nigdje u zapadnom svijetu... šta onda ?
LSD

#146 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by LSD »

cranberries wrote: 28/05/2023 14:31 Odlicno, ajmo se pitati zasto su kod Bosnjaka prljave ulice, rijeke, livade? Krenes zapadno, sve cisto, cakum pakum… a jos piju ne staju, jedu svinjetinu… sram da ih bude
Tako je.
Samo su kod bosnjaka prljave ulice, rijeke i livade.
Zapadno i istocno, kod hrvata i srba sve cisto, uredno, djeca se sretna igraju na livadama a jednorozi i vile lete iznad njih kao u bajci...a onda je dosao svizac i zamotao cokoladu :gunjastajl:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#147 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by PreWiBa »

Zatucano islamsko Sarajevo, aka. Kandahar 2023, kolorizovano:
Image

Napredno hrišćansko društvo zapadno od balkanskog Kandahara
Image
PreWiBa

#148 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by PreWiBa »

Najsmiješnije je da ovi ograničeni mongoloidi što ovdje prosipaju svoju mržnju prema islamu (ima i onih koji davaju argumentovanu kritiku, to neću da poričem) ne kontaju da većina hrišćana uopšte ne živi u evropi, nego po latinskoj americi i africi :lol:
Daft Haruki

#149 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Daft Haruki »

LSD wrote: 28/05/2023 14:47
Tako je.
Zapadno i istocno, kod hrvata i srba sve cisto, uredno, djeca se sretna igraju na livadama a jednorozi i vile lete iznad njih kao u bajci...a onda je dosao svizac i zamotao cokoladu :gunjastajl:
Ev nevezano za post nego samo da se nadovezem . Probaj nabaviti u Bosni nesto od poljuprivrednih alata ili nesto za poljuprivredni biznis. Druze nema. Mozes nabaviti kod Srba ili Slovenaca. Niko se nicim ne bavi. Sve diglo ruke od rada. Niko od Bosnjaka ne pravi proteste u vezi poljoprivrede. Druze pali smo k. za usi. Nema biznisa ,nema poljuprivrede,nacija nam kupuje uvoznu robu. Opet Srbin,Hrvat kriv. Daj ba . Ljeni smo,najbolji nacin prihoda nam je budzet,ne pomazemo se,kad Bosnjo otvori biznis nece pokazati kako ide proces nego gleda zrtve sa socijalnim statusom da ga izrabljuje. I onda neko nam kriv. Pogledajmo se u oci
PreWiBa

#150 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by PreWiBa »

Daft Haruki wrote: 28/05/2023 15:06
LSD wrote: 28/05/2023 14:47
Tako je.
Ev nevezano za post nego samo da se nadovezem . Probaj nabaviti u Bosni nesto od poljuprivrednih alata ili nesto za poljuprivredni biznis. Druze nema. Mozes nabaviti kod Srba ili Slovenaca. Niko se nicim ne bavi. Sve diglo ruke od rada. Niko od Bosnjaka ne pravi proteste u vezi poljoprivrede. Druze pali smo k. za usi. Nema biznisa ,nema poljuprivrede,nacija nam kupuje uvoznu robu. Opet Srbin,Hrvat kriv. Daj ba . Ljeni smo,najbolji nacin prihoda nam je budzet,ne pomazemo se,kad Bosnjo otvori biznis nece pokazati kako ide proces nego gleda zrtve sa socijalnim statusom da ga izrabljuje. I onda neko nam kriv. Pogledajmo se u oci
Ovo za proteste si u pravu. Fakat me je sramota kada pogledam da u Srbiji na hau-ruk izađe 40 hiljada ljudi ili čak više.

To za biznis opet zavisi. Srbi preko svojih kriminalaca imaju ogroman kapital koji su mogli uložiti u te uvozne biznise (Mišković je najbolji primjer), Slovenci su svakako priča za sebe.

Tako su prije par godina govorili i da su Bošnjaci lijeni pa svako mora kupovati auta kod Hrvata, a niko nije skontao da su nama sve do 2010. trebale vize i da smo bili osakaceni. Dok je se to promijenilo, krenulo je to i kod nas. Pa danas je Bošnjak lik sa najjačim autodijelovima u Kiseljaku :-)

Usporedi dolinu Lašve danas sa periodom sredine 2000-ih, pola firmi propalo, sem PC-96.
Post Reply