Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dzontra_Volta wrote: ↑06/05/2023 11:40
Jbg ljudi, odavno smo ušli u 21. vijek. U nekim državama kad neko plati kešom za nešto, odmah se popale sve nadzorne kamere da vide šta ovaj mulja i odakle mu lova. Neki bi vjerovatno da se plata još isplaćuje u plavim kovertama kao u prošlom stoljeću.
Mislim, plaćam i ja na trafici ili kartu za bus gotovinom, ali gorivo i slične stvari koje prelaze neki iznos od 50+ KM mi je logičnije platiti karticom.
Neki dan u radnji lik kupuje neki televizor od 1000+ KM i vadi keš i broji. Takvi likovi garant i kad stan ili auto kupuju, ponesu lovu u koferu.
Ovo je bosna, ovdje vecina dobija veci dio plate u koverti.
Cak i da dobijem sve na karticu, puno je lakse rasporediti pare i imati kontrolu nad troskovima u kesu, odvojis sta je za sta i to je to, na kartici je to nemoguce.
Dzontra_Volta wrote: ↑06/05/2023 11:40
Jbg ljudi, odavno smo ušli u 21. vijek. U nekim državama kad neko plati kešom za nešto, odmah se popale sve nadzorne kamere da vide šta ovaj mulja i odakle mu lova. Neki bi vjerovatno da se plata još isplaćuje u plavim kovertama kao u prošlom stoljeću.
Mislim, plaćam i ja na trafici ili kartu za bus gotovinom, ali gorivo i slične stvari koje prelaze neki iznos od 50+ KM mi je logičnije platiti karticom.
Neki dan u radnji lik kupuje neki televizor od 1000+ KM i vadi keš i broji. Takvi likovi garant i kad stan ili auto kupuju, ponesu lovu u koferu.
Kad si već spomenuo kupovinu televizora: mi smo prošle godine kupovali televizor, bio na akciji. I krenuo ja da platim karticom, prodavačica kaže da akcija vrijedi samo za gotovinu, Ali, debitna kartica, rekoh. Odmah ti legne sav iznos. Bez obzira. Da ne bih platio nekih dvjestotinjak maraka više, otišao do bankomata i digao novac.
Što se računa tiče, ima i do kupaca. Nerijetko trgovac u Bingu, nekom marketui ili na pumpi isprinta račun a kupac ga ostavi tu. Negdje je to toliko često da trgovci račun odmah sa printera bace u kantu. Meni svako malo vadi račun iz kante kad ga zatražim.
vojopd wrote: ↑06/05/2023 17:19
Kad se placa karticom na rate, npr na 6 rata. Je l njima odmah legnu pare, npr 2000 KM, a meni banka skida onda mjesecno?
Njima legne puni iznos, a onda tebi banka naplacuje u ratama.
E to mene nervira, bude akcija i ne vrijedi sa taj nacin placanja. Svakako dobiju pare odmah, nije mi jasno. Ne mogu stornirati pa varati drzavu jedino to je razlog
U nekim radnjama ima popust i na karticu, ali rijetko.
Kad se placa karticom na rate, npr na 6 rata. Je l njima odmah legnu pare, npr 2000 KM, a meni banka skida onda mjesecno?
da njima odmah legne.... mada žalio mi se u kapriolu neko mu kupi amerikan ekspres bicikl za lupam 900 stoja... dugo je čeko pare... odbija dopustiti da se time kupuje...
jednom sam kupovao klupski stol za 250 i htio na rate lik mi kaže nemoj preko 6 rata kaže deru nas ako je 8 10 ili 12 mala cijena robe
Da. Shoping karticom se odmah sve njima prebaci a broj rata se automatski izračuna u sistemu.
Mada, ja sam htio platiti debitnom, dakle bez rata. Inače, u Imtecu popust važi i gotovinom i bilo kojom karticom, popust ne vrijedi za klasične kredite, pa sam nekako mislio da je i kod ostalih tako.
reboot wrote: ↑11/05/2023 16:58
Od veceras INA Hamdije Čemerlića 2.31
Gorivo pofino spala cijena.. sve ostalo nije, niti će ikada... E to je najgore... Sad opet da ode na 3.50 KM oprt bi sve poskupilo 50%
Kako nije, ulje bilo preko 5 KM, sad ispod 3 KM. Puter bio oko 10 KM, sad oko 6-7 KM. Mlijeko sad ispod 2 KM se može u svakoj radnji naći. Ipak su neke stvari otišle dole.
Gorivo pofino spala cijena.. sve ostalo nije, niti će ikada... E to je najgore... Sad opet da ode na 3.50 KM oprt bi sve poskupilo 50%
Kako nije, ulje bilo preko 5 KM, sad ispod 3 KM. Puter bio oko 10 KM, sad oko 6-7 KM. Mlijeko sad ispod 2 KM se može u svakoj radnji naći. Ipak su neke stvari otišle dole.
Jeste nesto jeftinije malo ali ono sto direktno utice gorivo,to nije.
Evo trebali su pojeftiniti pekarski proizvodi,prevoz sav,taxi,...svi koji rade distribuciju.
Najvise nas trenutno pekari uzimaju...zemicka je 0.50 KM,najjeftinije kifla je 0.25-0.30, somin/lepina 0.70-1 KM
Ruza je sada 1.20 KM...najjeftiniji hljeb 1.20 KM
Ima masu stvari koje bi trebale da pojeftine sada sa ovom cijenom goriva ali slabo to ide.
zippoo87 wrote: ↑11/05/2023 18:20
To su ta govna od nasih poslodavaca a mnogi kao ne vjeruju.
U dobroj mjeri smo i sami krivi. Kako smo dozvolili da ovakvi "poslodavci" mogu naći radnika koji bi pristao da mu se dio plate isplaćuje "na ruke"? Da smo jedinstveni pa da svi odbiju ovakva poniženja,morao bi raditi legalno ili nikako.