Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

xPaco1337

#61451 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Da vidimo koliko ce izdrzati ona stanica kod EP bez da je razbije neko :roll:
NecuVise

#61452 Re: Zeničani

Post by NecuVise »

belfy wrote: 14/05/2023 11:38
pa postojala je, a mislim da vozi i sada linija Blatusa-Bolnica koja ide preko GGM-a (dakle pokrije i Mokusnice i Odmut i Babinu Rijeku, a iz Travnicke treba samo prohodati do GGM-a). ta linija, zajedno sa Kanal-Bolnica i D.Gracanica-Bolnica sasvim lijepo pokriva grad. Lukovo Polje ima zasebnu liniju, a Perin Han ne bih nazvao gradskim dijelom, kao sto nisam pominjao ni prigradske linije. ja sam pomenuo samo gradski prevoz.

naravno, ne tvrdim da je gradski prevoz neko savrsenstvo, no ni ovaj postojeci se ne koristi dovoljno da bi opravdao uvodjenje nekih novih linija. ali evo, koju bi ti liniju uveo, koja ce doprinijeti funkcionalnosti, a da ne bude lutanje praznog autobusa koji samo doprinosi vecoj guzvi u saobracaju?
Vozi ta linija i sad, ali ide svakih sat vremena i to je jedna jedina linija koja ide tim dijelom. Iz Travničke da bi neko došao do neke linije treba se dobro nahodati. Na ggm može samo gore pomenutu liniju da pokupi. Iz Radakova još više. Lukovo Polje ima liniju od autobuske stanice do naselja i nazad, ja o tome nisam ni govorio. Sve linije se upravo svode na stanica - > X naselje. Ako ti odgovara odgovara, ako ne kupi auto.

Naveo sam neke od linija koje bi se mogle makar nekim minibusevima pokriti a da koliko znam nikada nisu postojale. Ništa to neće biti finansijski isplativo, ali gdje je to javni prijevoz finansijski isplativ? Može se makar neki pilot period uvesti, 3 do 6 mjeseci pa da vidimo hoće li ići. Evo prijedlog jedne linije - a.stanica na ggm pa kroz raspotočje, preko novog mosta preko Bosne, kroz perin hana i Radakovo, onda na bulevar i ggm do a.stanice. Može i obrnutom stranom. Ako to ne smatraš gradskim prijevozom, neka probaju sa linijom Radakovo Blatuša minibus. Nek se onda nekad i Hamide sjete.

Smanjenju korištenja javnog prijevoza doprinosi i uvođenje dvije odvojene mjesečne i godišnje karte iako smo prije imali samo jednu. Moglo bi se i na tome nešto uraditi, makar za penzionere i učenike/studente.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#61453 Re: Zeničani

Post by anex »

1. linija:
Blatuša ili A. Stanica - Radakovo

Bulevarom, kroz Crkvice, pored Bazena pa na kružni i u Radakovo.

2. linija:

A. Stanica - Bolnica

GGMom od A. stanice preko Carine, pored KPDoma pa do Raspotočja, preko mosta u L. Polje do bubljaka na kružni pa kroz Babinu rijeku do Bolnice.
dajdza-ze

#61454 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

scarr wrote: 14/05/2023 08:36 Uhh, bas se teskim riječima koristiš, haman sam te uvrijedio nekako. Halali bgt
Uvrijedio si sve nas koji zivimo tu. Ovako za tvoju informaciju ja sam peta generacija koja zivi u mojoj kuci koju bi ti poravno, a tu su jos moja djeca i unucadi. Znaci jos dvije generacije. Kada su nasi roditelji bukvalno molili da renoviraju kuce nisu dali iz razloga kao to je staro jezgro grada i treba to tako. Popravljalo se samo ono sto se urusavalo i samo otpadalo. Na kraju je ljudima dopizdilo i popravljali su kako je ko umio i znao. Ja sa 50i kusur godina se sjecam da su dva puta dolazili i pisali kvadraturu kuce, broj prostorija i njihovu namjenu. Sve to prije rata. Od rata na ovamo niko nas ne hebe ni 2%. O nekoj brizi grada za ovo naselje apsurdno je i govoriti. Alba jednom u godini oprat il ne oprat. Ciscenje snjega hahahaha. Ulicna rasvjeta ko u hororu. Nemamo ni hebenu mjesnu zajednicu nego nas pripojilo drugoj. Nemoj vise bogati o urbanom naselju. Odkad su cobani sisli u grad nema tu vise urbanizma.
phillie

#61455 Re: Zeničani

Post by phillie »

anex wrote: 14/05/2023 19:39 1. linija:
Blatuša ili A. Stanica - Radakovo

Bulevarom, kroz Crkvice, pored Bazena pa na kružni i u Radakovo.

2. linija:

A. Stanica - Bolnica

GGMom od A. stanice preko Carine, pored KPDoma pa do Raspotočja, preko mosta u L. Polje do bubljaka na kružni pa kroz Babinu rijeku do Bolnice.
ako ovo ne natjera nase sugradjane da vise hodaju, nece nista :D
xPaco1337

#61456 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Fali linija neka pored sopinga, jer 90% ljudi koji zive ovde, tamo vrijeme provode i tamo kupovinu obavljaju. Kako mislite da osoba bez auta ode u vecu kupovinu tamo i nosi stvari ? Najbliza stanica je kod Gimnazija. Jos onaj tamo parking je apokalipsa svaki put kad treba parkirati, najbolje bi bilo da se placa
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#61457 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Šta kaže Ai :skoljka:

Kada je riječ o Zeničanima, općenito se mogu primijetiti sljedeći opći opisi:

Radinost: Zeničani su često poznati po svojoj radinosti i marljivosti. Zenica je industrijski grad s bogatom poviješću rudarstva i metalurgije, stoga mnogi Zeničani rade u tim sektorima ili su povezani s industrijskim sektorom.

Obitelj: Obitelj je važna vrijednost u životu Zeničana. Održavanje obiteljskih veza i briga o članovima obitelji često su visoko cijenjene vrijednosti.

Sportski duh: Zeničani imaju snažnu sportsku tradiciju i interes. Grad je poznat po svojim sportskim klubovima, a mnogi Zeničani se aktivno bave sportom ili podržavaju sportske događaje.

Tolerancija: Zenica je multietnički grad, pa je tolerancija prema različitim kulturama i vjerama često vidljiva među Zeničanima. Postoji zajednički napor za izgradnju harmoničnog suživota među različitim zajednicama u gradu.

Važno je napomenuti da ovi opisi predstavljaju općenite karakteristike i da se pojedinci mogu znatno razlikovati u svojim osobinama, interesima i stavovima, bez obzira na to iz koje regije dolaze.
xPaco1337

#61458 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Istina...jedino sto je dobro kod naseg grada sto se ljudi ne dijele po vjeri i naciji. Sarajevo i Banja Luka (također najveci gradovi) su bas susta supronost. I mozda nama najslicnija je Tuzla.
billy organ

#61459 Re: Zeničani

Post by billy organ »

xPaco1337 wrote: 15/05/2023 10:44 Istina...jedino sto je dobro kod naseg grada sto se ljudi ne dijele po vjeri i naciji. Sarajevo i Banja Luka (također najveci gradovi) su bas susta supronost. I mozda nama najslicnija je Tuzla.
:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61460 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

dajdza-ze wrote: 15/05/2023 00:03
scarr wrote: 14/05/2023 08:36 Uhh, bas se teskim riječima koristiš, haman sam te uvrijedio nekako. Halali bgt
Uvrijedio si sve nas koji zivimo tu. Ovako za tvoju informaciju ja sam peta generacija koja zivi u mojoj kuci koju bi ti poravno, a tu su jos moja djeca i unucadi. Znaci jos dvije generacije. Kada su nasi roditelji bukvalno molili da renoviraju kuce nisu dali iz razloga kao to je staro jezgro grada i treba to tako. Popravljalo se samo ono sto se urusavalo i samo otpadalo. Na kraju je ljudima dopizdilo i popravljali su kako je ko umio i znao. Ja sa 50i kusur godina se sjecam da su dva puta dolazili i pisali kvadraturu kuce, broj prostorija i njihovu namjenu. Sve to prije rata. Od rata na ovamo niko nas ne hebe ni 2%. O nekoj brizi grada za ovo naselje apsurdno je i govoriti. Alba jednom u godini oprat il ne oprat. Ciscenje snjega hahahaha. Ulicna rasvjeta ko u hororu. Nemamo ni hebenu mjesnu zajednicu nego nas pripojilo drugoj. Nemoj vise bogati o urbanom naselju. Odkad su cobani sisli u grad nema tu vise urbanizma.
O kojim se kucama tacno radi
dajdza-ze

#61461 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

To su kuce iza Zenicanke pa do Lutve vulkanizera (bivseg). Od Koceve do Titove. Zenicani to poznaju kao Pišće i Kočeva a ovi "urbani" kao ruglo grada.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61462 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Aha. Mislio sam da se radi o kucama u Titovoj.
xPaco1337

#61463 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Đaba vi pricate o tim kucama, jedini razlog sto nisu srusene vjrv nasljedstvo ste razbacalo na milion dijelova, ljudi su vani, neki i ne znaju sta su nasljedili itd. Ima takvih kuca i tamo preko puta gimnazije od Henesija puticem kad se ide.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#61464 Re: Zeničani

Post by gentoo »

dajdza-ze wrote: 15/05/2023 11:18 To su kuce iza Zenicanke pa do Lutve vulkanizera (bivseg). Od Koceve do Titove. Zenicani to poznaju kao Pišće i Kočeva a ovi "urbani" kao ruglo grada.
Ti ne bi ( i tvoje komsije) da npr. dobijes stan i jos love (ili garazu) u zgradi koja bi se napravila na mjestu vasih kuca ? Nije zajebancija, onako pitam.. Znam da su oni na potoku (zgradica ispod Urbana) tako uradili i dobili za prepisivanje zemlje.
dajdza-ze

#61465 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

gentoo wrote: 15/05/2023 11:53
dajdza-ze wrote: 15/05/2023 11:18 To su kuce iza Zenicanke pa do Lutve vulkanizera (bivseg). Od Koceve do Titove. Zenicani to poznaju kao Pišće i Kočeva a ovi "urbani" kao ruglo grada.
Ti ne bi ( i tvoje komsije) da npr. dobijes stan i jos love (ili garazu) u zgradi koja bi se napravila na mjestu vasih kuca ? Nije zajebancija, onako pitam.. Znam da su oni na potoku (zgradica ispod Urbana) tako uradili i dobili za prepisivanje zemlje.
Bog te cuo. Ma naravno da bi volio, a mislim i moje komsije isto. Neko gore napisa da se kuce vode na vise vlasnika sto je djelimicno tacno. Ali ima i slucajeva gdje je 1/1. Moja kuca je moja. Sve rjeseno prije par godina kad mi je otac rahmetli umro. Moja kuca je povelika i ima 7 stambeni jedinica. Nesto ima u papirima a nesto nema. Dio dozidan '91. Kada sam u opstini trazio da to legalizujem i da platim koliko treba rekli su mi da pola moze a pola ne. Kao navodno u njihovim planovima oni bi da ruse pola moje kuce a pola da mi ostave. To ko u nadrealistima vode rat izmedju dvije sobe u stanu. Ovo kod nas ne raspetlja ni sud u Hagu.
anex
Nindža revizor

#61466 Re: Zeničani

Post by anex »

Iznajmljuješ li nešto od toga?
Bobi
Forum administrator

#61468 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Za Pišće postoji urbanistički plan od kraja 70-tih i pocetkom 80-tih, cak je u prizemlju zgrade prostora bila maketa sa zgradama ovi stariji moraju se sjecat ali kako je krenulo nakon titine smrti sve prema dole nije bilo ni para ni volje da se to uradi.
xPaco1337

#61469 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Kriminalan je put do Banja Luke od Zenice. Iskreno da tako bitni gradovi ne budu povezani je smijesno.
Bobi
Forum administrator

#61470 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Pravo zanimljivo, Dodo rekao dati 10 % za projekat :D. Cesta bi bila po šumama i goramaaaa... :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61471 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote: 15/05/2023 13:52
Pravo zanimljivo, Dodo rekao dati 10 % za projekat :D. Cesta bi bila po šumama i goramaaaa... :D
10% na kafu? :D
anex
Nindža revizor

#61472 Re: Zeničani

Post by anex »

Ima li kakve fajde praviti taj put iznova ako već postoji put Zenica - B. Luka preko Borja?

Zašto se ovaj put ne popravi jer je dobar, širok...
dajdza-ze

#61473 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

anex wrote: 15/05/2023 13:04 Iznajmljuješ li nešto od toga?
Htjeo sam ja studentice al ne da zena. :roll: Zauzeto sve.
dajdza-ze

#61474 Re: Zeničani

Post by dajdza-ze »

Bobi wrote: 15/05/2023 13:50 Za Pišće postoji urbanistički plan od kraja 70-tih i pocetkom 80-tih, cak je u prizemlju zgrade prostora bila maketa sa zgradama ovi stariji moraju se sjecat ali kako je krenulo nakon titine smrti sve prema dole nije bilo ni para ni volje da se to uradi.
Znam drug. Gledo tu maketu i mislio kako ce bit super. Al kurko nurko. A onda je stigla demokratija i pravo da budes u prvom safu i ode sve u ....
Ako nastavim banovace me.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61475 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Bobi wrote: 15/05/2023 13:50 Za Pišće postoji urbanistički plan od kraja 70-tih i pocetkom 80-tih, cak je u prizemlju zgrade prostora bila maketa sa zgradama ovi stariji moraju se sjecat ali kako je krenulo nakon titine smrti sve prema dole nije bilo ni para ni volje da se to uradi.
Sjecam se :skoljka:
Post Reply