Republika Turska

sumirprimus

#37776 Re: Republika Turska

Post by sumirprimus »

Altsa wrote: 15/05/2023 11:04 Sta ako opet ne dobije niko natpolovicno.
kako nece bit natpolovicno ako su dvojica u drugom krugu ???
apsidejzi

#37777 Re: Republika Turska

Post by apsidejzi »

Kako ono veli Balasevic: "Nama je lepo, taman kako smo zasluzili" u svojoj pjesmi Putuj Evropo. Eh upravo tako nesto mogu kazati i za ove glupe turke. Prosto nevjerovatno!!! Citam vijest na klix portalu da je Erdogan odnio ubjedljivu pobjedu u regijama koje su pogodili zemljotresi. Znaci covjek ne zna bil se smijao il plakao. Ovaj Stokholmski sindrom je pravo zajebana stvar. Znaci, Erdogan je na vlasti zadnjih 20 godina, direktno ili indirektno je pustio i dopustio ilegalnu gradnju koja je uzrok velikih zrtava zemljotresa, i opet stoka glasa za njega. Meni je ovo neshvatljivo. Ovakvo ljudsko ponasanje. Ta potreba za vodjom u teskim trenucima, kompleks potrebe za ocem, bozanstvom ili nekim drugim oblikom zastitnika.

Pa Erdogan vas je zajebao sa tom gradnjom i vi opet glasate za njega u vecini. Tacno da covjek pomisli kako su zasluzili jos takvih zemljotresa. Ne mozes bit dzubre i zelit nekome tako nesto, al ljude fakat treba lupat toljagom po glavi dok ne dodju pameti. Jbt, citao sam nedavno jednu knjigu iz psihologije o psihopatama gdje se opisuje kako tim ljudima ne radi neki dio mozga zaduzen za empatiju. Ili ako radi, onda radi u smanjenom kapacitetu. To cini da se oni ne mogu poistovjetiti sa osjecajima drugih ljudi. Njima su neshvatljive tudje emocije i zato imaju tendenciju da iskoristavaju te ljude. Cak i uzivaju u iskoristavanju istih. Mnogi se ponose time i smatraju da te ljude treba iskoristiti jer su to i zasluzili.

Ja tacno sada imam ovaj psihopatski osjecaj za ove turke iz regija koje je pogodio zemljotres. Muzi ih Erdogane, jebi ih u glavu, uzmi im sve. Nek se pate citav zivot. Nista im nemoj dati. Nek se pate do kraja zivota jer nista bolje nisu ni zasluzili. Jebo me svak ako je ovo normalno. Ja sam mislio da ce erdo izgubit u ovim regijama. Da ce biti potopljen. Klinko. On osvoji vecinu. Erdogane: "Njima je lijepo, taman kako su zasluzili". Udri.
ma_zdra'o

#37778 Re: Republika Turska

Post by ma_zdra'o »

Pa nisu sve srusene zgrade sagradjene za vrijeme Erdoana.
Sta cemo sa zgradama koje se raspadaju a pravljene su za vrijeme CHP? Ko za to snosi odgovornost? Opet brkica?
Seyfo

#37779 Re: Republika Turska

Post by Seyfo »

Erdi je pokazao snagu sistema u snalaženju države nakon zemljotresa, tj o svim događajima koji su uslijedili nakon katastrofe. Spasilački timovi isu često ponavljali svoju oduševljenost o sbalaženju države u danima nakon nesreće.
Ozimician

#37780 Re: Republika Turska

Post by Ozimician »

apsidejzi wrote: 15/05/2023 11:17 Kako ono veli Balasevic: "Nama je lepo, taman kako smo zasluzili" u svojoj pjesmi Putuj Evropo. Eh upravo tako nesto mogu kazati i za ove glupe turke. Prosto nevjerovatno!!! Citam vijest na klix portalu da je Erdogan odnio ubjedljivu pobjedu u regijama koje su pogodili zemljotresi. Znaci covjek ne zna bil se smijao il plakao. Ovaj Stokholmski sindrom je pravo zajebana stvar. Znaci, Erdogan je na vlasti zadnjih 20 godina, direktno ili indirektno je pustio i dopustio ilegalnu gradnju koja je uzrok velikih zrtava zemljotresa, i opet stoka glasa za njega. Meni je ovo neshvatljivo. Ovakvo ljudsko ponasanje. Ta potreba za vodjom u teskim trenucima, kompleks potrebe za ocem, bozanstvom ili nekim drugim oblikom zastitnika.

Pa Erdogan vas je zajebao sa tom gradnjom i vi opet glasate za njega u vecini. Tacno da covjek pomisli kako su zasluzili jos takvih zemljotresa. Ne mozes bit dzubre i zelit nekome tako nesto, al ljude fakat treba lupat toljagom po glavi dok ne dodju pameti. Jbt, citao sam nedavno jednu knjigu iz psihologije o psihopatama gdje se opisuje kako tim ljudima ne radi neki dio mozga zaduzen za empatiju. Ili ako radi, onda radi u smanjenom kapacitetu. To cini da se oni ne mogu poistovjetiti sa osjecajima drugih ljudi. Njima su neshvatljive tudje emocije i zato imaju tendenciju da iskoristavaju te ljude. Cak i uzivaju u iskoristavanju istih. Mnogi se ponose time i smatraju da te ljude treba iskoristiti jer su to i zasluzili.

Ja tacno sada imam ovaj psihopatski osjecaj za ove turke iz regija koje je pogodio zemljotres. Muzi ih Erdogane, jebi ih u glavu, uzmi im sve. Nek se pate citav zivot. Nista im nemoj dati. Nek se pate do kraja zivota jer nista bolje nisu ni zasluzili. Jebo me svak ako je ovo normalno. Ja sam mislio da ce erdo izgubit u ovim regijama. Da ce biti potopljen. Klinko. On osvoji vecinu. Erdogane: "Njima je lijepo, taman kako su zasluzili". Udri.
Pa iskreno ne znam koliko si pratio vijesti o zemljotresu, ali opozicija je vec ranije kritikovala vlast zbog "loseg kvaliteta gradnje" socijalnih stanova koje je drzava gradila u tom podrucju. Ispostavilo se na kraju da nijedna (ili skoro nijedna) od tih "socijalnih zgrada", dakle koje je gradila direktno drzava/vlast, nije se srusila u toku zemljotresa.Tako da je time opoziciji bio izbijen glavni argument iz ruku.

Eh sto se privatnih investitora tice, tu je svakako bilo svega, ali tu su se jednako "dobrim" pokazale i zgrade za koje je dozvole izdavala i sadasnja vlast i sadasnja opozicija (tadasnja vlast).
DaysleepeR

#37781 Re: Republika Turska

Post by DaysleepeR »

Potpuno je deplasirano ne biti državljanin Turske ili barem ne živjeti u Turskoj a razglabati ko je dobar ili nije dobar za njih.
I pro i contra.
Građani Turske će odabrati svoju vlast, i to tako treba da bude.
Altsa

#37782 Re: Republika Turska

Post by Altsa »

sumirprimus wrote: 15/05/2023 11:08
Altsa wrote: 15/05/2023 11:04 Sta ako opet ne dobije niko natpolovicno.
Mogu imati isti procenat sto nije ni nemoguce s obzirom da je ovaj treci imao 5%.
Last edited by Altsa on 15/05/2023 12:09, edited 1 time in total.
Lopez1981

#37783 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

ma_zdra'o wrote: 15/05/2023 11:30 Pa nisu sve srusene zgrade sagradjene za vrijeme Erdoana.
Sta cemo sa zgradama koje se raspadaju a pravljene su za vrijeme CHP? Ko za to snosi odgovornost? Opet brkica?
Oko 97% srusenih zgrada napravljeno prije dolaska AKP na vlast. Jedno je sta se na forumu "gusla" drugo su cinjenice. Covjeku sa bar malo mozga je bilo jasno bilo da ce pokidati u regiji koju je pogodio zemljotres.
DaysleepeR

#37784 Re: Republika Turska

Post by DaysleepeR »

Altsa wrote: 15/05/2023 12:07
sumirprimus wrote: 15/05/2023 11:08

Mogu imati isti procenat sto nije ni nemoguce s obzirom da je ovaj treci imao 5%.
Isti procenat sa dvije decimale mogu imati u nekoj one in a milion situaciji

ali isti broj glasova ne mogu imati nikako
HelaS

#37785 Re: Republika Turska

Post by HelaS »

ANamelessGhoul wrote: 15/05/2023 09:59 Bolje Erdo nego ovaj fosil Kemo. frajer je totalno bezlican plus mu 75
Je li stariji od Bidena? Koliko Erdogan ima godina? Je li predsjednikova funkcija politička, ili sportska?
HelaS

#37786 Re: Republika Turska

Post by HelaS »

DaysleepeR wrote: 15/05/2023 11:59 Potpuno je deplasirano ne biti državljanin Turske ili barem ne živjeti u Turskoj a razglabati ko je dobar ili nije dobar za njih.
I pro i contra.
Cijeli svijet ove izbore proglasio najvažnijim političkim događajem, ali mi imamo pametnjakoviće :-)
DaysleepeR

#37787 Re: Republika Turska

Post by DaysleepeR »

HelaS wrote: 15/05/2023 12:24
DaysleepeR wrote: 15/05/2023 11:59 Potpuno je deplasirano ne biti državljanin Turske ili barem ne živjeti u Turskoj a razglabati ko je dobar ili nije dobar za njih.
I pro i contra.
Cijeli svijet ove izbore proglasio najvažnijim političkim događajem, ali mi imamo pametnjakoviće :-)
kako sam rekao, teško da ko razglaba koliko je Erdogan dobar ili loš za turke

može se razglabati uticaj na nas, ali ići dotle pa razglabati o ekonomiji, platama i ostalom što se tiče samo onih koji žive tamo je niđe veze
Altsa

#37788 Re: Republika Turska

Post by Altsa »

DaysleepeR wrote: 15/05/2023 12:18
Altsa wrote: 15/05/2023 12:07

E nek si mi ti rekao :roll:
ElRe

#37789 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

breuer wrote: 15/05/2023 10:04 fkt mi nije jasno da nisu mogli naći mlađu i karizmatičniju alternativu od ovog Kemala? iskreno me i iznenadilo koliko je glasova dobio, iako se tu radi o glasovima protiv Erdoana, a ne onima izričito namijenjenim njemu...
Lik nije dao da bilo ko drugi bude kandidat. Skresao je broj mjesta u parlamnetu svoje strane, dajući mjesta ostalim članovima velike koalicije. Sada će ga to koštati pozicije u stranci.

Kopiran scenario Nikšić SDP. Yavas je bio najbolji kandidat opozicije. Kolega je član IYI partije i kaže da ovakve rezultate nisu očekivali ni u ludilu. Prema pocenama imalu su Kemal je trebao dobiti 52-55% glasova. Ali nije uspio samo svojim zaslugama.
DaysleepeR

#37790 Re: Republika Turska

Post by DaysleepeR »

Altsa wrote: 15/05/2023 12:32
DaysleepeR wrote: 15/05/2023 12:18

Oči moje, takve gluposti pišeš da daješ utisak da ti se treba objasniti pomoću onih drvenih kugli što se vozaju lijevo desno

Image
laik1981

#37791 Re: Republika Turska

Post by laik1981 »

ElRe wrote: 15/05/2023 12:34
breuer wrote: 15/05/2023 10:04 fkt mi nije jasno da nisu mogli naći mlađu i karizmatičniju alternativu od ovog Kemala? iskreno me i iznenadilo koliko je glasova dobio, iako se tu radi o glasovima protiv Erdoana, a ne onima izričito namijenjenim njemu...
Lik nije dao da bilo ko drugi bude kandidat. Skresao je broj mjesta u parlamnetu svoje strane, dajući mjesta ostalim članovima velike koalicije. Sada će ga to koštati pozicije u stranci.

Kopiran scenario Nikšić SDP. Yavas je bio najbolji kandidat opozicije. Kolega je član IYI partije i kaže da ovakve rezultate nisu očekivali ni u ludilu. Prema pocenama imalu su Kemal je trebao dobiti 52-55% glasova. Ali nije uspio samo svojim zaslugama.
Bolji je kandidat bio i gradonacelnik Istambula. Vala ovaj Kemo metuzalem pravi. Nista on ne bi bio bolji od Erdogana.
apsidejzi

#37792 Re: Republika Turska

Post by apsidejzi »

Ozimician wrote: 15/05/2023 11:45
apsidejzi wrote: 15/05/2023 11:17 Kako ono veli Balasevic: "Nama je lepo, taman kako smo zasluzili" u svojoj pjesmi Putuj Evropo. Eh upravo tako nesto mogu kazati i za ove glupe turke. Prosto nevjerovatno!!! Citam vijest na klix portalu da je Erdogan odnio ubjedljivu pobjedu u regijama koje su pogodili zemljotresi. Znaci covjek ne zna bil se smijao il plakao. Ovaj Stokholmski sindrom je pravo zajebana stvar. Znaci, Erdogan je na vlasti zadnjih 20 godina, direktno ili indirektno je pustio i dopustio ilegalnu gradnju koja je uzrok velikih zrtava zemljotresa, i opet stoka glasa za njega. Meni je ovo neshvatljivo. Ovakvo ljudsko ponasanje. Ta potreba za vodjom u teskim trenucima, kompleks potrebe za ocem, bozanstvom ili nekim drugim oblikom zastitnika.

Pa iskreno ne znam koliko si pratio vijesti o zemljotresu, ali opozicija je vec ranije kritikovala vlast zbog "loseg kvaliteta gradnje" socijalnih stanova koje je drzava gradila u tom podrucju. Ispostavilo se na kraju da nijedna (ili skoro nijedna) od tih "socijalnih zgrada", dakle koje je gradila direktno drzava/vlast, nije se srusila u toku zemljotresa.Tako da je time opoziciji bio izbijen glavni argument iz ruku.

Eh sto se privatnih investitora tice, tu je svakako bilo svega, ali tu su se jednako "dobrim" pokazale i zgrade za koje je dozvole izdavala i sadasnja vlast i sadasnja opozicija (tadasnja vlast).
Nije poenta u tome ko je gradio. Poenta je u tome ko je nesto uradio da se to promijeni. U prethodnih 20 godina, da je htio, Erdogan je mogao sve te stare zgrade dodatno osigurati. Nije uradio nista osim sto je uveo porez na zemljotres koji je koristen u druge stvari. Vlast se treba promijeniti u onom trenutku kada postane jasno da stvari ne funkcionisu. Nebitno ko je odgovoran. Mora se poslati poruka da zelis promjenu i da ne prihvatas trenutno stanje. Ovim glasanjem za Erdogana, oni su rekli slijedece: 97% srusenih gradjevina (ako je podatak kojeg pre iznio forumas u postu iznad tacan) je izgradjeno prije Erdogana i dio njih se srusio. Mi cemo nastaviti zivjeti u ostatku tih starih zgrada koje se opet mogu srusiti pri iducem zemljotresu. Glasacemo za Erdogana koji nije nista uradio u proteklih 20 godina da se ovih 97% zgrada ucvrsti. On ni nakon izbora nece nista uraditi, jer sto bi uradio. Ljudi svkako glasaju za njega.

Ja primjecujem matricu na ovom forumu, ali i generalno na balkanu i vidim razliku sa zapadni demokratijama npr. Nama je bitno ko je sta uradio i ko stoji iza cega, ko je sta rekao. Ime nam je bitno. Na zapadu je princip bitan. Ako se desi neko sranje, vlast ce se promijeniti makar ova nova bila gora. Jednostavno ovi ne mogu ostati na vlasti kako god idealan plan za buducnost imali. Imali ste priliku da se pokazete, desilo se sranje. Haj razguli sad.

U Svedskoj npr na izborima, izgubise socijaldemokrati iako su realno imali dobar plan koji bi sigurno donio vise prosperiteta drustvu. Medjutim, usrali su sa uvozom arapa i crnaca i narod ih je jednostavno kaznio glasanjem za druge. Za divno cudo, i kod nas u Federaciji BiH se desilo nesto takvo. Bakir i ekipa su toliko usrali da vise niko nije htio sa njima u vlast. Hajte sad malo u opoziciju pa se skontajte sta su vam prioriteti pa se onda na iducim izborima vratite sa novim postavkama.

Tako je trebalo biti i sa Erdoganom u podrucjia sa zemljotresom. Ali nije. Zato i zasluzuju da i dalje zive u starim zgradama koje ce se srusiti pri iducem jacem zemljotresu. Erdo nece uciniti nista po tom pitanju. Kako znam da nece? Pa kad nije ucinio za 20 godina, sto bi sad?
HelaS

#37793 Re: Republika Turska

Post by HelaS »

laik1981 wrote: 15/05/2023 12:43
ElRe wrote: 15/05/2023 12:34

Bolji je kandidat bio i gradonacelnik Istambula. Vala ovaj Kemo metuzalem pravi. Nista on ne bi bio bolji od Erdogana.
Upitah drugog forumaša, sad i tebe: Je li Turci biraju političku osobu predsjednika ili sportistu predsjednika?
laik1981

#37794 Re: Republika Turska

Post by laik1981 »

HelaS wrote: 15/05/2023 12:47
laik1981 wrote: 15/05/2023 12:43
Upitah drugog forumaša, sad i tebe: Je li Turci biraju političku osobu predsjednika ili sportistu predsjednika?
Ma ove metuzaleme je pregazilo vrijeme. 75 godina. Sta on moze ponuditi? Za njega se glasa iskljucivo jer mu je Erdogan preko puta. Moderna Turska zasluzuje nekog modernoh i progresivnog, a ne ove djuturume.
kio01

#37795 Re: Republika Turska

Post by kio01 »

DaysleepeR wrote: 15/05/2023 12:27
HelaS wrote: 15/05/2023 12:24

može se razglabati uticaj na nas, ali ići dotle pa razglabati o ekonomiji, platama i ostalom što se tiče samo onih koji žive tamo je niđe veze
Ekonomija i plate nisu subjektivna stvar. Mjeri se, poredi se (komparativna politika je jedna od osnovnih poddisciplina politickih nauka). Zasto ljudi van Turske ne bi mogli razgovarati o objektivno astronomicnoj inflaciji u Turskoj, te objektivno glavnim razlogom te inflacije, Erdoganom?

Demokratija takodjer ima objektivna mjerila, Erdogan objektivno unistava demokratiju Turske.
DaysleepeR

#37796 Re: Republika Turska

Post by DaysleepeR »

kio01 wrote: 15/05/2023 12:53

Ekonomija i plate nisu subjektivna stvar. Mjeri se, poredi se (komparativna politika je jedna od osnovnih poddisciplina politickih nauka). Zasto ljudi van Turske ne bi mogli razgovarati o objektivno astronomicnoj inflaciji u Turskoj, te objektivno glavnim razlogom te inflacije, Erdoganom?

Demokratija takodjer ima objektivna mjerila, Erdogan objektivno unistava demokratiju Turske.
Jer je to objektivno beznačajno i bespredmetno.
Altsa

#37797 Re: Republika Turska

Post by Altsa »

DaysleepeR wrote: 15/05/2023 12:39
Altsa wrote: 15/05/2023 12:32
Oči moje, takve gluposti pišeš da daješ utisak da ti se treba objasniti pomoću onih drvenih kugli što se vozaju lijevo desno

Image
To oci moje i seljacko obracanje mozes svojoj zeni ili decku da prosipas a ne meni. Na svakoj temi te ljudi pobijaju i ubijaju sa argumentima i ti nasao da pametujes nekome.
Ozimician

#37798 Re: Republika Turska

Post by Ozimician »

kio01 wrote: 15/05/2023 12:53

Pa sta znaci unistavanje demokratije? Ako lik pobjedi i to sa izlaznoscu od 90%, to je praznik demokratije, vecina zemalja u svijetu moze samo sanjati o toliko velikoj izlaznosti.

Demokratija u prevodu znaci - vladavina naroda, u sirem tumacenju - vlast po mjeri naroda.

Dakle ocito je da narod u Turskoj zeli takvu vlast i podrzava to sto ta vlast radi. Eh sad ako ta vlast ukida neka prava nekima - i to je onda ocito vecinska volja naroda. Demokratija se ocito tumaci samo jednostrano.
DaysleepeR

#37799 Re: Republika Turska

Post by DaysleepeR »

Altsa wrote: 15/05/2023 12:57
DaysleepeR wrote: 15/05/2023 12:39

Image
To oci moje i seljacko obracanje mozes svojoj zeni ili decku da prosipas a ne meni. Na svakoj temi te ljudi pobijaju i ubijaju sa argumentima i ti nasao da pametujes nekome.
Mene neko pobija sa argumentima? Na svakoj temi?

To što ja odustanem od rasprave sa budalama ne znači da me je neko pobio. Postoji donji nivo ispod kojeg se ne isplati nastavljati sa komunikacijom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#37800 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

I pro i contra.
Tacno tako.

Mene samo zanima prestanak vazalnog odnosa prema Turskoj olicnoj u doktrini da smo mi nekakvo siroce ostavljeno strancu u amananet i prestanak sponzorisanja Bakira i SDA.

U tom kontekstu se i javljam.

Za Tursku me boli briga kao i njih za mene. Snaci ce se oni vec i bez mog misljenja.
Post Reply