Ukrajina

DaysleepeR

#163476 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Ova tema je postala nečitljiva u zadnjih nekoliko dana.
Sasvim je jednostavno ne odgovoriti nekom ko provocira.
Ili odgovoriti i nastaviti odgovarati, hraniti trola i začatati temu do te mjere da se više ništa ne može pratiti.
General War

#163477 Re: Ukrajina

Post by General War »

zforumas wrote: 24/05/2023 08:46
General War wrote: 24/05/2023 08:45
Eto vidis :mrgreen:
Njemacke ili engleske? :lol:
Vidis da ne kontas :wink:
A dje cu kontat, vidim ja taj kapacitet za zbunit
zigubigule

#163478 Re: Ukrajina

Post by zigubigule »

Pa cim su rusi objavili uzimanje Bahmuta, eto ih. Njima samo malo treba. Sve ratove izgubili a i dalje im samo malo treba.
sumirprimus

#163479 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

DaysleepeR wrote: 24/05/2023 08:51 Ova tema je postala nečitljiva u zadnjih nekoliko dana.
Sasvim je jednostavno ne odgovoriti nekom ko provocira.
Ili odgovoriti i nastaviti odgovarati, hraniti trola i začatati temu do te mjere da se više ništa ne može pratiti.
Ner znam ni sam matere mi, prvo jasno ko dan da namjerno provocira i trola temu, i opet se pecaju ,a baska prcia sto mu to prolazi nekaznjeno ono ko demokratija pravo glasa wtf :lol: :-) foe i ignor izasli iz raja ne hranite trola
sumirprimus

#163480 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Photo Wanderer
@PhotoWander
Russia has released footage of captured Humvees from the Bilhorod Raid. The Freedom of Russia Legion claims that there were no losses. These vehicles were most likely previously captured. They were lowered by crane into position, because there are no tire tracks and there is a circular disturbed dirt pattern by one of the wheels, from when it was lowered. The disturbed grass in the background shows a trail that is too large for two Humvees, so the crane approached from the rear. The scene was staged with debris from the building in the background. Building material is littered around the vehicles, but not near the building. The Humvees were dropped into what looks to be an underground shelter that used logs for bracing, not craters. The white cross that was painted on the side of the Humvee seems to have faded due to the elements.

On the driver’s side rear of one of the vehicles there appears to be damage from an explosion. Rust in the non-painted areas suggests the damage is not new. There is also not damage to the dirt area near the vehicle, which would occur from an explosion. It is clear that this vehicle was disabled long before being moved to this location.

If these vehicles crashed into position, you would also expect to see dirt on top of the hood, and damage to the front of the vehicles. All you see is broken glass from what appear to be bullets that impacted after the crash. The debris from a headlight also appears to have landed long after the crash. Again, there does not appear to be any evidence that suggest the vehicles struggles to get out, after being stuck. There is also no blood in the vehicle, which you would expect to see in any accident of this magnitude.

Additionally, on some of the vehicles, the words "For Bakhmut" are written. This occurred recently after Russians claimed to have fully captured Bakhmut. In the midst of staging or embellishing this scene, they appear to be lamenting the Bakhmut experience. When they should be celebrating, they are looking for revenge?

Not very effective propaganda.
Image
Image
Image
orci uvijek lazu. od lazi su satkani.poznato? naravno da je poznato zato se i pale ko kutnjaci
DebelinJoe

#163481 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/puti ... /230524011

Kraljuuuuuuuu hahaha

Ukrajina koja ne postoji tvoje vojnike puni mecima i šalje u trećerimski dzenet
SanskiBiser

#163482 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

karanana wrote: 24/05/2023 01:00
GandalfSivi wrote: 23/05/2023 22:57

“Citavu motoriziranu jedinicu sa nekoliko vozila”. Ne bih dalje…
Pa nisam lingvista ni prevodilac ni vrhunski poznavatelh engleskog. Evo pa nam ti prevedi majstore:

"Today we demilitarized a motorized rifle company of the RF Armed Forces, destroyed several units of their armored vehicles" - interim results of the "RVC / Legion" day

They promise video in the near future.
"Danas smo demilitarizovali cetu motorizovane pjesadije VRF, unistili nekoliko jedinica njihovih oklopnih vozila...obecali video uskoro..."

eto
Seawolf

#163483 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

S tim što se pojam "jedinica", odnosi na vojnu skupinu od puno ljudi i/ili komada borbene tehnike.

Ovdje se pod "several units", podrazumijeva nekoliko pojedinačnih komada.
sumirprimus

#163484 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Prica je jednostavna, Ukri kupuju vrijeme od zime, prednost je izgradnja jedinica za ofanzivna dejstva, a sto ej sam Zalzuni otvoreno rekao ukrima jos u januaru, a prenio i beric na N1 , momci izdrzite prioritet je izgradnja snaga, a rusi su u ofanzivi jos od zime, naravno da su dio jeidnicamorali slat u ispomoc i rotaciju ,no uspjeli su dobit vremena za obuku i uvezivanje jedinica i formiranje novih brigada.
Uzeli su bahmut, od zime su uzeli cca 270 280 km2. a spucali su mobikse.
Sad je na ukrima da pokazu sta mogu, i koliok mogu, a ruje iritira to sto ne znaj ugdje ce i kad udarit.
Vrijeme je najbolji sud, i vrijeme ce pokazati ko se bolje pripremio, i ko je bolje i pametnije radio.
Slava UKRAJINI. Pozdrav domovini :bih:
duminjo

#163485 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

General War wrote: 21/05/2023 17:36
duminjo wrote: 21/05/2023 17:18

Dobro. Nismo tu da se slazemo.

Ne slazem se ni ja da je Rusima išlo dobro, bilo gdje gdje su imali pošten i organizovan otpor.
Sewersk, Bakhmut, Avdejevka, Marinka, Vuhledar linija stoji i danas.
Kijev tambura, Harkiv tambura a nije da nisu pokusali. Pogotovo Harkiv.
Usli u Herson i zapelo cim se organizovala odbrana. Bjezi nazad. Probali su gdje su god mogli i prošli su samo tamo gdje nije bilo otpora.

Kako su uzeli jug i spojili se sa Krimon, uglavnom znamo. Kako ce to zadrzati, vidjecemo.
Prema vidjenom, bolje bi im bilo da kuju camce nego sto kopaju rovove.
Ruska uspostavljena linija je bila suplja ko vilerov goblen, naravno da su se morali povuci, ali ni jedna koliko se sjecam jedinica nije im opkoljena, tj da su ukrainci probili front...vise da su pratili rusko povlacenje...haj sto rusi ne napadaju po duzini fronta vec ni ukrainci, sve rezerve otisle za Bahkmut...to je i Amerikace nerviralo,jbt grad, odmori vojsku.
Ovom logikom ide sada povlacenje iz Belgoroda? :mrgreen:

Boldirano ne znamo, jednostavno ne postoje ovakve informacije. Ovo je nagadjanje.

Sto se amerikanaca tice, izjave i procjene njihovih nekih zvanicnika ili bivših zvanicnika su im ponekad, u najmanju ruku, sumnjive a sve u cilju stvaranja vece smutnje i lazne slike kod agresora.
Sjetimo se procjene kako ce Ukrajina pasti za 72 sata. Jel mislis stvarno da su Amerikanci to mislili i tako razmisljali?
Izjave i procjene kako je Bakhmut nebitan i kao oni savjetuju da se branioci povuku iz Bakhmuta a neposlusni Ukrajinci ne slušaju. Toliko ih je nervirala da neposlusnost da su obustavili svu pomoć Ukrajincima sto je i logicno, jel.
Nema vise informacija u realnom vremenu, nema raketa dugog dometa, nema ovih zapadnih tenkova i drugih vozilica, nema Patriota, evo vidimo nece biti ni F-16.

Nemojmo biti djeca i upijati sta nam odgovara bez da razmislimo pa makar to bilo i od Amerikanaca 😁
duminjo

#163486 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

Sto se tice upada na teritorij Rusije, smijesno.
Pa ni u ovakvu BiH ne bi se moglo desiti nesto slicno bez konkretne reakcije u roku odmah.
Hajd da se diverzija desila negdje na granici sa Kazahstanom ili Mongolijom pa ono eto kao iznenadjeni. Al ovo se desilo na granici sa drzavom sa kojom si u ovakvom sukobu.
Nevjerovatno, šokantno, cirkus i da bog sacuva.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#163487 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ukrajina je vidjela Harkivskom bitkom koliko mogu i sta mogu, zatim slijedi Hersonska bitka. Sad su stvari postavljene dugacije, rusi vise nemaju Hersonski mostobran i Harkivsku izbocinu, front je postavljen i sad ide ko je sposobniji, opremljeniji, prodorniji itd.
Rusi Bahmutsku taktiku nece koristiti jer prostom racunicom ta taktika je pogubna i gomila mrtvih.Od januara ima opcija da mobilisu jos 500 000 vojnika.Ovo pokazuje koliki su gubitci kod rusa i da je istrosena jesenska mobilizacija od 300 000 vojnika.

Ukrajinci su nagomilali i obucili nove trupe sa NATO tehnologijom.Niko ne zna koja je sila u opticaju al cim rusi drhte, onda je upitanju nesto jako i močno.
Ukrajinci idu da naprave premoc na nebu i vodi se vise vazdusni nego kopneni rat.PVO je sad dosta efikasniji, dobili su se stariji MIG-ovi, obuka i na F16 je u toku a negdje i zavrsena, prvi avioni ce biti ubrzo na nebu ukrajine i to je to, nema vise cekanja, moze se krenuti.

Jug su rusi ukopali i minirali citav.Donjeck je mobilan a Luganjsk pola-pola.Jug je najprihvatljiviji zbog ruske daleke granice i dovlacenja pojacanja i municije.Donjeck je tvrd orah zbog stanovnistva koje nije proukrajinsko i Luganjsk je operativan al blizu ruska granica sa pojacanjima i dovlacenjem municije.

Generalstab Ukrajine ne vjerujem da ce bacat nove obucene trupe u valjak sa mesom ko rusi one robijase.Tu ce uglavnom oklopi i dronovi raditi svoje.Taktika koju je Azerbejdzan radio protiv Armenije.Gruhaj dronovima, raketama, avijacijom pa salji oklope pa pjesadiju pa gdje se probije.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#163488 Re: Ukrajina

Post by anex »

emirolini wrote: 24/05/2023 06:41
anex wrote: 24/05/2023 05:13

BANOVIĆI malo duže vrijeme
Odlicnu stvar radite na kontroli ovog foruma, onako ko slijepi avio kontroleri. Bravo 👍
7 dana godišnjeg zbog komentarisanja rada moderatora.
mishic

#163489 Re: Ukrajina

Post by mishic »

General War wrote: 24/05/2023 08:43 ABiH postojala cetiri
Đenerale lažeš! ABiH možda je u tvojoj nglavi. Armija Republike Bosne i Hercegovine je oficijelan naziv od početka do kraja postojanja ove snage koja je napravila "čudo bosanskog otpora". To što bi neko prema svom ćeifu to sada prekrajao ne pije vodu.
Bernardinac

#163490 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

GandalfSivi wrote: 24/05/2023 02:54 @Bernandinac cekam literaturu, jos jedan dan i opet rupa u programu. Pomagaj!!!! :)
Jel stiglo?
512MB

#163491 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

Prigozin opet dobro opleo.

Kaže Rusija bi mogla sve izgubit, pa čak u samu sebe, jer je opasnost od revolucije nikad veća. Putin treba slati i djecu bogatih rusa u meat grinder, ne samo hamalje iz tunguzije. Ukrajina će ići do kraja da vrati Krim, i šande su im jako dobre...
sumirprimus

#163492 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

512MB wrote: 24/05/2023 10:01 Prigozin opet dobro opleo.

Kaže Rusija bi mogla sve izgubit, pa čak u samu sebe, jer je opasnost od revolucije nikad veća. Putin treba slati i djecu bogatih rusa u meat grinder, ne samo hamalje iz tunguzije. Ukrajina će ići do kraja da vrati Krim, i šande su im jako dobre...
meeeh prigozin sebi pravi politicku podlogu , ali i vjerovatno nista ne radi bez dogovora sa kaok ih ono zovu siloviki? jebaji ga te nake kaste u ruskom drustvu. fsbovci ko su vec.
madner

#163493 Re: Ukrajina

Post by madner »

kluz franjo wrote: 23/05/2023 18:10
SanskiBiser wrote: 23/05/2023 17:10

od 16 minute, spominje upotrebu novih i neiskusnih brigada i probleme vezane za to, navodi primjer Soledara i da takve stvari vise Ukrajinci ne smiju ponavljati, a prosle godine kad je bilo aktuelno imao je i slicne osvrte na front zapadno od Hersona. Tamo nije islo i gotovo. 17:50 nadalje kaze da ce vrlo malo novih(neiskusnih) jedinica ici u napad ono kao prvi esalon i to zavisno od procjene sposobnosti koju ce generalstab da napravi, iskusne jedinice ce da budu vecina u prvom esalonu...Inace on je ukrajinske brigade oko Soledara koje su odgovorne za pad mjesta zvao "Soledarski debatni klub" od silnog prepiranja i medjusobne svadje nisu vjerovatno imali vremena da se posvete odbrani Soledara...sarkasticno u tom fazonu.., 67 meh. 46 zracno desantna i neka TD jedinica nisu mogli da rade posao koji je prije njih prakticno sama odradjivala 93 meh...
Ma znam ja kolega Sanski o čemu Cooper priča (pratim ga od tvog prvog postavljanja na ovaj pdf - na čemu ti hvala)...
Neki drugi ne znaju ili se prave da ne znaju... a vole za sebe da tvrde da znaju... :-D
Zar ovo nije srz polemike? :roll:
Dope_Man

#163494 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

512MB wrote: 24/05/2023 10:01 Prigozin opet dobro opleo.

Ne bi ja njega uzimao zdravo za gotovo. Mislim da on namjerno pretjeruje sa negativnim vijestima jer zna da se njega slusa i na drugoj strani, i da moze utjecati tako na planiranje. Ne zaboravimo gdje je on i ko ga placa.
duminjo

#163495 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

Prigozin radi po instrukcijama.
Kada vise ne bude trebao, okliznuce se na bananu.
mishic

#163496 Re: Ukrajina

Post by mishic »

sumirprimus wrote: 24/05/2023 08:57 Ner znam ni sam matere mi, prvo jasno ko dan da namjerno provocira i trola temu, i opet se pecaju ,a baska prcia sto mu to prolazi nekaznjeno ono ko demokratija pravo glasa wtf foe i ignor izasli iz raja ne hranite trola
Provokacije koje nisu samo to nego imaju i dublji smisao i pozadinu poput ove đeneralove ne treba puštati i po cijenu banovanja. Ni foe nije lijek za ovako drske i bezobrazne izvrtaće činjenica koje su zvanične, oficijelne, neoborive i obavezujuće. Sada što za mene ne može biti veće uvrede od ove da neko namjerno i svjesno izvrće ime Armije kojoj sam pripadao a ako ja uvrijedim dotičnog onda se ta uvreda "nagradi" banom je nešto sasvim drugo.

No ne postoji cijena po kojoj se nešto tako krupno može i smije dopustiti! ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE! Neka crkne onaj kome to smeta!
madner

#163497 Re: Ukrajina

Post by madner »

Propagandista je vodja navijaca, on se brine o moralu ljudi bez obzira na situaciju.

Ima ih na ovoj temi, ali kada se zamjene sa stvarnom slikom imamo problem jer je protivnik uvijek glup i nesposoban, tako da u biti nije potreban najveci napor da se pobjedi.
Dope_Man

#163498 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

mishic wrote: 24/05/2023 10:12
sumirprimus wrote: 24/05/2023 08:57 Ner znam ni sam matere mi, prvo jasno ko dan da namjerno provocira i trola temu, i opet se pecaju ,a baska prcia sto mu to prolazi nekaznjeno ono ko demokratija pravo glasa wtf foe i ignor izasli iz raja ne hranite trola
Provokacije koje nisu samo to nego imaju i dublji smisao i pozadinu poput ove đeneralove ne treba puštati i po cijenu banovanja. Ni foe nije lijek za ovako drske i bezobrazne izvrtaće činjenica koje su zvanične, oficijelne, neoborive i obavezujuće. Sada što za mene ne može biti veće uvrede od ove da neko namjerno i svjesno izvrće ime Armije kojoj sam pripadao a ako ja uvrijedim dotičnog onda se ta uvreda "nagradi" banom je nešto sasvim drugo.

No ne postoji cijena po kojoj se nešto tako krupno može i smije dopustiti! ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE! Neka crkne onaj kome to smeta!
Ne treba biti naivan i ishitren. Foe i ignore jeste lijek, jer da im se ne odgovara nastavili bi sa ekstremnijim komentarima koji bi onda doveli do bana jer bi poceli otvoreno psovati, glorifikovati ratne zlocine i slicno samo da privuku paznju. Jer na kraju dana sve sto hoce i jeste paznja. Nema vece kazne nego istu im uskratiti.

A naivno se zaletiti da im nesto opsujes.. pa ti si taj koji prekrsi pravila i logicno da dobijes ban. Zato - pametno - foe i ignore.
Tarmac

#163499 Re: Ukrajina

Post by Tarmac »

zforumas wrote: 24/05/2023 08:46
General War wrote: 24/05/2023 08:45
Eto vidis :mrgreen:
Njemacke ili engleske? :lol:
Vidis da ne kontas :wink:
:mrgreen: :thumbup:
Da konta nebi bio tako tvrdoglav :lol:
Gandalf

#163500 Re: Ukrajina