Republika Turska

DaysleepeR

#37801 Re: Republika Turska

Post by DaysleepeR »

_BataZiv_0809 wrote: 15/05/2023 13:07
DaysleepeR wrote: 15/05/2023 11:59 Potpuno je deplasirano ne biti državljanin Turske ili barem ne živjeti u Turskoj a razglabati ko je dobar ili nije dobar za njih.
I pro i contra.
Građani Turske će odabrati svoju vlast, i to tako treba da bude.
Tacno tako.

Mene samo zanima prestanak vazalnog odnosa prema Turskoj olicnoj u doktrini da smo mi nekakvo siroce ostavljeno strancu u amananet i prestanak sponzorisanja Bakira i SDA.

U tom kontekstu se i javljam.

Za Tursku me boli briga kao i njih za mene. Snaci ce se oni vec i bez mog misljenja.
Javljam se i ja iz istog razloga. Ali kad neko iz Bosne počne furat priču kako je super narodu u Turskoj, jer su im plate vake, nake, a pojma nema, to je već drugo.
Lopez1981

#37802 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

apsidejzi wrote: 15/05/2023 12:45
Ozimician wrote: 15/05/2023 11:45

Pa iskreno ne znam koliko si pratio vijesti o zemljotresu, ali opozicija je vec ranije kritikovala vlast zbog "loseg kvaliteta gradnje" socijalnih stanova koje je drzava gradila u tom podrucju. Ispostavilo se na kraju da nijedna (ili skoro nijedna) od tih "socijalnih zgrada", dakle koje je gradila direktno drzava/vlast, nije se srusila u toku zemljotresa.Tako da je time opoziciji bio izbijen glavni argument iz ruku.

Eh sto se privatnih investitora tice, tu je svakako bilo svega, ali tu su se jednako "dobrim" pokazale i zgrade za koje je dozvole izdavala i sadasnja vlast i sadasnja opozicija (tadasnja vlast).
Nije poenta u tome ko je gradio. Poenta je u tome ko je nesto uradio da se to promijeni. U prethodnih 20 godina, da je htio, Erdogan je mogao sve te stare zgrade dodatno osigurati. Nije uradio nista osim sto je uveo porez na zemljotres koji je koristen u druge stvari. Vlast se treba promijeniti u onom trenutku kada postane jasno da stvari ne funkcionisu. Nebitno ko je odgovoran. Mora se poslati poruka da zelis promjenu i da ne prihvatas trenutno stanje. Ovim glasanjem za Erdogana, oni su rekli slijedece: 97% srusenih gradjevina (ako je podatak kojeg pre iznio forumas u postu iznad tacan) je izgradjeno prije Erdogana i dio njih se srusio. Mi cemo nastaviti zivjeti u ostatku tih starih zgrada koje se opet mogu srusiti pri iducem zemljotresu. Glasacemo za Erdogana koji nije nista uradio u proteklih 20 godina da se ovih 97% zgrada ucvrsti. On ni nakon izbora nece nista uraditi, jer sto bi uradio. Ljudi svkako glasaju za njega.

Ja primjecujem matricu na ovom forumu, ali i generalno na balkanu i vidim razliku sa zapadni demokratijama npr. Nama je bitno ko je sta uradio i ko stoji iza cega, ko je sta rekao. Ime nam je bitno. Na zapadu je princip bitan. Ako se desi neko sranje, vlast ce se promijeniti makar ova nova bila gora. Jednostavno ovi ne mogu ostati na vlasti kako god idealan plan za buducnost imali. Imali ste priliku da se pokazete, desilo se sranje. Haj razguli sad.

U Svedskoj npr na izborima, izgubise socijaldemokrati iako su realno imali dobar plan koji bi sigurno donio vise prosperiteta drustvu. Medjutim, usrali su sa uvozom arapa i crnaca i narod ih je jednostavno kaznio glasanjem za druge. Za divno cudo, i kod nas u Federaciji BiH se desilo nesto takvo. Bakir i ekipa su toliko usrali da vise niko nije htio sa njima u vlast. Hajte sad malo u opoziciju pa se skontajte sta su vam prioriteti pa se onda na iducim izborima vratite sa novim postavkama.

Tako je trebalo biti i sa Erdoganom u podrucjia sa zemljotresom. Ali nije. Zato i zasluzuju da i dalje zive u starim zgradama koje ce se srusiti pri iducem jacem zemljotresu. Erdo nece uciniti nista po tom pitanju. Kako znam da nece? Pa kad nije ucinio za 20 godina, sto bi sad?
Pa jedan od glavnih projekata AKP od kad su dosli na vlast je urbana transformacija. Izaberi random grad u Turskoj otidji na Google earth i usporedi sa starim snimcima, bukvalno novi gradovi nicu. A pazi sad, glavni protivnik te transformacije su opozicionari. Imamoglu u Istanbulu blokira mnoge projekte te transformacije od kad je dosao na vlast, projekte koje je zapoceo AKP. Ovo su ti legendo cinjenice, pogledaj samo izjave Imamoglua prije 2-3 godine, otvoreno govori da moraju stati u kraj toj transformaciji koju provodi Erdoganova stranka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#37803 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 15/05/2023 13:08

Javljam se i ja iz istog razloga. Ali kad neko iz Bosne počne furat priču kako je super narodu u Turskoj, jer su im plate vake, nake, a pojma nema, to je već drugo.
Da, s tim da ovi pamfletici o Erdoganu nisu nimalo slucajni.
kio01

#37804 Re: Republika Turska

Post by kio01 »

Ozimician wrote: 15/05/2023 13:00
kio01 wrote: 15/05/2023 12:53

Ekonomija i plate nisu subjektivna stvar. Mjeri se, poredi se (komparativna politika je jedna od osnovnih poddisciplina politickih nauka). Zasto ljudi van Turske ne bi mogli razgovarati o objektivno astronomicnoj inflaciji u Turskoj, te objektivno glavnim razlogom te inflacije, Erdoganom?

Demokratija takodjer ima objektivna mjerila, Erdogan objektivno unistava demokratiju Turske.
Pa sta znaci unistavanje demokratije? Ako lik pobjedi i to sa izlaznoscu od 90%, to je praznik demokratije, vecina zemalja u svijetu moze samo sanjati o toliko velikoj izlaznosti.

Demokratija u prevodu znaci - vladavina naroda, u sirem tumacenju - vlast po mjeri naroda.

Dakle ocito je da narod u Turskoj zeli takvu vlast i podrzava to sto ta vlast radi. Eh sad ako ta vlast ukida neka prava nekima - i to je onda ocito vecinska volja naroda. Demokratija se ocito tumaci samo jednostrano.
Demokratija nije binarna (demokratska drzava-nedemokratska drzava). Evo npr. zamisli drzavu u kojoj je povjerenje u medije veoma visoko, a mediji su potpuno pod kontrolom vlasti. Svi imaju pravo glasa i svi se mogu kandidovati. U medijima se svi protukandidati predstavljaju kao djavoli, narod vjeruje medijima. Narod ima slobodu izbora, i velika vecina izabere onog koji je vec na vlasti. Dakle, samo zato sto su izbori slobodni, ne znaci da su fer.

U Turskoj Erdogan godinama stavlja pristase u bitne pozicije, i samim tim ima kontrolu nad sudom, centralnom bankom, mnogim medijima itd. Sada je u poziciji gdje moze donositi radikalne odluke koje mjenjaju temelj drzave bez da mu se neko suprostavi. To nije demokratija.

Evo ti sa Wikipedije:

"Izbori mogu biti puki obred

Postojanje izbora za tijela odlučivanja, pa i općeg biračkog prava, samo po sebi nije dovoljan uvjet da bismo neki politički režim nazvali demokratskim u suvremenom smislu riječi.

Izbore su često zlorabili autoritativni real-socijalistički režimi ili diktature da ostave lažan dojam demokracije. Takve su bile tzv. narodna demokracija (također se koristio termin socijalistička demokracija), sustav koji još uvijek postoji u Kini, Sjevernoj Koreji i još nekoliko zemalja. Ograničenje "narodna" ili "socijalistička" koristilo se u komunističkim režimima da bi se opravdalo odbacivanje bitnih elemenata tzv. "buržuaske demokracije" (liberalne demokracije): sloboda govora, sloboda organiziranja političkih stranaka i drugih vrsta organizacija, sloboda kandidiranja itd."
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37805 Re: Republika Turska

Post by Truba »

Altsa wrote: 15/05/2023 12:57
DaysleepeR wrote: 15/05/2023 12:39

Oči moje, takve gluposti pišeš da daješ utisak da ti se treba objasniti pomoću onih drvenih kugli što se vozaju lijevo desno

Image
To oci moje i seljacko obracanje mozes svojoj zeni ili decku da prosipas a ne meni. Na svakoj temi te ljudi pobijaju i ubijaju sa argumentima i ti nasao da pametujes nekome.
sta se svadjate pa i on je ateista :D
Student_u_Ostavci

#37806 Re: Republika Turska

Post by Student_u_Ostavci »

ANamelessGhoul wrote: 15/05/2023 09:59 Bolje Erdo nego ovaj fosil Kemo. frajer je totalno bezlican plus mu 75
Pa i treba da bude bezličan. Zna se kome odgovaraju bezlični klimoglavci :zzzz:
apsidejzi

#37807 Re: Republika Turska

Post by apsidejzi »

Lopez1981 wrote: 15/05/2023 13:10
apsidejzi wrote: 15/05/2023 12:45
Nije poenta u tome ko je gradio. Poenta je u tome ko je nesto uradio da se to promijeni. U prethodnih 20 godina, da je htio, Erdogan je mogao sve te stare zgrade dodatno osigurati. Nije uradio nista osim sto je uveo porez na zemljotres koji je koristen u druge stvari. Vlast se treba promijeniti u onom trenutku kada postane jasno da stvari ne funkcionisu. Nebitno ko je odgovoran. Mora se poslati poruka da zelis promjenu i da ne prihvatas trenutno stanje. Ovim glasanjem za Erdogana, oni su rekli slijedece: 97% srusenih gradjevina (ako je podatak kojeg pre iznio forumas u postu iznad tacan) je izgradjeno prije Erdogana i dio njih se srusio. Mi cemo nastaviti zivjeti u ostatku tih starih zgrada koje se opet mogu srusiti pri iducem zemljotresu. Glasacemo za Erdogana koji nije nista uradio u proteklih 20 godina da se ovih 97% zgrada ucvrsti. On ni nakon izbora nece nista uraditi, jer sto bi uradio. Ljudi svkako glasaju za njega.

Ja primjecujem matricu na ovom forumu, ali i generalno na balkanu i vidim razliku sa zapadni demokratijama npr. Nama je bitno ko je sta uradio i ko stoji iza cega, ko je sta rekao. Ime nam je bitno. Na zapadu je princip bitan. Ako se desi neko sranje, vlast ce se promijeniti makar ova nova bila gora. Jednostavno ovi ne mogu ostati na vlasti kako god idealan plan za buducnost imali. Imali ste priliku da se pokazete, desilo se sranje. Haj razguli sad.

U Svedskoj npr na izborima, izgubise socijaldemokrati iako su realno imali dobar plan koji bi sigurno donio vise prosperiteta drustvu. Medjutim, usrali su sa uvozom arapa i crnaca i narod ih je jednostavno kaznio glasanjem za druge. Za divno cudo, i kod nas u Federaciji BiH se desilo nesto takvo. Bakir i ekipa su toliko usrali da vise niko nije htio sa njima u vlast. Hajte sad malo u opoziciju pa se skontajte sta su vam prioriteti pa se onda na iducim izborima vratite sa novim postavkama.

Tako je trebalo biti i sa Erdoganom u podrucjia sa zemljotresom. Ali nije. Zato i zasluzuju da i dalje zive u starim zgradama koje ce se srusiti pri iducem jacem zemljotresu. Erdo nece uciniti nista po tom pitanju. Kako znam da nece? Pa kad nije ucinio za 20 godina, sto bi sad?
Pa jedan od glavnih projekata AKP od kad su dosli na vlast je urbana transformacija. Izaberi random grad u Turskoj otidji na Google earth i usporedi sa starim snimcima, bukvalno novi gradovi nicu. A pazi sad, glavni protivnik te transformacije su opozicionari. Imamoglu u Istanbulu blokira mnoge projekte te transformacije od kad je dosao na vlast, projekte koje je zapoceo AKP. Ovo su ti legendo cinjenice, pogledaj samo izjave Imamoglua prije 2-3 godine, otvoreno govori da moraju stati u kraj toj transformaciji koju provodi Erdoganova stranka.
To je bilo prije 10 godina. Prvih 10 godina vladavine lik je radio za drzavu. Drugih 10, pogotovo period nakon pokusaja drzavnog udara, sveo se iskljucivo na uklanjanje politickih oponenata a drzava je bacena u drugi plan.

Kako god okrenes, turci su trebali naci trecu alternativu ako Kemal ne valja, jer Erdogan zasigurno ne valja. Ovakvo ponasanje se vidi i u Srbiji, gdje i nakon ovakvih tragedija koje se dese, nema ostavki, nema odgovornosti. Kao jbg, desilo se. Stas, ne mozes kontrolisati zemljotrese. A mozes kontrolisati pare od poreza za zemljotres.

No da se vratim na prvi post koji napisah: taman kako su zasluzili. Svaki iduci zemljotres koji bude, a bice... taman kako su zasluzili.
dječak sa šibicama

#37808 Re: Republika Turska

Post by dječak sa šibicama »

Uglavnom se vodi polemika izmedju sda sljedbenika "novog sultana" i ovih sto im je neko rekao da je Erdogan suvise proruski, pa je ovaj drugi vise proamericki, i treba mijenjati vlast u Ankari.
Altsa

#37809 Re: Republika Turska

Post by Altsa »

Student_u_Ostavci wrote: 15/05/2023 13:24
ANamelessGhoul wrote: 15/05/2023 09:59 Bolje Erdo nego ovaj fosil Kemo. frajer je totalno bezlican plus mu 75
Pa i treba da bude bezličan. Zna se kome odgovaraju bezlični klimoglavci :zzzz:
5-6 godina razlike i nije puno.
Škobo Habu

#37810 Re: Republika Turska

Post by Škobo Habu »

Što se tiče Turske nad rezultatima izbora kod nas aminuju ovi što prosipaju šuplju "nas i Turaka - 300 miliona", redakcija "Stava" i ono nešto malo onih koji bi kao da investiraju u ovu zemlju.

I, naravno, centrala SDA, jer kako će nam biti pune džamije bez Erdoganovog investiranja u njih. Ono što su prije dvadeset godina radili Arapi, danas rade Turci. Utjeruju u suru Bošnjake.
MUNAFIK

#37811 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

apsidejzi wrote: 15/05/2023 11:17 Kako ono veli Balasevic: "Nama je lepo, taman kako smo zasluzili" u svojoj pjesmi Putuj Evropo. Eh upravo tako nesto mogu kazati i za ove glupe turke. Prosto nevjerovatno!!! Citam vijest na klix portalu da je Erdogan odnio ubjedljivu pobjedu u regijama koje su pogodili zemljotresi. Znaci covjek ne zna bil se smijao il plakao. Ovaj Stokholmski sindrom je pravo zajebana stvar. Znaci, Erdogan je na vlasti zadnjih 20 godina, direktno ili indirektno je pustio i dopustio ilegalnu gradnju koja je uzrok velikih zrtava zemljotresa, i opet stoka glasa za njega. Meni je ovo neshvatljivo. Ovakvo ljudsko ponasanje. Ta potreba za vodjom u teskim trenucima, kompleks potrebe za ocem, bozanstvom ili nekim drugim oblikom zastitnika.

Pa Erdogan vas je zajebao sa tom gradnjom i vi opet glasate za njega u vecini. Tacno da covjek pomisli kako su zasluzili jos takvih zemljotresa. Ne mozes bit dzubre i zelit nekome tako nesto, al ljude fakat treba lupat toljagom po glavi dok ne dodju pameti. Jbt, citao sam nedavno jednu knjigu iz psihologije o psihopatama gdje se opisuje kako tim ljudima ne radi neki dio mozga zaduzen za empatiju. Ili ako radi, onda radi u smanjenom kapacitetu. To cini da se oni ne mogu poistovjetiti sa osjecajima drugih ljudi. Njima su neshvatljive tudje emocije i zato imaju tendenciju da iskoristavaju te ljude. Cak i uzivaju u iskoristavanju istih. Mnogi se ponose time i smatraju da te ljude treba iskoristiti jer su to i zasluzili.

Ja tacno sada imam ovaj psihopatski osjecaj za ove turke iz regija koje je pogodio zemljotres. Muzi ih Erdogane, jebi ih u glavu, uzmi im sve. Nek se pate citav zivot. Nista im nemoj dati. Nek se pate do kraja zivota jer nista bolje nisu ni zasluzili. Jebo me svak ako je ovo normalno. Ja sam mislio da ce erdo izgubit u ovim regijama. Da ce biti potopljen. Klinko. On osvoji vecinu. Erdogane: "Njima je lijepo, taman kako su zasluzili". Udri.
Nece njima Erdogan uzeti nista nego ce ima napraviti nov novcat grad i to u rekordnom vremenu. Ako se to ne desi onda ce ovo sto ti pises imati smisla... Ali vec je krenulo da se radi...
apsidejzi

#37812 Re: Republika Turska

Post by apsidejzi »

MUNAFIK wrote: 15/05/2023 15:18
apsidejzi wrote: 15/05/2023 11:17 Kako ono veli Balasevic: "Nama je lepo, taman kako smo zasluzili" u svojoj pjesmi Putuj Evropo. Eh upravo tako nesto mogu kazati i za ove glupe turke. Prosto nevjerovatno!!! Citam vijest na klix portalu da je Erdogan odnio ubjedljivu pobjedu u regijama koje su pogodili zemljotresi. Znaci covjek ne zna bil se smijao il plakao. Ovaj Stokholmski sindrom je pravo zajebana stvar. Znaci, Erdogan je na vlasti zadnjih 20 godina, direktno ili indirektno je pustio i dopustio ilegalnu gradnju koja je uzrok velikih zrtava zemljotresa, i opet stoka glasa za njega. Meni je ovo neshvatljivo. Ovakvo ljudsko ponasanje. Ta potreba za vodjom u teskim trenucima, kompleks potrebe za ocem, bozanstvom ili nekim drugim oblikom zastitnika.

Pa Erdogan vas je zajebao sa tom gradnjom i vi opet glasate za njega u vecini. Tacno da covjek pomisli kako su zasluzili jos takvih zemljotresa. Ne mozes bit dzubre i zelit nekome tako nesto, al ljude fakat treba lupat toljagom po glavi dok ne dodju pameti. Jbt, citao sam nedavno jednu knjigu iz psihologije o psihopatama gdje se opisuje kako tim ljudima ne radi neki dio mozga zaduzen za empatiju. Ili ako radi, onda radi u smanjenom kapacitetu. To cini da se oni ne mogu poistovjetiti sa osjecajima drugih ljudi. Njima su neshvatljive tudje emocije i zato imaju tendenciju da iskoristavaju te ljude. Cak i uzivaju u iskoristavanju istih. Mnogi se ponose time i smatraju da te ljude treba iskoristiti jer su to i zasluzili.

Ja tacno sada imam ovaj psihopatski osjecaj za ove turke iz regija koje je pogodio zemljotres. Muzi ih Erdogane, jebi ih u glavu, uzmi im sve. Nek se pate citav zivot. Nista im nemoj dati. Nek se pate do kraja zivota jer nista bolje nisu ni zasluzili. Jebo me svak ako je ovo normalno. Ja sam mislio da ce erdo izgubit u ovim regijama. Da ce biti potopljen. Klinko. On osvoji vecinu. Erdogane: "Njima je lijepo, taman kako su zasluzili". Udri.
Nece njima Erdogan uzeti nista nego ce ima napraviti nov novcat grad i to u rekordnom vremenu. Ako se to ne desi onda ce ovo sto ti pises imati smisla... Ali vec je krenulo da se radi...
Hoce. Dace im dvorac u dzennetu i 72 djevice :lol:

E moj ti, ako ti neko nesto obecaje 20 godina a ti i dalje vjerujes da ce ti ispuniti to... onda nije problem u toj osobi nego u tebi.
MUNAFIK

#37813 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

apsidejzi wrote: 15/05/2023 15:21
MUNAFIK wrote: 15/05/2023 15:18

E moj ti, ako ti neko nesto obecaje 20 godina a ti i dalje vjerujes da ce ti ispuniti to... onda nije problem u toj osobi nego u tebi.
Vidjet cemo eto...

Vi posmatrate Erdogana kroz, prizmu nasih ubleharskih politicara...

Lik je napravio metro u Istanbulu kao da imamo povezan Sarajevo sa Travnikom metro linijama i pricamo da on nesto obecava... Uz to vec je naoravljeno Bog zna koliko stanbenih jedinica za ugrozene u raznim vrstama nepogoda...
DaysleepeR

#37814 Re: Republika Turska

Post by DaysleepeR »

"Bogznakoliko" je najpreciznija mjera na svijetu
MUNAFIK

#37815 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

DaysleepeR wrote: 15/05/2023 15:36 "Bogznakoliko" je najpreciznija mjera na svijetu
Stvarno mi je mrsko guglat po turskim stranicama... Ali povelik je broj slusao sam nekad neke izvjestaje.
breuer

#37816 Re: Republika Turska

Post by breuer »

mislim, razumijem da se Erdoanu spočitava kršenje ljudskih prava kao i ekonomski problemi spram inflacije, iako danas slušam neku srbijansku ekonomisticu da im je to ojačalo turizam jer je sve pojeftinilo i imalo pozitivne odjeke kod izvoza il šta već...

ali zatvarati oči na stvari koje su urađene za vrijeme njegove vladavine je također neralno...od razvoja vojne industrije, industrije u globalu, pa do građevinskog sektora, pogotovo infrastrukture...
ultima_palabra

#37817 Re: Republika Turska

Post by ultima_palabra »

breuer wrote: 15/05/2023 15:45 mislim, razumijem da se Erdoanu spočitava kršenje ljudskih prava kao i ekonomski problemi spram inflacije, iako danas slušam neku srbijansku ekonomisticu da im je to ojačalo turizam jer je sve pojeftinilo i imalo pozitivne odjeke kod izvoza il šta već...

ali zatvarati oči na stvari koje su urađene za vrijeme njegove vladavine je također neralno...od razvoja vojne industrije, industrije u globalu, pa do građevinskog sektora, pogotovo infrastrukture...
Pa dobro, ali normalan covjek se zazeli kakve promjene nakon 20 godina istog, cak i ako uzmemo da je bilo dobro. A u zadnjih 10 godina sve je manje ekonomskog napretka, a sve vise tiranije i krsenja ljudskih prava.
kio01

#37818 Re: Republika Turska

Post by kio01 »

breuer wrote: 15/05/2023 15:45 mislim, razumijem da se Erdoanu spočitava kršenje ljudskih prava kao i ekonomski problemi spram inflacije, iako danas slušam neku srbijansku ekonomisticu da im je to ojačalo turizam jer je sve pojeftinilo i imalo pozitivne odjeke kod izvoza il šta već...

Sve je to super ali meni se čini da je izgradio kuću od karata koja se prije par godina počela rušiti. Kada pogledaš šta govore finansijski eksperti, ako hoće da se brzo izvade iz inflacije morali bi dići kamatnu stopu na 50% sto bi bilo devastirajuće, a ni druge opcije im nisu puno bolje.

Šta god da je uradio, ovih zadnjih par godina je pola toga uništio. Hvala ti na svemu, haj sad mrš prije nego što uništiš ostalo.
sajber87

#37819 Re: Republika Turska

Post by sajber87 »

kio01 wrote: 15/05/2023 13:16
Ozimician wrote: 15/05/2023 13:00

Pa sta znaci unistavanje demokratije? Ako lik pobjedi i to sa izlaznoscu od 90%, to je praznik demokratije, vecina zemalja u svijetu moze samo sanjati o toliko velikoj izlaznosti.

Demokratija u prevodu znaci - vladavina naroda, u sirem tumacenju - vlast po mjeri naroda.

Dakle ocito je da narod u Turskoj zeli takvu vlast i podrzava to sto ta vlast radi. Eh sad ako ta vlast ukida neka prava nekima - i to je onda ocito vecinska volja naroda. Demokratija se ocito tumaci samo jednostrano.
Demokratija nije binarna (demokratska drzava-nedemokratska drzava). Evo npr. zamisli drzavu u kojoj je povjerenje u medije veoma visoko, a mediji su potpuno pod kontrolom vlasti. Svi imaju pravo glasa i svi se mogu kandidovati. U medijima se svi protukandidati predstavljaju kao djavoli, narod vjeruje medijima. Narod ima slobodu izbora, i velika vecina izabere onog koji je vec na vlasti. Dakle, samo zato sto su izbori slobodni, ne znaci da su fer.

U Turskoj Erdogan godinama stavlja pristase u bitne pozicije, i samim tim ima kontrolu nad sudom, centralnom bankom, mnogim medijima itd. Sada je u poziciji gdje moze donositi radikalne odluke koje mjenjaju temelj drzave bez da mu se neko suprostavi. To nije demokratija.

Evo ti sa Wikipedije:

"Izbori mogu biti puki obred

Postojanje izbora za tijela odlučivanja, pa i općeg biračkog prava, samo po sebi nije dovoljan uvjet da bismo neki politički režim nazvali demokratskim u suvremenom smislu riječi.

Izbore su često zlorabili autoritativni real-socijalistički režimi ili diktature da ostave lažan dojam demokracije. Takve su bile tzv. narodna demokracija (također se koristio termin socijalistička demokracija), sustav koji još uvijek postoji u Kini, Sjevernoj Koreji i još nekoliko zemalja. Ograničenje "narodna" ili "socijalistička" koristilo se u komunističkim režimima da bi se opravdalo odbacivanje bitnih elemenata tzv. "buržuaske demokracije" (liberalne demokracije): sloboda govora, sloboda organiziranja političkih stranaka i drugih vrsta organizacija, sloboda kandidiranja itd."
procitati vise puta :thumbup: :thumbup:
planinar60

#37820 Re: Republika Turska

Post by planinar60 »

suspect_zero wrote: 15/05/2023 00:29
planinar60 wrote: 15/05/2023 00:09

Nisam siguran jesu li ista grana ovi u turskoj i recimo bashar al asad u siriji, mislim da ima neka razlika, ako si cuo za 12 imama, onda eto otuda ide sva ta prica, e onda jos dodaj primjesa svakojakih i eto ti buckuris.
Nase sufije su mala maca u odnosu sta sve tamo ima.

To o 12 imama ko kroz maglu se sjećam,nešto kao sedmi imanski šart mada mi učimo da ih ima šest....da postoji neki skriveni bezgrešni imam i da će se pojaviti kao iscjeljitelj i sve nas povesti u pravom smjeru ako budemo slušali....to valjda pred sami kijamet.....znam da mi je bilo zbrkano to čitati a nije mi bilo nešto ni interesantno....možda sam nešto i pobrkala. :-?
E to ti je to otprilike, na dobrom si tragu.

A sta sad, ko bi trebao imati prednost za dvije hefte???
Brat Ivedik ili alevi Kemo?
Labirint

#37821 Re: Republika Turska

Post by Labirint »

MUNAFIK wrote: 15/05/2023 15:32
apsidejzi wrote: 15/05/2023 15:21

Vidjet cemo eto...

Vi posmatrate Erdogana kroz, prizmu nasih ubleharskih politicara...

Lik je napravio metro u Istanbulu kao da imamo povezan Sarajevo sa Travnikom metro linijama i pricamo da on nesto obecava... Uz to vec je naoravljeno Bog zna koliko stanbenih jedinica za ugrozene u raznim vrstama nepogoda...
Ovakve su mi najjače izjave, on je napravio ovo on je izgradio ono on je... (nevezano samo za erdogsna, imanentno je za sve "velike" ličnosti najčešće autokrate). Kako je napravio? Zasuko rukave pa uzeo lopatu, sta? Misliš da npr po skandinavskim zemljama prosječan norvezanin ili Finac kažu za nekog svog "on je to napravio". Ne, napravio je njihov porez, odvajanje od usta, plata, doprinosa a ne neki insan koji zasluge za ono za šta je izabran pripisuje sebi... E kad taj civilizacijski stepen u glavi dostignemo i po tome budemo znali cijeniti nečije mandate i ljude onda ćemo se i sami izdici iznad nivoa obožavanja hodajucih "božanstva"
ljubijankic

#37822 Re: Republika Turska

Post by ljubijankic »

laik1981 wrote: 15/05/2023 12:51
HelaS wrote: 15/05/2023 12:47

Upitah drugog forumaša, sad i tebe: Je li Turci biraju političku osobu predsjednika ili sportistu predsjednika?
Ma ove metuzaleme je pregazilo vrijeme. 75 godina. Sta on moze ponuditi? Za njega se glasa iskljucivo jer mu je Erdogan preko puta. Moderna Turska zasluzuje nekog modernoh i progresivnog, a ne ove djuturume.
Ne smijes glasati za mlađeg jer odmah pravis buduceg diktatora, uče iz sultanovog primjera :-D
elcaliente

#37823 Re: Republika Turska

Post by elcaliente »

laik1981 wrote: 15/05/2023 12:51
HelaS wrote: 15/05/2023 12:47

Upitah drugog forumaša, sad i tebe: Je li Turci biraju političku osobu predsjednika ili sportistu predsjednika?
Ma ove metuzaleme je pregazilo vrijeme. 75 godina. Sta on moze ponuditi? Za njega se glasa iskljucivo jer mu je Erdogan preko puta. Moderna Turska zasluzuje nekog modernoh i progresivnog, a ne ove djuturume.
Pa dobro moderna Turska je samo Istanbul, Izmir i Ankra ostalo je katastrofa. Da nema turizma dole oko Antalije vozilo bi zaprezna kola ko u istocnoj Turskoj.
breuer

#37824 Re: Republika Turska

Post by breuer »

ultima_palabra wrote: 15/05/2023 16:01

Pa dobro, ali normalan covjek se zazeli kakve promjene nakon 20 godina istog, cak i ako uzmemo da je bilo dobro. A u zadnjih 10 godina sve je manje ekonomskog napretka, a sve vise tiranije i krsenja ljudskih prava.
potpuno si upravu, vjeruj da se nadam pobjedi ovog Kemala samo što kažeš, pa brate dosta vas je 20 godina, pa da ste od zlata, a svakako i niste...
HarTar

#37825 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Kemica je gotov, samo mu još nisu javili.
Post Reply