opet samo moje misljenje i rezonovanje: zar im ne bi bilo bolje da je granica porozna i manje branjena kako bi bez problema upadale male diverzantske grupe koje ce odraditi neke korisnije diverzije dublje? sad ako se granica ojaca, prave i korisne diverzantske grupe ce teze ulaziti.SanskiBiser wrote: ↑23/05/2023 19:53ne karanana, nije, ipak su ih natjerali da dovuku vojsku, morali su dovuci FSB pogranicnu gardu oni inace i treba da budu na granicnim prelazima da nedaleko od njih imaju kasarne i sad moraju planirati stalne posade duz citave granice inace ce im stalno uskakati na ovaj nacin i nije dovoljna samo ta pogranicna garda trebace i VRF...karanana wrote: ↑23/05/2023 19:15 ko sto smo se rusima smijali i pricali o njihovim glupim potezima i avanturama, mozemo i o gluposti i ludilu ukrajinskih/dobro-ruskih poteza. sta, ovo pametno bilo? bilo realno ocekivati neki dublji prodor i zadrzavenje teritorija? bas me zanima da li je ovo odobreno od ukr vrha da se uzme oprema i da se vako zajebaje i bacaju vrijedne stvari a i zivoti.ne znam da li bi to bilo gore od samovoljnog uzimanja opreme i prelaska pojedinaca da rade ovo.
sinoc je jos Tom Cooper komentarisao :
Pošto svi pitate: sljedeća karta pokazuje šta se dešava u oblasti Belgoroda.
U suštini, 'ništa posebno': SBU (ukrajinski obavještajci) napustili su Rusku legiju i drugu organizaciju ruske oružane opozicije u Ukrajini napali granični prijelaz, a zatim u pogranični grad Kozinka.
Da, ovo je malo veća operacija nego prije nekoliko mjeseci, a onda jedna koja uključuje dosta težih oklopnih vozila (očigledno uključujući i nekoliko T-72).
Ali, u cjelini, to je najviše samo 'korisna distrakcija': obje ruske organizacije su de fakto nepoznate u široj ruskoj javnosti.
Naravno, napadi ove vrste primoravaju Pudinga i Gerasimova da prerasporede rezerve sa različitih delova ratišta u Donbasu i južnoj Ukrajini do granice sa Ukrajinom (baš kao što u poslednje vreme šalju mnoga pojačanja u Bahmut).
Ukrajina
- karanana
#163276 Re: Ukrajina
-
kluz franjo
#163277 Re: Ukrajina
Sa svim tačkama si u pravu samo što bih ih ja po učinku i značaju poredao 4,2,3,1...A_A_AKCIJA wrote: ↑23/05/2023 19:46Pa nije samo propaganda.kluz franjo wrote: ↑23/05/2023 19:39 Interesantna i propagandno učinkovita akcija.
Ali samo ako su se vratili nazad sa opremom i vozilima...
Prvo, poslali su ekspediciju da vide koje snage brane Rusiju i kako će reagovati. Zna se da Rusi imaju preko 97% vojske u Ukrajini.
Drugo, Rusi će poslije ovoga morati pojačati granice. To znači desetine hiljada vojnika, koji će.makar za početak doći iz Ukrajine. Odlično pred ofanzivu. Procjena je da bi Rusi morali uložiti milijarde da ojačaju granicu poput linija odbrane.
Treće, poruka Rusima je, možemo i mi vas napasti i okupirati dio zemlje. Batina ima dva kraja.
Četvrto, propagandno se šalje poruka da su Rusi tigar od papira, prije svega nezadovoljnicima u i oko Rusije. Sada je pravo vrijeme za pobunu.
Ali i dalje bi mi bilo šteta ako su na kraju vozila i opremu zaplatili.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#163278 Re: Ukrajina
Ja sam do sad prebrojao 3 humvee,jeda onaj mpr ili kako se zove i jedan karavan neki pikapGeneral War wrote: ↑23/05/2023 19:49Kako dan odmice, sve je vise zapisa da se slabo sta vratilo nazad od tehnike i opremekluz franjo wrote: ↑23/05/2023 19:39 Interesantna i propagandno učinkovita akcija.
SpoilerShow
![]()
-
Bobi
- Forum administrator
- General War
#163280 Re: Ukrajina
Sta nidje veze?Bobi wrote: ↑23/05/2023 20:10Ja sam do sad prebrojao 3 humvee,jeda onaj mpr ili kako se zove i jedan karavan neki pikapGeneral War wrote: ↑23/05/2023 19:49
Kako dan odmice, sve je vise zapisa da se slabo sta vratilo nazad od tehnike i opreme
SpoilerShow
![]()
, koliko si ti prebrojao na snimcima
? Ona dva humvee onako nasadjeni u krateru kao da ih je neko tamo namjerno ostavio,nidje veze
![]()
.
Imas video snimak kolone, pa parkirane pored neke zgrade pa izgleda vazdusni napad na istu...hoces i da ti postavim i DOT guma?
-
splinter
#163282 Re: Ukrajina
Akcija je urodila plodom i dala rezultate koje je malo ko očekivao.
To što ruje imaju slike par uništenih hamvija koje vrte i recikliraju već godinu dana je tipično za njih, samo što diverzanti uopće nisu koristili ta vozila za upad, al o tom potom...
To što ruje imaju slike par uništenih hamvija koje vrte i recikliraju već godinu dana je tipično za njih, samo što diverzanti uopće nisu koristili ta vozila za upad, al o tom potom...
-
Bobi
- Forum administrator
#163283 Re: Ukrajina
Pa u toj koloni je bilo 20 vozila, na snimci se vide dva humvee oji se nalaze u neki kraterima, zar ti ne izgkeda cudno kako su dosli tu,hocu reci kako su se bas parkirali u kraterGeneral War wrote: ↑23/05/2023 20:16Sta nidje veze?
Imas video snimak kolone, pa parkirane pored neke zgrade pa izgleda vazdusni napad na istu...hoces i da ti postavim i DOT guma?![]()
- jednonogi_Jack
#163284 Re: Ukrajina
Uloženo već stotine miliona, no pare završiše negdje drugdje. Troje visokih dužnosnika te oblasti je dobilo visoke kazne zatvora zbog umiješanosti u pronevjeru novca.A_A_AKCIJA wrote: ↑23/05/2023 19:46Pa nije samo propaganda.kluz franjo wrote: ↑23/05/2023 19:39 Interesantna i propagandno učinkovita akcija.
Prvo, poslali su ekspediciju da vide koje snage brane Rusiju i kako će reagovati. Zna se da Rusi imaju preko 97% vojske u Ukrajini.
Drugo, Rusi će poslije ovoga morati pojačati granice. To znači desetine hiljada vojnika, koji će.makar za početak doći iz Ukrajine. Odlično pred ofanzivu. Procjena je da bi Rusi morali uložiti milijarde da ojačaju granicu poput linija odbrane.
Treće, poruka Rusima je, možemo i mi vas napasti i okupirati dio zemlje. Batina ima dva kraja.
Četvrto, propagandno se šalje poruka da su Rusi tigar od papira, prije svega nezadovoljnicima u i oko Rusije. Sada je pravo vrijeme za pobunu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#163285 Re: Ukrajina
Koliki je tebi godina? Jesi li uopšte počeo mutirati da postavljaš ovako poludebilne argumente?General War wrote: ↑23/05/2023 18:43Trazio si slobodu govora, eto ti sloboda govora...nisi trazio sloboda govora samo kontra Putina i rusije...to je nesto drugo.geoxx wrote: ↑23/05/2023 18:27
Hajd necu ulaziti u tacnost ovih brojeva, ali koji je dokaz da je to automatski politicki progon? Mozes tonu krivicnih djela pociniti pisajuci na drustvenim mrezama, od prijetnji, ugrozavanja sigurnosti do izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mrznje itd. I naravno mislim na krivicna djela na stetu obicnih ljudi, ne politicara. Ko onda kaze da su ovi brojevi nuzno rezultat politickog progona?
Čak i da su brojevi tačni, razlog hapšenja nikada nije "izjava na intrnetu ili javnom prostoru" nego nešto drugo.
Da ne počinjemo prežvakanu priču da sloboda govora nije apsolutna sloboda, i da bi se moralo znati i šta je habeas corpus, pa se onda ne bi doskočicama "argumentovalo" kako je stanje sloboda gore u Britaniji nego u jebenoj novičokanskoj Rusiji.
- General War
#163286 Re: Ukrajina
Kako mislis da su dosli tu, m islis rusi ih dosljepali?Bobi wrote: ↑23/05/2023 20:27Pa u toj koloni je bilo 20 vozila, na snimci se vide dva humvee oji se nalaze u neki kraterima, zar ti ne izgkeda cudno kako su dosli tu,hocu reci kako su se bas parkirali u kraterGeneral War wrote: ↑23/05/2023 20:16
Sta nidje veze?
Imas video snimak kolone, pa parkirane pored neke zgrade pa izgleda vazdusni napad na istu...hoces i da ti postavim i DOT guma?![]()
? Jedan humveee je skrhan sa strane i jedan pikap, ima jedan citav zarobljen taj mapr i ima neki jos suv zapaljen, jel koliko je to 5 plus pikap.
- Point.
#163287 Re: Ukrajina
Mojne te salonske šuplje. Svaki patriota ne bi sebi dozvolio da drži proagresorsku stranu.General War wrote: ↑23/05/2023 16:25Ma ja ba, sto dalje od drzave veci patriota i jos veci srbomrzac...brate trebate osnovat kakvu olimpijadu u xsenofobiji, ili praznik.
-
jarobot
#163288 Re: Ukrajina
I sad rezime .Rusi srušili i okupirali Bahmut , ukrainci se hvalili da opkoljavaju Bahmut pa se ućutali , hrpa budala uletila u Rusiju i izgleda nastradala.
Proljeće bez kontraofanzive , a sad slijedi ruski napad na Marinku ili Avdivku po istom receptu ruši do temelja i ako trba 30 000 mrtvih da se zuzme a u međuvremenu će se ukrainci braniti i ko fol spremati za ljetnu ofanzivu samo još f16 da dođe . U prevodu sranje i sve to dok nam Dodo steže omču oko vrata zajedno sa Putinom.
Možete me proglasiti s čim hoćete ali neće niko srećniji biti od mene ako griješim.
Proljeće bez kontraofanzive , a sad slijedi ruski napad na Marinku ili Avdivku po istom receptu ruši do temelja i ako trba 30 000 mrtvih da se zuzme a u međuvremenu će se ukrainci braniti i ko fol spremati za ljetnu ofanzivu samo još f16 da dođe . U prevodu sranje i sve to dok nam Dodo steže omču oko vrata zajedno sa Putinom.
Možete me proglasiti s čim hoćete ali neće niko srećniji biti od mene ako griješim.
- karanana
#163289 Re: Ukrajina
od oryxa:Bobi wrote: ↑23/05/2023 20:10Ja sam do sad prebrojao 3 humvee,jeda onaj mpr ili kako se zove i jedan karavan neki pikapGeneral War wrote: ↑23/05/2023 19:49
Kako dan odmice, sve je vise zapisa da se slabo sta vratilo nazad od tehnike i opreme
SpoilerShow
![]()
, koliko si ti prebrojao na snimcima
? Ona dva humvee onako nasadjeni u krateru kao da ih je neko tamo namjerno ostavio,nidje veze
![]()
.
rusija:
1 btr 82a captured
ukrajina/ruska legija:
2 mrap captured
2 m1224 maxxpro captured
IMV hameri i jedna cobra: 1 unisten, 4 captured
pickup truck unisten.
oryx ne stavlja ljudske zrtve. ja sam sa slika i videa vidio jednog rusa mrtvog i 8 ukrajinaca/ruske legije
-
CrveniKuk
#163290 Re: Ukrajina
Obuka na tenkovima Leopard 1.
-
CrveniKuk
#163291 Re: Ukrajina
Griješiš.jarobot wrote: ↑23/05/2023 20:33 I sad rezime .Rusi srušili i okupirali Bahmut , ukrainci se hvalili da opkoljavaju Bahmut pa se ućutali , hrpa budala uletila u Rusiju i izgleda nastradala.
-
jarobot
- ANamelessGhoul
#163293 Re: Ukrajina
Ja fakat ne vidim da Ukrajinci mogu sta tom famoznom ofanzivom, ako je uopste i bude. Nisam optimistican sekunde nazalost. Nervira me i ova situacija s dodom. Bosanski pravoslavac dodik ide u Moskvu kod Putlera sere, dogovara placanje plina u rubljama, a onaj smetljar satler na to pitanje samo temu promijeni. Nisam generalno optimistican sto se tice ove geopoliticke situacije jer cemo ga opet popusit nekako.
-
Bobi
- Forum administrator
#163294 Re: Ukrajina
Tih 8 i ja sam gledao foto, poredani jedan do drugog ko sardine samo u vojnim uniformama bez kapi krvi,nekih oznaka kao na primjer zutih traka koje se vezu oko noge i ruke, ono su oni svoje stavili zive za snimanje, a i shara mi ne djeluje da je ukrajinska.
- Čitalac
#163295 Re: Ukrajina
Koga zanimaju ovi duži tekstovi, analiza britanskog instituta RUSI.
https://static.rusi.org/403-SR-Russian- ... -final.pdfThe scale of Russian losses in 2022, combined with the Armed Forces of the Russian Federation confronting NATO systems they had not previously contended with, has caused a significant deviation in Russian operations from the country’s doctrine. This report seeks to outline how Russian forces have adapted their tactics in the Ukrainian conflict and the challenges this has created for the Ukrainian military that must be overcome. The report examines Russian military adaptation by combat function.
-
CrveniKuk
#163296 Re: Ukrajina
Korpus mornaričke pješadije će biti formiran. Do sada, ako sam dobro zapamtio, postoje četiri brigade mornaričke pješadije: 35.36.37. i 38. brigada
-
Tarmac
#163297 Re: Ukrajina
Druze razvedri se malo, izadji vani prosetaj...ANamelessGhoul wrote: ↑23/05/2023 20:46 Ja fakat ne vidim da Ukrajinci mogu sta tom famoznom ofanzivom, ako je uopste i bude. Nisam optimistican sekunde nazalost. Nervira me i ova situacija s dodom. Bosanski pravoslavac dodik ide u Moskvu kod Putlera sere, dogovara placanje plina u rubljama, a onaj smetljar satler na to pitanje samo temu promijeni. Nisam generalno optimistican sto se tice ove geopoliticke situacije jer cemo ga opet popusit nekako.
- General War
#163298 Re: Ukrajina
Poludebilno je ovo zakljuciti a samo ne poslusati sta covjek tvrdi, ne ja...vec on...kako u engleskoj postoji zakon tako i u rusiji i svako brani ono sto mu ne godi.Chmoljo wrote: ↑23/05/2023 20:30Koliki je tebi godina? Jesi li uopšte počeo mutirati da postavljaš ovako poludebilne argumente?General War wrote: ↑23/05/2023 18:43
Trazio si slobodu govora, eto ti sloboda govora...nisi trazio sloboda govora samo kontra Putina i rusije...to je nesto drugo.
Čak i da su brojevi tačni, razlog hapšenja nikada nije "izjava na intrnetu ili javnom prostoru" nego nešto drugo.
Da ne počinjemo prežvakanu priču da sloboda govora nije apsolutna sloboda, i da bi se moralo znati i šta je habeas corpus, pa se onda ne bi doskočicama "argumentovalo" kako je stanje sloboda gore u Britaniji nego u jebenoj novičokanskoj Rusiji.
-
CrveniKuk
- karanana
#163300 Re: Ukrajina
ok, to ne mogu reci ni zakljuciti je li autenticna slika ili je montaza.
ima i jedno tijelo uslikano sprzeno pokraj pickupa. opet kazem, ne znam da li je i ta slika autenticna ili ne, ali i oryx broji gubitke na osnovu slika sa obje strane.