POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tap3ah75

#951 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by tap3ah75 »

Truba wrote: 17/03/2023 14:53 poslao sam prepruceno pismo vani

ima li kakvog praćenja otkad izadje s teritorija BIH
piše da je otpremljeno

neš sam zaboravio odavno nisam slao ništa vani
Idioti su digli cijenu preporučenog kad ide van BiH za 3x
Sad kad hoćeš slati obično pismo do 20 grama preporučeno - skoro 8 KM izađe

A trebalo bi da ima praćenje.
Probaj ako npr šalješ u HR otići na stranicu njihove pošte pa ukucati broj
tap3ah75

#952 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by tap3ah75 »

Ateista wrote: 24/02/2023 12:41 Ja sam jednom dobio odstetu za preporucenu posiljku koja je izgubljena, davno je bilo pa se ne sjecam koliko, valjda ce to tretirati na isti nacin.
Završilo se
33 KM sam odštete dobio.
Znači x10 u odnosu na koliko sam platio. (3.30 KM)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#953 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Truba »

ipak se pojavilo u beogradu
sad mora za niš :D
hihihi
vkmiro

#954 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by vkmiro »

I šta bi sa onih 1.80 KM? Svašta se ovdje pisalo, te obdusmen te ovaj i onaj a sve opet ide tako. Ljudi u JP rade šta hoče, bilo je prvo da ne smiju naplačivati pošiljke iz EU nego samo iz Kine pa sad naplačuju sve živo. To mu ga dođe ko LOTO, dobijem paketić iz Kine, kaže poštar " ovaj se ne plača" :) Dođe iz EU, taj platim. Izgleda, nema kd njih pavila, neko sjedi i kaže ovaj naplati a ovaj nemoj.
Po ržavnom zakonu, carina se ne plača na pakete iz inostranstva ako su vrijednosti do 600 KM, meni dođe paketič od 3$, vidim otvoren i na onu sumu još plus 3KM carine. A u paketiču neka mala plastična glupost.
Vidite da nam i Telekom mažnjava po 1 KM, svaki mjesec i neču da se iko bunio. Valja finansirat stranku.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#955 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

vkmiro wrote: 12/04/2023 13:55 Po ržavnom zakonu, carina se ne plača na pakete iz inostranstva ako su vrijednosti do 600 KM, meni dođe paketič od 3$, vidim otvoren i na onu sumu još plus 3KM carine. A u paketiču neka mala plastična glupost.
Druze, da bi konzumirao neko pravo, te se pozivao na obaveze, moras poznavati pravila. Nije dovoljno pausalno.

Sto se tice oslobodjenih dazbina, to je do 300KM; putem poste, a 600KM pri licnom prenosu preko granice.

Ti nisi platio 3KM carine, vec si platio 3,5KM za carinski pregled.

Sve je u zakonu, a to sto smo dopustili da je takav zakon je ISKLJUCIVO DO NAS. Nije do poste, ona samo konzumira PRAVO, kao sto bi i ti konzumirao pravo narucivanja do 600KM, da je takav zakon.

Tako isto, u HR ces konzumirati zakon gdje nije 300KM oslobodjenje, vec 50KM (Ili manje).

Prema tome, sve ide od mene, tebe, svih nas. Mi smo dopustili i mi se mozemo zamjeriti samo sebi.
vkmiro

#956 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by vkmiro »

laserShow wrote: 12/04/2023 21:56
vkmiro wrote: 12/04/2023 13:55 Po ržavnom zakonu, carina se ne plača na pakete iz inostranstva ako su vrijednosti do 600 KM, meni dođe paketič od 3$, vidim otvoren i na onu sumu još plus 3KM carine. A u paketiču neka mala plastična glupost.
Druze, da bi konzumirao neko pravo, te se pozivao na obaveze, moras poznavati pravila. Nije dovoljno pausalno.

Sto se tice oslobodjenih dazbina, to je do 300KM; putem poste, a 600KM pri licnom prenosu preko granice.

Sve je u zakonu, a to sto smo dopustili da je takav zakon je ISKLJUCIVO DO NAS. Nije do poste, ona samo konzumira PRAVO, kao sto bi i ti konzumirao pravo narucivanja do 600KM, da je takav zakon.

Tako isto, u HR ces konzumirati zakon gdje nije 300KM oslobodjenje, vec 50KM (Ili manje).

Prema tome, sve ide od mene, tebe, svih nas. Mi smo dopustili i mi se mozemo zamjeriti samo sebi.
Znači, carina može otvoriti bilo koju kovertu i naplatiti3.5 KM. Pa valda imaju skener da vide šta je unutra. Ajde kada je ambalaža malo veča, to i razumjem. Mene više buni kad mi donese dvije iste koverte, mislim na veličinu a onda poštar kaže jedna se plača a druga ne.To je onih 1.80 KM od pošte. A obje su iz Kine.
laserShow

#957 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Nazalost, da mogu otvoriti bilo koju i nalijepiti tu taksu. Cesce otvaranje i naplacivanje takse je kompezirano dizanjem vrijednosti na koju se obracunava carina i pdv s 50KM na ogromnih 300KM. Kao osoba koja kupuje stlano na internetu, bio sam blago sokiran kad su digili na ovaj iznos, jer ne nzam ni jednu eu, ili non eu zemlju oko nas da ima ovaj rang ovako visoko.

Sto se tice naplate, kada imas broj za pracenje posiljke, koji je medjunarodni, postar ti nece naplatiti 1.80KM.

Kada nemas taj broj, odnosno posiljka poslana kao obicna, koja se ne prati, posta nalijepi svoj broj i naplati 1.80KM.
Altsa

#958 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Altsa »

Da li neko zna gdje se moze provjeriti u posti kada je neka posiljka stigla tj. kojeg datuma su je zaprimili.
ZoomZoomKiwi

#959 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by ZoomZoomKiwi »

Tracking broj ili prijemni pečat na samoj pošiljci.
Altsa

#960 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Altsa »

EFD22 wrote: 28/04/2023 09:33 Tracking broj ili prijemni pečat na samoj pošiljci.
nema nista od toga
laserShow

#961 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Bez broja za pracenje ne mozes znati kada je posiljka usla u BIH.
Altsa

#962 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Altsa »

laserShow wrote: 28/04/2023 09:37 Bez broja za pracenje ne mozes znati kada je posiljka usla u BIH.
Narucio sam 2 stvari iz inostranstva (ista prodavnica) u razmaku od 11 dana. Stigle mi postom (odvojena pakovanja) isti dan obje. Sumnjam da posta drzi posiljku kod sebe iz njima poznatog razloga.
Imam broj posiljke ali nema trakinga.
laserShow

#963 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Jesu svakakvi, nekompetentni i uzimaju na taksi koja nema smisla, ali ne, ne zadrzavaju posiljke. TO je jedino sto im radi perfektno, sortiranje i distribucija posiljki po cijeloj drzavi. To ne rade radi tebe i mene, vec da sebe ne zatrpaju hiljadama posiljki, pa se zato i distribuira odmah naredni radni dan.

Ako imas onu naljepnicu od bhp mozes znati kada je procesirana kod njih, te kada je dostavljena. Jedino ako je manje mjesto, gdje ima manje posiljki, zna se desiti postarova samovolja pa donese treci dan, kada se nakupi paketica.

Ako je Sarajevo i slicni gradovi, stiglo u ponedjeljak, kod tebe je sutra, EVENTUALNO prekosutra.
Altsa wrote: 28/04/2023 09:47 Stigle mi postom (odvojena pakovanja) isti dan obje. Sumnjam da posta drzi posiljku kod sebe iz njima poznatog razloga.
Kako znas da su stigle u BIH ako nemas kod za pracenje? Zaboravi sve informacije koje ti neko navodi, ako nemas broj za pracenje, NIKO ne moze znati je li doslo u BIH. To sto vidis na stranici prodavaca je fake info.
Altsa

#964 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Altsa »

laserShow wrote: 28/04/2023 09:50 Jesu svakakvi, nekompetentni i uzimaju na taksi koja nema smisla, ali ne, ne zadrzavaju posiljke. TO je jedino sto im radi perfektno, sortiranje i distribucija posiljki po cijeloj drzavi. To ne rade radi tebe i mene, vec da sebe ne zatrpaju hiljadama posiljki, pa se zato i distribuira odmah naredni radni dan.

Ako imas onu naljepnicu od bhp mozes znati kada je procesirana kod njih, te kada je dostavljena. Jedino ako je manje mjesto, gdje ima manje posiljki, zna se desiti postarova samovolja pa donese treci dan, kada se nakupi paketica.

Ako je Sarajevo i slicni gradovi, stiglo u ponedjeljak, kod tebe je sutra, EVENTUALNO prekosutra.
Altsa wrote: 28/04/2023 09:47 Stigle mi postom (odvojena pakovanja) isti dan obje. Sumnjam da posta drzi posiljku kod sebe iz njima poznatog razloga.
Kako znas da su stigle u BIH ako nemas kod za pracenje? Zaboravi sve informacije koje ti neko navodi, ako nemas broj za pracenje, NIKO ne moze znati je li doslo u BIH. To sto vidis na stranici prodavaca je fake info.
Na posiljci nema datuma kada je stigla na postu u SA. Samo naljepnica BHposte i nista drugo. A zadrzavaju sigurno. Iz iste prodavnice poslate dvije posiljke u razmaku od 11 dana i stignu mi na vrata u isto vrijeme. Ima pecat i datum poste u kojoj je zaprimljena posiljka i razlikuje se u 11 dana. Jedino ako ova sto je kasnije poslata nije brža pa je stigla ovu prvoposlanu :D
Nemaju svi prodavci kod za pracenje pa se na to ne moze osloniti uvijek.
laserShow

#965 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Altsa wrote: 28/04/2023 12:14 A zadrzavaju sigurno.
Ne zadrzavaju 99% jer je OGROMAN broj posiljki koje dodju. Zadrzavanje u Sarajevu bi im napravilo dosta vise posla. Ovako spuste na nize nivoe i na distribuciju.

Ne branim ih, samo kazem iskustvo.
Altsa

#966 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Altsa »

laserShow wrote: 29/04/2023 17:36
Altsa wrote: 28/04/2023 12:14 A zadrzavaju sigurno.
Ne zadrzavaju 99% jer je OGROMAN broj posiljki koje dodju. Zadrzavanje u Sarajevu bi im napravilo dosta vise posla. Ovako spuste na nize nivoe i na distribuciju.

De mi onda pojasni raziku u 11 dana.
laserShow

#967 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Tesko je to pojasniti, jer niti jedna dostava nije identicna, ali evo da pokusam.

Prodavac robu ne salje kada zaprimi narudzbu, vec kada se skupi dovoljno paketa. To je dan, dva, ili tri. Nakon toga, kada dostavi kurirskoj sluzbi, ista ne salje odmah, vec dva, tri, pet dana dok se KONTEJNER NE NAPUNI.

To znaci da ja mogu narudzbu napravizi 1.6 i da za BIH krene tek 10.06, dok ti mozes napraviti narudzbu 09.06 i da krene 10.06 jer se kontejner napunio.

To su moja iskustva, a da ne bih razmisljao, cesto sam znao dokupiti broj za pracenje od 1 do 5$.
El_comadante

#968 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by El_comadante »

Altsa wrote: 29/04/2023 21:00
laserShow wrote: 29/04/2023 17:36

Da potvrdim. Radio sam kratko kao poštar, pa znam kako rade. Neisplati se pošti da koči jer se zatrpavaju, imaju još posla nisi jedini, računi, ostala pošta. Poštaru se neisplati zatrpavanje jer mu konstantno dolazi nova pošta a i njega kontroliše kontrolor i šef. E sad do koga pa je razlika 11 neznam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#969 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Truba »

to je objasnio numan u sajnfledu

pošta samo dolazi dolazi dolazi
Altsa

#970 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Altsa »

El_comadante wrote: 30/04/2023 19:34
Altsa wrote: 29/04/2023 21:00
Da potvrdim. Radio sam kratko kao poštar, pa znam kako rade. Neisplati se pošti da koči jer se zatrpavaju, imaju još posla nisi jedini, računi, ostala pošta. Poštaru se neisplati zatrpavanje jer mu konstantno dolazi nova pošta a i njega kontroliše kontrolor i šef. E sad do koga pa je razlika 11 neznam.
Vidis moje misljenje je da cekaju da se nakupi dovoljan broj paketa (cijelo vrijeme o paketima mislim a ne o obicnom pismu ili razglednici) u glavnom skladistu ili kako se vec zove i tek onda razvrstane pakete dostavjaju lokalnim postama po gradu. Tu prode vremena pa odatle i 11 dana razlike kod moje posiljke i dodaj jos i vikende.
El_comadante

#971 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by El_comadante »

Altsa wrote: 30/04/2023 21:23
El_comadante wrote: 30/04/2023 19:34

Vidis moje misljenje je da cekaju da se nakupi dovoljan broj paketa (cijelo vrijeme o paketima mislim a ne o obicnom pismu ili razglednici) u glavnom skladistu ili kako se vec zove i tek onda razvrstane pakete dostavjaju lokalnim postama po gradu. Tu prode vremena pa odatle i 11 dana razlike kod moje posiljke i dodaj jos i vikende.
Ja koliko sam vidio iz glavne pošte na Željezničkoj odmah šalje u lokalne, Ilidža, Dobrinja, Ilijaš i sl. Svaki dan se odvaja i šalje dalje. Dođe sve u Centar Pošta Sarajevo na željezničkoj i onda šalju po opština po kantonu, isti dan.
pametolog

#972 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by pametolog »

To zadrzavanje se ne desava u dolaznoj posti u Sarajevu vec u nekoj od stanica, polaznoj ili nekoj izmedju. Ako nisi platio (a cini se da nisi ako nemas broj za pracenje) brzi postupak, onda tvoja posiljka ceka na polaznoj sortirnici ili negdje izmedju da se napuni kontejner koji ide na naredni hub. Npr iz skladista u Memongenu ide u hub kod Minhena gdje se spaja cijela juzna Njemacka, pa zatim u novi vid transporta u okolini Klagenfurta,... Bez doplate je neisplativo i organizaciono nemoguce hiljade i hiljade posiljki slati isti dan dalje, Jednako tako i sam prodavac moze te razlicite proizvode drzati u skladistima na razlicitim mjestima iako je webshop ili email kontakt isti, pa posiljke do nekg huba gdje se spoje idu razlicitim, duzim ili kracim putevima. Pisma idu jako dugo jer se treba skupiti dovoljno za kontejner (pod kontejnerima ne mislim na brodske, vec postanske kontejnere puno manje zapremine, ali se i dalje zove kontejner i sadrzi puno vise od jednog pisma ili paketica).
Nasa Posta, nakon sto posiljka stigne, obradu i distribuciju radi bez zadrzavanja u vrlo razumnim vremenskim okvirima.
Concord

#973 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by Concord »

laserShow wrote: 12/04/2023 21:56 Druze, da bi konzumirao neko pravo, te se pozivao na obaveze, moras poznavati pravila. Nije dovoljno pausalno.

Ovo nije tacno. Carinski pregled se ne placa, UIO ne naplacuje tu uslugu uopste. Nema zakona niti drzavnog propisa koji nalaze naplatu te naknade, vec su postanski operateri samoincijativno poceli naplacivati carinski pregled prema svojim "cjenovnicima", i sav novac uzimaju sebi.
Prije 3 godine ljudi su se masovno zalili i kompletna afera je malo pokrenuta jer je drzavni parlamentarac Sasa Magazinovic uputio pitanje o kakvoj se naknadi radi, ko ju je propisao i po kojem pravnom osnovu, na osnovu čega je formirana cijena od 8,50 KM te gdje završava taj prihod? Dobio je odgovor od UIO kako to nema veze sa njima i kako je naknada kreirana od strane BH Poste, medjutim sve je lagano zataskano i prica je utihnula.

Ista je stvar i sa nezakonitom naplatom neregistrovanih paketica iz Kine od 1,8KM. Gradjani placaju fantomski tracking za koji ne znaju dok ne dobiju paket u ruke. Kad su to tek uveli, organizovali smo se ovdje na forumu i slali email zalbe Svjetskoj Postanskoj Uniji i Ombudsmanu, medjutim niko se nije ni pocesao po guzici da ih opomene.

Ko ne vjeruje, neka sljedeci put kad primi paket procita ko je primalac na uplatnici, za koju vam posta naplati jos jednu dodatnu marku (npr. 9,5 maraka za veliki paket).

Ovo svaki dan treba napominjati i pisati na svaku temu o online narucivanju. Sto vise ljudi zna da postanski operateri naplacuju nelegalan harac (i hrane politicke stranke koje njima upravljaju) a ne zakonsku naknadu, mozda se nekad nesto i promjeni.
laserShow

#974 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by laserShow »

Concord wrote: 02/05/2023 14:40 Ovo nije tacno. Carinski pregled se ne placa, UIO ne naplacuje tu uslugu uopste. Nema zakona niti drzavnog propisa koji nalaze naplatu te naknade, vec su postanski operateri samoincijativno poceli naplacivati carinski pregled prema svojim "cjenovnicima", i sav novac uzimaju sebi.
A sta nije tacno? Naziv tarife "carinski pregled"? Gdje sam ja naveo kome ide keš? To me ne interesuje, znam samo da platim te 3.5KM. Ako smatras da je nelegalno, postavi nam uputsvo kako i kome se zalimo. Ponavljam, da li novac ide posti, ili carini, apsolutno me ne zanima, znam da mi ga naplate. Ja sam naveo da NIJE PLATIO CARINU, sto je i tacno.
Concord wrote: 02/05/2023 14:40 Ista je stvar i sa nezakonitom naplatom neregistrovanih paketica iz Kine od 1,8KM. Gradjani placaju fantomski tracking za koji ne znaju dok ne dobiju paket u ruke. Kad su to tek uveli, organizovali smo se ovdje na forumu i slali email zalbe Svjetskoj Postanskoj Uniji i Ombudsmanu, medjutim niko se nije ni pocesao po guzici da ih opomene.
Opet isto kao i gore. Sta nije tacno? Naplacuje se, ko i kako naplacuje, mene ne zanima, znam da MORAM PLATITI. Ako imas uputstvo kako NE MORAMO platiti i da preuzmemo posiljku, javi nam.
Concord wrote: 02/05/2023 14:40 Ovo svaki dan treba napominjati i pisati na svaku temu o online narucivanju. Sto vise ljudi zna da postanski operateri naplacuju nelegalan harac (i hrane politicke stranke koje njima upravljaju) a ne zakonsku naknadu, mozda se nekad nesto i promjeni.
Ja, i? Ponavljalo se 100x, ja ucestvovao na javnim raspravama i sta na kraju bi? NISTA.

Znas zasto? Zato sto su digli granicu s 50 na 300KM i svima dobro, posebno svercerima. "bolje platiti" 5taka na 300KM, nego 10%, pa 17%, pa opet tog petaka na takse.

Kako god, sve sto si ti napisao je tacno, samo ne znam zasto me ispravljas i sta si novo napisao? Koje je rjesenje, ali sistemsko, ne da idem pred postu s transparentnom.
naxx99

#975 Re: Pošte u BiH klasična pljačka

Post by naxx99 »

03.05.2023 17:35:00 United States of America (the) USEWRZ - NEWARK Z ETOE SEA Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )
09.05.2023 14:29:02 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
09.05.2023 14:44:04 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pisama na carinu - UVOZ
10.05.2023 07:48:23 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Record item customs information (Inb)
11.05.2023 12:30:39 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Vraćanje pošiljke sa carine - UVOZ
11.05.2023 12:35:39 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke u uvozu prema: 71000 Sarajevo (dostava-pisma)
11.05.2023 13:28:09 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71000 - Sarajevo (dostava-pisma) Prispijeće pošiljke u dostavnu poštu - UVOZ

Prvi put mi se desava da posiljka ide za Sarajevo. Inace uvijek ide za Tuzlu do centra prerade pa do Gracanice... :? :? :?
Post Reply