"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2501 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ja volim raditi
Ali volim i lezati...odmorit

Sad mi je propalo jedno putovanje nema zaintersiranih pa sam u depri
zippoo87

#2502 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Umjerenost je najbitnija u svemu.
Treba i raditi ali i odmoriti i napuniti baterije a i mozak odmoriti od posla i negativnosti.
Zato treba cesce u prirodu,sume,planine...setnje,biciklizam,rostilj...priroda najvisee daje a ne trazi nista zauzvrat.

Balans ,to je recept za normalno funkcionisanje.
Ne znam nikoga ko je ekstrem u necemu da nesto drugo mu ne fasuje...porodica,djeca,zdravlje,psiha...s do sada sam naucio da ti se niko nece zahvaliti za posao,taman da radis po 24h za platu jedne smjene,gazda bi ti jos rekao,pusti budalu 😁.
Jednostavno nasi ljudi jako tesko mogu prevaliti preko usta neku pohvalu,odmah se prepadnu da ako te pohvali,da ces biti slabiji ili manje raditi a upravo je suprotno...svako voli lijepu rijec...i ljudi i zivotinje.
Bodkin

#2503 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bodkin »

ShnjaZZZ wrote: 16/05/2023 16:23
madner wrote: 16/05/2023 16:14 Ima ljudi koji nisu sretni ako ne rade. To sto je tebi uzivanje njemu je patnja.

Pogotovo ove starije generacije, pobjegne sa mora ako nema kafane. :D
Poslije 5 dana na godišnjem ja se pojedem od muke :mrgreen: jedva čekam nazad.

I nije mi teško ni radit ni produžiti prekovremeno. :roll: Kolege me zbog toga baš i ne cijene jer se šefovi uvijek hvataju za ono "a kako on može uvijek produžit, a ti ne možeš". :D ali eto ja volim stvarno raduckat plus uvijek ima neke zaebancije i šege na poslu, s nekim popričaš, zapališ... nasmiješ se.
Ja u stvari volim odvojiti sat na godisnjem za posao. Sjediti 15 dana i buljiti u vodu ili planinu nema sanse. Nema dovoljno knjiga i hiking tura na svijetu :D
elcaliente

#2504 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 16/05/2023 13:18
Dope_Man wrote: 16/05/2023 12:34

Za usporedbu, koliko traje taj ausbildung?
Pitam jer nemam pojma, jedino blisko sto znam je slucaj ovdje jarana koji hoce da bude automenahicar i prijavio se na neki program kod Porsche-a koji traje 4 godine, dakle kao i fakultet. I jeste placen nesto, al to nije dovoljno ni za pokrit rentu u prvoj godini (600 eura cini mi se), tek na 3. i 4. dodje na nivo konobara koji radi 30 sati sedmicno. Naravno, nakon te 4 ima pristojnu platu, al ako cemo porediti sa faksom nije ni u kakvoj prednosti, osim sto dobije to sto stvarno zeli da radi u zivotu.
Zavisi sta zelis da postanes, to bi mozda bolje mogao objasniti @elcaliente - nije jednako trajanje.

Koliko znam npr. za pomocno medicinsko osoblje (njegovatelji u uzem smislu, ne med. sestre) imaju samo 6 mjeseci taj Ausbildung, a neki idu i vise godina, mislim da ih ima i po 6-7 god. ukupno.

Vidjao sam da neke reklame gdje firme nude i preko 1000€ za prvu godinu Ausbildunga.

Razlika je isto sto Ausbildung mozes poceti sa 16 god. i ne treba ti Abitur (Matura) za Ausbildung, kao sto treba za studij, tako da vecinu Ausbildunga mozes zavrsiti sa 20-tak god. starosti i 100% imas garantovan posao u toj struci. A vec imati svoje pare u starosti od 16 god. je vecini omladine danas privlacno.

Po meni je taj Ausbildung vrhunac njemackog obrazovnog sistema, jer mislim da ne postoji nigdje u svijetu slican sistem koji te toliko dobro strucno osposobi za posao kojim se namjeravas baviti.
Klasicni Ausbildung traje od 2,5- 3,5godina. Sto duze to bolji i placeniji posao.
U nekoj od osnovnih skola ( Mittelschule, Real ili Gimnazija ) se odlucis kojom vrstom posla se zelis baviti i na osnovu svojih ocijena u skoli trazis poslodavca koji ce ti u toj bransi ponuditi mjesto te uci ( Ausbildung).
Ausbildung se sastoji od modela da npr 2 dana ides u skolu i 3 radis ili npr jednu sedmicu u skolu a drugu radis.
Plata zavisi naravno o stepenu teskoce Ausbildunga. Onaj koji radi u prodavnici on ima npr 550 eur platu a onaj na Bausteli 800 eur itd.
Kancelarijski poslovi su isto tako dobro placeni. Ja sam trazio svoj Ausbildung na osnovu plate, tada su osiguranja i banke placali najbolje, ne znam kako je sada. Ja sam zavrsio Ausbildung prije 20 godina:)
Last edited by elcaliente on 17/05/2023 09:54, edited 2 times in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2505 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Ozimician wrote: 16/05/2023 13:18
Po meni je taj Ausbildung vrhunac njemackog obrazovnog sistema, jer mislim da ne postoji nigdje u svijetu slican sistem koji te toliko dobro strucno osposobi za posao kojim se namjeravas baviti.
I ja tako mislim. Kada vidim kako su mi sestrića u DE stručno usmjerili i obrazovali, dođe mi da plačem kakvu sam ja golgotu prošao... :cry:
Ozimician

#2506 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 17/05/2023 08:20 Klasicni Ausbildung traje 3,5godina.
U nekoj od osnovnih skola ( Mittelschule, Real ili Gimnazija ) se odlucis kojom vrstom posla se zelis baviti i na osnovu svojih ocijena u skoli trazis poslodavca koji ce ti u toj bransi ponuditi mjesto te uci ( Ausbildung).
Ausbildung se sastoji od modela da npr 2 dana ides u skolu i 3 radis ili npr jednu sedmicu u skolu a drugu radis.
Plata zavisi naravno o stepenu teskoce Ausbildunga. Onaj koji radi u prodavnici on ima npr 550 eur platu a onaj na Bausteli 800 eur itd.
Kancelarijski poslovi su isto tako dobro placeni. Ja sam trazio svoj Ausbildung na osnovu platu, tada su osiguranja i banke placali najbolje, ne znam kako je sada. Ja sam zavrsio Ausbildung prije 20 godina:)
Odlicno, mozes li napraviti neko poredjenje za radnike sa Ausbildungom i Studijem u tvojoj firmi / struci?

Kakve su sanse jednima, kakve drugima, koji su bolje prihvaceni, mogucnosti napredovanja + finansijski apsekt ?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2507 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

Image

Image
elcaliente

#2508 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 17/05/2023 09:54
elcaliente wrote: 17/05/2023 08:20 Klasicni Ausbildung traje 3,5godina.
Kancelarijski poslovi su isto tako dobro placeni. Ja sam trazio svoj Ausbildung na osnovu platu, tada su osiguranja i banke placali najbolje, ne znam kako je sada. Ja sam zavrsio Ausbildung prije 20 godina:)
Odlicno, mozes li napraviti neko poredjenje za radnike sa Ausbildungom i Studijem u tvojoj firmi / struci?

Kakve su sanse jednima, kakve drugima, koji su bolje prihvaceni + finansijski apsekt ?
Mogu, ovi sto su studirali i rade na tim pozicijama koji traze studij imaju u startu najmanje milju vecu platu od mene sto imam zavrsen Fachwirt to bi kod nas bila visa skola.
Sanse za napredak zavise naravno od osobe do osobe, ali od odredjenog nivoa Ausbildung ti vise ne pomaze.
Npr kod mene u firmi ne mozes biti na rukovodecem mjestu ako nemas visu skolu i nisi prosao Assessment centar. A Assessment center nema teorije da uspijes ako nemas to znanje iz vise skole.
Imam jos dvojicu Bosnja kolega, jedan je elektro majstor i na visokoj je poziciji ali tu se potvrduje tvoja teza. Gdje on kaze ja mogu ali ne zelim dalje posto me razvaljuju sa poslom. Praksa u Njemacakoj je da kao sef ti uvjek vise radis od radnika, jer ides dobrim primjerom i odgovoran si za svaku gresku radnika.
Ali pazi on nije majstor kao ono kod nas u Bosni sto se kaze, on je pravi majstor sa diplomom majstora. Morao je dobro oznijiti guzove dok je nije dobio. I non stop mora ici na neke seminare i usavrsavanja.
Imam drugog Bosnju u firmi, IT struka bez fakulteta ali visa skola, ista situacija, srednji menadzmet ne zeli vise jer onda posao 27/7.

Ja licno kazem da se stiudiranje u pravoj struci uvjek isplati. Ako studiras neki kurac onda bolje preko dobrog Ausbildunga ici na visu skolu jos 2-3 godine kao ja.
Bodkin

#2509 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bodkin »

elcaliente wrote: 17/05/2023 10:08
Ozimician wrote: 17/05/2023 09:54

Kakve su sanse jednima, kakve drugima, koji su bolje prihvaceni + finansijski apsekt ?
Mogu, ovi sto su studirali i rade na tim pozicijama koji traze studij imaju u startu najmanje milju vecu platu od mene sto imam zavrsen Fachwirt to bi kod nas bila visa skola.
Sanse za napredak zavise naravno od osobe do osobe, ali od odredjenog nivoa Ausbildung ti vise ne pomaze.
Npr kod mene u firmi ne mozes biti na rukovodecem mjestu ako nemas visu skolu i nisi prosao Assessment centar. A Assessment center nema teorije da uspijes ako nemas to znanje iz vise skole.
Imam jos dvojicu Bosnja kolega, jedan je elektro majstor i na visokoj je poziciji ali tu se potvrduje tvoja teza. Gdje on kaze ja mogu ali ne zelim dalje posto me razvaljuju sa poslom. Praksa u Njemacakoj je da kao sef ti uvjek vise radis od radnika, jer ides dobrim primjerom i odgovoran si za svaku gresku radnika.
Ali pazi on nije majstor kao ono kod nas u Bosni sto se kaze, on je pravi majstor sa diplomom majstora. Morao je dobro oznijiti guzove dok je nije dobio. I non stop mora ici na neke seminare i usavrsavanja.
Imam drugog Bosnju u firmi, IT struka bez fakulteta ali visa skola, ista situacija, srednji menadzmet ne zeli vise jer onda posao 27/7.

Ja licno kazem da se stiudiranje u pravoj struci uvjek isplati. Ako studiras neki kurac onda bolje preko dobrog Ausbildunga ici na visu skolu jos 2-3 godine kao ja.
To je to :thumbup:
rikta123

#2511 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by rikta123 »

Rizvan wrote: 18/05/2023 10:21 https://m.mojposao.ba/#!job;id=580394

Zasto bas iz Visokog? :D
eeee
Drzava

#2512 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Drzava »

rikta123 wrote: 18/05/2023 10:22
Rizvan wrote: 18/05/2023 10:21 https://m.mojposao.ba/#!job;id=580394

Zasto bas iz Visokog? :D
eeee
Kasne informacije ljudima,trenutno na teritoriji grada Visoko ima oko 10600 radnih mjesta.
Imamo cc 1700 obrta i na 5 mjestu smo u Fbih , poslije Sa,Tuzle,Mostara i Zenice koji su neuporedivo veci , moguce da nas je i Ilidza pretekla bili smo tu negdje po broju obrta ,na br stanovnika smo vjerovatno br 1 u Fbih po obrtima.
Imamo cc 970 kompanija i na 10 mjestu smo u Fbih, po broju stanovnika smo na 16 mjestu u Fbih i 22 u BiH , 1971 smo bili 33 po broju stanovnika,1991 smo bili 29 mjesto.
Imamo preko 100 kompanija sa milionskim prihodom u 2022 godini.
Place su neuporedivo vece i ne radi niko za male novce.

Visoko je jedno od 5 opcina u Fbih koja ima vise rodjenih 2022 u odnosu na 2017 godinu s tim da imamo vise rodjenih od 4 ostale opcine skupa koje imaju vise rodjenih.

Ovi iz Merkatora su vjerovatno ostali u 2010 godini kad su svi iz Visokog radili u Sa za jako male novce jer kod nas posla Nije bilo.
Ozimician

#2513 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Da li možda postoji opcija da općina Visoko nudi neke poticaje za zapošljavanje?
Truba

#2514 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

visocaci završe visoke škole u visokom

visoke :mrgreen:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2515 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 18/05/2023 22:11 Da li možda postoji opcija da općina Visoko nudi neke poticaje za zapošljavanje?
Ne baš.
Ali ljudi imaju ozbiljnu zanatsku tradiciju u gotovo svim sferama, nisu bili opterećeni velikim kombinatima kao drugi gradovi, plus šverc-komerc zbog blizine Sarajeva.
Ljudi u onim radnjama u čaršiji bolje urade sjedišta od original Audija :mrgreen:

Samo ne znam šta je sa Kaknjem. Imaju elektranu, cementaru, rudnike, a opet čitam da je kod njih veliki odlazak.
Hakiz

#2516 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

sehohari wrote: 18/05/2023 22:58
Ozimician wrote: 18/05/2023 22:11 Da li možda postoji opcija da općina Visoko nudi neke poticaje za zapošljavanje?
Ne baš.
Ali ljudi imaju ozbiljnu zanatsku tradiciju u gotovo svim sferama, nisu bili opterećeni velikim kombinatima kao drugi gradovi, plus šverc-komerc zbog blizine Sarajeva.
Ljudi u onim radnjama u čaršiji bolje urade sjedišta od original Audija :mrgreen:

Samo ne znam šta je sa Kaknjem. Imaju elektranu, cementaru, rudnike, a opet čitam da je kod njih veliki odlazak.
Ljudi iz Sarajeva idu u Visoko kod frizera, majstora itd jer su jeftiniji nego u Sarajevu, a relativno blizu. Kakanj je druga priča.

Da Visoko održavaju samo Visočaci i iz Visokog bi se odlazilo.

Zahvalite Sarajlijama :wink:
Ozimician

#2517 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 18/05/2023 22:58
Ne baš.

Pa vjerujem da i u Visokom dobro žive samo vlasnici tih obrta, radnicima je manje-više svugdje isto.
Visoko profitira zbog blizine Sarajevu i odlične povezanosti.

Tešanj i Gračanica su "privredna čuda" također, ali i tamo je veliki odlazak mladih. U tim sredinama je imperativ da budeš privatnik i ako nisi napravio "nešto svoje" - nema te nigdje.
moonca

#2518 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

Hakiz wrote: 18/05/2023 23:05 Zahvalite Sarajlijama :wink:

U kasnim 80..im. sam otishla u Visoko..kao, poznati su s radom koze, da ofarbam/ osvjezim boju tasne... kaze moze... ofarbali... :-? bilo je veliko razocarenje....
.
mali_balon

#2519 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ko je radio ikad sa visocanima taj od tada 1000 ociju otvori i visocak ce ga opet zajebat.....
Truba

#2520 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Pa to su te visoke skole
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2521 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

Utvrđena najniža plata u Federaciji za period januar-decembar 2023. godine
Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se utvrđuje najniža plata za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 posto u odnosu na najnižu platu utvrđenu za 2022. godinu.

U obrazloženju odluke navodi se da su način utvrđivanja najniže plate, usklađivanje i rok za usklađivanje propisani Uredbom o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće (“Sl. novine FBiH”, br. 106/2021). Prema ovoj Uredbi usklađivanje se vrši u visini zbira 50 % porasta potrošačkih cijena i 50 % porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji za period januar – septembar, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Na osnovu dostavljenih podataka Federalnog zavoda za statistiku potrošačke cijene u FBiH porasle su za 14 posto, a realni rast bruto domaćeg proizvoda iznosi 5,7 posto. Shodno navedenom, najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine utvrđena je u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje najniže plaće za 9,85 posto u odnosu na najnižu plaću utvrđenu za 2022. godinu.

Šta znači najniža plaća ?

Najniža plaća je najniži mjesečni iznos plaće koji pripada radniku za rad u punom radnom vremenu, a utvrđuje se u neto iznosu. U iznos najniže plaće ne ulaze uvećanja plaće koja radniku pripadaju za prekovremeni rad, noćni rad, rad u dane sedmičnog odmora, rad u dane praznika ili drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.

Najniža plaća radnika koji radi u nepunom radnom vremenu utvrđuje se i isplaćuje srazmjerno ugovorenom radnom vremenu.

Potrebno je naglasiti da pravo na najnižu plaću, utvrđenu prema odredbama ove Uredbe o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće imaju svi radnici koji rade u Federaciji, neovisno o sjedištu ili registraciji poslodavca.

Poslodavac je dužan obračunati i isplatiti najnižu plaću u slučaju kada je plaća radnika po kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu i ugovoru o radu niža od najniže plaće utvrđene u skladu sa ovom Uredbom.
Puno radno vrijeme je 40 sati sedmično!!
Truba

#2522 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ja samo čekam da ukinu ove koverte
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2523 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

Pa od tih koverti imaju korist i poslodavac i radnik :D, neko manje neko više. Budžet ne dobiva ništa :D.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2524 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

@Truba gdje ti je onaj post da se prodas za 10 KM :lol:
Truba

#2525 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Bobi wrote: 19/05/2023 12:59 Pa od tih koverti imaju korist i poslodavac i radnik :D, neko manje neko više. Budžet ne dobiva ništa :D.
kako ne dobiva?
a pdv?

nek navedu da gazda može uplatiti koliko želi preko ugovorene plaće na to se uzima samo lupam 10% poreza
i to je to

nek sve ide svima na banku
kazne za koverte 100 000

da prodajem se za 10 neki dan lego odmorit zove baba muž joj na ilidži u hotelu holivud :mrgreen:
cena 10 maraka
Post Reply