Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
toska wrote: ↑24/05/2023 00:50
Ovaj video generala Lapina je interesantan jer savršeno opisuje sovjetsku i JNA (i ostale socijal-komun. države) školu načina komandovanja vojnicima.
Strogo i ljuto lice oficira, galama i sl. ako kaže da trčiš pravo na mitraljez nema čekanja,
ne postoji nikakvo pravo glasa nižerangiranih, a pogotove ne pravo samih vojnika u jedinici.
(vjerorovatno je zločinac Mladić forsirao isti sistem u svojoj vojsci za razliku od ARBiH i vjerovatno HV)
to se može i trebalo bi se računati i kao razlika u vojnoj doktrini zapada i Rusa sa satelitima.
pitanje za vojne poznavaoce ovdje, zašto se ta razlika u načinu ustroja i discipline vojske nikad i nigdje ne spominje kada se izučava neka vojska ili vojna doktrina?
Pravo glasa u vojsci pa jos i u brobi? Ti mora da se salis
General War wrote: ↑23/05/2023 22:53
Naravno, staged je da rusi drze 1/3 ukraine...a zna se da ne smiju ni na granicu svoju izac
Ti si sebe potpuno deklasirao na ovoj temi. Kakve samo gluposti pises.
Eno ti Rusi dovlace iz Luhanska vojsku da istjeraju udruzenje ljubitelja maskirnih vojnih uniformi koja im je zauzela 5 sela bez narocite borbe.
To je zato sto imaju vojske koliko god hoces...
Stvarno brate Eno ti rusi uzese Bakhmut prekjucer, a ti ih trazis po livadama i sljivicima
de se koncentrisi, smijesno ovo ozgleda.
General War wrote: ↑24/05/2023 01:01
ne, ne šalim se, u ARBiH čak i u jurišnoj jedinici se prija napada direktno ili češće indirektno pitalo ako neko želi odustati, istina u odbrani nije ali tu su okolnosti drugačije, povlačnje i sl, druga tema.
svi su izgledi da i američka vojska slično funkcioniše za razliku o ruske pa i JNA škole.
Bernardinac wrote: ↑24/05/2023 00:18
Wow koja represija.
Očigledan primjer nesnalaženja i neznanja brit. sudstva iz najboljih skečva monty pythona.
Pretjerana i nespretna reakcija na nultu toleranciju rasizma, šovinizma, ksenofobije, govora mržnje, itd, itd.
Koliko se sjećam ova cura je nakon žalbe oslobođena od svih optužbi?
Aa eto tebe opet
Pa moj komentar je sto mi je ocigledno od pocetka...za nesto sto ti ne godi Konstantin Kisin ne zna i ne snalazi se, a za ono sto godi , isti gospodin predpostavljam je Ok njegov komentar
To je i draz ovog foruma, ljudi koji su do brade u indoktrinaciji, pricaju o drugima kako su indoktrinisani.
Ja nisam rekao da ne vjerujem Kisinu na tvoj yt link?
Jbte pa čitaš li ti šta sam ja napisao?
Očigledan primjer nesnalaženja i neznanja brit. sudstva iz najboljih skečva monty pythona.
Nigdje ne dovodim u sumnju ono što je Kisin rekao o ovoj Russel. Pa ima sve na netu.
Ispravi me ako griješim ali cura je oslobođena optužbi?
Mene samo zanima tvoje mišljenje o Kisinovom YT videu koji sam ja postavio?
Smartaš li da je Kisin lagao kada govori o gebelsovskoj Rusiji?
Slažeš li se ti sa Kisinom?
Last edited by Bernardinac on 24/05/2023 01:14, edited 1 time in total.
General War wrote: ↑23/05/2023 22:43
De se dogovorite vise sami sa sobom, jesu li ukrainci borci ili picke koje bjeze bez da ikad i jedno vozilo im se onesposobi ili ne daj boze da koga ubode iverak a ne metak...jer kako objasniti otkud rusi jos u ukraini a ne obratno
Ja bih se zapitao ko ovdje pusi propagandu
Ja bih se zapitao koliko sam u stvari objektivan kad očigiledno, ali pazi OČIGLEDNO, namještenu scenu nekritčki uzimam kao dokaz jer mi odogovara u tom času!
A karanana je tvoj. On je popušio virus i sad nema više nazad.
Nemam ja ništa protiv da ti tvrdiš da je ovo sve istina. To je onda tvoj problem, nije moj. Jebe mi se.
Nemam ja nista ni s kim nit sam iciji. Ja navijam za ukrajinu milion posto i imam ptsp gori nego da se kod nas ratuje. I svrstavar me medju one koje navijaju za ruse nije fer. Nisam 100% ni siguran da li general bas navija za ruse ali govoriti da sam ja njegov ili sta vec to je beze. Ali ne vrijedja me, sta god rekli rekli. Ja samo pokusavam da budem realan i da spustim loptu na zemlju na topicu gdje se ne sagledava objektivno citava situacija, ne govorim o politickoj jer ovo je otvorena agresija koju nismo vidjeli od ww2, ni kod nas nije bila ovako otvorena i cista. Govorim o vojnoj situaciji.
Maliodmene wrote: ↑24/05/2023 00:58
Mene zanima odakle onolika prašina u unutrašnjosti vozila, pa nije Irak
A na vozilima nema oznaka. Nikakvih. Ništa.
Samo neko napisao "Za bahmut"
Šta? Ukrajinci uništili vozila pa napisali "za Bahmut". Jer ja na snimcima upada niti vidim hamvije, niti ovakve parole. I zašto bi ruski pobunjenici pisali "za Bahmut"? Pa nisu tu zbog Bahmuta već zbog Rusije.
General War wrote: ↑24/05/2023 01:01
ne, ne šalim se, u ARBiH čak i u jurišnoj jedinici se prija napada direktno ili češće indirektno pitalo ako neko želi odustati, istina u odbrani nije ali tu su okolnosti drugačije, povlačnje i sl, druga tema.
svi su izgledi da i američka vojska slično funkcioniše za razliku o ruske pa i JNA škole.
Razlika od Americke vojske sa ruskom je sto su ameri (i zapadne vojske) profesionalni sastav, dok su rusi vecinom regrutovani kao i u JNA.
Ne znam u onoj A BiH gdje sam ja bio to se nije pitalo, pa ko je budala da ide u juris ako nemora..mislim ima ih ali bi to bio zanemariv broj ljudi.
Nemaju Amerikanci nikakve veze sa AbiH...oni su visokosofisticirana vojska, dok vidis vojnika avioni, rakete, dronovi, trenkovi, helikopteri ubiju brasno u tebi.
Maliodmene wrote: ↑24/05/2023 00:58
Mene zanima odakle onolika prašina u unutrašnjosti vozila, pa nije Irak
Šta? Ukrajinci uništili vozila pa napisali "za Bahmut". Jer ja na snimcima upada niti vidim hamvije, niti ovakve parole. I zašto bi ruski pobunjenici pisali "za Bahmut"? Pa nisu tu zbog Bahmuta već zbog Rusije.
Znao sam
neka ti sanski biser objasni, eno ima i video snimak kako pisu po zgradi
Ti si sebe potpuno deklasirao na ovoj temi. Kakve samo gluposti pises.
Eno ti Rusi dovlace iz Luhanska vojsku da istjeraju udruzenje ljubitelja maskirnih vojnih uniformi koja im je zauzela 5 sela bez narocite borbe.
To je zato sto imaju vojske koliko god hoces...
Stvarno brate Eno ti rusi uzese Bakhmut prekjucer, a ti ih trazis po livadama i sljivicima
Nisu meni uzeli ništa. Bahmut se branio duže od planiranog. Bar 10 dana. I svi smo očekivali povlačenje.
Hajp koji ste vi doživjeli nam stoga nije jasan, ali ok. Smijemo se.
A ovo u Rusiji, daj ba... nema Rusija mehanizovani bataljon da izađe na crtu u roku sat?
Pa provaljujes se care moj.
Tj. provaljen si.
Ja bih se zapitao koliko sam u stvari objektivan kad očigiledno, ali pazi OČIGLEDNO, namještenu scenu nekritčki uzimam kao dokaz jer mi odogovara u tom času!
A karanana je tvoj. On je popušio virus i sad nema više nazad.
Nemam ja ništa protiv da ti tvrdiš da je ovo sve istina. To je onda tvoj problem, nije moj. Jebe mi se.
Nemam ja nista ni s kim nit sam iciji. Ja navijam za ukrajinu milion posto i imam ptsp gori nego da se kod nas ratuje. I svrstavar me medju one koje navijaju za ruse nije fer. Nisam 100% ni siguran da li general bas navija za ruse ali govoriti da sam ja njegov ili sta vec to je beze. Ali ne vrijedja me, sta god rekli rekli. Ja samo pokusavam da budem realan i da spustim loptu na zemlju na topicu gdje se ne sagledava objektivno citava situacija, ne govorim o politickoj jer ovo je otvorena agresija koju nismo vidjeli od ww2, ni kod nas nije bila ovako otvorena i cista. Govorim o vojnoj situaciji.
Jasta sam...ko je celija i ostale proruse poslao na krimske plaze, ovi pacenici? Ova tema je od 2014...samo sto tada ovi patriJoti nisu zalazili a sad se navukli ko da je kakva dobra vutra
Znao sam
neka ti sanski biser objasni, eno ima i video snimak kako pisu po zgradi
ja znam da ti mislis da sve znas.
Ima to u medicini kako se zove.
Ali siguran sam da i to znas.
General War wrote: ↑24/05/2023 01:03
Nisu meni uzeli ništa. Bahmut se branio duže od planiranog. Bar 10 dana. I svi smo očekivali povlačenje.
A ovo u Rusiji, daj ba... nema Rusija mehanizovani bataljon da izađe na crtu u roku sat?
Tj. provaljen si.
A sta ce im, kad Ukraina brani svoju teritoriju, ne ulazi u Rusiju...ili?
Tj. provaljen si.
Znaci sve je u Ukrajini. To ti i kazem. I sad je testirano i dokazano. Bujrum ko hoce.
General War wrote: ↑24/05/2023 01:27
Znaci sve je u Ukrajini. To ti i kazem. I sad je testirano i dokazano. Bujrum ko hoce.
Naravno...koga briga sto se vise ne zove agresija vec medju drzavni konflikt na sta su i Amerikanci upozoravali da ne ulaze na teritoriju rusije, al "suti da se vlasi ne sjete" oko pravnih zackoljica
Naravno...koga briga sto se vise ne zove agresija vec medju drzavni konflikt na sta su i Amerikanci upozoravali da ne ulaze na teritoriju rusije, al "suti da se vlasi ne sjete" oko pravnih zackoljica
toska wrote: ↑24/05/2023 01:11
Razlika od Americke vojske sa ruskom je sto su ameri (i zapadne vojske) profesionalni sastav, dok su rusi vecinom regrutovani kao i u JNA.
Ne znam u onoj A BiH gdje sam ja bio to se nije pitalo, pa ko je budala da ide u juris ako nemora..mislim ima ih ali bi to bio zanemariv broj ljudi.
Nemaju Amerikanci nikakve veze sa AbiH...oni su visokosofisticirana vojska, dok vidis vojnika avioni, rakete, dronovi, trenkovi, helikopteri ubiju brasno u tebi.
da pojasnim, indirektan upit vojniku bi značio procjena komandira "nećemo njega" iz nekih razloga. direktan upit se desio prije napada na Moševačko brdo (upravo završena raspravo na pdf. 90e) i od čete odustao je samo jedan, niko više. interesantno izgledao je kao ulični jalijaš.
za 92. pa i 93. ne bih ni komentarisao, tad je dobrovoljnost bila osnova svega.
kao pripadnik Armije mogao si ostaviti i neki upis na 90e...
General War wrote: ↑24/05/2023 01:34
General War wrote: ↑24/05/2023 01:18
da pojasnim, indirektan upit vojniku bi značio procjena komandira "nećemo njega" iz nekih razloga. direktan upit se desio prije napada na Moševačko brdo (upravo završena raspravo na pdf. 90e) i od čete odustao je samo jedan, niko više. interesantno izgledao je kao ulični jalijaš.
za 92. pa i 93. ne bih ni komentarisao, tad je dobrovoljnost bila osnova svega.
kao pripadnik Armije mogao si ostaviti i neki upis na 90e...
Ostavljao sam sto je bilo vrijedno pomena,imam i preceg posla, bilo ne ponovilo se.
“Citavu motoriziranu jedinicu sa nekoliko vozila”. Ne bih dalje…
Pa nisam lingvista ni prevodilac ni vrhunski poznavatelh engleskog. Evo pa nam ti prevedi majstore:
"Today we demilitarized a motorized rifle company of the RF Armed Forces, destroyed several units of their armored vehicles" - interim results of the "RVC / Legion" day
They promise video in the near future.
Nije ni pitanje engleskog nego ciste logike, ali ako bas hoces bukvalni prevod, ne bi imao puno smisla, jer bi u ovom konkretnom slucaju “several” se moglo prevesti kao “some of” sto je oksimoron sa “total unit” ili kako su vec implicirali…
Evo i prigonja izbacuje neke cifre epiloga bahmuta. On kaze 50 hiljada ubijenih ukrajinaca, 70 hiljada ranjenih. Oko 15 hiljada wagnera i oko 35 ranjenih.
Brojevi mi nemaju smisla nit se sve zbraja kako treba jer takodjer kaze da je na bahmutu ucestvovalo 80 hiljada ukrajinaca i 50 hiljada wagnera. To nema smisla gledajuci sta kaze za gubitke.
Ustvari moguce je da su wagner brojevi tacni oko 15 i 35 ali s cime su onda napravili zadnji push i osvojili grad ako su mu svi borci mrtvi ili ranjeni?