Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The BEN10

#3326 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Retro0000 wrote: 25/04/2023 00:19 Ovaj komentar važi za korisnika The BEN10 jer je pisao ovo "koji je u zemljama regiona manje-više na istom nivou." na koji region ste mislili balkanski, evropski ili neku drugu regiju? Pisali ste isto ovo "Ukoliko tih 110 stanovnika po 1 bebi iz regiona prenesemo na BiH" Na koje stanovnike mislite i odakle vadite ove brojke od 110 po 1 bebi i zbog čega se to treba prenijeti na BiH jer sam guglao i nisam dobio rezultate sa kojima sam zadovoljan? Ima li netko od drugih forumaša pojma ili koji je skontao o čemu on piše jer ne dobija po mome znanju taj tekst svoj smisao? Nema li više smisla izračunati broj novorođenih sa onim brojem koliko dugo ljudi žive? Ali i tako brojanje nije kod mene iznio tačan rezultat jer sam uzeo kao uzrok uređenu Njemačku i onda bi i Njemačka imala danas oko 55 miliona stanovnika šta ne može biti tačno.
Kenj*š i pametuješ ko foka, bez da išta konkretno napišeš, a nisi se udostojio niti da komentarišeš konkretne tvrdnje iz posta.
Zatim:
1. Kad se kaže region onda se misli na onaj najbliži, osim ako nije drugačije navedeno
2. Kako dobiti broj od 110 stanovnika po bebi u regionu? Jednostavno: uzmeš broj stanovnika u okolnim zemljama (popisi stanovništva su dosta tačniji nego kod nas) i podijeliš sa brojem beba

Zašto se referenciram na taj odnos u regionu - pa zato što su nam slične starosne strukture, socijalne i ekonomske prilike, praktično mi smo jedan narod u pogledu demografskih karakteristika, sa malim odstupanjima. Ne rađa hrvatica u prosjeku nešto mnogo manje nego bosanka, ili ako hoćeš bošnjakinja. Eto zato.

Prije nego te dodam na foe listu još da ponovim: koji god da se uzme scenario nije dobro: imamo dosta stanovnika a mnogo manje rađamo nego region (zbog čega bi to bio slučaj) ili imamo malo stanovnika a malo i rađamo (što je tačno).
Retro0000

#3327 Re: Demografija

Post by Retro0000 »

konami666 wrote: 25/04/2023 06:23 Ti nisi dobar u glavu :-) znaš šta, u Bosni ne živi 2,5 miliona stanovnika nego 25 miliona. Ustvari, niko se ne iseljava iz Bosne nego se zapravo dešava masovno useljavanje u Bosnu, najviše u regiju Bihaća, tacnije državljani MENA zemalja a u Sarajevski kanton dolaze Svedi, Danci, Norvezani i Englezi. Nego ne pratiš dobro situaciju na terenu pa ne vidiš.
Koji troll. Pošto više nemate koga sa vašim pogrešnim informacijama da varate sada ste prešli na dječije igre, nije bilo stvarno nikakva čast sa vama diskutirati ovdje jer ste bili bosanska sramota.
Retro0000

#3328 Re: Demografija

Post by Retro0000 »

The BEN10 wrote: 25/04/2023 07:19
Retro0000 wrote: 25/04/2023 00:19 Ovaj komentar važi za korisnika The BEN10 jer je pisao ovo "koji je u zemljama regiona manje-više na istom nivou." na koji region ste mislili balkanski, evropski ili neku drugu regiju? Pisali ste isto ovo "Ukoliko tih 110 stanovnika po 1 bebi iz regiona prenesemo na BiH" Na koje stanovnike mislite i odakle vadite ove brojke od 110 po 1 bebi i zbog čega se to treba prenijeti na BiH jer sam guglao i nisam dobio rezultate sa kojima sam zadovoljan? Ima li netko od drugih forumaša pojma ili koji je skontao o čemu on piše jer ne dobija po mome znanju taj tekst svoj smisao? Nema li više smisla izračunati broj novorođenih sa onim brojem koliko dugo ljudi žive? Ali i tako brojanje nije kod mene iznio tačan rezultat jer sam uzeo kao uzrok uređenu Njemačku i onda bi i Njemačka imala danas oko 55 miliona stanovnika šta ne može biti tačno.
Kenj*š i pametuješ ko foka, bez da išta konkretno napišeš, a nisi se udostojio niti da komentarišeš konkretne tvrdnje iz posta.
Zatim:
1. Kad se kaže region onda se misli na onaj najbliži, osim ako nije drugačije navedeno
2. Kako dobiti broj od 110 stanovnika po bebi u regionu? Jednostavno: uzmeš broj stanovnika u okolnim zemljama (popisi stanovništva su dosta tačniji nego kod nas) i podijeliš sa brojem beba

Zašto se referenciram na taj odnos u regionu - pa zato što su nam slične starosne strukture, socijalne i ekonomske prilike, praktično mi smo jedan narod u pogledu demografskih karakteristika, sa malim odstupanjima. Ne rađa hrvatica u prosjeku nešto mnogo manje nego bosanka, ili ako hoćeš bošnjakinja. Eto zato.

Prije nego te dodam na foe listu još da ponovim: koji god da se uzme scenario nije dobro: imamo dosta stanovnika a mnogo manje rađamo nego region (zbog čega bi to bio slučaj) ili imamo malo stanovnika a malo i rađamo (što je tačno).
I ti isto kenj*š i pametuješ ko foka.
Djelomično ste tačni sa ovim "Ne rađa hrvatica u prosjeku nešto mnogo manje nego bosanka, ili ako hoćeš bošnjakinja. Eto zato.

Prije nego te dodam na foe listu još da ponovim: koji god da se uzme scenario nije dobro: imamo dosta stanovnika a mnogo manje rađamo nego region (zbog čega bi to bio slučaj) ili imamo malo stanovnika a malo i rađamo (što je tačno)."

ali ne sa ovim "popisi stanovništva su dosta tačniji nego kod nas" jer zemlja regije Crna Gora već od 2011 godine nije imala popis stanovništva šta izbacuje tu zemlju iz vašeg usporeda, odakle znate da su njihovi popisi stanovništva tačniji nego naši jer ja znam da su u Hrvatskoj političari HDZ-a na vlasti koji misle da je agresorski napad na BiH u 1993 godini bio tačan i da je tačno se miješati u unutrašnjosti BiH šta su isto radili u zadnjih godina, odakle znaš onda da je njihov popis bolji? Evo ti mišljenje jedne medijske kuće koja isto o tome piše https://www.google.ba/amp/s/balkans.alj ... 021-godine
Isto mišljenje imam i o srpskim političarima jer su isto imali odlične odnose sa Rusijom do 2022 godine (isto su mislili da su sa tim idu prema tačnim putem) koja isto nije dokazala svoju tačnost da može Ukrajinu u brzom vremenu poraziti jer su precijenjili svoju sposobnost i ispodcijenili Ukranijsku. Vučić isto ne vjeruje da je taj popis pokazati tačan broj Albanaca u Srbiji
https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Pre ... gu.sr.html i zbog čega bi ja vjerovao nekome da je popis u Srbiji onda 100% tačan i da se drugdje može pokazati tačan broj Srba, Bošnjaka, Mađara ili drugih manjina ko Roma ili Bugara u Srbiji?

niste isto tačni sa ovim
"pa zato što su nam slične starosne strukture, socijalne i ekonomske prilike, praktično mi smo jedan narod u pogledu demografskih karakteristika, sa malim odstupanjima."
jer Slovenija je za mene zemlja regiona i tu zemlju možete isto izbaciti iz vašeg usporeda jer njihove ekonomske prilike su bliže Njemačkoj nego BiH jer je Slovenija uspjela skoro svake godine da doselili par hiljada stanovnika iz drugih zemalja zbog radnih mjesta čak i nekoliko iz BiH, po mome znanju traži isto više ljudi azil u Sloveniji i ako mislite da se BiH može da usporedi sa Hrvatskom zbog čega BiH nije do danas dio evropske unije i možete li mi dostaviti neke dokaze da je BiH ko Hrvatska od 2011 do 2021 godine izgubila oko 9% svoga stanovništva(šta je njihov popis prikazao) ili ko Srbija oko 7% svoga stanovništva (šta je i njegov popis tvrdi)? Već sam od ja od drugih forumaša tražio linkove od (stranih) vebstranica koje mogu pokazati njihove tvrdnje da je BiH izgubila oko 800 000 stanovnika u zadnjih 10 godina i na njihove statistike čekam još uvijek. Čim nemate za BiH te podatke da je sve isto ko u zemljama regiona ne možete usporediti jabuke sa kruškama.
convict

#3329 Re: Demografija

Post by convict »

Ako ima neko da dostavi dokaze, čeka gazda još uvijek...

Samo nemojte podatke o broju rođenih, broju učenika, broju studenata, broju korisnika zdravstvenog osiguranja, broju zaposlenih i nezaposlenih, broju penzionera. To je sve p..... dim, samo ako imate neke konkretnije dokaze molim.

Imena, prezimena i matični brojevi ljudi koji su odselili sa potvrdama o novom prebivalištu, inače gazda ne prihvata.
Retro0000

#3330 Re: Demografija

Post by Retro0000 »

convict wrote: 26/04/2023 00:40 Ako ima neko da dostavi dokaze, čeka gazda još uvijek...

Samo nemojte podatke o broju rođenih, broju učenika, broju studenata, broju korisnika zdravstvenog osiguranja, broju zaposlenih i nezaposlenih, broju penzionera. To je sve p..... dim, samo ako imate neke konkretnije dokaze molim.

Imena, prezimena i matični brojevi ljudi koji su odselili sa potvrdama o novom prebivalištu, inače gazda ne prihvata.
Ako poznajete neke zakone u BiH koji tjeraju svakoga da bude student u BiH, da mora biti zdravsteno osiguran, da radi ili da bude na birou zapisan ili da će svako dobiti svoju penziju iako nema radnog staža napište te zakone ovdje, ako ih nema onda se ti podaci ne mogu uzeti ozbiljno u računjanju broja stanovnika. Ne trebaju imena, prezimena i matični brojevi ljudi koji su se odselili sa potvrdama o novom prebivalištu nego samo statistike koje to tvrde od stranih institucija da su ti ljudi tamo jer znam da se u zemljama ko Njemačkoj osoba mora prijaviti da se nalazi legalno u DE. Bili vi meni vjerovali ovaj podatak iz 2021 godine https://www.google.ba/amp/s/radiosaraje ... eta/419976 da je u 2020 bilo oko 3.3 korisnika interneta i da se to mora koristiti kao stvaran broj stanovnika BiH? Ja se nadam da niste neko ko misli da to može proći. Šta ja znam ne treba se vjerovati da bog postoji jer se to ne može dokazati, ne treba se ni vjerovati da bog isto ne postoji dok se i to ne može dokazati.
konami666

#3331 Re: Demografija

Post by konami666 »

Retro0000 wrote: 25/04/2023 23:38
konami666 wrote: 25/04/2023 06:23 Ti nisi dobar u glavu :-) znaš šta, u Bosni ne živi 2,5 miliona stanovnika nego 25 miliona. Ustvari, niko se ne iseljava iz Bosne nego se zapravo dešava masovno useljavanje u Bosnu, najviše u regiju Bihaća, tacnije državljani MENA zemalja a u Sarajevski kanton dolaze Svedi, Danci, Norvezani i Englezi. Nego ne pratiš dobro situaciju na terenu pa ne vidiš.
Koji troll. Pošto više nemate koga sa vašim pogrešnim informacijama da varate sada ste prešli na dječije igre, nije bilo stvarno nikakva čast sa vama diskutirati ovdje jer ste bili bosanska sramota.
Bosanska sramota? :D ti si sramota ljudskog roda, ja kažem da u Bosni ima oko 2.5 miliona stanovnika a ti mi šalješ statistiku CIA koliko ljudi ima bosanski pasos. Imam i ja bosanski pasos, ima mi i pola familije a da nisu u Bosni po 20 godina. Bosna je zemlja staraca, možda ne potpuno ali će uskoro da bude, jednostavno nema dovoljno mladih da zamijeni stare. Čitav europski kontinent ima problema sa tim a da nema Bosna jel? Pored toga, iz Bosne je bjezanija kome god se pruzi prilika. I još treba dodati koronu i sve ostale bolesti koje su se razvile jer ljudi nisu mogli doktoru ići..i ja idiot našao sa tobom raspravljati, nemoj me vise quotati propalico.
breuer

#3332 Re: Demografija

Post by breuer »

pa čovjek i govori da demografski problem u BiH mnogo više liči na ukupni takav problem u Evropi i da mu je korijen mnogo dublji od dnevnog politikarenja...
fortaleza

#3333 Re: Demografija

Post by fortaleza »

Retro0000 wrote: 26/04/2023 01:38
convict wrote: 26/04/2023 00:40 Ako ima neko da dostavi dokaze, čeka gazda još uvijek...

Ako poznajete neke zakone u BiH koji tjeraju svakoga da bude student u BiH, da mora biti zdravsteno osiguran, da radi ili da bude na birou zapisan ili da će svako dobiti svoju penziju iako nema radnog staža napište te zakone ovdje, ako ih nema onda se ti podaci ne mogu uzeti ozbiljno u računjanju broja stanovnika. Ne trebaju imena, prezimena i matični brojevi ljudi koji su se odselili sa potvrdama o novom prebivalištu nego samo statistike koje to tvrde od stranih institucija da su ti ljudi tamo jer znam da se u zemljama ko Njemačkoj osoba mora prijaviti da se nalazi legalno u DE. Bili vi meni vjerovali ovaj podatak iz 2021 godine https://www.google.ba/amp/s/radiosaraje ... eta/419976 da je u 2020 bilo oko 3.3 korisnika interneta i da se to mora koristiti kao stvaran broj stanovnika BiH? Ja se nadam da niste neko ko misli da to može proći. Šta ja znam ne treba se vjerovati da bog postoji jer se to ne može dokazati, ne treba se ni vjerovati da bog isto ne postoji dok se i to ne može dokazati.
Postoji i odokativna metoda koja nije baš približna ali je baš direktna. U zadnjih nekoliko godina točno osjetim koliko je manje života u BiH. Gotovo sva mjesta postaju pustahije.
Retro0000

#3334 Re: Demografija

Post by Retro0000 »

konami666 wrote: 26/04/2023 07:51
Retro0000 wrote: 25/04/2023 23:38

Bosanska sramota? :D ti si sramota ljudskog roda, ja kažem da u Bosni ima oko 2.5 miliona stanovnika a ti mi šalješ statistiku CIA koliko ljudi ima bosanski pasos. Imam i ja bosanski pasos, ima mi i pola familije a da nisu u Bosni po 20 godina. Bosna je zemlja staraca, možda ne potpuno ali će uskoro da bude, jednostavno nema dovoljno mladih da zamijeni stare. Čitav europski kontinent ima problema sa tim a da nema Bosna jel? Pored toga, iz Bosne je bjezanija kome god se pruzi prilika. I još treba dodati koronu i sve ostale bolesti koje su se razvile jer ljudi nisu mogli doktoru ići..i ja idiot našao sa tobom raspravljati, nemoj me vise quotati propalico.
Ponašanje imaš ko moja sestra koja je htjela da započne svaku svađu i tuču ali nije htjela da uzima odgovornost za nju ili koja ne može da izdrži zaslužene batine od mene jer je i sama htjela da mene batina. Ti čim ovdje stavljaš postove pristaneš sam da budu pročitani od drugih ljudi i moraš biti spreman da dobiješ odgovore od drugih forumaša, koje si ti djete koje se sa tim neće da snađe? Zbog čega si sada došao sa tome statistikom od CIA koju si ranije tvdio da ne možeš vidjeti jer si sam pisao da ne znam quotati i da ne misliš na to odgovarati? Zašto sam ne završiš otaj belaj koji ovdje sam doneseš na ovaj forum? Sa time mislim zbog čega se ne otarasiš bosanskog pasoša jer ionako sam pišeš da si zapisan na statistikama kojima sam ne vjeruješ, to je moguće i te informacije možeš dobiti na internetu i najbolje je isto prvo poništiš sve ostalo na čemu možeš u BiH biti identificiran ko sa ličnom kartom i ostalom i ti ćeš nestati iz brojka za koje tvdiš da su falsifikovane i onda ne trebaš opet ljudima koji se bave tim poslom optuživati za lijenost ili glupost(šta si dosta puta ovdje uradio), sa time praviš ludosti kraj šta je pametnije nego ota ludost bez kraja koju najvjerovatnije misliš i dalje praktikovati i onda ne vodiš daljnje špekulacije o demografiji u BiH, nemoj isto dolaziti na ideju da dolaziš iz inostranstva na novi popis stanovništva ako se on još jednom desi da opet ne možeš tvrditi da je pogrešno izračunat jer si vjerovatno i 2013 godine kada je bio popis stanovništva u BiH pokušao da zaxxxeš nadležne institucije (šta si već priznao da radiš jer se ne držiš sam na pravila jer se u BiH nisi odjavio ili se kod bosanske ambasade nisi prijavio iza više od tri mjeseca boravka van BiH šta si zakonski morao uraditi i sa tim varao si sistem) jer meni isto nisi odgovorio jesi li bio na tome popisu ili si bio jednom ozbiljan i ostao u inozemstvu šta si trebao uraditi ako si tamo bio više od 51% svoga vremena u godini. Zbog čega bi ja vjerovao jednoj osobi koja stalno odbija da piše istinu a optužuje druge ljude za varanje a koja sama ne može dokazati ništa i opet si napravio grešku jer si sada pisao da BiH ima oko 2.5 milijuna stanovnika a prije si mislio ispod toga broja sa svojim komentarom "Sto se tiče broja stanovnika u bosni, ja čak misim da je već sada ta brojka ispod 2.5 miliona." i to je opet razlika, odluči se za jedan broj i ne mijenjaj stalno svoje brojke koje najvjerovatnije ni sam ne vjeruješ. Mislim sada da si negdje u pravu jer si sam sebe nazvao idiotom i to može biti istina jer nisam primjetio visoku inteligenciju kod tebe.
konami666

#3335 Re: Demografija

Post by konami666 »

Retro0000 wrote: 27/04/2023 04:31
konami666 wrote: 26/04/2023 07:51

Ponašanje imaš ko moja sestra koja je htjela da započne svaku svađu i tuču ali nije htjela da uzima odgovornost za nju ili koja ne može da izdrži zaslužene batine od mene jer je i sama htjela da mene batina. Ti čim ovdje stavljaš postove pristaneš sam da budu pročitani od drugih ljudi i moraš biti spreman da dobiješ odgovore od drugih forumaša, koje si ti djete koje se sa tim neće da snađe? Zbog čega si sada došao sa tome statistikom od CIA koju si ranije tvdio da ne možeš vidjeti jer si sam pisao da ne znam quotati i da ne misliš na to odgovarati? Zašto sam ne završiš otaj belaj koji ovdje sam doneseš na ovaj forum? Sa time mislim zbog čega se ne otarasiš bosanskog pasoša jer ionako sam pišeš da si zapisan na statistikama kojima sam ne vjeruješ, to je moguće i te informacije možeš dobiti na internetu i najbolje je isto prvo poništiš sve ostalo na čemu možeš u BiH biti identificiran ko sa ličnom kartom i ostalom i ti ćeš nestati iz brojka za koje tvdiš da su falsifikovane i onda ne trebaš opet ljudima koji se bave tim poslom optuživati za lijenost ili glupost(šta si dosta puta ovdje uradio), sa time praviš ludosti kraj šta je pametnije nego ota ludost bez kraja koju najvjerovatnije misliš i dalje praktikovati i onda ne vodiš daljnje špekulacije o demografiji u BiH, nemoj isto dolaziti na ideju da dolaziš iz inostranstva na novi popis stanovništva ako se on još jednom desi da opet ne možeš tvrditi da je pogrešno izračunat jer si vjerovatno i 2013 godine kada je bio popis stanovništva u BiH pokušao da zaxxxeš nadležne institucije (šta si već priznao da radiš jer se ne držiš sam na pravila jer se u BiH nisi odjavio ili se kod bosanske ambasade nisi prijavio iza više od tri mjeseca boravka van BiH šta si zakonski morao uraditi i sa tim varao si sistem) jer meni isto nisi odgovorio jesi li bio na tome popisu ili si bio jednom ozbiljan i ostao u inozemstvu šta si trebao uraditi ako si tamo bio više od 51% svoga vremena u godini. Zbog čega bi ja vjerovao jednoj osobi koja stalno odbija da piše istinu a optužuje druge ljude za varanje a koja sama ne može dokazati ništa i opet si napravio grešku jer si sada pisao da BiH ima oko 2.5 milijuna stanovnika a prije si mislio ispod toga broja sa svojim komentarom "Sto se tiče broja stanovnika u bosni, ja čak misim da je već sada ta brojka ispod 2.5 miliona." i to je opet razlika, odluči se za jedan broj i ne mijenjaj stalno svoje brojke koje najvjerovatnije ni sam ne vjeruješ. Mislim sada da si negdje u pravu jer si sam sebe nazvao idiotom i to može biti istina jer nisam primjetio visoku inteligenciju kod tebe.
Ti si udaren lik u glavu, hoće to kad je besparica pa budale počnu halucinirati. U Bosni ima 2.5 miliona stanovnika ili čak manje, i to je činjenica 8-) a ti vjeruj da u Bosni ima 3,5 miliona ili koliko već vjeruješ da živo, valjda brojiš i mrtve koje glasaju. I nemoj me vise quotati, ne da mi se raspravljati sa budalama.
Dope_Man

#3336 Re: Demografija

Post by Dope_Man »

Ne znam sto se sa likom uopste raspravljas. Lik kojem je broj drzaoca BiH pasosa, drzave iz koje se masovno iseljava, relevantnija informacija o broju ljudi u toj drzavi nego sve manji upisan broj ucenika u skole i novorodjenih beba nije uopste za bilo kakve rasprave na temu demografije.
Piaty

#3337 Re: Demografija

Post by Piaty »

Ima li ko kakvih friških podataka?

Pa čak Hrvatska ima navodno oko 3.6 miliona ljudi.

Po mom mišljenju/računanju, BiH ima 2.6 miliona.
Sanjarko

#3338 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Piaty wrote: 27/04/2023 10:28 Ima li ko kakvih friških podataka?

Pa čak Hrvatska ima navodno oko 3.6 miliona ljudi.

Po mom mišljenju/računanju, BiH ima 2.6 miliona.
Ima HR vise stanovnika ali nisu uracunati. Ima nasih iz Bosne pravo tamo na radu. Ali oni se ne ubrajaju u stalno stanovnistvo. A po pola godine su tamo, naravno s stankama. Rade 2 mjeseca cak i 3 neki, pa se vrate ovamo, pa opet odu i tako dalje.
Retro0000

#3339 Re: Demografija

Post by Retro0000 »

Dope_Man wrote: 27/04/2023 09:10 Ne znam sto se sa likom uopste raspravljas. Lik kojem je broj drzaoca BiH pasosa, drzave iz koje se masovno iseljava, relevantnija informacija o broju ljudi u toj drzavi nego sve manji upisan broj ucenika u skole i novorodjenih beba nije uopste za bilo kakve rasprave na temu demografije.
Pošto ovaj post važi vjerovatno za mene ili drugog korisnika sa kojim trenutno raspravljam i pošto ste i vi koristili rečenicu država iz koje se ljudi masovno iseljevaju. Evo vam sada jedan link jedne vebstranice https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... bih-750789 koja trvdi da je moguće da je BiH u zadnjoj godini(2022) mogla izgubiti oko 350 000 ljudi i nek se to vjeruje da je se to desilo bez dokaza, za 2021 godinu tvrdi se brojka od 170 000 ljudi https://hms.ba/samo-prosle-godine-iz-bi ... 000-ljudi/ nek se i to vjeruje bez dokaza da je se to desilo, ovaj tv kanal https://youtu.be/r3JCLfbPtEQ tvdi da je BiH napustio u jednoj godini prije 2021 godine oko 183 000 ljudi i nek se i u to vjeruje bez dokaza šta su onda matematički zajedno brojke od preko 700 000 hiljada u samo tri godine, pa kad bi se tako računalo od 2013 godine još dodatnih 6 godina (koje su isto prošle) po takvim brojkama moglo bi uzeti broj od preko 2 milijuna koji su BiH napustili. Pa koliko BiH onda danas ima stanovnika i vjeruje li itko onda u taj broj od vas bez dokaza?
Retro0000

#3340 Re: Demografija

Post by Retro0000 »

konami666 wrote: 27/04/2023 06:13
Retro0000 wrote: 27/04/2023 04:31

Ti si udaren lik u glavu, hoće to kad je besparica pa budale počnu halucinirati. U Bosni ima 2.5 miliona stanovnika ili čak manje, i to je činjenica 8-) a ti vjeruj da u Bosni ima 3,5 miliona ili koliko već vjeruješ da živo, valjda brojiš i mrtve koje glasaju. I nemoj me vise quotati, ne da mi se raspravljati sa budalama.
Pa čak i ako Bosna ima 2.5 milijuna stanovnika ili manje opet sam ti napisao savjet i riješenje koje je najbolje za ljude ko tebe da praviš manje problema ljudima ko meni koji su još uvijek u BiH ko ja. Ne moraš nas mučiti i praviti su svakom tvojem postu slabo i ja isto ne pišem ništa slabo o inostranim nadležnim institucijama ili narodima koji su u inostranstvu niti o tvojem misernom životu kojeg tamo najvjerovatnije imaš.
konami666

#3341 Re: Demografija

Post by konami666 »

Dope_Man wrote: 27/04/2023 09:10 Ne znam sto se sa likom uopste raspravljas. Lik kojem je broj drzaoca BiH pasosa, drzave iz koje se masovno iseljava, relevantnija informacija o broju ljudi u toj drzavi nego sve manji upisan broj ucenika u skole i novorodjenih beba nije uopste za bilo kakve rasprave na temu demografije.
Upravu si, lik se uhvatio unicefa i sličnih ko da oni znaju bolje stanje na terenu. Ode mladi par i dobije dijete vani, skokne do ambasade da uzme BH pasos i eto ga, još jedan nosioc BH pasoša koji se ubraja u njegovu statistiku. A to sto to dijete nikad neće ni otvoriti BH pasos jer će u medjuvremenu dobiti drugi njega ne zanima.
Haris.ba

#3342 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

konami666 wrote: 27/04/2023 20:29 A to sto to dijete nikad neće ni otvoriti BH pasos jer će u medjuvremenu dobiti drugi njega ne zanima.
Veoma malo drzava ima sa kojim imamo takav aranzman, da se moze imati dvojno drzavljanstvo.
konami666

#3343 Re: Demografija

Post by konami666 »

Haris.ba wrote: 27/04/2023 20:31
konami666 wrote: 27/04/2023 20:29 A to sto to dijete nikad neće ni otvoriti BH pasos jer će u medjuvremenu dobiti drugi njega ne zanima.
Veoma malo drzava ima sa kojim imamo takav aranzman, da se moze imati dvojno drzavljanstvo.
Ma to sam i mislio, imat će dva pasoša ali bosanski nikad neće ni otvoriti kad sa zapadnim pasosem može i na Mars.
Haris.ba

#3344 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

konami666 wrote: 27/04/2023 20:58
Haris.ba wrote: 27/04/2023 20:31

Ma to sam i mislio, imat će dva pasoša ali bosanski nikad neće ni otvoriti kad sa zapadnim pasosem može i na Mars.
Ne. Ne moze uopce imati drzavljanstvo (pasos) Bosne ako zeli zadrzati drzavljanstvo strane drzave.

Tako, da nije to uzecu pasos Bosne, pa nek stoji.
Retro0000

#3345 Re: Demografija

Post by Retro0000 »

Haris.ba wrote: 27/04/2023 21:00

Ne. Ne moze uopce imati drzavljanstvo (pasos) Bosne ako zeli zadrzati drzavljanstvo strane drzave.

Hvala bogu, makar ima ovdje nekoga ko zna šta je realnost i zna da državljani BiH mogu legalno imati samo još drugo državljanstvo od Hrvatske, Srbije i Švedske. Opet je troll konami666 ostavio dodatne pogrešne informacije da se sa zapadnim pasošima može i na Mars a većinom ne može bez vize ni u Australiju jer to tamošnja zemlja ne dopušta, ova informacija je za ljude koji imaju strani pasoš i misle turistički posjetiti Australiju, najbolje je da ponesete dovoljno novca sa sobom ili kreditne kartice na kojima je dosta para da se možete financirati za taj period koji mislite tamo biti, ako to ne uradite radnici na aerodromu mogu vam opet poništiti tu vizu i poslati vas nazad u zemlje odakle ste došli i to pišem opet ozbiljno.
convict

#3346 Re: Demografija

Post by convict »

Retro0000 wrote: 27/04/2023 23:54

Hvala bogu, makar ima ovdje nekoga ko zna šta je realnost i zna da državljani BiH mogu legalno imati samo još drugo državljanstvo od Hrvatske, Srbije i Švedske. Opet je troll konami666 ostavio dodatne pogrešne informacije da se sa zapadnim pasošima može i na Mars a većinom ne može bez vize ni u Australiju jer to tamošnja zemlja ne dopušta, ova informacija je za ljude koji imaju strani pasoš i misle turistički posjetiti Australiju, najbolje je da ponesete dovoljno novca sa sobom ili kreditne kartice na kojima je dosta para da se možete financirati za taj period koji mislite tamo biti, ako to ne uradite radnici na aerodromu mogu vam opet poništiti tu vizu i poslati vas nazad u zemlje odakle ste došli i to pišem opet ozbiljno.
Ahahaha, jesu li te to nogirali?

Ne mogu da vjerujem kakav si pajac, ovdje prosipaš kvazi patriotsku šuplju kako niko ne odlazi iz BiH, a na temi Australija se raspituješ kako da tamo emigriraš.
Retro0000

#3347 Re: Demografija

Post by Retro0000 »

convict wrote: 28/04/2023 00:54
Retro0000 wrote: 27/04/2023 23:54

Ahahaha, jesu li te to nogirali?

Ne mogu da vjerujem kakav si pajac, ovdje prosipaš kvazi patriotsku šuplju kako niko ne odlazi iz BiH, a na temi Australija se raspituješ kako da tamo emigriraš.
To je tačno i istina šta ste našli ovdje na ovome forumu od moga interesa da emigriram tamo(za Australiju) jer sam vidjeo da još sposobniji i pametniji ljudi od mene su se vratili iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske i rekli su mi da je tamo biti sr*nje i pitao sam se zbog čega da i ja tako propadnem kada mogu propasti drugdje(i možda posjetiti drugi kontinent na kojem još nisam bio) to nije rijetkost kod emigracije, ako volite da čitate istinu oko 50% do 75% od ljudi koji se misle preseliti se iz jedne zemlje u drugu u tome ne uspijevaju(ima dovoljno razloga za to), ali ako hoćete da čitate fantasije pitaje trola konammi on će vam dati sigurno procenat koji ne štima. Ko kaže da ja pišem ili znam da niko ne odlazi iz BiH? Ljudi odlaze ali ne mogu koristiti riječi masovno ili ogromno jer su brojke(po mome mišljenju) od oko 12 000 ljudi po godini koji(dobiju papire) to uspijevaju realnost(jer oni imaju traženu struku, malo radnog iskustva i najvjerovatnije malo novca koje to omogućava), polovina od njih je za oko 6 mjeseci opet u BiH(jer mišljenje o inostranstvu bilo je pogrešno/beskoristno ili su upoznali ljude koji im prave glavobolje), oko 4000 hiljade od njih ostanu više godina van BiH(jer su se uspjeli tamo da snađu), "ovo su bile moje procjene i ja znam da one mogu biti pogrešne jer nemam odlične veze sa Ambasadama/Konzulatima u BiH koji to jedino znaju i isto ne poznajem svakoga od tih ljudi koji isprobaju da imigraju van BiH ili se vraćaju". Ako vjerujete da svako u BiH može uspjeti emigrirati u inostranstvo onda će to uspjeti i 60% ljudima u Africi(i to bi bilo najmanje 700 milijuna stanovnika) koji isto hoće da napuste Afriku ali u tome ne mogu uspjeti zato što postoje anti doseljenjički zakononi u drugim zemljama(željene destinacije) koji to zabranjuju i to prave nemoguće. Možeš i vjerovati da sam ja Japanac šta nisam ako te to pravi sretnim.
Dope_Man

#3348 Re: Demografija

Post by Dope_Man »

convict wrote: 28/04/2023 00:54 Ahahaha, jesu li te to nogirali?

:lol: :lol: :lol:
Joooj kako se ljudi ovako izofiraju, kao da ih niko nece vidjeti na drugoj temi. Svaka ti dala sto ga nadje.
konami666

#3349 Re: Demografija

Post by konami666 »

Ma vjeruj mi prijatelju da može, ako druga zemlja dozvoljava dvojno državljanstvo, ništa se tu niko u Bosni i ne pita. Ako druga zemlja ne dozvoljava dvojno državljanstvo (npr.Njemačka, Austrija), onda ne možeš uzeti drugo jer traže dokaz da se odričeš drzavljanstva. Niko tu ne ide u ambasadu Bosne da se odrekne drzavljanstva. A ni Bosna se tu ništa ne pita jer nemaju pojma o svojim državljanima koji žive u inostranstvu, niti BH diplomatiju zanima.

Ali mislim da će i Njemačka to pravilo promijeniti uskoro, sada možeš zadržati strano državljanstvo i uzeti njemačko samo ako si državljanin neke druge EU/EEA članice ali će najvjerovatnije to pravilo proširiti i na ostale pasoše jer im treba stranaca. I onda će neki koji su se odrekli BH papira ranije opet tražiti upis u BH državljanstvo bez da se odriču njemačkog.

I onda će onaj lik sto je dosadan ko triper da kaže kako u Bosni živi 4.5 miliona stanovnika jer toliko ljudi ima BH pasoš :D
foton

#3350 Re: Demografija

Post by foton »

Meni je simpaticno kako ljudi uspijevaju da se posvadjaju oko ama bas svacega pa cak i oko procjene broja stanovnika u BiH. Kako nekoga moze iritirati misljenje na forumu anonimnih likova?

Btw, mislim da je procjena od 2.5mil jednako pogresna kao i 3.5mil :-)
Post Reply