Ukrajina

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#161401 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

zigzag

#161402 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Bolje je kuhati žabu.

Ako je nokautiraš dok je u "patriotskom naboju " i pod "ubermanš" dojmom onda se može potegnuti za svim sredstvima.
Ovako će nakon godinu-dvije muke i gledanja kako se bogalji vraćaju sa fronta i slabljenja životnog standarda i patriotski naboj ispuhati.
Crvene_brigade

#161403 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ovo me podsjeća na Izjum prošle godine. Rokanje je na sve strane...

SanskiBiser

#161404 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Tom Cooper frisko...za vecinu nece biti zanimljivo dok ne objavi sve dijelove kako planira uskoro..

https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... vw [quote]
Ukrajinski zračni rat: Jurišni način, 1. dio
Spoiler
Show
Sarkastosaurus
18. svibnja 2023

Očito, danima nisam objavljivao nikakva ažuriranja. Vjerojatno sam bio zauzet svojim 'uobičajenim "poslom", ali i praćenjem - često sa strahopoštovanjem - svih brodova morbidnih besmislica koje lete po mainstream-u i društvenim medijima kao reakcija na najnoviji razvoj događaja u ratu u Ukrajini. Bez sumnje, posljednjih 5-6 dana bilo je vrlo uzbudljivo: projektili su – i danas jesu – letjeli nebom, bilo je eksplozija, požara, stvari su se obarale, jedna strana napadnuta u ovom, a druga u drugom smjeru, i puno je ljudi poginulo... Na ovaj ili onaj način, umjesto da žurno 'prijavljuju'; Odlučio sam, da: sjesti, nasloniti se, duboko udahnuti i malo razmisliti – prije nego što nastavim sa svojim 'blogom'. Ja sam barem po struci povjesničar i nekako 'ne mogu' nego tako reagirati.

Ovaj će postati 'prilično tehnički'. Stoga, dopustite mi da počnem s nekoliko kratica….doista, 'svojevrsni rječnik':

- ADC = Zapovjedništvo protuzračne obrane (Egipatska služba protuzračne obrane)

- ARM = proturadarski projektil

- CBU = jedinica kazetnih bombi

- CRT = katodna cijev (ti smiješni stari TV-zasloni, u upotrebi pola stoljeća prije nego što su izumljeni ravni ekrani)

- ECM = elektroničke protumjere

- ECCM = elektroničke protumjere

- GBAD = kopnena protuzračna obrana

- IDF/AF = Izraelske obrambene snage/zračne snage (službeni naziv, 1948.-2004.)

- SAM = projektil zemlja-zrak

- SA-2 = S-75 (Dvina/Volga/Desna) SAM-sustav sovjetske proizvodnje

- SA-3 = SAM-sustav sovjetske proizvodnje S-125 (Neva).

- USAF = Zračne snage SAD-a

I, post će biti prilično dug….dobro, ne 'jedan', nego 'nekoliko' – jer već duže vrijeme pripremam nešto poput 'Uvoda u zračno ratovanje iznad Ukrajine'. Zato 'Prvi dio'. Na kraju sam odlučio početi s 'primjerima' umjesto obrnuto. Nadamo se da imate dovoljno vremena – i strpljenja – da sami pročitate sve što slijedi: neophodno je, jer se ova tema ne može razumjeti bez razumijevanja pozadine i konteksta. Obećavam, isplatit će se.

Odrastao sam čitajući knjige o pilotima koji lete sjevernoameričkim lovcima-bombarderima F-100 Super Sabre i Republic F-105 Thunderchief američkih zračnih snaga u zračne napade na sjevernovijetnamske SA-2 SAM lokacije. Dok su moji školski drugovi žestoko raspravljali o tome je li bolja glazba Bon Jovija ili Falca (mislite, ta rasprava traje do danas), te tko ima bolji izgled i više djevojaka, svi su bili 1000% sigurni: Ja sam čudak, ne uklapam se nigdje. Jednostavno nezanimljivo – jer sam također provodio svoje subotnje večeri gutajući članke iz časopisa i knjige o pilotima koji lete McDonnell-Douglas F-4 Phantom II lovcima-bombarderima Izraelskih obrambenih snaga/zrakoplovstva koji se bore protiv SAM-stranica egipatskih i sirijskih snage protuzračne obrane.

Zaključak: čitao sam kako su Amerikanci, a zatim – nekoliko godina kasnije – Izraelci bombardirali 'SAM' bombama opće namjene punjenim visokim eksplozivom; zatim s jedinicama kazetnih bombi (CBU); zatim su ih gađali proturadarskim projektilima AGM-45 Shrike; zatim sa standardnim oružjem AGM-78… Izgubio sam brojanje – i naslove – svih takvih članaka i knjiga, odavno: ne brinite, oni su sigurno lijepo pohranjeni negdje ovdje u mojoj knjižnici, ali ja nisam čitao ih dugo. Posljednjih nekoliko kojih se sjećam napisao je dr. Alfred Price, prije nego sam se 'prebacio' na jedan kojeg mnogi još uvijek smatraju 'najboljim' na temu borbe protiv neprijateljske kopnene protuzračne obrane (GBAD): Anthony Thornborough i Željezna ruka Franka Mormilla . Bilo je to krajem 1990-ih i početkom 2000-ih...

Sada, molim te, učini isto što i ja. Pretpostavljam da ste već sjeli? Naslonite se, duboko udahnite i razmislite: dignite ruke onaj tko može imenovati jednu knjigu jednog od sjevernovijetnamskih, egipatskih ili sirijskih SAM-operatora koji uzvraćaju udarac svim pilotima USAF-a i IDF-a/AF-a?

Ne znam ni jednog. I (još uvijek mi je ruka na srcu), nakon 35+ godina u izdavačkom poslu, posve sam siguran: malo je vjerojatno da će ikada biti objavljeni. 'Piloti borbenih aviona'? O da! Oni su 'heroji, pilotiraju super-brzim, seksi, snažnim i glasnim avionima preko plavog neba'...to je drečavo, privlači poglede, raspaljuje fantazije...Piloti borbenih aviona prodaju knjige.

Dok…. 'SAM-operatori'? ….što je tata?

Koga briga za tamo neke anonimne ljude – obično 'loše kupce' - 'operativne robote', i, ponekad (i uvijek 'čistom slučajnošću', naravno; češće, njihovim 'pukim brojevima')... sjeckaju naše briljantne heroje neba?

Zapamtite: ja sam čudak. I tako sam, prilično rano u svojoj karijeri, zaključio da bi moglo biti zanimljivo potražiti takve ljude i, poslovično, 'vidjeti (ili čuti) drugu stranu medalje'. Jer, ako ništa drugo, kada se pažljivo čitaju priče o različitim pilotima, ispada da većina letećih supermena USAF-a i IDF/AF-a koji tvrde da su SAM-lokacije 'uništene', zapravo nisu znali jesu li one doista uništene , oštećen….ili uopće na mjestu gdje su bombardirali.

….i tako sam s vremenom naučio mnogo – 'posve nezanimljivih' – SAM-priča…

Opet: ja sam čudak: dok sam gledao taj video koji prikazuje 'desetke' ukrajinskih PAC-3 SAM-ova kako jure nebom iznad noćnog Kijeva, rano 16. svibnja, i čitao razne tvrdnje o tome da je ta SAM-stranica uništena ili druge vrste Od nagađanja što se tamo dogodilo, nisam razmišljao o sličnim scenama nad Izraelom i Saudijskom Arabijom 1991. ili Saudijskom Arabijom od 2015., na primjer. Umjesto toga, prisjetio sam se potpuno nepoznate priče (ako je uopće, možda poznate samo čitateljima jedne od mojih knjiga ).

To je priča o 418. bataljunu protuzračne obrane, 92. brigadi protuzračne obrane, Zapovjedništvu protuzračne obrane (ADC), iz Arapsko-izraelskog rata u listopadu 1973. godine. Dana 9. listopada ta je postrojba hitno prebačena u područje Port Saida, kako bi pojačala lokalnu protuzračnu obranu koja je danima bila pod stalnim i žestokim izraelskim zračnim udarima. Nemojte griješiti: rijetko ćete pronaći čak i red povezanog teksta u bilo kojem od izraelskih računa. Sa stajališta (bezbrojnih) izraelskih vojnih povjesničara i pilota IDF-a/AF-a: 'nema priče'. Nešto nevažno. 'Testiranje' najviše...

Sada je 418. bio opremljen SA-2 sovjetske proizvodnje. Nije baš nikakvo čudo tehnologije čak ni u najboljim danima, 1958.-1960., a još manje 13-15 godina kasnije. Također složen sustav. Obično je svaka jedinica SA-2 – 'SAM-mjesto' ili 'SAM-bataljun' – imala:

- 1 osmatrački radar (P-12 u slučaju 418. )

- 1 radar za kontrolu vatre RSNA-75 (na zapadu poznatiji kao 'Fan Song')

- 6 lansera SM-63,

- plus puno prateće opreme (prije svega: generatori struje i njegovo zapovjedno mjesto s 'radarskim zaslonima', koji su tada još bili velike i krhke katodne cijevi).

A budući da je postojao samo jedan radar za kontrolu paljbe, a on je mogao pratiti samo jednu metu u isto vrijeme, jedno SAM mjesto moglo je gađati samo jednu metu u isto vrijeme. Štoviše, kratka duljina kabela koji povezuju svu opremu ograničavala je njegovu taktičku primjenu. U biti, jedno SA-2 SAM mjesto obično je bilo 'upakirano' u krug od oko 200 metara u promjeru, s tim Fan Song (aka RSNA-75) radarom za kontrolu vatre u središtu. Nešto poput ove fotografije izraelskog izviđanja iz 1969-1970:
Image

Snimili su je Izraelci tijekom takozvanog 'Rata iscrpljivanja' (vođen 1967.-1973.), ova fotografija prikazuje raniju egipatsku lokaciju SA-2 SAM-a, u području Port Saida. Značajan je tipični 'zvjezdani' ili 'kružni' uzorak, sa šest bacača u njihovim ručkama za eksploziju raspoređenim oko središta mjesta, koji sadrže olovku za eksploziju s radarom za kontrolu vatre Fan Song.

Ukratko: SA-2 nije bio 'baš mobilni' sustav. Nešto kao MIM-104 Patriot naših dana. Bio je 'montiran na kamion' i 'prilično pokretljiv'. Posada je pakirala stvari na svoje kamione i prikolice, za što im je trebalo više od sat vremena, a zatim su marširali sve do Port Saida, za što im je oduzeo veći dio sljedećeg dana...

418. se javio da je spreman za akciju rano 11. listopada 1973. Manje od jednog sata kasnije (Izraelci su uvijek slušali neprijateljske radio komunikacije), napadnut je po prvi put. Izraelci su primijenili oštre elektroničke protumjere (ECM) i potom bombardirali njegov radar P-12. Drugi napad uslijedio je oko dva sata kasnije: posade su imale jedva dovoljno vremena da ponovno napune svoje lansere – što je tada bilo sve drugo nego jednostavno. Čak i ako je mnogo lakša, svaka od raketa SA-2 bila je gotovo veličine borbenog aviona MiG-21...

Image
Posada egipatskog SA-2 SAM mjesta kako se vidi u procesu ponovnog punjenja novog projektila u jedan od lansera SM-63.

Dan kasnije, Izraelci su ponovno pogodili 418 . Doista, tvrdili su da je 'uništen'.

Je li pozicija stvarno 'uništena'...?

Zapravo, 418. je izgubila 'samo' dva od svojih šest lansera SM-63. Tako je mjesto ostalo operativno – a Izraelci su ga ponovno bombardirali 13. listopada. Ovaj put su samo četiri McDonnell-Douglas A-4 Skyhawka stigla, svaki iz drugog smjera, na vrlo maloj visini – i pogodili su precizno: jedan vojnik iz 418. je poginuo, a devet ranjeno. Horizontalna antena Fan Songa bila je teško oštećena, a maksimalni domet radara ozbiljno smanjen. Najvažnije: 3 od 4 preostala SM-63 su također izbačena. Nisu se mogli popraviti raspoloživim alatima...

Je li mjesto SA-2 SAM-a tako 'uništeno'?

Pa, malo sumnjam da su piloti Skyhawka to prijavili, i to ne bez razloga. Sasvim je moguće da je njihova inteligencija zaključila isto. Nema pojma.

I, svakako, moglo bi se reći: 418. je 'gotova'. Teoretski, bila je 'beskorisna'...

Međutim, njegov Fan Song i jedan lanser i dalje su bili operativni. Doista, za Izraelce – koji su ovisili o praćenju egipatskih elektroničkih misija da bi znali – nije bilo razlike u odnosu na situaciju prije udara, jer je Fan Song 'još uvijek emitirao'. Stoga je 'ona zgodna SA-2 SAM-pozicija tamo' još bila 'aktivna'. Nije 'uništen'. I dalje privlače pozornost i dodatne zračne napade - a Egipćani su Izraelcima nastavili pružati mnoštvo razloga da to učine. Posade 418. br cijelo vrijeme koristili samo taj polu-nefunkcionalni Fan Song i jedini preostali bacač SM-63. Premještali su ih što je češće moguće, koristili generatore dima da pokriju svoje položaje, ispaljivali projektile, uvijek iznova, i – češće nego ne – izvodili simulirana lansiranja: osvojili bi jedan od neprijateljskih mlažnjaka s Fan Songom i zatim prebaciti svoj način rada na onaj za navođenje projektila, čime (elektronički) simulirati lansiranje – i tako prisiliti Izraelce na manevre izbjegavanja… Tek rano 16. listopada stožer ADC-a naredio je postrojbi da se povuče iz Port Saida. sektoru, jer je bio u procesu zamjene drugim...

Sada, za kraj ove 'epizode', imajte na umu da je ovo 'stara sovjetska SA-2 SAM-stranica'. Danas 'komad zahrđalog smeća'. Da, imao je šest lansera i šest velikih projektila spremnih za ispaljivanje. I ako bilo koji od njih detonira dovoljno blizu svoje mete….ali, od 1973., SA-2 je bio gotovo beskoristan protiv niskoletećih zrakoplova, a posebno protiv cijelih formacija istih. Mogao bi najviše jedan od njih odjednom, s 2-3 svoje rakete. Bilo je lako poremetiti ga sa ECM. A kratka duljina kabela koji povezuju opremu 418. bojne i geografska ograničenja poluotoka na kojem se nalazi Port Said uvelike su otežavali sposobnost 'manevriranja' jedinice: iznenaditi neprijatelja – ili izbjegnite nadolazeći zračni napad – premještanjem na potpuno drugo mjesto.

Logično pitanje: zašto pričam ovu priču 'u okviru Ukrajinskog rata'?

Molimo vas za strpljenje: ako još nije očito, postat će očito kasnije.

(nastavit će se….)

[/quote]
Last edited by SanskiBiser on 18/05/2023 21:49, edited 1 time in total.
Bernardinac

#161405 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Chmoljo wrote: 18/05/2023 21:18 Neki dan pomenuh, evo...

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/mari ... /230518166

Tuga.
To je ruski svijet. Jad i čemer. Ubiju te u pojam ko nas SDA gdje god su bili na vlasti.
Chmoljo

#161406 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Hame_ wrote: 18/05/2023 21:49
lajkujMe wrote: 18/05/2023 19:57 Prestanite prozivati Madnera covjek je mnogo toga pogodio i daje iskrene prognoze to su mu je Sovjetski svijet i dalje kurac to je prica za drugo vrijeme

Covjek se trudi i vrlo je bitno da imamo takvu osobu ovdje na forumu mnogi od nas ukljucujuci mene previse navijacki za Ukrajinu pa izbjegavamo cinjenice i zabijamo glavu u pijesak

Treba ravnoteza i sto je najbitnije objektivnost i cinjenice
Image
Hamide, haj i mene.
jednonogi_Jack

#161407 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Ruska propagandistkinja Skabejeva se plaši predstojećih isporuka oružja Ukrajini. Ona kaže da Rusija ima mali prozor mogućnosti i predlaže da to iskoriste da stignu barem do Kijeva, a najviše do Poljske.

A to dosad nisu uradili:

a.) dobra volja ?
b.) čekali da Ukrajinci ojačaju pa da onda pobijede protiv dostojnog protivnika ?
c.) nisu još ni počeli koristiti najbolje naoružanje ?
d.) u Rusiji dani traju malo duže?
Interesantna_Vremena

#161408 Re: Ukrajina

Post by Interesantna_Vremena »

Gdje ima volje, ima i načina.
Ne postoji neosvojiva tvrdjava, samo loši osvajači.
Itd itd…

Ako Ukrajinski narod zeli Krim, povratit ce ga… ako ne zele nece… Ja im zelim svako dobro i sta god oni misle da je najbolje za njih neka im se ostvari i od mene bezrezevna podrska… Makar u gaće pišao da se ugrijem… hrčka sam vec pojeo…

Todorce treba ostaviti da uzivaju u svom petom rimskom carstvu… neka zive od onoga sto stvore … i njih i male todorce i sve njihove satelite…. Eto vas tamo i zabaljajte se… Citajte poeziju od Dugina, vozajte Ladu, uzivajte u Kustinim filmovima…

Bilo kako bilo eto vas tamo… 2 jarka … 2 zida i 2 reda HImArsa … moze i ovo drugo Nasams ili Storm Shadow, svejedno je…

Samo hrabro, samo jako… udarat todorce kad god se ukaze prilika…

Alkoholicarski ološ je u delirijumu usnuo da je neki svjetski faktor… poželjan svima… Kakva je to zabluda… Pa kod njih i ovo njihovi saveznici, mali todorci žele ali samo deklerativno… Pa kad pogleda covjek sta se kod njih na televiziji vrti jasno ti je odmah kakav je Todorački mentalni sklop i kako se sa njima treba postupati…
Bernardinac

#161409 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

jednonogi_Jack wrote: 18/05/2023 21:55 Ruska propagandistkinja Skabejeva se plaši predstojećih isporuka oružja Ukrajini. Ona kaže da Rusija ima mali prozor mogućnosti i predlaže da to iskoriste da stignu barem do Kijeva, a najviše do Poljske.

A to dosad nisu uradili:

a.) dobra volja ?
b.) čekali da Ukrajinci ojačaju pa da onda pobijede protiv dostojnog protivnika ?
c.) nisu još ni počeli koristiti najbolje naoružanje ?
d.) u Rusiji dani traju malo duže?
Paze na civile. To im je omiljena poštapalica.
lajkujMe

#161410 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

lajkujMe wrote: 18/05/2023 19:57 Prestanite prozivati Madnera covjek je mnogo toga pogodio i daje iskrene prognoze to su mu je Sovjetski svijet i dalje kurac to je prica za drugo vrijeme

Covjek se trudi i vrlo je bitno da imamo takvu osobu ovdje na forumu mnogi od nas ukljucujuci mene previse navijacki za Ukrajinu pa izbjegavamo cinjenice i zabijamo glavu u pijesak

Treba ravnoteza i sto je najbitnije objektivnost i cinjenice
Image
Ako nista imam tu cast da si me po drugi put Foe :lol:
lajkujMe

#161411 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

SanskiBiser wrote: 18/05/2023 21:29 Tom Cooper frisko...za vecinu nece biti zanimljivo dok ne objavi sve dijelove kako planira uskoro..

https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... vw [quote]
Ukrajinski zračni rat: Jurišni način, 1. dio
Spoiler
Show
Sarkastosaurus
18. svibnja 2023

Očito, danima nisam objavljivao nikakva ažuriranja. Vjerojatno sam bio zauzet svojim 'uobičajenim "poslom", ali i praćenjem - često sa strahopoštovanjem - svih brodova morbidnih besmislica koje lete po mainstream-u i društvenim medijima kao reakcija na najnoviji razvoj događaja u ratu u Ukrajini. Bez sumnje, posljednjih 5-6 dana bilo je vrlo uzbudljivo: projektili su – i danas jesu – letjeli nebom, bilo je eksplozija, požara, stvari su se obarale, jedna strana napadnuta u ovom, a druga u drugom smjeru, i puno je ljudi poginulo... Na ovaj ili onaj način, umjesto da žurno 'prijavljuju'; Odlučio sam, da: sjesti, nasloniti se, duboko udahnuti i malo razmisliti – prije nego što nastavim sa svojim 'blogom'. Ja sam barem po struci povjesničar i nekako 'ne mogu' nego tako reagirati.

Ovaj će postati 'prilično tehnički'. Stoga, dopustite mi da počnem s nekoliko kratica….doista, 'svojevrsni rječnik':

- ADC = Zapovjedništvo protuzračne obrane (Egipatska služba protuzračne obrane)

- ARM = proturadarski projektil

- CBU = jedinica kazetnih bombi

- CRT = katodna cijev (ti smiješni stari TV-zasloni, u upotrebi pola stoljeća prije nego što su izumljeni ravni ekrani)

- ECM = elektroničke protumjere

- ECCM = elektroničke protumjere

- GBAD = kopnena protuzračna obrana

- IDF/AF = Izraelske obrambene snage/zračne snage (službeni naziv, 1948.-2004.)

- SAM = projektil zemlja-zrak

- SA-2 = S-75 (Dvina/Volga/Desna) SAM-sustav sovjetske proizvodnje

- SA-3 = SAM-sustav sovjetske proizvodnje S-125 (Neva).

- USAF = Zračne snage SAD-a

I, post će biti prilično dug….dobro, ne 'jedan', nego 'nekoliko' – jer već duže vrijeme pripremam nešto poput 'Uvoda u zračno ratovanje iznad Ukrajine'. Zato 'Prvi dio'. Na kraju sam odlučio početi s 'primjerima' umjesto obrnuto. Nadamo se da imate dovoljno vremena – i strpljenja – da sami pročitate sve što slijedi: neophodno je, jer se ova tema ne može razumjeti bez razumijevanja pozadine i konteksta. Obećavam, isplatit će se.

Odrastao sam čitajući knjige o pilotima koji lete sjevernoameričkim lovcima-bombarderima F-100 Super Sabre i Republic F-105 Thunderchief američkih zračnih snaga u zračne napade na sjevernovijetnamske SA-2 SAM lokacije. Dok su moji školski drugovi žestoko raspravljali o tome je li bolja glazba Bon Jovija ili Falca (mislite, ta rasprava traje do danas), te tko ima bolji izgled i više djevojaka, svi su bili 1000% sigurni: Ja sam čudak, ne uklapam se nigdje. Jednostavno nezanimljivo – jer sam također provodio svoje subotnje večeri gutajući članke iz časopisa i knjige o pilotima koji lete McDonnell-Douglas F-4 Phantom II lovcima-bombarderima Izraelskih obrambenih snaga/zrakoplovstva koji se bore protiv SAM-stranica egipatskih i sirijskih snage protuzračne obrane.

Zaključak: čitao sam kako su Amerikanci, a zatim – nekoliko godina kasnije – Izraelci bombardirali 'SAM' bombama opće namjene punjenim visokim eksplozivom; zatim s jedinicama kazetnih bombi (CBU); zatim su ih gađali proturadarskim projektilima AGM-45 Shrike; zatim sa standardnim oružjem AGM-78… Izgubio sam brojanje – i naslove – svih takvih članaka i knjiga, odavno: ne brinite, oni su sigurno lijepo pohranjeni negdje ovdje u mojoj knjižnici, ali ja nisam čitao ih dugo. Posljednjih nekoliko kojih se sjećam napisao je dr. Alfred Price, prije nego sam se 'prebacio' na jedan kojeg mnogi još uvijek smatraju 'najboljim' na temu borbe protiv neprijateljske kopnene protuzračne obrane (GBAD): Anthony Thornborough i Željezna ruka Franka Mormilla . Bilo je to krajem 1990-ih i početkom 2000-ih...

Sada, molim te, učini isto što i ja. Pretpostavljam da ste već sjeli? Naslonite se, duboko udahnite i razmislite: dignite ruke onaj tko može imenovati jednu knjigu jednog od sjevernovijetnamskih, egipatskih ili sirijskih SAM-operatora koji uzvraćaju udarac svim pilotima USAF-a i IDF-a/AF-a?

Ne znam ni jednog. I (još uvijek mi je ruka na srcu), nakon 35+ godina u izdavačkom poslu, posve sam siguran: malo je vjerojatno da će ikada biti objavljeni. 'Piloti borbenih aviona'? O da! Oni su 'heroji, pilotiraju super-brzim, seksi, snažnim i glasnim avionima preko plavog neba'...to je drečavo, privlači poglede, raspaljuje fantazije...Piloti borbenih aviona prodaju knjige.

Dok…. 'SAM-operatori'? ….što je tata?

Koga briga za tamo neke anonimne ljude – obično 'loše kupce' - 'operativne robote', i, ponekad (i uvijek 'čistom slučajnošću', naravno; češće, njihovim 'pukim brojevima')... sjeckaju naše briljantne heroje neba?

Zapamtite: ja sam čudak. I tako sam, prilično rano u svojoj karijeri, zaključio da bi moglo biti zanimljivo potražiti takve ljude i, poslovično, 'vidjeti (ili čuti) drugu stranu medalje'. Jer, ako ništa drugo, kada se pažljivo čitaju priče o različitim pilotima, ispada da većina letećih supermena USAF-a i IDF/AF-a koji tvrde da su SAM-lokacije 'uništene', zapravo nisu znali jesu li one doista uništene , oštećen….ili uopće na mjestu gdje su bombardirali.

….i tako sam s vremenom naučio mnogo – 'posve nezanimljivih' – SAM-priča…

Opet: ja sam čudak: dok sam gledao taj video koji prikazuje 'desetke' ukrajinskih PAC-3 SAM-ova kako jure nebom iznad noćnog Kijeva, rano 16. svibnja, i čitao razne tvrdnje o tome da je ta SAM-stranica uništena ili druge vrste Od nagađanja što se tamo dogodilo, nisam razmišljao o sličnim scenama nad Izraelom i Saudijskom Arabijom 1991. ili Saudijskom Arabijom od 2015., na primjer. Umjesto toga, prisjetio sam se potpuno nepoznate priče (ako je uopće, možda poznate samo čitateljima jedne od mojih knjiga ).

To je priča o 418. bataljunu protuzračne obrane, 92. brigadi protuzračne obrane, Zapovjedništvu protuzračne obrane (ADC), iz Arapsko-izraelskog rata u listopadu 1973. godine. Dana 9. listopada ta je postrojba hitno prebačena u područje Port Saida, kako bi pojačala lokalnu protuzračnu obranu koja je danima bila pod stalnim i žestokim izraelskim zračnim udarima. Nemojte griješiti: rijetko ćete pronaći čak i red povezanog teksta u bilo kojem od izraelskih računa. Sa stajališta (bezbrojnih) izraelskih vojnih povjesničara i pilota IDF-a/AF-a: 'nema priče'. Nešto nevažno. 'Testiranje' najviše...

Sada je 418. bio opremljen SA-2 sovjetske proizvodnje. Nije baš nikakvo čudo tehnologije čak ni u najboljim danima, 1958.-1960., a još manje 13-15 godina kasnije. Također složen sustav. Obično je svaka jedinica SA-2 – 'SAM-mjesto' ili 'SAM-bataljun' – imala:

- 1 osmatrački radar (P-12 u slučaju 418. )

- 1 radar za kontrolu vatre RSNA-75 (na zapadu poznatiji kao 'Fan Song')

- 6 lansera SM-63,

- plus puno prateće opreme (prije svega: generatori struje i njegovo zapovjedno mjesto s 'radarskim zaslonima', koji su tada još bili velike i krhke katodne cijevi).

A budući da je postojao samo jedan radar za kontrolu paljbe, a on je mogao pratiti samo jednu metu u isto vrijeme, jedno SAM mjesto moglo je gađati samo jednu metu u isto vrijeme. Štoviše, kratka duljina kabela koji povezuju svu opremu ograničavala je njegovu taktičku primjenu. U biti, jedno SA-2 SAM mjesto obično je bilo 'upakirano' u krug od oko 200 metara u promjeru, s tim Fan Song (aka RSNA-75) radarom za kontrolu vatre u središtu. Nešto poput ove fotografije izraelskog izviđanja iz 1969-1970:
Image

Snimili su je Izraelci tijekom takozvanog 'Rata iscrpljivanja' (vođen 1967.-1973.), ova fotografija prikazuje raniju egipatsku lokaciju SA-2 SAM-a, u području Port Saida. Značajan je tipični 'zvjezdani' ili 'kružni' uzorak, sa šest bacača u njihovim ručkama za eksploziju raspoređenim oko središta mjesta, koji sadrže olovku za eksploziju s radarom za kontrolu vatre Fan Song.

Ukratko: SA-2 nije bio 'baš mobilni' sustav. Nešto kao MIM-104 Patriot naših dana. Bio je 'montiran na kamion' i 'prilično pokretljiv'. Posada je pakirala stvari na svoje kamione i prikolice, za što im je trebalo više od sat vremena, a zatim su marširali sve do Port Saida, za što im je oduzeo veći dio sljedećeg dana...

418. se javio da je spreman za akciju rano 11. listopada 1973. Manje od jednog sata kasnije (Izraelci su uvijek slušali neprijateljske radio komunikacije), napadnut je po prvi put. Izraelci su primijenili oštre elektroničke protumjere (ECM) i potom bombardirali njegov radar P-12. Drugi napad uslijedio je oko dva sata kasnije: posade su imale jedva dovoljno vremena da ponovno napune svoje lansere – što je tada bilo sve drugo nego jednostavno. Čak i ako je mnogo lakša, svaka od raketa SA-2 bila je gotovo veličine borbenog aviona MiG-21...

Image
Posada egipatskog SA-2 SAM mjesta kako se vidi u procesu ponovnog punjenja novog projektila u jedan od lansera SM-63.

Dan kasnije, Izraelci su ponovno pogodili 418 . Doista, tvrdili su da je 'uništen'.

Je li pozicija stvarno 'uništena'...?

Zapravo, 418. je izgubila 'samo' dva od svojih šest lansera SM-63. Tako je mjesto ostalo operativno – a Izraelci su ga ponovno bombardirali 13. listopada. Ovaj put su samo četiri McDonnell-Douglas A-4 Skyhawka stigla, svaki iz drugog smjera, na vrlo maloj visini – i pogodili su precizno: jedan vojnik iz 418. je poginuo, a devet ranjeno. Horizontalna antena Fan Songa bila je teško oštećena, a maksimalni domet radara ozbiljno smanjen. Najvažnije: 3 od 4 preostala SM-63 su također izbačena. Nisu se mogli popraviti raspoloživim alatima...

Je li mjesto SA-2 SAM-a tako 'uništeno'?

Pa, malo sumnjam da su piloti Skyhawka to prijavili, i to ne bez razloga. Sasvim je moguće da je njihova inteligencija zaključila isto. Nema pojma.

I, svakako, moglo bi se reći: 418. je 'gotova'. Teoretski, bila je 'beskorisna'...

Međutim, njegov Fan Song i jedan lanser i dalje su bili operativni. Doista, za Izraelce – koji su ovisili o praćenju egipatskih elektroničkih misija da bi znali – nije bilo razlike u odnosu na situaciju prije udara, jer je Fan Song 'još uvijek emitirao'. Stoga je 'ona zgodna SA-2 SAM-pozicija tamo' još bila 'aktivna'. Nije 'uništen'. I dalje privlače pozornost i dodatne zračne napade - a Egipćani su Izraelcima nastavili pružati mnoštvo razloga da to učine. Posade 418. br cijelo vrijeme koristili samo taj polu-nefunkcionalni Fan Song i jedini preostali bacač SM-63. Premještali su ih što je češće moguće, koristili generatore dima da pokriju svoje položaje, ispaljivali projektile, uvijek iznova, i – češće nego ne – izvodili simulirana lansiranja: osvojili bi jedan od neprijateljskih mlažnjaka s Fan Songom i zatim prebaciti svoj način rada na onaj za navođenje projektila, čime (elektronički) simulirati lansiranje – i tako prisiliti Izraelce na manevre izbjegavanja… Tek rano 16. listopada stožer ADC-a naredio je postrojbi da se povuče iz Port Saida. sektoru, jer je bio u procesu zamjene drugim...

Sada, za kraj ove 'epizode', imajte na umu da je ovo 'stara sovjetska SA-2 SAM-stranica'. Danas 'komad zahrđalog smeća'. Da, imao je šest lansera i šest velikih projektila spremnih za ispaljivanje. I ako bilo koji od njih detonira dovoljno blizu svoje mete….ali, od 1973., SA-2 je bio gotovo beskoristan protiv niskoletećih zrakoplova, a posebno protiv cijelih formacija istih. Mogao bi najviše jedan od njih odjednom, s 2-3 svoje rakete. Bilo je lako poremetiti ga sa ECM. A kratka duljina kabela koji povezuju opremu 418. bojne i geografska ograničenja poluotoka na kojem se nalazi Port Said uvelike su otežavali sposobnost 'manevriranja' jedinice: iznenaditi neprijatelja – ili izbjegnite nadolazeći zračni napad – premještanjem na potpuno drugo mjesto.

Logično pitanje: zašto pričam ovu priču 'u okviru Ukrajinskog rata'?

Molimo vas za strpljenje: ako još nije očito, postat će očito kasnije.

(nastavit će se….)

[/quote]

Predobar tekst i vrlo jasno sta ovo implicira

Patriot nije izgubljen ostecenje je vrlo vjerovatno samo na jednom od lansera i vrlo lako zamjenljiv
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#161412 Re: Ukrajina

Post by pici »

lajkujMe wrote: 18/05/2023 22:05

Ako nista imam tu cast da si me po drugi put Foe :lol:
I tebi je ukazao tu čast, sto bi Seve otpevala, Dobrodosao u klub...
karanana

#161413 Re: Ukrajina

Post by karanana »

koji ste vi luzeri. jedini ja nisam na foe.
drug_profi

#161414 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 18/05/2023 18:17 U Bidenovoj administraciji razmatra se i opcija „zamrznutog sukoba“ te postavljanje linije razgraničenja između Ukrajine i Rusije, koja pritom ne bi bila zvanična granica, piše Politico.
To je scenario koji bi se mogao pokazati kao najrealističniji dugoročni ishod s obzirom na to da ni Kijev ni Moskva ne izgledaju skloni da ikada priznaju poraz. Takođe, postaje sve vjerovatniji zbog rastućeg osjećaja unutar administracije da predstojeća ukrajinska kontraofanziva neće zadati odlučujući udarac Rusiji.
Zamrznuti sukob – u kojem borbe jenjavaju, ali nijedna strana nije proglašena pobjednicom niti se slažu da je rat službeno završen – takođe bi mogao biti politički prihvatljiv dugoročni rezultat za Sjedinjene Države i druge zemlje koje podržavaju Ukrajinu. To bi značilo da bi se broj vojnih sukoba smanjio, troškovi podrške Kijevu također bi vjerovatno opali, kao i usmjerenost javnosti na Ukrajinu.
Dva druga američka zvaničnika i bivši zvaničnik Bidenove administracije potvrdili su da je produženo zamrzavanje borbi jedna od mogućnosti za koju se SAD pripremaju. Američki zvaničnici takođe razmišljaju o dugoročnim bezbjednosnim vezama koje će Vašington imati sa Kijevom, kao i o odnosima Ukrajine sa NATO.
„Postoji škola mišljenja koja kaže: 'Oh, Ukrajinci moraju imati pristup [gradu] Mariupolju i Azovskom moru.' Ima i drugih koji su manje zabrinuti za poziciju linija sve dok je Ukrajina sigurna u budućnosti“, rekao je bivši zvaničnik administracije, opisujući interne razgovore.
Takvi razgovori ostaju u ranoj fazi, a američki zvaničnici naglašavaju da će rat biti žestok još neko vrijeme i da Bajdenova administracija namjerava pružiti Ukrajini oružje i podršku koja joj je potrebna da Ruse potisne sa što veće teritorije. Ipak, čak i sugestija takvog planiranja mogla bi potkopati povjerenje ukrajinskih čelnika u stalnu posvećenost Amerike njihovom cilju…
Zato Ukrajina treba izaci na teritorij Rusije. To ce im dati bolju poziciju.
Prvo probati oslobiti sve svoje, pa ako pocnu prtisci za pregovore, navaliti preko granice na Beograd. I onda moze Beograd za npr. Luhansk.
A SBU ce, siguran sam, biti kao Mosad. Nece biti sigurnog mjesta u Rusiji. Diverzije, likvidacije...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#161415 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 18/05/2023 21:05
JoseMujica wrote: 18/05/2023 17:28 u spojleru link za dobar tekst za nas drugoligaše i trećeligaše o FR-IT SAMP/T sistemu zemlja-zrak
Greska u tekstu je u vezi dometa nove verzije rakete. Nije 1500 km vec 150 km.
Nebitna razlika. :mrgreen:
fulili nulu biće :lol: :lol: :lol: :lol:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#161416 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Chmoljo wrote: 18/05/2023 21:51

Image
Hamide, haj i mene.
Pa nema smisla više. Druga godina rata.

Najveća šteta, za Forum, što nam odvraćaju pažnju. I što bih sada nešto prenio bitno što sam pročitao, moram se blamirati i ništa ne napisati smisleno.

*idemo dalje...

drug_profi

#161417 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 18/05/2023 19:18
agent_zero wrote: 18/05/2023 12:45 Ne zamjerite, ali ja se moram opet vratiti na onaj klip koji je postavio Sanski, gdje strada ukrajinski vojnik. I ne samo to, ranije na klipu se čuje kako je neko iz ekipe ranjen i jauče.

Znači, školski primjer kako ne treba raditi akciju. Ono je za žestoke disciplinske odgovornosti planera i organizatora akcije. Krenuti na dva bunkera bez ikakve artiljeriske pripreme i podrške oklopnih vozila i ručnih bacača je neshvatljivo. Isto kao što je neshvatljivo kako se jedan profesionalni vojnik onako neodgovorno i nonšalantno šeta prema neprijateljskom položaju, a kolega koji snima ni da mu dobaci da se sagne ili zalegne. Strašno da strašnije ne može biti.

Koliko vidim, jedan bunker je većinom površinski, drugi je u daljini među šibljem i ne vidi se najbolje, ali ono je trebalo preorati artiljerijom, ručnim bacačima i krenuti tek uz podršku oklopnjaka. Epilog akcije ne znamo, ali očito je da je jedan mladi život nepovratno ugašen, jedan je sigurno teže ili lakše ranjen, a moguće da nije ni preživio.

Tužno, naivno i glupo. :sad:
Ovo izgleda kao da su teški idioti? Ako su prošli osnovnu NATO obuku ovo je nemoguće, izuzev da je ovaj pokojnik teški uzurpator(manipulator, video je fake) , idiot, ili mu je dopizdilo?
Prošao sam NATO obuku i 4 godine radio kao profesinalac i ovo je nemoguće da se desi ako si imao 7 dana obuke? :run:
Ja mislim da je video staged.
Onaj kamion koji prolazi na kraju je vrlo cudan.
Mislim da je veca vjerovatnoca da je sve odglumljeno na nekom vec odrađenom rovu, nego da je stvarno.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#161418 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Ojropa se smrzava, ekooooonomija propada....šta će mo mi sirotilja bez Trećeg Rima :shock:

kad nas povampirene krvopije Gejts i Soroš krenu sisat kuku lele :jbt:
Spoiler
Show
ps

Nema ozbiljne vanjske poltike BiH bez Londona i Washintona....nek nas guze ako hoće, al imperativ je biti u njihovoj raji.
Chmoljo

#161419 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Hame_ wrote: 18/05/2023 22:17
Chmoljo wrote: 18/05/2023 21:51

Hamide, haj i mene.
Pa nema smisla više. Druga godina rata.

Najveća šteta, za Forum, što nam odvraćaju pažnju. I što bih sada nešto prenio bitno što sam pročitao, moram se blamirati i ništa ne napisati smisleno.

*idemo dalje...

Ama hajde ba, samo probaj, sta fali.
SanskiBiser

#161420 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Stefan Korshak
18. svibnja – Dan 449 – Dan Vyshevanke, Dueling projektila, Dudes in the Marsh

Zdravo FB!

Sretan Dan Viševanke i ova recenzija počinje s nekoliko fotografija atraktivnih ukrajinskih žena Viševanke, plus slika Bakhmuta za Dan Viševanke.

Ponekad malo vremena koje prodje daje perspektivu, a ako pogledamo posljednji upis i velike vijesti o raspoređivanju Storm Shadowa, tada nedavna ruska promjena taktike bombardiranja Kijeva – još uvijek bez ozbiljnih rezultata – imaju više smisla. S njihove točke gledišta, iz njihove logike, najbolji način da se nosite s tim koliko je Storm Shadow strašan (pričekajte, utisak će tek da dođe), jest uvjeriti sami sebe da su još uvijek strašni i da nisu potpuno ukrcani u porazeni vlak, korištenjem novog i boljeg načina da pogode Ukrajince.

Nije uspjelo, ali ruska javnost o tome vjerojatno neće imati pojma godinama.
Spoiler
Show
Što se tiče "mesinga", većina vas zna da su Rusi u srijedu i četvrtak (danas) ujutro bacili mješavinu projektila na glavni grad, oba puta u ranim jutarnjim satima, i oba puta gotovo sve što su Rusi ispalili Ukrajinska protuzračna obrana je pretvorila u dim.

Za pojedinosti, moje su novine nekako otišle u hiperpogon, evo nekih, ali ne svih članaka ako želite pojedinosti:
https://www.kyivpost.com/post/17195
https://www.kyivpost.com/post/17177
https://www.kyivpost.com/post/17155
https://www.kyivpost.com/post/17139

Zaključak za potrebe ovog pregleda, mislim, jest da smo vidjeli prvi pravi pokušaj ruskih zračnih snaga, sa resursima koje imaju, koristeći najbolju taktiku koju mogu, da nadvladaju ukrajinsku mrežu protuzračne obrane, Pretpostavljam s primarnim ciljem postizanja propagandne pobjede razbijenog bacača Patriot ili video stvarno velike eksplozije u glavnom gradu.

Dolazili su iz nekoliko smjerova, koristili su mamce, čak su imali i promatračke dronove za BDA,Battle Damage Assessment,očito.

Ukrajinci – a kako to biva zajedno s gotovo svima u Kijevu koji su bili na prozoru, i ja sam to vidio – očito su bili spremni. Ne smijem pisati odakle su pucali, ali apsolutno su Ukrajinci imali raketne bacače koji su bili jako dobro postavljeni da presretnu stvari koje dolaze prema glavnom gradu, i štoviše, sposobni su prebacivati ​​vatru iz jednog smjera u drugi kako zasebni napadi dolaze u valovima.

Nakon što je snimanje obavljeno, kao što većina vas zna, CNN je izvijestio da je nekoliko sustava Patriot "oštećeno", citirajući "službenike Pentagona". Pa je nakon toga na Twitteru nastao val "Propali Patriot - strasni ruski projektili". Ali vrlo brzo Ukrajinci su izašli s izjavama da je "udarac" zapravo bio "malo oštećen, ili izgreban, ili udaren padom krhotina, ili je elektronici bilo potrebno ponovno ožičenje ili resetiranje ili nešto", a glavni mediji su to objavili, i bilo je prilično jasno svima da su Rusi jako pokušali uništiti barem jedan Patriot i dobili su nešto od $150-200 milijuna dolara oborenih svojih projektila, i nekoliko oštećenih automobila i krovova stambenih zgrada u Kijevu, za svoju nevolju.

To je pokrenulo sve moguće rasprave o Patriotama u Ukrajini, koliko, kakvih, koliko ih još, što još mogu oboriti (mogu sve), što ne smiju (gađati više od 160 km), i tako dalje, i naprijed i natrag sada imamo bolju sliku o svemu tome: postoje dva sustava u zemlji, jedan je došao iz SAD-a, a drugi iz Njemačke/Nizozemske, postoji oko 15-20 pojedinačnih jedinica što implicira vjerojatno oko 12- 15 lansera, a taj kapacitet protuzračne obrane kako je opisan ne uključuje francusko/talijanski SAMP/T, koji je još sposobniji, ali još uvijek na putu.

Također, što se tiče mogućnosti, višestruko presretanje onoga što Rusi nazivaju projektilima Kinzhal prilično su jak – ali još ne i odlučujući – dokaz da su države NATO-a opremile Ukrajinu najnovijim modelom projektila Patriot, za koji nam Lockheed Martin kaže da je sav ažuriran i poboljšan za borbu ne samo protiv aviona već i protiv vođenih projektila.

Želim reći da nisam tip za protuzračnu obranu i neka me netko ispravi ako griješim, ali s obzirom na dosadašnju razinu učinkovitosti protuzračne obrane oko Kijeva, moram se (opet) zapitati jesu li i Patrioti i SAMP/ Svi T sustavi koji će biti udaljeni od borbene linije. Jer, sasvim je jasno, uskraćivanje zraka ruskim zrakoplovima sada Ukrajinci sigurno zele.

Ako odluče postaviti sustave, mogu preuzeti kontrolu nad prilično ozbiljnim dijelom zračnog prostora na većini mjesta u ovom ratu, upravo sada. Ne svugdje. Ali ako Ukrajinci to žele, sada mogu apsolutno odrediti dio neba iznad svoje zemlje i zatvoriti ga kako bi apsolutno spriječili ruske zrakoplove da se čak i približe.

Bakhmut
Od posljednjeg izvješća vidjeli smo malu količinu ruskih ratnih zarobljenika koji se mogu povezati s ovim sektorom i više video zapisa koji izgleda prikazuju manje ukrajinske pješačke napade, npr. topničke udare protiv utvrda, ukrajinsko pješaštvo čisti šumske linije ruskih leševa, gotovo potpuna odsutnost ruskih borbenih vozila koja pucaju na bilo što i svakakve objave na društvenim mrežama tipova koji su bili na liniji u Bakhmutu, ali su u posljednjih nekoliko dana pronašli put do tuša, nove uniforme i internetske veze. Čini se da se ova ofenzivna akcija odvija sjeverno i južno od grada.

Prigozhin je danas objavio da su njegovi ljudi iz Wagnera izdani od strane ruske vojske, da su njegovi ljudi morali napredovati u negativnom smjeru 570 metara, na jugu. Glasnogovornici ukrajinske vojske govore o napredovanju od nekoliko stotina metara na nekim mjestima.

Naši dobri prijatelji 3rd Assault – nastavljajući biti jedna od medijski najsposobnijih jedinica u cijeloj UAF – objavili su danas da su izveli još jedan niz napada i zauzeli sektor bivše ruske linije širok 2000m i dubok 700m, 50 RF poginulih vojnika, “stotine” ranjenih, četiri zarobljenika, zarobljeno streljivo i oružje. Na strani UAF-a to su bile 1. jurišna i 1. mehanizovana bojna.

U samom gradu, uglavnom, Rusi ga kontroliraju, osim krajnjeg zapadnog ruba, a ruski napadi se nastavljaju. Vidio sam nekoliko izvješća da su sljedeći val topovskog mesa "Čečeni", što u ruskom svijetu vjerojatno znači više muškaraca s Kavkaza ili u problemima sa zakonom ili dovoljno nisko u državnom poretku. – policija, vozači hitne pomoći, i tako dalje – da ih njihovi šefovi mogu natjerati da “volontiraju” za Ukrajinu.

Nisam vidio mnogo dokaza o rotiranju trupa UAF-a u Bakhmutu ili iz njega, ali vidim neke dokaze da su neke od jedinica tamo već neko vrijeme – posebno 93. mech, možda povučene s linije. 225. Teritorijalci su tu sigurno, kao strano pješaštvo, uključujući dijelove Internacionalne legije i Bjeloruske pukovnije. 10. planinski, 2. ili 4. juriš, moguće. Koliko od kojih, nije baš jasno. Ruska vojna propaganda tvrdila je da ukrajinske specijalne snage djeluju protiv Soledara, ali neuspješno. Nema potkrepljujućih dokaza za to.

Sektor Herson i ofenziva
U redu, evo vijesti od Simona Pegova, vrlo proruskog “ratnog dopisnika, o događanjima u onom što bi logično trebalo biti uspavani sektor fronte, au svakom slučaju nije mjesto gdje bi ruske zračne snage inače trošile ubojna sredstva.

Ovo je od srijede:
“Ruske zračno-kosmičke snage gađale su ciljeve u smjeru Hersona. ⚡️Noćas je bilo vruće u dijelu regije Herson koji kontroliraju Oružane snage Ukrajine. Prema izvorima projekta @wargonzo, oko 1 sat ujutro nadzvučne rakete X-22 i Kalibar pogodile su zgradu u blizini industrijske zone na otoku Mali Potemkin, gdje se nalazila neprijateljska oprema za nadzor i izviđanje, kao i stanica za elektroničko ratovanje. Najvjerojatnije je tu bila i točka privremenog raspoređivanja neprijatelja. Nekoliko sati kasnije, ciljevi u naseljima Kizomys i Veletenskoye pali su pod udarima FAB-ova Zračno-kosmičkih snaga Rusije. Ranije je uočeno aktivno kretanje neprijatelja na ovim mjestima.”

Mjesta o kojima ovaj tip govori, općenito govoreći, sva su u močvarama ili malim ribarskim selima na otocima u rijeci Dnipro ili uz lijevu obalu rijeke, ovisno o tome gdje želite definirati glavni tok. Uvijek postoji mogućnost da Pegov vara o korištenju RF zračnih snaga, ali vidjeli smo usklađenu ukrajinsku kampanju za brisanje ruskog topništva i razumno je sumnjati da Rusi, bilo borbenim djelovanjem ili držanjem sigurne udaljenosti, to ne čine. imaju toliko načina da pucaju na čudne otoke i sela i tako dalje duž Dnjipra nasuprot Khersonu, pa su pozvali zračne snage.

U prilogu su: karta koja prikazuje vjerojatnu liniju kontakta, karta koja pokazuje gdje su se ti zračni napadi navodno dogodili, i treća karta, koja prikazuje crvenu liniju gdje su krimske vlasti zabranile, da zabranile, rad bilo kojeg civilnog čamca ili broda , bilo koje veličine, do daljnjega.
Moja poenta je, naravno, ako je ovo miran sektor, a velika ukrajinska ofenziva će napasti iz Zaporožja prema Melitopolju, zašto su Rusi tako očito nervozni zbog malog broja ukrajinskih patrola koje švrljaju okolo s pogrešne strane plovnog puta od rusko gledište? I zašto zatvoriti cijelu zapadnu obalu Krima?

Lišće čaja iz Kremlja

Pročitao sam komentar Igora Strelkova koji je tvrdio da ukrajinski cilj s ofenzivom nije pobjeda, već uspostavljanje nove "38. paralele" duž koje bi postojao zamrznuti sukob i Ukrajinci bi se obogatili kradući pomoć od NATO-a.

S druge strane, u Kremlju je u utorak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao o posljednjoj rundi napada na Kijev: “Ruske zračno-svemirske snage pogodile su mete u “Specijalnoj vojnoj operaciji” koja će se provesti kako bi se spriječilo granatiranje teritorija Rusije .”

Ovo je naravno prilično značajan pomak od eliminacije ukrajinske države i Ukrajinaca kao građana odvojenih od Rusa, što smo čuli iz Rusije u pretprošloj veljači.

Konačno, fotografija dvaju sustava iz 1950-ih – tenka T-55 i protuzračnog topa S-60 od 57 mm – koje su umjetnici spojili u najnovije rusko „Frankenvehicle“. Navodno u južnom sektoru. Da budemo jasni, ova fotografija je dokaz da je moćna Rusija toliko teška za borbena vozila, da su prisiljeni spojiti borbene sustave Rube Goldberg, koji su stari 60 i 70 godina, jer nemaju dovoljno potpuno funkcionalnih, cijelih borbenih sredstava. sustava, dati trupama.
Može li mi netko, molim vas, objasniti kako netko još uvijek vjeruje da Rusija ima tisuće tenkova u "rezervi"?

Bonus link za one koji su pročitali dovde, a zanimaju ih opskurne stvari o ukrajinskoj vojsci:

Ovo je veteran opsade Mariupolja. Iz pukovnije Azov. On je profesor filozofije i njegov posao u pukovniji bio je moral, podučavanje vojnika o ukrajinskoj povijesti i općenito podučavanje vojnika o disciplini i osobnoj odgovornosti. Ovdje radi istu stvar s novim regrutima pukovnije Azov. To je upravo ono što Rusi nazivaju nacističkom indoktrinacijom. Ne znam, čini mi se kao lekcija iz povijesti, ali što ja znam.
Last edited by SanskiBiser on 18/05/2023 22:30, edited 1 time in total.
janje_

#161421 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

drug_profi wrote: 18/05/2023 22:18

Ja mislim da je video staged.
Onaj kamion koji prolazi na kraju je vrlo cudan.
Mislim da je veca vjerovatnoca da je sve odglumljeno na nekom vec odrađenom rovu, nego da je stvarno.
Meni je kamion odmah bio cudan. 50 metara od linije i lagano prolazi. Pripuco bi neko na njega. Onaj ide na rov ko da je na igranku kreno. I ovaj na radio stanicu javlja da je 200, a nije jos stigo ni provjerit..
CrveniKuk

#161422 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Napad, 92.mehanizovane brigade, negdje oko Bahmuta. Mehanizovani napad je podržan tenkovima.
zigzag

#161423 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

karanana wrote: 18/05/2023 22:09 koji ste vi luzeri. jedini ja nisam na foe.
I šta sad. Samo vas dvojica pišete na temi?
drug_profi

#161424 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

janje_ wrote: 18/05/2023 20:11 Navijac je on, ko i mi. Samo sto jako navija za kontra tim. A nekoga ko je u svemu ovome na strani rusa, ko guta rusku propagandu i jos je ovdje zdusno brani i svima kaze da nemamo pojma, a on jedini sve zna i u pravu je, zvati normalnim, objektivnim, .... to je vec dijagnoza, sori maj frenč.
Mislim da nije navijac, ali je nesvjesno pao pod rusku propagandu. Previse je konzumira i normalna osoba nije u stanju tome se oduprijeti.
Jednostavno se primi makar dio.
A i meni smeta nastup. Jbg ja se samo zelenim žoharima mogu tako sa visine prezirno obraćati. Svi drugi su ljudi kao i ja. Imaju pravo na drugacije misljenje i drugacije zakljucke.
drug_profi

#161425 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

SanskiBiser wrote: 18/05/2023 20:16 Sta je bilo jel banovan @madner? :? ode i ja na odmor dok se on ne vrati....jel do nedelje ban traje?
Ma nije banovan nego covjek nece biti na forumu par dana pa se pozdravio, da primjetimo da ga nema :mrgreen:
Post Reply