Gledajući realno, kazna za vožnju bez položenog vozačkog ispita treba da bude u visini koštanja obuke i polaganja vozačkog ispita , dakle , hajmo reći 1000 - 1500 KM , ako sam dobro upućen....uz to, dati mogućnost oduzimanja motornog vozila sa kojim je zatečen u tom prekršaju... sve druge niže kazne za taj prekršaj su samo stimulativneZuzuTop wrote: ↑28/05/2023 07:39Ja sam gore vec jednom napisao.Rockefeller wrote: ↑28/05/2023 07:37 Studiras 6 godina, pocnes da radis, lijepa, mlada, pametna i ubije te konj kojem je vrhunac zivota nagasat ga sa semafora. Fuj!
Voznja bez polozenog 400 KM. Glavonjama tam to.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- mayab
#66901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- kabal1337
#66902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
slazem se, sam biras da cugnes onda idi taksijem i vrati se.skafiskafsnjak wrote: ↑28/05/2023 09:05nisi vezao pojas ---- kazna 100KM (ne ugrozavas nikoga osim sebe).duh_sa_sjekirom wrote: ↑28/05/2023 08:45 Pijane vozače treba odmah u pritvor 48 sati da se otrijezne...
Kazne za teže prekršaje pooštriti maksimalno.
Vožnju bez vozačke kažnjavati minimum 1 godina zabrane+po džepu, ponovljeno isto djelo samo u zatvor.
Novčane kazne za teže prekršaje uvećati bar 5 puta i ne dati da se polove ako se plate u roku 7 dana. Uduplavati kazne za ponovljene prekršaje
Pooštriti kontrolu auto škola-svakakvog hamelja se tamo nakupilo
Urediti puteve i signalizaciju kako Bog zapovijeda-npr saobraćajni znakovi izblijede za par mjeseci, kiša ih ispere![]()
Popio si malo vise od 0,3 --- 50KM (ugrozavas svakoga)
Ja sam se sokirao kada sam ovo vidio ...... na alkohol u krvi uvesti nultu toleranciju. Par hiljada KM kazna plus ponovno polaganje vozackog.
-
costacurta
#66903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Majka svih pitanjaPostavlja se pitanje čekaju li ove i druge "vozače" konkretne sankcije zbog ovih djela ili će sve ostati samo na još jednoj novčanoj kazni u nizu.
- duh_sa_sjekirom
#66904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Selektivno kažnjavanje je poseban problem.Naslovnica wrote: ↑28/05/2023 08:59Nema potrebe uvećavati kazne.duh_sa_sjekirom wrote: ↑28/05/2023 08:45 Pijane vozače treba odmah u pritvor 48 sati da se otrijezne...
Vožnju bez vozačke kažnjavati minimum 1 godina zabrane+po džepu, ponovljeno isto djelo samo u zatvor.
Novčane kazne za teže prekršaje uvećati bar 5 puta i ne dati da se polove ako se plate u roku 7 dana. Uduplavati kazne za ponovljene prekršaje
Urediti puteve i signalizaciju kako Bog zapovijeda-npr saobraćajni znakovi izblijede za par mjeseci, kiša ih ispere![]()
Problem je, između ostalog, i u selektivnom kažnjavanju.
Mene u sasvim prosječnoj skuli će kazniti zbog žmigavca (i treba), a od onih "zajebanih uglednih biznismena i njihovog okota, zlatne mladeži" terenaca sa tamnim staklima, njih ne smiju ni pogledati, ili im uredno salutiraju.
Nepravilno parkirane kabadahije se uredno ignorišu i mogu parkirati gdje i kako hoće.
Ja govorim o visini kazni odnosno zakonskoj regulativi. I to o kaznama za teške prekršaje, tipa vožnja u pijanom stanju, bez vozačke dozvole, prolazak kroz crveno i sl. Kazne za to su sada smiješne...Oduzmu mu vozačku, lola opet vozi ko svi sretni, takvima duplati...
-
mali_balon
#66905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa danas je isplativije voziti bez vozacke, mene policija u gradu nije zustavila ima 20g eto nek vozis 40g nek te zaustave 10x i tih 40g to je 400KM,znaci milja ostanu dzepumayab wrote: ↑28/05/2023 09:06Gledajući realno, kazna za vožnju bez položenog vozačkog ispita treba da bude u visini koštanja obuke i polaganja vozačkog ispita , dakle , hajmo reći 1000 - 1500 KM , ako sam dobro upućen....uz to, dati mogućnost oduzimanja motornog vozila sa kojim je zatečen u tom prekršaju... sve druge niže kazne za taj prekršaj su samo stimulativne
A da nas zaustavljaju bilo bi sto mene bas pegla....
Samo podici kazne a auto odma u presu i racun od prese poslati vlasniku auta
-
Naslovnica
#66906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Od prošle godine...duh_sa_sjekirom wrote: ↑28/05/2023 09:15Selektivno kažnjavanje je poseban problem.Naslovnica wrote: ↑28/05/2023 08:59
Nema potrebe uvećavati kazne.
Problem je, između ostalog, i u selektivnom kažnjavanju.
Mene u sasvim prosječnoj skuli će kazniti zbog žmigavca (i treba), a od onih "zajebanih uglednih biznismena i njihovog okota, zlatne mladeži" terenaca sa tamnim staklima, njih ne smiju ni pogledati, ili im uredno salutiraju.
Nepravilno parkirane kabadahije se uredno ignorišu i mogu parkirati gdje i kako hoće.
Ja govorim o visini kazni odnosno zakonskoj regulativi. I to o kaznama za teške prekršaje, tipa vožnja u pijanom stanju, bez vozačke dozvole, prolazak kroz crveno i sl. Kazne za to su sada smiješne...Oduzmu mu vozačku, lola opet vozi ko svi sretni, takvima duplati...
Na prvom mjestu je vozač iz Sarajeva (općina Stari Grad) koji duguje 267.643 KM. Slijede vozači iz Maglaja i Hadžića sa dugom od 82.973 KM, odnosno 75.009 KM. Na četvrtom mjestu je vozač iz Brčkog koji treba da plati 73.840 KM, a na petom osoba iz Gradačca sa 67.911 KM.
Očito je da nije problem u visini kazni.
Problem je u izvjesnosti naplate kazne, na ovaj ili onaj način.
I ovaj krembil ima 2000 neplaćenih kazni, a nema ni vozačku.
I nikome ništa.
Ode u zastaru.
O čemu pričamo ba?!
- duh_sa_sjekirom
#66907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Za vožnju sa 0.3 do 0.5 promila isključivati iz saobraćaja i slati kući uz kaznu 500 KM i 3 mjeseca zabraneskafiskafsnjak wrote: ↑28/05/2023 09:05nisi vezao pojas ---- kazna 100KM (ne ugrozavas nikoga osim sebe).duh_sa_sjekirom wrote: ↑28/05/2023 08:45 Pijane vozače treba odmah u pritvor 48 sati da se otrijezne...
Popio si malo vise od 0,3 --- 50KM (ugrozavas svakoga)
Ja sam se sokirao kada sam ovo vidio ...... na alkohol u krvi uvesti nultu toleranciju. Par hiljada KM kazna plus ponovno polaganje vozackog.
Od 0.5 do 1 kazniti sa 1000 KM i 6 mjeseci zabrane.
Preko 1 promil prvo u zatvor na turšijanje 48 sati pa onda 2000 KM i godina zabrane.
Ponovljeni isti prekršaj samo u zatvor i ponovno polaganje vozačkog.
Pijani vozač je ubica koji nišani i samo je pitanje koga će ubiti...
- duh_sa_sjekirom
#66908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa takve situacije opet treba zakonski regulisati. Strpaj jednog u zatvor pa ćeš vidjeti kako ostali plaćaju.Naslovnica wrote: ↑28/05/2023 09:19Od prošle godine...duh_sa_sjekirom wrote: ↑28/05/2023 09:15
Selektivno kažnjavanje je poseban problem.
Na prvom mjestu je vozač iz Sarajeva (općina Stari Grad) koji duguje 267.643 KM. Slijede vozači iz Maglaja i Hadžića sa dugom od 82.973 KM, odnosno 75.009 KM. Na četvrtom mjestu je vozač iz Brčkog koji treba da plati 73.840 KM, a na petom osoba iz Gradačca sa 67.911 KM.
I nikome ništa.
Ode u zastaru.
O čemu pričamo ba?!
Kazna za preko 0.3 promila je 50 KM, odnosno 25 ako platiš u roku 7 dana. To je smiješno...
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#66909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve dok vi pametujete treba ovo, treba ono, a ne priznate da je problem u nama, da smo mi kao pojedinci krivi za ovo stanje je samo odgoda i zamazivanje ociju do naredne situacije.
Mi smo napravili ovaj sistem i mi ga mozemo popraviti.
Mi smo napravili ovaj sistem i mi ga mozemo popraviti.
-
Naslovnica
#66910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Već si spominjao "mi smo krivi" i "problem je u nama".
Ja nisam napravio ovaj sistem, problem nije u meni i ja nisam kriv za ovo stanje.
Niti ja niti bilo ko od moje porodice.
Ti ako se osjećaš tako pričaj u svoje ime.
Last edited by Naslovnica on 28/05/2023 09:34, edited 1 time in total.
- Thorgerson
#66911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dosadni ste pomalo sa alkoholom i promilima.
To sto je nepismena novinarska stoka navalila na to sa je bio pijan, ispada da je ovaj divljao i utrkivao se jer je bio pijan?
Jel znate vi uopste sta je 0.4 promila.
Liku nije bilo nista. Jednostavno je divljao i utrkivao se. I to bi radio i sa 0.0. Kako ne kontate to u pm.
Ja se slazem nek se uvede nulta tolerancija, ali konkretno alkohol nema jebene veze sa ovim slucajem. Totalno ali totalno su druge stvari u pitanju.
I plus uvesti obavezno i testiranje za droge, spid, kokain itd.
To sto je nepismena novinarska stoka navalila na to sa je bio pijan, ispada da je ovaj divljao i utrkivao se jer je bio pijan?
Liku nije bilo nista. Jednostavno je divljao i utrkivao se. I to bi radio i sa 0.0. Kako ne kontate to u pm.
Ja se slazem nek se uvede nulta tolerancija, ali konkretno alkohol nema jebene veze sa ovim slucajem. Totalno ali totalno su druge stvari u pitanju.
-
Naslovnica
#66912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U većini EU zemalja tolerancija je 0.5 promila.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#66913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ali ako skrivis nesrecu i pronadju ti bilo koju kolicinu alkohola onda si donji i to ce ti nadodati bez obrzira sto je ispod tog nivoa tolerancije..
- laserShow
#66914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jesmo, svi smo krivi. To pisem, a to govorim i u RL jer svako treba da snosi dio krivice. Mali, ali je dio krivice na nama, jer nemamo svijesti, nemamo mentaliteta za koji ne znam ni koja rijec se koristi. Znas zasto? Zato sto se ovo ponavlja i ponavlja. Od Have, Edite i Selme, nesreca kod kojih sam neposredno prosao i sjebao se u zivot, do ove. Sta se promijenilo u nasim glavama? Sta ce se promijeniti?Naslovnica wrote: ↑28/05/2023 09:34Već si spominjao "mi smo krivi" i "problem je u nama".
Ja nisam napravio ovaj sistem, problem nije u meni i ja nisam kriv za ovo stanje.
Koliko ce nas sutra povati policiju radi trka po gradu? Koliko ce pozvati radi prolaska kroz crveno, ili bilo koje drugog devijantnog ponasanja? Koliko nas se pocesalo sto na socijalnom nema kamere? Sto bi, jos bolje, mogu i ja sada stati s kabadahijama, nema kazne.
Nece doci Ramo Isak, ili neko bolji 100x od rame i popraviti stanje. Popravit ce se kada svako od nas bude imao svijesti da to popravi.
- duh_sa_sjekirom
#66915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne djeluje alkohol na svaku osobu isto. Čak i na istu osobu, djelovanje ovisi od situacije...
Nije isto popiti tri pive kad si umoran, gladan i pospan i kad si naspavan, odmoran i sit...
Nije isto popiti tri pive kad si umoran, gladan i pospan i kad si naspavan, odmoran i sit...
- basicm
#66916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne treba nista pojacavati sto se tice policije. Nije greska u njima, ali mi kolektivno sve pogresno rezonujemo, pa i ovo.
- Thorgerson
#66917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo tako.Naslovnica wrote: ↑28/05/2023 09:19Od prošle godine...duh_sa_sjekirom wrote: ↑28/05/2023 09:15
Selektivno kažnjavanje je poseban problem.
I nikome ništa.
Ode u zastaru.
O čemu pričamo ba?!
Sta se dobiti dizanjem kazni? Nista.
Dobit ces to da ti, ja i neki drugi normalan vozac zbog neke sitne greske platis vecu kaznu.
Evo da se povise za 100% ovaj bi ubica znaci imao 4000 KM neplacenih kazni. I? Sta? Nista. Samo obican broj.
- Thorgerson
#66918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja samo kazem konkretno za ovaj slucaj, ovaj bi divljao sa i bez alkohola. To je taj profil. I svako od nas zna barem 10 takvih.duh_sa_sjekirom wrote: ↑28/05/2023 09:40 Ne djeluje alkohol na svaku osobu isto. Čak i na istu osobu, djelovanje ovisi od situacije...
Mislim nemoj me pogresno shvatiti naravno da sam protiv alkohola i voznje.
Last edited by Thorgerson on 28/05/2023 09:42, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#66919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I ja kazem alkohol nije problem...u dzamahiriji jeste...i najlakse je naci krivca u alkoholu annu drustvu i sistemu koji proizvodi ovakve majmune...tanka je linija izmedju ovih likova i likova koji pucaju u skoli po vrsnjacima ....Thorgerson wrote: ↑28/05/2023 09:34 Dosadni ste pomalo sa alkoholom i promilima.
I opet ce se nesta odluciti na horuk kratkorocno dok narod je nadje drugu zanimaciju i gotovo
Ne mogu polupismene osobe, koje su dosle na pozicije preko veze, donijet kvalitetna rijesenja, nama trebaju strucnjaci da rijese problem dugorocno a ne populisti i politicari
- duh_sa_sjekirom
#66920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako si čitao pažljivo, mogao si uočiti da govorimo o težim prekršajima a ne o sitnim. I da uopšteno raspravljamo o prekršajima a ovaj slučaj je samo povodThorgerson wrote: ↑28/05/2023 09:41Upravo tako.Naslovnica wrote: ↑28/05/2023 09:19
Od prošle godine...
I nikome ništa.
Ode u zastaru.
O čemu pričamo ba?!
Sta se dobiti dizanjem kazni? Nista.
Dobit ces to da ti, ja i neki drugi normalan vozac zbog neke sitne greske platis vecu kaznu.
Evo da se povise za 100% ovaj bi ubica znaci imao 4000 KM neplacenih kazni. I? Sta? Nista. Samo obican broj.
Glede naplate kazni, to je sasvim drugi problem u odnosu na visinu kazni. Tačnije, ne postoji sistem koji će osigurati tu naplatu, što opet treba posebno regulisati...
-
BadBoy
#66921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Problem je u mentalitetu kojem treba auto da "završi obaveze"
- mayab
#66922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Očito je da policija svoje odradi ,
kad tad dolija taj neki bez vozačke dozvole,
i dobije uplatnicu da plati kaznu (koja je smiješna spram počinjenog prekršaja, i to je prvi problem) ,
a onda to ide dalje da on uopće niti ne plati tu (smiješnu) kaznu, i tu je drugi problem,
to niko ne kontroliše "ne ganja" da se kazna izvrši ,
dakle imamo grešku u sistemu da nema fidbeka , da li je kazna plaćena ,
i onda se kazne gomilaju i gomilaju,
likovi voze tuđa auta , dakle auto se registruje bez problema,
jer ga rega vlasnik, tako da kazne koje ima vozač bez VD ne dođu na vidjelo....
ima tu još toga
kad tad dolija taj neki bez vozačke dozvole,
i dobije uplatnicu da plati kaznu (koja je smiješna spram počinjenog prekršaja, i to je prvi problem) ,
a onda to ide dalje da on uopće niti ne plati tu (smiješnu) kaznu, i tu je drugi problem,
to niko ne kontroliše "ne ganja" da se kazna izvrši ,
dakle imamo grešku u sistemu da nema fidbeka , da li je kazna plaćena ,
i onda se kazne gomilaju i gomilaju,
likovi voze tuđa auta , dakle auto se registruje bez problema,
jer ga rega vlasnik, tako da kazne koje ima vozač bez VD ne dođu na vidjelo....
ima tu još toga
-
Naslovnica
#66923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja nisam kriv.laserShow wrote: ↑28/05/2023 09:39Jesmo, svi smo krivi. To pisem, a to govorim i u RL jer svako treba da snosi dio krivice. Mali, ali je dio krivice na nama, jer nemamo svijesti, nemamo mentaliteta za koji ne znam ni koja rijec se koristi. Znas zasto? Zato sto se ovo ponavlja i ponavlja. Od Have, Edite i Selme, nesreca kod kojih sam neposredno prosao i sjebao se u zivot, do ove. Sta se promijenilo u nasim glavama? Sta ce se promijeniti?Naslovnica wrote: ↑28/05/2023 09:34
Već si spominjao "mi smo krivi" i "problem je u nama".
Koliko ce nas sutra povati policiju radi trka po gradu? Koliko ce pozvati radi prolaska kroz crveno, ili bilo koje drugog devijantnog ponasanja? Koliko nas se pocesalo sto na socijalnom nema kamere? Sto bi, jos bolje, mogu i ja sada stati s kabadahijama, nema kazne.
Nece doci Ramo Isak, ili neko bolji 100x od rame i popraviti stanje. Popravit ce se kada svako od nas bude imao svijesti da to popravi.
Govori u svoje ime.
Moja glava i moj mentalitet su sasvim OK.
Da su drugi u pola kao ja što se tiče mentaliteta i saobraćajne kulture, ova tema ne bi ni postojala.
BTW, e-mailom sam kontaktirao Štetu u vezi kamere na Socijalnom, odgovor nikada nisam dobio.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#66924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bravo! Skoro isto bas htjedoh napisati maltene istim rijecima, ali me preduhitriNaslovnica wrote: ↑28/05/2023 09:34Već si spominjao "mi smo krivi" i "problem je u nama".
- laserShow
#66925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma ja, nije do mene, nije do tebe, nije ni do koga s ovog foruma. Do koga je? Ko je krivac za ovo stanje?