Ne bih da sudim i nagađam šta je bilo, ali krivica je sigurno na vozaču. Ni auto, ni loše ceste, ni gume... Sva tri nabrojana faktora u ovakvim nesrećama nisu uzrok ni 5%.
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#12326 Re: Crna hronika BH cesta
Jašta, evo izbjegli su ramer...
Ne bih da sudim i nagađam šta je bilo, ali krivica je sigurno na vozaču. Ni auto, ni loše ceste, ni gume... Sva tri nabrojana faktora u ovakvim nesrećama nisu uzrok ni 5%.
- Ateista
#12327 Re: Crna hronika BH cesta
Ma realno jeste uvijek do vozaca, samo je pitanje kojeg. Stvar je u tome sto bolje ceste smanjuju sansu da nesposobni vozaci naprave ovakve greske, odnosno grneralno smanjuju uticaj ljudskog faktora.
-
citroen xm
#12328 Re: Crna hronika BH cesta
Pa jeste, ali brate ako voziš lošijom cestom onda više paziš. Evo, u Pežou bile 3 žene, vozačica 28 godina i putnice 50+. Znači ili neka priča, odsustvo pažnje ili loše preticanje...
- Ateista
#12329 Re: Crna hronika BH cesta
Naravno, to i jeste to sto kazem oko ljudskog faktora, sto je cesta losija to ljudski faktor vise utice jer vozac mora da bude vise koncentrisan, da pazi na puno stvari, dosta promjene brzine zbog pravaca i krivina i slicno, trake uze i manje lufta kod putanje, preticanja rizicnija, znaci puno sansi za gresku.citroen xm wrote: ↑18/05/2023 07:11 Pa jeste, ali brate ako voziš lošijom cestom onda više paziš. Evo, u Pežou bile 3 žene, vozačica 28 godina i putnice 50+. Znači ili neka priča, odsustvo pažnje ili loše preticanje...
Definitivno i prica moze dekoncentrisati i ometati paznju.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12330 Re: Crna hronika BH cesta
Sjecate se onih profa s pala sto su se vracale
Uzas
Uzas
- Laplace
#12331 Re: Crna hronika BH cesta
Ma, i ljudima izgleda auto odluta na suprotnu stranu a da oni o tome pojma nemaju. Jutros jedan takav prelazi u moju traku preko pune linije, za širinu gume, na pravcu gdje nije imao šta zaobilaziti (bez oštećenja na cesti) niti preticati (jedini je u tom smjeru), da nisam i blicao i svirao pitanje je da li bi još više odlutao na moju stranu dotle da nemam gdje pobjeći.
Kako sam već pisao, vozio sam raznoraznim "cestama smrti" po svim vremensim uslovima i nikad nijednog problema (a nisam vozio ispod ograničenja, osim par puta kad je bilo toliko nevrijeme da se doslovno nije vidjelo kuda voziš pri brzinama većim od 30 km/h). I u tim uslovima (svi vozimo ispod) genijalac pretiče kolonu i par kilometara dalje je u jarku ili na livadi.
Kako sam već pisao, vozio sam raznoraznim "cestama smrti" po svim vremensim uslovima i nikad nijednog problema (a nisam vozio ispod ograničenja, osim par puta kad je bilo toliko nevrijeme da se doslovno nije vidjelo kuda voziš pri brzinama većim od 30 km/h). I u tim uslovima (svi vozimo ispod) genijalac pretiče kolonu i par kilometara dalje je u jarku ili na livadi.
- darius_maximus
#12332 Re: Crna hronika BH cesta
Još jedna stvar koju isto često primijetim je koliko volimo šiblje i drveće imati oko/duž cesta, da smanjuje vidljivost.Ateista wrote: ↑18/05/2023 07:18Naravno, to i jeste to sto kazem oko ljudskog faktora, sto je cesta losija to ljudski faktor vise utice jer vozac mora da bude vise koncentrisan, da pazi na puno stvari, dosta promjene brzine zbog pravaca i krivina i slicno, trake uze i manje lufta kod putanje, preticanja rizicnija, znaci puno sansi za gresku.citroen xm wrote: ↑18/05/2023 07:11 Pa jeste, ali brate ako voziš lošijom cestom onda više paziš. Evo, u Pežou bile 3 žene, vozačica 28 godina i putnice 50+. Znači ili neka priča, odsustvo pažnje ili loše preticanje...
Sve to bi autoputevi riješili, ali avaj.
-
elk
#12333 Re: Crna hronika BH cesta
Strpimo se jos jedno dvaest i sedam godina
imamo vremena. A zivoti jeftini.
Kad se sjetim sta je raje izginulo na staroj cesti sa-zenica...
Kad se sjetim sta je raje izginulo na staroj cesti sa-zenica...
- Ateista
#12334 Re: Crna hronika BH cesta
Tacno, znacajno moze smanjiti vidljivost i napraviti problem.darius_maximus wrote: ↑18/05/2023 08:25Još jedna stvar koju isto često primijetim je koliko volimo šiblje i drveće imati oko/duž cesta, da smanjuje vidljivost.Ateista wrote: ↑18/05/2023 07:18
Naravno, to i jeste to sto kazem oko ljudskog faktora, sto je cesta losija to ljudski faktor vise utice jer vozac mora da bude vise koncentrisan, da pazi na puno stvari, dosta promjene brzine zbog pravaca i krivina i slicno, trake uze i manje lufta kod putanje, preticanja rizicnija, znaci puno sansi za gresku.
Sve to bi autoputevi riješili, ali avaj.
Na autoputu je sve puno drugacije, i onaj pocetnik i neko bez iskustva ima manje sanse za gresku.
- kabal1337
#12335 Re: Crna hronika BH cesta
kod nas u gradovima krosnje progutaju znakove i semafore a ne tek van gradova
-
komsinica_s_drugog
#12336 Re: Crna hronika BH cesta
Ovaj udes od prije dva dana kod Zepca 
– Djeca su bila na ekskurziji i juče se vraćali kući za Sarajevo. Mladiću je pozlilo, tako da je on ostao u Doboju u bolnici. Direktor škole i pomoćnik direktora otišli su danas u Doboj u bolnicu, preuzeli učenika, iz najbolje namjere, i krenuli su nazad za Sarajevo. Direktor je vozio. Poginuše i on i dijete. Pomoćnik direktora je u teškom stanju, bore mu se za život – tvrde neimenovani izvori.
- Laplace
#12337 Re: Crna hronika BH cesta
To sam i ja juče čuo. Ne vjerujem da je tu vozač (direktor) kriv jer kad voziš tuđe dijete voziš sa desetostrukim oprezom.komsinica_s_drugog wrote: ↑18/05/2023 12:48 Ovaj udes od prije dva dana kod Zepca
– Djeca su bila na ekskurziji i juče se vraćali kući za Sarajevo. Mladiću je pozlilo, tako da je on ostao u Doboju u bolnici. Direktor škole i pomoćnik direktora otišli su danas u Doboj u bolnicu, preuzeli učenika, iz najbolje namjere, i krenuli su nazad za Sarajevo. Direktor je vozio. Poginuše i on i dijete. Pomoćnik direktora je u teškom stanju, bore mu se za život – tvrde neimenovani izvori.
- Ateista
#12338 Re: Crna hronika BH cesta
Koji crnjak, ne odes sa drugom djecom i poslije pogines u nesreci...
To za opreznost, i pored najveceg opreza se noze desiti da se napravi greska. Ne bih ni ja da nagadjam, ali direktori cesto jako puno koriste telefon, ukljucujuci i u voznji, pa nije iskljuceno ni da je njegova greska.
-
citroen xm
#12339 Re: Crna hronika BH cesta
U pravu ste vi sve, ali ne znam koliko često vozite po ruralnim mjestima. Tu voziš magistralom, ali kao da nije magistrala, zbog slabog saobraćaja lokalci voze kao da su jedini na svijetu.
E i kada se auto putevi jednog dana izgrade, ostaju nama i dalje magistrale koje će se uveliko koristiti i gdje će se još slobodnije voziti baš zbog tog osjećaja da je put rasterećeniji.
Nisam baš optimista u pogledu smanjenja broja stradalih. Jebu nas drugi faktori puno više od stanja sadašnjih puteva.
E i kada se auto putevi jednog dana izgrade, ostaju nama i dalje magistrale koje će se uveliko koristiti i gdje će se još slobodnije voziti baš zbog tog osjećaja da je put rasterećeniji.
Nisam baš optimista u pogledu smanjenja broja stradalih. Jebu nas drugi faktori puno više od stanja sadašnjih puteva.
- Ateista
#12340 Re: Crna hronika BH cesta
Sve to stoji, ali opet na autoputu i pored brze i slobodnije voznje, ima manje sanse za glupost, na primjer puno je teze izgubiti kontrolu u krivini jer su iste ispeglane i nema tako naglih promjena brzine, cak i ovaj nas krivudavi se moze ravnomjerno voziti dosta preko ogranicenja. Trake su puno sire i vise lufta ima za one koji ne znaju drzati pravac, ako naletim na nekog ko svera dok ga preticem imam i ja lufta da se bezbjedno sklonim, na magistrali to znaci da izletim sa ceste uglavnom. Najbitnije je da nema mogucnosti od frontalnog udesa kod preticanja zbog odvojenih PRAVACA (malo da zezam profucitroen xm wrote: ↑18/05/2023 14:08 U pravu ste vi sve, ali ne znam koliko često vozite po ruralnim mjestima. Tu voziš magistralom, ali kao da nije magistrala, zbog slabog saobraćaja lokalci voze kao da su jedini na svijetu.
Mislim da po statistikama, cak i kod nas, je manje nesreca i manje zrtava na autoputevima, upravo iz ovih razloga.
Opet kazem, to ne znaci da idioti nisu krivi za sranja na cesti koja naprave, ali bolji putevi mogu pomoci da smanje njihov uticaj na (ne)sigurnost i generalno smanje uticaj ljudskog faktora.
-
citroen xm
#12341 Re: Crna hronika BH cesta
Da, ali ostaju i dalje magistrale koje će se koristiti, a znajući kakav nam je standard puno ljudi zbog cijene će izbjegavati auto put.
- ZoomZoomKiwi
#12342 Re: Crna hronika BH cesta
Ma iskreno, sad je npr. ljepota od Drivuše do Bilješeva voziti se M-17. Sretneš tri auta i kamion.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12343 Re: Crna hronika BH cesta
upravo tako,evo 28-a godina kako vozim nigdje mi nije zasmetalo stanje puteva ,vec samo degenerici koji veze s voznjom nemaju i prave debilne manevre ili se vuku po cesti ko sline ...
-
artur morgan
#12344 Re: Crna hronika BH cesta
Upravo to i to sto voze neispravna vozila. I neispravna vozila su rijetko uzrok nesrece...najcesce je cisti ljudski faktor i njihova voznja.
- Ateista
#12345 Re: Crna hronika BH cesta
Ni meni, ali mi na autoputu manje smetaju jer me ne ometaju kao na magistrali.bitanga_sa_otesa wrote: ↑18/05/2023 15:32upravo tako,evo 28-a godina kako vozim nigdje mi nije zasmetalo stanje puteva ,vec samo degenerici koji veze s voznjom nemaju i prave debilne manevre ili se vuku po cesti ko sline ...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Ateista
#12347 Re: Crna hronika BH cesta
Naravno, na to sam i mislio. Ima idiota svuda, ali kad pegla lakse ga je proci pa i ne primijetim da pegla i slicne gluposti covjek i ne primijeti na autoputu.bitanga_sa_otesa wrote: ↑19/05/2023 08:25ima ih i tu u velikom broju,samo je saobracaj u jednom smjeru i brze se vozi pa ne dolaze toliko do izrazaja...
Inace su mi magistrale zabavnije za voznju, ali kad nema guzve i nema idiota, a to je rijetkost.
- skrbavi-admin
#12348 Re: Crna hronika BH cesta
kakvih ja kretena sretnem na autocesti - katalog bi bio deblji od Medicinske Enciklopedije a puno vise sam na autocesti nego na drugim. 
- Laplace
#12349 Re: Crna hronika BH cesta
Zasmetaju oni i na autoputu i o tome smo već diskutovali. Recimo, kampovanje u lijevoj traci kad te stavi u nezgodan položaj: ili na ograničenju 120 voziti 90 ili praviti prekršaj (i rizikovati sudar u kom ćeš biti kriv) zaobilazeći desnom trakom. Ili vožnja lijevom 40 ispod ograničenja pa naglo ubrzavanje dok ga pretičeš. Ili te pretekne pa nagazi kočnicu.Ateista wrote: ↑19/05/2023 08:11Ni meni, ali mi na autoputu manje smetaju jer me ne ometaju kao na magistrali.bitanga_sa_otesa wrote: ↑18/05/2023 15:32
upravo tako,evo 28-a godina kako vozim nigdje mi nije zasmetalo stanje puteva ,vec samo degenerici koji veze s voznjom nemaju i prave debilne manevre ili se vuku po cesti ko sline ...![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#12350 Re: Crna hronika BH cesta
Ne znam jesi li kad vozio u hrvatskoj od zagreba prema rijeci ljeti kad je sezona. Traume imati od onog. Sva moguca mraka iz okolnih zemalja nadrkana nadrogirana nenaspavana sa viskom testosteron, manjkom kulture...skrbavi-admin wrote: ↑19/05/2023 08:36 kakvih ja kretena sretnem na autocesti - katalog bi bio deblji od Medicinske Enciklopedije a puno vise sam na autocesti nego na drugim.![]()
Ono treba doziviti da ostsle stvari vise tolerises i lakse podneses.