Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
nikeze
#6726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Afera u Njemačkoj: državni tajnik podnio ostavku zbog optužbi za nepotizam, nešto je zaboravio ‘prijaviti‘
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/sv ... ti-1290657
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/sv ... ti-1290657
-
nikeze
#6727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.stern.de/wirtschaft/armut-i ... 73656.html
U Njemačkoj je više od 17 milijuna ljudi u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti.
U Njemačkoj je više od 17 milijuna ljudi u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti.
- shape of despair
#6728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I nek imam solidnu platu i nek solidno živim, ubi ova država na svakom koraku.
Npr:
- dijete bolesno, odemo na kontrolu, nema doktorice, jedna radi i na porodičnom-znači za nas odrasle, i na školskom odjelu. Odjeli su na različitim etažama usput rečeno, opšti raspad sistema. Ja se naručio na kontrolu-tek u augustu. Drugi malac čeka isto tako kontorlu od januara.
- odem u banku, nastoje mi prevarom uvaliti neke usluge koje neću, ali ponavljam: prevarom, nikakve zaštite potrošača, nigdje ništa.
- odem u kupovinu hrane i vidim da mi 300KM vrijedi kao nekad 200KM, cijene divljaju, kad nekog pitaš ko je odgovoran nije niko i tako ukrug
- gledam političare, od načelnika do tamo nekih u vrhu. Pokralo sve živo, sad se kao nešto neko hapsi, kap u moru problema, na kraju ništa neće biti, idemo dalje.
- sport, zabava, kultura, sadržaji tipa parkova, da negdje izvedem djete, da udahnem have, da se opustim, nigdje ništa, 2-3 lokacije za malo prošetati i vozi nazad kući(ne govorim o planinama)
- opšte raširena korupcija i mito, svojim sam se očima nagledao potplaćivanja i potplaćivanja, od doktora do inspektora
I kažu, otišao bračni par u npr. njemačku, imali dobra primanja, rješen stan i auto, ko ne bi, iz ove vukojebine
Npr:
- dijete bolesno, odemo na kontrolu, nema doktorice, jedna radi i na porodičnom-znači za nas odrasle, i na školskom odjelu. Odjeli su na različitim etažama usput rečeno, opšti raspad sistema. Ja se naručio na kontrolu-tek u augustu. Drugi malac čeka isto tako kontorlu od januara.
- odem u banku, nastoje mi prevarom uvaliti neke usluge koje neću, ali ponavljam: prevarom, nikakve zaštite potrošača, nigdje ništa.
- odem u kupovinu hrane i vidim da mi 300KM vrijedi kao nekad 200KM, cijene divljaju, kad nekog pitaš ko je odgovoran nije niko i tako ukrug
- gledam političare, od načelnika do tamo nekih u vrhu. Pokralo sve živo, sad se kao nešto neko hapsi, kap u moru problema, na kraju ništa neće biti, idemo dalje.
- sport, zabava, kultura, sadržaji tipa parkova, da negdje izvedem djete, da udahnem have, da se opustim, nigdje ništa, 2-3 lokacije za malo prošetati i vozi nazad kući(ne govorim o planinama)
- opšte raširena korupcija i mito, svojim sam se očima nagledao potplaćivanja i potplaćivanja, od doktora do inspektora
I kažu, otišao bračni par u npr. njemačku, imali dobra primanja, rješen stan i auto, ko ne bi, iz ove vukojebine
- Ozimician
#6729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto nisi vec u Njemackoj ?shape of despair wrote: ↑17/05/2023 13:45 I nek imam solidnu platu i nek solidno živim, ubi ova država na svakom koraku.
Npr:
- shape of despair
#6730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Žena me tjera, ja mirniji tip jebi ga, strah me promjene, naučili me moji a i sistem da šutim i jedem govna.Ozimician wrote: ↑17/05/2023 13:51Zasto nisi vec u Njemackoj ?shape of despair wrote: ↑17/05/2023 13:45 I nek imam solidnu platu i nek solidno živim, ubi ova država na svakom koraku.
Npr:
- Ozimician
#6731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije ti to dobro za zdravlje, a vjeruj da je 50% ljudi otislo jer ih je zena natjerala.shape of despair wrote: ↑17/05/2023 13:53Žena me tjera, ja mirniji tip jebi ga, strah me promjene, naučili me moji a i sistem da šutim i jedem govna.
Sto se tice ovih nabrojanih stvari, vecina te ceka i u Njemackoj (osim zadnje), eh ako neces pratiti njihove vijesti, onda neces znati sta njihovi politicari rade, pa ce ti biti s te strane bolje. Takodjer, mnoge od ovih stvari ce ti zavisiti jako u kojem si gradu, negdje ces imati sve nadohvat ruke (Minhen), a negdje ces mozda morati voziti i sat-dva do tih sadrzaja. Ali zato ces u Minhenu stan za porodicu placati najmanje 1500€, a plata 2-2500€ (na pocetku, a ako nemas jaku struku, onda je to ta plata za koju ces raditi).
- shape of despair
#6732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stvarno neznam iz prve ruke kako je u njemačkoj,znam iz priča i pomalo od rođaka koji je pokupio porodicu. Ja koliko vidim odavdje, rođak sa porodicom bolje živi nego ja i to duplo, a ovdje su živili lošije duplo od mene. Nije to sad neki život na visokoj nozi da se razumijemo ali da vozaju dva autića vozaju, da imaju sadržaja za djete imaju, da su stabilni poslovi jesu, da svake godine ljetuju u turskoj i to full usluga-ljetuju, da dolaze u BiH svake godine dolaze. Ja nemam dva auta, neidem u tursku allinclusiv i ne idem kod njih svage godine u njemačku da ih obiđem, prvo, nema toliko para a drugo nemam kod privatnika toliko godišnjeg.Ozimician wrote: ↑17/05/2023 14:01Nije ti to dobro za zdravlje, a vjeruj da je 50% ljudi otislo jer ih je zena natjerala.shape of despair wrote: ↑17/05/2023 13:53
Žena me tjera, ja mirniji tip jebi ga, strah me promjene, naučili me moji a i sistem da šutim i jedem govna.
Sto se tice ovih nabrojanih stvari, vecina te ceka i u Njemackoj (osim zadnje), eh ako neces pratiti njihove vijesti, onda neces znati sta njihovi politicari rade, pa ce ti biti s te strane bolje. Takodjer, mnoge od ovih stvari ce ti zavisiti jako u kojem si gradu, negdje ces imati sve nadohvat ruke (Minhen), a negdje ces mozda morati voziti i sat-dva do tih sadrzaja. Ali zato ces u Minhenu stan za porodicu placati najmanje 1500€, a plata 2-2500€ (na pocetku, a ako nemas jaku struku, onda je to ta plata za koju ces raditi).
- Rockefeller
#6733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stari, makac iz komfort zone i idi za novim izazovima. Proci ce zivot i kajat ces se sto nisi probo.
- Dope_Man
#6734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije Njemacka jedini izbor, al naravno i unutar Njemacke, drzave x puta vece od BiH, zavisi gdje si.shape of despair wrote: ↑17/05/2023 14:11 Stvarno neznam iz prve ruke kako je u njemačkoj,znam iz priča i pomalo od rođaka koji je pokupio porodicu. Ja koliko vidim odavdje, rođak sa porodicom bolje živi nego ja i to duplo, a ovdje su živili lošije duplo od mene. Nije to sad neki život na visokoj nozi da se razumijemo ali da vozaju dva autića vozaju, da imaju sadržaja za djete imaju, da su stabilni poslovi jesu, da svake godine ljetuju u turskoj i to full usluga-ljetuju, da dolaze u BiH svake godine dolaze. Ja nemam dva auta, neidem u tursku allinclusiv i ne idem kod njih svage godine u njemačku da ih obiđem, prvo, nema toliko para a drugo nemam kod privatnika toliko godišnjeg.
Ali sve u svemu, kad se stavi na papir.. da se isplati - isplati. Ovisno o trenutnom zivotu, primanjima itd.. nekom se isplati odmah, nekom za par godina, al se isplati.
Naravno, u tvojoj situaciji je teze jer moras uzeti u obzir starost djece, skolu, ucenje jezika itd.. sve stvari koje nisu jednostavne, i zato sam ja uvijek znao da porodicu necu zapocinjati u BiH jer je samo teze onda, zato sad rudarim da ih napravim
Uglavnom.. dugorocno se isplati svakako.
-
moonca
#6735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
..to je sve na osnovu njegove priche.. imaju dva auticha ..jer moraju imati. . zive u takvoj sredini, gdje vjerovatno nema javnog prevoza, ljetovanja.. hm.. sa kreditnom karticom,mozesh shtoshta... dolzak u Bosnu svake godine .. dodatni troshak... s moje tachke ..nikad neche imati ushtedjevine .ako nastave istim stilom.... da li to zele. ne znam.... da jedu 'pasulj' chesto. jedu..shape of despair wrote: ↑17/05/2023 14:11 Stvarno neznam iz prve ruke kako je u njemačkoj,znam iz priča i pomalo od rođaka koji je pokupio porodicu. Ja koliko vidim odavdje, rođak sa porodicom bolje živi nego ja i to duplo, a ovdje su živili lošije duplo od mene. Nije to sad neki život na visokoj nozi da se razumijemo ali da vozaju dva autića vozaju, da imaju sadržaja za djete imaju, da su stabilni poslovi jesu, da svake godine ljetuju u turskoj i to full usluga-ljetuju, da dolaze u BiH svake godine dolaze. Ja nemam dva auta, neidem u tursku allinclusiv i ne idem kod njih svage godine u njemačku da ih obiđem, prvo, nema toliko para a drugo nemam kod privatnika toliko godišnjeg.
..
- Ozimician
#6736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako je takva situacija kod tebe, onda se tebi definitivno isplati, prve 2 god. ce biti mucne, a onda ces se naviknuti.shape of despair wrote: ↑17/05/2023 14:11Stvarno neznam iz prve ruke kako je u njemačkoj,znam iz priča i pomalo od rođaka koji je pokupio porodicu. Ja koliko vidim odavdje, rođak sa porodicom bolje živi nego ja i to duplo, a ovdje su živili lošije duplo od mene. Nije to sad neki život na visokoj nozi da se razumijemo ali da vozaju dva autića vozaju, da imaju sadržaja za djete imaju, da su stabilni poslovi jesu, da svake godine ljetuju u turskoj i to full usluga-ljetuju, da dolaze u BiH svake godine dolaze. Ja nemam dva auta, neidem u tursku allinclusiv i ne idem kod njih svage godine u njemačku da ih obiđem, prvo, nema toliko para a drugo nemam kod privatnika toliko godišnjeg.Ozimician wrote: ↑17/05/2023 14:01
Nije ti to dobro za zdravlje, a vjeruj da je 50% ljudi otislo jer ih je zena natjerala.
Moj savjet (koji mozes poslusati, a i ne moras) je da biras jug Njemacke, Niederbayern najbolje, jer je blizu BiH autom, a nisu cijene stanova skupe kao u Oberbayernu. Da si samac bez porodice rekao bih ti NRW, ovako s porodicom je bolji mirniji kraj gdje mozes autom doci u BIH, jer 4 avionske karte u sezoni nisu jeftine, bolje te pare potrositi na odmor u Turskoj ili Spaniji.
Ako imas i rodbine u Njemackoj, onda gledaj da nisi daleko od njih, jer na pocetku svaka pomoc znaci.
- shape of despair
#6737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne ulazim u privatne zivote,ali mislim da su podigli neki kreditic za nesto. Helem;moonca wrote: ↑17/05/2023 14:34..to je sve na osnovu njegove priche.. imaju dva auticha ..jer moraju imati. . zive u takvoj sredini, gdje vjerovatno nema javnog prevoza, ljetovanja.. hm.. sa kreditnom karticom,mozesh shtoshta... dolzak u Bosnu svake godine .. dodatni troshak... s moje tachke ..nikad neche imati ushtedjevine .ako nastave istim stilom.... da li to zele. ne znam.... da jedu 'pasulj' chesto. jedu..shape of despair wrote: ↑17/05/2023 14:11 Stvarno neznam iz prve ruke kako je u njemačkoj,znam iz priča i pomalo od rođaka koji je pokupio porodicu. Ja koliko vidim odavdje, rođak sa porodicom bolje živi nego ja i to duplo, a ovdje su živili lošije duplo od mene. Nije to sad neki život na visokoj nozi da se razumijemo ali da vozaju dva autića vozaju, da imaju sadržaja za djete imaju, da su stabilni poslovi jesu, da svake godine ljetuju u turskoj i to full usluga-ljetuju, da dolaze u BiH svake godine dolaze. Ja nemam dva auta, neidem u tursku allinclusiv i ne idem kod njih svage godine u njemačku da ih obiđem, prvo, nema toliko para a drugo nemam kod privatnika toliko godišnjeg.
Top![]()
![]()
..
Znam dvojicu ljudi, u 50-tim godinama,otisli odavdje prije cca 40godina,oni se ne hvale pretjerano zivotom u njemackoj,prije bih rekao da zive prosjecno.
Jednom se auto pokvarilo eno kuka,neki citroen,cva 2005 godiste, nije bio u bih vec tringodine. Jeste odskolovao djecu na nekim univerzitetima vani doduse. Sad ko laze ja nemam pojma
- Dope_Man
#6738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako je neko otisao prije 40 godina u Njemacku i voza citroen iz 2005. to je zato sto hoce, a ne zato sto mora. To auto je jedna plata, eto nek su i dvije manje. Il nije za 40 godina zivota nista ustedio jer je popio, prokockao il sta vec.. al nebitno.
Hebote, ja kako sam krenuo sa stednjom, za godinu dana cu ustedit ovdje istu cifru kao za 3 u BiH (ako konvertujemo). Pocetak je takav da ces se potrositi u dolasku, i za to treba imati i stek i pametan plan, ali nakon toga se moze lijepo zivjeti, a i lijepo stediti ako dvoje radi.
Hebote, ja kako sam krenuo sa stednjom, za godinu dana cu ustedit ovdje istu cifru kao za 3 u BiH (ako konvertujemo). Pocetak je takav da ces se potrositi u dolasku, i za to treba imati i stek i pametan plan, ali nakon toga se moze lijepo zivjeti, a i lijepo stediti ako dvoje radi.
- Ozimician
#6739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dope_Man wrote: ↑17/05/2023 15:01 Ako je neko otisao prije 40 godina u Njemacku i voza citroen iz 2005. to je zato sto hoce, a ne zato sto mora. To auto je jedna plata, eto nek su i dvije manje. Il nije za 40 godina zivota nista ustedio jer je popio, prokockao il sta vec.. al nebitno.
-
Bodkin
#6740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne provaljuj se zivota timoonca wrote: ↑17/05/2023 14:34..to je sve na osnovu njegove priche.. imaju dva auticha ..jer moraju imati. . zive u takvoj sredini, gdje vjerovatno nema javnog prevoza, ljetovanja.. hm.. sa kreditnom karticom,mozesh shtoshta... dolzak u Bosnu svake godine .. dodatni troshak... s moje tachke ..nikad neche imati ushtedjevine .ako nastave istim stilom.... da li to zele. ne znam.... da jedu 'pasulj' chesto. jedu..shape of despair wrote: ↑17/05/2023 14:11 Stvarno neznam iz prve ruke kako je u njemačkoj,znam iz priča i pomalo od rođaka koji je pokupio porodicu. Ja koliko vidim odavdje, rođak sa porodicom bolje živi nego ja i to duplo, a ovdje su živili lošije duplo od mene. Nije to sad neki život na visokoj nozi da se razumijemo ali da vozaju dva autića vozaju, da imaju sadržaja za djete imaju, da su stabilni poslovi jesu, da svake godine ljetuju u turskoj i to full usluga-ljetuju, da dolaze u BiH svake godine dolaze. Ja nemam dva auta, neidem u tursku allinclusiv i ne idem kod njih svage godine u njemačku da ih obiđem, prvo, nema toliko para a drugo nemam kod privatnika toliko godišnjeg.
Top![]()
![]()
..
-
moonca
-
ucenik1234
#6742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tako.Dope_Man wrote: ↑17/05/2023 15:01 Ako je neko otisao prije 40 godina u Njemacku i voza citroen iz 2005. to je zato sto hoce, a ne zato sto mora. To auto je jedna plata, eto nek su i dvije manje. Il nije za 40 godina zivota nista ustedio jer je popio, prokockao il sta vec.. al nebitno.
Koliko ti je ostajalo u BiH od svake plate?
-
sabanss
#6743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
hahahhaha, vala baš. Ovo što je on nabrojao ne mogu priuštiti jedino ako oboje rade u MacDonaldsu a žive u Minhenu. Bukvalno par hiljada eura. Ukoliko su poslovi stabilni i snašli su se za smještaj mogu uštediti solidno vjeruj mi. Sa prosječnim platama sigurno 700-800 eura mjesečno.Bodkin wrote: ↑17/05/2023 17:51Ne provaljuj se zivota timoonca wrote: ↑17/05/2023 14:34
..to je sve na osnovu njegove priche.. imaju dva auticha ..jer moraju imati. . zive u takvoj sredini, gdje vjerovatno nema javnog prevoza, ljetovanja.. hm.. sa kreditnom karticom,mozesh shtoshta... dolzak u Bosnu svake godine .. dodatni troshak... s moje tachke ..nikad neche imati ushtedjevine .ako nastave istim stilom.... da li to zele. ne znam.... da jedu 'pasulj' chesto. jedu..![]()
![]()
..
-
detroit-mercy
#6744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
O cemu ljudi raspravljaju, hajd da raspravaljaju da li se isplati iz Francuske preseliti u Njemacku ili obratno, ali brate iz jedne od najsiromasnijih Evropskih drzava u jednu od najbogatijih
pa jebem mu misa, ne treba ti bas neka pamet da saberes dva i dva.
- Dope_Man
#6745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U prosjeku 6 stoja nakon svih troskova. A sad kad rezervoar goriva umjesto za 120 sipam za 60 i tako te slicne stvari gdje se proventualno manje plate trosi, a plata pri tom veca.. logicno ostaje vise.ucenik1234 wrote: ↑17/05/2023 17:57Upravo tako.Dope_Man wrote: ↑17/05/2023 15:01 Ako je neko otisao prije 40 godina u Njemacku i voza citroen iz 2005. to je zato sto hoce, a ne zato sto mora. To auto je jedna plata, eto nek su i dvije manje. Il nije za 40 godina zivota nista ustedio jer je popio, prokockao il sta vec.. al nebitno.
Koliko ti je ostajalo u BiH od svake plate?
-
ucenik1234
#6746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravu si, sigurno ti sad vani ostaje preko milje, minimalno, a i da ti ostane 600 eura (samo pretvoreno BAM u EUR) opet se vise moze sa 600 Eur nego sa 600 BAM, jer neke stvari su jeftinije ili isto skupe svigdje (npr. letovi Rynair ili Wizz ili all inclusive aranzmani)
-
baglama
#6747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uvijek bez razmisljanja , ako mislis sebi i potomcima dobro.
-
konami666
#6748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakva Njemačka, Skandinavija je zakon. Dođite u Skandinaviju ljudi. 
-
ucenik1234
- ZoomZoomKiwi
#6750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kvalitet života.