Narod i Pravda (Konakovic)

malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#27776 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

HelaS wrote: 16/05/2023 12:59
drug_profi wrote: 16/05/2023 12:50 Pa u mojoj firmi srednji menadžment ima premijersku platu (kantona Sarajevo).
Viši menadžment, oni koji kreiraju poslovne odluke, ugovore i tržišta, dakle vizija i strateško planiranje, imaju malo ispod cenera. Generalni ima 12 mislim.
I svake 3 godine službeni auto po ličnom izboru (u okviru datog budžeta).

što bi neko od njih otišao da se bavi medijskim smećem i da mu se realizacija planova oslanja na staf koji ne može birati već ga je zapao.
Za mnogo manje pare.
I za 4 godine, ili čak i prije, noga...
Takvih firmi je samo nekoliko u BiH. Neuporedivo s temom
i više nego što misliš. svaka firma koja ima 2-3 miliona prometa na godišnjem nivou ima dobrog direktora i visoka mu je plaća. pogotovo firme u kojima su osnivači strana pravna ili fizička lica.

ako je direktor ujedno i vlasnik, onda ima poslovođu kojeg odlično plaća. sektor građevine, veleprodaje i proizvidnje tu prednjači i ljudi su jako zadovoljni.

na primjer, jedini čovjek u trojci za kojeg se može reći da ima menadžersko iskustva je onaj kemal hrnjić, što je bio direktor meggle-a. sve ostalo su tzv menadžeri na baterije i kada pročitaš da dolaze iz realnog sektora, to su većinom firmice kojima je godišnji promet između 100 i 200 tisuća.
Bossona

#27777 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Bossona »

Haris.ba wrote: 16/05/2023 18:52
Bossona wrote: 16/05/2023 18:47

Državna imovina je u vlasništvu države a ne (bl)entiteta u što spadaju rijeke, jezera, rudnici, planine plus sunčeva energija,......Na nivou države ali i (bl)entiteta se fokusirati na hidroenergetiku, vjetrenjače i solarnu enrgiju
Govorim ti da je to u praksi nemoguce. Nemas ti sta od "fokusiranja". Nemoguce je izgraditi. Ne da narod.
Narodu treba objasniti da je od nacionalnog interesa biti energetski neovisan i da imamo prirodne izvore zdrave energije umjesto fosilne prljave i pogubne, a odluke o investicijama donosi vlast a ne narod. Narodu daš olakšice i pomoć da na krov stavi solarne panele umjesto crijepa i trovajućeg asfalta kao i izradi mini vjetrenjača u opštinama pa i privatnim posjedima i otkupiš energiju od vlasnika i proizvođača tako što se uvežu u elektroenergetski sistem. Takođe prilikom gradnje objekata okolo temelja u dubini zemlje postaviti plastične cijevi i koristiti za grijanje kuća zemlju koja je zimi topla pa se strujanjem zraka poznatija kao geotermalna energija.

Geotermalne toplotne pumpe (GHP), koje se ponekad nazivaju GeoExchange, toplotne pumpe sa zemljom ili sa izvorom vode, u upotrebi su od kasnih 1940-ih. Oni koriste relativno konstantnu temperaturu zemlje kao medij za izmjenu umjesto vanjske temperature zraka.

Iako mnogi dijelovi zemlje doživljavaju sezonske temperaturne ekstreme – od vrućine ljeti do hladnoće ispod nule zimi – nekoliko stopa ispod površine zemlje tlo ostaje na relativno konstantnoj temperaturi. U zavisnosti od geografske širine, temperature tla se kreću od 45°F (7°C) do 75°F (21°C). Poput pećine, ova temperatura tla je toplija od zraka iznad nje tokom zime i hladnija od zraka ljeti. GHP koristi prednosti ovih povoljnijih temperatura kako bi postao visoko efikasan razmjenom toplote sa zemljom kroz izmjenjivač topline u zemlji.

Kao i kod svake toplotne pumpe, geotermalne toplotne pumpe i toplotne pumpe sa izvorom vode mogu da greju, hlade i, ako su opremljene, snabdevaju kuću toplom vodom. Neki modeli geotermalnih sistema dostupni su sa dvobrzinskim kompresorima i varijabilnim ventilatorima za veću udobnost i uštedu energije. U odnosu na toplotne pumpe sa izvorom vazduha, one su tiše, duže traju, zahtevaju malo održavanja i ne zavise od temperature spoljašnjeg vazduha.

Toplotna pumpa sa dva izvora kombinuje toplotnu pumpu sa izvorom vazduha sa geotermalnom toplotnom pumpom. Ovi uređaji kombinuju najbolje od oba sistema. Toplotne pumpe sa dva izvora imaju veću efikasnost od jedinica sa izvorom vazduha, ali nisu tako efikasne kao geotermalne jedinice. Glavna prednost sistema sa dva izvora je da koštaju mnogo manje za instalaciju od jedne geotermalne jedinice i da rade skoro isto tako dobro.
drug_profi

#27778 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Ne gutajte suplju pricu. Nasa je struja zelenija od Njemacke. Ali neko bi rado da mi TE i ugljenokope proglasimo neperspektivnim.
A bez TE ili NE nema stabilnog sistema i NEMA energetske nezavisnosti!!!
Osim ako ne zelite da placate MW 140 eura u prosjeku, kad je peak.
Haris.ba

#27779 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 16/05/2023 20:50 Ne gutajte suplju pricu. Nasa je struja zelenija od Njemacke. Ali neko bi rado da mi TE i ugljenokope proglasimo neperspektivnim.
Nije ovo tema za detaljno o tome. Ima ta tema. I mislim da se vec sve napisalo.

Problem je sto jeste za ove teme, da se svemu pristupa politicki. A energetika? Pa ima li iko barem Dini da kaze de idi barem doHanjalica. Eno Benjamini gradonacelnici je savjetnik pro bono. Pa nek te on barem uputi dalje kome ici. Ja sam ovlas malo u tom biznisu pa me strah koliko malo znam o necemu o cemu znam mnogo mnogo vise od prosjecnog covjeka.
Login77777

#27780 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Login77777 »

A_A_AKCIJA wrote: 16/05/2023 09:36
Login77777 wrote: 16/05/2023 06:31

Laz! Mostar ima takozvano „legitimno predstavljanje“ i tu gradonacelnik bio Hrvat ili Bosnjak ne moze nista bez predsjednika gradskog vijeca koji je onda Bosnjak ukoliko je gradonacelnik Hrvat.
SDA nije imala dovoljno ruku za poziciju gradonacelnika i nije zeljela drugog Bosnjaka koji nije SDA podrzati jer su znali ako to podrze onda predsjednik gradskog vijeca dolazi iz reda Hrvata. Tako SDA nema onda ni poziciju gradonacelnika ni predsjednika gradskog vijeca. Ovako su znali ako HDZ uzme gradonacelnika podrzace SDA kandidata za predsjednika gradskog vijeca. Sto zbaci da nista ne moze u Mostaru proci bez SDA.

Te vase lazi mozete jos sto puta ponoviti ono ostaje i dalje obicna laz.
... a NiP nije ni učestvovao na izborima u Mostaru :-)
I to sto kazes. Evo ovaj @Lex77 ubaci svjesno jednu laz i nestane sa teme par dana i onda ide opet nova laz.
A to radi vecina SDFovaca na ovom forumu.
Roccohljup

#27781 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

Haris.ba wrote: 16/05/2023 20:55
drug_profi wrote: 16/05/2023 20:50 Ne gutajte suplju pricu. Nasa je struja zelenija od Njemacke. Ali neko bi rado da mi TE i ugljenokope proglasimo neperspektivnim.

Problem je sto jeste za ove teme, da se svemu pristupa politicki. A energetika? Pa ima li iko barem Dini da kaze de idi barem doHanjalica. Eno Benjamini gradonacelnici je savjetnik pro bono. Pa nek te on barem uputi dalje kome ici. Ja sam ovlas malo u tom biznisu pa me strah koliko malo znam o necemu o cemu znam mnogo mnogo vise od prosjecnog covjeka.
koliko ja znam imaju i određene obaveze koje je BiH preuzela po pitanju energetske tranzicije i dekarbonizacije do 2030 i do 2050 godine. TE i plin definitivno nisu u tom pravcu jer fokus treba biti na obnovljivim izvorima energije, gdje BiH ima ogroman potencijal u smislu hidropotencijala, solara, i vjetra. Fokus vlasti bi trebao ići u tom pravcu.
Hakiz

#27782 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hakiz »

Roccohljup wrote: 17/05/2023 09:12

koliko ja znam imaju i određene obaveze koje je BiH preuzela po pitanju energetske tranzicije...
Ovo nam je glavni problem.

Mi smo i u drugim oblastima, ne samo energetika, u situaciji da prihvatamo razne obaveze u pokušaju da postanemo članica EU, a nemamo koristi koje imaju članice EU. Pa ćemo proizvoditi i struju kako EU kaže, ne kako nama najviše odgovara.
Roccohljup

#27783 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

Hakiz wrote: 17/05/2023 09:47

koliko ja znam imaju i određene obaveze koje je BiH preuzela po pitanju energetske tranzicije...

Mi smo i u drugim oblastima, ne samo energetika, u situaciji da prihvatamo razne obaveze u pokušaju da postanemo članica EU, a nemamo koristi koje imaju članice EU. Pa ćemo proizvoditi i struju kako EU kaže, ne kako nama najviše odgovara.
Ima tu istine, ali ako se ne krene tim putem posljedice mogu biti još gore. Zemlje koje ne krenu putem energetske tranzicije (naručito ako su se obavezale za to) skoro pa sigurno će plaćati veće kamate na međunarodnim tržištima, tarife na izvoz, rizikuju sankcije energetske zajednice, itd. Nije to lak ni brz posao, ali treba polako krenuti naručito jer OIE garantuju i energetsku neovisnost koja je više nego potrebna svakoj zemlji.
Hakiz

#27784 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hakiz »

Roccohljup wrote: 17/05/2023 09:59

Ima tu istine, ali ako se ne krene tim putem posljedice mogu biti još gore. Zemlje koje ne krenu putem energetske tranzicije (naručito ako su se obavezale za to) skoro pa sigurno će plaćati veće kamate na međunarodnim tržištima, tarife na izvoz, rizikuju sankcije energetske zajednice, itd. Nije to lak ni brz posao, ali treba polako krenuti naručito jer OIE garantuju i energetsku neovisnost koja je više nego potrebna svakoj zemlji.
Ma znam, ali možemo li i mi nešto pokušati? Recimo, nećemo vam, Evropo, izvoziti struju po tim pravilima. Ako vam treba struja, nemojte nam nametati ta pravila i dobit ćete je. A Evropi treba svaki izvor energije, Ukrajinska situacija je to pokazala.

Mislim, Evropa nam nameće pravila po kojima joj prodajemo stvari koje njoj trebaju, a kada mi želim nešto da kupimo iz Evrope, često ili ne možemo jer nismo članica, ili ako možemo, cijena je za nas puno veća zato što nismo članica. Svaki građanin BiH to vidi kada pokuša kupiti nešto iz država EU. Već sam na forumu pisao da sam htio kupiti proizvod iz Njemačke kojem transport za Hrvatsku košta 22 Eura, a za BiH košta 170 Eura. A proizvod košta 130 Eura.

A ta Njemačka će reći, meni hitno treba struja, ti je BiH imaš, moraš mi je prodati i to ćeš mi je prodati po pravilima koja ti ja nametnem. Ne možeš ne samo imati svoja pravila po kojima ćeš mi je prodati, nego ne smiješ odlučiti ni da mi je ne prodaš zato što ti se moja pravila ne sviđaju.

Nas, zapravo, EU siluje i još nam naređuje da govorimo kako nema se to sviđa. I mi je slušamo, govorimo kako nam se sviđa i da želimo još.

A kada ćemo postati članica EU, kada ćemo ostvariti cilj zbog kojeg to sve trpimo, ko zna. Da li ćemo ikada, ne kada ćemo. Koliko dugo je u statusu kandidata Turska?

Pravi nas Evropa budalama, počesto.

Kako vrijeme prolazi, sve veći sam euroskeptik.
drug_profi

#27785 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Roccohljup wrote: 17/05/2023 09:59

Ne nego će roba iz tih zemalja biti oporezovana za karbonski otisak.
Mi ćemo svakako morati uvesti tu taksu koja ce se placati uz racun za struju.
Pa ce to naravno da poveca i cijene roba i usluga, i da smanji konkurentnost na trzistima.
Drug aje opcija da pravis struju iz obnovljivih izvora, gdje ces suncanim danom imati visak struje i njena cijena ce biti na trzistu nekoliko eura jer ce svi u okruzenju imati isti visak. Ako ti nakon suše dođe oblačno vrijeme bez mnogo vjetra i sa nizim temepraturama, neces imati svoje struje i kupovaces je kao sto je bila jesenas po 750 eura megavat sat. Da vam prevedem: nabavna cijena jednog kilovatsata je znaci marku i po. na to ide ono ostalo cime te globi elektroprivreda i ako imas srece da si jako stedio, platices samo 400 maraka struje taj mjesec.
A da vam ne kazem kako ce u tom slucaju da se krece poslovanje firmi kojima je struja vazna stavka u kalkulaciji troskova.

Zato pazite za sta se zalazete, jer u ovom momentu cijena struje za domacinstva pokriva sa malom zaradom cijenu struje proizvedenu u HE, ali ne pokriva nimalo cijenu struje iz SE i VE, da ne pominjem TE. Dosadasnja vlast iz politickih razloga nije povecavala cijene struje da prati rast troskova, i tako SVJESNO polako unistava vlastite kapacitete za proizvodnju.
Vadi nas samo izvoz, jer smo jedini u okruzenju IMALI VIŠAK upravo jer imamo ugalj i TE.
Njemacka procentualno proizvodi vise struje iz uglja nego BiH i nas stav treba biti takav. Ne mora se poslusati sve sto ti se naredi. Nabavi argumente i odupri se. Svjesni smo da se na taj nacin dobije ono sto se zeli.
Hakiz

#27786 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hakiz »

Ama, neću da oporezujem karbonski svoju struju. Ako je ne želiš kupiti prodaću je onome ko hoće. A Njemačka ako neće od BiH, neka kupuje struju od Putina, on će je karbonski oprezovati sigurno.

Nije da branim termoelektrane, ne sviđaju mi se, volio bih da ih nema, ali dosta više poslušnosti. Hajde, ako onog dana kada potpišemo zakon o karbonskom oporezivanju struje u BiH da u Briselu isti sekund potpišu punopravno članstvo BiH u EU, pa još i uvođenje Eura i sve šta imaju "stare, originalne" članice EU, to i nekako. Ali, to biti neće, a u tom slučaju obećanje ludom radovanje.

Nosi ih dođavola.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#27787 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by JoseMujica »

pristupanjem u Energetsku zajednicu smo se obavezali da ćemo pogasiti TE do 2040-te, a u BiH je u 2021. godini negdje oko 62% struje proizvedeno u TE.

A nešto ne vidim da išta gradimo što bi zamijenilo TE :-)
MarlboroGold

#27788 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by MarlboroGold »

Nema teorije da ćemo to ispoštovati.
Hakiz

#27789 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 19/05/2023 21:43 Nema teorije da ćemo to ispoštovati.
Normalno. Kada smo išta?
drug_profi

#27790 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Svabe pale ponovo svoje TE.
Struje mora biti.
Hajvan

#27791 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hajvan »

ima li kakva insajderska informacija od clanova NIP-a u svezi viza za UAE, cije ukidanje (od 1. juna) je predsjednik stranke i MVP najavio u martu ove godine?

imal sta ili ce me vjerovanje u instituciju MVP-a kostati bespotrebnih 900 BaM

https://n1info.ba/english/news/united-a ... june-2023/
Prpa.ba

#27792 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

Hrabra odluka, vjerovati Dini :mrgreen:
tramvajtrojka

#27793 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 22/05/2023 21:45 Hrabra odluka, vjerovati Dini :mrgreen:
Ti nisi htio pa si kolutom nazad otišao u opozicionu hladovinu :mrgreen: :mrgreen:
Hajvan

#27794 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hajvan »

tramvajtrojka wrote: 22/05/2023 21:54
Prpa.ba wrote: 22/05/2023 21:45 Hrabra odluka, vjerovati Dini :mrgreen:
Ti nisi htio pa si kolutom nazad otišao u opozicionu hladovinu :mrgreen: :mrgreen:
na zalost, ovaj gore ispade u pravu izgela glede mojeg komentara i upita
mirza_15

#27795 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

Hajvan wrote: 22/05/2023 22:02
tramvajtrojka wrote: 22/05/2023 21:54

na zalost, ovaj gore ispade u pravu izgela glede mojeg komentara i upita
A gdje je Dino spoenuo 1.juni? Taj datum su izbacili novinari uz napomenu da su ga dobili iz ambasade. Dino je rekao ovo:
Razgovarali smo, postavili pitanja i dobili ohrabrujuće poruke o ukidanju viza za građane BiH koji putuju u UAE.
Datum nije spomenuo nigdje (ili ja nisam našao da jeste), a to ukidanje, prije svega, zavisi od UAE.

Dakle, ne može se Dini ovdje ništa fakturisati. A možda i budu ukinute 01.06.2023.
Hajvan

#27796 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hajvan »

Dedi mom rahmetli a ne yltrenutnom mvp
Lol

Prpa.ba

#27797 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

SDA bot alert. :mrgreen:
VladaFBiH

#27798 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 16/05/2023 20:55

koliko ja znam imaju i određene obaveze koje je BiH preuzela po pitanju energetske tranzicije i dekarbonizacije do 2030 i do 2050 godine. TE i plin definitivno nisu u tom pravcu jer fokus treba biti na obnovljivim izvorima energije, gdje BiH ima ogroman potencijal u smislu hidropotencijala, solara, i vjetra. Fokus vlasti bi trebao ići u tom pravcu.
Treba ali mi ne možemo bez TE i moramo imati neke i u budućnosti - zamisli sušnu ljetnu noć bez vjetra gdje prozoizvodnja iz hidroelektrana na minimumu, solari spavaju a vjetroelektrane mrtve... imaš opciju da kupuješ struju po 140-150€ kao sada ili da je proizvodiš po 30€ kao sada.
Bossona

#27799 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Bossona »

VladaFBiH wrote: 23/05/2023 08:48

Treba ali mi ne možemo bez TE i moramo imati neke i u budućnosti - zamisli sušnu ljetnu noć bez vjetra gdje prozoizvodnja iz hidroelektrana na minimumu, solari spavaju a vjetroelektrane mrtve... imaš opciju da kupuješ struju po 140-150€ kao sada ili da je proizvodiš po 30€ kao sada.
Trebamo imati sve izvore energije ukljulujući i nuklearne elektrane. Fokus na hidro, termo, vjetrenjače i solarne!
doktor78

#27800 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by doktor78 »

Dino je prije par mjeseci prozivao Jakuba i Šilju zbog prelijetanja, te prijetio sudskim procesima.
S obzirom da se pomenuti dvojac spominje u kontekstu obaranja aktuelne i formiranja nove vlade TK, da li to znači da će im prvobitni grijesi biti oprošteni? :skoljka:
Post Reply