Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Login77777

#104176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

sehohari wrote: 19/05/2023 10:49
Login77777 wrote: 19/05/2023 10:45
A to nasa SDF nije poznata sta misli o Bosnjacima sto nisu u SDF ili drugim narodima. Sve smo to vidjeli od oktobra 22 do danas. Sve su maske pale.
Ali kazem uzmi bilo koju desnicarsku stranku. Ni pod jednom Bosnjaci vani ne bi zeljeli zivjeti. Ali neka zive Bosnjaci u BiH pod SDF.
To je druga stvar. Šta misliš, kako razmišlja neki CSU-ovac u nekom bavarskom selu o Berlincima koji glasaju za Zelene?

Jedno je desno orijentisana stranka poput CDU-a, francuskih Republikanca i tkd. i neonacističke stranke koju ti spominješ.
I da, ne bi željeli živjeti vani, ali to je općenito princip da ljudi koji glasaju vani kući biraju konzervativno, a vani za lijeve opcije.
Pa ja jedino i ovo kritikujem. AfD sam uzeo kao najekstremniji primjer. Mozemo uzeti i svicarski SVP, isto govno. Samo drugacije upakovano od AfD.
Ozimician

#104177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

Login77777 wrote: 19/05/2023 12:33
sehohari wrote: 19/05/2023 10:49

To je druga stvar. Šta misliš, kako razmišlja neki CSU-ovac u nekom bavarskom selu o Berlincima koji glasaju za Zelene?

Jedno je desno orijentisana stranka poput CDU-a, francuskih Republikanca i tkd. i neonacističke stranke koju ti spominješ.
I da, ne bi željeli živjeti vani, ali to je općenito princip da ljudi koji glasaju vani kući biraju konzervativno, a vani za lijeve opcije.
Pa ja jedino i ovo kritikujem. AfD sam uzeo kao najekstremniji primjer. Mozemo uzeti i svicarski SVP, isto govno. Samo drugacije upakovano od AfD.
Mozes uzeti drugi strani primjer, ali je problem sto u BIH na bosnjackoj politickoj sceni nemas toliko extremne desnice, mozda ima onaj pokret "vjera, narod, domovina", to je najbolje cega se mogu sjetiti - ali to nije parlamentarna stranka.

Da si mozda poredio HDZ, SNSD, aparthejd u Stocu, Capljini, Neumu, zabranu bosanskog jezika u RS, islamofobiju - od tih stranaka, onda bi poredjenje imalo neki smisao. Najdesnija bosnjacka stranka u BIH je u vise lijevo od najljevlje stranke sa H ili S predznakom.
Last edited by Ozimician on 19/05/2023 12:38, edited 1 time in total.
plavi_E

#104178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ozimician wrote: 19/05/2023 11:58
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 19/05/2023 11:48 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-nov ... /230425032

Jučer je održana prva radna sjednica u okviru tehničkih konsultacija OHR-a sa domaćim i međunarodnim pravnim stručnjacima u vezi sa državnom imovinom Bosne i Hercegovine, a istaknuto je kako je cilj "prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti".

Koliko god trojkashko-uzpovska frakcija ovdje na temi hvalila "expertnu grupu" rijeshenje se vec moze naslutiti. Imovina ce biti podijeljena. Dodik ce dobiti najvazniji dio za kredite i ostale mahinacije a ono sto mu ne treba ce biti drzavno.
Ma otprilike sve sto izadje u medijima, na kraju se ispostavi da bude tako. Prije koju godinu se pisalo da ce Bosnjaci dobiti od VP - Zakon o negiranju genocida, Hrvati Izborni zakon, a Srbi drzavnu imovinu. I tada su nas mnogi ubjedjivali da nije tako, ostalo je jedino da se ostvari ovo o drzavnoj imovini.

Kasnije je izasla objava da ce rjesenje biti otprilike takvo - vojna imovina ostaje na drzavi, sve ostalo prelazi na RS.

Otprilike ja i ocekujem takvo neko rjesenje, RS nece dobiti 100% svu drzavnu imovinu, ali ce dobiti 80-90% (tj. sve ono sto vrijedi i sto traze - suma, voda, etc.)
Njihov glavni posao je da ubjede bosnjacku javnost kako je to zapravo dobro za nas, evo i preko ovog foruma to ide aktivno.

Ovdje neki govore da treba prvo sacekati da neko nesto izda - pa onda govoriti protiv toga. NE - kad se nesto uradi, gotovo je, vidjeli smo izmjene izbornog zakona gdje je VP morao 2x intervenisati u ustav i nametati privremena rjesenja i Vladu FBIH, samo da ne bi slucajno ni za dlaku nastetio HDZ-u.

Koliko imaju povjerenja u svoje igrache ovdje na forumu govori i ovo. Morali su peci na jacha sredstva od foruma.

Raspisan tender: OHR će plaćati medije za promociju rješavanja pitanja državne imovine

Teme na tim oglasima ce biti vjerovatno: ulazak u NATO i EU, Eu fondovi i investicije. I da je podjela drzavne imovine potrebna zbog tih stvari.
Student_u_Ostavci

#104179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Chmoljo wrote: 19/05/2023 12:20
Student_u_Ostavci wrote: 19/05/2023 12:18 Ali zanimljivo kako vrlo često provuku neki vjerski pojam kroz postove o politici. Ne kontam što ali duša im spomenuti džumu, sure neko, džamiju etc etc. Naročito uživaju to spomenuti kad se trude ismijati nekoga. Baš tužno :zzzz:
misliš na ono kada su se SDPovci pravovjernih imena ismijavali jer ne uče fatihu na minutama šutnje i polaganjima cvijeća?

ne možeš druge gađati govnima i očekivati da ti se vrate ruže.

svoditi se na vjersku skupinu, po tome birati predstavnike i onda se ljutiti kada se neko vodi pravilima koje su sami nametnuli.

ko vam je kriv?
Pomiješao si ti to nešto,

ja nisam tu nikoga svodio na vjersku skupinu. To radi samo Dodik i par vas. Tko sam ja da vas u tome spriječavam, realno? :zzzz:
kakabanja213

#104180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakabanja213 »

Meni jos ne ide u glavu sto Ramo Isak za ministra. Sve shvatam. Cavara, Lasic, Vlaisavljevic, Telgetija... sve jento nuzno zlo. Ali sto Ramo Isak????
Ozimician

#104181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

plavi_E wrote: 19/05/2023 12:38
Ozimician wrote: 19/05/2023 11:58
Spoiler
Show

Ma otprilike sve sto izadje u medijima, na kraju se ispostavi da bude tako. Prije koju godinu se pisalo da ce Bosnjaci dobiti od VP - Zakon o negiranju genocida, Hrvati Izborni zakon, a Srbi drzavnu imovinu. I tada su nas mnogi ubjedjivali da nije tako, ostalo je jedino da se ostvari ovo o drzavnoj imovini.

Kasnije je izasla objava da ce rjesenje biti otprilike takvo - vojna imovina ostaje na drzavi, sve ostalo prelazi na RS.

Otprilike ja i ocekujem takvo neko rjesenje, RS nece dobiti 100% svu drzavnu imovinu, ali ce dobiti 80-90% (tj. sve ono sto vrijedi i sto traze - suma, voda, etc.)
Njihov glavni posao je da ubjede bosnjacku javnost kako je to zapravo dobro za nas, evo i preko ovog foruma to ide aktivno.

Ovdje neki govore da treba prvo sacekati da neko nesto izda - pa onda govoriti protiv toga. NE - kad se nesto uradi, gotovo je, vidjeli smo izmjene izbornog zakona gdje je VP morao 2x intervenisati u ustav i nametati privremena rjesenja i Vladu FBIH, samo da ne bi slucajno ni za dlaku nastetio HDZ-u.

Koliko imaju povjerenja u svoje igrache ovdje na forumu govori i ovo. Morali su peci na jacha sredstva od foruma.

Raspisan tender: OHR će plaćati medije za promociju rješavanja pitanja državne imovine

Teme na tim oglasima ce biti vjerovatno: ulazak u NATO i EU, Eu fondovi i investicije. I da je podjela drzavne imovine potrebna zbog tih stvari.
Ma forum svakako zivi u nekom svom balonu, a ja sam za ovih pola godine svjedocio banovanju bar 3-4 proBiH nicka na isti nacin, budu zestoko isprovocirani i izvrijedjani na svim osnovama, najvise na vjerskoj osnovi i onda kad ovi odgovore na isti nacin - bivaju banovani.

Otprilike ko god napise nesto u korist BiH, targetira se.

Na stranu standardno nazivanje SDA-botovima svakome ko kaze - cekajte malo rodjaci, ne moze to tako da se radi...
Last edited by Ozimician on 19/05/2023 12:42, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#104182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

Kad se pocnu u boga zaklinjati i vjeru svaki cas spominjati, znas da je dogorilo do nokata.Sve najveci vjernici a pokralo boga oca.
MarlboroGold

#104183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MarlboroGold »

Prpa.ba wrote: 19/05/2023 11:42
Chmoljo wrote: 19/05/2023 11:34 prpic je postao degutantan.

dobar fikret (abdić), loš mu dragan (vikić, mioković)
Svaki Bosnjak mi je uvijek blizi u odnosu na katolike i pravoslavce. To sto je Fikret Abdic ratni zlocinac ne mijenja njegovu pripadnost mom narodu, a herojstvo Dragana Vikica ne cini ga pripadnikom mog naroda. Sta je tu nejasno i degutantno i otkud takvi zakljucci :?

Uostalom, komentarisao sam zanimljiv sastav "eksperata", sto ukljucuje i njihove poglede na materiju, ali i etnicku krvnu sliku. Ostalo su vasa proizvoljna tumacenja. :kiss:
:-) :-) :-)

sve mislim nema ništa što me može iznenaditi i onda pročitam ove gluposti
plavi_E

#104184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Bosnjacka radikalna politichka opcija ce se izroditi tek raspadom SDA. Nebuloze trojkashko-uzpovske frakcije o postojanju nekog radikalizma u SDA su bas jadne.
Javier Pena

#104185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Javier Pena »

MarlboroGold wrote: 19/05/2023 12:42

Svaki Bosnjak mi je uvijek blizi u odnosu na katolike i pravoslavce. To sto je Fikret Abdic ratni zlocinac ne mijenja njegovu pripadnost mom narodu, a herojstvo Dragana Vikica ne cini ga pripadnikom mog naroda. Sta je tu nejasno i degutantno i otkud takvi zakljucci :?

Uostalom, komentarisao sam zanimljiv sastav "eksperata", sto ukljucuje i njihove poglede na materiju, ali i etnicku krvnu sliku. Ostalo su vasa proizvoljna tumacenja. :kiss:
:-) :-) :-)

sve mislim nema ništa što me može iznenaditi i onda pročitam ove gluposti
Baš onako građanski :mrgreen:
Ozimician

#104186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

plavi_E wrote: 19/05/2023 12:42 Bosnjacka radikalna politichka opcija ce se izroditi tek raspadom SDA. Nebuloze trojkashko-uzpovske frakcije o postojanju nekog radikalizma u SDA su bas jadne.
Moje misljenje i jeste to da je neki cilj gurnuti Bosnjake u radikalizam i tako ih proglasiti nekom "extremistickom, fundamentalistickom vjerskoj skupinom" i na taj nacin ih dehumanizirati. To se nastoji inputirati Bosnjacima vec vise od 30 god. iako su daleko najliberalniji narod po svim parametrima na ovim prostorima, bili i ostali.

Kad je Arkan zauzeo Bijeljinu, tek je iz treceg pokusaja uz pomoc suflera uspio izgovoriti da se bori protiv "islamskog fundamentalizma", dakle receno mu je sta treba da kaze iako nije znao sta znaci ta rijec.

Ali svi koji rade na stetu Bosnjaka znaju da je to slaba tacka Medjunarodne zajednice i da svijet na borbu protiv "islamskih fundamentalista" vrlo lahko zatvori oci.
Prpa.ba

#104187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

sajber87 wrote: 19/05/2023 12:32 Da li ti je drazi zeljko komsic ili dzevad galijasevic ( dzevad nije presudjeni ratni zlocinac kao fikret i bio je u armiji) :mrgreen:
Ajmo milion potpisa za gradjansku :bih:
Ne znam da li na katolickom jeziku rijeci drag i blizak imaju isto znacenje, ali na bosanskom nemaju.

Ajmo u skolu prvo. :kiss:
DaysleepeR

#104188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 19/05/2023 12:47
plavi_E wrote: 19/05/2023 12:42 Bosnjacka radikalna politichka opcija ce se izroditi tek raspadom SDA. Nebuloze trojkashko-uzpovske frakcije o postojanju nekog radikalizma u SDA su bas jadne.
Moje misljenje i jeste to da je neki cilj gurnuti Bosnjake u radikalizam i tako ih proglasiti nekom "extremistickom, fundamentalistickom vjerskoj skupinom" i na taj nacin ih dehumanizirati. To se nastoji inputirati Bosnjacima vec vise od 30 god. iako su daleko najliberalniji narod po svim parametrima na ovim prostorima, bili i ostali.

Kad je Arkan zauzeo Bijeljinu, tek je iz treceg pokusaja uz pomoc suflera uspio izgovoriti da se bori protiv "islamskog fundamentalizma", dakle receno mu je sta treba da kaze iako nije znao sta znaci ta rijec.

Ali svi koji rade na stetu Bosnjaka znaju da je to slaba tacka Medjunarodne zajednice i da svijet na borbu protiv "islamskih fundamentalista" vrlo lahko zatvori oci.
Radikalizam kod srba i hrvata je usmjeren prema vani, tj. prema drugim narodima.
Kod bošnjaka je usmjeren prema unutra, smaranjem vlastitog naroda.
Zato ga desničari kod bošnjaka ni ne primjećuju, ali sekularisti itekako.
sajber87

#104189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Prpa.ba wrote: 19/05/2023 12:47
sajber87 wrote: 19/05/2023 12:32 Da li ti je drazi zeljko komsic ili dzevad galijasevic ( dzevad nije presudjeni ratni zlocinac kao fikret i bio je u armiji) :mrgreen:
Ne znam da li na katolickom jeziku rijeci drag i blizak imaju isto znacenje, ali na bosanskom nemaju.

Ajmo u skolu prvo. :kiss:
:lol: nista odgovor na pitanje aaaa :mrgreen: , ali ako ne znas katolicki evo umjesto drazi stavi blizi :mrgreen: , samo odgovori na pitanje, nemoj bjezati
Prpa.ba

#104190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Dzevad je pripadnik mog naroda, Zeljko nije. Samim tim mi je blizi, ali mi nije drazi.

Eto. Hajde sada nazad na sat, ravnatelj ceka. :)
dr_Evil

#104191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Upravu si, SDA je jako tesko definisati, kako mogu biti radikali i mafijasi u isto vrijeme, zar vjera ne iskljucuje takvo sto. Ali onda se sjetim afganistanskih talibana i njihov polja opijuma, pa mi odmah bude lakse, znaci nije usamljen slucaj.

Salim se naravno, SDA nije radikalna, SDA je samo krimogena, ali se poigrava vjerskim osjecajima naroda da bi sacuvala svoje pozicije i nastavila sa kriminalom. SDA ne moze biti radikalna jer je nastala kao SANU projekat radikalizacije Bosnjaka s ciljem da osjeku Bosnjake od ostatka Europe. Bosnjaci nemaju u sebi takav mentalitet da mogu postati vjerski radikalni tipa ISIL, nikad nije bilo kod nas i nikad nece biti, zato se danas SDA poigrava sa ponosom, a inata imamo kao nijedan drugi narod.

I dok ovo pisem sam sebe pitam zasto "radikalna politicka opcija" u mojoj glavi se povezuje sa ISIlom kad su u pitanju Bosnjaci, a sa cetnicima kad su u pitanju Srbi. Ni jedno ni drugo nema veze sa "radikalnom politickom opcijom".

Balkane moj - tesko nama s nama.
elk

#104192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by elk »

Ma zajebaje se frajer mjesecima. Ko moze ovo normalan napisati :lol:
Bravo prpoglu :thumbup:
sajber87

#104193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Prpa.ba wrote: 19/05/2023 12:51 Dzevad je pripadnik mog naroda, Zeljko nije. Samim tim mi je blizi, ali mi nije drazi.

Auuuuu , bravo za gradjansku :mrgreen:
A za drugi dio moraces mi prevesti sa "katolickog" na bosanski :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#104194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

Prpa.ba wrote: 19/05/2023 12:51 Dzevad je pripadnik mog naroda, Zeljko nije. Samim tim mi je blizi, ali mi nije drazi.

Post godine.Ni slucajno brisat, uramit i iznad vrata u kucu il stan ovo metnut.
Login77777

#104195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Ozimician wrote: 19/05/2023 12:38
Login77777 wrote: 19/05/2023 12:33

Mozes uzeti drugi strani primjer, ali je problem sto u BIH na bosnjackoj politickoj sceni nemas toliko extremne desnice, mozda ima onaj pokret "vjera, narod, domovina", to je najbolje cega se mogu sjetiti - ali to nije parlamentarna stranka.

Da si mozda poredio HDZ, SNSD, aparthejd u Stocu, Capljini, Neumu, zabranu bosanskog jezika u RS, islamofobiju - od tih stranaka, onda bi poredjenje imalo neki smisao. Najdesnija bosnjacka stranka u BIH je u vise lijevo od najljevlje stranke sa H ili S predznakom.
Pa u ovo gdje ide SDF idu i sve H i S stranke. Bio to HDZ, SNSD, SDS…
Samo je poenta da je prica bila o ovima koje mi mozemo izabrati. Meni IZ ne dozvoljava da biram sa teritorije manjeg entiteta. Tako da mogu samo utjecati na B ekipu.
Bio nama na drugoj strani SNSD ili SDS isto je sto se tice pogleda na BiH.
Ozimician

#104196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 19/05/2023 12:49
Ozimician wrote: 19/05/2023 12:47

Radikalizam kod srba i hrvata je usmjeren prema vani, tj. prema drugim narodima.
Pa takve stvari postoje u svim narodima, cak i unutar Srba i Hrvata, u neku ruku to i jeste smisao postojanja desnih i lijevih politickih opcija u vecini (modernih) drustava. Uglavnom oni koji dodju na vlast, smaraju one druge na tom fonu.

I to je opet stvar politike, ja ne navodim politiku i politicare, nego narod kao narod.

Puno bolje ces proci kao sekularista (istog naroda) u bosnjackoj sredini nego u katolickoj ili pravoslavnoj, barem u BIH.
U tim sredinama budes od drustva "cancelovan" samo tako, dok u bosnjackom drustvu mozes biti "cancelovan" od strane vlasti, ali od drustva bas i ne, cak i kad otvoreno provociras.
Ozimician

#104197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

Login77777 wrote: 19/05/2023 13:03
Ozimician wrote: 19/05/2023 12:38

Pa u ovo gdje ide SDF idu i sve H i S stranke. Bio to HDZ, SNSD, SDS…
Samo je poenta da je prica bila o ovima koje mi mozemo izabrati. Meni IZ ne dozvoljava da biram sa teritorije manjeg entiteta. Tako da mogu samo utjecati na B ekipu.
Bio nama na drugoj strani SNSD ili SDS isto je sto se tice pogleda na BiH.
Meni i tebi je svejedno, mozemo se prijaviti da glasamo i u RS, sto da ne.
Ja bih vjerovatno to i uradio da ne glasam u kantonu gdje je HDZ uvijek u vlasti. Pa shodno tome glasam protiv HDZ-a gdje god mogu.
DaysleepeR

#104198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 19/05/2023 13:07
DaysleepeR wrote: 19/05/2023 12:49

Pa takve stvari postoje u svim narodima, cak i unutar Srba i Hrvata, u neku ruku to i jeste smisao postojanja desnih i lijevih politickih opcija u vecini (modernih) drustava. Uglavnom oni koji dodju na vlast, smaraju one druge na tom fonu.

I to je opet stvar politike, ja ne navodim politiku i politicare, nego narod kao narod.

Puno bolje ces proci kao sekularista (istog naroda) u bosnjackoj sredini nego u katolickoj ili pravoslavnoj, barem u BIH.
U tim sredinama budes od drustva "cancelovan" samo tako, dok u bosnjackom drustvu mozes biti "cancelovan" od strane vlasti, ali od drustva bas i ne, cak i kad otvoreno provociras.
Bošnjački radikalizam jeste trenutno najblaži, ali nove generacije SDA su u opasnom zamahu, kao i mlađi glasači.
Login77777

#104199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

sajber87 wrote: 19/05/2023 12:32

Da li ti je drazi zeljko komsic ili dzevad galijasevic ( dzevad nije presudjeni ratni zlocinac kao fikret i bio je u armiji) :mrgreen:
Treba znati sta misli o Dzevadu da mozemo procjeniti koji mu je drazi. Sta misli o Komsicu vec znamo…
Prpa.ba wrote: 22/05/2020 23:28 Vucic+SNS za sirotinju. :lol:
:lol: :izet:
Ozimician

#104200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 19/05/2023 13:10
Ozimician wrote: 19/05/2023 13:07

Bošnjački radikalizam jeste trenutno najblaži, ali nove generacije SDA su u opasnom zamahu, kao i mlađi glasači.
Naravno, svaka akcija ima i reakciju. I kao sto neko napisa, tek raspadom SDA ce isplivati radikali medju Bosnjacima (sto ne znaci da se SDA ne treba raspasti svakako).

Ali jedan mladi Bosnjak, koji je srcem za BIH, zeli ostati u BiH, pun testosterona - nakon ovakvih poteza MZ na stetu Bosnjaka jednostavno nema drugog izbora nego da se radikalizira, posebno kad vidi da politika relaksacije ide samo njemu i njegovoj drzavi na stetu.

Eh upravo taj emotivni momenat i politicki vakum mogu da iskoriste raznorazne radikalne struje.

EDIT: Takav neko vidi ove kvote, vidi da mu je sansa za zaposljavanje bar 3-4x manje samo zato jer je Bosnjak, kako ga je SDA prodala, Trojka nastavila putem SDA, ostaje mu da trazi radikalniju opciju. Dosta takvih je glasalo i za trojku na proslim izborima, jer su smatrali da je SDA previse popustljiva i da treba neko cvrsce da se postavi ispred Bosnjaka, eh ti "razocarani glasaci trojke" ce biti najopasniji.
Locked