Kakva se pomoc treba ponuditi?hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 10:39 Da niko od federalnog nivoa nije ponudio pomoć USK je sramota za pamćenje.
Ovo treba pamtiti i vratiti.
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- Haris.ba
#10426 Re: Poplave u cijeloj BiH
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10427 Re: Poplave u cijeloj BiH
nikšić se mora probuditi iz sna
i početi raditi
ili glumiti kako radi
i početi raditi
ili glumiti kako radi
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#10428 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa pamti vlada, nisu glasali za njuhladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 10:39 Da niko od federalnog nivoa nije ponudio pomoć USK je sramota za pamćenje.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Student_u_Ostavci
#10430 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nema poplava u Republici Sarajevo dakle stanje je pod kontrolomhladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 10:39 Da niko od federalnog nivoa nije ponudio pomoć USK je sramota za pamćenje.
- Staylezz
#10431 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ova desavanja u USK (kao i prethodnih godina kada smo imali poplave) su rezultat raznih loših odluka u prošlosti - nelegalna tj. gradnja na rizičnim područjima, neadekvatna pripremljenost službi i slično. Mada, ako uzmemo u obzir količinu padavina u prethodnim danima, ne može se puno učiniti svakako ali bez obzira na to rekacija nadležnih je izostala u pravoj mjeri.
Ono što mi je fascinantno kod ovakvih događaja, odmah se na forumu i generalno u komentarima pominje Sarajevo, kako je ono krivo za ovo i sl. U
Krajini poplava - krivo Sarajevo, gužva na cesti TZ-SA - krivo Sarajevo, štrajkuju radnici u Zenici - krivo Sarajevo itd.. Više smiješno postaje
Ono što mi je fascinantno kod ovakvih događaja, odmah se na forumu i generalno u komentarima pominje Sarajevo, kako je ono krivo za ovo i sl. U
Krajini poplava - krivo Sarajevo, gužva na cesti TZ-SA - krivo Sarajevo, štrajkuju radnici u Zenici - krivo Sarajevo itd.. Više smiješno postaje
- Haris.ba
#10432 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo, zadnja poplava na Ilidzi. Bila zato sto niko desetljecima nije ocistio dio vodotoka, napravljeno suzenje, ko stigao bacao zemlju u rijeku....gradili zgradu i navukli zemlju od iskopa u rijeku...poplavila zgrada...drz, pomagaj.Staylezz wrote: ↑17/05/2023 11:26 Ova desavanja u USK (kao i prethodnih godina kada smo imali poplave) su rezultat raznih loših odluka u prošlosti - nelegalna tj. gradnja na rizičnim područjima, neadekvatna pripremljenost službi i slično. Mada, ako uzmemo u obzir količinu padavina u prethodnim danima, ne može se puno učiniti svakako ali bez obzira na to rekacija nadležnih je izostala u pravoj mjeri.
Ja drzim da je Bihac kriv za tu poplavu.
- Staylezz
#10433 Re: Poplave u cijeloj BiH
Upravo tako, godinama se problemi guraju pod tepih i na kraju dobijemo ovo. Opet kažem, ovo je zaista teška situacija bez obzira na sve - jednostavno viša sila na koju se ne može uticati ali se svakako mogu ublažiti posljedice kao i preventivno djelovati kako ne bi u ovoj mjeri bio problem.Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 11:31 Evo, zadnja poplava na Ilidzi. Bila zato sto niko desetljecima nije ocistio dio vodotoka, napravljeno suzenje, ko stigao bacao zemlju u rijeku....gradili zgradu i navukli zemlju od iskopa u rijeku...poplavila zgrada...drz, pomagaj.
Ja drzim da je Bihac kriv za tu poplavu.
-
hladan.preminger
#10434 Re: Poplave u cijeloj BiH
preko fejsbuka i tvitera bilo bi idealnoHaris.ba wrote: ↑17/05/2023 11:01Kakva se pomoc treba ponuditi?hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 10:39 Da niko od federalnog nivoa nije ponudio pomoć USK je sramota za pamćenje.
-
hladan.preminger
#10435 Re: Poplave u cijeloj BiH
ja sam jedini spomenuo druge i to isključivo federalne organe vlasti jer je una voda A kategorije i u cjelosti je u nadležnosti federacije.Staylezz wrote: ↑17/05/2023 11:26 Ova desavanja u USK (kao i prethodnih godina kada smo imali poplave) su rezultat raznih loših odluka u prošlosti - nelegalna tj. gradnja na rizičnim područjima, neadekvatna pripremljenost službi i slično. Mada, ako uzmemo u obzir količinu padavina u prethodnim danima, ne može se puno učiniti svakako ali bez obzira na to rekacija nadležnih je izostala u pravoj mjeri.
Krajini poplava - krivo Sarajevo, gužva na cesti TZ-SA - krivo Sarajevo, štrajkuju radnici u Zenici - krivo Sarajevo itd.. Više smiješno postaje![]()
niko ne spominje sarajevo, već institucije.
voda je tolika da kuće koje su napravljene prije 70 godina su pod vodom ili je voda oko njih, a nikad do sada se to nije desilo.
bespravna gradnja ima uticaja, ali u konkretnom slučaju vrlo malo, jer je napadala ogromna količina vode na već zasićeno tlo.
za ovo nema pripreme već samo izvlačenje ljudi i zaštita imovine. e tu su čamcima i opremom mogli pomoći fedralni organi, čamci, ljudstvo, pumpe itd.
Last edited by hladan.preminger on 17/05/2023 12:16, edited 1 time in total.
-
shheff
#10436 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sarajlice po običaju samo naprđuju iako kuća gori, važno je da je dnevna ok tj. Čaršija-Marin Dvor.
- Haris.ba
#10437 Re: Poplave u cijeloj BiH

Vidjecemo.
Samo, poslije toliko godina opet prica o poplavama i fupu.
Iz ove policijske agencije jučer su se oglasili priopćenjem u kojem su reagirali na Nikšićeve navode, kazavši da je ta uprava depolitiziran organ koji postupa u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima, a istrage koje vodi provode se isključivo pod nadzorom nadležnih tužiteljstva. Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potvrdio je da su pripadnici FUP-a, saslušali Nermina Nikšića, ali novinarima više detalja nije mogao reći. ''Od Nermina Nikšića je uzeta izjava po zahtjevu Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, ali ne znam u vezi čega, je li istraga, neka provjera ili što točno. Mislim da se radi o nekom novcu za obranu od poplava, ali u detalje nisam upućen s obzirom na to da u taj operativni dio koji provode pripadnici kriminalističke policije nisam uključen. Za Krajinu nisam siguran je li već ispitan ili treba li biti'', kazao je Lukač za Slobodnu Bosnu. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/flash/niks ... ene/190462
Last edited by Haris.ba on 17/05/2023 12:18, edited 2 times in total.
-
hladan.preminger
#10438 Re: Poplave u cijeloj BiH
Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 12:15
Vidjecemo.
Iz ove policijske agencije jučer su se oglasili priopćenjem u kojem su reagirali na Nikšićeve navode, kazavši da je ta uprava depolitiziran organ koji postupa u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima, a istrage koje vodi provode se isključivo pod nadzorom nadležnih tužiteljstva. Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potvrdio je da su pripadnici FUP-a, saslušali Nermina Nikšića, ali novinarima više detalja nije mogao reći. ''Od Nermina Nikšića je uzeta izjava po zahtjevu Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, ali ne znam u vezi čega, je li istraga, neka provjera ili što točno. Mislim da se radi o nekom novcu za obranu od poplava, ali u detalje nisam upućen s obzirom na to da u taj operativni dio koji provode pripadnici kriminalističke policije nisam uključen. Za Krajinu nisam siguran je li već ispitan ili treba li biti'', kazao je Lukač za Slobodnu Bosnu. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/flash/niks ... ene/190462
drug ti ne čitaš šta ja pišem. ne treba nama ličnost neka ili slično. već oprema i osposoljnei ljudi za djelovanje u ovakvim situacijama.
- insaneinthebrain
-
rikta123
#10440 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dje Nerko brat nametnuti 
- Haris.ba
#10441 Re: Poplave u cijeloj BiH
I isto dobije ako se zatrazi putem nadleznih organa. Ima opcinska cz, ima kantonalna. Pa valjda znaju oni sta im treba.hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 12:17 drug ti ne čitaš šta ja pišem. ne treba nama ličnost neka ili slično. već oprema i osposoljnei ljudi za djelovanje u ovakvim situacijama.
Pa ima citava struktura ljudi kojima je posao da se pripremaju za poplavu i haman ista drugo ne rade u USK. I valjda oni znaju gdje i sta treba.
Ima li iko iz USK iz CZ da je izasao i rekao da FBiH nije dala nesta sto nije mogla?
- Dope_Man
#10442 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jedna Njemacka je imala nedavno poplave pa su fakticki mogli samo sjesti i gledati dok se voda nije povukla. Neke stvari su vece od nas ljudi. Naravno da se moze pripremiti sirenjem korita tamo gdje je kriticno, gradjenjem objekata na pametnijim lokacijama itd.. dalje od toga, voda kad krene mozes je samo gledati.
-
hladan.preminger
#10443 Re: Poplave u cijeloj BiH
do bolan ne budali, eto mi smo idioti ne znamo zahtjev otkucati, stvarno....Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 12:21I isto dobije ako se zatrazi putem nadleznih organa. Ima opcinska cz, ima kantonalna. Pa valjda znaju oni sta im treba.hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 12:17 drug ti ne čitaš šta ja pišem. ne treba nama ličnost neka ili slično. već oprema i osposoljnei ljudi za djelovanje u ovakvim situacijama.
Pa ima citava struktura ljudi kojima je posao da se pripremaju za poplavu i haman ista drugo ne rade u USK. I valjda oni znaju gdje i sta treba.
Ima li iko iz USK iz CZ da je izasao i rekao da FBiH nije dala nesta sto nije mogla?
- Haris.ba
#10444 Re: Poplave u cijeloj BiH
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ruznic- ... /230517066REAKCIJA PREMIJERA USK
Ružnić: Političari iz Sarajeva ne trebaju dolaziti ni sada u čizmama i sa kolonom medija
https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradona ... /230517074POPLAVE U PUNOM JEKU
Gradonačelnik Bihaća: Krajina je uvijek bila za BiH, ali kada nama treba pomoć sve je sporo
"Nažalost, čini mi se da se potvrđuje da je Krajina spremna stati uz ostatak BiH, ali kada je u pitanju pomoć Krajini, ta pomoć sporadično stiže. Danas je najavljena ta sjednica Vlade FBiH i želim vjerovati da će ovaj put pomoći Krajini kako treba, od angažovanja materijalno-tehničkih sredstava, pa do finansijskih sredstava kako bi se cijeloj Krajini i mjestima uz tok Une, Sane i drugih pritoka pomoglo. Želim vjerovati da će prepoznati problematiku poplava i da ćemo krenuti u realizaciju projekata koji će nam omogućiti da spremniji budemo u narednim poplavama kako bismo zaštitili naše sugrađane", istakao je u razgovoru za Klix.ba
- Haris.ba
#10445 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa ima li tog zahtjeva? Je li poslan, i nije odgovoreno na njega?hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 12:27do bolan ne budali, eto mi smo idioti ne znamo zahtjev otkucati, stvarno....Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 12:21
I isto dobije ako se zatrazi putem nadleznih organa. Ima opcinska cz, ima kantonalna. Pa valjda znaju oni sta im treba.
- luckylaka
#10446 Re: Poplave u cijeloj BiH
De Boga ti,nisu nas jebavsli ni 1% 92-e da nam sad pomognu.Pa prije ce pomoci laktase I siroki nego Krajini.Naravno ovdje mislim na jebene politicare,prodane duse picke obicnehladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 10:39 Da niko od federalnog nivoa nije ponudio pomoć USK je sramota za pamćenje.
-
sumirprimus
#10447 Re: Poplave u cijeloj BiH
opet maj. imali smo 2014te i 2019te mislim od 15og maja do 19og poplave, sada je nesto ubrzalo godinu prije.i vise u zapadnom dijelu nego istocnom, pomjerilo se malo zapadnije.
-
hladan.preminger
#10448 Re: Poplave u cijeloj BiH
Da smo 92. Čekali zahtjev bilo bi veselo.Haris.ba wrote: ↑17/05/2023 12:31Pa ima li tog zahtjeva? Je li poslan, i nije odgovoreno na njega?hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 12:27
do bolan ne budali, eto mi smo idioti ne znamo zahtjev otkucati, stvarno....
U hitnim situacijama papirologija je teret.
- Logovan
#10449 Re: Poplave u cijeloj BiH
A nismo se jos oporavili ni od 2014. godine. Zar nije bila jos neka veca poplava, mozda 2017. godina?sumirprimus wrote: ↑17/05/2023 12:43 opet maj. imali smo 2014te i 2019te mislim od 15og maja do 19og poplave, sada je nesto ubrzalo godinu prije.i vise u zapadnom dijelu nego istocnom, pomjerilo se malo zapadnije.
-
DonieBrasco
#10450 Re: Poplave u cijeloj BiH
A sta se radilo predhodnih godina, buđeti - pare, donacije, nisu ovo prve poplave ? Sta je sa vodo zastitom, nasipi, brane, ciscenje korita rijeka i jezera, kanalizacija, odvodi ?
Ne mozemo utjecati na klimu i prirodu, ne moze niko, ali ljudski faktor i jos vaznije politiki kod nas obziom da nije prvi put, a puno je novca i pomoci doslo i opet ce doci ?
Ne mozemo utjecati na klimu i prirodu, ne moze niko, ali ljudski faktor i jos vaznije politiki kod nas obziom da nije prvi put, a puno je novca i pomoci doslo i opet ce doci ?