Gledaj cega su se sjetili. Nema ovdje drzave.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- drag_gost
#66951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- oldtajmer
#66952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
nekome
#66953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
je li ovo taj slucaj, sin od zmaja
-
akcija007
#66954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pravosudje je problem . Citam sada ovaj status i ne mogu da vjerujem o tolikom broju pomilovanja
Isto u Hercegovini , ona teska nesreca iz septembra 2022, u Buni na M 17 , gdje je porodica poginula a dijete od 3 god jedva prezivjelo i ostalo siroce . Nikada javnost nije dobila pravosudni epilog .
Isto u Hercegovini , ona teska nesreca iz septembra 2022, u Buni na M 17 , gdje je porodica poginula a dijete od 3 god jedva prezivjelo i ostalo siroce . Nikada javnost nije dobila pravosudni epilog .
-
Ci-Nick
#66955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Osveta je odvratna, .. ali teško bi bilo sresti ubicu kćerke u automobilu poslije godinu ili dvije. Zašto ne jedan direktni sudar, sekunda nepažnje gubitka svjesti, pa nek kasnije dokazuju tužioci da je bilo s namjerom.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#66956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I ja se to cesto pitamlaserShow wrote: ↑28/05/2023 10:11Ama covjece, isto tako. Kako si ti napisao i ja se isto ponasam, imam takve vrijednosti. Na ovaj post ce se nadovezati 100% komentatora ove teme i ovog foruma i onda dodjemo na zadnji dio posta. Do koga je? Do sistema? Ko je kreirao sistem? Ko dozvoljava sistemu da ovako radi?Naslovnica wrote: ↑28/05/2023 10:06 Ja sam uzoran građanin, poštujem zakone i za četvrt vijeka vozačkog staža imam kazni (niko nije savršen) da se mogu prebrojati na prste dvije ruke.
Ne pljujem po trotoaru, bacam smeće tamo gdje je predviđeno, ne kradem, ne varam, nisam član stranke niti tražim štelu za bilo šta. Ne param po fasadama.
Uredno glasam na izborima.
Kako živim i ponašam se u Sarajevu, tako bih mogao u bilo kojem gradu Zapadne Evrope, bez bojazni od zakona.
Zaista, ovaj sistem i država nemaju nikakav problem sa mnom, dapače.
Do koga je?
Mene to pitanje pojede. Kako nije do nas, a sve ovo oko nas se desava? Je li moguce da manjina kreira ovo stanje? Ako jeste i to je onda lose.
Nisam ni ja dozvoljavao da neko kaze da je do mene. Kazem ja sam svoje uradio i okrenem ledja. Cemu okrenem ledja? Manjini koja postaje vecina?
Sta je rjesenje, evo pitam sve nas. Kako se odluciti na podizanje djeteta pa da ti za 10 godina to neko sve uzme? Gledam fotografiju roditelja ove djevojke, dusa me boli. Vidi se da su to obicni ljudi, ljudi koji su dali zadnji dio sebe za sve ono sto jee ta djevojka bila i, sta sada?
Do koga je? Ko je sistem?
Ali u sustini, mi i dalje pušimo foru divljine zvane Otomansko carstvo. Često ćeš čuti da su bile neke medrese tu, ali tu se nije generalno opismenjavalo stabovnistvo.
Mi nemamo historiju obrazovanja, opismenjavanja, bogatstva (mada je ovo utjecano dosta promjenama vlasti i otimanjem)
Srbi su tu klasu iznad
Hrvati klasu iznad srba, po obrazovanju i opismenjavanju stanovnistva na podrucju Bosne i Hercegovine
Tako da, mi smo većinski ostali mentalno u 1900toj godini, a preuzeli sve od zapada
Zaostali smo mnogo, i za to je mnogo utjecalo vjersko razmisljanje - daće bog, sudbina, nafaka mu bila tako i sl.
50% stanovnistva u bosnjaka je stalo sa jezevom kućicom, jedno 40% nema ni toliko, i onda ocekujes sta? Prosperitet? Razvoj? I sto je najgore, to je normirano kao ispravno, j opet kazem, u ovom drustvu je ovih 90% mnogo bitnije i cjenjenije nego 10%.
- azurna_obala
-
DonieBrasco
#66958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.klix.ba/vijesti/sarajka-prv ... /230528022
Ja jucer pitam sta je bilo sa ovim slucajem, kako je zavrsilo kad evo klix danas objavi.
Ovo je tragedija u kakvom mi drustvu i sistemu zivimo, da se param sve moze rijesiti cak i ovakvi slucjevi a ima i gorih.
Ja jucer pitam sta je bilo sa ovim slucajem, kako je zavrsilo kad evo klix danas objavi.
Ovo je tragedija u kakvom mi drustvu i sistemu zivimo, da se param sve moze rijesiti cak i ovakvi slucjevi a ima i gorih.
-
Bodkin
#66959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Previse je svega na crno kod nas, od plata do lijecenja do cadjenja papira. Sve te mjere gdje kao nesto ne moze dobiti ne pale.
U stvari jedino da kad zaustavi policija nekoga ko ima masu neplacenih kazni ili nema vozacku, da zaplijeni auto ili u slucaju puno kazni da ga doslovno u kocku presuju. Sve ostalo nema smisla, a nije bas da ti trkaci mogu nova auta kupovati mjesecno
U stvari jedino da kad zaustavi policija nekoga ko ima masu neplacenih kazni ili nema vozacku, da zaplijeni auto ili u slucaju puno kazni da ga doslovno u kocku presuju. Sve ostalo nema smisla, a nije bas da ti trkaci mogu nova auta kupovati mjesecno
-
smijesni_ste
#66960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Igrom slučaja, pisao sam baš nedavno o onoj nesreći na Malti prije 13 godina i pomilovanju koje je uslijedilo
https://hms.ba/djelomicni-oprost-za-zen ... osudenika/
https://hms.ba/djelomicni-oprost-za-zen ... osudenika/
-
akcija007
#66961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
@smijesni_ste a zasto je osudjena uopste i pomilovana djevojka/zena iz Konjica vezano za tu nesrecu na Malti od prije 13 godina !?
Koliko se sjecam iz medija rada ona je jedina prezivjela tu havariju . Vozac nas covjek koji zivi u Svedskoj je poginuo, druga djevojka takodjer na licu mjesta a treci putnik - zena/djevojka iz Konjica je jedina prezivjela .
Koliko se sjecam iz medija rada ona je jedina prezivjela tu havariju . Vozac nas covjek koji zivi u Svedskoj je poginuo, druga djevojka takodjer na licu mjesta a treci putnik - zena/djevojka iz Konjica je jedina prezivjela .
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#66962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa priča je da je ona vozila, a ne ovaj što je poginuoakcija007 wrote: ↑28/05/2023 11:28 @smijesni_ste a zasto je osudjena uopste i pomilovana djevojka/zena iz Konjica vezano za tu nesrecu na Malti od prije 13 godina !?
bar sam ja tako nedavno pohvatao na jednoj od ovih tema
- Ozimician
#66963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Opet će 30kmh voziti normalan svijet, a ovi će voziti kako voze, vidiš da lik nije imao vozačku, tona prekršaja, ako ga nije zanimalo sadašnje ograničenje, milsiš da će ga zanimati i 30kmh ?
-
DonieBrasco
#66964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jos dugo cemo mi gledati ove scenarije poslje nesreca u kojima ucestvuju tatina i mamina djeca, to su ovi sto su nam ojadili drustvo i pokrali drzavu.
- studiorum_tuzlaensis
#66965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prijedlozi ogranicenja brzine pojedinih su za nadrealista.
Da nastavimo.
Predlazem da se u nocnim satima zabrani saobracaj, da babini sinovi ne bi mogli voziti, a samim tim ni ubiti nikog.
Da nastavimo.
Predlazem da se u nocnim satima zabrani saobracaj, da babini sinovi ne bi mogli voziti, a samim tim ni ubiti nikog.
-
BadBoy
#66966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Problem je što smo mi narod bez časti i integriteta. Ko se ne snađe kod nas u narodu je levat. Glup i nesposoban je onaj što je nešto radio po pravilima.
I svi smo takvi .
Ugasi državu i podaj nas nekoj stranoj sili. To nam je u genima jer sami ne znamo.
I svi smo takvi .
Ugasi državu i podaj nas nekoj stranoj sili. To nam je u genima jer sami ne znamo.
-
MinistarKulture
#66967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cesto na crnojhronici objavljuju video klipove ovih trkaca kako voze slalom ili 200 na sat kroz glavnu. Vecina ljudi u komentarima brani takvo ponasanje jer su svi "ljubomorni".
Ovo je drustveni problem koji se ne moze preko noci iskorijeniti. Zato ima onolika kolicana sumahera u po noci.
Ovo je drustveni problem koji se ne moze preko noci iskorijeniti. Zato ima onolika kolicana sumahera u po noci.
-
smijesni_ste
#66968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ispostavilo se da je upravo ona vozila i da se sve pokušalo zataškati na početkuakcija007 wrote: ↑28/05/2023 11:28 @smijesni_ste a zasto je osudjena uopste i pomilovana djevojka/zena iz Konjica vezano za tu nesrecu na Malti od prije 13 godina !?
- drug_profi
#66969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Koliko znam prvo se gleda KZ.
On propisuje minimalnu i maksimalnu kaznu.
Ne pricamo o inaginarnom slucaju vec konkretno ovom od petka.
Posto je ovaj nakitio sebi dijela, da... gledace se okolnosti. I kazna ce biti oko maksimalne za smrt u saobracaju, koja je (evo sam sad provjerio) 8 god max. Dodace se i za teske povrede nesto. Mozda bude 10 ukupno.
Btw. Ne gledam filmove ni tv serije.
-
Ambula
#66970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakve su to ideje u bijesu, žalosti - 30km/h ograničenja, vjerovatno i zabrana alkohola neka u najavi, neka želja za totalitarizmom u nadi da će to spriječiti slične tragedije, a neće. Saobraćajna kultura je puna dublja stvar koja vuče korijen iz same narave ljudi i njihovog ponašanja. Kazne i prevencija trebaju da budu rigorozne i pravične ali to neće nekog napaljenka spriječiti da napravi tragediju.
- Ozimician
#66971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ono što je najtužnije od svega, da ovaj događaj ne bi bio ni 5% ovoliko medijski ni na forumu popraćen da nije ispunio ove kriterije:
1. desilo se u centru Sarajeva (najvažniji kriterij)
2. ubijena je mlada, lijepa, doktorica
Da se to desilo negdje drugo i da žrtva nije to što jeste... bio bi jedan članak na klixu negdje u ćošku i pojeo vuk magarca.
Sljedeće:
Ja smatram da je naš trenutni ZOBS prestrog, postožen je nakon ubistva Selme i Edite i opet se ništa nije desilo na polju sigurnosti, naprotiv.
Kako kažu: brava je za poštenog čovjeka, nije za lopova.
Tako i zakon je za poštenog. Možeš staviti 10kmh ograničenje i kameru - ovaj će voziti 100kmh. Možeš staviti kaznu 10 000 KM - ovaj je neće platiti (već ima neplaćenih kazni), možeš mu uzeti vozačku - vozit će bez vozačke.
Ono što ja jedino smisleno kao reakciju na divljanje vidim jeste: pojačan nadzor nad ovakvim likovima, nema njih puno, uvijek su to isti likovi, ponovni izvršioci kaznenih dijela. U vijestima se uvijek vrte ista imena, to je par desetina ljudi u Sarajevu, možda 50-60 ukupno po mojoj slobodnoj procjeni.
Mislim da je neko već davao ovaj prijedlog na forumu.
Policija može npr. obratiti pažnju na likove sa "tjuniranim" autima.
Npr. u Njemačkoj ne možeš uraditi nikakve prepravke na autu, a da ne prođeš homologizaciju i bukvalno te papire od homologizacije nosiš sa sobom u autu kad te policija zaustavi i traži ti. Onda policija navečer iza 22h zaustavlja takva auta, mjeri im u dB koliko automobil proizvodi zvuka, bukvalno sjednu u auto i turiraju i ako prelazi određenu granicu, isključuju ga iz saobraćaja. Bukvalno zovu šlep-službu o tvom trošku odmah + kazna.
Neki su se uhvatili 0,4 promila alkohola, da je tatin sin i tako - nije, lik je jednostavno retardirani divljak. Problem je što za takve devijantne tipova društvo nema odgovora, najlakše je reći da je "tatin sin", ali se nažalost jednako (ne)sankcionišu svi devijantni, bez obzira na porijeklo.
1. desilo se u centru Sarajeva (najvažniji kriterij)
2. ubijena je mlada, lijepa, doktorica
Da se to desilo negdje drugo i da žrtva nije to što jeste... bio bi jedan članak na klixu negdje u ćošku i pojeo vuk magarca.
Sljedeće:
Ja smatram da je naš trenutni ZOBS prestrog, postožen je nakon ubistva Selme i Edite i opet se ništa nije desilo na polju sigurnosti, naprotiv.
Kako kažu: brava je za poštenog čovjeka, nije za lopova.
Tako i zakon je za poštenog. Možeš staviti 10kmh ograničenje i kameru - ovaj će voziti 100kmh. Možeš staviti kaznu 10 000 KM - ovaj je neće platiti (već ima neplaćenih kazni), možeš mu uzeti vozačku - vozit će bez vozačke.
Ono što ja jedino smisleno kao reakciju na divljanje vidim jeste: pojačan nadzor nad ovakvim likovima, nema njih puno, uvijek su to isti likovi, ponovni izvršioci kaznenih dijela. U vijestima se uvijek vrte ista imena, to je par desetina ljudi u Sarajevu, možda 50-60 ukupno po mojoj slobodnoj procjeni.
Mislim da je neko već davao ovaj prijedlog na forumu.
Policija može npr. obratiti pažnju na likove sa "tjuniranim" autima.
Npr. u Njemačkoj ne možeš uraditi nikakve prepravke na autu, a da ne prođeš homologizaciju i bukvalno te papire od homologizacije nosiš sa sobom u autu kad te policija zaustavi i traži ti. Onda policija navečer iza 22h zaustavlja takva auta, mjeri im u dB koliko automobil proizvodi zvuka, bukvalno sjednu u auto i turiraju i ako prelazi određenu granicu, isključuju ga iz saobraćaja. Bukvalno zovu šlep-službu o tvom trošku odmah + kazna.
Neki su se uhvatili 0,4 promila alkohola, da je tatin sin i tako - nije, lik je jednostavno retardirani divljak. Problem je što za takve devijantne tipova društvo nema odgovora, najlakše je reći da je "tatin sin", ali se nažalost jednako (ne)sankcionišu svi devijantni, bez obzira na porijeklo.
-
BadBoy
#66972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedini što ima smisla je dosljedna primjena pravila kakva god da su.
A pošto kod nas lični integritet ne postoji i mi ne volimo pravila, biće nam tako kako jeste.
A pošto kod nas lični integritet ne postoji i mi ne volimo pravila, biće nam tako kako jeste.
-
Hakiz
#66973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zašto bi smrt nastupila vožnjom u pijanom/drogiranom stanju, prolaskom kroz crveno, prebrzom vožnjom bila manje kažnjiva od one nastupile upotrebom oružja, otrova, davljenjem, paljenjem, bacanjem sa prozora i slične?
To mi nikako nije jasno.
To mi nikako nije jasno.
-
DonieBrasco
#66974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno sve je do licnosti ljudi, to je dovelo do toga da je korupcija, nepotizam, kriminal, sastavni dio sistema drzave, u Ustav ugrađeno doslovno.
A pitamo se sta je i ko je problem kada se desi tragedija.
-
Hakiz
#66975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.bbc.com/news/world-europe-58385502Ambula wrote: ↑28/05/2023 11:50 Kakve su to ideje u bijesu, žalosti - 30km/h ograničenja, vjerovatno i zabrana alkohola neka u najavi, neka želja za totalitarizmom u nadi da će to spriječiti slične tragedije, a neće. Saobraćajna kultura je puna dublja stvar koja vuče korijen iz same narave ljudi i njihovog ponašanja. Kazne i prevencija trebaju da budu rigorozne i pravične ali to neće nekog napaljenka spriječiti da napravi tragediju.
A speed limit of 30km/h (18mph) has come into force across Paris in a drive to improve the environment.