Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#4876 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

studeni76 wrote: 14/05/2023 05:46 I ide argument koliko kosta! Jbg po hercegovini je lakse jer je jeftino a kod nas na TK puno kosta. Jbg, domacini ljudi ovi iz direkcije cesta, ne bacaju pare!
Realno za ono sto je u TK potrebno, ono sto se pravi po Hercegovini je sica. Zemlja na kojoj se gradi je uglavnom nikakva, krs, stijena, djelimicno i u drzavnom vlasnistvu.

TK je uglavnom gusto naseljen, plodna zemlja, sa reljefom daleko skupljim za izgradnju. Niko ne kaze da je to opravdanje, ali ne otima Hercegovina nista TK. Vlada HDZ i u SBK pa sta su to oni Bogzna dobili.
Haris.ba

#4877 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 14/05/2023 05:58 Vlada HDZ i u SBK pa sta su to oni Bogzna dobili.
Dobili su da se pravi brza cesta kakvu su namislili. Blokirali, blokirali, dok nisu dobili cestu uz Vitez kakvu su htjeli.
Last edited by Haris.ba on 14/05/2023 06:44, edited 1 time in total.
studeni76

#4878 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studeni76 »

Reljef ne treba biti opravdanje da se nista ne gradi! Kosta koliko kosta al treba baciti pogled i preko Konjuha ili do Krajine.
costacurta

#4879 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

baglama wrote: 14/05/2023 05:49
Volim Bosnu wrote: 14/05/2023 00:07 Neka građani TK na sljedecim izborima listom glasaju za HDZ,pobodu krizeve na okolnim brdima i dobit ce normalne ceste nalik onima u Hercegovini i srednjoj Bosni gdje zive Hrvati. FBiH je hrvatski entitet koji iskljucivo sluzi da finasira izgradnju puteva, bolnica, domova zdravlja u dijelovima gdje obitava hrvatsko pucanstvo.
E da mi je tvoju glOOOOOOOOOvu pa se naspavat :mrgreen:
Gdje je pogriješio?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4880 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 14/05/2023 06:44
So What! wrote: 14/05/2023 05:58 Vlada HDZ i u SBK pa sta su to oni Bogzna dobili.
Dobili su da se pravi brza cesta kakvu su namislili. Blokirali, blokirali, dok nisu dobili cestu uz Vitez kakvu su htjeli.
U Sarajevu neki Penny dobiva pravo da blokira cijelu izgranju jednih od najvažnijih pravaca u glavnom gradu, a ovdje neće dobiti lopovske firme par kružnih tokova.
Ne znam po čemu je ta brza cesta HDZ projekat. U SBK su oko 65% Bošnajci, čak i u opštinama koje su deklarisane kao "hrvatske" je manje-više lapo-lapo.
Da ne govorimo o tome da je to ipak u strateškom smislu put prema Krajini (Sarajevo - Lašva - Travnik - Jajce - USK)
So What!

#4881 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

To se jos nije ni pocelo graditi, trenutno imaju pet kilometara u izgradnji, ali prema Travniku.

Sto se tice toga preprojektovanja, evo sada rade idejne projekte za tu brzu cestu prema Orasju, pa i to pomjera kako kome naumpadne.
So What!

#4882 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

studeni76 wrote: 14/05/2023 06:44 Reljef ne treba biti opravdanje da se nista ne gradi! Kosta koliko kosta al treba baciti pogled i preko Konjuha ili do Krajine.
Pa nismo mi bas tako bogata zemlja da mozemo reci, kosta koliko kosta.

Ali slazem se donekle, po meni Zapadni prilaz se moze do Lukavca provuci skroz, sve je ravno, prostor za sirenje je ostavljen, ne bi trebalo biti skupo, pa bi ja to prvo delegirao, kao znak dobre volje da se nesto uradi.
Haris.ba

#4883 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 14/05/2023 18:00

To se jos nije ni pocelo graditi, trenutno imaju pet kilometara u izgradnji, ali prema Travniku.

Sto se tice toga preprojektovanja, evo sada rade idejne projekte za tu brzu cestu prema Orasju, pa i to pomjera kako kome naumpadne.
Nisu dali da se krene uopce praviti dok nisu dobili kako su htjeli oko Viteza.
sehohari wrote: 14/05/2023 17:35 Ne znam po čemu je ta brza cesta HDZ projekat.
Zato sto oni odlucuju hoce li ili se nece praviti. Ja tebi prvu transferzalu ti meni oko Viteza kako ja hocu. Eto tebi Gorazde, ali meni brza cesta prema Splitu.

Samo nekako u toj raspodjeli TK i USK ko siroce.
Dr Arsla

#4884 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

So What! wrote: 14/05/2023 18:04
studeni76 wrote: 14/05/2023 06:44 Reljef ne treba biti opravdanje da se nista ne gradi! Kosta koliko kosta al treba baciti pogled i preko Konjuha ili do Krajine.

Ali slazem se donekle, po meni Zapadni prilaz se moze do Lukavca provuci skroz, sve je ravno, prostor za sirenje je ostavljen, ne bi trebalo biti skupo, pa bi ja to prvo delegirao, kao znak dobre volje da se nesto uradi.
Od Šićke petlje pa do Miričine može se komotno brza cesta po postojećoj magistrali uraditi. Ali mi iz Tk nemamo nikoga da nam to izlobira :mrgreen:
Haris.ba

#4885 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Dr Arsla wrote: 14/05/2023 18:28 Od Šićke petlje pa do Miričine može se komotno brza cesta po postojećoj magistrali uraditi. Ali mi iz Tk nemamo nikoga da nam to izlobira
Pocnite glasati za Hdz. Druge vam nema. :bih:
Dr Arsla

#4886 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

Haris.ba wrote: 14/05/2023 18:30
Dr Arsla wrote: 14/05/2023 18:28 Od Šićke petlje pa do Miričine može se komotno brza cesta po postojećoj magistrali uraditi. Ali mi iz Tk nemamo nikoga da nam to izlobira
Pocnite glasati za Hdz. Druge vam nema. :bih:
Nije loša ideja. Ako će nam dati i putovnice to je 2 u 1. Dobićemo moderne ceste i postati Europejci :mrgreen:
costacurta

#4887 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

Dr Arsla wrote: 14/05/2023 18:28

Od Šićke petlje pa do Miričine može se komotno brza cesta po postojećoj magistrali uraditi. Ali mi iz Tk nemamo nikoga da nam to izlobira :mrgreen:
Imamo Vedrana Lakića. :lol: Rijetko vrsni ekonomista, on će nam ga izlobirat :izet:
Dr Arsla

#4888 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

costacurta wrote: 14/05/2023 19:06
Dr Arsla wrote: 14/05/2023 18:28
Imamo Vedrana Lakića. :lol: Rijetko vrsni ekonomista, on će nam ga izlobirat :izet:
S obzirom da mu je Džasmin mentor sumnjam u to. Prije će još neko jezero napraviti :lol:
zippoo87

#4889 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Dr Arsla wrote: 14/05/2023 20:09
costacurta wrote: 14/05/2023 19:06

S obzirom da mu je Džasmin mentor sumnjam u to. Prije će još neko jezero napraviti :lol:
Jezera su odlican projekat,koji se do sada visestruko isplatio...nemoj pljuvati sto valja :D
Pljuj ostalo,nije da se nema sta :D
A slusam neki dan na lokalnom radiju,nesto se kao i privrednici probudili i poceli se buniti zbog lose ceste Doboj-Tuzla ,pa traze neke sastanke i tako...mozda sta i bude za 4-5 godina od ove magistrale...recimo da novi sloj asfalta stave a ne da krpe :lol:
A o brzoj cesti ,to je suvisno ali bi to bio autoput za nas...ma i bolje,kakav autoput...dolazio bi do Tz za pola sata :D
NecuVise

#4890 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by NecuVise »

So What! wrote: 14/05/2023 18:00

Prema Orašju možda pomjeraju gdje im više odgovara, ali je još nisu spustili na nivo magistrale. Kad to urade možemo praviti paralele.
Dr Arsla

#4891 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

zippoo87 wrote: 14/05/2023 21:03
Dr Arsla wrote: 14/05/2023 20:09
Jezera su odlican projekat,koji se do sada visestruko isplatio...nemoj pljuvati sto valja :D
Pljuj ostalo,nije da se nema sta :D
A slusam neki dan na lokalnom radiju,nesto se kao i privrednici probudili i poceli se buniti zbog lose ceste Doboj-Tuzla ,pa traze neke sastanke i tako...mozda sta i bude za 4-5 godina od ove magistrale...recimo da novi sloj asfalta stave a ne da krpe :lol:
A o brzoj cesti ,to je suvisno ali bi to bio autoput za nas...ma i bolje,kakav autoput...dolazio bi do Tz za pola sata :D
M4 od Doboja do Šićke petlje je sve samo ne magistralna cesta. Na 80 % dionice ograničenje je 50 km/h a svaka kuća uz cestu ima najmanje dva izlaza. O kolotrazima i rupama je suvišno i pisati. Treba inicijativu u Parlamentu FBIH da se magistralne ceste na Tk preimenuju u lokalne. Nama na Tk ionako ne trebaju ni auto ceste, ni brze ceste pa sta će nam i magistralne na kojima se vozi 50 i to po rupama
escobar__

#4892 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Dr Arsla wrote: 14/05/2023 22:18 Na 80 % dionice ograničenje je 50 km/h
To je dio koji potpada pod iživljavanje nad vozačima. Nedavno sam pisao o tome da su kod Olova (između tunela kod Olovskih Luka i Karaule) postavili 50 km/h - tamo gdje nikad nije bilo takvo ograničenje i tamo gdje nema niti naselja niti naseljenog mjesta.

Ništa drugo do iživljavanje i harač (kroz radarske kontrole).

Bukvalno mi se gadi voziti kroz Bosnu šta su napravili od saobraćaja.
studeni76

#4893 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studeni76 »

Dio uloženih sredstava se mora vratiti lokalnoj zajednici. Suludo je da se npr. pri registraciji izdvaja dio sredstava za puteve a pri tome se kod nas ništa ne radi. Činjenica jeste da je kolicina kamionskog saobraćaja na M4 ogromna al to nije razlog da na direktni upit iz direkcije cesta kažu da sta god da naprave opet ce kamioni polomiti (to je rečeno u tel razgovoru). Ne može se samo reci lokalna policija je odgovorna jer ne žele kaznjavati pretovar, koji je svakako ogroman. Problem je na višem nivou pa je npr. jedan Petrić zaštićen kao polarni medvjed i njegovi kamioni se ne zaustavljaju.
zippoo87

#4894 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

studeni76 wrote: 14/05/2023 23:15

Dio uloženih sredstava se mora vratiti lokalnoj zajednici. Suludo je da se npr. pri registraciji izdvaja dio sredstava za puteve a pri tome se kod nas ništa ne radi. Činjenica jeste da je kolicina kamionskog saobraćaja na M4 ogromna al to nije razlog da na direktni upit iz direkcije cesta kažu da sta god da naprave opet ce kamioni polomiti (to je rečeno u tel razgovoru). Ne može se samo reci lokalna policija je odgovorna jer ne žele kaznjavati pretovar, koji je svakako ogroman. Problem je na višem nivou pa je npr. jedan Petrić zaštićen kao polarni medvjed i njegovi kamioni se ne zaustavljaju.
Jos jedan dokaz koliko nam korupcija direktno steti i svakodnenvo nas kosta.
Da smo osvjesteniji pa da korupciji stanemo u kraj...sve ostalo bi se poslozilo samo od sebe.
doktor78

#4895 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by doktor78 »

escobar__ wrote: 14/05/2023 22:44
Dr Arsla wrote: 14/05/2023 22:18 Na 80 % dionice ograničenje je 50 km/h
To je dio koji potpada pod iživljavanje nad vozačima. Nedavno sam pisao o tome da su kod Olova (između tunela kod Olovskih Luka i Karaule) postavili 50 km/h - tamo gdje nikad nije bilo takvo ograničenje i tamo gdje nema niti naselja niti naseljenog mjesta.

Ništa drugo do iživljavanje i harač (kroz radarske kontrole).

Bukvalno mi se gadi voziti kroz Bosnu šta su napravili od saobraćaja.
Pravac od prvog kružnog toka u Dubravama pa prema aerodromu - ograničenje 40 km/h.
Napravljeno za ubiranje para kroz radarsku kontrolu.
DebelinJoe

#4896 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by DebelinJoe »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ideja-z ... /230515069

Zanimljivo...

Koji putevi po vama fale...Ja bih spojio direktno TZ i Zenici, zatim Mostar - BIhać preko Livna, spojio bih tunelom Travnik i Zenicu, zatim bih spojio tunelom Travnik i Banja Luku ( lijepa mašta može svašta ali eto...), napravio bih dobru magistralu kroz Podrinje, od Zvornika preko Srebrenice i Žepe do Foče i onda napravio pravac do Stoca.

Još kad bi mene neko nešto pitao, ali eto...
Haris.ba

#4897 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

DebelinJoe wrote: 15/05/2023 13:53 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ideja-z ... /230515069

Zanimljivo...

Koji putevi po vama fale...Ja bih spojio direktno TZ i Zenici, zatim Mostar - BIhać preko Livna, spojio bih tunelom Travnik i Zenicu, zatim bih spojio tunelom Travnik i Banja Luku ( lijepa mašta može svašta ali eto...), napravio bih dobru magistralu kroz Podrinje, od Zvornika preko Srebrenice i Žepe do Foče i onda napravio pravac do Stoca.

Zenica gleda da se spoji sa Banja Lukom, a ne gleda da se spoji najblizom trasom sa Tuzlom ili Travnikom? Cime se oni drogiraju?

Mislim, nije problem razmatrati taj put prema Banja Luci. Samo, valjda imaju neki prioritet sta im je prece.
Ozimician

#4898 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 15/05/2023 14:01
DebelinJoe wrote: 15/05/2023 13:53 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ideja-z ... /230515069

Zanimljivo...

Zenica gleda da se spoji sa Banja Lukom, a ne gleda da se spoji najblizom trasom sa Tuzlom ili Travnikom? Cime se oni drogiraju?

Mislim, nije problem razmatrati taj put prema Banja Luci. Samo, valjda imaju neki prioritet sta im je prece.
Pa zar nisu spojeni vec sa ta 2 grada jako dobro?
HelaS

#4899 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 15/05/2023 14:01

Zanimljivo...

Ma ja ba, đe'š se sa Srbima spajat' :-)

Koju mentalnu težinu na sebi nose SDA-ovci, čudo jedno :(
Mishelinke

#4900 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Mishelinke »

DebelinJoe wrote: 15/05/2023 13:53 Koji putevi po vama fale...
Ne fali ništa, samo rehabilitovati postojeće puteve i riješili smo problem za duži niz godina.

Nulti prioritet bi trebao biti prijekat rehabilitacije magistralnog pravca Sarajevo - Trnovo - Brod na Drini - Šćepan polje (potpuna rekonstrukcija putnog pravca, nova drenaža, novi asfalt, nova signaliacija, rekonstrukcija i modernizacija svih tunela na tom pravcu)

Prvi prioritet bi trebao biti projekat rehabilitacije magistralnog pravca Sarajevo - Olovo - Kladanj - Tuzla (potpuna rekonstrukcija putnog pravca, nova drenaža, novi asfalt, nova signaliacija, rekonstrukcija i modernizacija svih tunela na tom pravcu).

Drugi prioritet bi trebao biti rehabilitacija magistralnog pravca M6.1 od Nevesinja do Gacka. (potpuna rekonstrukcija putnog pravca, nova drenaža, novi asfalt, nova signaliacija).

Treći prioritet bi trebao biti magistralni pravac Brod na Drini - Gacko (potpuna rekonstrukcija putnog pravca, nova drenaža, novi asfalt, nova signaliacija, rekonstrukcija i modernizacija svih tunela na tom pravcu).

Ovim pravcima bi povezali crnogosko primorje, kao i dubrovačku rivijeru sa unutrašnošću zemlje i povećali broj turističkih aranžmana.

Dakle, rehabilitacija i modernizacija ovih pravaca, uz izgradnju već uprojekovanih dionica autoputa, bi bila sasvim dovoljna.
Post Reply