Ukrajina

drug_profi

#160451 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

japin_mutapi wrote: 14/05/2023 22:45 lagano se zakuhavs
ukrajinska ofanziva ide lagano, korak po korak

mozda je vec pocela
Nema tu "možda". Počelo je. To je to. Faza 1.
Tyke

#160452 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

drug_profi wrote: 14/05/2023 20:46
skrbavi-admin wrote: 14/05/2023 18:02 jel to znaci da je protuofanziva u toku.... jebemu mater ja kad god ne pratim desava se nesto... bilo da je rat bilobda je sport... lad god pratim "moji" gube
Koliko ja kontam, a tako i izgleda, ofanzivna izviđanja oko Bahmuta su napravila paniku kod Rusa i doslo je kolapsa odbrane na vise mjesta. To su lokalne jedinice odlucile da eksploatisu.
Zapadna tehnika, Bradliji, Chaliji, Leopardi jos se nisu nigdje ukljucili, kao ni novoformirane jurisne brigade.

Ovo je sad faza oblikovanja bojista i udara u pozadinu. Bahmut se raspada iskljucivo zbog fizičke i psihičke iscrpljenosti ruskih jedinica.
Ovo je moje misljenje.
I ja mislim da ne ovo ciljamo ispipavanje terena, da vide hoce li ruje povuci neke jedinice sa drugih dijelova ratista prema Bahmutu i tako oslabiti linije obrane najprije na Jugu. Ako to urade, onda lakse napadas dijelove odakle su povukli jedinice, u protivnom jos agresivnije napadas Bahmut po bokovima i tjeras ih u okruzenje ili povlacenje, a i tad si u piziciji da krenes naprijed gdje agresor svakako mora dovesti svjeze krvi i naoruzanja jer bez logistike odose nazad u 3pm.

Bice ovo sahovska borba i nadmudrivanje od strane Ukrajinaca, ocajani dodatnim i svjezim jedinicama i kolicinom oruzja.
Bernardinac

#160453 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 14/05/2023 23:06
lajkujMe wrote: 14/05/2023 22:23 Lol poslali Slovenski t55 u napad wtf haha

Jel sigurno T55S jer to je onda jedna od novih brigada?
Ne vidi se dobro, bar ja ne mogu skontat. Video je isječen pa ne znamo jel mina ili nešto drugo.
Trojica su izašla, jednog vuku, ne vidi se da neko puca po njima?
Sam je. Možda pogrešno skretanje?
drug_profi

#160454 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Tyke wrote: 14/05/2023 23:12
drug_profi wrote: 14/05/2023 20:46

Koliko ja kontam, a tako i izgleda, ofanzivna izviđanja oko Bahmuta su napravila paniku kod Rusa i doslo je kolapsa odbrane na vise mjesta. To su lokalne jedinice odlucile da eksploatisu.
Zapadna tehnika, Bradliji, Chaliji, Leopardi jos se nisu nigdje ukljucili, kao ni novoformirane jurisne brigade.

Ovo je sad faza oblikovanja bojista i udara u pozadinu. Bahmut se raspada iskljucivo zbog fizičke i psihičke iscrpljenosti ruskih jedinica.
Ovo je moje misljenje.
I ja mislim da ne ovo ciljamo ispipavanje terena, da vide hoce li ruje povuci neke jedinice sa drugih dijelova ratista prema Bahmutu i tako oslabiti linije obrane najprije na Jugu. Ako to urade, onda lakse napadas dijelove odakle su povukli jedinice, u protivnom jos agresivnije napadas Bahmut po bokovima i tjeras ih u okruzenje ili povlacenje, a i tad si u piziciji da krenes naprijed gdje agresor svakako mora dovesti svjeze krvi i naoruzanja jer bez logistike odose nazad u 3pm.

Bice ovo sahovska borba i nadmudrivanje od strane Ukrajinaca, ocajani dodatnim i svjezim jedinicama i kolicinom oruzja.
Šta ja zapravo mislim. Bahmut bi mogao biti glavni pravac. Iz mnogo razloga.
Ali ce prvo biti fejk glavni pravac, da opet navuce pojacanja, pa ce onda jug i sjever preuzeti tu ulogu, a onda opet Bahmut, Alchevsk, gdje će se front razviti u Donjecki i Luhanski gdje se ukljucuju prodori iz Vuhledara, Avdivke, Svatova...
Spajanjem tih klinova, ruska sila u Ukrajini je gotova.

Ali lako je reći, a treba izvesti i za to je tu GŠ ZSU.
mishic

#160455 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ofanziva zvanično nije počela jer nisu uvedene nove snage i naoružanje. Ali ova tri dana oko Bahmuta krenulo je Bahmućenje Rutalja na zastrašujući način. Složi artiljerija, uleti po neki tenk i sastavi po rovovima i tranšeama a potom oklpni transporteri i pješadija koja dođe da počisti rovove. U nekim dijelovima oko Bahmuta gdje je bila šuma koja je potpuno uništena na svaka 2-3 metra je rutalj ili wagnerovac u raspadanju. Na tom dijelu i današnji gubici agresora su 200+ a neke jedinice se žale da ih opterećuje veliki broj zarobljenika koje moraju proslijeđivati što ih ometa u borbi.

Sada postaje malo jasnija Prigožinova kuknjava o velikim gubicima jer su leševi na sve strane.
madner

#160456 Re: Ukrajina

Post by madner »

Objasnio je Cooper zasto nove snage nece biti odmah uvedene. To je prosle godine bio recept za ogromne gubitke.

Ofanziva je pocela jer Ukraina trosi municiju koju je stedila sest mjeseci da moze par mjeseci da udara.

Napredovanje danas
haubica_i_to_teshka

#160457 Re: Ukrajina

Post by haubica_i_to_teshka »

madner wrote: 14/05/2023 23:41 Objasnio je Cooper zasto nove snage nece biti odmah uvedene. To je prosle godine bio recept za ogromne gubitke.

Ofanziva je pocela jer Ukraina trosi municiju koju je stedila sest mjeseci da moze par mjeseci da udara.

Napredovanje danas
Ne vjerujem da je pocela.
Mozda trose vise municije nego uobicajeno, ali logisticki nisu bili spremni.Bolnice nisu bie ispraznjene, nedostatak ljekara i ostalog med.osoblja, etc sto bi svakako bilo ucinjeno prije ofanzive (mali, ali vazan detaljcic za "pravu" ofanzivu :D ).
GandalfSivi

#160458 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Sve zavisi od definicije kontraofanzive.Ako se pocetne carke i par raketnih napada racunaju, onda jeste pocela. Za nas treceligase, kontraofanziva pocinje kada minimum 50K ljudi sa tehnikom udare negdje na liniju, ono koordinovano vazduhoplovstvo, artiljerija, mehanizacija i ljudstvo...
drug_profi

#160459 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Svaka operacija ima svoje faze.
npr. iz glave bez nekog velikog znanja:
- izviđački napadi,
- oblikovanje bojišta
- udari u pozadinu i PVO
- fejk napadi
- glavni napadi
- trtmrtsmrt
madner

#160460 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ukraina je predstavila dva kapaciteta koja nije imala u zadnjih 10 dana. VKS je radio sto je htio 6 mjeseci, sada ne zna sta je sigurno. Prebacili su logistiku na Himars sigurne postavke da bi ih pogodili sa necim sa vise dometa u tandemu sa laznim metama.

To se ne otkriva dok nije bitno, jer sada imaju prozor do adaptacije gdje je Ruska efikasnost smanjena.

Kada ubace friske jedinice to ce biti ili vrhunac ofanzive ili znak za totalni raspad kod Rusa.

Sto se tice medicinskih kapaciteta, ne znam dovoljno, ali osiguravanje logistickih ruta ce smanjiti gubitke u samom gradu.
drug_profi

#160461 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Strelkov-Girkin je rekao da je Prigožin Židov kojeg na vlast gura drugi Židov, Sergej Kirijenko, te da stoga Prigožina ne bi trebalo pustiti na vlast u Rusiji.

Tema židovske zavjere konačno je razotkrivena.

@kazansky2017
drug_profi

#160462 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bradliji negdje blize frontu. Snimaju naoruzani i za front opremljeni vojnici ZSU.

Mozda sjever?
drug_profi

#160463 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Kažu "Brijanski trokut", mjesto gdje misteriozno padaju letjelice.

geralt

#160464 Re: Ukrajina

Post by geralt »

https://www.washingtonpost.com/national ... documents/
In late January, with his mercenary forces dying by the thousands in a fight for the ruined city of Bakhmut, Wagner Group owner Yevgeniy Prigozhin made Ukraine an extraordinary offer.

Prigozhin said that if Ukraine’s commanders withdrew their soldiers from the area around Bakhmut, he would give Kyiv information on Russian troop positions, which Ukraine could use to attack them. Prigozhin conveyed the proposal to his contacts in Ukraine’s military intelligence directorate, with whom he has maintained secret communications during the course of the war, according to previously unreported U.S. intelligence documents leaked on the group-chat platform Discord.
Navodno se u Africi sastajao sa oficirima ukrajinskog GUR-a. Izvor je Washington Post, nema boljeg.

70% da je tacno (lici mi ovo na Prigozina), 30% da je u pitanju vrhunski ukrajinski psyops
lajkujMe

#160465 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

madner wrote: 14/05/2023 23:06
lajkujMe wrote: 14/05/2023 22:23 Lol poslali Slovenski t55 u napad wtf haha

Jel sigurno T55S jer to je onda jedna od novih brigada?
Ipak je T72 nije T55
Čitalac

#160466 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Tenzičan intervju Zelenskog Washington Postu, žustro je reagovao na pitanja o američkim dokumentima i kontaktima Prigožina sa ukrajinskom službom.
„...Opet radite, izvinjavam se, ono što ste radili ranije. Objavljujete nekakvu informaciju koja ne pomaže našoj državi, ne pomaže nam da branimo svoju državu. Dakle, ne razumijem baš o čemu pričate. Ne razumijem baš vaš cilj. Je li vaš cilj pomoći Rusiji? Mislim, to znači da imamo različite ciljeve...Svako od ovih pitanja jednostavno demotiviše Ukrajinu, demotiviše određene partnere da pomognu Ukrajini. Pa, na ovaj ili onaj način, jednostavno ne razumijem vaš cilj.
Naš cilj nije da pomognemo Rusiji.
-Pa, izgleda drugačije...
Niko nam lično nije dao ove podatke. Ovo je bilo u dokumentima koji su procurili, koji ukazuju, kao što sam ranije rekao, da vas SAD prisluškuju.
-A ako imate povjerljiva dokumenta, to znači da vam ih je neko dao. Ako imate pristup dokumentima, neko vam ih je dao...Vi sada citirate neke dokumente kao originale, ne shvatajući odgovornost za to, samo govorite o nekim informacijama. Za mene je to nerazumljiva informacija, ali u ovom, u našem dijalogu, želim da shvatim zašto to radite. Rekao sam vam na početku našeg razgovora da vjerujem da to što je pokrenuto na polju informisanja, pomaže Rusiji, definitivno ne pomaže Ukrajini. Angažovani ste u nastavku ove priče. I zato vas pitam da li je to vaš izbor i da li mislite da Ruskoj Federaciji treba pomoći u raznim sferama — kada da očekuju ukrajinsku kontraofanzivu, u kom pravcu, da znaju kada dolazimo, da znaju sa kakvim snagama raspolažemo, šta rade naše službe...Pa, ako je to tako, onda...
Ti dokumenti su procurili, sedmicama su bili na internetu...
-Mi, normalno društvo, nismo mogli pristupiti svemu ovome, nismo mogli. A onda su, mislim, počele izlaziti informacije da će sve biti djelimično objavljeno. Mislim da ste vi, ili vaše uredništvo, ili bilo ko. Ne želim nikoga da uvrijedim, ne znam. Zato danas objavljujete ove informacije jednu po jednu. Objavljujete informacije o kontraofanzivi u Ukrajini, o ovome ili onom. Rekao sam već da vjerujem da je to, kako to da kažem...neko je negdje čuo, neko je negdje objavio, ali informacija je sastavljena, a drugačija je i definitivno ne ide u korist Ukrajine. To je sve. A sada želite da uhvatite bika za rogove. Morate potkrijepiti ili ne potkrijepiti ovu informaciju, i tada će vaša informacija imati određenu težinu, jer predsjednik Ukrajine na njih reaguje. Da li razumijete? Vi se trenutno igrate stvarima koje nisu dobre za naše ljude. Nije prvi put da ovo govorim. Mislim da je to pogrešno, ali vi ipak kažete: „Još samo malo, još nije gotovo….“
Došli smo da razgovaramo s vama o ovome. Jasno je da je to osjetljivo za vas i vašu zemlju.
-Nije osjetljivo. Ako vam odgovorim da je osjetljivo, to znači da se radi o pravim dokumentima. Molim vas, prestanite da se igrate sa mnom. Ja sam predsjednik zemlje u ratu. Rekao sam kakva je moja reakcija na te dokumente, rekao sam da to nije dobro za naše ljude. Znate, ne igram "Counter-Strike". Spremamo kontraofanzivu...
SanskiBiser

#160467 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Kenneth Gregg jutros
15.05.2023 ažuriranje.

- Počinjemo u Avdiivki gdje snažno pritiskamo Krutu Balku. Ovaj dio prednje strane ostavljen je malo u oblaku, ali igra veliku ulogu u strategiji koju sada slijedimo. Dok napredujemo prema Krutoj Balki, koja je glavno središte-čvorište za turiste, oni ne mogu da štede posadu na tom mjestu. U cjelini treba znati da je od prve crte do Makijevke svega 14 km. U mogućem napadu i zauzimanju Makijevke, imamo kontrolu nad linijama održavanja do samog Donjecka.

Pa do Bakhmuta gdje nastavljamo s osvajanjem. Zapadno od Klishchiivke, turisti su se povukli 1,5 km kako ne bi bili odsječeni. Wagner je poslao pojačanje "zadruzi" jer bi njihove operacije u samom Bakhmutu bile ugrožene ako izgube položaj. Klishchiivka je baza za turističku 72. brigadu koja je dobila odgovarajuću obalu. Zbog toga im glavni kuhar ne vjeruje previše.

Na sjevernoj strani Bakhmuta proširili smo naš napad i sada je samo pitanje vremena kada ćemo zauzeti Berkhiivku, kada se to dogodi, Wagnerov stožer u Yahidneu je ugrožen.

Budući da je wagner morao priteći u pomoć 72-ici, to je utjecalo na njih u samom Bakhmutu. Moje osobno mišljenje je da neće proći mnogo dana prije nego što se vratimo na željeznicu. Nakon toga turisti se moraju povući preko kanala.

Naša je ofenziva započela kao laki pješački napad, ali sada imamo tenkove i težu opremu. To govori da su naši zapovjednici apsolutno uvjereni da ćemo uspjeti.

Ako pogledamo broj vojnika koje sada koristimo, oni su djelić ofenzivnih snaga. Ipak, stalno uspijevamo napredovati. Ovi napadi otvaraju vrata velikoj ofenzivi.

SLAVA UKRAINI
SanskiBiser

#160468 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Predator ranjen ponovo..komad srapnela u ledjima zabijen viri jedno 5 cm van tijela a on nista snima se :-)

" Vojnik Predator, kojeg je osobno nagradio Zaluzhny, dobio je ozbiljnu ranu u leđa

Ruslan Zubarev, vojnik 92. brigade, postao je poznat nakon veljače snimke bliske borbe s ruskim specijalcima. "

" Napomenuo je: "Rusi, jučer ste imali dobar i gotovo uspješan pokušaj da me eliminirate, ali ste malo podbacili. Vječna slava Ukrajini! Nikad se nećemo predati.
Zatim je dodao: “Ruska kopiladi, vidimo se!”.
:shock:
lajkujMe

#160469 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

SanskiBiser wrote: 15/05/2023 08:21 Predator ranjen ponovo..komad srapnela u ledjima zabijen viri jedno 5 cm van tijela a on nista snima se :-)

" Vojnik Predator, kojeg je osobno nagradio Zaluzhny, dobio je ozbiljnu ranu u leđa

Ruslan Zubarev, vojnik 92. brigade, postao je poznat nakon veljače snimke bliske borbe s ruskim specijalcima. "

" Napomenuo je: "Rusi, jučer ste imali dobar i gotovo uspješan pokušaj da me eliminirate, ali ste malo podbacili. Vječna slava Ukrajini! Nikad se nećemo predati.
Zatim je dodao: “Ruska kopiladi, vidimo se!”.
:shock:
Terminator jbt
Vidio sam sliku iz ledja mu viri nekakav ogromni srapnel a on izgleda ko da se nije ni poceso :lol:
zigzag

#160470 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drogirano bre
lajkujMe

#160471 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Cudno, ili napad na Klitshivku (Bakhmut) i oslobadjanje iste bio fejk ili su ga Rusi povratili

Jer sad dolazi izvjestaj da su se Rusi tu povukli

Previse je tiho zasto nema daljnjeg napredovanja
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#160472 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

lajkujMe wrote: 15/05/2023 08:30 Cudno, ili napad na Klitshivku (Bakhmut) i oslobadjanje iste bio fejk ili su ga Rusi povratili

ja sad hoću da pitam zar nije bila vijest da je zauzeta klišivka...
sumirprimus

#160473 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

bila je juce info da je zauzmanje klisivke preuranjeno. da su ukri zauzeli pozicije i sume ispred klisivke , u klisivci su i izginuli oni pukovnici ali samu klisivku nisu jos uzeli.
sumirprimus

#160474 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

na pitanje what air defence doing :D
blame game fakat pronevjerio koga briga bitno je da su pa pa paranoicni :izet:
Last edited by sumirprimus on 15/05/2023 08:54, edited 1 time in total.
SanskiBiser

#160475 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Chmoljo wrote: 15/05/2023 08:43
lajkujMe wrote: 15/05/2023 08:30 Cudno, ili napad na Klitshivku (Bakhmut) i oslobadjanje iste bio fejk ili su ga Rusi povratili

ja sad hoću da pitam zar nije bila vijest da je zauzeta klišivka...
jes bila vijest od LajkujMe samo - Od koga je on dobio obavijest ne znam, niko ne prica o tome (barem ovo sto ja pratim na telegramu, twitteru i FB) niti je pricao niti se na mapama pojavljuje. Evo od juce od Kenneth Gregga stavljao sam:
On the southern flank, we continue to hammer the tourist positions with success. We have the drone upper hand so we can effectively lead the artillery's target firing. Once we have exhausted their forces, the road to Klishchiivka is open, which should happen in a few days.
barem jos 3-4 dana dok se stvore uslovi za napredovanje prema Klishciivki, pa onda pokret i ofanziva na mjesto ako sve bude ok..Sinoc je i Cooper pisao da Ukrajinci ne pokusavaju napredovati ako je jak otpor vec melju artiljerijom dok ne omeksaju Ruse pa onda pokusaju napad, ako je opet tvrdo opet idu sa artiljerijom, municije ne fali...tako su poginuli i ovi pukovnici jer ovakvi konstantni i konsistentni udari artiljerije su nesto sto Rusi do sad nisu imali sansu da osjete sa ukrajinske strane u ovakvoj mjeri bas ono barazno dejstvo po linijama uz korekciju vatre dronovima plus uz uspjesno ometanje ruskih dronova tako da tu gube puno...
Post Reply