Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kriminalan je put do Banja Luke od Zenice. Iskreno da tako bitni gradovi ne budu povezani je smijesno.
ovo bi bilo genijalno sto se tice Zenice. ispod sata i do BL i do Sa... a Bistricak bi napokon mogao dobiti i siru perspektivu. a i iz dijesporskog pogleda bi bio jedan veliki plus (ne kao u Mostaru) u skracivanju puta. ovo sada sa AP preko BL i Do ne doprinosi nikako...
nazalost, pitanje je kada je realno ocekivati zavrsetak jedne ovakve ideje/inicijative iako su se svi ovako zdusno izjasnili pozitivno.
anex wrote: ↑14/05/2023 19:39
1. linija:
Blatuša ili A. Stanica - Radakovo
Bulevarom, kroz Crkvice, pored Bazena pa na kružni i u Radakovo.
2. linija:
A. Stanica - Bolnica
GGMom od A. stanice preko Carine, pored KPDoma pa do Raspotočja, preko mosta u L. Polje do bubljaka na kružni pa kroz Babinu rijeku do Bolnice.
pa ova druga opcija je skoro identicna liniji Blatusa-Bolnica o kojoj smo pricali. tu zaista ne bi trebalo mnogo promjena, a i ja mislim da bi bila bolja. ne bi isla preko Drvenog, nego bi cak i smanjila guzvu na istom. fina ideja.
belfy wrote: ↑14/05/2023 11:38
pa postojala je, a mislim da vozi i sada linija Blatusa-Bolnica koja ide preko GGM-a (dakle pokrije i Mokusnice i Odmut i Babinu Rijeku, a iz Travnicke treba samo prohodati do GGM-a). ta linija, zajedno sa Kanal-Bolnica i D.Gracanica-Bolnica sasvim lijepo pokriva grad. Lukovo Polje ima zasebnu liniju, a Perin Han ne bih nazvao gradskim dijelom, kao sto nisam pominjao ni prigradske linije. ja sam pomenuo samo gradski prevoz.
naravno, ne tvrdim da je gradski prevoz neko savrsenstvo, no ni ovaj postojeci se ne koristi dovoljno da bi opravdao uvodjenje nekih novih linija. ali evo, koju bi ti liniju uveo, koja ce doprinijeti funkcionalnosti, a da ne bude lutanje praznog autobusa koji samo doprinosi vecoj guzvi u saobracaju?
Vozi ta linija i sad, ali ide svakih sat vremena i to je jedna jedina linija koja ide tim dijelom. Iz Travničke da bi neko došao do neke linije treba se dobro nahodati. Na ggm može samo gore pomenutu liniju da pokupi. Iz Radakova još više. Lukovo Polje ima liniju od autobuske stanice do naselja i nazad, ja o tome nisam ni govorio. Sve linije se upravo svode na stanica - > X naselje. Ako ti odgovara odgovara, ako ne kupi auto.
Naveo sam neke od linija koje bi se mogle makar nekim minibusevima pokriti a da koliko znam nikada nisu postojale. Ništa to neće biti finansijski isplativo, ali gdje je to javni prijevoz finansijski isplativ? Može se makar neki pilot period uvesti, 3 do 6 mjeseci pa da vidimo hoće li ići. Evo prijedlog jedne linije - a.stanica na ggm pa kroz raspotočje, preko novog mosta preko Bosne, kroz perin hana i Radakovo, onda na bulevar i ggm do a.stanice. Može i obrnutom stranom. Ako to ne smatraš gradskim prijevozom, neka probaju sa linijom Radakovo Blatuša minibus. Nek se onda nekad i Hamide sjete.
Smanjenju korištenja javnog prijevoza doprinosi i uvođenje dvije odvojene mjesečne i godišnje karte iako smo prije imali samo jednu. Moglo bi se i na tome nešto uraditi, makar za penzionere i učenike/studente.
i ovo tvoje zvuci kao dobra ideja, mada bi se mogla jos prosiriti i da iz Radakova ne ide prema Bulevaru, ili dvije gdje ce jedna ici tamo, a druga preko Babine Rijeke. pa zasto ne i do Pehara. i tamo su obnovili ulice...
eh, sada kada ovo sve napisasmo bilo bi lijepo cuti i neko strucno misljenje. ako neko poznaje nekoga ko se bavi saobracajem ili radi u srodnim firmama koje organizuju ovaj gradski... imamo li takvog na forumu?
Kriminalan je put do Banja Luke od Zenice. Iskreno da tako bitni gradovi ne budu povezani je smijesno.
ovo bi bilo genijalno sto se tice Zenice. ispod sata i do BL i do Sa... a Bistricak bi napokon mogao dobiti i siru perspektivu. a i iz dijesporskog pogleda bi bio jedan veliki plus (ne kao u Mostaru) u skracivanju puta. ovo sada sa AP preko BL i Do ne doprinosi nikako...
nazalost, pitanje je kada je realno ocekivati zavrsetak jedne ovakve ideje/inicijative iako su se svi ovako zdusno izjasnili pozitivno.
anex wrote: ↑14/05/2023 19:39
1. linija:
Blatuša ili A. Stanica - Radakovo
Bulevarom, kroz Crkvice, pored Bazena pa na kružni i u Radakovo.
2. linija:
A. Stanica - Bolnica
GGMom od A. stanice preko Carine, pored KPDoma pa do Raspotočja, preko mosta u L. Polje do bubljaka na kružni pa kroz Babinu rijeku do Bolnice.
pa ova druga opcija je skoro identicna liniji Blatusa-Bolnica o kojoj smo pricali. tu zaista ne bi trebalo mnogo promjena, a i ja mislim da bi bila bolja. ne bi isla preko Drvenog, nego bi cak i smanjila guzvu na istom. fina ideja.
Vozi ta linija i sad, ali ide svakih sat vremena i to je jedna jedina linija koja ide tim dijelom. Iz Travničke da bi neko došao do neke linije treba se dobro nahodati. Na ggm može samo gore pomenutu liniju da pokupi. Iz Radakova još više. Lukovo Polje ima liniju od autobuske stanice do naselja i nazad, ja o tome nisam ni govorio. Sve linije se upravo svode na stanica - > X naselje. Ako ti odgovara odgovara, ako ne kupi auto.
Naveo sam neke od linija koje bi se mogle makar nekim minibusevima pokriti a da koliko znam nikada nisu postojale. Ništa to neće biti finansijski isplativo, ali gdje je to javni prijevoz finansijski isplativ? Može se makar neki pilot period uvesti, 3 do 6 mjeseci pa da vidimo hoće li ići. Evo prijedlog jedne linije - a.stanica na ggm pa kroz raspotočje, preko novog mosta preko Bosne, kroz perin hana i Radakovo, onda na bulevar i ggm do a.stanice. Može i obrnutom stranom. Ako to ne smatraš gradskim prijevozom, neka probaju sa linijom Radakovo Blatuša minibus. Nek se onda nekad i Hamide sjete.
Smanjenju korištenja javnog prijevoza doprinosi i uvođenje dvije odvojene mjesečne i godišnje karte iako smo prije imali samo jednu. Moglo bi se i na tome nešto uraditi, makar za penzionere i učenike/studente.
i ovo tvoje zvuci kao dobra ideja, mada bi se mogla jos prosiriti i da iz Radakova ne ide prema Bulevaru, ili dvije gdje ce jedna ici tamo, a druga preko Babine Rijeke. pa zasto ne i do Pehara. i tamo su obnovili ulice...
eh, sada kada ovo sve napisasmo bilo bi lijepo cuti i neko strucno misljenje. ako neko poznaje nekoga ko se bavi saobracajem ili radi u srodnim firmama koje organizuju ovaj gradski... imamo li takvog na forumu?
Ti ne bi ( i tvoje komsije) da npr. dobijes stan i jos love (ili garazu) u zgradi koja bi se napravila na mjestu vasih kuca ? Nije zajebancija, onako pitam.. Znam da su oni na potoku (zgradica ispod Urbana) tako uradili i dobili za prepisivanje zemlje.
Bog te cuo. Ma naravno da bi volio, a mislim i moje komsije isto. Neko gore napisa da se kuce vode na vise vlasnika sto je djelimicno tacno. Ali ima i slucajeva gdje je 1/1. Moja kuca je moja. Sve rjeseno prije par godina kad mi je otac rahmetli umro. Moja kuca je povelika i ima 7 stambeni jedinica. Nesto ima u papirima a nesto nema. Dio dozidan '91. Kada sam u opstini trazio da to legalizujem i da platim koliko treba rekli su mi da pola moze a pola ne. Kao navodno u njihovim planovima oni bi da ruse pola moje kuce a pola da mi ostave. To ko u nadrealistima vode rat izmedju dvije sobe u stanu. Ovo kod nas ne raspetlja ni sud u Hagu.
Prijatelju nisam mislio da te neko istjera iz stambenog prostora i da ides na ulicu, nego da se to sruši, naprave zgrade niže spratnosti, i da svi koji su zivjeli dobiju stanove u tim zgradama ili naknadu novca zato sto izlazite iz svojih kuća. Nisam doslovno mislio da ti sruše kuću
A sve ove probleme koje si naveo djelimično bi se riješili ukoliko bi "niklo" novo naselje..
Casual's wrote: ↑15/05/2023 19:52
E jebiga sad, Pisce stara jezgra grada
Pa jeste u smislu da je jedno od najstarijih dijelova grada. E sad, to sto se pisce, i dio od carine mijenjalo, ili sto je neko mislio da je Zenica bila Sarajevo ili Travnik prije 100+ godina to je druga stvar. Ako govorimo o onome šta je Zenica bila do drugog svjetskog rata, to ti je to.
Pravo zanimljivo, Dodo rekao dati 10 % za projekat . Cesta bi bila po šumama i goramaaaa...
Ama ništa od ovoga. Tih obećanih 10% je upravo jasan znak da krmak to ne želi jer to je MEĐUENTITETSKO spajanje a to nekome ko sprema otcjepljenje nikako nije u interesu.
Prijatelju nisam mislio da te neko istjera iz stambenog prostora i da ides na ulicu, nego da se to sruši, naprave zgrade niže spratnosti, i da svi koji su zivjeli dobiju stanove u tim zgradama ili naknadu novca zato sto izlazite iz svojih kuća. Nisam doslovno mislio da ti sruše kuću
A sve ove probleme koje si naveo djelimično bi se riješili ukoliko bi "niklo" novo naselje..
[/quote]
Ma znam da nisi mislio nista lose, ali me naljuti kada se stvori misljenje kao mi ne damo da se nasa mahala "sredi".
Realno ono jest ruglo grada, čak i grada kakva je Zenica. Šteta što su zamršeni imovinsko-pravni odnosi i što nema volje vlasti da se to malo sredi i reguliše.
Ondje kod parkinga ima kuća i tu stoji struhnut Yugo sigurno nekih 10 godina a skoro centar grada.
No šta je tu je, najviše ispaštaju sami mještani. Vjerujem njih 90% zbog šačice od možda 10% koja ne bi mijenjala ništa.
ShnjaZZZ wrote: ↑16/05/2023 07:48
Realno ono jest ruglo grada, čak i grada kakva je Zenica. Šteta što su zamršeni imovinsko-pravni odnosi i što nema volje vlasti da se to malo sredi i reguliše.
Ondje kod parkinga ima kuća i tu stoji struhnut Yugo sigurno nekih 10 godina a skoro centar grada.
No šta je tu je, najviše ispaštaju sami mještani. Vjerujem njih 90% zbog šačice od možda 10% koja ne bi mijenjala ništa.
tap3ah75 wrote: ↑16/05/2023 08:36
Čevapi kod Seje 10 KM
Ja idiot ušao i naručio - e nećeš više.
Jesu najbolji ubjedljivo jebiga.
U Kingu ti je velika porcija 9.40, a ja ono ne bih dao zatvorenicima u Keratermu koliko je loše.
Otkad je u Kingu ta cijena? Ja kad zadnji put gledao bila je 7 KM, a nedavno sam gledao. Kod Seje jesu dobri ali nisu 10 KM dobri. Nisu nigdje 10 KM dobri.
_BataZiv_0809 wrote: ↑16/05/2023 09:09
Koliko cevapa je 10 KM
10
+ lepina
+ čaša vode
Ja sam išao kod Bešlića dok je imao aplikaciju - pa se dobije kola uz desetku - za istu cijenu.
Ali i to je ukinuto.
Ništa .... sendvič pa malo do Zenice.
_BataZiv_0809 wrote: ↑16/05/2023 09:09
Koliko cevapa je 10 KM
10
+ lepina
+ čaša vode
Ja sam išao kod Bešlića dok je imao aplikaciju - pa se dobije kola uz desetku - za istu cijenu.
Ali i to je ukinuto.
Ništa .... sendvič pa malo do Zenice.
Jesu najbolji ubjedljivo jebiga.
U Kingu ti je velika porcija 9.40, a ja ono ne bih dao zatvorenicima u Keratermu koliko je loše.
Otkad je u Kingu ta cijena? Ja kad zadnji put gledao bila je 7 KM, a nedavno sam gledao. Kod Seje jesu dobri ali nisu 10 KM dobri. Nisu nigdje 10 KM dobri.
Moja greška, u Kingu je 9.40 petnaeska, a desetka 6.40. No svakako bolje Sejinu peticu za cenera nego ovamo dvadesetku za cenera
rikta123 wrote: ↑16/05/2023 09:09
sta je ovo u zenici sve iselilo, nigdje nikog u gradu?
Posao...Nitko ne ide iz Zenice sto mu se ne sviđa nego što mora jer nema posla. Svi drugi gradovi imaju barem IT industriju pokrivenu, a mi nemamo ni to. Evo ja prvi gledam da li cu zbog posla morati u Banja Luku seliti, trenutno mogu raditi od kuće ali to je zato sto sam prihvatio manju platu nego sto ljudi u BL imaju inace. A tamo da živim ne bi mi vjerovali da je ako ne i više od duplo BL skuplja od Zenice pa se ne ti bas ne isplati jer opet nije moj grad i raja.
Kad ste na temi hrane i ja sam spomenuo da je BL npr duplo skuplja, Hamburger je tamo 18-20KM, Palacinci i sl. Sve sto je kod nas 8-10 tamo je duplo. Jebi me ako nije skuplje i od Sarajeva