Idioti su digli cijenu preporučenog kad ide van BiH za 3x
Sad kad hoćeš slati obično pismo do 20 grama preporučeno - skoro 8 KM izađe
A trebalo bi da ima praćenje.
Probaj ako npr šalješ u HR otići na stranicu njihove pošte pa ukucati broj
Moderator: anex
Idioti su digli cijenu preporučenog kad ide van BiH za 3x
Druze, da bi konzumirao neko pravo, te se pozivao na obaveze, moras poznavati pravila. Nije dovoljno pausalno.
Znači, carina može otvoriti bilo koju kovertu i naplatiti3.5 KM. Pa valda imaju skener da vide šta je unutra. Ajde kada je ambalaža malo veča, to i razumjem. Mene više buni kad mi donese dvije iste koverte, mislim na veličinu a onda poštar kaže jedna se plača a druga ne.To je onih 1.80 KM od pošte. A obje su iz Kine.laserShow wrote: ↑12/04/2023 21:56Druze, da bi konzumirao neko pravo, te se pozivao na obaveze, moras poznavati pravila. Nije dovoljno pausalno.
Sto se tice oslobodjenih dazbina, to je do 300KM; putem poste, a 600KM pri licnom prenosu preko granice.
Ti nisi platio 3KM carine, vec si platio 3,5KM za carinski pregled.
Sve je u zakonu, a to sto smo dopustili da je takav zakon je ISKLJUCIVO DO NAS. Nije do poste, ona samo konzumira PRAVO, kao sto bi i ti konzumirao pravo narucivanja do 600KM, da je takav zakon.
Tako isto, u HR ces konzumirati zakon gdje nije 300KM oslobodjenje, vec 50KM (Ili manje).
Prema tome, sve ide od mene, tebe, svih nas. Mi smo dopustili i mi se mozemo zamjeriti samo sebi.
Narucio sam 2 stvari iz inostranstva (ista prodavnica) u razmaku od 11 dana. Stigle mi postom (odvojena pakovanja) isti dan obje. Sumnjam da posta drzi posiljku kod sebe iz njima poznatog razloga.
Kako znas da su stigle u BIH ako nemas kod za pracenje? Zaboravi sve informacije koje ti neko navodi, ako nemas broj za pracenje, NIKO ne moze znati je li doslo u BIH. To sto vidis na stranici prodavaca je fake info.
Na posiljci nema datuma kada je stigla na postu u SA. Samo naljepnica BHposte i nista drugo. A zadrzavaju sigurno. Iz iste prodavnice poslate dvije posiljke u razmaku od 11 dana i stignu mi na vrata u isto vrijeme. Ima pecat i datum poste u kojoj je zaprimljena posiljka i razlikuje se u 11 dana. Jedino ako ova sto je kasnije poslata nije brža pa je stigla ovu prvoposlanulaserShow wrote: ↑28/04/2023 09:50 Jesu svakakvi, nekompetentni i uzimaju na taksi koja nema smisla, ali ne, ne zadrzavaju posiljke. TO je jedino sto im radi perfektno, sortiranje i distribucija posiljki po cijeloj drzavi. To ne rade radi tebe i mene, vec da sebe ne zatrpaju hiljadama posiljki, pa se zato i distribuira odmah naredni radni dan.
Ako imas onu naljepnicu od bhp mozes znati kada je procesirana kod njih, te kada je dostavljena. Jedino ako je manje mjesto, gdje ima manje posiljki, zna se desiti postarova samovolja pa donese treci dan, kada se nakupi paketica.
Ako je Sarajevo i slicni gradovi, stiglo u ponedjeljak, kod tebe je sutra, EVENTUALNO prekosutra.
Kako znas da su stigle u BIH ako nemas kod za pracenje? Zaboravi sve informacije koje ti neko navodi, ako nemas broj za pracenje, NIKO ne moze znati je li doslo u BIH. To sto vidis na stranici prodavaca je fake info.
De mi onda pojasni raziku u 11 dana.
Da potvrdim. Radio sam kratko kao poštar, pa znam kako rade. Neisplati se pošti da koči jer se zatrpavaju, imaju još posla nisi jedini, računi, ostala pošta. Poštaru se neisplati zatrpavanje jer mu konstantno dolazi nova pošta a i njega kontroliše kontrolor i šef. E sad do koga pa je razlika 11 neznam.
Vidis moje misljenje je da cekaju da se nakupi dovoljan broj paketa (cijelo vrijeme o paketima mislim a ne o obicnom pismu ili razglednici) u glavnom skladistu ili kako se vec zove i tek onda razvrstane pakete dostavjaju lokalnim postama po gradu. Tu prode vremena pa odatle i 11 dana razlike kod moje posiljke i dodaj jos i vikende.El_comadante wrote: ↑30/04/2023 19:34Da potvrdim. Radio sam kratko kao poštar, pa znam kako rade. Neisplati se pošti da koči jer se zatrpavaju, imaju još posla nisi jedini, računi, ostala pošta. Poštaru se neisplati zatrpavanje jer mu konstantno dolazi nova pošta a i njega kontroliše kontrolor i šef. E sad do koga pa je razlika 11 neznam.
Ja koliko sam vidio iz glavne pošte na Željezničkoj odmah šalje u lokalne, Ilidža, Dobrinja, Ilijaš i sl. Svaki dan se odvaja i šalje dalje. Dođe sve u Centar Pošta Sarajevo na željezničkoj i onda šalju po opština po kantonu, isti dan.Altsa wrote: ↑30/04/2023 21:23Vidis moje misljenje je da cekaju da se nakupi dovoljan broj paketa (cijelo vrijeme o paketima mislim a ne o obicnom pismu ili razglednici) u glavnom skladistu ili kako se vec zove i tek onda razvrstane pakete dostavjaju lokalnim postama po gradu. Tu prode vremena pa odatle i 11 dana razlike kod moje posiljke i dodaj jos i vikende.El_comadante wrote: ↑30/04/2023 19:34
Da potvrdim. Radio sam kratko kao poštar, pa znam kako rade. Neisplati se pošti da koči jer se zatrpavaju, imaju još posla nisi jedini, računi, ostala pošta. Poštaru se neisplati zatrpavanje jer mu konstantno dolazi nova pošta a i njega kontroliše kontrolor i šef. E sad do koga pa je razlika 11 neznam.
Ovo nije tacno. Carinski pregled se ne placa, UIO ne naplacuje tu uslugu uopste. Nema zakona niti drzavnog propisa koji nalaze naplatu te naknade, vec su postanski operateri samoincijativno poceli naplacivati carinski pregled prema svojim "cjenovnicima", i sav novac uzimaju sebi.laserShow wrote: ↑12/04/2023 21:56 Druze, da bi konzumirao neko pravo, te se pozivao na obaveze, moras poznavati pravila. Nije dovoljno pausalno.
Sto se tice oslobodjenih dazbina, to je do 300KM; putem poste, a 600KM pri licnom prenosu preko granice.
Ti nisi platio 3KM carine, vec si platio 3,5KM za carinski pregled.
Sve je u zakonu, a to sto smo dopustili da je takav zakon je ISKLJUCIVO DO NAS. Nije do poste, ona samo konzumira PRAVO, kao sto bi i ti konzumirao pravo narucivanja do 600KM, da je takav zakon.
Tako isto, u HR ces konzumirati zakon gdje nije 300KM oslobodjenje, vec 50KM (Ili manje).
Prema tome, sve ide od mene, tebe, svih nas. Mi smo dopustili i mi se mozemo zamjeriti samo sebi.
A sta nije tacno? Naziv tarife "carinski pregled"? Gdje sam ja naveo kome ide keš? To me ne interesuje, znam samo da platim te 3.5KM. Ako smatras da je nelegalno, postavi nam uputsvo kako i kome se zalimo. Ponavljam, da li novac ide posti, ili carini, apsolutno me ne zanima, znam da mi ga naplate. Ja sam naveo da NIJE PLATIO CARINU, sto je i tacno.Concord wrote: ↑02/05/2023 14:40 Ovo nije tacno. Carinski pregled se ne placa, UIO ne naplacuje tu uslugu uopste. Nema zakona niti drzavnog propisa koji nalaze naplatu te naknade, vec su postanski operateri samoincijativno poceli naplacivati carinski pregled prema svojim "cjenovnicima", i sav novac uzimaju sebi.
Opet isto kao i gore. Sta nije tacno? Naplacuje se, ko i kako naplacuje, mene ne zanima, znam da MORAM PLATITI. Ako imas uputstvo kako NE MORAMO platiti i da preuzmemo posiljku, javi nam.Concord wrote: ↑02/05/2023 14:40 Ista je stvar i sa nezakonitom naplatom neregistrovanih paketica iz Kine od 1,8KM. Gradjani placaju fantomski tracking za koji ne znaju dok ne dobiju paket u ruke. Kad su to tek uveli, organizovali smo se ovdje na forumu i slali email zalbe Svjetskoj Postanskoj Uniji i Ombudsmanu, medjutim niko se nije ni pocesao po guzici da ih opomene.
Ja, i? Ponavljalo se 100x, ja ucestvovao na javnim raspravama i sta na kraju bi? NISTA.