Ukrajina

karanana

#163251 Re: Ukrajina

Post by karanana »

dok ne vidim slike i videa kao dokaz ne vjerujem.
do sada smo samo vidjeli jedan bmp80 i jednog rusa mrtvog, a sa ruske strane pustili su videa ubijenih ekspedicionara i skoro sva vozila s kojim su dosli unistena.
Bossona

#163252 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

CrveniKuk wrote: 23/05/2023 18:33 Navodno, Njemci razmišljaju, da Ukrajincima pošalju Tauruse.

Počeli su pomagati sa šljemovima sada idu Taurus-i,.... :-D

Ovih dana se NATO članice utrkuju i praćenju Amerike i Britanac u isporuci svog prestižnijeg vojnog arsenala u tamanjenju okupatorskih rašiSSta koje čeka pakleno ljeto i masovan pokolj kako na frontu ali i stotinama kilometara u dubokoj pozadini,....
cyprus

#163253 Re: Ukrajina

Post by cyprus »

Tarmac wrote: 23/05/2023 14:58
cyprus wrote: 01/12/2013 20:41 Ukrajini treba sposobno liderstvo koje bi balansiralo između EU i Rusije, odnosno proevropskog i proruskog dijela svoje populacije... To jeste izuzetno težak zadatak, ali prava alternativa tom putu ne postoji...
Sve balanseri neki... Vucic, Orban, Erdogan.
Nama trebaju saveznici, a ne balanseri!
Jbt, gdje ovo iskopa... Iz 2013e :D
Mrvice_ba

#163254 JuRe: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

karanana wrote: 23/05/2023 18:54 dok ne vidim slike i videa kao dokaz ne vjerujem.
do sada smo samo vidjeli jedan bmp80 i jednog rusa mrtvog, a sa ruske strane pustili su videa ubijenih ekspedicionara i skoro sva vozila s kojim su dosli unistena.
Odi na šiti, tamo najvise volis.
karanana

#163255 Re: JuRe: Ukrajina

Post by karanana »

Mrvice_ba wrote: 23/05/2023 19:03
karanana wrote: 23/05/2023 18:54 dok ne vidim slike i videa kao dokaz ne vjerujem.
ne kontam kakve veze ima gdje volim da idem sa mojim postom i videom koji sam preuzeo od aldina sa tvitera.
jel kontas da su videa lazirana?
quoter

#163256 Re: Ukrajina

Post by quoter »

Belgorod holds (still)

General War

#163257 Re: JuRe: Ukrajina

Post by General War »

karanana wrote: 23/05/2023 19:05

ne kontam kakve veze ima gdje volim da idem sa mojim postom i videom koji sam preuzeo od aldina sa tvitera.
Ma jok, kvaris forumsku NOB :D

Artiljerija ili avijacija po ukraincima..pardon rusima...

Arachnoidea

#163258 Re: Ukrajina

Post by Arachnoidea »

karanana wrote: 23/05/2023 18:43 Sranje ekspedicija
Zalosno i uzaludno
karanana

#163259 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ko sto smo se rusima smijali i pricali o njihovim glupim potezima i avanturama, mozemo i o gluposti i ludilu ukrajinskih/dobro-ruskih poteza. sta, ovo pametno bilo? bilo realno ocekivati neki dublji prodor i zadrzavenje teritorija? bas me zanima da li je ovo odobreno od ukr vrha da se uzme oprema i da se vako zajebaje i bacaju vrijedne stvari a i zivoti.ne znam da li bi to bilo gore od samovoljnog uzimanja opreme i prelaska pojedinaca da rade ovo.
Last edited by karanana on 23/05/2023 19:16, edited 1 time in total.
SanskiBiser

#163260 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

General War wrote: 23/05/2023 18:21
Bernardinac wrote: 23/05/2023 10:23
Naravno da mislim i na vladavinu prava. Ovo sam naveo kao prvi i osnovni primjer ruske represivne mašinerije.
Koji politički progoni u V. Britaniji? Kojih novih pokreta?
Daj mi koji link da pogledam.
Ja sam otvorene za nova saznanja.
[youtube]https://www.youtube.com/shorts/GTn1He86oJk[/youtube]
aha jel tako? S ozbirom na visok nivo slobode govora u UK ocekivao bi znatno veci broj presuda a skuzio sam da ima neki catch cim sam vidio koga si postavio a onaj u Rusiji je i ocekivan tamo se zna sta se smije a sta ne smije pricati i koja je granica od koje pocinje udaranje pendrecima po tabanima, kacenje elektroda na mosnje i slicno a za sta se dobija novcana kazna kao npr novinarka koja je dobila samo novcanu kaznu i uslovnu samo zato sto je trazila kraj rata u Ukrajini a oni sto su proteste pravili po Petrogradu su dobili pendreke po tabanima, elektroskove i slicno plus kazna plus zatvor a samo se protivili ratu u Ukrajini na mirnim protestima.

Gospodjica Chelsea Russell koja je pocinila krivicno djelo blasfemije u 2018 je oslobodjena i ponistena je presuda nakon zalbe, a prekrsila je objavom zakon o Blasfemiji, a odlukom UK Akta o ljudskim pravima iz 1998 godine sudovima je preporuceno da zakon o Blasfemiji moraju tumaciti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, problem je bio sto ni tuziteljima ni sudijama nije dopusteno bilo da gledaju kontekst u kojem je nesto receno ili napisano vec jednostavno kaznjavaju pocinjeno djelo u skladu sa zakonom prakticno statutory sto bi oni rekli ali onda na zalbu se oslobadja presude ako postoji osnova na pozivanje na konvenciju o ljudskim pravima i akt o ljudskim pravima iz 98.

I najbitnije na kraju...
U UK-u su zakoni o blasfemiji ukinuti u Engleskoj i Walesu 2008. Irska je bila prva zemlja u svijetu koja je održala referendum o ukidanju zakona o blasfemiji , što je rezultiralo ustavnim amandmanom 2018. i ukidanjem kaznenog djela blasfemije koji je stupio na snagu 2020.

da je to uradila 2020 ne bi joj se nista desilo, a zloupotreba zakona i porast koristenja drustvenih mreza je bio katalizator za ove promjene...
Juliuscezar

#163261 Re: Ukrajina

Post by Juliuscezar »

Eno mrtvi Zaluzhni pričao sa Cavonijem
General War

#163262 Re: Ukrajina

Post by General War »

karanana wrote: 23/05/2023 19:15 ko sto smo se rusima smijali i pricali o njihovim glupim potezima i avanturama, mozemo i o gluposti i ludilu ukrajinskih/dobro-ruskih poteza. sta, ovo pametno bilo? bilo realno ocekivati neki dublji prodor i zadrzavenje teritorija? bas me zanima da li je ovo odobreno od ukr vrha da se uzme oprema i da se vako zajebaje i bacaju vrijedne stvari a i zivoti.ne znam da li bi to bilo gore od samovoljnog uzimanje i prelaska pojedinaca da rade ovo.
Licno ne vjerujem da je odobreno od komande, neko ispizdio prije mi lici, a to nije dobro za one koji ga prate.
Steta poginulih. gledam poredali se ko glineni golubovi.
Last edited by General War on 23/05/2023 19:18, edited 1 time in total.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#163263 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Odo zalit rasadu...
Mrvice_ba

#163264 Re: JuRe: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

karanana wrote: 23/05/2023 19:05

Naravno da je lazirano,ti i sratko ste isti, lazovi.
geoxx

#163265 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

General War wrote: 23/05/2023 18:43
geoxx wrote: 23/05/2023 18:27

Hajd necu ulaziti u tacnost ovih brojeva, ali koji je dokaz da je to automatski politicki progon? Mozes tonu krivicnih djela pociniti pisajuci na drustvenim mrezama, od prijetnji, ugrozavanja sigurnosti do izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mrznje itd. I naravno mislim na krivicna djela na stetu obicnih ljudi, ne politicara. Ko onda kaze da su ovi brojevi nuzno rezultat politickog progona?
Trazio si slobodu govora, eto ti sloboda govora...nisi trazio sloboda govora samo kontra Putina i rusije...to je nesto drugo.
Kakve veze ima sloboda govora sa krivicnim djelom Ugrozavanja sigurnosti? Naprimjer. Imas li ti neki dokaz da su ovi neosnovano privedeni zbog slobode govora i javno izesenog misljenja, a ne zbog npr nekog, stvarno pocinjenog krivicnog djela?

Nego ono uzeo suhi broj privedenih osoba i hop - eto vam kvazi slobode govora u Britaniji. Spinovanje par exellance.
A_A_AKCIJA

#163266 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

karanana wrote: 23/05/2023 19:15 ko sto smo se rusima smijali i pricali o njihovim glupim potezima i avanturama, mozemo i o gluposti i ludilu ukrajinskih/dobro-ruskih poteza. sta, ovo pametno bilo? bilo realno ocekivati neki dublji prodor i zadrzavenje teritorija? bas me zanima da li je ovo odobreno od ukr vrha da se uzme oprema i da se vako zajebaje i bacaju vrijedne stvari a i zivoti.ne znam da li bi to bilo gore od samovoljnog uzimanja opreme i prelaska pojedinaca da rade ovo.
U tvojoj priči samo fali da nam priznaš kako si nekad davno povjerovao da se dopisuješ sa nigerijskim princem.
karanana

#163267 Re: Ukrajina

Post by karanana »

A_A_AKCIJA wrote: 23/05/2023 19:37
karanana wrote: 23/05/2023 19:15 ko sto smo se rusima smijali i pricali o njihovim glupim potezima i avanturama, mozemo i o gluposti i ludilu ukrajinskih/dobro-ruskih poteza. sta, ovo pametno bilo? bilo realno ocekivati neki dublji prodor i zadrzavenje teritorija? bas me zanima da li je ovo odobreno od ukr vrha da se uzme oprema i da se vako zajebaje i bacaju vrijedne stvari a i zivoti.ne znam da li bi to bilo gore od samovoljnog uzimanja opreme i prelaska pojedinaca da rade ovo.
U tvojoj priči samo fali da nam priznaš kako si nekad davno povjerovao da se dopisuješ sa nigerijskim princem.
na moskvu
General War

#163268 Re: Ukrajina

Post by General War »

geoxx wrote: 23/05/2023 19:35
General War wrote: 23/05/2023 18:43

Trazio si slobodu govora, eto ti sloboda govora...nisi trazio sloboda govora samo kontra Putina i rusije...to je nesto drugo.
Kakve veze ima sloboda govora sa krivicnim djelom Ugrozavanja sigurnosti? Naprimjer. Imas li ti neki dokaz da su ovi neosnovano privedeni zbog slobode govora i javno izesenog misljenja, a ne zbog npr nekog, stvarno pocinjenog krivicnog djela?

Nego ono uzeo suhi broj privedenih osoba i hop - eto vam kvazi slobode govora u Britaniji. Spinovanje par exellance.
Eto ti si htio da naucis, ako ne znas engleski nije do mene niti sam ja dao izjavu, vidi ti to sa njima.
kluz franjo

#163269 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Interesantna i propagandno učinkovita akcija.
Ali samo ako su se vratili nazad sa opremom i vozilima...
Čitalac

#163270 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reaguje na današnju Orbanovu izjavu.
Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izjave mađarskog premijera Viktora Orbana podržavaju samo u Kremlju, a Ukrajina namjerava da oslobodi sve teritorije koje je okupirala Rusija.
"Mađarski premijer Viktor Orban je, komentarišući agresiju Rusije na Ukrajinu, rekao da nije važno ko je koga napao. On je uvjeren da Ukrajina neće moći da dobije rat. Kremlj treba da se raduje: šef mađarske vlade je uklonio odgovornost Rusije za agresiju na Ukrajinu“, kaže portparol ministarstva Oleg Nikolenko.
On podsjeća da su isti evropski političari prošle godine tvrdili da Ukrajina nema šanse da izdrži više od 72 sata.
"Griješili su tada, griješe i sada. Za razliku od pristalica kapitulacije pred neprijateljem bez otpora, Ukrajinci će nastaviti da se bore do potpunog oslobođenja svojih teritorija od ruske okupacije. To je jedini način ne samo da se obnovi mir u Ukrajini već i da se osigura bezbjednost cijele Evrope“, navodi Nikolenko.
Orban je Bloombergu rekao da ni Ukrajina ni Rusija ne mogu da dobiju ovaj rat.
"Moj stav, stav Mađarske od samog početka bio je da je ovaj rat promašaj diplomatije, nikada nije trebalo da se desi. Gledajući šta se dešava na liniji fronta, nama je očigledno: rješenje na bojnom polju ne postoji, nema ga. Tačno ste rekli da je Rusija napala Ukrajinu. Ali nije pitanje ko je koga napao, pitanje je šta će biti sljedećeg jutra. Sljedećeg jutra, i to je činjenica, sve više i više ljudi će umirati. Nema šanse za pobjedu ni za jednu stranu. Ovo je rat koji mnoge ljude lišava života, a ne daje rezultate", rekao je Orban.
Dodao je da je rat "tragičan" i da su srca Mađara "sa Ukrajincima". Mađarska, prema Orbanu, razumije "koliko Ukrajinci pate". "Ali ja govorim kao političar koji mora spašavati živote... Najvažnije za međunarodnu političku zajednicu jeste da spašava živote, posebno kada ste uvjereni, baš kao i ja, da nema šanse da dobijete ovaj rat", rekao je Orban.
A_A_AKCIJA

#163271 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

kluz franjo wrote: 23/05/2023 19:39 Interesantna i propagandno učinkovita akcija.
Pa nije samo propaganda.

Prvo, poslali su ekspediciju da vide koje snage brane Rusiju i kako će reagovati. Zna se da Rusi imaju preko 97% vojske u Ukrajini.

Drugo, Rusi će poslije ovoga morati pojačati granice. To znači desetine hiljada vojnika, koji će.makar za početak doći iz Ukrajine. Odlično pred ofanzivu. Procjena je da bi Rusi morali uložiti milijarde da ojačaju granicu poput linija odbrane.

Treće, poruka Rusima je, možemo i mi vas napasti i okupirati dio zemlje. Batina ima dva kraja.

Četvrto, propagandno se šalje poruka da su Rusi tigar od papira, prije svega nezadovoljnicima u i oko Rusije. Sada je pravo vrijeme za pobunu.
General War

#163272 Re: Ukrajina

Post by General War »

kluz franjo wrote: 23/05/2023 19:39 Interesantna i propagandno učinkovita akcija.
Kako dan odmice, sve je vise zapisa da se slabo sta vratilo nazad od tehnike i opreme

Image
Spoiler
Show
Image
Image
SanskiBiser

#163273 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

ne karanana, nije, ipak su ih natjerali da dovuku vojsku, morali su dovuci FSB pogranicnu gardu oni inace i treba da budu na granicnim prelazima da nedaleko od njih imaju kasarne i sad moraju planirati stalne posade duz citave granice inace ce im stalno uskakati na ovaj nacin i nije dovoljna samo ta pogranicna garda trebace i VRF...

sinoc je jos Tom Cooper komentarisao :
Pošto svi pitate: sljedeća karta pokazuje šta se dešava u oblasti Belgoroda.

U suštini, 'ništa posebno': SBU (ukrajinski obavještajci) napustili su Rusku legiju i drugu organizaciju ruske oružane opozicije u Ukrajini napali granični prijelaz, a zatim u pogranični grad Kozinka.

Da, ovo je malo veća operacija nego prije nekoliko mjeseci, a onda jedna koja uključuje dosta težih oklopnih vozila (očigledno uključujući i nekoliko T-72).

Ali, u cjelini, to je najviše samo 'korisna distrakcija': obje ruske organizacije su de fakto nepoznate u široj ruskoj javnosti.

Naravno, napadi ove vrste primoravaju Pudinga i Gerasimova da prerasporede rezerve sa različitih delova ratišta u Donbasu i južnoj Ukrajini do granice sa Ukrajinom (baš kao što u poslednje vreme šalju mnoga pojačanja u Bahmut).
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#163274 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Dope_Man wrote: 23/05/2023 15:23
kluz franjo wrote: 23/05/2023 15:14
Odgovaraš na 10 godina stra upis... :wink:
Odoh se sakrit :run:

Ne znam kako me prebacilo na prvu stranicu, umjesto na zadnju :-)
Al' usput, gdje se izgubi' ovaj "cyprus"?

:mrgreen: :lol:
toska

#163275 Re: Ukrajina

Post by toska »

Ovaj upad se zaista može nazvati avanturom, gluposti ili kamikaza misijom, svi smo iznenađeni i ostali bez teksta.

ali jedno je ovaj rat posmatrati iz daljine i svoje sobe na Twitteru, a sasvim drugo biti na frontu i vatri najvećeg vojnog sukoba nakon WWII, drugačije se razmišlja.

sve ovo više govori kako je ovaj rat daleko otišao, možda i neprimjetno, i možemo očekivati sve "luđe i luđe" događaje.
Post Reply