Ako se dobro sjećam, Njemačka je mogla spriječiti takav razoran učinak da se na vrijeme pripremila kao Nizozemska. Sjećam se da su ih Nizozemci upozorili na poplave i kako se zaštiti, ali iz nekog razloga Nijemci nisu reagovali.Dope_Man wrote: ↑17/05/2023 12:27 Jedna Njemacka je imala nedavno poplave pa su fakticki mogli samo sjesti i gledati dok se voda nije povukla. Neke stvari su vece od nas ljudi. Naravno da se moze pripremiti sirenjem korita tamo gdje je kriticno, gradjenjem objekata na pametnijim lokacijama itd.. dalje od toga, voda kad krene mozes je samo gledati.
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- avetinja
#10451 Re: Poplave u cijeloj BiH
-
sumirprimus
#10452 Re: Poplave u cijeloj BiH
isto se i ja pitam, mi smo imali dvije poplave u zadnjih 10 godina 14 i 19.. sta se otad uradilo na nivou opstina i kantona realno. da se ne zaebavamo kakva civilna zstita kakva federacija, valjda lolakne zajednice trebaju uredit korita i nasipe u sovjim opstinama?DonieBrasco wrote: ↑17/05/2023 15:05 A sta se radilo predhodnih godina, buđeti - pare, donacije, nisu ovo prve poplave ? Sta je sa vodo zastitom, nasipi, brane, ciscenje korita rijeka i jezera, kanalizacija, odvodi ?
Ne mozemo utjecati na klimu i prirodu, ne moze niko, ali ljudski faktor i jos vaznije politiki kod nas obziom da nije prvi put, a puno je novca i pomoci doslo i opet ce doci ?
lakse je nista ne uradit i uvijek krivit druge. a pogotov je nas poso koristit to u dnevnopoliticke svrhe.
ovoje veci problem naravno, ali na mikro problemu, ja nisam ceko opstinu nego sam se sam organizovo i platio i zastitio svoju imovinu. i ne zalim marke.
naravno da ovo pojeidnci i grajdani ne mogu sami, ali opstine i kantoni za ovo godina su itekako mogli. d se ne lazemo...
sad ide blame game.
-
sumirprimus
#10453 Re: Poplave u cijeloj BiH
2019 isto u po maja. znam jer sam tad odlucio kihnut lovu da zastitim voju imovinu, jer sam viido da je vrag odnio salu, i da se ko i u svemu ostalo mogu samo na sebe oslonit.Logovan wrote: ↑17/05/2023 15:02A nismo se jos oporavili ni od 2014. godine. Zar nije bila jos neka veca poplava, mozda 2017. godina?sumirprimus wrote: ↑17/05/2023 12:43 opet maj. imali smo 2014te i 2019te mislim od 15og maja do 19og poplave, sada je nesto ubrzalo godinu prije.i vise u zapadnom dijelu nego istocnom, pomjerilo se malo zapadnije.![]()
- olensoner
#10454 Re: Poplave u cijeloj BiH
Procentualno je daleko manje objekata u Bihacu nelegalno izgradjenih, nego na Ilidzi. Nedavno je jedan poduzetnik lokalni dobio nalog za rusenje dva objekta, nelegalno napravljena u blizini Une. Ali skoro sve sto se u zadnje vrijeme gradi je propisno (pravilo je 15 metara udaljeno od Une). A i iz osobnog iskustva mogu potvrditi da gradjevinska inspekcija azurna, posebno kad je gradnja uz Unu u pitanju. Za Bos. Krupu ne bih znao, ali mnogi objekti koji su ugrozeni stoje tu decenijama.Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 11:31 Evo, zadnja poplava na Ilidzi. Bila zato sto niko desetljecima nije ocistio dio vodotoka, napravljeno suzenje, ko stigao bacao zemlju u rijeku....gradili zgradu i navukli zemlju od iskopa u rijeku...poplavila zgrada...drz, pomagaj.
Ja drzim da je Bihac kriv za tu poplavu.
Nema ovdje nekog prostora za poredjenje sa Ilidzom (a znam vrlo dobro kakva je situacija tamo). Jednostavno, ova kolicina padavina je nezapamcena, kisa danima pada sa samo kratkim prestancima, a zemlja je prethodno vec bila natopljena vodom od velikih kisa kojih je isto bilo krajem aprila.
- Chloe
- Photo mod
#10455 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne trudi se ....hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 12:13ja sam jedini spomenuo druge i to isključivo federalne organe vlasti jer je una voda A kategorije i u cjelosti je u nadležnosti federacije.Staylezz wrote: ↑17/05/2023 11:26 Ova desavanja u USK (kao i prethodnih godina kada smo imali poplave) su rezultat raznih loših odluka u prošlosti - nelegalna tj. gradnja na rizičnim područjima, neadekvatna pripremljenost službi i slično. Mada, ako uzmemo u obzir količinu padavina u prethodnim danima, ne može se puno učiniti svakako ali bez obzira na to rekacija nadležnih je izostala u pravoj mjeri.
Ono što mi je fascinantno kod ovakvih događaja, odmah se na forumu i generalno u komentarima pominje Sarajevo, kako je ono krivo za ovo i sl. U
Krajini poplava - krivo Sarajevo, gužva na cesti TZ-SA - krivo Sarajevo, štrajkuju radnici u Zenici - krivo Sarajevo itd.. Više smiješno postaje![]()
niko ne spominje sarajevo, već institucije.
voda je tolika da kuće koje su napravljene prije 70 godina su pod vodom ili je voda oko njih, a nikad do sada se to nije desilo.
bespravna gradnja ima uticaja, ali u konkretnom slučaju vrlo malo, jer je napadala ogromna količina vode na već zasićeno tlo.
za ovo nema pripreme već samo izvlačenje ljudi i zaštita imovine. e tu su čamcima i opremom mogli pomoći fedralni organi, čamci, ljudstvo, pumpe itd.
Izdržo je Mujo i gore ... aBd i ovo će.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#10456 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kakva pomoć treba ?
-
komsinica_s_drugog
#10457 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bas. Gledam vijesti na kapaljku, umjesto da idu nonstop.
Jos su Biscani mom gradu pomogli 2014. i beskrajno im hvala. Cini se da njima niko nije pritekao sad u pomoc. Ja se stidim, mada im to nije od pomoci.
-
Bobi
- Forum administrator
#10458 Re: Poplave u cijeloj BiH
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10459 Re: Poplave u cijeloj BiH
Novac bageri vrece pijesak lopate kabanice hrana ogrjev satori
Sve iz rezervi
Sve iz rezervi
-
Bobi
- Forum administrator
#10460 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma ova kuknjava je cisto političke prirode, lijepo si to opisao,niko nikakav zahtjev ali eto kao nije niko ponudio pomoć, jel treba tebi harise stogodHaris.ba wrote: ↑17/05/2023 12:31Pa ima li tog zahtjeva? Je li poslan, i nije odgovoreno na njega?hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 12:27
do bolan ne budali, eto mi smo idioti ne znamo zahtjev otkucati, stvarno....
-
Bobi
- Forum administrator
#10461 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kojih rezervi,onih sto je prethodna vlada spremila, može ide odmah samo dok nadjemo gdje .Ima CZ one kvadove sto je onaj ex direktor vozao samo ne znamo gdje su ili oni satori sto su pravili piknike i njih trazimo ili ..ma CZ je raskur*en
-
shheff
#10462 Re: Poplave u cijeloj BiH
O oprostite aristokrate i građani. Ima li veće ironije od srpskog junaštva i vašeg građanstva.
-
hladan.preminger
#10463 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ovo je najveći vodostaj ikad, tako da se za to teško možeš pripremiti.DonieBrasco wrote: ↑17/05/2023 15:05 A sta se radilo predhodnih godina, buđeti - pare, donacije, nisu ovo prve poplave ? Sta je sa vodo zastitom, nasipi, brane, ciscenje korita rijeka i jezera, kanalizacija, odvodi ?
Ne mozemo utjecati na klimu i prirodu, ne moze niko, ali ljudski faktor i jos vaznije politiki kod nas obziom da nije prvi put, a puno je novca i pomoci doslo i opet ce doci ?
-
hladan.preminger
#10464 Re: Poplave u cijeloj BiH
- Chloe
- Photo mod
#10465 Re: Poplave u cijeloj BiH
-
Bobi
- Forum administrator
#10466 Re: Poplave u cijeloj BiH
Niko ne staje na muku ali aktuelni premijertt US kantona koristi priliku da optuzi aktuelnu vlast za poplave kao ne shalju pomoic a nigdje niko nije poslao zahtjev za bilo šta. nek se malo posveti svom kantonalnom CZ sto nije preduzeo mjere zastite a ne da koristi situaciju za svoje političke ciljeve.hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 16:38Dobro te debilu, nemoj ljudima na muku stajati.
Papci ne znaju ni sta je rijeka i sila vode.
-
Bobi
- Forum administrator
#10467 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jel tebi sta fali, dolazim odmah, jel ima mrtvih,de nam opisi situaciju ? Reci nam sta narod trazi i očekuje, ne treba nam kuknjava vasih političara s ciljem vlastite e promocije i blacenja vlasti u Sarajevu koji gle nisu njihovi
-
hladan.preminger
#10468 Re: Poplave u cijeloj BiH
Šta vam je, od ovoga nema prethodne zaštite jer situacija jednom u 50 godina. Nije ovo Miljacka da možeš korito rijeke čistiti.
-
hladan.preminger
#10469 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nabijem i premijera na neku stvar. Govorim da sada treba tehnika i ljudstvo da se spasi bar išta.Bobi wrote: ↑17/05/2023 16:43Niko ne staje na muku ali aktuelni premijertt US kantona koristi priliku da optuzi aktuelnu vlast za poplave kao ne shalju pomoic a nigdje niko nije poslao zahtjev za bilo šta. nek se malo posveti svom kantonalnom CZ sto nije preduzeo mjere zastite a ne da koristi situaciju za svoje političke ciljeve.hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 16:38
Dobro te debilu, nemoj ljudima na muku stajati.
Papci ne znaju ni sta je rijeka i sila vode.
-
moonca
-
Bobi
- Forum administrator
#10471 Re: Poplave u cijeloj BiH
Lendo: Vlada ne pomaze
Zahiragice: vlada ne pomaze
Sa čim, nisu 20 dana na vlasti, mogu mislit sta ih je docekalo, rezerve rasprčkane na sve samo ne na ono sto treba.
Zahiragice: vlada ne pomaze
Sa čim, nisu 20 dana na vlasti, mogu mislit sta ih je docekalo, rezerve rasprčkane na sve samo ne na ono sto treba.
-
hladan.preminger
#10472 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jedino vas par ovo svodi na nivo jeftine politike, dok vam ja pričam o institucijama.
Ali sit gladnom ne vjeruje.
Ali sit gladnom ne vjeruje.
-
Bobi
- Forum administrator
#10473 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo https://www.klix.ba/tagovi/poplave-u-krajini/78658
Jel izasao komadan CZ USK sa zahtjevom sta treba da se mogla objaviti vijest? Klix abotira,ignoriše, pogledajmo ostale medije,sve se svodi na politiku.
Lendo, Zahiragic..kao eto malo su dali, on zna koliko treba, 5 miliona, expert
.
Jel izasao komadan CZ USK sa zahtjevom sta treba da se mogla objaviti vijest? Klix abotira,ignoriše, pogledajmo ostale medije,sve se svodi na politiku.
Lendo, Zahiragic..kao eto malo su dali, on zna koliko treba, 5 miliona, expert
- Chloe
- Photo mod
#10474 Re: Poplave u cijeloj BiH
Mjere zaštite su poduzete na svim općinama. Ljudi su na terenu tri dana. I ako u ovakvim situacijama treba nekog "vući za rukav" da se sjeti bar pitati treba li pomoć, ili očekivati da se pridržavamo nekih protokola da bi nam se pomoglo onda smo otišli k vargu kao društvo, kao ljudi
Svako daje ono što ima Bilo koji kraj BiH da je u pitanju, garantujem glavom da bi već prvog dana iz USK-a bio tim ljudi na raspolaganju. Mi smo takvi. Bivalo je već, i bit će, a mi dobivamo kritike i ismijavanja.
Laaaaajk .....
Šta bi Ružnić trebao, nije na vlasti na Federalnom nivou pa ne smije se oglasiti jer od kud mu pravo da kritikuje viši nivo.
"Vlast" je u Srbiju odjurila da pokaže ljudskost, niko ih nije zvao.
edit: isplati mi moje plate ili onog zelenog krezavog smaju ubaci na forum
poßtena ponuda
Last edited by Chloe on 17/05/2023 17:06, edited 1 time in total.
-
Bobi
- Forum administrator
#10475 Re: Poplave u cijeloj BiH
Izvini molim te, on je rekao da ne dolaze, da je neko njihov u federalnoj vlasti mislis da bi tako govorio. Šta je ostalo od federalne CZ nakon raspada prijašnje vlade, to se treba upiutati, tamo je još stara garnitura stranačkih kadrova. gdje su ?Chloe wrote: ↑17/05/2023 17:00Mjere zaštite su poduzete na svim općinama. Ljudi su na terenu tri dana. I ako u ovakvim situacijama treba nekog "vući za rukav" da se sjeti bar pitati treba li pomoć, ili očekivati da se pridržavamo nekih protokola da bi nam se pomoglo onda smo otišli k vargu kao društvo, kao ljudi
Svako daje ono što ima Bilo koji kraj BiH da je u pitanju, garantujem glavom da bi već prvog dana iz USK-a bio tim ljudi na raspolaganju. Mi smo takvi. Bivalo je već, i bit će, a mi dobijamo kritike i ismijavanja.
Laaaaajk .....![]()
Šta bi Ružnić trebao, nije na vlasti na Federalnom nivou pa ne smije se oglasiti jer od kud mu pravo da kritikuje viši nivo.
"Vlast" je u Srbiju odjurila da pokaže ljudskost, niko ih nije zvao.![]()