Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
PM72

#104276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Piše se Lagumdžija...ambasador BiH pri stalnoj misiju UN u Njujorku.
DaysleepeR

#104277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

Grean wrote: 19/05/2023 15:59
DaysleepeR wrote: 19/05/2023 15:37

Kakve veze ima je li Miloš Trifković bošnjak ili ne?
Čovjek je patriota i bosanac kao bilo koji bošnjak.
Tu je rođen, tu živi cijeli život, zašto bi sjekao granu na kojoj sjedi?
Jesmo li toliko otišli u neku stvar?
Da li bi bili zadovoljniji da je u komisiji Kurtčehajić koji nije ni rođen u BiH a puna mu usta Bosne?
Da ga jebeš, ne osjeća je svojom kao neko ko je cijeli život tu.
Bio bih zadovoljan da OHR i MZ guraju isti princip uvijek a ne selektivno ili makar bar ponekad da ide u moju korist.

Patriota sam i ja i mnogi drugi ali cisto matematicki moje sanse za posao, poziciju, komisiju, sudjenje fudbalske utakmice su uvijek umanjene za 30%, moje sanse, sanse mog djeteta, svacijeg djeteta koje se izjasnjava kao Bosnjak. Odmah u startu po raspodjeli ti si diskriminisan.

Ja sam umoran od toga a najvise sam umoran da je to opsteprihvaceno kao normalna situacija tako da sam ja za "legitimnu raspodjelu funcija" po popisu stanovnistva.
Ganjaj realni sektor i nema problema.
Za poslove gdje je bitno šta znaš raditi, apsolutno je nebitno kako se ko zove.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#104278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

GandalfSivi wrote: 19/05/2023 16:05
sehohari wrote: 19/05/2023 16:01

Pa ko je onda prije blokirao put prema EU?
Svi redom, sve zarad korupcije i licne dobiti. Mi smo uradili koliko mozemo, tj. poceli cistiti ispred svoga praga. Lagano se zatvori pune, lagano se otvaraju dosta transparentniji procesi, buducnost izgleda barem malo svjetlija.

S druge strane, SDA polako ostaje na uigranoj ekipi, Bakir, Seka, Asim i Osmica. Ono dream team…
Pa tvoj kolega gore govori kako treba napraviti "bolne kompromise" sa istim tim drugim stranama zarad ulaska u EU?
Čemu kompromisi kada oni samo jačaju one koji ionako ne žele da idu prema evropskim integracijama?
DaysleepeR

#104279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

sehohari wrote: 19/05/2023 15:56
DaysleepeR wrote: 19/05/2023 15:37

Naravno da SDFA nije za EU. To sad i otvoreno govore.
Ne, ti si to predstavio na način da jedino SDA koči put prema EU. Odnosno da samo Bošnjaci većinom ne žele u EU.
Ne pristajem da se stavlja znak jednakosti između bošnjaka i SDFA.

Bošnjaci žele u EU, SDFA ne želi.
plavi_E

#104280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

relativno84 wrote: 19/05/2023 16:06 A to ce kao nesto promijeniti ? :oops: :D

Code: Select all

https://www.capital.ba/savjet-ministara-poklonio-srbiji-imovinu-bih/
Iz Savjeta ministara saopšteno je da bi prodajom ovih dionica BiH prihodovala 340.770 evra.

„Bosna i Hercegovina je mali dioničar i ne može uticati na procese odlučivanja, te je zaključeno da se pokrene postupak prodaje dionica“, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.
I sad je za ochekivati da ce te trojkashko-uzpovski botovi napasti da si SDA bot jer oni drugog argumenta za ovo nemaju.
DaysleepeR

#104281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

sehohari wrote: 19/05/2023 16:13
GandalfSivi wrote: 19/05/2023 16:05

Svi redom, sve zarad korupcije i licne dobiti. Mi smo uradili koliko mozemo, tj. poceli cistiti ispred svoga praga. Lagano se zatvori pune, lagano se otvaraju dosta transparentniji procesi, buducnost izgleda barem malo svjetlija.

S druge strane, SDA polako ostaje na uigranoj ekipi, Bakir, Seka, Asim i Osmica. Ono dream team…
Pa tvoj kolega gore govori kako treba napraviti "bolne kompromise" sa istim tim drugim stranama zarad ulaska u EU?
Čemu kompromisi kada oni samo jačaju one koji ionako ne žele da idu prema evropskim integracijama?
Stavljaš mi u usta stvari koje nisam rekao.
Doviđenja.
PreWiBa

#104282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

DaysleepeR wrote: 19/05/2023 16:13
Grean wrote: 19/05/2023 15:59

Bio bih zadovoljan da OHR i MZ guraju isti princip uvijek a ne selektivno ili makar bar ponekad da ide u moju korist.

Patriota sam i ja i mnogi drugi ali cisto matematicki moje sanse za posao, poziciju, komisiju, sudjenje fudbalske utakmice su uvijek umanjene za 30%, moje sanse, sanse mog djeteta, svacijeg djeteta koje se izjasnjava kao Bosnjak. Odmah u startu po raspodjeli ti si diskriminisan.

Ja sam umoran od toga a najvise sam umoran da je to opsteprihvaceno kao normalna situacija tako da sam ja za "legitimnu raspodjelu funcija" po popisu stanovnistva.
Ganjaj realni sektor i nema problema.
Za poslove gdje je bitno šta znaš raditi, apsolutno je nebitno kako se ko zove.
"Mujo na lopati, Đuro u odijelu".
Imaš hrpu poslova koji su zavisni od države.

I isto tako je bijedno da je tebi normalno biti u jedinoj državi koju imaš i opet biti građanin drugog reda zbog etničke pripadnosti.
PreWiBa

#104283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

DaysleepeR wrote: 19/05/2023 16:15
sehohari wrote: 19/05/2023 15:56

Ne, ti si to predstavio na način da jedino SDA koči put prema EU. Odnosno da samo Bošnjaci većinom ne žele u EU.
Ne pristajem da se stavlja znak jednakosti između bošnjaka i SDFA.

Bošnjaci žele u EU, SDFA ne želi.
Bošnjaci su većinom 2018, 2014. glasali za SDA i njihove derivate.

Znači, govoreći da samo SDA koči EU put, govoriš da su jedino bošnjački predstavnici blokirali eurointegracije.
U konačnici, neko bi mogao reći da su Bošnjaci, u odnosu na Srbe i Hrvate, kočničari razvoja ove države.

Ja samo nastavljam tvoju argumentaciju.
Ili zašto bi od jednom trebao krenuti put u EU ako je SDA izbačena, ali su stari srpski i hrvatski predstavnici još tu?
plavi_E

#104284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/esco ... /230519102

Za razliku od predsjedavajućeg Odbora Boba Menedeza koji je kazao da je izborna reforma koju je proveo OHR doprinijela etničkim podjelama, Escobar i Chollet su tvrdili sasvim suprotno, bez i jednog valjanog argumenta.

Dok je član Odbora Jim Risch zaključio da neuspjeh FBiH da formira Vladu "bez još jedne intervencije visokog predstavnika EU ne sluti na dobro" Chollet je zaključio kako smatra pozitivnom odluku kojom je omogućeno formiranje Vlade FBiH.

Trojkashko-uzpovskim botovima i simpatizerima ne preostaje drugi argument nego presjednika vanjskopolitichkog odnora americhkog senata
Boba Mendeza i onog clana tog odbora Jima Rischa proglasiti kadirovcima i SDA botovima.
DonieBrasco

#104285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Kakve to veze ima SDA, botovima ili bilo kojom strankom, to je politka EU, kurceve međunarodne zajednice i Amerike, to su njihove odluke takzovanih prijatelja BiH.

To nema apsolutno veze sa sa niti jednom strankom, to je samo odluka stranaca da se jos moci dadne Dodiku i Covicu, ali eto pravimo se da nije tako.

Na jesen cemo vidjeti sta su odlucili za imovinu.
tramvajtrojka

#104286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

plavi_E wrote: 19/05/2023 16:25 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/esco ... /230519102

Za razliku od predsjedavajućeg Odbora Boba Menedeza koji je kazao da je izborna reforma koju je proveo OHR doprinijela etničkim podjelama, Escobar i Chollet su tvrdili sasvim suprotno, bez i jednog valjanog argumenta.

Dok je član Odbora Jim Risch zaključio da neuspjeh FBiH da formira Vladu "bez još jedne intervencije visokog predstavnika EU ne sluti na dobro" Chollet je zaključio kako smatra pozitivnom odluku kojom je omogućeno formiranje Vlade FBiH.

Trojkashko-uzpovskim botovima i simpatizerima ne preostaje drugi argument nego presjednika vanjskopolitichkog odnora americhkog senata
Boba Mendeza i onog clana tog odbora Jima Rischa proglasiti kadirovcima i SDA botovima.
pa to je problem u vasim strankama jednog uma ne mozete shvatiti da u jednoj političkoj sceni i u jednoj vlasti ima različitih misljenja osnovni postulati demokracije. Samo u SDA je demokracija kako sebija kaze :lol:
PreWiBa

#104287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 19/05/2023 16:34
plavi_E wrote: 19/05/2023 16:25 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/esco ... /230519102

pa to je problem u vasim strankama jednog uma ne mozete shvatiti da u jednoj političkoj sceni i u jednoj vlasti ima različitih misljenja osnovni postulati demokracije. Samo u SDA je demokracija kako sebija kaze :lol:
Čuj stranka jednog uma od lika koji je svakog označio "SDF" botom koji je napisao ono što je gospodin Menendeza sada rekao.
tramvajtrojka

#104288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

sehohari wrote: 19/05/2023 16:37
tramvajtrojka wrote: 19/05/2023 16:34

Čuj stranka jednog uma od lika koji je svakog označio "SDF" botom koji je napisao ono što je gospodin Menendeza sada rekao.
pa nije da nisu :oops: :razz:
PreWiBa

#104289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 19/05/2023 16:40
sehohari wrote: 19/05/2023 16:37

Znači svako ko kritikuje Schmidta je automatski SDF bot. Interesantan način razmišljanja :thumbup:
Grean

#104290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Grean »

Ozimician wrote: 19/05/2023 16:10
Grean wrote: 19/05/2023 16:05
Mislim da je ovo nema veze sa istinom.

Prvo i osnovno zbog cega je vecina Bosnjaka glasala protiv SDA je popustanje Covicu.

Onda ide nesposobnost da se postave prema Dodiku a i tu je bilo nekih popustanja.

Tek treci razlog je Asim, respiratori itd.

Ovo sa koketiranjem sa Turskom i istokom je minoran broj po mom misljenju.

Da je ovako saznat cemo vec na sljedecim izborima. Najvaznije pitanje je kako se postavis prema HDZ-u i SNSD-u, ako izborno tijelo dozivi to kao saginjanje dozivjet ce sudbinu SBB-a. Zivi bili pa vidjeli.

Da li su priporiteti ispravno poredani, ne ulazim u to ali garantujem da je ovako.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

I iz moje perspektive i razgovora sa ljudima iz svog okruzenja otprilike tako stoje prioriteti.
Jednom u drustvu prosle godine jedan jaran nas je nagovarao da glasamo za SDP - jer je SDP 2010. god. izbacila HDZ iz vlasti pa ce opet. I vjerujem da je dosta ljudi na tu kartu glasalo.

Koketiranje sa Turskom i Istokom - minoran broj, jer oni Bosnjaci kojima to najvise smeta - oni zapravo nikad i nisu glasali za SDA. SDA biracko tijelo uglavnom nema problema s tim koketiranjem.

Takodjer, DF je dobio (na ovom forumu) neocekivano mnogo glasova (3. stranka u FBIH) upravo radi retorike prema HDZ-u, iako su s njima bili u koaliciji na drzavnom nivou.

Ja licno se kunem u Iran...(kad nije Sirija i Ukrajina u pitanju) a razlog je 92'-95' jer nisu nam nazalost RPG-ovi dolazili iz Njemacke ni Finske (Hrvatskoj jesu iz nekog razloga, bar od ovih prvih).

Isto tako vjecno zahvalan Pakistanu za crvene strijele a trebao bi biti i svaki Sarajlija jer da ne bi toga ovo bi mozda bilo "Zoranovo".

Turska, znam da nisu kakvi ali mi misle bolje nego Madjari, to je sigurno.
tramvajtrojka

#104291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

sehohari wrote: 19/05/2023 16:41
tramvajtrojka wrote: 19/05/2023 16:40

Znači svako ko kritikuje Schmidta je automatski SDF bot. Interesantan način razmišljanja :thumbup:
Cijenjeni gospodin Schmidt je prekinuo dugogodišnje blokade u federaciji i doveo demokratsku zamjenu vlasti sa svojim odlukama, koje je i ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio ustavnim kategorijama sve ostalo je naklapanje kmecave opozicije
PreWiBa

#104292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 19/05/2023 16:45

Cijenjeni gospodin Schmidt je prekinuo dugogodišnje blokade u federaciji i doveo demokratsku zamjenu vlasti sa svojim odlukama, koje je i ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio ustavnim kategorijama sve ostalo je naklapanje kmecave opozicije
Što znači da je Senator Menendez SDA-ovac?

Da ga možda arapi ne plaćaju petrodolarima?
breuer

#104293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breuer »

:lol:

ne valja lagit na lijepi petak :P
tramvajtrojka

#104294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

breuer wrote: 19/05/2023 16:46

pa sta je neustavno u odluci VP, da se neka odluka proglasi neustavnom treba sud da odluci o tome i sud je potvrdio da je ta odluka po BiH ustavu :zjev:
PreWiBa

#104295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 19/05/2023 16:48
breuer wrote: 19/05/2023 16:46

pa sta je neustavno u odluci VP, da se neka odluka proglasi neustavnom treba sud da odluci o tome i sud je potvrdio da je ta odluka po BiH ustavu :zjev:
Ne misli se ne na taj dio, znaš ti to dobro...
Bodkin

#104296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 19/05/2023 16:06
Bodkin wrote: 19/05/2023 16:00

Ne moze ovo pricati neko ko je vec otisao. “Buducnost drzave je upitna ako se integrisemo i pustimo ljude da idu u EU kao ja sto sam”
Pa dobro, mozes me privatno diskreditirati na taj nacin, ali ja pokusavam da objasnim koliku je nelogicnost izrekao ovaj forumas, to je i ona teza koja se na temi o iseljavanju provlacila -"da ce drzavi biti bolje ako vise naroda iseli" sto kontrira samo sebi.

Da sam ja drzava onda, zasto bih se trudio da udjem u EU ako to znaci da cu izgubiti stanovnistvo, pa jel ? :D
Nisam namjeravao da tebe licno diskreditujem. Kazem da ne moze neko, bilo ko ko je vec u EU biti protiv te iste EU. Jedino da kazes da se svi moraju vratiti pa da argument ima smisla

A valjda zato sto ce zivot biti bolji za ove sto ostanu ako se standard svega priblizi EU, od kvaliteta do zakona do pravila do biznis mogucnosti
Student_u_Ostavci

#104297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Žitelji protektorata kojima je Bosna od Sebilja do Č.Vile slave njemačkog turistu. What a time to be alive :zzzz:
Ozimician

#104298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 19/05/2023 17:20
Ozimician wrote: 19/05/2023 16:06

Pa dobro, mozes me privatno diskreditirati na taj nacin, ali ja pokusavam da objasnim koliku je nelogicnost izrekao ovaj forumas, to je i ona teza koja se na temi o iseljavanju provlacila -"da ce drzavi biti bolje ako vise naroda iseli" sto kontrira samo sebi.

Da sam ja drzava onda, zasto bih se trudio da udjem u EU ako to znaci da cu izgubiti stanovnistvo, pa jel ? :D
Nisam namjeravao da tebe licno diskreditujem. Kazem da ne moze neko, bilo ko ko je vec u EU biti protiv te iste EU. Jedino da kazes da se svi moraju vratiti pa da argument ima smisla

A valjda zato sto ce zivot biti bolji za ove sto ostanu ako se standard svega priblizi EU, od kvaliteta do zakona do pravila do biznis mogucnosti
Pogresno si me onda razumio, nisam ja protiv ulaska BiH u EU, nego je prethodni forumaš napisao kako će ulazak BiH u EU omogućiti BiH građanima lakši odlazak u tu istu EU.

Ja sam apsolutno za ulazak BiH u EU, ali budimo realni, nema od toga ništa za naših života, možda bude neka verzija, ali punopravno članstvo jok.
Point.

#104299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

Hakiz wrote: 19/05/2023 09:57
Point. wrote: 19/05/2023 08:46

Još uvijek je.
Pa, i ženu kada napustiš vije nije tvoja. Tako i država.
Loša uporedba. No imaš pravo na svoje mišljenje.
Hakiz

#104300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Point. wrote: 19/05/2023 18:08
Hakiz wrote: 19/05/2023 09:57

Pa, i ženu kada napustiš vije nije tvoja. Tako i država.
Loša uporedba. No imaš pravo na svoje mišljenje.
Dobra usporedba. Samo se tebi ne sviđa.
Locked