Ukrajina

General War

#162126 Re: Ukrajina

Post by General War »

jednonogi_Jack wrote: 21/05/2023 15:38
General War wrote: 21/05/2023 15:32
Nema gdje nisam, pa i tamo..sto?
Doš'o i otiš'o. Misija ispunjena.
Sada opet Talibani na vlasti.
To je politicko pitanje a ne vojno...sto se tice vojske mogli smo ostati jos 1000 godina....za Ukrainu, Avganistan je kao seoska svadba
SanskiBiser

#162127 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

skrbavi-admin wrote: 21/05/2023 14:55
SanskiBiser wrote: 21/05/2023 14:40

pa dokazi da nije tacno, zato smo tu, Minuteman III nema bez termonuklearne glave, moja tvrdnja, dokazi da nije. Meni se ne da, link neki, clanak..ja pisem po sjecanju od prosle godine kad smo svakih par sedmica imali fazu stisnuce Putin...
slusaj stari ne bih se ja puno raspravljo - stvar je trivijalna.... Minuteman 3 je tezak oko 35 tona - dakle postoje vozila koja mogu to oruzje prebacivat sa lokacije na lokaciju.. problem je sto prebacivanje do sada nije imalo nikakvog smisla jer su to vozila koja imaju mogucnost plutanja u orbiti zadnjim motorom upravljajuci bilo gdje iz orbite usmjeravajuci se za napad .. za takve projektile ti ne treba infrastruktura kao sto ti mislis - treba im samo povremeno odrzavanje, upgradei, nadogradnje i to je to i najbitnije od svega tajnost lokacije.... to ti je kao auto - ako je garaziran puno duze ce da traje i izgleda u dobrom stanju nego kad je vani.... zato silos sluzi....

sto se tice lansirne rampe ona je irelevantna ako si mozda mislio na to - vjerujem da USAF ima mobilne lansirne rampe koje mogu pridrzati i podrzati lansiranje M-3 u slucaju potrebe samo kako rekoh to nema smisla ni potrebe zbog same sofisticiranosti tog projektila i 3etapnog motora....

ne znam koliko si upoznat ili nisi - ali ti raketni sistemi nisu predvidjeni kao preventivni nego kao tzv "retaliate weapons" - oruzja odmazde sa vjerovatnom autonomnom kontrolom koja je odobrena sa najviseg nivoa i zadovoljena lanca komandi, to se ne programira pred napad i odlucivanje, programirane su unaprijed za razne "adversaries" lokacije, samim tim na njih se postavljaju najjace bojeve glave kojih moze biti vise komada i svaka moze biti autonomno ispaljena sa modula 3. etape nezavisno samo sa zadanim koordinatama.... Obzirom da te bojeve glave mogu biti modularne, nezavisne, razlicite snage, tako mogu biti razlicite namjene, razlicite jacine - mogu biti bioloske, nuklearne, hemijske te samim tim mogu biti i konvencionalne i to je apsolutno izvodivo..... o tom da li ce esad dati ukrima Minuteman ne bih, htio sam odgovorit na tvoje pitanje i eto nadam se da sam bio jasan. :thumbup:

Sama raketa ne zahtijeva nikakvu infrastrukturu - ona je sama od sebe infrastruktura.... za njenu funkciju ti treba samo nadzor i dugme za aktivaciju.... To te vjerovatno buni.
stari dobar ti je shitposting ali nema veze sa istinom, realnim stanjem ni stvarnim zivotom....dzabe ja potrosi 10 minuta da potvrdim ono sto sam vec znao...

Sav arsenal koji USA ima je sa termonuklearnim glavama i u silosima, USA iskljucivi operater. Od starta III predvidjen iskljucivo za nuklearno naoruzanje.

A cuj konvencionalna glava na Minuteman, gadjas Kremlj i Putina kako sjedi na balkonu i pije caj a pogodis Mauzolej Lenjina na Crvenom trgu..jedino ako lansira mumiju Lenjina pa ista padne Putinu (vjerojatnije dvojniku) na glavu pa da tako pogodi cilj..a posto ne moze bojeva glava da nosi vise od 500 kilograma ni taj scenario nije moguc...

ma bjaaaazi...

Drugo vijest je lazna i netacna, fabrikovana, za svako dalje sirenje i propagiranje idu prijave moderaciji...
sumirprimus

#162128 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jos kedna amidzina premijerligaska rekao bih nema dalje od amidze, odavde do marsa :thumbup:
Ludzak

#162129 Re: Ukrajina

Post by Ludzak »

duminjo wrote: 21/05/2023 15:19
General War wrote: 21/05/2023 14:13
Vojnik i tehnika je potrosna roba, teritorija je ono za sto politicari tjeraju na rat, apsolutno je nebitno koliko vojske se izgubi ako je zadatak ispunjen.
Ako je glavni cilj citava Ukrajina a Bakhmut jedna tacka na ovolikom frontu i neki tamo pedeseti cilj, je li Rusija ispunila zadatak?

Je li ostvarivanje pedestog prioriteta usporilo citavu vojsku u ostvarivanju glavnog prioriteta?
Ako jeste, a jeste i to mnogo, kako mozemo pricati o ispunjenom zadatku?

Necemo uzimati u obzir vrijeme i koliko dugo je trajalo ovo sve za Bakhmut.
Ako su Rusi mislili da zauzmu onoliku Ukrajinu, oni onda nisu zdrave pameti. Što čisto sumnjam.
geoxx

#162130 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

General War wrote: 21/05/2023 15:30
duminjo wrote: 21/05/2023 15:19

Ako je glavni cilj citava Ukrajina a Bakhmut jedna tacka na ovolikom frontu i neki tamo pedeseti cilj, je li Rusija ispunila zadatak?

Je li ostvarivanje pedestog prioriteta usporilo citavu vojsku u ostvarivanju glavnog prioriteta?
Ako jeste, a jeste i to mnogo, kako mozemo pricati o ispunjenom zadatku?

Necemo uzimati u obzir vrijeme i koliko dugo je trajalo ovo sve za Bakhmut.
Ma nije ba cilj cijela ukraina nikad od pocetka bila vojno(po meni, ne znaci da sam u pravu)da se uzme, vec da se ukrainska odbrana razvuce po cijeloj zemlji (pricam za februar prosle godine)...rusi su isli na fol, i nije im uspio da malo vojske napravi pritiska na ukrainu, dobili po labrnji...ali glavni cilj spajanja ruskih SAO u ukraini jeste uspio, sutra bi rusi potpisali mir da ovakvo stanje ostane...bahmut je rusima potrebniji ali vise i jedni i drugi igraju na emocije...sto kosta na hiljde gubitaka na obadvije strane.
Indikativno je da su ta SAO podrucja nastala, tacnije aneksija istih nastupila bukvalno par dana nakon dosad najveceg ruskog poraza u ratu u Harkivskoj oblasti u septembru. Krajem septembra je dosla ta aneksija.
I to je bila cista improvizacija i providno postavljanje novog glavnog cilja u trenutku kad su i sami postali svjesni da onaj glavni cilj ne moze biti ispunjen, a to je vojno-politicko poklapanje Ukrajine i instaliranje marionetske vlade.

Obzirom da ni najoptimisticniji rusofili ne vjeruju da mogu zauzeti i ta anektirana podrucja, ocekujem da se kao novi glavni cilj specijalne operacije isprofilise rjesavanje starog oruzja i ciscenje ruskog drustva kroz slanje ubojica i robijasa na front.
General War

#162131 Re: Ukrajina

Post by General War »

geoxx wrote: 21/05/2023 15:45
General War wrote: 21/05/2023 15:30
Ma nije ba cilj cijela ukraina nikad od pocetka bila vojno(po meni, ne znaci da sam u pravu)da se uzme, vec da se ukrainska odbrana razvuce po cijeloj zemlji (pricam za februar prosle godine)...rusi su isli na fol, i nije im uspio da malo vojske napravi pritiska na ukrainu, dobili po labrnji...ali glavni cilj spajanja ruskih SAO u ukraini jeste uspio, sutra bi rusi potpisali mir da ovakvo stanje ostane...bahmut je rusima potrebniji ali vise i jedni i drugi igraju na emocije...sto kosta na hiljde gubitaka na obadvije strane.
Indikativno je da su ta SAO podrucja nastala, tacnije aneksija istih nastupila bukvalno par dana nakon dosad najveceg ruskog poraza u ratu u Harkivskoj oblasti u septembru. Krajem septembra je dosla ta aneksija.
I to je bila cista improvizacija i providno postavljanje novog glavnog cilja u trenutku kad su i sami postali svjesni da onaj glavni cilj ne moze biti ispunjen, a to je vojno-politicko poklapanje Ukrajine i instaliranje marionetske vlade.

Obzirom da ni najoptimisticniji rusofili ne vjeruju da mogu zauzeti i ta anektirana podrucja, ocekujem da se kao novi glavni cilj specijalne operacije isprofilise rjesavanje starog oruzja i ciscenje ruskog drustva kroz slanje ubojica i robijasa na front.
To ti je kad ti treba 200 maraka a imas 1000 viska, lako se od 800KM onda pozdraviti...ili meni lici na obratno, Rusi nisu posustajali napadima na Maripulj i "zaledja" SAO, a ovo drugo ako uspije uspije.
skrbavi-admin

#162132 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

SanskiBiser wrote: 21/05/2023 15:40
skrbavi-admin wrote: 21/05/2023 14:55

slusaj stari ne bih se ja puno raspravljo - stvar je trivijalna.... Minuteman 3 je tezak oko 35 tona - dakle postoje vozila koja mogu to oruzje prebacivat sa lokacije na lokaciju.. problem je sto prebacivanje do sada nije imalo nikakvog smisla jer su to vozila koja imaju mogucnost plutanja u orbiti zadnjim motorom upravljajuci bilo gdje iz orbite usmjeravajuci se za napad .. za takve projektile ti ne treba infrastruktura kao sto ti mislis - treba im samo povremeno odrzavanje, upgradei, nadogradnje i to je to i najbitnije od svega tajnost lokacije.... to ti je kao auto - ako je garaziran puno duze ce da traje i izgleda u dobrom stanju nego kad je vani.... zato silos sluzi....

sto se tice lansirne rampe ona je irelevantna ako si mozda mislio na to - vjerujem da USAF ima mobilne lansirne rampe koje mogu pridrzati i podrzati lansiranje M-3 u slucaju potrebe samo kako rekoh to nema smisla ni potrebe zbog same sofisticiranosti tog projektila i 3etapnog motora....

ne znam koliko si upoznat ili nisi - ali ti raketni sistemi nisu predvidjeni kao preventivni nego kao tzv "retaliate weapons" - oruzja odmazde sa vjerovatnom autonomnom kontrolom koja je odobrena sa najviseg nivoa i zadovoljena lanca komandi, to se ne programira pred napad i odlucivanje, programirane su unaprijed za razne "adversaries" lokacije, samim tim na njih se postavljaju najjace bojeve glave kojih moze biti vise komada i svaka moze biti autonomno ispaljena sa modula 3. etape nezavisno samo sa zadanim koordinatama.... Obzirom da te bojeve glave mogu biti modularne, nezavisne, razlicite snage, tako mogu biti razlicite namjene, razlicite jacine - mogu biti bioloske, nuklearne, hemijske te samim tim mogu biti i konvencionalne i to je apsolutno izvodivo..... o tom da li ce esad dati ukrima Minuteman ne bih, htio sam odgovorit na tvoje pitanje i eto nadam se da sam bio jasan. :thumbup:

Sama raketa ne zahtijeva nikakvu infrastrukturu - ona je sama od sebe infrastruktura.... za njenu funkciju ti treba samo nadzor i dugme za aktivaciju.... To te vjerovatno buni.
stari dobar ti je shitposting ali nema veze sa istinom, realnim stanjem ni stvarnim zivotom....dzabe ja potrosi 10 minuta da potvrdim ono sto sam vec znao...

Sav arsenal koji USA ima je sa termonuklearnim glavama i u silosima, USA iskljucivi operater. Od starta III predvidjen iskljucivo za nuklearno naoruzanje.

A cuj konvencionalna glava na Minuteman, gadjas Kremlj i Putina kako sjedi na balkonu i pije caj a pogodis Mauzolej Lenjina na Crvenom trgu..jedino ako lansira mumiju Lenjina pa ista padne Putinu (vjerojatnije dvojniku) na glavu pa da tako pogodi cilj..a posto ne moze bojeva glava da nosi vise od 500 kilograma ni taj scenario nije moguc...

ma bjaaaazi...

Drugo vijest je lazna i netacna, fabrikovana, za svako dalje sirenje i propagiranje idu prijave moderaciji...
bojim se da si sve banove posteno zasluzio jer si podobro limitiran.... zali boze vremena kojeg sam potrosio na tebe....

podsjecas me sa sebi slicnim na one koji su potkazivali nevine ljude u vrijeme Informbiroa.....
Last edited by skrbavi-admin on 21/05/2023 15:55, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#162133 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Vas dvojica bi mogli jedan meč na tiktoku a mi ostali da tapkamo :D.
skrbavi-admin

#162134 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

meni je zao sto su neki ljudi tehnoloski limitirani da ne shvate mogucnosti i opcije koje tehnika i tehnologija pruza.... :-)
SanskiBiser

#162135 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Bobi wrote: 21/05/2023 15:55 Vas dvojica bi mogli jedan meč na tiktoku a mi ostali da tapkamo :D.
ja 10 minuta izdangubi zbog njega na nesto sto je fake news...umjesto da gledam 10 minuta na tiktoku navijacice Patriota iz Kijeva...i ne ne navijaju za raketni sistem...
Spoiler
Show
GandalfSivi

#162136 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

SanskiBiser wrote: 21/05/2023 16:02
Bobi wrote: 21/05/2023 15:55 Vas dvojica bi mogli jedan meč na tiktoku a mi ostali da tapkamo :D.
ja 10 minuta izdangubi zbog njega na nesto sto je fake news...umjesto da gledam 10 minuta na tiktoku navijacice Patriota iz Kijeva...i ne ne navijaju za raketni sistem...
Spoiler
Show
Najbolji post danas :)
jednonogi_Jack

#162137 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

@Sanski trećeligaš.
NK Borac Izačić :D
Bobi
Forum administrator

#162138 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Jucer gledam Ukrajina 25 °C , još malo da suhne pa ... :brusli: :per:
geoxx

#162139 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

General War wrote: 21/05/2023 15:51
geoxx wrote: 21/05/2023 15:45

To ti je kad ti treba 200 maraka a imas 1000 viska, lako se od 800KM onda pozdraviti...ili meni lici na obratno, Rusi nisu posustajali napadima na Maripulj i "zaledja" SAO, a ovo drugo ako uspije uspije.
Lako se odreci 800 KM ako si milioner, a to bi u ovoj analogiji bilo kao da Rusi kontrolisu komplet Europu, pa jebo ovu malu oblast.

Kakav primjer :lol:
SanskiBiser

#162140 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

skrbavi-admin wrote: 21/05/2023 15:56 meni je zao sto su neki ljudi tehnoloski limitirani da ne shvate mogucnosti i opcije koje tehnika i tehnologija pruza.... :-)
Jel ti to vrijedjas? vec dva posta....imas FOE pa dodaj me. Tu ja i ti zavrsavamo pricu. Ja nisam tema, ti nisi tema, tema je Ukrajina.
Ono sto si napisao nema veze sa realnim zivotom i stvarnim stanjem stvari, hipoteticki je sto sta moguce u praksi neizvodivo i to ne zbog tehnickih razloga...
Vijest je lazna. Over and out.
Bobi
Forum administrator

#162141 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Banzai :D..džaba se maskirao :D
SanskiBiser

#162142 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

jednonogi_Jack wrote: 21/05/2023 16:06 @Sanski trećeligaš.
NK Borac Izačić :D
#MahalaskaLigaForever :lol:
General War

#162143 Re: Ukrajina

Post by General War »

geoxx wrote: 21/05/2023 16:11
General War wrote: 21/05/2023 15:51

Lako se odreci 800 KM ako si milioner, a to bi u ovoj analogiji bilo kao da Rusi kontrolisu komplet Europu, pa jebo ovu malu oblast.

Kakav primjer :lol:
Nisam ni mislio da ces shvatit, ali eto probao sam
karanana

#162144 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Dobre navijacice
SanskiBiser

#162145 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

karanana wrote: 21/05/2023 16:18 Dobre navijacice
ja mislio na tebe, reko ako ce sta Karananu da oraspolozi nakon sinoc, to je to. :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#162146 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

u zadnje vrijeme su i neki Rusi skontali koliko je sati i šta je plan😂

samo balkanski čobani nikad skontat neće jer je draže rusko govno nego američka torta, pa ga jebi
Excel2

#162147 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

JoseMujica wrote: 21/05/2023 16:22

samo balkanski čobani nikad skontat neće jer je draže rusko govno nego američka torta, pa ga jebi
Ma sta ti znas!!! Najvaznije je cuvati vojsku i da smo slusali velikana teme vojska bi bila u Moldaviji, ali sacuvana.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#162148 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Excel2 wrote: 21/05/2023 16:28
JoseMujica wrote: 21/05/2023 16:22

Ma sta ti znas!!! Najvaznije je cuvati vojsku i da smo slusali velikana teme vojska bi bila u Moldaviji, ali sacuvana.
jebga ja sam Famos Hrasnica, vječiti drugoligaš, al stabilan :D
madner

#162149 Re: Ukrajina

Post by madner »

Strelkov se pravi da je bilo moguce uraditi puno vise, a ne da su 6 mjeseci bili u strateskoj defanzivi. Nije Bakmut bio jedini pravac napad, samo jedini gdje se nesto napravili.

Ali ima stvarno velikih magova koji misle da je optimalna pozicija braniti grad dok si pokuokruzenju bez podrske artiljerije i PVO jer su se morali povuci a pod teskom artiljerijom i avijacijom protivnika.
trambusek88

#162150 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Juče se navršilo godinu dana kako je pao Azovstal.

Željeli su i Bahmut i Mariupol završiti do 9. Maja, al branioci im nisu dozvolili.

Al bježaće oni iz Bahmuta mnogo brže nego što su ga zauzeli.
Post Reply