Sejo vs Nele

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#351 Re: Sejo vs Nele

Post by TojoOptics »

Plavi Orkestar, Valentino, Hari Mata Hari, Dino Merlin, Crvena Jabuka - pop i sve na isti kalup, manje vise. Bijelo Dugme je bilo rock band na prvim albumima, poslije to vise islo na pop. Uglavno - ljiga, za moj ukus. Ni jedna od navedenih grupa nikada mi se nije dopadala. EKV, sa druge strane, je bio pravi rock band -i to volim i danas da cujem, kao i rock stranu Index-a (imali su fantasticne albume, dobre tekstove, poslije se presaltali na slagere, moraju se racuni platiti). ZP i cijeli taj Novi Primitivizam nisu mi nikada nista znacili. Ali, ko voli, nek' izvoli. De gustibus non est disputandum.

Škobo Habu

#352 Re: Sejo vs Nele

Post by Škobo Habu »

TojoOptics wrote: 25/05/2023 11:09 Plavi Orkestar, Valentino, Hari Mata Hari, Dino Merlin, Crvena Jabuka - pop i sve na isti kalup, manje vise. Bijelo Dugme je bilo rock band na prvim albumima, poslije to vise islo na pop. Uglavno - ljiga, za moj ukus. Ni jedna od navedenih grupa nikada mi se nije dopadala. EKV, sa druge strane, je bio pravi rock band -i to volim i danas da cujem, kao i rock stranu Index-a (imali su fantasticne albume, dobre tekstove, poslije se presaltali na slagere, moraju se racuni platiti). ZP i cijeli taj Novi Primitivizam nisu mi nikada nista znacili. Ali, ko voli, nek' izvoli. De gustibus non est disputandum.

Kao da Sarajevo nije imalo svoje rock bandove? SCH je jedan od najpoznatiji, ali sigurno i krajnje podcjenjen bend.

Od predstavnika metal žanra tu je Bombarder.
DaysleepeR

#353 Re: Sejo vs Nele

Post by DaysleepeR »

Škobo Habu wrote: 25/05/2023 11:17
TojoOptics wrote: 25/05/2023 11:09 Plavi Orkestar, Valentino, Hari Mata Hari, Dino Merlin, Crvena Jabuka - pop i sve na isti kalup, manje vise. Bijelo Dugme je bilo rock band na prvim albumima, poslije to vise islo na pop. Uglavno - ljiga, za moj ukus. Ni jedna od navedenih grupa nikada mi se nije dopadala. EKV, sa druge strane, je bio pravi rock band -i to volim i danas da cujem, kao i rock stranu Index-a (imali su fantasticne albume, dobre tekstove, poslije se presaltali na slagere, moraju se racuni platiti). ZP i cijeli taj Novi Primitivizam nisu mi nikada nista znacili. Ali, ko voli, nek' izvoli. De gustibus non est disputandum.

Kao da Sarajevo nije imalo svoje rock bandove? SCH je jedan od najpoznatiji, ali sigurno i krajnje podcjenjen bend.

Od predstavnika metal žanra tu je Bombarder.
Ja sam metalac cijeli život, ali da se ne lažemo, Bombarder i SCH je slušalo sve skupa 5000 ljudi u Ex Yu.
TojoOptics

#354 Re: Sejo vs Nele

Post by TojoOptics »

Govorim o mainstream-u, SCH je bio underground band.
DaysleepeR

#355 Re: Sejo vs Nele

Post by DaysleepeR »

Ne repliciram tebi već Škobi.
DaysleepeR

#356 Re: Sejo vs Nele

Post by DaysleepeR »

dr_Evil wrote: 25/05/2023 10:46
dječak sa šibicama wrote: 24/05/2023 20:53
Ni izbliza, govorim o licima koja prva padaju na pamet kad se spomene cijeli taj pokret ili kruzook. Idejni tvorac cijele price je navodno Zlatan iz Jabuke ali to malo ko i zna, eto ni ja nisam siguran, dakle o tome govorim.

Sibi, Ogi, Dado, Drale mini zvaljo, sporedne uloge. Sucic nije ni dio te price osim kao autor, puno poznatije lice je Elvis i kao muzicar i kao autor, po meni kvalitetniji pisac.

Seju se sad potencira jer je cetniku rekao neku primjerenu, ali Pusenje ce uvijek biti prepoznatljivije po zvaljavom nego po Seji, koji se ipak trebao drzati pisanja tekstova i komponovanja. Ne zna pjevati.
Ajd ne zezaj, imao je Sejo odlicnih poslijeratnih albuma, Agent tajne sile je komplet fantastican bio.

Kada Sejo pjeva prijeratne glupo zvuci, kada pjeva svoje to je sasvim OK. Ali to ne mjenja cinjenicu da ih je on napisao.

Zaista ne znam po kome ce pusenje biti prepoznatljivo, svaki od njih je obiljezio jednu eru. To sto mi sa sentimentom posmatramo sve iz Juge je potpuno druga stvar. Pjesme koje su pjevali dok je Zvaljo bio su pjesme koje pise omladina za omladinu, mi smo svi slusali najvise muziku kao mladjarija i to nam je godilo, urezalo se u glavu. Evo recimo zadnji album ZP vidi se da je pisan od zrele osobe, ne vjerujem da ce bas da sjedne nekome od 17-18 godina. Dok ja kao zrela osoba nemam zivaca da preslusavam milion puta kao nekad, a ni vremena.
Bog Vozi Mercedes je top album.
Škobo Habu

#357 Re: Sejo vs Nele

Post by Škobo Habu »

DaysleepeR wrote: 25/05/2023 11:18

Ja sam metalac cijeli život, ali da se ne lažemo, Bombarder i SCH je slušalo sve skupa 5000 ljudi u Ex Yu.
Eto, Laibach je slušalo daleko više. Naravno da su underground, nisam ni tvrdio da su mainstream.

Govorim da je Sarajevo imalo dobre rock i punk bandove.
DaysleepeR

#358 Re: Sejo vs Nele

Post by DaysleepeR »

Škobo Habu wrote: 25/05/2023 11:25

Eto, Laibach je slušalo daleko više. Naravno da su underground, nisam ni tvrdio da su mainstream.

Da, ali to nije tema.
TojoOptics

#359 Re: Sejo vs Nele

Post by TojoOptics »

Daleko bolje od Jabuka, Orkestara, Pusenja, raznoraznih carobnjaka. Pozdrav za rodjaka sto nosi majicu BB.
dječak sa šibicama

#360 Re: Sejo vs Nele

Post by dječak sa šibicama »

Plavi orkestar ili Crvena Jabuka su klasicni šrot, to su slusale klinke koje su se lozile na Pavu, pa i ona prva Jabuka dok je Drazen bio ziv uglavnom klinke, njemu je na sahrani 90% bilo djevojcica. Ozaloscenih. Iako je on bio panker i tadasnja jabuka puno kvalitetnija svirka od kasnije Zerinog limunada šrota.

Tekstovi posebna prica, muzika i nekako ali tekstovi, cesto bez ikakvog smisla. Zao mi je sto smo bili samo dobri drugovi pa vino ne zna da smo nekad bili sretni par.
dulekrele

#361 Re: Sejo vs Nele

Post by dulekrele »

De mi nabroj. Osim SCH, Kongresa, Scabie pa i Bonton Baye ja ne znam za jos koji. O demo bendovima ne govorim jer ih je bilo poprilican broj dobrih i ako je i Scabia bila demo band.
dječak sa šibicama

#362 Re: Sejo vs Nele

Kako god, Nenad ce biti to reprezentativno lice pusenja, uvijek i zauvijek, bolji soumen mada meni nikada nije bio interesantan na bini, imao sam jednog druga isti on po ponasanju, strasno iritantna pojava sa prenaglasenim sha ba dze ba onako izvjestaceno pretjerano.

Sejo ima pravo stititi svoje intelektualno vlasnistvo, ali to je pomalo ko ona prica Skoro-Dukati gdje Skoro stiti svoje vlasnistvo iako ce verzija Ne dirajte mi ravnicu od Dukata uvijek biti deset puta bolja od Skorinog revanja.
Sejo je los interpretator, steta sto pusenje nakon rata nije imalo boljeg pjevaca, vece bi uspjehe i napravili.
TojoOptics

#363 Re: Sejo vs Nele

Post by TojoOptics »

dječak sa šibicama wrote: 25/05/2023 11:41 Plavi orkestar ili Crvena Jabuka su klasicni šrot, to su slusale klinke koje su se lozile na Pavu, pa i ona prva Jabuka dok je Drazen bio ziv uglavnom klinke, njemu je na sahrani 90% bilo djevojcica. Ozaloscenih. Iako je on bio panker i tadasnja jabuka puno kvalitetnija svirka od kasnije Zerinog limunada šrota.

Tekstovi posebna prica, muzika i nekako ali tekstovi, cesto bez ikakvog smisla. Zao mi je sto smo bili samo dobri drugovi pa vino ne zna da smo nekad bili sretni par.
Nije Para/Zijo bio panker. Omiljeni band mu je bio Led Zeppelin, a Page mu je bio pejgamber. Poslije se malo furao na The Clash. Ali, punk - nikada.
dječak sa šibicama

#364 Re: Sejo vs Nele

TojoOptics wrote: 25/05/2023 11:48
Nije Para/Zijo bio panker. Omiljeni band mu je bio Led Zeppelin, a Page mu je bio pejgamber. Poslije se malo furao na The Clash. Ali, punk - nikada.
Moguce, ja se i ne sjecam tog njegovog perioda bio sam premlad, a kazu da je bio panker.
dr_Evil

#365 Re: Sejo vs Nele

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 25/05/2023 11:21
Bog Vozi Mercedes je top album.
Jeste, odlican je bio.

Ovaj novi, poslusam, nije los, malo me uhvate emocije sjetim se svog rahmetli dede kad poslusam onu Covjek starog kova. Uzdignuta cela, odlicni stihovi, a Crna vrata je odlicna zajebancija.
DaysleepeR

#366 Re: Sejo vs Nele

Post by DaysleepeR »

Da je Zijo ostao živ, ni Nele ni Đuro ne bi bili toliko popularni.

Zijo je bio najjači lik iz New Primitives-a, i jedan od najjačih likova koje je ovaj grad ikad imao.
Qler

#367 Re: Sejo vs Nele

Post by Qler »

Tako je.

Samo ja i danas gotivim Crvenu Jabuku. Jebi ga, ukusi su različiti... Kod mene je bila svađa uvijek, ja sam više gotivio valentino a burazer jabuku :D Samo ovo kasnije što Zijo Valentino je radio je loše skroz... Prvi albumi su mi bili super.

Bolero mi je bio uvijek beton.
Škobo Habu

#368 Re: Sejo vs Nele

Post by Škobo Habu »

TojoOptics wrote: 25/05/2023 11:48
dječak sa šibicama wrote: 25/05/2023 11:41 Plavi orkestar ili Crvena Jabuka su klasicni šrot, to su slusale klinke koje su se lozile na Pavu, pa i ona prva Jabuka dok je Drazen bio ziv uglavnom klinke, njemu je na sahrani 90% bilo djevojcica. Ozaloscenih. Iako je on bio panker i tadasnja jabuka puno kvalitetnija svirka od kasnije Zerinog limunada šrota.

Furat' se na The Clash a ne biti punker? What a fuck?
piupiu

#369 Re: Sejo vs Nele

Post by piupiu »

trocadero wrote: 25/05/2023 10:02
DaysleepeR wrote: 25/05/2023 09:49
Kad smo kod "sarajevske pop rock škole", Žalica je radio dokumentarac o Plavom Orkestru, neslavno je propao, nije mogao da nađe 5 ljudi da nešto smisleno kažu o njima.
Jel Nada Obrić u tih pet? :D
Najbolji dio u tom filmu je kad se Elvis u nekom dijelu odvali smijat' na Lošinu priču da je Orkestar bio subverzivan bend. :lol:

Ali film je dobar, uopšte nije film o Okrestru koliko je film o tom vremenu. Nema koga nema u filmu. Rambo, Ivica Osim, Čičak, Elvis, raja iz Neue Slowenische Kunsta (koji kažu kako je Novi primitivizam jedini autentični pokret koji im je bio indivdualistički i autentičan, da to nije postojalo ni u Zagrebu, ni u Beogradu), Braco Dimitrijević, Jergović, Sidran, Bregović, Rade Šerbedžija, Arsen Dedić. Evo:

Last edited by piupiu on 25/05/2023 12:12, edited 2 times in total.
piupiu

#370 Re: Sejo vs Nele

Post by piupiu »

Qler wrote: 25/05/2023 12:04 Bolero mi je bio uvijek beton.
Ozbiljan bend za raju koja voli poetski rock. :thumbup:
dr_Evil

#371 Re: Sejo vs Nele

Post by dr_Evil »

Qler wrote: 25/05/2023 12:04 Tako je.

Samo ja i danas gotivim Crvenu Jabuku. Jebi ga, ukusi su različiti... Kod mene je bila svađa uvijek, ja sam više gotivio valentino a burazer jabuku :D Samo ovo kasnije što Zijo Valentino je radio je loše skroz... Prvi albumi su mi bili super.

Bolero mi je bio uvijek beton.
Bolero je vrh sta sam se puta zapio uz Jesenjina i Krcmarsku, a Jabuka ima odlicnih stvari. Miris bosne u sitne sate, i citav ovaj zadnji album, ako je zadnji, je odlican bio.

Steta sto Bolero nije uspio iza rata, dobra im je bila ona Bosna u basni. Ono nesto prije par godina sa Serbedzijom, onako..
Škobo Habu

#372 Re: Sejo vs Nele

Post by Škobo Habu »

dulekrele wrote: 25/05/2023 11:43
De mi nabroj. Osim SCH, Kongresa, Scabie pa i Bonton Baye ja ne znam za jos koji. O demo bendovima ne govorim jer ih je bilo poprilican broj dobrih i ako je i Scabia bila demo band.
Šta je bio Vatreni poljubac?

Šta je bio Major?
dr_Evil

#373 Re: Sejo vs Nele

Post by dr_Evil »

piupiu wrote: 25/05/2023 12:07

Najbolji dio u tom filmu je kad se Elvis u nekom dijelu odvali smijat' na Lošinu priču da je Orkestar bio subverzivan bend. :lol:

Pa ja, dok je pjevao fa fa fasista nemoj biti ti, zapravo je mislio fa fa fasista budi ti. Samo zaboravio da javi raji :D
DaysleepeR

#374 Re: Sejo vs Nele

Post by DaysleepeR »

Škobo Habu wrote: 25/05/2023 12:09
dulekrele wrote: 25/05/2023 11:43
Šta je bio Vatreni poljubac?

Šta je bio Major?
Super bendovi, nisu bili jaki u okviru Jugoslavije.
Tema je koji je grad imao najjaču rock scenu.
Sarajevo nije imalo najjaču rock scenu, pop jeste.
DaysleepeR

#375 Re: Sejo vs Nele

Post by DaysleepeR »

piupiu wrote: 25/05/2023 12:07
trocadero wrote: 25/05/2023 10:02
Jel Nada Obrić u tih pet? :D

Ali film je dobar, uopšte nije film o Okrestru koliko je film o tom vremenu. Nema koga nema u filmu. Rambo, Ivica Osim, Čičak, Elvis, raja iz Neue Slowenische Kunsta (koji kažu kako je Novi primitivizam jedini autentični pokret koji im je bio indivdualistički i autentičan, da to nije postojalo ni u Zagrebu, ni u Beogradu), Braco Dimitrijević, Jergović, Sidran, Bregović, Rade Šerbedžija, Arsen Dedić. Evo:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zDboINXG4Kg&t=5s[/youtube]
Ma Elvis se smije i u Prvoj Gimnaziji kad Žalica pokušava izvući od nastavnica neku anegdotu za Lošu a one nikako da nadođu.
Generalno se Elvis sa njima šprda maksimalno.
Locked