Mislim licno da Skandinavci generalno imaju opušteniji pristup poslu a i životu, bolje Plate i vise dana godišnjeg.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
konami666
#6751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#6752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje se nas dvojica moramo sloziti da se neslazemo u svemu, da ne bi oftopicili.belfy wrote: ↑16/05/2023 15:47tebe ne poimam kao nekoga ko tvrdoglavo ustrajava u pogresnom pravcu i zato mi nije jasno zasto ovo radis. lijepo ti rekoh o kapacitetu i potencijalu u prethodnom postu. ali posto vidim da je potrebno da pojasnim poceti cu sa sljedecim - koristis te izraze pogresno. i nemam ja tu sta da provjeravam. ti treba da provjeris. a ja mogu da ti pomognem sa jednim jednostavnim primjerom. BATERIJA. baterija moze imati kapacitet X, ali njen potencijal ce varirati od 0 do X u zavisnosti koliko je napunjena. dok koristenje iste nece imati veze ni sa jednim ni sa drugim. eh, sada to probaj prevesti u onaj svoj slucaj i ono o cemu si pricao.elcaliente wrote: ↑16/05/2023 07:17
Ti prvo moras uzeti rijecnik u ruke pa pogledati definiciju i znacenje rijeci potencijal, uzmi papir pa to na pisi i stavi sa strane sebi. Onda nadji rijec kapacitet pa nadji definiciju i znacenje pa uzmi drugi papir i napisi tu definiciju i stavi sebi sa strane.
Hajde, pa se javi kada to uradis.
Samo za info nisam ja pisao nikada da nema potencijala, uvjek da nema kapaciteta, mozda si me zamjenio sa nekim.
"vjecitog talenta" i ostatak si hladno preskocio. zasto? jer sam i tu bio u pravu, ali nisi nasao nista shodno da napises bezveze i baljezgas?
obicno si bolji od ovoga i sa tobom se vecinski slazem po pitanju ove teme koja govori o odlascima. i sam sam otisao, pa jel...? ali cemu potreba da se "uglavljuju" neke teze koje tu ne stoje...? pogotovo sto si po tom pitanju takodjer tanak. ti ne znas ni kako je bilo, niti kako je sad. ajmo realno. ti puno bolje savjete mozes davati o De i Minhenu umjesto pokusavajuci pricati kako je bilo u BiH i kako je sada. jel tako?
-
Alles-Tamam
-
nikeze
#6754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Werner K.* (86) i njegova supruga Lore (84) vjerovali su u svoj njemački koncept života. Svatko tko je gotovo sto godina uplaćivao socijalno osiguranje, zaslužio je pristojnu starost, pomislili su. Sada će morati prodati kuću da bi platili njegu u staračkom domu jer ni nakon punog staža od skoro 100 godina za oboje nemaju dovoljno za tuđu njegu i pomoć.
https://www.focus.de/finanzen/news/neue ... 40889.html
-
elcaliente
#6755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kompleksno pitanje i rijesenje.nikeze wrote: ↑18/05/2023 09:43 Werner K.* (86) i njegova supruga Lore (84) vjerovali su u svoj njemački koncept života. Svatko tko je gotovo sto godina uplaćivao socijalno osiguranje, zaslužio je pristojnu starost, pomislili su. Sada će morati prodati kuću da bi platili njegu u staračkom domu jer ni nakon punog staža od skoro 100 godina za oboje nemaju dovoljno za tuđu njegu i pomoć.
Ali eto imao je tu kucu za sigurnost da mu drzava uzme za troskove njege i sam kaze da je citav zivot stedio za starost. Tako da je imao osigurane novce, kuca i ustedzevina prodajom pokrivaju troskove njege i starcki dom.
Ovo je veliki problem i za razvijena drustva, za par godina ce isti problem pogoditi BiH, bez omladine, bez sistema i jedna od najsiromasnijih zemalja u Evropi i svijetu neka je tim ljudima Bog na pomoci. Mnogi ce umirati sami i zapusteni kod kuce. Al dok smrt kao olaksanje dodje valja im se
samim bez pomoci napatiti. Tuzno.
-
Avetinho
#6756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam je li iko ovdje bio prije starac. Ne može bez njege, a njega se plaća. Hvala bogu pa su tokom života zaradili za kuću u kojoj su stanovali, pa je sada mogu prodati i tim novcem platiti njegu. Pa neće kuću ni novce sa sobom nositi na onaj svijet.nikeze wrote: ↑18/05/2023 09:43 Werner K.* (86) i njegova supruga Lore (84) vjerovali su u svoj njemački koncept života. Svatko tko je gotovo sto godina uplaćivao socijalno osiguranje, zaslužio je pristojnu starost, pomislili su. Sada će morati prodati kuću da bi platili njegu u staračkom domu jer ni nakon punog staža od skoro 100 godina za oboje nemaju dovoljno za tuđu njegu i pomoć.
-
nikeze
#6757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako ste čitali članak, želja im je bila da ostave kuću djeci u nasljedstvo, jer je sada teško da djeca mogu kupiti nekretninu. MIslili su da mogu živjeti od dvije penzije i da će im možda država pomoći sa doplatom, ali nije tako. Da su otišli u neku jeftiniju zemlju kao npr. BiH živjeli bi odlično.Avetinho wrote: ↑18/05/2023 14:01Ne znam je li iko ovdje bio prije starac. Ne može bez njege, a njega se plaća. Hvala bogu pa su tokom života zaradili za kuću u kojoj su stanovali, pa je sada mogu prodati i tim novcem platiti njegu. Pa neće kuću ni novce sa sobom nositi na onaj svijet.nikeze wrote: ↑18/05/2023 09:43 Werner K.* (86) i njegova supruga Lore (84) vjerovali su u svoj njemački koncept života. Svatko tko je gotovo sto godina uplaćivao socijalno osiguranje, zaslužio je pristojnu starost, pomislili su. Sada će morati prodati kuću da bi platili njegu u staračkom domu jer ni nakon punog staža od skoro 100 godina za oboje nemaju dovoljno za tuđu njegu i pomoć.
-
moonca
#6758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da nisu imali nekretninu. drzava bi im pomogla.
-
elcaliente
#6759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Puno zelja su imali. Ne moze jare i pare.nikeze wrote: ↑18/05/2023 14:12Ako ste čitali članak, želja im je bila da ostave kuću djeci u nasljedstvo, jer je sada teško da djeca mogu kupiti nekretninu. MIslili su da mogu živjeti od dvije penzije i da će im možda država pomoći sa doplatom, ali nije tako. Da su otišli u neku jeftiniju zemlju kao npr. BiH živjeli bi odlično.
Imaju kucu, imaju ustedzevinu a mislilu su da im jos drzava pomoci.
Znacu drzava da im pomogne oko njege da bi djeca kucu dobila.
Malo previse zar ne?
-
elcaliente
-
moonca
#6761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Americi.. mozesh .. ako ti je prihod ispod $ 17. 000 godishnje(zavisi od drzave) ... ako imash par hiljada na rachunu.. je ok ... chak mislim i auto do odredjene vrijednosti... te osobe dobiju pomoch u hrani. zdravstveno .. sve dostupno... chak i 'penzionerski dom' koji nije luksuzan... niko ga ne preporuchuje ako igdje imash zivjeti..ali ipak postoji... nekome bude ok ..vjerujem..elcaliente wrote: ↑18/05/2023 14:57Izmedju ostalog ali ne zavisi samo od nekretnine.
Mozes i nemati nekretninu a nemati na osnovu cega traziti pomoc.
-
elcaliente
#6762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I u Njemackoj ti socijalni slucajevi dobiju podrsku.moonca wrote: ↑18/05/2023 15:04U Americi.. mozesh .. ako ti je prihod ispod $ 17. 000 godishnje(zavisi od drzave) ... ako imash par hiljada na rachunu.. je ok ... chak mislim i auto do odredjene vrijednosti... te osobe dobiju pomoch u hrani. zdravstveno .. sve dostupno... chak i 'penzionerski dom' koji nije luksuzan... niko ga ne preporuchuje ako igdje imash zivjeti..ali ipak postoji... nekome bude ok ..vjerujem..elcaliente wrote: ↑18/05/2023 14:57
Izmedju ostalog ali ne zavisi samo od nekretnine.
Mozes i nemati nekretninu a nemati na osnovu cega traziti pomoc.
-
Avetinho
#6763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imam i ja želja, a vjerujem i mnogi ostali. Ali treba biti realan. Neka djeca sama sebi zarađuju, kao što su i njihovi roditelji sami sebi zarađivali. Ako šta preostane za nasljeđe, biće dobrodošlo, ali djeca ne trebaju očekivati ništa od roditelja, nakon što postanu svoji ljudi.nikeze wrote: ↑18/05/2023 14:12Ako ste čitali članak, želja im je bila da ostave kuću djeci u nasljedstvo, jer je sada teško da djeca mogu kupiti nekretninu. MIslili su da mogu živjeti od dvije penzije i da će im možda država pomoći sa doplatom, ali nije tako. Da su otišli u neku jeftiniju zemlju kao npr. BiH živjeli bi odlično.
Naprotiv, djeca trebaju biti zahvalna ako roditeljima preostane dovoljno imetka da se u starosti mogu sami za sebe brinuti i da im ne treba pomoć djece.
- zubi
#6764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E bas.Avetinho wrote: ↑18/05/2023 15:36 Imam i ja želja, a vjerujem i mnogi ostali. Ali treba biti realan. Neka djeca sama sebi zarađuju, kao što su i njihovi roditelji sami sebi zarađivali. Ako šta preostane za nasljeđe, biće dobrodošlo, ali djeca ne trebaju očekivati ništa od roditelja, nakon što postanu svoji ljudi.
Naprotiv, djeca trebaju biti zahvalna ako roditeljima preostane dovoljno imetka da se u starosti mogu sami za sebe brinuti i da im ne treba pomoć djece.
-
Bodkin
#6765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I zanimljiviji su ljudi i poslovna klima je totalno drugscija i manje tradicionalna. Lakse se uklopiti, ne moras nauciti jezik.
Sa druge strane, vrijeme je da se navuces na bijelo ili da 3 mjeseca u godini nisi gore
- ZoomZoomKiwi
#6766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato je NZ zakon.
Opušteno, zdravo, a i klima im je top.
Pasoš među najjačima, za putovanja ljepota.
Opušteno, zdravo, a i klima im je top.
Pasoš među najjačima, za putovanja ljepota.
-
NecuVise
#6767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako imaju toliko godina i željeli su djeci ostaviti kuću, zašto im djeca ne plaćaju njegu? Vjerovatno imaju djecu u 50tim, znači trebali bi biti na vrhuncu zarade. Nešto se u ovoj priči ne poklapa.nikeze wrote: ↑18/05/2023 14:12Ako ste čitali članak, želja im je bila da ostave kuću djeci u nasljedstvo, jer je sada teško da djeca mogu kupiti nekretninu. MIslili su da mogu živjeti od dvije penzije i da će im možda država pomoći sa doplatom, ali nije tako. Da su otišli u neku jeftiniju zemlju kao npr. BiH živjeli bi odlično.
-
moonca
#6768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zbog toga, shto djeca u 50--im, najvjerovatnije imaju svoju djecu. koja zavise od njih..
a i u narodu je. 'neka drzava pomogne'..
-
Alles-Tamam
#6769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po mom iskustvu najveca mana Njemacke je spora i troma birokratija.
Trenutno pomazem jednoj zeni koja je dobila otkaz na poslu prije malo jace od 3 mjeseca
Tuzila je poslodavca i sada se to preko sindikata vuce na sudu.
Prijavila se na Arbeitsamt,da dobije novac za nezaposlene i tu nastaje problem.
Posto je otkaz bio "fristlos" ili ti ga grubo prevedeno momentalni otkaz zbog krsenja pravila,automatski dobijas i zabranu za arbeitslosen geld i moras se prijaviti na socijalu (hartz IV)
Pomogao sam joj oko ispunjavanja formulara za taj hartz IV (online) gdje moras apsolutno sve predociti sto imas od para,ustedjevine bla bla bla,skim zivis,koliki ti je stan,kirija bez dodatnih troskova,ukratko citav privatni zivot moras uplodovati u pdf-u.
Nakon dva mjeseca dobije termin da ode na razgovor, tamo joj opet traze sve papire jer im trebaju i kopije pdf nije dovoljan
,ja im kazem pa isprintaj to sto smo vam poslali,pogled kao u teleta.
Nakon toga je pitaju koliko para ima u novcaniku
zena im kaze,pa jer mislite da sada nosim sa sobom 70k eura u novcaniku da bih sakrila od vas.
Uglavnom,pare jos nije dobila niti za jedan mjesec,jer jos provjeravaju.
U medjuvremenu je bio prvi termin sudjenja i poslodavac je pristao na nagodbu te povukao optuzbu da je prekrsila pravila firme,ali zena vise ne zeli tamo da radi i dobila je odredjnu otpremninu.
Sada joj je povucena i zabrana za arbeitslosen geld (pare za nezaposlene) te nema pravo na hartz IV i sada mora opet sve ponovo da ispunjava ali u drugoj ustanovi
Trenutno pomazem jednoj zeni koja je dobila otkaz na poslu prije malo jace od 3 mjeseca
Tuzila je poslodavca i sada se to preko sindikata vuce na sudu.
Prijavila se na Arbeitsamt,da dobije novac za nezaposlene i tu nastaje problem.
Posto je otkaz bio "fristlos" ili ti ga grubo prevedeno momentalni otkaz zbog krsenja pravila,automatski dobijas i zabranu za arbeitslosen geld i moras se prijaviti na socijalu (hartz IV)
Pomogao sam joj oko ispunjavanja formulara za taj hartz IV (online) gdje moras apsolutno sve predociti sto imas od para,ustedjevine bla bla bla,skim zivis,koliki ti je stan,kirija bez dodatnih troskova,ukratko citav privatni zivot moras uplodovati u pdf-u.
Nakon dva mjeseca dobije termin da ode na razgovor, tamo joj opet traze sve papire jer im trebaju i kopije pdf nije dovoljan
Nakon toga je pitaju koliko para ima u novcaniku
Uglavnom,pare jos nije dobila niti za jedan mjesec,jer jos provjeravaju.
U medjuvremenu je bio prvi termin sudjenja i poslodavac je pristao na nagodbu te povukao optuzbu da je prekrsila pravila firme,ali zena vise ne zeli tamo da radi i dobila je odredjnu otpremninu.
Sada joj je povucena i zabrana za arbeitslosen geld (pare za nezaposlene) te nema pravo na hartz IV i sada mora opet sve ponovo da ispunjava ali u drugoj ustanovi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Bodkin
- anelsol
#6772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Taman tako. Djeci bi ostavili nekretninu, a djeca ni mukajet oko roditelja.NecuVise wrote: ↑18/05/2023 17:58Ako imaju toliko godina i željeli su djeci ostaviti kuću, zašto im djeca ne plaćaju njegu? Vjerovatno imaju djecu u 50tim, znači trebali bi biti na vrhuncu zarade. Nešto se u ovoj priči ne poklapa.nikeze wrote: ↑18/05/2023 14:12
Ako ste čitali članak, želja im je bila da ostave kuću djeci u nasljedstvo, jer je sada teško da djeca mogu kupiti nekretninu. MIslili su da mogu živjeti od dvije penzije i da će im možda država pomoći sa doplatom, ali nije tako. Da su otišli u neku jeftiniju zemlju kao npr. BiH živjeli bi odlično.
- sarenoselo
#6773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#6774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šteta što nema nikoga sa NZ da nam prenese neka iskustva iz prve ruke.
Preko medija se svašta romantizira, kao i za Njemačku na našim portalima i za Beč, pa bi bilo lijepo saznati štagod iz prve ruke.
Nakon iskustva sa njemačkom birokratijom, ja se izvinjavam svim BH šalterušama (iako sam bgmi mislio da gore od toga ne može).
Preko medija se svašta romantizira, kao i za Njemačku na našim portalima i za Beč, pa bi bilo lijepo saznati štagod iz prve ruke.
Nakon iskustva sa njemačkom birokratijom, ja se izvinjavam svim BH šalterušama (iako sam bgmi mislio da gore od toga ne može).
-
moonca