The soul of this machine has improved.
koji prcccc Burtonu od Dine. Ko ono "ev ti sad arhcetype ko je sad infection u grupi
Moderator: _BataZiv_0809
Sepultura je bila death metal.Piaty wrote: ↑06/05/2023 00:59 Baš sve tako. Daj bar malo da namirišem Arise.
Isto vrijedi i za Metallicu.
A što se tiče Groove Metala, ja nisam od tih![]()
Sepulturu i Panteru volim zbog oznake "Thrash", cijeneći opet sve drugo što su radili/kombinirali.
A oni su i začetnici tog Groova, jel tako? Crowbar isto.
A sta je napalm death ili morbid angel ako je sepultura death....sta je exodus, slayer, death angel, carcass, overkill, machine head, motorhead....itd itdBetter Man wrote: ↑06/05/2023 21:45Sepultura je bila death metal.Piaty wrote: ↑06/05/2023 00:59 Baš sve tako. Daj bar malo da namirišem Arise.
Sepulturu i Panteru volim zbog oznake "Thrash", cijeneći opet sve drugo što su radili/kombinirali.
Speed i trash postoje od 80-tih godina, a nakon toga dolazi death metal sa Sepulturom, Deathom, Morbid Angelom, Napalm Deathom itd. Zna se da su Metallica, Slayer, Megadeth, Antrax, Testament itd., predstavnici trash i speed metala.mali_balon wrote: ↑11/05/2023 18:16A sta je napalm death ili morbid angel ako je sepultura death....sta je exodus, slayer, death angel, carcass, overkill, machine head, motorhead....itd itd
Mislim da to treba tek tamo od 90ih razdvajat....prije je bio heavy i trash metal....kasnije se to sve razvrstalo na speed, death, nu....itd itd
Ne bih se slozio, inace ne ovu temu znale su se povesti prave rasprave, i tu nema neke granice sve je to sivo svi zalaze u sve, dobro ne bas svi ima ih koji se zna gdje si i sta su....ali za neke ne mozes reci da su samo ovo ili ono, po cemu da death angel nije speed ili trash ili sepultura nije trash....svi oni i dan danas eksperimentisu....npr pjesma od queen stone cold crazy neki smatraju speed metalom....ili motorhead speed metal bend....Better Man wrote: ↑11/05/2023 22:37Speed i trash postoje od 80-tih godina, a nakon toga dolazi death metal sa Sepulturom, Deathom, Morbid Angelom, Napalm Deathom itd. Zna se da su Metallica, Slayer, Megadeth, Antrax, Testament itd., predstavnici trash i speed metala.mali_balon wrote: ↑11/05/2023 18:16
A sta je napalm death ili morbid angel ako je sepultura death....sta je exodus, slayer, death angel, carcass, overkill, machine head, motorhead....itd itd
Mislim da to treba tek tamo od 90ih razdvajat....prije je bio heavy i trash metal....kasnije se to sve razvrstalo na speed, death, nu....itd itd
Ovo što pišem, pišem na osnovu pisanja muzičkih novina iz 80-tih i s početka devedesetih i njihovog kvalificiranja i svrstavanja grupa u određeni žanr metala.mali_balon wrote: ↑11/05/2023 22:56Ne bih se slozio, inace ne ovu temu znale su se povesti prave rasprave, i tu nema neke granice sve je to sivo svi zalaze u sve, dobro ne bas svi ima ih koji se zna gdje si i sta su....ali za neke ne mozes reci da su samo ovo ili ono, po cemu da death angel nije speed ili trash ili sepultura nije trash....svi oni i dan danas eksperimentisu....npr pjesma od queen stone cold crazy neki smatraju speed metalom....ili motorhead speed metal bend....Better Man wrote: ↑11/05/2023 22:37
Speed i trash postoje od 80-tih godina, a nakon toga dolazi death metal sa Sepulturom, Deathom, Morbid Angelom, Napalm Deathom itd. Zna se da su Metallica, Slayer, Megadeth, Antrax, Testament itd., predstavnici trash i speed metala.
Zato kazem nema tu ciste definicije da mozes prstop pokazat i rec e to je to....
Kako rekoh mnogo se i dan danas filozofira o tome a bendovi sute i rade...natoč tome, po stavovima većine ljubitelja žanra, jezgra thrash metala bila je i ostala u Bay Area sceni (Exodus, Testament, Heathen), te sastavi poput Nuclear Assault, Overkilla, Sadus, Sabbat, Vio-lence, Dark Angel, Sepultura, Darkstar, Sodom, Kreator, i drugi
Sepultura je (barem do Rootsa) bila čisti thrash metal.Better Man wrote: ↑06/05/2023 21:45Sepultura je bila death metal.Piaty wrote: ↑06/05/2023 00:59 Baš sve tako. Daj bar malo da namirišem Arise.
U stvarnosti nije tako jer bi onda bio kaos. Iron Maiden bi bio svrstan u svaki mogući podžanr, skoro i Metallica.mali_balon wrote: ↑12/05/2023 10:12 Ja licno te podzanrove razvrstavam po tekstovima.....ako je tekst politicko drustveni onda to ide pod trash i speedm(ako je brzi ritam), ako se pjeva o bajkovitim likovima istoriji i zmajevimaonda to mi ide pod klasiku zmaci heavy metal...ako pjeva o smrti, krvi, klanju ć, duhovima sejtanu i prokazama onda pod death metal....mada i tu za neke bendove ne povucem liniju i kazem e oni su speed 100%
Tako je, Pantera i Sepultura se smatraju zacetnicima Groovea. Ima tu jos nekih bandova koji su iskocili na pocetku 90tih kad je zanr nastajao, Prong, White Zombie, Skinlab, Fight, sve sam ja to slusao i bilo mi je bljak. Ni Machine Head mi nikad nije legao. Ove nove 2000+ stvari tipa FFDP, Chimaira, Lamb of God, Devildriver nikad nisam ni smatrao pravim nasljednicima Groovea jer im je zvuk otisao u drugom smjeru.Piaty wrote: ↑06/05/2023 00:59 Baš sve tako. Daj bar malo da namirišem Arise.
Prvi put čujem za žanr Groove metal.