Ozimician wrote: ↑16/05/2023 09:46
Pa da je tako kao sto ti navodis, niko ziv ne bi odlazio iz BiH vani da radi, a najveci je egzodus medicinskog kadra svih profila.
Moja sestra je radila kao doktor u BIH i dosla je u Njemacku da radi isti posao, pa sam upucen direktno u tu problematiku. Koliko stoji na papiru, to ti je, mozes jos zaraditi na dezurstvima, ali to su svakako dodatni radni sati (koji su manje placeni nego standardni sati).
Eh sad ako povlacis paralelu da se radi privatno poslije posla, to radi max 10-20% doktora. Ali isto tako i zanatlija moze jos lakse da nadje privatni angazman i moze odraditi na crno par sati, dok doktor to ne moze, na svaki posao mora platiti full porez, da ne govorim o troskovima pokretanja privatnog biznisa jednog i drugog + samo odredjeni procenat specijalnosti moze uopste da radi privatno, dobar dio ne moze (anesteziolog, urgentna, neurohirurgija, itd.)
Eh naravno da ce specijalista nakon 20 god. radnog staza vise zaradjivati nego neko sa zanatom, ko je ostao na istom nivou sve te godine, ali racunaj da je to 20 god. rada i usavrsavanja, koje nije besplatno, to su troskovi koji se sa strane ne vide, pa clanstvo u komorama, osigranja, itd.
Hajde da postavimo teze malo bolje. Slazemo se ja i ti da je najveci egzodus medicinskog kadra. To je naravno zbog toga sto je najlakse, najtrazeniji su - kratko i jasno, i u slucaju doktora su odlicno placeni.
Ne pricam o privatno poslije posla - svi mi moramo raditi u jednom periodu duze sate, ali to nije zivot.
Evo ja ne znam za Njemacku necu pricati, statistika Norveske kaze da prosjecan doktor zaradjuje 950.000kruna godisnje, a specijalista 1.150.000 kruna godisnje. Kod mene u firmi mehanicari i tokari sa 20 godina iskustva su na 540.000 kruna. Posto imam dobrog druga doktora, znam da nikad ne izadje ispod 1.3miliona kao specijalista. Inzinjer sa 15-ak godina radnog iskustva bachelor, je na oko 850.000, za master dodaj jos 100.000. Jebi ga, isplati se i te kako. Drug iz Bosne je otisao u Njemacku kao doktor radi, specijalista, kaze da izadje skoro 10.000 eura poslije poreza, malo mi je zvucalo pretjerano to iskreno da ti kazem, mada nije tip koji voli da "namaze".
Za Njemacku imam podatke samo sestrinske firme u kojoj sam radio, sjecam se da je omjer bio isti, da su inzinjeri imali 60% vise plate. Tad su bili na preko 70.000 eura godisnje, doduse u nas su bile jace plate od prosjeka.
Sto se tice Bosne statistika bi isto pokazala, jedan dobar majstor se vodi pod 1000-1200KM, doktori evo mozda lazem ali ne vjerujem da ide to preko 2000, nabere se na dezurstva i privatne klinike. Realnost - kad ti prave kucu ne pricaju vise ispod 120KM dnevnica, a doktor ti uzima sakom i kapom