Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Janjicar

#104201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Janjicar »

Sta kaze Trenerka nije Krajina ni trazila pomoc ?
Image
Login77777

#104202 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Janjicar wrote: 19/05/2023 13:24 Sta kaze Trenerka nije Krajina ni trazila pomoc ?
Image
:thumbup:
Sinoć smo u putu, u povratku, oko 22:30 sati dobili faks sa informacijom i zahtjevima kantonalne vlade za pomoć koji ćemo razmotriti i uobličiti ga i vidjeti kako ćemo ga realizirati”, rekao je Nikšić.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#104203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

Student_u_Ostavci wrote: 19/05/2023 12:40
Chmoljo wrote: 19/05/2023 12:20

misliš na ono kada su se SDPovci pravovjernih imena ismijavali jer ne uče fatihu na minutama šutnje i polaganjima cvijeća?

ne možeš druge gađati govnima i očekivati da ti se vrate ruže.

svoditi se na vjersku skupinu, po tome birati predstavnike i onda se ljutiti kada se neko vodi pravilima koje su sami nametnuli.

ko vam je kriv?
Pomiješao si ti to nešto,

ja nisam tu nikoga svodio na vjersku skupinu. To radi samo Dodik i par vas. Tko sam ja da vas u tome spriječavam, realno? :zzzz:
ništa ja nisam pomiješao nego kusaš botovski bumerang. bar ti i ostali budite dostojanstveni, a ne kmečati i tražiti razloge za kritiku u ličnostima drugih.

to što se decenijama trubi da je SDAov narativ upravo takav da bošnjake odvaja od države i pravi vjersku grupu za koju se zadesilo da ima državu, to se podsmijavalo, bilo bahato, ta će ovi FGRovci, Haverići, islamofobi.

al šta očekivati od ljudi koji su savjetovali da se ljudi brane od četnika tako što će i žene pridonijeti na način da bacaju četnicima lug u oči.

:thumbup:
dalmatinka

#104204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dalmatinka »

Prpa.ba wrote: 19/05/2023 12:47
sajber87 wrote: 19/05/2023 12:32 Da li ti je drazi zeljko komsic ili dzevad galijasevic ( dzevad nije presudjeni ratni zlocinac kao fikret i bio je u armiji) :mrgreen:
Ajmo milion potpisa za gradjansku :bih:
Ne znam da li na katolickom jeziku rijeci drag i blizak imaju isto znacenje, ali na bosanskom nemaju.

Ajmo u skolu prvo. :kiss:
Katolički jezik ? :lol: A svi vam fašisti osim vas samih :-)
breuer

#104205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breuer »

što da ne, jezik katoličkog naroda...

da ne kažem, stada :zzzz:
DaysleepeR

#104206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 19/05/2023 13:13
DaysleepeR wrote: 19/05/2023 13:10

Bošnjački radikalizam jeste trenutno najblaži, ali nove generacije SDA su u opasnom zamahu, kao i mlađi glasači.
Naravno, svaka akcija ima i reakciju. I kao sto neko napisa, tek raspadom SDA ce isplivati radikali medju Bosnjacima (sto ne znaci da se SDA ne treba raspasti svakako).

Ali jedan mladi Bosnjak, koji je srcem za BIH, zeli ostati u BiH, pun testosterona - nakon ovakvih poteza MZ na stetu Bosnjaka jednostavno nema drugog izbora nego da se radikalizira, posebno kad vidi da politika relaksacije ide samo njemu i njegovoj drzavi na stetu.

Eh upravo taj emotivni momenat i politicki vakum mogu da iskoriste raznorazne radikalne struje.

EDIT: Takav neko vidi ove kvote, vidi da mu je sansa za zaposljavanje bar 3-4x manje samo zato jer je Bosnjak, kako ga je SDA prodala, Trojka nastavila putem SDA, ostaje mu da trazi radikalniju opciju. Dosta takvih je glasalo i za trojku na proslim izborima, jer su smatrali da je SDA previse popustljiva i da treba neko cvrsce da se postavi ispred Bosnjaka, eh ti "razocarani glasaci trojke" ce biti najopasniji.
Tek ćemo da vidimo šta će biti s državom.
To što SDFA priča da ćemo ostati bez države ne drži vodu.
Ozimician

#104207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 19/05/2023 13:36
Ozimician wrote: 19/05/2023 13:13

Naravno, svaka akcija ima i reakciju. I kao sto neko napisa, tek raspadom SDA ce isplivati radikali medju Bosnjacima (sto ne znaci da se SDA ne treba raspasti svakako).

Ali jedan mladi Bosnjak, koji je srcem za BIH, zeli ostati u BiH, pun testosterona - nakon ovakvih poteza MZ na stetu Bosnjaka jednostavno nema drugog izbora nego da se radikalizira, posebno kad vidi da politika relaksacije ide samo njemu i njegovoj drzavi na stetu.

Eh upravo taj emotivni momenat i politicki vakum mogu da iskoriste raznorazne radikalne struje.

EDIT: Takav neko vidi ove kvote, vidi da mu je sansa za zaposljavanje bar 3-4x manje samo zato jer je Bosnjak, kako ga je SDA prodala, Trojka nastavila putem SDA, ostaje mu da trazi radikalniju opciju. Dosta takvih je glasalo i za trojku na proslim izborima, jer su smatrali da je SDA previse popustljiva i da treba neko cvrsce da se postavi ispred Bosnjaka, eh ti "razocarani glasaci trojke" ce biti najopasniji.
To da li cemo ostati bez drzave cemo vidjeti nakon nametanja Zakona o drzavnoj imovini od strane Schmidta. To ne odlucuje nijedna stranka ponaosob, nego Schmidt sa MZ iza ledja.

Palo se toliko nisko, da vise nije ni tema "da nam bude bolje", nego - da nam ne bude gore od ovog sad.
Login77777

#104208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

dalmatinka wrote: 19/05/2023 13:33

Ne znam da li na katolickom jeziku rijeci drag i blizak imaju isto znacenje, ali na bosanskom nemaju.

Ostali bez budzeta pa sad luduju malo. Kupe fore prijatelja im Dodika. I mi koji nismo SDF smo im trn u oku. :lol:
DaysleepeR

#104209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 19/05/2023 13:38

To da li cemo ostati bez drzave cemo vidjeti nakon nametanja Zakona o drzavnoj imovini od strane Schmidta. To ne odlucuje nijedna stranka ponaosob, nego Schmidt sa MZ iza ledja.

Palo se toliko nisko, da vise nije ni tema "da nam bude bolje", nego - da nam ne bude gore od ovog sad.
Ako ne ostanemo bez države, SDFA se mogu pozdraviti sa zadnjom niti za koju su se držali da ne padnu u ponor.
A bez države nećemo ostati sigurno.
dalmatinka

#104210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dalmatinka »

breuer wrote: 19/05/2023 13:35 što da ne, jezik katoličkog naroda...

da ne kažem, stada :zzzz:
Gle tko to kaže? :-D
Student_u_Ostavci

#104211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

DaysleepeR wrote: 19/05/2023 13:40

Ako ne ostanemo bez države, SDFA se mogu pozdraviti sa zadnjom niti za koju su se držali da ne padnu u ponor.
Znači opet gasite DF,

a de niste trebali :lol:
Škobo Habu

#104212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Škobo Habu »

A_A_AKCIJA wrote: 19/05/2023 11:52

Fakat, niko nije efikasnije uništio građansku ideju od SDA, a pogotovo njihovo ekstremno krilo DF.

Građanska ideja, ali tako što ćemo mi dati SDA sve bošnjačke kvote.

Građanska, ali tek kada anamo oni prvi počnu.

Građanska, a od toga ćemo jedino postaviti Komšića, ne da izgradi mostove i posije sjeme pomirenja i građanske ideje u ostalim krajevima države. Jok, njegovo je samo da još više zakuhava i ne mrda iz našeg dijela.

Građanska, a profesor Trifković je Srbin, nema veze što je cijeli život u Sarajevu, što je desetine hiljada Bošnjaka učio poslovnom pravu (uz Milića Simića, još veću legendu).

Pa jebote, da postoji građanska opcija u RS i Hercegovini, ova država ne bi imala problema, nikakvih. I eto sada Trojka kriva što to nije riješila i od nacionalističkih HDZ i SNSD dobila građanske pozicije? De još stavite da nam riješe mir u svijetu i lijekove protiv boleština, pa da zaokružimo maštarije.
Nije se SDA nikada ni borila za građansku državu. Ona je za građansku državu baš onoliko koliko joj i pridjev demokratska služi kao smokvin list kojim se prikrivaju unutrašnji porivi po ugledu na rigidne teokratske režime.

Eno, i Bakir počeo da priča o povratku porodici, duhovnim vrijednostima, prevashodno o religiji. Ništa novo.

Demokratija i demokratski principi su najveći neprijatelji SDA i izetbegovićevizma.
Ozimician

#104213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

Ne vjerujem da cemo ostati bez drzave, ali isto tako mislim da tome nece doprinjeti trojka. SDA i DF su sad opozicija i njihov je posao da napadaju vlast ("kmece"), kao to je to prethodna opozicija radila prethodnoj vlasti. Kakogod, drzava treba da opstane i treba raditi na njenom jacanju i suverenitetu. Ja bih iskreno volio da svi bosnjacki predstavnici rade na tome aktivno, ali ne krepaj magarce...

Suverenitet se ogleda u upravljanju javnim dobrima, energetici, finansijama ... we´ll see... :bih:
Prpa.ba

#104214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

dalmatinka wrote: 19/05/2023 13:33 Katolički jezik ? :lol: A svi vam fašisti osim vas samih :-)
Jesam li to na ovom forumu docekao i da mi zitelji Nezavisne Hrvatske pricaju o fasizmu? I to cije politike negiraju identitet mom narodu?

:lol:
Student_u_Ostavci

#104215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Fakat :lol:

Ovi što su pokupili HNS mantru o Komšiću pričaju o građanskoj, NDH članovi priačaju o fašizmu,

gasi temu :zzzz:
DaysleepeR

#104216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 19/05/2023 13:45

Ne vjerujem da cemo ostati bez drzave, ali isto tako mislim da tome nece doprinjeti trojka. SDA i DF su sad opozicija i njihov je posao da napadaju vlast ("kmece"), kao to je to prethodna opozicija radila prethodnoj vlasti. Kakogod, drzava treba da opstane i treba raditi na njenom jacanju i suverenitetu. Ja bih iskreno volio da svi bosnjacki predstavnici rade na tome aktivno, ali ne krepaj magarce...

Suverenitet se ogleda u upravljanju javnim dobrima, energetici, finansijama ... we´ll see... :bih:
Suverenitet polazi od naroda koji živi na određenom prostoru i kakvu vlast sebi bira, i šta zahtjeva od te vlasti.
Kakvu državu imaš ako si u ekonomskoj blokadi, tj. imaš premala primanja da možeš bilo šta uraditi u svojoj državi a kamoli van nje.
Kakvu državu imaš ako odeš u KCUS na liječenje pa umreš a nisi trebao, nego su te zanemarili, ili prikopčali na malina respirator.
Kakvu državu imaš ako i pored odličnog obrazovanja ne možeš naći posao bez štele.
Kakvu državu imaš ako su svi tenderi namješteni, ako se ugrađuje u sve poslove, itd.

Prvo treba stvari postaviti na zdrave noge pa pričati o državi.
duh_sa_sjekirom

#104217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Stoljetne bosanske regije Švica i Dojčland dominiraju...
:D
Bodkin

#104218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 19/05/2023 11:34
Bodkin wrote: 19/05/2023 11:30

Afd je za njemacku kao sda za nas. Toliko stetni. I opet ponavljam, opcenito princip da hans u emigraciji glasa kuci za drugacije stranke nego tamo gdje zivi?

Jasta. Zivite u snovima. Na stranu sto dijaspora ne bi trebala moci glasati uopste al dobro. Drugu i trecu generaciju svakako sve manje boli kurko
Ja sam ti naveo primjer iz Paragvaja (najnovija njemacka emigracija) - ultra-desnog shvatanja koja glasa za AfD.

AfD i SDA se ni u putu nisu srele, pandan SDA u Njemackoj moze biti CDU jedino. U Njemackoj je krenulo drasticno nizbrdo kad su se Zeleni poceli pitati za nesto. AfD u BIH moze biti HDZ ili SNSD jedino (na prostorima gdje oni vladaju i gdje se uskracuju prava drugim narodima i islamofobija naravno).

Sto se tice glasanja dijaspore?

Ko po tebi ima veca prava da glasa, dijaspora koja ima samo BH drzavljanstvo ili neko ko zivi u BIH a ima drzavljanstvo druge zemlje pored BiH ?

P.S. Iskreno mislim da ti nemas pojma o Njemcima i Njemackoj.
Nemam. Samo zivio medju njima. Tvoj problem (sa druge teme iz tvojih postova) su predrasude i visoka ocekivanja ili odlazak u njemacku iako to nisi zelio

Po meni vece pravo glasa uvijek ima onaj koji ZIVI u zemlji gdje ce mu vladati oni koje izabere
Bodkin

#104219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

dalmatinka wrote: 19/05/2023 13:33

Gradjanska drzava za pozeljeti :D
anelsol

#104220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by anelsol »

Ne mislim da će se zakonom o državnoj imovini nešto radikalno promjeniti. Gradsko građevinsko zemljište i neperspektivna vojna imovina trebaju biti upisane na jedinice lokalne samouprave, jer sadašnje stanje realno guši razvoj na lokalnom nivou. Vojna imovina, šume, rijeke, planine, jezera i sve ono što po nekom opštem poimanju predstavlja javno dobro bi trebalo biti državno vlasništvo, i mislim da će tako i ostati.
Nisamsdaali

#104221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nisamsdaali »

SDFA klerofašisti pokazali pravo lice :D
Ozimician

#104222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 19/05/2023 13:48
Ozimician wrote: 19/05/2023 13:45

Suverenitet polazi od naroda koji živi na određenom prostoru i kakvu vlast sebi bira, i šta zahtjeva od te vlasti.
Kakvu državu imaš ako si u ekonomskoj blokadi, tj. imaš premala primanja da možeš bilo šta uraditi u svojoj državi a kamoli van nje.
Kakvu državu imaš ako odeš u KCUS na liječenje pa umreš a nisi trebao, nego su te zanemarili, ili prikopčali na malina respirator.
Kakvu državu imaš ako i pored odličnog obrazovanja ne možeš naći posao bez štele.
Kakvu državu imaš ako su svi tenderi namješteni, ako se ugrađuje u sve poslove, itd.

Prvo treba stvari postaviti na zdrave noge pa pričati o državi.
Obrnuto je, prvo treba imati drzavu, pravnu, pa tek onda mozes pricati o ovakvim stvarima.

Sve to sto navodis jeste posljedica toga sto nema jake drzave na cijelom njenom teritoriju - ovako svako zauzeo svoje vojvodstvo i tu vedri i oblaci.
Tek kad se ojaca drzavni nivo, pa jedan Kvesic ili Sebija ne budu neprikosnoveni autoriteti, vec kad drzavno ministarstvo zdravstva bude postavljalo direktore KCUS - tek onda mozes ocekivati napredak. Dok se niko nikome ne mijesa u posao, dok Bosnjak ne moze biti direktor UKC Mostar ili Banja Luka niti Hrvat/Srbin direktor UKC Sarajevo - tako ce nam biti.
Ozimician

#104223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 19/05/2023 13:58

Ne mislim da će se zakonom o državnoj imovini nešto radikalno promjeniti. Gradsko građevinsko zemljište i neperspektivna vojna imovina trebaju biti upisane na jedinice lokalne samouprave, jer sadašnje stanje realno guši razvoj na lokalnom nivou. Vojna imovina, šume, rijeke, planine, jezera i sve ono što po nekom opštem poimanju predstavlja javno dobro bi trebalo biti državno vlasništvo, i mislim da će tako i ostati.
Radikalno u ovom momentu nece, ali racunaj da Srbi i dan danas spominju brojke od 70% katastarskog zemljista na njima 1991. god., a ne spominju sta je bilo prije agrarne revolucije i otimacine zemlje od Bosnjaka. Tako da je za buducnost bitno da drzava bude titular, ostalima bujrum da upravljaju tom imovinom (kao sto se u praksi i danas radi).
relativno84

#104224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

Nikšić o imenovanju Tegeltije na čelo UIO-a: Primijenjen je princip nacionalne rotacije
Sta je sad ovo, fali srba kod Nerke wtf. Zar SDP nije najavio multietnicke kadrove iz svoje kvote, haman se taj princip primjenjuje samo u slucaju bosnje, srbi i hrvati ko pande zasticeni, neka i red je ipak su faktor stabilizacije i progresa, manje bosnja na pozicijama manje blokada.
Spoiler
Show
Image
:oops: :D
Prpa.ba

#104225 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

:lol:
Locked