Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#6851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Avetinho wrote: 22/05/2023 15:36
doboj71 wrote: 22/05/2023 15:23

I ne zalim se,dajem vam realnu,istinitu sliku.a ako nastavis pidjebavat,znam i ja.
Krivo si me shvatio, ali je vjerovatno više do mene nego do tebe. Nisam mislio tebe podjebavat, nego tvog sagovornika. Naime, svako normalan ko bi tražio gdje da ide trbuhom za kruhom, prva stvar na koju će gledati je zarada i standard života. Ako gledaš gdje će ti ko udijeliti bolju milostinju, džaba si krečio.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
detroit-mercy

#6852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Dope_Man wrote: 22/05/2023 15:39
doboj71 wrote: 22/05/2023 14:25
Zavisi od firme do firme,nema zvanicnog zakona za to.Vecina firmi ti daje 1 ili 2 sedmice placenog god odmora,i kako radis duze ,dobijas vise dana.Ako udjes u neku bolju firmu,mozes imati vise odmora odmah,kao i vise placenih praznika.Opet cu navesti svoj primjer; radim na koledzu 15 godina,imam 5 sedmica placenog odmora,5 personal days,5 sick days i 16 dana praznika koji su placeni.Svake sedmice platim long term disability osiguranje( 8 dolara),ako bi se povrijedio,oni mi placaju 70% plate,pa skoro neograniceno.Firma uplacuje short term disability.
Pa gle, ti si recimo u dobroj poziciji, nekoj koja bi za to iskustvo bila vjerovatno i svugdje u EU, al cuj to 1-2 sedmice za pocetne.. u EU zemljama, pa evo cak i u BiH, pocetno je nekih 20 dana u najgorem slucaju (o postivanju toga u BiH je za druge price). I tu raste sa vremenom i iskustvom naravno, al pocetna tacka je daleko bolja.
Slicno za porodiljsko koje vec ljudi spomenuse.. u AT mogu cak 2 god uzeti (ja ili zena), a i prije poroda ima period kada ne smije raditi, mislim da je za fizicke poslove veci nego za kancelariju, al uglavnom otjera te sa posla (placeno dabome) da odmoris i porodis se, i bez zurbe nazad.

E to su te stvari koje su za mene presudbe da kazem da je EU ipak ispred USA po kvaliteti zivota za obicnog covjeka. Za privatnika Rahmana - USA all the way.
Ja sam zivio u Svabiji, rodjaci u Austriji (bio kod njih dosta puta), zadnjih 20tak u USA, iskreno ne bih se mijenjao. Interesantno je znam jedno 20tak porodica odavdje koji su nakon dobitka USA drzavljanstva odlazili nazad u Njemacku ili Austriju, i svi su se vratili u okviru godine. Kazu, jednom kad pocnes jest govna u USA, nista vise nije isto :mrgreen:.
detroit-mercy

#6853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 22/05/2023 15:44
Krivo si me shvatio, ali je vjerovatno više do mene nego do tebe. Nisam mislio tebe podjebavat, nego tvog sagovornika. Naime, svako normalan ko bi tražio gdje da ide trbuhom za kruhom, prva stvar na koju će gledati je zarada i standard života. Ako gledaš gdje će ti ko udijeliti bolju milostinju, džaba si krečio.
Meni je to vazda bila shega kad raja pita kakva je socijala, ista socijala ti je i u USA kao i u Svabiji, ali sa socialom ti si na dnu drustvenog taloga. Tako da ne kontam raju koja misli da si sa svedskom ili svapskom socijalom milioner.
Dope_Man

#6854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

detroit-mercy wrote: 22/05/2023 15:47
Dope_Man wrote: 22/05/2023 15:39

Pa gle, ti si recimo u dobroj poziciji, nekoj koja bi za to iskustvo bila vjerovatno i svugdje u EU, al cuj to 1-2 sedmice za pocetne.. u EU zemljama, pa evo cak i u BiH, pocetno je nekih 20 dana u najgorem slucaju (o postivanju toga u BiH je za druge price). I tu raste sa vremenom i iskustvom naravno, al pocetna tacka je daleko bolja.
Slicno za porodiljsko koje vec ljudi spomenuse.. u AT mogu cak 2 god uzeti (ja ili zena), a i prije poroda ima period kada ne smije raditi, mislim da je za fizicke poslove veci nego za kancelariju, al uglavnom otjera te sa posla (placeno dabome) da odmoris i porodis se, i bez zurbe nazad.

E to su te stvari koje su za mene presudbe da kazem da je EU ipak ispred USA po kvaliteti zivota za obicnog covjeka. Za privatnika Rahmana - USA all the way.
Ja sam zivio u Svabiji, rodjaci u Austriji (bio kod njih dosta puta), zadnjih 20tak u USA, iskreno ne bih se mijenjao. Interesantno je znam jedno 20tak porodica odavdje koji su nakon dobitka USA drzavljanstva odlazili nazad u Njemacku ili Austriju, i svi su se vratili u okviru godine. Kazu, jednom kad pocnes jest govna u USA, nista vise nije isto :mrgreen:.
Gle, ja mislim da bih i sam jako lijepo legao u USA kulturu (naravno, zavisi gdje), ali vala da bi mu radio za ispod 5 sedmica placenog godisnjeg nema sanse.
Ozimician

#6855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 22/05/2023 15:49
Ozimician wrote: 22/05/2023 15:44

Meni je to vazda bila shega kad raja pita kakva je socijala, ista socijala ti je i u USA kao i u Svabiji, ali sa socialom ti si na dnu drustvenog taloga. Tako da ne kontam raju koja misli da si sa svedskom ili svapskom socijalom milioner.
Pa da, uzasno, jos kazu - On se u Danskoj dobro snasao... Rekoh?- Kako, otvorio neku firmu, obrt ? - Ma jok, izganjao sebi prijevremenu prenziju. :D :D :D Uradi on s vremena na vrijeme nesto na crno, ali mora dobro paziti da ga ne uhvate, jer onda gubi penziju i mora vratiti ranije primljene penzije. :D :D :D

Ili kad pitaju? - Koliki je minimalac? Kod nas u BIH ne mozes nista od minimalne plate.

Kralju, ako ti ides negdje da radis za minimalac, neka te gdje si.
Dope_Man

#6856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 22/05/2023 15:56 Pa da, uzasno, jos kazu - On se u Danskoj dobro snasao... Rekoh?- Kako, otvorio neku firmu, obrt ? - Ma jok, izganjao sebi prijevremenu prenziju. :D :D :D Uradi on s vremena na vrijeme nesto na crno, ali mora dobro paziti da ga ne uhvate, jer onda gubi penziju i mora vratiti ranije primljene penzije. :D :D :D
A to su drustveni paraziti, od njih nikakve fajde gdje god da su. Njima je najbolje u Skandinaviji :D
konoplja

#6857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

detroit-mercy wrote: 22/05/2023 15:42
konoplja wrote: 22/05/2023 15:14 Jest vala nepravda i nehumano. U EU je minimalno godina dana, standard je dvije godine, a top drzave daju 3 godine porodiljni dopust, za oba roditelja. :D
I opet nema djece :skoljka:.
Nema, nema. Uvijek nesto fali. U ovom slucaju fali para, a znamo gdje su najbolje pare. :D
Ozimician

#6858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 22/05/2023 16:00
Nema, nema. Uvijek nesto fali. U ovom slucaju fali para, a znamo gdje su najbolje pare. :D
Zanimljivo je i to kako USA po natalitetu dere Evropu cijelu. Iako sve EU zemlje imaju neku pronatalitetnu politiku o kojoj USA moze samo sanjati.
moonca

#6859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

post_id=18805586 wrote:22/05/2023 15:58 Ma jok, izganjao sebi prijevremenu prenziju.
. bez 'dobrog papira' . niko nije izganjao, bilo koja zemlja da je u pitanju..

.kao i u Bosni Minimalne penzije , kazu jad i chemer . ..to su izbjeglice, kao ovaj iznad ... koji su imale neshto staza u YU ..doplatile nakon rata, ... i stekli 'minimlanu' . . :wink:
detroit-mercy

#6860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Dope_Man wrote: 22/05/2023 15:56
detroit-mercy wrote: 22/05/2023 15:47
Gle, ja mislim da bih i sam jako lijepo legao u USA kulturu (naravno, zavisi gdje), ali vala da bi mu radio za ispod 5 sedmica placenog godisnjeg nema sanse.
Pa evo ja imam 5 sedmica godisnjeg, plus masu drugih stvari, pored toga imam 5 personalnih dana, znaci samo kazem uzimam danas personalni dan i niko te ne pita ni za sta. Ono sto je neko naveo 5 sick days, su ti dani kada samo nazoves i kazes ja sam bolestan, ne osjecam se dobro i tacka. Ne treba ti nikakav dokaza da si bio kod doktora ili tako nesto.
Nije to bas sve tako kako raja prica :mrgreen:.
Dope_Man

#6861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

detroit-mercy wrote: 22/05/2023 16:08
Dope_Man wrote: 22/05/2023 15:56

Pa evo ja imam 5 sedmica godisnjeg, plus masu drugih stvari, pored toga imam 5 personalnih dana, znaci samo kazem uzimam danas personalni dan i niko te ne pita ni za sta. Ono sto je neko naveo 5 sick days, su ti dani kada samo nazoves i kazes ja sam bolestan, ne osjecam se dobro i tacka. Ne treba ti nikakav dokaza da si bio kod doktora ili tako nesto.
Posteno, sa tim bi se moglo zivjeti, pa makar i u mrskoj Americi cemerici :D
detroit-mercy

#6862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 22/05/2023 16:01

Zanimljivo je i to kako USA po natalitetu dere Evropu cijelu. Iako sve EU zemlje imaju neku pronatalitetnu politiku o kojoj USA moze samo sanjati.
Razlika je u odnosu prema familiji, u USA kada vide familiju sa 3-4 djece obicno kazu "what a nice family" u Njemackoj kada vide nekog sa 3 djece kazu " bist du verruckt" :mrgreen:
konoplja

#6863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ma pisalo se o tome po raznim temama na forumu. Ljudi misle da je to samo do raznih privilegija ili prava poput porodiljnog dopusta, djecijeg doplatka, slobodnih dana itd.
Ipak izgleda da nije i da je tesko "to move the needle" sa samo pronatalitetnom politikom.
Izgleda da se jos neke stvari pitaju.

Izrael je zanimljiv primjer. Oni sisaju i EU i USA bez problema. Sekularni Zidovi su takodjer iznad 2.1 TFR (da ne bude zabune da je do ortodoksne religije).
nikeze

#6864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Prijatelj mi je pričao kako u Kanadi i Americi dosta ljudi ima više.djece jer sam čovjek teško može uspjeti.Kad dođe kriza i izgubioš posao, ako nemaš brata ili sestru da ti pomogne gotov si, jer sve je na kredit i kreditne kartice. Ako ne platiš kredit i proglasiš osobni stečaj možeš dobiti dugogodišnju zabranu na kreditnu karticu i spremi se na spavanje pod mostom.
detroit-mercy

#6865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Dope_Man wrote: 22/05/2023 16:09
detroit-mercy wrote: 22/05/2023 16:08
Da me pogresno ne shvatis, ja cijenim i evropske drzave, njihove socijalnu senzitivnost i sl, ali meni licno vise lezi ovaj sistem. Sad da ti kazem zasto, sto rece ovaj jedan Nijemac sto samnom radi (tu ce biti dvije godine), ovdje se osjecam "slobodno".
Jebi ga, kad on primjeti razliku, onda ne treba dalje ici.
detroit-mercy

#6866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

nikeze wrote: 22/05/2023 16:14

Prijatelj mi je pričao kako u Kanadi i Americi dosta ljudi ima više.djece jer sam čovjek teško može uspjeti.Kad dođe kriza i izgubioš posao, ako nemaš brata ili sestru da ti pomogne gotov si, jer sve je na kredit i kreditne kartice. Ako ne platiš kredit i proglasiš osobni stečaj možeš dobiti dugogodišnju zabranu na kreditnu karticu i spremi se na spavanje pod mostom.
Nidje veze, al hajde :mrgreen:.
konoplja

#6867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

nikeze wrote: 22/05/2023 16:14

Jes jes to je sigurno.
Kao nekad davno, prije industrijske revolucije i masovnog preseljavanja iz sela u grad, kada su djeca bila radna snaga jer treba zemlju preorati.
Kanada i Amerika su ti moderna inacica toga.
Hakiz

#6868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

konoplja wrote: 22/05/2023 15:14 Jest vala nepravda i nehumano. U EU je minimalno godina dana, standard je dvije godine, a top drzave daju 3 godine porodiljni dopust, za oba roditelja. :D
Velika su obaveza, a države zakonima o njihovoj dobrobiti su ih pretvorile u teret. Države im dale prava, a tebi vezale ruke u metodama koje smiješ koristiti da ih vaspitavaš.

Kada živiš u zemlju u kojoj je stopa razvoda 50 % možeš očekivati da ćeš završiti kao onaj koji plaća alimentaciju, a djecu praktično nemaš.

Kada sabereš te stvari odlučiš da djecu nećeš imati, ili ćeš imati jedno. Slučajno dvoje. Više samo ako te neko prokleo.
Dope_Man

#6869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

detroit-mercy wrote: 22/05/2023 16:14
Dope_Man wrote: 22/05/2023 16:09

Da me pogresno ne shvatis, ja cijenim i evropske drzave, njihove socijalnu senzitivnost i sl, ali meni licno vise lezi ovaj sistem. Sad da ti kazem zasto, sto rece ovaj jedan Nijemac sto samnom radi (tu ce biti dvije godine), ovdje se osjecam "slobodno".
Jebi ga, kad on primjeti razliku, onda ne treba dalje ici.
Ma ja nisam uopste zadrt u svojoj poziciji. Nisam iskusio Ameriku licno, nisam ni posjetio cak (mada planiram nekad jedno mjesec dana kruzati).
Sasvim mi je prihvatljivo da mozda i jeste jednaka, pa mozda i bolja u nekim stvarima. Moja pozicija je iskljucivo iz tih nekih brojki koje sebi smatram bitnim, a koje USA drustvo nema uredjene na nivou na kakvom ima vecina EU drzava - s tim da i u USA svakako covjek moze u firmi gdje radi imati daleko povoljnije uvjete nego ove koji su osnova za EU radnike. I ti nekakvi indeksi kvalitete zivota ipak imaju par EU zemalja prije nego dodje do USA, al opet u prosjek USA ulaze i najgore savezne drzave.

Necu sigurno nikad tamo zivjeti jer mi je predaleko od porodice, al da nemam takvih veza mozda bih i prije tamo trazio posao nego ovdje, pogotovo sto ovdje moram lomit jezik da pocnem sprehati, 'ebo me jezik.
doboj71

#6870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

doboj71 wrote: 22/05/2023 15:23

I ne zalim se,dajem vam realnu,istinitu sliku.a ako nastavis pidjebavat,znam i ja.
Ok, nije problem,👍
Ozimician

#6871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 22/05/2023 16:18
Velika su obaveza, a države zakonima o njihovoj dobrobiti su ih pretvorile u teret. Države im dale prava, a tebi vezale ruke u metodama koje smiješ koristiti da ih vaspitavaš.

Kada živiš u zemlju u kojoj je stopa razvoda 50 % možeš očekivati da ćeš završiti kao onaj koji plaća alimentaciju, a djecu praktično nemaš.

Kada sabereš te stvari odlučiš da djecu nećeš imati, ili ćeš imati jedno. Slučajno dvoje. Više samo ako te neko prokleo.
Ima i ovoga, po internetu su kruzili nedavno i snimci da su nekim porodicama oduzimali djecu jer nisu htjeli da ih odgajaju da je LGBT uredu (ne znam da li je uopste autenticno, vjerovatno je i prenapuhano...), ali u svakom slucaju, istina jeste da se drzava cesto previse mijesa u odgoj djece. Ja nemam djecu pa ne mogu reci iz prve ruke kako je, ali mi prijatelji kazu da im je uzasno tesko odgajati djecu, jer imaju sva prava i mogu ti napraviti jako puno problema zbog nekog svog hira.

Ali ima i jos jedan segment koji se zanemaruje, djeca zahtjevaju - prostor.

Njemce koje sam upoznao i koji imaju vise djece, svi zive na selima u kucima i seoskim domacinstvima, ovi koji zive u stanu, jedno ili nijedno.
Od nasih ljudi koje poznajem u USA - sve do jednog imaju vlastitu kucu, a 90% nasih ljudi koje poznajem u Njemackoj - zive u malom iznajmljenom stanu.
detroit-mercy

#6872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Gledaj sad, i u USA ti je procenat rastava braka isti kao i u EU drzavama, krece se izmedju 40-50%, ali ne mozemo se samo zaustaviti na rastavama, moramo gledati i koliko se tih razvedenih ponovo zeni/udaje. Tako da imas masu ovih blended familija, ond dovede dvoje ona dovede dvoje. Samim sklapanjem drugog braka, alimentacija se vise ne placa. Tako da ne bih stavio alimentaciju kao prvi razlog.
Ameri zive u vecim prostorima i samim time ima vise prostora za djecu, vecina je po kucama sa dvoristima izvan centara. Drugi faktor je taj kulturoloski, Ameri (dobar dio njih) jos uvije vidi familiju kao blessing, Evropljani imaju malo drugaciji pogled.
I na kraju, ljudi postaju komformisti, vide djecu kao teret da bi zivjeli punim plucima :mrgreen:, lake se imat cuku nego dijete :mrgreen:.
detroit-mercy

#6873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 22/05/2023 16:27

Ima i ovoga, po internetu su kruzili nedavno i snimci da su nekim porodicama oduzimali djecu jer nisu htjeli da ih odgajaju da je LGBT uredu (ne znam da li je uopste autenticno, vjerovatno je i prenapuhano...), ali u svakom slucaju, istina jeste da se drzava cesto previse mijesa u odgoj djece. Ja nemam djecu pa ne mogu reci iz prve ruke kako je, ali mi prijatelji kazu da im je uzasno tesko odgajati djecu, jer imaju sva prava i mogu ti napraviti jako puno problema zbog nekog svog hira.

Ali ima i jos jedan segment koji se zanemaruje, djeca zahtjevaju - prostor.

Njemce koje sam upoznao i koji imaju vise djece, svi zive na selima u kucima i seoskim domacinstvima, ovi koji zive u stanu, jedno ili nijedno.
Od nasih ljudi koje poznajem u USA - sve do jednog imaju vlastitu kucu, a 90% nasih ljudi koje poznajem u Njemackoj - zive u malom iznajmljenom stanu.
BiMgo :mrgreen:
Haj ti naslazi njih 3-4tvoro u 60 kvadrata :skoljka:.
Hakiz

#6874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote: 22/05/2023 16:27

Gledaj sad, i u USA ti je procenat rastava braka isti kao i u EU drzavama, krece se izmedju 40-50%, ali ne mozemo se samo zaustaviti na rastavama, moramo gledati i koliko se tih razvedenih ponovo zeni/udaje. Tako da imas masu ovih blended familija, ond dovede dvoje ona dovede dvoje. Samim sklapanjem drugog braka, alimentacija se vise ne placa. Tako da ne bih stavio alimentaciju kao prvi razlog.
Ameri zive u vecim prostorima i samim time ima vise prostora za djecu, vecina je po kucama sa dvoristima izvan centara. Drugi faktor je taj kulturoloski, Ameri (dobar dio njih) jos uvije vidi familiju kao blessing, Evropljani imaju malo drugaciji pogled.
I na kraju, ljudi postaju komformisti, vide djecu kao teret da bi zivjeli punim plucima :mrgreen:, lake se imat cuku nego dijete :mrgreen:.
Alimentacija je samo jedan faktor

Lijepo napisah kada sabereš sve faktore.

A Amerika i nije primjer za društveno zdrave odnose.
konoplja

#6875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

detroit-mercy wrote: 22/05/2023 16:27

Ili macu! Nemoj mi mjau mjau diskriminacije. :D
Post Reply