Jok sad Boooooooookir je ispunio svoju kvotu 100 000 radnih mjesta ( u NJemackoj)Alles-Tamam wrote: ↑14/05/2023 01:45 I jos uvijek pitate kada je pravo vrijeme da se iselite iz Bosne![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
baglama
#6701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#6702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da te moze iskoristiti bez tvog pristanka. To se zove silovanjeelcaliente wrote: ↑13/05/2023 16:51BiH nije muslimanska drzava nit u njoj zive samo muslimani.forumskivojnik wrote: ↑13/05/2023 16:22
Hoces da kazes da su islam i muslimani jeftina kurava?
Ja napisah zbog cega, a ti namjerno okrenu u obrnutom smjeru dokazujuci sta mislis o islamu i muslimanima kao ravnopravnom clanu krscanske EU.
Zar Turci, kada se Osmansko carstvo raspadalo, BiH ne prodase Austrougarskoj 1878 na Berlinskom kongresu?
U BiH ne prestaje borba za moc i uticaj izmedju zapadne i istocne crkve, pri tome su islam i muslimani u pravilu iskoristavani kao treci tocak.
Zato su ovdje, a zbog geopolitickog utjecaja, prisutni i Europljani rimokatolici, i Rusi pravoslavni krscani, i Turci muslimani, ali i Ameri i Kinezi zbog politicke i ekonomske prevlasti u novom svjetskom poretku.
Ti si napisao da nema ko nas nije iskoristio.
Pa ne mozes iskoristiti nekoga ako taj ne zeli biti iskoristen.
Bosanci i Hercegovci zele biti iskoristeni, jer jednom kada te neko iskoristi onda je to neznanje, drugi put naivnost a treci ocigledno glupost ili ti se to svidja.
Znas kako kaze Eurythmics u svom popularnom stihu:
Some of them want to use you
Some of them want to get used by you.
Lopov iskoristio me a ja fina i postena, reci ce svaka kurava.
-
mali_balon
#6703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I libiji, molt cu lijepoHelaS wrote: ↑14/05/2023 02:15Nije, Njemačka je zakuhala u Siriji, da izvuče sebi visokoobrazovane stručnjakemali_balon wrote: ↑13/05/2023 16:28 Ne mogu da vjeurejm o cemu raspravljate...samo vam fali onaj sta kaze da je ovo sve njemacka zakuhala s namjerom da izvuce radnu snagu iz Bosne![]()
-
belfy
#6704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
svaki potencijal ne mora biti iskoristen. kao sto mnogi kod nas i nisu, svaki iz svojih razloga. ali reci da ih nije bilo i da ne postoje je jednostavno pogresno. isto kao sto je pogresno sa takvom sigurnoscu projicirati buducnost. ja sam tu recenicu zapoceo sa mozda, jer ne znamo sta buducnost donosi...elcaliente wrote: ↑13/05/2023 10:57Da je bilo kapaciteta napravilo bi se nesto, a ne bi baraz pa ispadanje bio vrh(politicki i ekonomski).belfy wrote: ↑12/05/2023 21:03
ne bih se ni ja slozio da nema kapaciteta, pogotovo ne da ga nije bilo. ali bih se isto slozio da ga sada sve manje i manje ima upravo iz razloga koje si naveo. ali... mozda nam se okrene curak, pa se ljudi krenu vracati i ulagati, kao sto je Irska prodisala... jer njima je povratak is USA bio tezi nego nama sto bi bio u slicnom scenariu u povratku nekih iz Slo, Au, De, Swe i ostalih... (pa cak i USA na kraju krajeva)
A izgovori zasto nije je klasicno looserski.
Sada vise niko nista ne ocekuje pa ljudi nisu vise ni razocarani, onaj kome je do promjena i boljeg zivota on spakuje kofere.
-
elcaliente
#6705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja govorim o kapacitetu a ne potencijalu.belfy wrote: ↑14/05/2023 11:21svaki potencijal ne mora biti iskoristen. kao sto mnogi kod nas i nisu, svaki iz svojih razloga. ali reci da ih nije bilo i da ne postoje je jednostavno pogresno. isto kao sto je pogresno sa takvom sigurnoscu projicirati buducnost. ja sam tu recenicu zapoceo sa mozda, jer ne znamo sta buducnost donosi...elcaliente wrote: ↑13/05/2023 10:57
Da je bilo kapaciteta napravilo bi se nesto, a ne bi baraz pa ispadanje bio vrh(politicki i ekonomski).
A izgovori zasto nije je klasicno looserski.
Sada vise niko nista ne ocekuje pa ljudi nisu vise ni razocarani, onaj kome je do promjena i boljeg zivota on spakuje kofere.
I vjencni talenat je nekada bio potencijal.
BiH nije imala kapaciteta sto je dokazala niti ga ima sto se vidi sada.
-
ZuzuTop
#6706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tuzla je prazna. Jos koja godina i necu imati razloga da dolazim u posjetu.
80% poznanika je isparilo.
Fatajte maglu dok se jos moze.
80% poznanika je isparilo.
Fatajte maglu dok se jos moze.
-
bitangeIprinceze
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i Grcka nam je obnavljala tu zgradu prije 20 godina, o cemu ti pricas?elcaliente wrote: ↑11/05/2023 18:09Rat je bio prije 30 godina, taj argument se ne pika.Tango556 wrote: ↑11/05/2023 18:04
Pa ja uopste nisam rekao da smo mi kao Spanija , Grcka ili Italija, nego da te zemlje popunjavaju budzetske rupe kreditima i EU poticajima. I ti si upravu za zgradu vijeca ministara i tramvaje iz Turske, kao sto sam rekao to se desavalo i vjerovatno ce se desavati jos toga, ali drzava kao drzava se moze sama finansirati. Ipak je zemlja razorena u ratu totalno, normalno da su drzave davale takvu vrstu pomoci. Da smo mi mogli i da mozemo bolje i to stoji.
Za kategorizaciju zemelja postoje parametri i ako oni kazu da smo i mi i Zambija i Jemen u istoj kategoriji onda je tako, ne treba nista romantizirati.
BiH je po svim parametrima od MMFa i UN zemlja u razvoju kao i Jemen. Svidjalo se to nama ili ne.
Problem je veci sto mi nemamo kapaciteta za vise, kao i BiH fudbalska repka.
-
ZuzuTop
#6709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tu sam za vikend, nikad praznija. Da nema Slobode carsija bi bila na nula.
Tuzlak sam, nista protiv TZ samonkazem da je iz TK kantona najvise raje isparilo.
-
mali_balon
#6710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Najvise raje je isparilo iz tih tkz rubnih kantona koji imaju bolju povezanost sa HR jer cim izadjes iz ove nase vukojebine na auto put eto te u njemackoj za 4h....
USK je isto prazan, Hercegovina isto....ovo sto je ostalo u begovatu od zenice do mostara a to se lagano prazni
-
melac
#6711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sirija je imala koncept da visokoobrazovani imaju izvrsnu perspektivu i stoga i dosta dobre a visokom obrazovana te prilicno strucne ljude, barem ovo sto sam ih ja upoznao. Jedan sa mnom radi, inzenjer, radio u zemljama Zaljeva, a drugog isto tako znam, radio u zemljama Zaljeva, i sada je PM za izgradnju vjetroelektrana, prilicno sposobni ljudi.
A i doktor nam je u bolnici sirijac, tako da smatram da sirijci su, da li zbog sistema u kojem su odrasli, slicno kao i Jugoslavija, prilicno disciplinovani.
A i doktor nam je u bolnici sirijac, tako da smatram da sirijci su, da li zbog sistema u kojem su odrasli, slicno kao i Jugoslavija, prilicno disciplinovani.
-
bitangeIprinceze
#6712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja što znam sirijaca sve biznismeni. I milioneri.
-
sabanss
#6713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i kod nas je bilo inžinjera i doktora dosta. Dobre veze bivše države i Sirije, ljudi studirali i ostajali. Par doktora koje sam susreo na KCUS-u su Sirijci, sa mnom u generaciji je bilo par inžinjera.
Ružno će zvučati ali nemaju taj arapski mentalitet. Integrisani
-
belfy
#6714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
bespotrebno me vuces za jezik jer sada bi da cijepas dlakuna tanje, ali kada vec zelis... u nasem primjeru je kapacitet i potencijal isto koristen. ti me ispravi ako sam u krivu.elcaliente wrote: ↑14/05/2023 11:57Ja govorim o kapacitetu a ne potencijalu.belfy wrote: ↑14/05/2023 11:21
svaki potencijal ne mora biti iskoristen. kao sto mnogi kod nas i nisu, svaki iz svojih razloga. ali reci da ih nije bilo i da ne postoje je jednostavno pogresno. isto kao sto je pogresno sa takvom sigurnoscu projicirati buducnost. ja sam tu recenicu zapoceo sa mozda, jer ne znamo sta buducnost donosi...
sta ti znaci ovo "vjecni talenat je nekada bio potencijal."? vjecni talenat je uvijek potencijal (i po tome sto si napisao, a i po definiciji vjecno), a vjerujem da si to pomijesao sa izrazom vjecni student. jel tako...? ako nisam onda bih volio znati sta ti ta recenica znaci uopste.
ako vec kapacitet nije postojao, sta onda Njemacka uvozi iz BiH? sve one koji nemaju kapacitet (i shodno tome) i one koji nemaju potencijal?
jel ti smatras da ovolikim odlascima BiH ima veci ili manji kapacitet/potencijal?
-
elcaliente
#6715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo sam mislio onako kako sam napisao.belfy wrote: ↑15/05/2023 15:50bespotrebno me vuces za jezik jer sada bi da cijepas dlakuna tanje, ali kada vec zelis... u nasem primjeru je kapacitet i potencijal isto koristen. ti me ispravi ako sam u krivu.elcaliente wrote: ↑14/05/2023 11:57
Ja govorim o kapacitetu a ne potencijalu.
sta ti znaci ovo "vjecni talenat je nekada bio potencijal."? vjecni talenat je uvijek potencijal (i po tome sto si napisao, a i po definiciji vjecno), a vjerujem da si to pomijesao sa izrazom vjecni student. jel tako...? ako nisam onda bih volio znati sta ti ta recenica znaci uopste.
ako vec kapacitet nije postojao, sta onda Njemacka uvozi iz BiH? sve one koji nemaju kapacitet (i shodno tome) i one koji nemaju potencijal?
jel ti smatras da ovolikim odlascima BiH ima veci ili manji kapacitet/potencijal?
Bilo je potencijala, ali nije bilo kapaciteta za promjene i iskorak.
Potencijal znaci da smo imali stanovnistvo koje je obecavalo da moze napraviti iskorak. A da bi potencijalni postali kapacitet morali su sazrjeti u demokratskom, politickom i ekonomskom smislu. Sto se nazalost nikada nije desilo. Ostali su do jednog momenta potencijalni i onda se ugasili ili otisli.
Nema kapaciteta za promjene.
Nisam nista pomijesao, evo primjer. Fudbaler moze biti vjecni potencijal. Godinama klubovi vide u njemu potencijal a on usere motku i nikada nista ne napravi.
Eto tako kod nas imas potencijala ali nemas kapaciteta da nesto napravis. Neko treba te potencijale obuciti, tenirati, pogurati ih financijski da bi se nesto stvorilo od njih.
Njemacka ima kapacitet da te nase potencijalne radnike zaposli. Oni imaju sistem u kojim ih koristi, sto BiH nema niti ce kada imati. Jer nema kapaciteta da naparavi strukturalne reforme.
Smatram da ce BiH uskoro doci do point od no return.
Uz to sto nema kapaciteta, nestati ce potencijala.
Vidis kakve vrste poslova preovladavaju u BIH privredi, nije bas da za to treba pretjerana pamet a ako zelis iskorak privreda mora velikim postotkom rasti.
-
detroit-mercy
#6716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudima nije jasno da neke potencijale ne moze iskoristit jer tvoje drustvo/ekonomija nemaju kapacitete za to. Dzabe ti dobar talent za avijatiku kad nema gdje da radi. Pogledati strukturu nase ekonomije i sve ce ti biti jasno.elcaliente wrote: ↑15/05/2023 17:56Upravo sam mislio onako kako sam napisao.belfy wrote: ↑15/05/2023 15:50
bespotrebno me vuces za jezik jer sada bi da cijepas dlakuna tanje, ali kada vec zelis... u nasem primjeru je kapacitet i potencijal isto koristen. ti me ispravi ako sam u krivu.
Potencijal znaci da smo imali stanovnistvo koje je obecavalo da moze napraviti iskorak. A da bi potencijalni postali kapacitet morali su sazrjeti u demokratskom, politickom i ekonomskom smislu. Sto se nazalost nikada nije desilo. Ostali su do jednog momenta potencijalni i onda se ugasili ili otisli.
Nisam nista pomijesao, evo primjer. Fudbaler moze biti vjecni potencijal. Godinama klubovi vide u njemu potencijal a on usere motku i nikada nista ne napravi.
Eto tako kod nas imas potencijala ali nemas kapaciteta da nesto napravis. Neko treba te potencijale obuciti, tenirati, pogurati ih financijski da bi se nesto stvorilo od njih.
Njemacka ima kapacitet da te nase potencijalne radnike zaposli. Oni imaju sistem u kojim ih koristi, sto BiH nema niti ce kada imati. Jer nema kapaciteta da naparavi strukturalne reforme.
Vidis kakve vrste poslova preovladavaju u BIH privredi, nije bas da za to treba pretjerana pamet a ako zelis iskorak privreda mora velikim postotkom rasti.
-
bitangeIprinceze
#6717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Doduše ja moram dodati da ovo što sam još usput upoznao po semaforimasabanss wrote: ↑15/05/2023 08:24Pa i kod nas je bilo inžinjera i doktora dosta. Dobre veze bivše države i Sirije, ljudi studirali i ostajali. Par doktora koje sam susreo na KCUS-u su Sirijci, sa mnom u generaciji je bilo par inžinjera.
Ružno će zvučati ali nemaju taj arapski mentalitet. Integrisani![]()
-
elcaliente
#6718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ti su nam hinjiski uvaljuvani kao doktori i inzinjeri i svi zele studirati.bitangeIprinceze wrote: ↑15/05/2023 18:19Doduše ja moram dodati da ovo što sam još usput upoznao po semaforimasabanss wrote: ↑15/05/2023 08:24
Pa i kod nas je bilo inžinjera i doktora dosta. Dobre veze bivše države i Sirije, ljudi studirali i ostajali. Par doktora koje sam susreo na KCUS-u su Sirijci, sa mnom u generaciji je bilo par inžinjera.
Ružno će zvučati ali nemaju taj arapski mentalitet. Integrisani![]()
bradr bradr ....
možda i nije za spominjanja
Kao da je iz Sirije otislo 5 miliona doktora i inzinjera.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#6719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Danas nam u firmu dođe nova radnica na obuku u administraciju. Zašto li
Kad onda reče ova što već nekoliko godina tu radi da ode vani, muž je već otišao i sad ide spajanje porodice, ona i dvoje djece. Znači još četvoro manje u ovoj državi i još dvoje đaka manje u školi, naselju, igralištu... 
-
detroit-mercy
#6720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ops, i ti se izgleda uvalio u administraciju, bilo je i vrijemeLajavikrelac wrote: ↑15/05/2023 19:26 Danas nam u firmu dođe nova radnica na obuku u administraciju. Zašto liKad onda reče ova što već nekoliko godina tu radi da ode vani, muž je već otišao i sad ide spajanje porodice, ona i dvoje djece. Znači još četvoro manje u ovoj državi i još dvoje đaka manje u školi, naselju, igralištu...
![]()
-
belfy
#6721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
znaci bilo je, a tvrdio si da nije...cak i u nastavku pricas o tome, ali necemo cijepati dlaku, jel tako...elcaliente wrote: ↑15/05/2023 17:56Upravo sam mislio onako kako sam napisao.belfy wrote: ↑15/05/2023 15:50
bespotrebno me vuces za jezik jer sada bi da cijepas dlakuna tanje, ali kada vec zelis... u nasem primjeru je kapacitet i potencijal isto koristen. ti me ispravi ako sam u krivu.
jer se na kraju doslo, opet, da ih vise nema. (iako opet ima, ali srazmjerno manje)...
kakve su ovo gluposti "Njemacka ima kapacitet" (shodno onome sto si prethodno pisao). Njemacka, upravo, nema kapacitet i zato mora da uvozi. a mi smo imali kapacitet, a sada ga samo imamo manje zbog odliva. jel se slazes sa ovim onda?
o cemu ti pricas uopste?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#6722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakav, ja sam u komercijali...nisam ja za sjediti pola dana u kancelariji, izludio bi...detroit-mercy wrote: ↑15/05/2023 20:06Ops, i ti se izgleda uvalio u administraciju, bilo je i vrijemeLajavikrelac wrote: ↑15/05/2023 19:26 Danas nam u firmu dođe nova radnica na obuku u administraciju. Zašto liKad onda reče ova što već nekoliko godina tu radi da ode vani, muž je već otišao i sad ide spajanje porodice, ona i dvoje djece. Znači još četvoro manje u ovoj državi i još dvoje đaka manje u školi, naselju, igralištu...
![]()
![]()
-
nuki_cika
#6723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A šta će ta žena tamo raditi kad ode, priča li o tome?
-
elcaliente
#6724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti prvo moras uzeti rijecnik u ruke pa pogledati definiciju i znacenje rijeci potencijal, uzmi papir pa to na pisi i stavi sa strane sebi. Onda nadji rijec kapacitet pa nadji definiciju i znacenje pa uzmi drugi papir i napisi tu definiciju i stavi sebi sa strane.belfy wrote: ↑15/05/2023 23:11znaci bilo je, a tvrdio si da nije...cak i u nastavku pricas o tome, ali necemo cijepati dlaku, jel tako...elcaliente wrote: ↑15/05/2023 17:56
Upravo sam mislio onako kako sam napisao.
jer se na kraju doslo, opet, da ih vise nema. (iako opet ima, ali srazmjerno manje)...
kakve su ovo gluposti "Njemacka ima kapacitet" (shodno onome sto si prethodno pisao). Njemacka, upravo, nema kapacitet i zato mora da uvozi. a mi smo imali kapacitet, a sada ga samo imamo manje zbog odliva. jel se slazes sa ovim onda?
o cemu ti pricas uopste?
Hajde, pa se javi kada to uradis.
Samo za info nisam ja pisao nikada da nema potencijala, uvjek da nema kapaciteta, mozda si me zamjenio sa nekim.
-
belfy
#6725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
tebe ne poimam kao nekoga ko tvrdoglavo ustrajava u pogresnom pravcu i zato mi nije jasno zasto ovo radis. lijepo ti rekoh o kapacitetu i potencijalu u prethodnom postu. ali posto vidim da je potrebno da pojasnim poceti cu sa sljedecim - koristis te izraze pogresno. i nemam ja tu sta da provjeravam. ti treba da provjeris. a ja mogu da ti pomognem sa jednim jednostavnim primjerom. BATERIJA. baterija moze imati kapacitet X, ali njen potencijal ce varirati od 0 do X u zavisnosti koliko je napunjena. dok koristenje iste nece imati veze ni sa jednim ni sa drugim. eh, sada to probaj prevesti u onaj svoj slucaj i ono o cemu si pricao.elcaliente wrote: ↑16/05/2023 07:17Ti prvo moras uzeti rijecnik u ruke pa pogledati definiciju i znacenje rijeci potencijal, uzmi papir pa to na pisi i stavi sa strane sebi. Onda nadji rijec kapacitet pa nadji definiciju i znacenje pa uzmi drugi papir i napisi tu definiciju i stavi sebi sa strane.belfy wrote: ↑15/05/2023 23:11
znaci bilo je, a tvrdio si da nije...cak i u nastavku pricas o tome, ali necemo cijepati dlaku, jel tako...
o cemu ti pricas uopste?
Hajde, pa se javi kada to uradis.
Samo za info nisam ja pisao nikada da nema potencijala, uvjek da nema kapaciteta, mozda si me zamjenio sa nekim.
"vjecitog talenta" i ostatak si hladno preskocio. zasto? jer sam i tu bio u pravu, ali nisi nasao nista shodno da napises bezveze i baljezgas?
obicno si bolji od ovoga i sa tobom se vecinski slazem po pitanju ove teme koja govori o odlascima. i sam sam otisao, pa jel...? ali cemu potreba da se "uglavljuju" neke teze koje tu ne stoje...? pogotovo sto si po tom pitanju takodjer tanak. ti ne znas ni kako je bilo, niti kako je sad. ajmo realno. ti puno bolje savjete mozes davati o De i Minhenu umjesto pokusavajuci pricati kako je bilo u BiH i kako je sada. jel tako?