Demografija
- sinuhe
#3351 Re: Demografija
BIlo je rijeci uoci popisa 2013. da u BiH po potrosnji struje zivi oko 3 miliona ljudi kada je sluzbena procjena bila 3.7 miliona. Treba pogledati za ovu godinu.
-
konami666
#3352 Re: Demografija
Zanimljivo, gdje se to može pogledati?
U drugim vijestima:
https://www.klix.ba/biznis/privreda/gra ... /230428034
-
konami666
#3353 Re: Demografija
-
Retro0000
#3354 Re: Demografija
Za taj posao će on sigurno dobiti nobelovu nagradu zato što je znao koristiti internet i biti će najvjerojatnije zapisan u guinnessovu knjigu rekorda zato što to do danas nije niko uspio, ovo je bilo ironično.
-
Retro0000
#3355 Re: Demografija
Opet se korisnik konami666 zeza ali sada manje i ne više jer je primjetio da svako ne misli vjerovati njegove pogrešne informacije. Opet je napisao sa komentarom "ništa se tu niko u Bosni i ne pita" ali tako su već drugi ljudi vjerovali da zakoni iz inostranstva važe i za BiH i to nije tačno jer čim neko ulazi u BiH važe zakoni BiH i ne oni iz tuđih zemalja. Ako uđete u BiH sa dvojnim pasošima jednim od BiH i pasošom koji nisu od zemalja Hrvatske, Srbije ili Švedske ili mislite sa ličnom kartom druge zemlje preći granicu (sa kojima BiH nema važeće dogovore) i to prikažete graničnoj policiji(i ako su oni dobro informirani o zakonima BiH) to je odmah dokaz da ste prekršili zakon BiH i za to se može dobiti novčana kazna ili sankcije(da ne možete naprimjer ući u zemlju ili slično) jer BiH nema potpisane bilateralne sporazume sa svim zemljama šta/da to trenutno dozvoljava.
Isto piše da u Njemačkoj ili Austriji niko ne koristi usluge odricanje državljanstva sa komentarom "Niko tu ne ide u ambasadu Bosne da se odrekne drzavljanstva." i to nije tačno jer u Austriji su to najvjerovatnije na hiljade ljudi sa bh porijeklom to uradili jer se je smanjio broj osoba koji imaju bh pasoš i za takve usluge su izmišljene ambasade i konzulati. Evo ljudima linkovi koji hoće da to urade http://www.botschaftbh.de/?page_id=6337
https://gkbih-frankfurt.de/odricanje-od ... tva/?amp=1 https://bh-botschaft.at/hr/odricanje-od ... rcegovine/
Dodatno piše
"A ni Bosna se tu ništa ne pita jer nemaju pojma o svojim državljanima koji žive u inostranstvu, niti BH diplomatiju zanima."
i to nije 100% istina jer BH diplomatiju ne zanimaju većinom samo ljudi koji su isti ko on jer ih nije obavijestio da je u inostranstvu šta njiha isto ne treba zanimati treba li on njihovu diplomatiju ili ne, BH diplomatija je od 1996 do 2005 godine uspijela da vrati preko milijun ljudi iz inostranstva u BiH koji su izbjegli od rata koji se je desilo od 1992 do 1995 godine, ako neko to ne vjeruje da BH diplomatija to nije uradila neka on dokaže da je inostranstvo(i ne bosanske ambasade i konzulati) izdalo bh građanima bosanske pasoše sa kojima je to omogućeno ili da se je moglo bez pasoša u BiH stići za to vrijeme.
Isto piše da u Njemačkoj ili Austriji niko ne koristi usluge odricanje državljanstva sa komentarom "Niko tu ne ide u ambasadu Bosne da se odrekne drzavljanstva." i to nije tačno jer u Austriji su to najvjerovatnije na hiljade ljudi sa bh porijeklom to uradili jer se je smanjio broj osoba koji imaju bh pasoš i za takve usluge su izmišljene ambasade i konzulati. Evo ljudima linkovi koji hoće da to urade http://www.botschaftbh.de/?page_id=6337
https://gkbih-frankfurt.de/odricanje-od ... tva/?amp=1 https://bh-botschaft.at/hr/odricanje-od ... rcegovine/
Dodatno piše
"A ni Bosna se tu ništa ne pita jer nemaju pojma o svojim državljanima koji žive u inostranstvu, niti BH diplomatiju zanima."
i to nije 100% istina jer BH diplomatiju ne zanimaju većinom samo ljudi koji su isti ko on jer ih nije obavijestio da je u inostranstvu šta njiha isto ne treba zanimati treba li on njihovu diplomatiju ili ne, BH diplomatija je od 1996 do 2005 godine uspijela da vrati preko milijun ljudi iz inostranstva u BiH koji su izbjegli od rata koji se je desilo od 1992 do 1995 godine, ako neko to ne vjeruje da BH diplomatija to nije uradila neka on dokaže da je inostranstvo(i ne bosanske ambasade i konzulati) izdalo bh građanima bosanske pasoše sa kojima je to omogućeno ili da se je moglo bez pasoša u BiH stići za to vrijeme.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3356 Re: Demografija
Postoje podatci Elektroprenosa, po kojima je 2014. potrošeno 11,5 GWh, a 2021 11,1 GWh.konami666 wrote: ↑29/04/2023 11:38Zanimljivo, gdje se to može pogledati?
U drugim vijestima:
https://www.klix.ba/biznis/privreda/gra ... /230428034
Doduše, ovo je malo indikativno. Ne razdvaja se između privatnika i industrijskih potrošača, a jedna željezara potroši struje kao pola Sarajeva.
-
konami666
#3357 Re: Demografija
Vidiš kakve ti gluposti ovdje valjaš, niko ko posjeduje dva drzavljanstva ne ulazi u Bosnu (a isto tako niti u jednu drugu zemlju) sa dva pasoša nego pokaže samo jedanRetro0000 wrote: ↑30/04/2023 00:41 Opet se korisnik konami666 zeza ali sada manje i ne više jer je primjetio da svako ne misli vjerovati njegove pogrešne informacije. Opet je napisao sa komentarom "ništa se tu niko u Bosni i ne pita" ali tako su već drugi ljudi vjerovali da zakoni iz inostranstva važe i za BiH i to nije tačno jer čim neko ulazi u BiH važe zakoni BiH i ne oni iz tuđih zemalja. Ako uđete u BiH sa dvojnim pasošima jednim od BiH i pasošom koji nisu od zemalja Hrvatske, Srbije ili Švedske ili mislite sa ličnom kartom druge zemlje preći granicu (sa kojima BiH nema važeće dogovore) i to prikažete graničnoj policiji(i ako su oni dobro informirani o zakonima BiH) to je odmah dokaz da ste prekršili zakon BiH i za to se može dobiti novčana kazna ili sankcije(da ne možete naprimjer ući u zemlju ili slično) jer BiH nema potpisane bilateralne sporazume sa svim zemljama šta/da to trenutno dozvoljava.
Dodatno piše
U Bosnu možeš ući sa licnom kartom drugih zemalja, većine ex yu zemalja i sa licnom kartom zemlje članice EU/EEA.
Kada ulaze u Bosnu pokaže se BH pasos graničaru. Graničar nema pojma da li je ta osoba u posjedu jedan ili vise pasoša. Vidiš kako ti nemaš pojma o životu.
Isto tako, i da pokažeš strani pasoš samo, graničar nema pojma da li si ti vec BH državljanin ili ne. A niti ga to zanima. Nije u njegovoj nadležnosti, sto se ima običaj da kaže.
“…i to nije 100% istina jer BH diplomatiju ne zanimaju većinom samo ljudi koji su isti ko on jer ih nije obavijestio da je u inostranstvu šta njiha isto ne treba zanimati treba li on njihovu diplomatiju ili ne, BH diplomatija je od 1996 do 2005 godine uspijela da vrati preko milijun ljudi…”
Njiha
Sve si mi rekao ko si i šta si, nećeš ti Australije vidjeti osim na TV-u, ni maternji jezik ne znaš.
Ako hoćeš mogu ti poslati par slika idući put kad budem išao tamo.
- jednonogi_Jack
#3358 Re: Demografija
Kako gdje. U Njemačkoj ako pri rođenju djeteta roditelji imaju različita državljanstva, dijete nasljeđuje sva i ne mora ih se odricati.
Ali jedno od tih državljanstva mora biti njemačko.
- Haris.ba
#3359 Re: Demografija
To iz ugla njemackog zakona. Ali, ima i ugao bosanskog zakona.jednonogi_Jack wrote: ↑30/04/2023 07:34 Kako gdje. U Njemačkoj ako pri rođenju djeteta roditelji imaju različita državljanstva, dijete nasljeđuje sva i ne mora ih se odricati.
Njemacke vlasti imaju takav odnos prema svojim gradjanima. Ali, kad dodjes da postupas sa bosanskim vlastima u Bosni - veoma je restriktivna mogucnost dvojnog drzavljanstva.
Tako, Njemac da da imas njemacki pasos i bosanski pasos, ali BiH ne da.
-
Retro0000
#3360 Re: Demografija
Zbog čega si me sada opet quotao kada si već ranije pisao da i ja tebe ne quotam šta do sada isto nisam uradio?konami666 wrote: ↑30/04/2023 07:12Vidiš kakve ti gluposti ovdje valjaš, niko ko posjeduje dva drzavljanstva ne ulazi u Bosnu (a isto tako niti u jednu drugu zemlju) sa dva pasoša nego pokaže samo jedanRetro0000 wrote: ↑30/04/2023 00:41 Opet se korisnik konami666 zeza ali sada manje i ne više jer je primjetio da svako ne misli vjerovati njegove pogrešne informacije. Opet je napisao sa komentarom "ništa se tu niko u Bosni i ne pita" ali tako su već drugi ljudi vjerovali da zakoni iz inostranstva važe i za BiH i to nije tačno jer čim neko ulazi u BiH važe zakoni BiH i ne oni iz tuđih zemalja. Ako uđete u BiH sa dvojnim pasošima jednim od BiH i pasošom koji nisu od zemalja Hrvatske, Srbije ili Švedske ili mislite sa ličnom kartom druge zemlje preći granicu (sa kojima BiH nema važeće dogovore) i to prikažete graničnoj policiji(i ako su oni dobro informirani o zakonima BiH) to je odmah dokaz da ste prekršili zakon BiH i za to se može dobiti novčana kazna ili sankcije(da ne možete naprimjer ući u zemlju ili slično) jer BiH nema potpisane bilateralne sporazume sa svim zemljama šta/da to trenutno dozvoljava.
Dodatno piše
i to nije 100% istina jer BH diplomatiju ne zanimaju većinom samo ljudi koji su isti ko on jer ih nije obavijestio da je u inostranstvu šta njiha isto ne treba zanimati treba li on njihovu diplomatiju ili ne, BH diplomatija je od 1996 do 2005 godine uspijela da vrati preko milijun ljudi iz inostranstva u BiH koji su izbjegli od rata koji se je desilo od 1992 do 1995 godine, ako neko to ne vjeruje da BH diplomatija to nije uradila neka on dokaže da je inostranstvo(i ne bosanske ambasade i konzulati) izdalo bh građanima bosanske pasoše sa kojima je to omogućeno ili da se je moglo bez pasoša u BiH stići za to vrijeme.![]()
U Bosnu možeš ući sa licnom kartom drugih zemalja, većine ex yu zemalja i sa licnom kartom zemlje članice EU/EEA.
Kada ulaze u Bosnu pokaže se BH pasos graničaru. Graničar nema pojma da li je ta osoba u posjedu jedan ili vise pasoša. Vidiš kako ti nemaš pojma o životu.
Isto tako, i da pokažeš strani pasoš samo, graničar nema pojma da li si ti vec BH državljanin ili ne. A niti ga to zanima. Nije u njegovoj nadležnosti, sto se ima običaj da kaže.
“…i to nije 100% istina jer BH diplomatiju ne zanimaju većinom samo ljudi koji su isti ko on jer ih nije obavijestio da je u inostranstvu šta njiha isto ne treba zanimati treba li on njihovu diplomatiju ili ne, BH diplomatija je od 1996 do 2005 godine uspijela da vrati preko milijun ljudi…”
Njiha
Sve si mi rekao ko si i šta si, nećeš ti Australije vidjeti osim na TV-u, ni maternji jezik ne znaš.
Ako hoćeš mogu ti poslati par slika idući put kad budem išao tamo.
"Vidiš kakve ti gluposti ovdje valjaš, niko ko posjeduje dva drzavljanstva ne ulazi u Bosnu (a isto tako niti u jednu drugu zemlju)"
Bio sam već u autobusu u kojem su se nalazili ljudi koji imaju dva pasoša kod sebe i ja ne znam iz kojeg razloga, mene je isto vozač koji je vozio autobus iz inostranstva prije nego što smo stigli na bh granicu opomenuo da sakrijem jedan pasoš ako nosim dva sa sobom jer je znao da to bh zakon ne dozvoljava uvijek.
"Kada ulaze u Bosnu pokaže se BH pasos graničaru. Graničar nema pojma da li je ta osoba u posjedu jedan ili vise pasoša. Vidiš kako ti nemaš pojma o životu."
Gdje sam ja napisao da svaki graničar zna ko ima dva pasoša i ko ne? Kakve veze to ima sa mojim životom kada ja nisam taj graničar?
"Isto tako, i da pokažeš strani pasoš samo, graničar nema pojma da li si ti vec BH državljanin ili ne. A niti ga to zanima. Nije u njegovoj nadležnosti, sto se ima običaj da kaže."
Odakle ti znaš šta graničara zanima ili šta ne i šta ima ili nema običaj da kaže? Poznaješ li valjda sveijednog od njih? BH graničara treba da zanima zakon i ne šta ljudi ko ti ovdje pišu.
"Sve si mi rekao ko si i šta si"
Nisam ti sve napisao ko sam i šta sam jer najvjerovatnije misliš da je meni Australija najvažnija šta nije, jer najvjerovatnije nisi ni znao da ja sanjam od jedne uređene BiH, sa većim brojem Bošnjaka u njoj nego što Nizozemska trenutno broji, sa dobrom vojskom sa kojom se može odbraniti od agresora i bez ljudi ko tebe koji sve u njoj hoće da odvedu u propast.
"nećeš ti Australije vidjeti osim na TV-u"
Ti najvjerovatnije znaš i šta budućnost donosi, onda napiši mi brojke sljedeće Eurojackpot ili Euromillions lutrije jer to me više interesuje nego mišljenje jedne osobe koja je previše pogrešnih informacija ovdje napisala?
"ni maternji jezik ne znaš."
Pa koji je onda ovaj jezik koji ti čitaš i koji si sam citirao? Marsovski koji isto razumiješ?
"Ako hoćeš mogu ti poslati par slika idući put kad budem išao tamo."
Šta ću ja sa tvojim slikama početi? Ja sam već sve slike koje sam od moje mame dobio (koja je pravila slike od mene kada sam bio beba i djete) odmah zapalio(uništio) čim sam dobio tu mogućnost jer ne živim u prošlosti niti u tvojim budućim slikama. Zanima me avantura, sadašnji trenutak ili znanje koje stvara napredak u mome životu ili u BiH, već sam ti napisao da se odrekneš bh državljanstva(šta mi je puno rađe, ali taj zadatak nećeš da uradiš) i da ne dolaziš više u BiH jer misliš opet praviti neki belaj koji drugima ili državi nije od koristi.
- fortaleza
#3362 Re: Demografija
Nisu potrebne dvije putovnice pri prelasku granice već samo jedna, ili samo osobna iskaznica.
-
Retro0000
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3364 Re: Demografija
To nije istinaHaris.ba wrote: ↑30/04/2023 09:22To iz ugla njemackog zakona. Ali, ima i ugao bosanskog zakona.jednonogi_Jack wrote: ↑30/04/2023 07:34 Kako gdje. U Njemačkoj ako pri rođenju djeteta roditelji imaju različita državljanstva, dijete nasljeđuje sva i ne mora ih se odricati.
Njemacke vlasti imaju takav odnos prema svojim gradjanima. Ali, kad dodjes da postupas sa bosanskim vlastima u Bosni - veoma je restriktivna mogucnost dvojnog drzavljanstva.
Tako, Njemac da da imas njemacki pasos i bosanski pasos, ali BiH ne da.
Sa 18 se moraš odlučiti - ili BiH ili Njemačka.
Njemačka je užasno restriktivna kada su u pitanju državljanstva. Tek sada se mijenja rok za dobijanje prava državljanstva na 5 godina, a prije je bilo 7.
U BiH ako si se jednom odrekao državljanstva imaš pravo da nakon godine dana boravka opet dobiješ bh. pasoš, uz vraćanje starog.
Prije si ga i tek tako mogao dobiti nazad, moja majka je početkom 2000-ih vratila njemački za bh. pasoš.
-
konami666
#3365 Re: Demografija
Još uvijek nema nikakvih info o sljedećem popisu stanovništva…
- ShnjaZZZ
#3366 Re: Demografija
Podaci za ZZO osiguranike 2013. i 2021. godine

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3367 Re: Demografija
USK i SBK katastrofa
-
konami666
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3369 Re: Demografija
Peak odlaska je bio 2018. zapravo.
- Ajatolah_
- ShnjaZZZ
-
Dr Arsla
- ShnjaZZZ
- Dope_Man
#3374 Re: Demografija
Dakle po ovom je 15% manje. Eto recimo da je u istom procentu pad stanovnistva i na popisu, to bi znacilo 3 miliona okruglo u odnosu na 3.5 sa zadnjeg popisa, a naravno i tad je ogroman broj dijasporaca popisan iako vec odavno zive vani.ShnjaZZZ wrote: ↑15/05/2023 16:48 Podaci za ZZO osiguranike 2013. i 2021. godine
https://i.postimg.cc/R0HVyXGD/received- ... 321780.jpg
EDIT: Sad primjetih ovaj drugi komentar o razlicitim znacenjima brojeva na slici. Onda nije bas uporedivo.
- Sanjarko
#3375 Re: Demografija
Propast ce drzava, evo sad mladi na emisiji Perspektiva govore o tome, kazu jedni za 10 godina, a neki za 20, 30, neki za 50-tak. Uglavnom ne pise nam se dobro.
PS. Upravo zbog odlazaka tj iseljavanja kazu da ce propast iako neki kazu zbog podjela i mozda i rata.
PS. Upravo zbog odlazaka tj iseljavanja kazu da ce propast iako neki kazu zbog podjela i mozda i rata.