Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
1,25 miliona auta godisnje na velicinu korporacije je sasvim solidna cifra, ne zavrsava svijet u njemackoj.
Proda Toyota 10 miliona ali zato ima 140 milijardi duga, fauvau i preko 200 milijardi, Mazda 5 citavih
Ti evolusn i efd ste im na platnom spisku.
Poceli ste konvertovati i morskog vuka. Selefije postali zavidni.
Cak su im i dionice podcjenjene
Sto ne bih podrzavao zadnju firmu na svijetu koja se trudi raditi kako Bog zapovijeda, svoj R&D, svoji motori, svoji mjenjaci.
Deset takvih u danasnji vakat i auto-industrija bi bila puno ljepse mjesto a ne div na staklenim nogama.
kravamuzara wrote: ↑10/05/2023 14:08
CX-5 je spasio korporaciju i stavio na stabline noge.
Naravno brzo to moze otici u kontra pravcu ali njima uopste ne treba prodaja od 10 miliona auta godisnje. Zadrzavanje samostalnosti i blagi rast od 3-5% svake godine je i vise nego dovoljan za ocuvanje zdravih financija.
Recimo Debt to Equity Ratio je 0.3 a Toyotin 0.58, P/E Ratio 3.96 a Toyotin 10.16, za obje brojke je manje bolje a obje su znacajno manje.
Ovo su odlične informacije. Top.
Dzaba ti neces se obogatiti
Danas dionice prodaje samo hype a ne stvarne cifre.
Ti evolusn i efd ste im na platnom spisku.
Poceli ste konvertovati i morskog vuka. Selefije postali zavidni.
Cak su im i dionice podcjenjene
Sto ne bih podrzavao zadnju firmu na svijetu koja se trudi raditi kako Bog zapovijeda, svoj R&D, svoji motori, svoji mjenjaci.
Deset takvih u danasnji vakat i auto-industrija bi bila puno ljepse mjesto a ne div na staklenim nogama.
kravamuzara wrote: ↑10/05/2023 14:20
Na stoje uopste lose, cak stovise bolje od vecine industrije, samo je pitanje kako ce se karte izmijesati nakon prelaska na elektricna.
Ja se nešto i dalje nadam da se neće 100% preći na EV. Pogotovo ne van EU. Mislim da ICE još ima budućnost.
kravamuzara wrote: ↑10/05/2023 14:20
Na stoje uopste lose, cak stovise bolje od vecine industrije, samo je pitanje kako ce se karte izmijesati nakon prelaska na elektricna.
Ja se nešto i dalje nadam da se neće 100% preći na EV. Pogotovo ne van EU. Mislim da ICE još ima budućnost.
Ako se ovakav pravac nastavi za 25 godina ce ostati 3-4 korporacije, izgledat ce trziste auta slicno ko danas mobitela gdje imas Apple, Samsung i jos par manjih.
I pod parolom bacaj "staro" (3-4 godine starosti) i daj novo, po cijenama nedostiznim za obicne smrtnike, carsharing, robotaxi, pizde materine, ti sirotinjo se jebi.
EFD22 wrote: ↑10/05/2023 14:44
Ma onda uzet neki 5.7 ili veći HEMI s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih i ćao. Nek se jebu sa IoT autima, meni ga prohakat niko neće.
Zapalili bi i tebe i auto neki novi klima aktivisti, ko ovi sto se danas lijepe po cestama u EU.
EFD22 wrote: ↑10/05/2023 14:44
Ma onda uzet neki 5.7 ili veći HEMI s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih i ćao. Nek se jebu sa IoT autima, meni ga prohakat niko neće.
Zapalili bi i tebe i auto neki novi klima aktivisti, ko ovi sto se danas lijepe po cestama u EU.
Ma snaći ćemo se. Dok dođe do toga da je gorivo problem, mislim da će nam svima biti veći problem voda. Doduše možda ne u BiH, ali sigurno svugdje drugdje.
Mad Max će izgleda biti bolji prikaz budućnosti nego Back to the Future
Šta je bolje LF-VD ili L5-VE? Za daily upotrebu, u FF limuzini od 1450 kg sa ručnim mjenjačem. Sa par bolt-on upgrade-a i nekih +10% sa mapom. Ništa specijalno. A nekad kad ne bude daily, išlo bi se sa promjenom bregastih i nekim stručnijim zajebancijama.
LF-VD:
R4 2.0 DI 16v
155 KS @ 6500 rpm
193 Nm @ 4200 rpm
VIS i S-VT
87.5x83.1mm
10.0:1
Kovane klipnjače i radilica
L5-VE:
R4 2.5 MPI 16v
170 KS @ 6000 rpm
227 Nm @ 4000 rpm
VIS i S-VT
89x100mm
9.7:1
Kovane klipnjače i radilica
Oba su Euro 5, oba imaju mehaničke podizače i potrebno je podešavati zazore svakih 100injak hiljada (9.1mm usis, 7.7mm izduv), oba imaju S-VT (VVT za usisne ventile samo).
2.0 zbog kraćeg hoda više voli da se vrti, redline mu je nekih 700 rpm viši.