Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Avetinho wrote: 22/05/2023 15:36
doboj71 wrote: 22/05/2023 15:23

I ne zalim se,dajem vam realnu,istinitu sliku.a ako nastavis pidjebavat,znam i ja.
Krivo si me shvatio, ali je vjerovatno više do mene nego do tebe. Nisam mislio tebe podjebavat, nego tvog sagovornika. Naime, svako normalan ko bi tražio gdje da ide trbuhom za kruhom, prva stvar na koju će gledati je zarada i standard života. Ako gledaš gdje će ti ko udijeliti bolju milostinju, džaba si krečio.
Podjebavaj clanove porodice..
O kakvoj ti milostinji pricas? Komentarisao sam porodiljsko od 6 sedmica. U citavoj europi minimalno godinu dana. 6 sedmica porodiljsko nije humano nikako
izvrsni direktor

#6877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 22/05/2023 16:27
Hakiz wrote: 22/05/2023 16:18

Velika su obaveza, a države zakonima o njihovoj dobrobiti su ih pretvorile u teret. Države im dale prava, a tebi vezale ruke u metodama koje smiješ koristiti da ih vaspitavaš.

Kada živiš u zemlju u kojoj je stopa razvoda 50 % možeš očekivati da ćeš završiti kao onaj koji plaća alimentaciju, a djecu praktično nemaš.

Kada sabereš te stvari odlučiš da djecu nećeš imati, ili ćeš imati jedno. Slučajno dvoje. Više samo ako te neko prokleo.
Ima i ovoga, po internetu su kruzili nedavno i snimci da su nekim porodicama oduzimali djecu jer nisu htjeli da ih odgajaju da je LGBT uredu
Smanji gledanje tiktoka
konoplja

#6878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

izvrsni direktor wrote: 22/05/2023 16:37
Krivo si me shvatio, ali je vjerovatno više do mene nego do tebe. Nisam mislio tebe podjebavat, nego tvog sagovornika. Naime, svako normalan ko bi tražio gdje da ide trbuhom za kruhom, prva stvar na koju će gledati je zarada i standard života. Ako gledaš gdje će ti ko udijeliti bolju milostinju, džaba si krečio.
O kakvoj ti milostinji pricas? Komentarisao sam porodiljsko od 6 sedmica. U citavoj europi minimalno godinu dana. 6 sedmica porodiljsko nije humano nikako
To nije istina. :D
izvrsni direktor

#6879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

konoplja wrote: 22/05/2023 16:48
Kako? Gdje? Nemam pojma vala kako je bugarskoj ili bjelorusiji npr
Avetinho

#6880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Hakiz wrote: 22/05/2023 16:30 Alimentacija je samo jedan faktor

Lijepo napisah kada sabereš sve faktore.

A Amerika i nije primjer za društveno zdrave odnose.
Amerika je velika zemlja sa stotinama miliona stanovnika. Sto ljudi - sto ćudi. Negdje su društveni odnosi zdravi, negdje nezdravi.

Uglavnom svugdje (ili kod velike većine) je dolar na najvišem mjestu prioriteta, i sve drugo mu je podređeno. Bogati će nastojati kamarati blago do zadnjeg daha, a sirotinja će raditi tri posla, 24 h dnevno, da može svoje dolare trošiti na šarene džidže jer misle da im to podiže sliku u okolini, zaduživaće se na kreditnim karticama do guše dok ne proglase bankrot, ili će se odati sitnom kriminalu. A srednji stalež ti je bućkuriš ova dva gore. Kamaraj do smrti i zadužuj se što više možeš. Političke partije ti u ovo udrobe još tvoje ljudske i građanske slobode, nemar prema životnoj sredini, izrabljivanje resursa, nehaj za ljudske živote; ukratko sve ono što su u nas generacije iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog vijeka na Marksizmu ispravno učili kao o otuđenju od svega oko tebe, uključujući i samog sebe.
konoplja

#6881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

izvrsni direktor wrote: 22/05/2023 16:49

Kako? Gdje? Nemam pojma vala kako je bugarskoj ili bjelorusiji npr
Pa jedna Bugarska ti je bolja po tom pitanju od jedne Danske ili Belgije.
Avetinho

#6882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Slažem se da kad uporediš godinu dana sa 6 sedmica, čini se velika razlika. Ko ne bi rado laprdao godinu, pa neka samo i kapa, ne mora curiti. Ali da nikome -- ama baš nikome -- to nije nikakav, a kamoli presudan faktor, najbolje ti govori situacija u Bosni. "Prije rata" su porodilje imale godinu, danas 2 sedmice ili možda 6. Ipak, prebrojavanjem glasačkih listića na svim do jednog izbora nam govori da čak ni naš narod za to ne haje. Kome treba porodiljsko kad imamo crkve i džamije i naše tuđom krvlju izborene nacije.

I u Americi, ako pristaješ biti neko vrijeme sa nižim primanjima, možeš sam sebi dati porodiljsko koliko god dugo želiš. Čak i ako dobiješ otkaz na prethodnom poslu, a ako si čemu vrijedan, lako ga je naći kad se odlučiš opet malo uposliti. Ali kad uzmeš u obzir da je u Americi dolar svetinja, onda imaš takve naoko svirepe okolnosti sa porodiljskim odsustvom.

A mnoge majke niti ne žele nakon poroda biti 24 sata vezane za sitnu djecu, mnoge traže pomoć ili od familije ili od potpuno stranih plaćenih servisa, ne bi li se što prije vratile u normalan aktivan život kakav su imale prije porođaja.
Last edited by Avetinho on 22/05/2023 17:22, edited 1 time in total.
izvrsni direktor

#6883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Avetinho wrote: 22/05/2023 17:08 Ko ne bi rado laprdao godinu
Dalje nisam citao. Izvini
Avetinho

#6884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

izvrsni direktor wrote: 22/05/2023 17:10
Avetinho wrote: 22/05/2023 17:08 Ko ne bi rado laprdao godinu
Kako želiš. Biti trudan je lična odluka i niko nije dužan nikom drugom podizati spomenike zbog toga. Ako si se našao uvrijeđen (ili našla uvrijeđena) što neko ne razumije žrtvu koju roditelji podnose time što na svijet dovode još jednog člana SVOJE porodice, ne mogu ti pomoći. Da li je to zaista obaveza potpunih stranaca da se pobrinu da mojoj djeci ne nedostaje majka kad su bebe, ili je to ipak odluka roditelja? Ako ti je skupo, jer ćeš morati preživljavati bez 12 tisuća ojra godišnje (ovu sam cifru izvukao iza uha), nemoj još imati djecu dok se ne steknu uslovi. Ako možeš preživjeti (valjda će onaj drugi roditelj privređivati), bujrum.

Do koje granice država treba da subvencionira mlade roditelje? Samo godinu? Zašto stati na tome, zašto s pravom ne zahtijevati da naše plaćeno odsustvo bude mnogo duže, jer nehumano je pustiti da dijete od dvije godine, ili tri, ili četiri, odgajaju potupni stranci.

Razvijene države ovo rješavaju na različite načine. Neke imaju socijalne programe kojima od poreza svih učesnika u ekonomiji, cijele države, subvencioniraju neko vrijeme nakon poroda. Druge stvaraju takvu ekonomsku klimu gdje svaki budući roditelj može odlučivati da za svoju porodicu odvoji onoliko vremena koliko to ekonomske prilike dopuštaju. Tako imaš porodica u kojima majka VIŠE NIKAD NE RADI nakon poroda, jer to je politika te porodice. To je naravno, ekstremni slučaj, baš kao što je ekstreman i slušaj od nekoliko od gazde plaćenih sedmica.

Limitirati izbor države u kojoj se traži kruha zbog plaćenog porodiljskog je apsurdno.
Seyfo

#6885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

U državi sa najvećim odljevom stanovništva,briga sistema o trudnicama,porodiljama,djeci predškolskog uzrasta i zbrinjavanju njih i majki mora biti prioritet. Manite se priča o tome kako je imati dijete lična stvar. Nije ! Stvar je društva jer društvu fali ljudi.
Rugafet

#6886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

@Avetinho

Bravo. Objasnio si :thumbup:
Bodkin

#6887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

konoplja wrote: 22/05/2023 15:14 Jest vala nepravda i nehumano. U EU je minimalno godina dana, standard je dvije godine, a top drzave daju 3 godine porodiljni dopust, za oba roditelja. :D
Nije u cijeloj EU tako
Plus to porodiljno ima max na to koliko zena dobija dok je na porodiljskom

Ali da je USA najgora na svijetu po tom pitanju jeste
Ozimician

#6888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Seyfo wrote: 22/05/2023 17:49 U državi sa najvećim odljevom stanovništva,briga sistema o trudnicama,porodiljama,djeci predškolskog uzrasta i zbrinjavanju njih i majki mora biti prioritet. Manite se priča o tome kako je imati dijete lična stvar. Nije ! Stvar je društva jer društvu fali ljudi.
Jel misliš da će to smanjiti iseljavanje? Neće sigurno.

Evo kod nas su sad uveli kantoni 1000KM mjesečno prvih 12 mjeseci - i na to pravo imaju sve žene, čak i one koje nemaju dana staža, koje nisu 1KM privredile državi i hoće li to smanjiti iseljavanje? Neće.

A vjerujem da možeš na prste jedne ruke pobrojati zemlje koje porodiljama koje nisu u radnom odnosu (niti su kad bile) uplaćuje 90% prosječne plate 12 mjeseci nakon porođaja.

Iseljavanje će se zaustaviti (ne skroz, ali 80%), onda kad prosječna plata bude iznad 2000 KM i kad startna plata radnicama na kasi u Bingu/Konzumu/Amku bude 1700 KM (sa toplim obrokom).
konoplja

#6889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Bodkin wrote: 22/05/2023 17:53
konoplja wrote: 22/05/2023 15:14 Jest vala nepravda i nehumano. U EU je minimalno godina dana, standard je dvije godine, a top drzave daju 3 godine porodiljni dopust, za oba roditelja. :D
Nije u cijeloj EU tako
Plus to porodiljno ima max na to koliko zena dobija dok je na porodiljskom

Ali da je USA najgora na svijetu po tom pitanju jeste
Naravno da nije. Post je sarkasticnog duha. :D

USA nema pravila. Ima poslodavaca koji daju velikodusan porodiljni dopust. Neki cak i bolji od vecine EU drzava.
Avetinho

#6890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Seyfo wrote: 22/05/2023 17:49 U državi sa najvećim odljevom stanovništva,briga sistema o trudnicama,porodiljama,djeci predškolskog uzrasta i zbrinjavanju njih i majki mora biti prioritet. Manite se priča o tome kako je imati dijete lična stvar. Nije ! Stvar je društva jer društvu fali ljudi.
Apsolutno pogrešno i naopako u svakom smislu. Država ne smije biti tu da provodi socijalne eksperimente, nego da omogući svojim subjektima da sami donose odluke o sebi i svojim porodicama. Davati povlastice porodicama kako bi država imala radnu snagu ili topovsku hranu za buduće ratove je suludo.

Država treba stvoriti takvu klimu da oni koji žele porodicu imaju uslove za to; ta klima podrazumijeva ekonomsku, političku i socijalnu stabilnost, kvalitetan obrazovni sistem i zdravstvo. A ne obratno: hajmo pravit djecu pa da nam oni grade državu.

Odljev stanovništva je dovoljan pokazatelj koliko je država u govnima: praviti horde djece o kojima se ne niko može pobrinuti, dodavati još više siromašnih i nesposobnih da se o sebi zabrinu, to je za državu kratica "u raj". S takvom politikom Bosni ne trebaju vanjski neprijatelji, sami ćemo mi sebe sahraniti bez ičije pomoći.
Euphoria

#6891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Euphoria »

Alles-Tamam wrote: 18/05/2023 18:46 Po mom iskustvu najveca mana Njemacke je spora i troma birokratija.

Trenutno pomazem jednoj zeni koja je dobila otkaz na poslu prije malo jace od 3 mjeseca
Tuzila je poslodavca i sada se to preko sindikata vuce na sudu.

Prijavila se na Arbeitsamt,da dobije novac za nezaposlene i tu nastaje problem.
Posto je otkaz bio "fristlos" ili ti ga grubo prevedeno momentalni otkaz zbog krsenja pravila,automatski dobijas i zabranu za arbeitslosen geld i moras se prijaviti na socijalu (hartz IV)

Pomogao sam joj oko ispunjavanja formulara za taj hartz IV (online) gdje moras apsolutno sve predociti sto imas od para,ustedjevine bla bla bla,skim zivis,koliki ti je stan,kirija bez dodatnih troskova,ukratko citav privatni zivot moras uplodovati u pdf-u.
Nakon dva mjeseca dobije termin da ode na razgovor, tamo joj opet traze sve papire jer im trebaju i kopije pdf nije dovoljan :lol: ,ja im kazem pa isprintaj to sto smo vam poslali,pogled kao u teleta.

Nakon toga je pitaju koliko para ima u novcaniku :-) zena im kaze,pa jer mislite da sada nosim sa sobom 70k eura u novcaniku da bih sakrila od vas.
Uglavnom,pare jos nije dobila niti za jedan mjesec,jer jos provjeravaju.
U medjuvremenu je bio prvi termin sudjenja i poslodavac je pristao na nagodbu te povukao optuzbu da je prekrsila pravila firme,ali zena vise ne zeli tamo da radi i dobila je odredjnu otpremninu.
Sada joj je povucena i zabrana za arbeitslosen geld (pare za nezaposlene) te nema pravo na hartz IV i sada mora opet sve ponovo da ispunjava ali u drugoj ustanovi :lol:
U Bosni imamo Jedinstveni sistem, ne mora sve popunjavati stalno 😅
elcaliente

#6892 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

U Njemackoj je porodiljsko 6 sedmica prije i 8 sedmica poslije poroda ako je porod na carski moze se produziti na 12 sedmica. Neznam gdje je godina dana, mozda u Skandinaviji.
Last edited by elcaliente on 22/05/2023 19:51, edited 2 times in total.
moonca

#6893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

:-) ko o chemu. mushkarci o porodiljskom odsustvu . ili o zabrani abortusa.. :-) :zoka:
Avetinho

#6894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

Ja, i? Razumiješ li ti uopšte o čemu se ovdje govori, ili si samo svratila da dodaš na broj svojih besmislenih postova.
elcaliente

#6895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Avetinho wrote: 22/05/2023 17:42
izvrsni direktor wrote: 22/05/2023 17:10

Kako želiš. Biti trudan je lična odluka i niko nije dužan nikom drugom podizati spomenike zbog toga. Ako si se našao uvrijeđen (ili našla uvrijeđena) što neko ne razumije žrtvu koju roditelji podnose time što na svijet dovode još jednog člana SVOJE porodice, ne mogu ti pomoći. Da li je to zaista obaveza potpunih stranaca da se pobrinu da mojoj djeci ne nedostaje majka kad su bebe, ili je to ipak odluka roditelja? Ako ti je skupo, jer ćeš morati preživljavati bez 12 tisuća ojra godišnje (ovu sam cifru izvukao iza uha), nemoj još imati djecu dok se ne steknu uslovi. Ako možeš preživjeti (valjda će onaj drugi roditelj privređivati), bujrum.

Do koje granice država treba da subvencionira mlade roditelje? Samo godinu? Zašto stati na tome, zašto s pravom ne zahtijevati da naše plaćeno odsustvo bude mnogo duže, jer nehumano je pustiti da dijete od dvije godine, ili tri, ili četiri, odgajaju potupni stranci.

Razvijene države ovo rješavaju na različite načine. Neke imaju socijalne programe kojima od poreza svih učesnika u ekonomiji, cijele države, subvencioniraju neko vrijeme nakon poroda. Druge stvaraju takvu ekonomsku klimu gdje svaki budući roditelj može odlučivati da za svoju porodicu odvoji onoliko vremena koliko to ekonomske prilike dopuštaju. Tako imaš porodica u kojima majka VIŠE NIKAD NE RADI nakon poroda, jer to je politika te porodice. To je naravno, ekstremni slučaj, baš kao što je ekstreman i slušaj od nekoliko od gazde plaćenih sedmica.

Limitirati izbor države u kojoj se traži kruha zbog plaćenog porodiljskog je apsurdno.
Razvijene drzave nisu u stanju da rijese taj problem.
Taj problem rijesavaju nerazvijene drzave.
Sto bi jedan njemacka politicarka rekla prije par godina, juznjaci jednostavno vise guze.
moonca

#6896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Avetinho wrote: 22/05/2023 20:03 Ja, i? svojih besmislenih postova.
.. razocaharao si.. ;-)
anelsol

#6897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 22/05/2023 16:27
Hakiz wrote: 22/05/2023 16:18

Velika su obaveza, a države zakonima o njihovoj dobrobiti su ih pretvorile u teret. Države im dale prava, a tebi vezale ruke u metodama koje smiješ koristiti da ih vaspitavaš.

Kada živiš u zemlju u kojoj je stopa razvoda 50 % možeš očekivati da ćeš završiti kao onaj koji plaća alimentaciju, a djecu praktično nemaš.

Kada sabereš te stvari odlučiš da djecu nećeš imati, ili ćeš imati jedno. Slučajno dvoje. Više samo ako te neko prokleo.
Ima i ovoga, po internetu su kruzili nedavno i snimci da su nekim porodicama oduzimali djecu jer nisu htjeli da ih odgajaju da je LGBT uredu (ne znam da li je uopste autenticno, vjerovatno je i prenapuhano...), ali u svakom slucaju, istina jeste da se drzava cesto previse mijesa u odgoj djece. Ja nemam djecu pa ne mogu reci iz prve ruke kako je, ali mi prijatelji kazu da im je uzasno tesko odgajati djecu, jer imaju sva prava i mogu ti napraviti jako puno problema zbog nekog svog hira.

Ali ima i jos jedan segment koji se zanemaruje, djeca zahtjevaju - prostor.

Njemce koje sam upoznao i koji imaju vise djece, svi zive na selima u kucima i seoskim domacinstvima, ovi koji zive u stanu, jedno ili nijedno.
Od nasih ljudi koje poznajem u USA - sve do jednog imaju vlastitu kucu, a 90% nasih ljudi koje poznajem u Njemackoj - zive u malom iznajmljenom stanu.
Nisu samo kvadrati u pitanju. Presudna je stvar volje, a za kvadrate se čovjek uvjek nekako snađe. Današnje odgajanje djece ima vrlo malo dodirnih tačaka iz vremena kada sam ja bio dijete. Mene je kao desetogodišnjaka rat zakačio, pa možda i nije za neko poređenje, ali kako sam ja odrastao i kako moja djeca odrastaju i odgajaju se nema baš puno dodirnih tačaka. Nama kao djeci je bilo dovoljno da nam neko gurne loptu na ulicu i eto zabave cijeli dan.

Danas djeca podrazumjevaju puno vise obaveza za roditelje. Pomaži oko zadaće poslje škole, vozi na ples, gimnastiku, školu slikanja, gitaru, odbojku, karate, fudbal, školu glume itd ( naravno više djece je pitanju :D ), pokupe kakav virus u vrtiću/školi, vozi doktoru.... sve to traži i vremena i truda a Boga mi i para. Moja supruga nije dugo radila zbog djece, iako je visokoobrazovana, ali to se kasnije isplati, jer prisustvo majke uz djecu u ranoj fazi razvoja je kasnije neprocijenjivo. Obavezno dva auta, jer sa jednim se jako teško organizovati

Sada ispada odgajanje dijece ko neko strateško planiranje, ali ako misliš da budu obrazovani i civilizovani ljudi, sa nekim širokim znanjem treba uložiti truda. Finansijsko planiranje, u šta investirati da ti sutra bude lakše financirati kada dođu do fakulteta. Diži kredit, kupuj nekretninu koje će se u ovoj fazi donekle same otplaćivati, a kasnije da ti bude lakše i kod njihovog školovanja a Boga mi i tebi kada dođeš do penzije.

Puno odricanja, pa ipak nema ničega ljepšeg u životu. Svako ima svoje, ali moj savjet svakome ko planira imati porodicu da ne čeka dugo, jer čovjek dok je mlad ima i energije i živaca. Što si stariji sve je teže. Da ne govorim da i muškarac i žena u starijim godinama teže mogu i začeti djete ( koliko god brutalno zvučalo) i tu se stvari vrlo lahko mogu zakomplikovati iz milion razloga.
Ozimician

#6898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 22/05/2023 20:45
Nisu samo kvadrati u pitanju. Presudna je stvar volje, a za kvadrate se čovjek uvjek nekako snađe. Današnje odgajanje djece ima vrlo malo dodirnih tačaka iz vremena kada sam ja bio dijete. Mene je kao desetogodišnjaka rat zakačio, pa možda i nije za neko poređenje, ali kako sam ja odrastao i kako moja djeca odrastaju i odgajaju se nema baš puno dodirnih tačaka. Nama kao djeci je bilo dovoljno da nam neko gurne loptu na ulicu i eto zabave cijeli dan.

Danas djeca podrazumjevaju puno vise obaveza za roditelje. Pomaži oko zadaće poslje škole, vozi na ples, gimnastiku, školu slikanja, gitaru, odbojku, karate, fudbal, školu glume itd ( naravno više djece je pitanju :D ), pokupe kakav virus u vrtiću/školi, vozi doktoru.... sve to traži i vremena i truda a Boga mi i para. Moja supruga nije dugo radila zbog djece, iako je visokoobrazovana, ali to se kasnije isplati, jer prisustvo majke uz djecu u ranoj fazi razvoja je kasnije neprocijenjivo. Obavezno dva auta, jer sa jednim se jako teško organizovati

Sada ispada odgajanje dijece ko neko strateško planiranje, ali ako misliš da budu obrazovani i civilizovani ljudi, sa nekim širokim znanjem treba uložiti truda. Finansijsko planiranje, u šta investirati da ti sutra bude lakše financirati kada dođu do fakulteta. Diži kredit, kupuj nekretninu koje će se u ovoj fazi donekle same otplaćivati, a kasnije da ti bude lakše i kod njihovog školovanja a Boga mi i tebi kada dođeš do penzije.

Puno odricanja, pa ipak nema ničega ljepšeg u životu. Svako ima svoje, ali moj savjet svakome ko planira imati porodicu da ne čeka dugo, jer čovjek dok je mlad ima i energije i živaca. Što si stariji sve je teže. Da ne govorim da i muškarac i žena u starijim godinama teže mogu i začeti djete ( koliko god brutalno zvučalo) i tu se stvari vrlo lahko mogu zakomplikovati iz milion razloga.
Ovdje se samo radi o tome - šta je razlog tome što USA ima mnogo bolji natalitet od EU, a standard sličan. Ništa više.

Što se ostalog tiče, nisam kompetentan.
anelsol

#6899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 22/05/2023 21:11
anelsol wrote: 22/05/2023 20:45

Ovdje se samo radi o tome - šta je razlog tome što USA ima mnogo bolji natalitet od EU, a standard sličan. Ništa više.

Što se ostalog tiče, nisam kompetentan.
Ponijelo me :D
forumskivojnik

#6900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

detroit-mercy wrote: 22/05/2023 16:08
Dope_Man wrote: 22/05/2023 15:56

Gle, ja mislim da bih i sam jako lijepo legao u USA kulturu (naravno, zavisi gdje), ali vala da bi mu radio za ispod 5 sedmica placenog godisnjeg nema sanse.
Pa evo ja imam 5 sedmica godisnjeg, plus masu drugih stvari, pored toga imam 5 personalnih dana, znaci samo kazem uzimam danas personalni dan i niko te ne pita ni za sta. Ono sto je neko naveo 5 sick days, su ti dani kada samo nazoves i kazes ja sam bolestan, ne osjecam se dobro i tacka. Ne treba ti nikakav dokaza da si bio kod doktora ili tako nesto.
Nije to bas sve tako kako raja prica :mrgreen:.
Ovih 5 personalnih dana je u toku jednog mjeseca ili u toku jedne godine?

Ja radim u Njemackoj u drzavnoj klinici, imam 30 radnih dana placenog godisnjeg + 3 dana godisnjeg zbog dezurstava = 33 radna dana + Urlaubsgeld za svaki dan godisnjeg.
Ovoliko godisnjeg imamo svi bez obzira na godine radnog staza.
Ovih tvojih 5 personalnih dana (koje ti navodis) je meni ekvivalent bolovanju do 3 dana kada jednostavno nazovem poslodavca i kazem da sam "bolesna" i ne moram donijeti potvrdu o bolovanju od ljekara i to mogu ponoviti svaki mjesec ponovo.
Od treceg dana moram poslodavcu poslati potvrdu o bolovanju, 6 sedmica imam 100% placeno bolovanje od 7-e sedmice bolovanje mi placa moje zdr. osiguranje u visini 70% brutto place.
Ovo do 3 dana bolovanja bez potvrde za bolovanje, koliko sam ja upoznata, ni jedan poslodavac privatnik ne mora tolerisati ali drzavna institucija to tolerise.
Naknada za rad nedjeljom i praznicima mi je 100% placena, dezurstva na poziv (Rufdienst) su prica za sebe ( za nekih 18 sati takvog rada u toku mjeseca brutto mi na platnoj listi bude uvecano za ca. 400-500eura zavisi od dana u toku sedmice i vremena, preko dana ili rad nocu) + pausal za to dezurstvo po pozivu koje dobijes bez obzira pozvali te da radis ili ne.
Ako moramo preuzeti necije dezurstvo zbog bolesti kolege dobijemo motivacioni kupon od 25 eura na ruke po preuzetom dezurstvu.
13-sta placa ili Weinachtsgeld kod nas je 80% od bruttoplace sa svim naknadama i dezurstvima u toku jednog mjeseca ( ne 80% osnovice brutto place).
Odbija nam se od place i za dopunsku mirovinu odredjeni procenat (Betriebliche zusatzrente, nije Riester Rente, nije privatno penziono osiguranje) pored obavezne penzije. Za ovu vrstu dopunske penzije participiraju, uglavnom, drzavne institucije 50% poslodavac / 50% zaposlenik.
Za mjesecnu kartu, ko je koristi, participira poslodavac jedan dio.
Ko je clan sindikata (za nas Verdi) placa clanarinu u visini ca. 1% od bruto place, taj iznos dobije nazad od povrata poreza na placu, ako ucestvuje u strajku taj dan/dani su mu placeni kao da je i radio, i u to mu je ukljuceno osiguranje pravne zastite na poslu (Arbeitsrechtsschutzversicherung).
Post Reply