detroit-mercy wrote: ↑22/05/2023 16:08
Dope_Man wrote: ↑22/05/2023 15:56
Gle, ja mislim da bih i sam jako lijepo legao u USA kulturu (naravno, zavisi gdje), ali vala da bi mu radio za ispod 5 sedmica placenog godisnjeg nema sanse.
Pa evo ja
imam 5 sedmica godisnjeg, plus masu drugih stvari, pored toga
imam 5 personalnih dana, znaci samo kazem uzimam danas personalni dan i niko te ne pita ni za sta. Ono sto je neko naveo 5 sick days, su ti dani kada samo nazoves i kazes ja sam bolestan, ne osjecam se dobro i tacka. Ne treba ti nikakav dokaza da si bio kod doktora ili tako nesto.
Nije to bas sve tako kako raja prica

.
Ovih 5 personalnih dana je u toku jednog mjeseca ili u toku jedne godine?
Ja radim u Njemackoj u drzavnoj klinici, imam 30 radnih dana placenog godisnjeg + 3 dana godisnjeg zbog dezurstava = 33 radna dana + Urlaubsgeld za svaki dan godisnjeg.
Ovoliko godisnjeg imamo svi bez obzira na godine radnog staza.
Ovih tvojih 5 personalnih dana (koje ti navodis) je meni ekvivalent bolovanju do 3 dana kada jednostavno nazovem poslodavca i kazem da sam "bolesna" i ne moram donijeti potvrdu o bolovanju od ljekara i to mogu ponoviti svaki mjesec ponovo.
Od treceg dana moram poslodavcu poslati potvrdu o bolovanju, 6 sedmica imam 100% placeno bolovanje od 7-e sedmice bolovanje mi placa moje zdr. osiguranje u visini 70% brutto place.
Ovo do 3 dana bolovanja bez potvrde za bolovanje, koliko sam ja upoznata, ni jedan poslodavac privatnik ne mora tolerisati ali drzavna institucija to tolerise.
Naknada za rad nedjeljom i praznicima mi je 100% placena, dezurstva na poziv (Rufdienst) su prica za sebe ( za nekih 18 sati takvog rada u toku mjeseca brutto mi na platnoj listi bude uvecano za ca. 400-500eura zavisi od dana u toku sedmice i vremena, preko dana ili rad nocu) + pausal za to dezurstvo po pozivu koje dobijes bez obzira pozvali te da radis ili ne.
Ako moramo preuzeti necije dezurstvo zbog bolesti kolege dobijemo motivacioni kupon od 25 eura na ruke po preuzetom dezurstvu.
13-sta placa ili Weinachtsgeld kod nas je 80% od bruttoplace sa svim naknadama i dezurstvima u toku jednog mjeseca ( ne 80% osnovice brutto place).
Odbija nam se od place i za dopunsku mirovinu odredjeni procenat (Betriebliche zusatzrente, nije Riester Rente, nije privatno penziono osiguranje) pored obavezne penzije. Za ovu vrstu dopunske penzije participiraju, uglavnom, drzavne institucije 50% poslodavac / 50% zaposlenik.
Za mjesecnu kartu, ko je koristi, participira poslodavac jedan dio.
Ko je clan sindikata (za nas Verdi) placa clanarinu u visini ca. 1% od bruto place, taj iznos dobije nazad od povrata poreza na placu, ako ucestvuje u strajku taj dan/dani su mu placeni kao da je i radio, i u to mu je ukljuceno osiguranje pravne zastite na poslu (Arbeitsrechtsschutzversicherung).