Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mali_balon

#1 Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /230512119

Pa zamislite da vam neko ko je primljen preko stele i zavrsio fakultet pteko stele salje dijete psihologu, psiholog primljen preko stele i zavrsio faks preko stele...
Jos jedno skidanje sa odgovornosti tipa posalji pshihologu i rijesio si problem....
Strava i uzas nam se djeci sprema...mislim vec jeste a tek sad ce da bude momacki
caros

#2 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by caros »

Gdje je problem sa slanjem problematične djece? Treba slati i roditelje, oni su svakako gori.
laik1981

#3 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by laik1981 »

mali_balon wrote: 13/05/2023 16:32 https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /230512119

Pa zamislite da vam neko ko je primljen preko stele i zavrsio fakultet pteko stele salje dijete psihologu, psiholog primljen preko stele i zavrsio faks preko stele...
Jos jedno skidanje sa odgovornosti tipa posalji pshihologu i rijesio si problem....
Strava i uzas nam se djeci sprema...mislim vec jeste a tek sad ce da bude momacki
A zamisli da ti dijete prijeti nekom i da prijeti sebi ili da je konstantno agresivno, a ti mu ne mozes nista.

Psihijatrijski pregled nije nikakav horor, sta god da nas zatucani narod mislio o tome.
duh_sa_sjekirom

#4 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by duh_sa_sjekirom »

mali_balon wrote: 13/05/2023 16:32 https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /230512119

:-)
E svašta...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Truba »

Dodjes na roditeljski sa sjekirom ko Zuti sa cengic vile i popricas s roditeljem problematicnog djaka
JohnnyS

#6 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by JohnnyS »

Odraz seoskog mentaliteta, dijete može imati dijabetes, ali ne dao bog neku psihičku poteškoću.
snijeg_led

#7 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by snijeg_led »

Ako dijete ikada spomene nasto u smislu takvog groznog nasilja, obavezno psihijatru. Ne samo dijete nego svi koji ucestvuju u njegovom odgoju.
dorkcic

#8 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by dorkcic »

laik1981 wrote: 13/05/2023 16:56

A zamisli da ti dijete prijeti nekom i da prijeti sebi ili da je konstantno agresivno, a ti mu ne mozes nista.

Psihijatrijski pregled nije nikakav horor, sta god da nas zatucani narod mislio o tome.
Ni ja ne vidim nikakav problem u ovome. Jedino to što roditelji misle, ko što rekoše u tekstu, da je neko na taj način "obilježen", jer je eto sramota otići psihijatru :-) :roll:
kox

#9 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by kox »

Kakva diskonektovanost od stvarnosti forumaša, nevjerovatno :lol:
Čuj šta je problem ako se dijete koje npr. kaže ubit ću te poslije časa ili ubit ću se zbog ovog muzičkog odmah pošalje psihijatru.Pa 100 djece će svaki dan biti poslano kod psihijatra, kao da su psihijatri prva instanca koja se treba tim baviti, i kao da ih imamo za izvoz. I još argument kako se ovdje svi stide mentalne bolesti :lol:
Kakve gluposti ljudi pišu, možda da psihijatra angažujemo da pročešlja temu :D
Ili par njih da dežura na temi, očito su trenutno besposleni po mišljenju forumaša.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Chmoljo »

jebiga balončiću, jel se liječiš privatno? ono baš sve privatno? jel to nema nestručnih doktora i medicinskih sestara? jel školuješ djecu u privatnoj školi?

strašno smo kontradiktorni, hoćemo struku, ali struci ne vjerujemo, jer eto, štela.

a kada se desi belaj, svi će tražiti skalp nadležnih.

jedno ministarstvo nije kompetentno niti može biti da zna sve. da mora znati sve onda ništa od ustanova i institucija iz tog resora ne bi bilo potrebno, već bi svi bili uposlenici ministarstva i radili bi te poslove.
laik1981

#11 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by laik1981 »

kox wrote: 13/05/2023 17:22 Kakva diskonektovanost od stvarnosti forumaša, nevjerovatno :lol:
Čuj šta je problem ako se dijete koje npr. kaže ubit ću te poslije časa ili ubit ću se zbog ovog muzičkog odmah pošalje psihijatru.Pa 100 djece će svaki dan biti poslano kod psihijatra, kao da su psihijatri prva instanca koja se treba tim baviti, i kao da ih imamo za izvoz. I još argument kako se ovdje svi stide mentalne bolesti :lol:
Ili par njih da dežura, očito su trenutno besposleni po mišljenju forumaša.
Ako znas neko dijete koje govori ubit cu te posle casa ili ubit cu se zbog muzickog savjetuj njegovim roditeljima da ga odvedu psihologu jer to dijete takvom komunikacijom poziva da mu se pomogne.

I da, 99% ljudi se stidi mentalnih bolesti i odlaska psihologu ili psihijatru, cak i kada je pomoc prijeko potrebna, a da ne govorimo o nekom preventivnom djelovanju.
Chmoljo

#12 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Chmoljo »

inače, nisam pročitao ovu instrukciju ministarstva, ali svakako da bi trebalo biti par stepenica prije slanja na psihijatriju, a to svakako uključuje rad, ali i odgovornost pedagoga u školi.
Gray

#13 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Gray »

Ovo su nove upute nakon događaja u Beogradu, jer se često poslije ovakvih događaja mogu javiti kopije, i uputstvo je da ako dijete prijeti da će povrijediti sebe ili druge da se odmah razgovara sa psihologom, pozovu roditelji, pošalje psihologu i da se obavijesti policija.

Po meni sve sasvim opravdano, jer je bilo i u sarajevskim školama neke djece koja su rekla da će uraditi isto kao Kosta. Možda nisu ozbiljne bile izjave, ali treba provjeriti, ne daj bože da se nešto desi svi bi onda krivili sto se nije nesto ranije uradilo.
kox

#14 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by kox »

laik1981 wrote: 13/05/2023 17:31
kox wrote: 13/05/2023 17:22 Kakva diskonektovanost od stvarnosti forumaša, nevjerovatno :lol:
Ili par njih da dežura, očito su trenutno besposleni po mišljenju forumaša.
Ako znas neko dijete koje govori ubit cu te posle casa ili ubit cu se zbog muzickog savjetuj njegovim roditeljima da ga odvedu psihologu jer to dijete takvom komunikacijom poziva da mu se pomogne.

I da, 99% ljudi se stidi mentalnih bolesti i odlaska psihologu ili psihijatru, cak i kada je pomoc prijeko potrebna, a da ne govorimo o nekom preventivnom djelovanju.
E sada ti post već poprima neki smisao. Psiholog i psihijatar nisu jedno te isto. Postoji put kako dijete, ako eventualno treba ići na psihijatrijski pregled, do njega i dođe. Psihijatar nije i ne može biti prva instanca kojoj se dijete šalje 'po defaultu' na pregled zato što je reklo nešto neprimjereno.
Chmoljo

#15 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Chmoljo »

kox wrote: 13/05/2023 17:36
laik1981 wrote: 13/05/2023 17:31

E sada ti post već poprima neki smisao. Psiholog i psihijatar nisu jedno te isto. Postoji put kako dijete, ako eventualno treba ići na psihijatrijski pregled, do njega i dođe. Psihijatar nije i ne može biti prva instanca kojoj se dijete šalje 'po defaultu' na pregled zato što je reklo nešto neprimjereno.
često se spominjalo i kako je funkcija pedagoga u školama da bude čista ikebana. ako škola ima 500 đaka, nisu svi problematični i u riziku. profesori, uprava, pedagog, čistačice, svi oni međusobno komuniciraju. uvijek se mogu izdvojiti određena djeca sa problematičnim ponašanjem. tako da, ne mora pedagog znati njih 500 u dušu. 5% od tog broja itekako može, ako se želi baviti svojim poslom.

zato se definitivno treba tražiti i njihova odgovornost.
mali_balon

#16 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

A poceli ste odma rezat i lajat ocekivano samo cekam kuknjavu kada necije dijete zaglavi ni krivo ni duzno jer je kod nas problem kadra. Ljudi vi ko da zivitw na drugoj planeti....jel vi mislite da ce se neko zajebavat sa vasim djetetom tj raditi s njm sto je danas prijeto sutra je sav hepi i sve oko sebe voli
Ko su ljudi koji ce slati djecu psiholzima, neko sa diplomom iz kiseljaka ili maoce gornje
Pogledajte malo dalje od drveca da vidite sumu jebem vas glupe, da tako kazem
mali_balon

#17 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

Chmoljo wrote: 13/05/2023 17:29

jebiga balončiću, jel se liječiš privatno? ono baš sve privatno? jel to nema nestručnih doktora i medicinskih sestara? jel školuješ djecu u privatnoj školi?

strašno smo kontradiktorni, hoćemo struku, ali struci ne vjerujemo, jer eto, štela.

a kada se desi belaj, svi će tražiti skalp nadležnih.

jedno ministarstvo nije kompetentno niti može biti da zna sve. da mora znati sve onda ništa od ustanova i institucija iz tog resora ne bi bilo potrebno, već bi svi bili uposlenici ministarstva i radili bi te poslove.
Jebi ga cmoljice bil ti dao da tamo neki nastavnik i pedagog salji tvoje dijete tamo nekom psihologu.....nemoj me zajebavat...
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#18 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by TojoOptics »

A, sta ako nije primljen preko stele, psiholog je i treba da radi sa problematicnom djecom?
Qler

#19 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Qler »

Kad se desi sranje vbit će što niko nije ništa uradio da to spriječi. Treba samo ovu temu postaviti...
mali_balon

#20 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

TojoOptics wrote: 13/05/2023 18:35

A, sta ako nije primljen preko stele, psiholog je i treba da radi sa problematicnom djecom?
Nije problem nikakv problem ako zna i ima neko iskusvo i cijenjen je u svojoj profesiji....
Ja sam za da sjedi 5 psihologa u skoli i da radea ne trljaj muf do peMzije salji u ustanove.....
Ja sam za da svako jednom sedmicno ode kod psihologa i da taj psiholog radi sa ljudim aa ne da im da saku tableta i kaze sto manje se sikirajte
mali_balon

#21 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

Qler wrote: 13/05/2023 18:36 Kad se desi sranje vbit će što niko nije ništa uradio da to spriječi. Treba samo ovu temu postaviti...
Treba da se radi, ali bit ce ko i sve kod nas drzi vodu dok majstori ne odu...i onda potop...i ona sta bi pa imamo psihologe pedagoge kurce palce a oni ce svi u glas znate to se iz kuce donese, porodica je stub drustva blablabla....
Trebaji strucni ljudi sa planom strategijom a ne ovo sto se sada radi....tipa ucitelja iz south parka drugs atebad for you mmmkay
laik1981

#22 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by laik1981 »

mali_balon wrote: 13/05/2023 18:35

Jebi ga cmoljice bil ti dao da tamo neki nastavnik i pedagog salji tvoje dijete tamo nekom psihologu.....nemoj me zajebavat...
A ko treba da ga salje ako se problemi desavaju u skoli?
mali_balon

#23 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by mali_balon »

laik1981 wrote: 13/05/2023 18:43
mali_balon wrote: 13/05/2023 18:35

A ko treba da ga salje ako se problemi desavaju u skoli?
Opet ponavljam nije problem ko ga salje nego je problem kvalifikacija onoga ko salje i onoga kome se salje...kontas...hoce li to biti ozbiljni neki ljudi ili ovi sto su sad tu
sinuhe

#24 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by sinuhe »

Skole su svugdje u svijetu najcudnija mjesta. Nesto za sto se na ulici zove policija u skoli se tolerise. Istovremeno roditelji misle da salju djecu na sigurno mjesto.
Isner

#25 Re: Ko salje djecu na psihijatriju ili psiholosko savjetovalsite

Post by Isner »

Ako ja kao roditelj primjetim da dijete ima devijantno ponašanje i kod kuće, ne trebam ga "štititi" nego sam s njim otici do psihologa.. Jbt ja sam imao druga u srednjoj školi koji je uživao da mačkama vadi oči nekakvim žicama.. Uhvati je u nekakvu zamku i radi te svoje manijakalne radnje, mi smo traume imali kad smo vidjeli ludaka šta radi.. To njegovom čači kad spomeneš, on bi nama izvadio oči, kako se neko usudi da tako govori o njegovom jedincu...
Kad su ovakvi slučajevi, nema se tu puno šta raspravljati... E sad, pitanje je koji je prag tolerancije do kojeg dijete u nestašluku može da ide a da psiholog primjeti i alarmira roditelje a da ovi to ne shvate kao "udar na porodicu"...
Post Reply