Vlada USK insistirala na ukidanju potpomognuta sa RS da se ukine voz za BihaćMishelinke wrote: ↑03/05/2023 11:18I za Bihać su ukinuli liniju. Žali para koje su uložene u rekonstrukciju kontaktne mreže. I KM i pruga zahrđale i zarasle, mrtvo sve.
Željeznice - all about
Moderator: anex
-
kakaljin
#1351 Re: Željeznice - all about
-
kakaljin
#1352 Re: Željeznice - all about
Vozi Sarajevo - Maglaj i Sarajevo - Ćapljina, a ljeti Sarajevo - Ploče (HR)anex wrote: ↑03/05/2023 11:15Ne može, kod nas vozi samo relacija Sa-PodlugoviDebelinJoe wrote: ↑03/05/2023 10:14 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-u ... ook+status
Hocu i ja vozom u Budimpeštu...Kao nekada...![]()
-
Giancarlo
#1353 Re: Željeznice - all about
Zna li se hoce li i od kada biti voza za Ploce ovog ljeta?
-
DebelinJoe
#1354 Re: Željeznice - all about
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pri ... /230510058
Nesposobne ljenčuge da ikako mogu ukinuli bi i ovo malo putničkog saobraćaja. Izmišljaju nemoguće vozne redove, stanice i vozna kola namjerno drže prljavim, povećavaju cijene karata, usporavaju brzinu vozova - sve samo iz jednog razloga: Da sebe i svoju uslugu zgade potencijalnim mušterijama i odvrate ih od pomisli da se sljedeći put voze Željeznicama FBiH. Ovakvo ponašanje nezabilježeno je u historiji svijeta. Sve samo zato je jer tetkama i tetkovima odnosno gerijatriji zaposlenoj u ŽBiH mrsko je raditi, ali obraduje ih plata.
Nesposobne ljenčuge da ikako mogu ukinuli bi i ovo malo putničkog saobraćaja. Izmišljaju nemoguće vozne redove, stanice i vozna kola namjerno drže prljavim, povećavaju cijene karata, usporavaju brzinu vozova - sve samo iz jednog razloga: Da sebe i svoju uslugu zgade potencijalnim mušterijama i odvrate ih od pomisli da se sljedeći put voze Željeznicama FBiH. Ovakvo ponašanje nezabilježeno je u historiji svijeta. Sve samo zato je jer tetkama i tetkovima odnosno gerijatriji zaposlenoj u ŽBiH mrsko je raditi, ali obraduje ih plata.
- ShnjaZZZ
#1355 Re: Željeznice - all about
Ti si definitivno bolestan. Nikad nisam vidio čovjeka da sa većom sigurnošću priča o nečemu o čemu apsolutno nema pojma.
-
DebelinJoe
#1356 Re: Željeznice - all about
Moj dedo i amidža penziju su zaradili u Željeznicama, dedo kao mašinovođa a amidža kao otpravnik. Druga rodbina radi ili je radila u ŽFIH kao pregledači kola, kondukteri, inžinjeri, u racunovodstvu itd. Stanujem u Zenici, u naselju Blatuša, pored željezničke stanice, jer volim zvuk voza. Vozim se vozom, kad god mogu, kad poželim roditelje u Sarajevu ili rodake koji žive u Semizovcu, Podlugovima ili u Pazaricu ili prijatelje u Konjicu ili Mostaru. Prethodnih godina putovao sam Željeznicama u Norveškoj, Českoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Njemačkoj i mogu nazalost reći da nivou usluga koje nude ŽFBiH nije na zadovoljavajućem nivou.Smatram da razlog leži u tome jer su uposlenici ŽFBiH nezainteresirani za posao koji rade, ne zanima ih unaprijeđenje usluga koje nude niti ih interesira zadovoljstvo korisnika.
- ZoomZoomKiwi
#1357 Re: Željeznice - all about
Nisi u krivu ni najmanje.
Stanice su u derutnom stanju. Red vožnje je takav kakav jest, ali se niko ne trudi da se i on makar ispoštuje.
Iako, realno, za iole iskoristiv red vožnje poslovnim ljudima i više dnevnih linija između Mostara i Zenice npr. je potrebno da imamo dupli kolosijek sve od Ze do Mo. To će se, ovim tempom ulaganja u infrastrukturu, desiti nikada.
A to je velika šteta. Obišao sam vozom velike dijelove Austrije i Njemačke, i komplet Švicarsku. I malo je reći da volim željeznice. A za državu koja ima potencijal da bude picturesque možda i više nego navedene, željeznice bi trebale biti prioritet.
Nažalost, 30 godina uništavanja, nerada i krađe na svim mogućim nivoima sada dolazi na naplatu. Trebat će nam 30 još da se oporavimo, a tek onda da krenemo pričati o nekim kapitalnim ulaganjima kao što su višestruki kolosijeci do jebenog glavnog grada.
I HŽ, realno, iako na prvu izgledaju bolje, su u gadnom kurcu, i tamo se tek počelo sa nekim infrastrukturnim projektima velikog obima, a i to uz ogromne trzavice i probleme.
Stanice su u derutnom stanju. Red vožnje je takav kakav jest, ali se niko ne trudi da se i on makar ispoštuje.
Iako, realno, za iole iskoristiv red vožnje poslovnim ljudima i više dnevnih linija između Mostara i Zenice npr. je potrebno da imamo dupli kolosijek sve od Ze do Mo. To će se, ovim tempom ulaganja u infrastrukturu, desiti nikada.
A to je velika šteta. Obišao sam vozom velike dijelove Austrije i Njemačke, i komplet Švicarsku. I malo je reći da volim željeznice. A za državu koja ima potencijal da bude picturesque možda i više nego navedene, željeznice bi trebale biti prioritet.
Nažalost, 30 godina uništavanja, nerada i krađe na svim mogućim nivoima sada dolazi na naplatu. Trebat će nam 30 još da se oporavimo, a tek onda da krenemo pričati o nekim kapitalnim ulaganjima kao što su višestruki kolosijeci do jebenog glavnog grada.
I HŽ, realno, iako na prvu izgledaju bolje, su u gadnom kurcu, i tamo se tek počelo sa nekim infrastrukturnim projektima velikog obima, a i to uz ogromne trzavice i probleme.
-
HelaS
#1358 Re: Željeznice - all about
Nekad su članovi porodice radnika na željeznici imali besplatne vozne karte, da li jednom u nekom periodu, ili drugačije, ne sjećam se, Kako je danas?DebelinJoe wrote: ↑11/05/2023 08:38Moj dedo i amidža penziju su zaradili u Željeznicama, dedo kao mašinovođa a amidža kao otpravnik. Druga rodbina radi ili je radila u ŽFIH kao pregledači kola, kondukteri, inžinjeri, u racunovodstvu itd. Stanujem u Zenici, u naselju Blatuša, pored željezničke stanice, jer volim zvuk voza. Vozim se vozom, kad god mogu, kad poželim roditelje u Sarajevu ili rodake koji žive u Semizovcu, Podlugovima ili u Pazaricu ili prijatelje u Konjicu ili Mostaru. Prethodnih godina putovao sam Željeznicama u Norveškoj, Českoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Njemačkoj i mogu nazalost reći da nivou usluga koje nude ŽFBiH nije na zadovoljavajućem nivou.Smatram da razlog leži u tome jer su uposlenici ŽFBiH nezainteresirani za posao koji rade, ne zanima ih unaprijeđenje usluga koje nude niti ih interesira zadovoljstvo korisnika.
-
DebelinJoe
#1359 Re: Željeznice - all about
Imaju čini mi se i danas.HelaS wrote: ↑11/05/2023 09:15Nekad su članovi porodice radnika na željeznici imali besplatne vozne karte, da li jednom u nekom periodu, ili drugačije, ne sjećam se, Kako je danas?DebelinJoe wrote: ↑11/05/2023 08:38
Moj dedo i amidža penziju su zaradili u Željeznicama, dedo kao mašinovođa a amidža kao otpravnik. Druga rodbina radi ili je radila u ŽFIH kao pregledači kola, kondukteri, inžinjeri, u racunovodstvu itd. Stanujem u Zenici, u naselju Blatuša, pored željezničke stanice, jer volim zvuk voza. Vozim se vozom, kad god mogu, kad poželim roditelje u Sarajevu ili rodake koji žive u Semizovcu, Podlugovima ili u Pazaricu ili prijatelje u Konjicu ili Mostaru. Prethodnih godina putovao sam Željeznicama u Norveškoj, Českoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Njemačkoj i mogu nazalost reći da nivou usluga koje nude ŽFBiH nije na zadovoljavajućem nivou.Smatram da razlog leži u tome jer su uposlenici ŽFBiH nezainteresirani za posao koji rade, ne zanima ih unaprijeđenje usluga koje nude niti ih interesira zadovoljstvo korisnika.
Nego gledaj ti Zeljeznica u Srbiji. Dvostruki kolosijeci, brze željeznice, vidi samo stanice u Novom Sadu, kao apoteka.
http://youtube.com/watch?v=AHDCvgcmXQQ
- ShnjaZZZ
#1360 Re: Željeznice - all about
I šta sad, tvoj dedo i amidža zaradili penzije i ti odjednom stručnjak. Pa eto i moja mater je penziju zaradila, njen otac tj djed i djedov otac. Ja sam radio u sekciji za održavanje kolosijeka, radio sam malo kao manevrista i sad radim kao mašinovođa u firmi koja je kooperant Željeznica FBiH i nazvat te ljude i radnike koji ginu od posla neradnicima je uvreda. A školovan sam ne samo za mašinovođu nego i za otpravnika vozova dok od septembra počinjem školovanje i za pregledača kola.DebelinJoe wrote: ↑11/05/2023 08:38
I moraš shvatiti da Vlada sistematski uništava Željeznice i da nema namjeru da ima jak putnički saobraćaj jer isti mora sufinansirat, a od toga nema ništa jer dosad su iz željeznica samo izvlačili pare, a ne obrnuto.
Nekad je ovo preduzeće imalo 4500 radnika, sad imaju pola od toga. Jedan radnik obavlja više radnih mjesta. Jedan nadzorni skretničar danas promijeni blok, radi na manevri i ode radit kao vozovođa. Jedan manevrista radi u nekoliko stanica koje su desetinama kilometara udaljene u istom danu.
I na kraju, da i ÖBB i DB ovise o putničkom prijevozu i da nisu sufinansirani od strane države davno ih ne bi bilo. Sav novac koji se na željeznici zaradi, zaradi se u prijevozu robe i tereta, a ŽFBH tu ima iznad 10% prosjeka EU koliko prevezu robe.
Dnevno u stanicu ŽZ dođu desetine teretnih vozova. Ja sam jučer postavio 6 kompozicija na viper na istresanje. 6 je minimum koji ja u smjeni od 8 sati postavim.
Mašinovođe imaju po 500-600 sati viška. Znaš li ti šta znači imat 500 sati viška. Nit ih mogu naplatit nit ih mogu iskoristiti jer nema dovoljno radnika.
Radnici su u smjeni od 12-24-12-48 ali nakon noćne nemaju dan odmora nego odmah idu u prvu i rade ubrzano jer nema ljudi i jer je skoro u pitanje doveden proces proizvodnje.
Ali dobro, vjerovat ćemo tebi da su gerijatrija i da ih boli k za poslom. Uhljebi obični. Jebo i onih 18 što su umrli od korone koju su na poslu dobili dok su ostali ležali kućama.
A i plata prosječna od 1200 maraka koju zaradi radnik u turnusu je baš strašna. Uhljebi jbni.
Supružnik i djeca radnika ŽFBH ostvaruju pravo na režijsku kartu koja se godišnje plati 7 maraka i kojom na teritoriji države kuda voze vozovi ŽFBH imaš pravo na 4 besplatna putovanja i šest putovanja sa popustom od 75%.
-
HelaS
#1361 Re: Željeznice - all about
Bilo bi to divno da je JP Željeznice FBiH privatno preduzeće. Ali nije, državno je, a nije socijalizam
- ShnjaZZZ
#1362 Re: Željeznice - all about
Pa iste benefite imaju sva državna željeznička preduzeća svugdje u svijetu ali valjda je najbitnije pljuvat po svojem.
-
moee
#1363 Re: Željeznice - all about
Postojale su i tzv. godišnje studentske režijske karte za djecu uposlenika ŽFBiH. Koštala je 50 KM i važila cijelu godinu (besplatna vožnja). Tako je bilo dok sam studirao 2006.-2010.g.
-
HelaS
#1364 Re: Željeznice - all about
Mene više zanima kako je kod nas. Valjda smo dovoljno odrasli da možemo misliti svojom glavom, da ne koristimo uvijek tuđa pravila i standarde.
A ne vidim to pljuvanje. Zar ne smijem pitati ili prigovoriti
- drndalo
#1365 Re: Željeznice - all about
De ba, kakav dupli kolosjek? Za sta? pa da imamo 700% vise prometa i teretnog i putnickog, jednostruki kolosjek je dovoljan. Nismo niti cemo ikad biti Japan...
- ZoomZoomKiwi
#1366 Re: Željeznice - all about
Jest dovoljan kad imaš pametnog čovjeka koji će da organizuje vozni red takav da su sva mimoilaženja na stanicama u par sekundi i da nema čekanja. Da se čitav sistem automatizuje.
I da se jednom takav napravljen vozni red poštuje.
Nije mi jasno kako godinama isti vozni red i godinama su kašnjenja u rangu više desetina minuta, pa čak i više od sat vremena.
Kako nema sankcija za to? Kako niko ne uzme da utvrdi zašto se to dešava? Mora biti neki razlog, ili je vozni red tehnički nemoguć za ispoštovat', ili neko jebe stvar kašnjenjem u polasku, tokom vožnje itd.
Uostalom, dionica Zenica - Doboj je milion godina ispred Sarajevo - Zenica, po svemu.
-
DebelinJoe
#1367 Re: Željeznice - all about
Zato što su nesposobni i lijeni. Gro zaposlenih u ŽBiH su stariji boomeri pred penzijom, prosjek godina 59 godina, mrze i sebe i svoj posao i cijeli svijet, čekaju penziju i da umru...Mrze svaki napredak i kompjutere, ogroman broj starijih uposlenika u ŽFBiH nikada nije naučio ni osnovne informatičke vještine. Za njih su kompjuteri i infomatizacija "gnjavaža" koju im je nametnula "omladina."EFD22 wrote: ↑12/05/2023 10:49Jest dovoljan kad imaš pametnog čovjeka koji će da organizuje vozni red takav da su sva mimoilaženja na stanicama u par sekundi i da nema čekanja. Da se čitav sistem automatizuje.
I da se jednom takav napravljen vozni red poštuje.
Nije mi jasno kako godinama isti vozni red i godinama su kašnjenja u rangu više desetina minuta, pa čak i više od sat vremena.
Kako nema sankcija za to? Kako niko ne uzme da utvrdi zašto se to dešava? Mora biti neki razlog, ili je vozni red tehnički nemoguć za ispoštovat', ili neko jebe stvar kašnjenjem u polasku, tokom vožnje itd.
Uostalom, dionica Zenica - Doboj je milion godina ispred Sarajevo - Zenica, po svemu.
A evo jos jednom željeznica u futavoj Srbiji
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1368 Re: Željeznice - all about
Iz današnjeg Oslobođenja:

Ovaj članak ponovo pokazuje koliko potencijala se skriva u željezničkom prometu u BiH. Pruga na relaciji Sarajevo-Mostar se smatra jednom od najljepših u svijetu, entuzijasti iz svih mogućih zemalja dolaze da se jednom provozaju, a mi nismo u stanju da to iskoristimo.
Da napravimo malo reklama, kupimo ovakvu jednu garnituru (vidi sliku ispod) i onda uzmemo veliki novac za to, pa nek vozi makar jednom sedmično. Ne samo da bi to bilo isplativo, već bi i općenito u ogromnoj mjeri dali doprinos promociji priodnih ljepota ove države. Šta mislite, koliko bi likova sa društvenih mreža htjelo da se makar jednom provoza tim vozom? Koliko bi ljudi prvi put uopšte čuli da Bosna postoji, a kamoli da ima ovoliko blagodati prirode?

Ovaj članak ponovo pokazuje koliko potencijala se skriva u željezničkom prometu u BiH. Pruga na relaciji Sarajevo-Mostar se smatra jednom od najljepših u svijetu, entuzijasti iz svih mogućih zemalja dolaze da se jednom provozaju, a mi nismo u stanju da to iskoristimo.
Da napravimo malo reklama, kupimo ovakvu jednu garnituru (vidi sliku ispod) i onda uzmemo veliki novac za to, pa nek vozi makar jednom sedmično. Ne samo da bi to bilo isplativo, već bi i općenito u ogromnoj mjeri dali doprinos promociji priodnih ljepota ove države. Šta mislite, koliko bi likova sa društvenih mreža htjelo da se makar jednom provoza tim vozom? Koliko bi ljudi prvi put uopšte čuli da Bosna postoji, a kamoli da ima ovoliko blagodati prirode?

-
DebelinJoe
#1369 Re: Željeznice - all about
https://faktor.ba/vijest/zeljeznice-fbi ... uka/198435
Dajte nam liniju za Budimpeštuuuuuuuuuuu...Kakav Zagreb ba
- tramvajtrojka
#1370 Re: Željeznice - all about
pa likovi su ukinuli super profitabilnu liniju za Bihać pod krinkom korone , jednostavno najlakse je reci nema interesa i tjt a jedini pravi razlog je da nece da rade i da im je sto manje obaveza da neko u toj firmi hoce da radi skinuo bi sa željezničke stanice u Sarajevu reklamu za ht eronet i nokiju iz 2005 godineDebelinJoe wrote: ↑15/05/2023 09:50 https://faktor.ba/vijest/zeljeznice-fbi ... uka/198435
-
DebelinJoe
#1371 Re: Željeznice - all about
Naravno da im je mrsko raditi...Kukaju za liniju prema Pazariću da imaju previše putnika na toj liniji. Lokal koji je išao za Zenicu prije korone u sedam sati iz Sarajeva bio pun kao šibica, studenti iz Kaknja i Visokog, penzioneri koji su išli za Zeninu doktori...tramvajtrojka wrote: ↑15/05/2023 09:57pa likovi su ukinuli super profitabilnu liniju za Bihać pod krinkom korone , jednostavno najlakse je reci nema interesa i tjt a jedini pravi razlog je da nece da rade i da im je sto manje obaveza da neko u toj firmi hoce da radi skinuo bi sa željezničke stanice u Sarajevu reklamu za ht eronet i nokiju iz 2005 godineDebelinJoe wrote: ↑15/05/2023 09:50 https://faktor.ba/vijest/zeljeznice-fbi ... uka/198435
Dajte nam liniju za Budimpeštuuuuuuuuuuu...Kakav Zagreb ba![]()
I 'ladno ukinu liniju...
Lokal koji u pola četiri ide za ZE iz SA pun je kao šibica i oni ne žele da uvedu makar još jedan lokal. Mrsko im raditi.
-
kakaljin
#1372 Re: Željeznice - all about
Za ukidanje te linije za zasluzna vlada USK i zeljeznice RS jer nisu htjele da bude dalje u funkciji.tramvajtrojka wrote: ↑15/05/2023 09:57pa likovi su ukinuli super profitabilnu liniju za Bihać pod krinkom korone , jednostavno najlakse je reci nema interesa i tjt a jedini pravi razlog je da nece da rade i da im je sto manje obaveza da neko u toj firmi hoce da radi skinuo bi sa željezničke stanice u Sarajevu reklamu za ht eronet i nokiju iz 2005 godineDebelinJoe wrote: ↑15/05/2023 09:50 https://faktor.ba/vijest/zeljeznice-fbi ... uka/198435
Dajte nam liniju za Budimpeštuuuuuuuuuuu...Kakav Zagreb ba![]()
Sve se moze dalje uspostaviti samo je problem onih koji sprecavaju uvodjenje tih linija.
-
kakaljin
#1373 Re: Željeznice - all about
Cim krene Zagreb krenuo bi i Budimest i Beograd jer je do HŽ-a, jer traze sada uslove koje i da hoces da ispunis ne mozes ih implementirati ni za nekoliko godina.DebelinJoe wrote: ↑15/05/2023 09:50 https://faktor.ba/vijest/zeljeznice-fbi ... uka/198435
-
HelaS
-
DebelinJoe
#1375 Re: Željeznice - all about
Dobro pitanje: Bojim se da tih famoznih uslova ni nema i da si ti "uslovi" jedna masna laž ekipe iz ŽFBiH. Njima je mrsko održavati lokal SA -Ze, a ne neku međunarodnu liniju.